Secretarul executiv al PDL, Cristina Traila, a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa ca PDL va sesiza Comisia Europeana cu privire la modificarea facuta prin OUG 34/2006 privind achizitiile publice. "Se elimina principiile fundamentale in ceea ceea ce priveste cheltuirea banului public si anume, principiul transparentei al nediscriminarii si lipsa unei piete concurentiale (...) Prin urmare, vom sesiza Comisia Europeana cu privirea la aceasta modificare si cu privire la toate modificarile facute in ultimele sase luni" a anuntat Cristina Traila, fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

PDL acuza USL si Guvernul Ponta ca a bulversat un intreg sistem prin eliminarea regulilor in ceea ce priveste cheltuirea banului public si a transformat "fardelegea in lege". "Sa nu uitam ca Guvernul Ponta a emis patru ordonante de urgenta in ultimele sase luni, creand o reala bulversare a sistemului de achizitii publice. In momentul de fata nici macar nu poate sti o autoritate contractanta daca trebuie sau nu trebuie sa cheltuiasca conform legii acei bani publici. In zilele urmatoare vom transmite sesizarile catre Comisia Europeana si va vom comunica documentele pe care le vom transmite in acest sens", a spus Traila.

Secretarul executiv al PDL reclama ca ANRMAP este golit de atributii si aminteste ca institutia a fost infiintata ca organism de control si reglementare a achizitiilor publice si a fost parte a capitolului 21 a Tratatului de Aderare al Romaniei la UE.

"ANRMAP este dezgolit in momentul de fata de atributiile pe care le avea prin Tratatul de aderare al Romaniei.(...) Era singura institutie care putea sesiza o instanta de judecata in ceea ce priveste anuluarea contractelor incheiate ilegal. In momentul de fata orice institutie public poate incheia contractate si poate cheltui bani publici si nu se alege decat eventual cu o sanctiune pecuniara pe care o platim tot noi contribuabilii, fara a exista posibilitatea vreunei institutii a statului roman de-a anula aceste contracte ilegale", a mai spus Traila.