Conducerea PDL va lua in discutie luni cazurile nemultumitilor din partid Cristian Preda si Teodor Baconschi. Surse din conducerea PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca cei doi democrat liberali nu vor fi exclusi din partid, dar li se va da un avertisment. Totodata, aceleasi surse sustin ca in PDL se incearca acum instalarea unui armistitiu temporar, care ar putea fi insa dinamitat din nou de alcatuirea listelor pentru alegerile europarlamentare

"Trebuie stabilite niste reguli de conduita interna, ele exista in regulament, dar este necesar sa se discute cu cei doi fata in fata pentru a vedea care sunt nemultumirile lor", au explicat sursele citate. Teodor Baconschi si Cristian Preda vor fi cel mai probabil avertizati de catre conducerea partidului sa respecte regulile interne si vor fi invitati sa-si expuna propunerile in interiorul partidul.

Vasile Blaga a declarat, vineri, ca nu exista o "lista de excluderi" si ca nu isi doreste sa plece nimeni din PDL, insa este "deranjat de denigrari".

  • Vasile Blaga: "Nu avem lista de excluderi. Pot sa ii inteleg pe unii colegi ca sunt suparati, dar PDL este in plin proces de reconstructie, e mult de lucru pentru reconstructie in teritoriu si a mesajului. Observ colegi din partid care, in loc sa se lupte cu USL, permanent ataca partidul folosind aceeasi retorica ca si USL. Alti colegi vad rau ca PDL il ataca pe presedinte, dar noi nu l-am atacat, doar am avut viziuni diferite despre comasarea terenurilor. Nu ma deranjeaza nimeni care are critici la adresa partidului, dar denigrarile ne deranjeaza. Luni, la BPN, discutii despre activitatea unor colegi este clar ca o sa avem, dar nu avem tinta excluderile, dar nu stiu cum se vor finaliza discutiile si unde se va ajunge, pentru ca suntem un partid democratic care trebuie sa discutam in interior. (...) Eu nu doresc sa plece nimeni din PDL. Este mult de lucru si ma astept ca toata lumea sa participe la acest efort" (Agerpres)

La evenimentul organizat vineri de conducerea PDL la Cluj pe teme de administratie publica locala, taberele din interiorul partidul au cazut la pace. Potrivit surselor Hotnews.ro Elena Udrea, Vasile Blaga si Emil Boc au discutat despre reconsolidarea si proiectele partidului in Opozitie.

Blaga, Udrea si Boc au facut o pace temporara, dupa ce ultimele luni au fost marcate de razboaie subterane in partid. Dupa ce a pierdut sefia partidului la congres, Elena Udrea ar fi incercat chiar ruperea unei factiuni din PDL, incercare soldata cu un esec.

Totodata, aceleasi surse au explicat pentru HotNews.ro ca in partid se incearca acum instalarea unui armistitiu temporar, care ar putea fi insa dinamitat din nou de alcatuirea listelor pentru alegerile europarlamentare. Si asta pentru ca in partid exista mai multi doritori decit locuri eligibile(vezi aici un articol HotNews.ro).

Daca rezultatul la europarlamentare va fi unul slab, este posibil ca factiunile nemultumitilor sa ceara congres extraordinar pentru inlocuirea lui Vasile Blaga cu Emil Boc.

Reamintim ca vicepresedintele PDL, Alin Popoviciu, a declarat la inceputul saptamanii ca va propune in sedinta conducerii PDL excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu si Daniel Funeriu, pe motiv ca nu intelege de ce trebuie tinuti in partid oameni care ataca in fiecare zi PDL.

Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean, si purtatorul de cuvant, Adriana Saftoiu, l-au apostrofat pe Popoviciu, declarand ca acesta s-a grabit sa faca declaratii si ca problemele de acets gen se discuta in interiorul partidului.

Totodata, fostul presedinte PDL, Emil Boc a declarat ca "nu este bine sa se inceapa cu excluderi in PDL, ci e nevoie de strangerea randurilor in Opozitie

  • Emil Boc: "In opozitie ai nevoie sa aduni randurile, sa strangi randurile, nu sa excluzi oamenii. Este sindromul PNTCD, pe care nu l-am uitat niciodata in politica romaneasca. Eu am avut o limita de toleranta foarte mare, dar mi-am zis ca mai bine sa construiesc decat sa daram. Nu este bine sa incepem cu excluderile. Eu nici pana acum nu am aflat care este vinovatia lor" (Evenimentul Zilei).