Imigratia romilor in Germania a determinat un economist german sa ceara UE sa isi modifice directiva privind libertatea de miscare inainte de termenul limita pentru ridicarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari, din ianuarie 2014, scrie site-ul EurActiv.com, preluat de Mediafax.

Hans-Werner Sinn, presedintele Institutului Iso al Universitatii din Munchen, a scris recent ca imigratia romilor va eroda in mod inevitabil statul social german.

Pozitia lui contrazice declaratiile anterioare ale Comisiei Europene, care sustine ca nu are dovezi ale asa-numitului "turism pentru beneficii sociale" din noile state membre.

"Consiliul german al municipalitatilor a tras semnalul de alarma", a afirmat Sinn intr-un comentariu recent publicat in saptamanalul Wirtschaftswoche. "Multe orase nu mai pot controla beneficiile sociale infloritoare pentru imigranti. Situatia din unele orase din zona Ruhr, care sunt deja impovarate, risca sa scape de sub control", sustine el.

"Acesti indivizi sunt adeseori romi - aceiasi care au fost alungati din Franta in urma cu cativa ani de presedintele de atunci Nicolas Sarkozy", a declarat el.

Sinn, care este si profesor de economie la Munchen, citeaza exemplul unui roman in varsta de 60 de ani, care emigreaza in Germania. Aceasta persoana se califica pentru beneficii de la stat la 65 de ani.

"In medie, acesti indivizi primesc beneficii in valoare de 382 de euro pe luna, 360 de euro prima de acomodare si alocatii de incalzire, precum si asigurari medicale gratuite in valoare de aproximativ 300 de euro - in total 1.050 de euro pe luna. Aceasta suma nu include beneficii precum frigider sau masina de spalat. Un astfel de venit este de aproape doua sau trei ori mai mare decat salariul mediu din Romania sau Bulgaria - indiferent daca persoana care beneficiaza de el a platit sau nu anterior taxe in Germania", explica Sinn.

"Acest tip de imigratie va eroda in mod inevitabil statul social german, deoarece mai tarziu nu vor mai fi bani pentru a-l suporta, pe de o parte, si pentru ca landurile vor incerca sa se faca ele insele mai putin atractive pentru imigrantii afectati de saracie, pe de alta parte", scrie el.

In acelasi articol, autorul recunoaste ca economia germana are nevoie de mai multa forta de munca imigranta si scrie ca multi imigranti, in special din Polonia, Cehia, Slovacia si Slovenia sunt calificati si doritori sa se integreze.

Economistul german cere, astfel, schimbarea directivei UE privind libertatea de miscarea intr-un sens in care sa le permita cetatenilor europeni care traiesc in alta tara a Uniunii sa ceara beneficii din tara de origine.