PSD si PNL vor merge separat la alegerile europarlamentare din 2014, asa cum anuntat deja liderii USL. Social democratii isi fac calculele pe un procent de 38-40% si suplimentarea mandatelor de la 11 (cate au in prezent) la 15. De partea cealalta, liberalii - care, neoficial, sperau sa participe cu alianta USL la alegerile europarlamentare - si-au propus ca tinta 25% din voturi si suplimentarea locurilor pe care le au in prezent cu 2-3 mandate(de la 5 mandate la 8.) Pe lista la europarlamentare se inscriu in prima instanta actualii eurparlamentari PSD si PNL.

Potrivit surselor HotNews.ro, decizia PSD si PNL de a participa separat la alegerile europarlamentare din mai 2014 a fost luat in urma consultarii la nivel european cu grupurile parlamentare de care apartin cele doua partide, grupul socialistilor europeni (PES) si grupul liberalilor europeni (ALDE).

"Social democratii europeni au respins din start posibiliatea ca PSD sa participe impreuna cu PNL la alegerile din 2014. Reprezentantii ALDE nu s-au opus, chiar ar fi sugerat ca este binevenita o astfel de alianta pentru a creste numarul de mandate in interiroul ALDE", au explicat sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca social democratii si-au insusit rapid recomandarile socialistilor europeni, si potrivit unui sondaj intern acestia ar castiga alegerile cu un procent de 38-40% . In prezent, PSD are 11 mandate de europarlamentari si spera sa obtina prin dupa alegeri in jur de 14-15 mandate.

Europarlamentari PSD - 11 mandate:Victor Bostinariu, Corina Cretu, Sabin Cutas, Viorica Dancila, Ioan Enciu, Ioan Mircea Pascu, Daciana Sarbu, Claudiu Tanasescu, Adriana Ticau, Minodora Cliveti, Catalin Ivan.

La nivel oficial, PSD nu a discutat inca strategia si candidatii eligibili pentru scrutinul din 2014, insa majoritatea actualilor europarlmanetari doresc un nou mandat.

Sursele citate sustin ca singurul europarlamentar care nu va mai fi sustinut de PSD este conservatorul Sabin Cutas. La scrutinul din 2009, PSD a participat impreuna cu PC, insa pe actuala conjunctura politica nu se mai pune probleme unei colaborari la nivel oficial.

  • Catalin Ivan: Intentionez sa candidez pentru un nou mandat, insa asta va decide partidul. Nu s-a luat in discutie pana acum in interiorul partidului subiectul alegerilor europarlamentare, probabil undeva in toamna se va stabili si strategia". 
  • Corina Cretu: Imi doresc sa continui proiectele pe care le-am inceput si mai intereseaza un nou mandat. 
  • Daciana Sarbu: Nu am luat inca o hotarare in acest sens. Imi place ceea ce fac, ma regasesc si exista satisfactii, dar nu pot sa afirm sus si tare ca voi candida. Sunt foarte multe lucruri de luat in calcul la nivelul partidului si nu numai. 
  • Sabin Cutas: Este o decizie care va fi luata de catre partid. Sigur ca doresc sa-mi continui proiectele, ideal ar fi asa, dar daca nu, ma pot descurca in orice situatie, pregatirea mea imi permite acest lucru. Nu s-a luat inca o decizie in interiorul PC, vom vedea, mai este un an pana la alegeri si pe scena politica romaneasca se pot schimba multe.

De partea cealalta, liberalii ar fi preferat mentinerea USL si participarea impreuna la scrutin si se tem de organizarea si logistica PSD din viitoarea campanie electorala. Oficial, liberalii si-au propus o tinta de 25% pentru alegerile pentru Parlamnetul European, ceea ce s-a traduce prin castigarea a 8 mandate.

Europarlamentari PNL - 5 mandate:Ramona Manescu, Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Valean, Cristian Busoi.

  • Ramona Manescu: "Doresc sa-mi continui proiectele inceput in Parlamentul European si cred ca nu vor fi probleme in acest sens. Sigur, conducerea partidului impreuna cu Delegatia Permanenta vor valida candidatii la europarlamentare. 
  • Norica Nicolai: Da, imi doresc un nou mandat. Decizia insa apartine partidului. Am proiecte multe care nu se vor finaliza pana in mai 2014 si binenteles ca doresc sa continui.  
  • Renate Weber: Am foarte rapoarte in lucru care nu se vor finaliza in acest mandat. Este vorba de expertiza si influenta pe care o am in interiorul grupului ALDE, sigur ca  imi doresc sa continui mandatul.
  • Cristian Busoi: Orice fel de candidatura trebuie sa tina cont de conducerea PNL inaintea de a fi asumata public. Am rapoarte si evenimente organizate si am capatat experienta si vizibilitate la nivel european. Am toate premisele de a continua mandatul si dupa 2012, dar decizia va fi luata dupa  o analiza, o consultare cu colegii si conducerea partidului in acest sens.   

Romania are la nivel european 33 de mandate de parlamentari. Odata cu aderarea Croatiei la UE s-a stabilit ca fiecare tara sa cedeze cate un loc pentru noii intrati, astfel ca Romania va pierde un loc, iar din 2014 va avea 32 de reprezentanti.