Norvegia se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, argumentand ca o decizie favorabila risca sa genereze un nou val de criminalitate in statele membre, scrie site-ul bulgar de stiri Novinite.com.

Informatia a fost anuntata initial de postul rusesc de radio Radiovesti si preluata de agentia bulgara de stiri Focus.

Oslo sustine ca exista o nemultumire tot mai mare in randul populatiei norvegiene in fata perspectivei ca Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen, perspectiva care ar crea premisele aparitiei unui nou val de criminalitate in acest spatiu.

Potrivit datelor Eurostat, oficiul european de statistica, grupari criminale periculoase din Bulgaria si Romania opereaza in 15 state membre.

Un ONG din Norvegia a lansat o petitie impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dupa ce autoritatile au dezmembrat o tabara ilegala de 200 de tigani din Romania si din Bulgaria. Decizia de dezmembrare a fost declansata de o avalansa de reclamatii ale locuitorilor din zona, in urma furturilor si a mizeriei.

Comisia Europeana afirma ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen inca din 2010, dar accesul a fost blocat de mai multe tari, conduse de Olanda, care au invocat argumente legate de slabul control al granitelor, coruptia si lipsa progreselor in Mecanismul de Cooperare si Verificare.