Uniunea Editorilor din Romania (UER) ii cere Ministerului Educatiei Nationale sa blocheze evaluarea si achizitia de manuale pentru clasa I, anuntata de ministrul Remus Pricopie. "Desi exista programa, nu exista metodologia de achizitie si evaluare pentru a produce manuale fizice si digitale", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Mario Demezzo, presedintele UER, scrie Agerpres. Acesta a sustinut ca termenul stabilit de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, pentru realizarea acestor manuale, respectiv septembrie 2013, este insuficient. In replica, Ministerul a anuntat printr-un comunicat de presa ca "are in curs de aprobare" aceasta metodologie si ca manualele noi vor fi introduse incepand cu anul scolar 2013-2014.

"Recomandarea UER este ca MEN sa inceteze licitatiile si sa se aseze la dialog cu UER" pentru a putea edita manualele, prin convocarea de urgenta a Comisiei consultative privind manualele, instituita de ministru inca din 2003, a declarat presedintele Uniunii Editorilor din Romania.

"Problema este daca aceasta licitatie, lansata de Ministerul Eeducatiei, este una corecta", a spus Mario Demezzo, care a mentionat ca in mod normal un manual se realizeaza intr-un interval de 6-9 luni. "UER va merge pana la capat in blocarea procesului, utilizand, la nevoie, si atacarea in contencios a documentelor de organizare", a anuntat Mario Demezzo. "Singura solutie este actionarea in instanta", a precizat acesta, adaugand ca pana in toamna lui 2014 copiii pot avea manuale noi, inclusiv digitale.

In ce priveste costul manualelor, presedintele UER a declarat ca, in Romania, acesta este de 50 de centi, cel mai scazut din Europa, viitoarele manuale nemaiputand avea acest cost.

UER (noua denumire a Asociatiei Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural - AEPC) este o organizatie patronala si profesionala a editorilor din Romania ce reuneste importanti editori si difuzori de cultura scrisa, care produc si comercializeaza carte scolara preuniversitara si universitara, literatura romana si universala, carte pentru copii. In prezent, Uniunea include peste 55 de membri din toata tara care detin peste 70% din piata cartii scolare.

Ministerul Educatiei: Avem in curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar

In replica, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "intentioneaza sa introduca in sistemul de invatamant preuniversitar manuale scolare noi, incepand cu anul scolar 2013-2014, ca urmare a realizarii de noi programe scolare". "O prima etapa in asigurarea cu manuale scolare noi este demararea procesului de selectie a proiectelor de manuale scolare pentru clasa I. In acest sens, Ministerul Educatiei Nationale are in curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Ministerul precizeaza ca "prin acest act normativ se intentioneaza asigurarea manualelor scolare corecte si de calitate, in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina/ modul de pregatire profesionala si cu planurile-cadru. Se urmareste ca proiectul de manual scolar sa fie realizat astfel incat utilizarea acestuia in procesul de predare-invatare-evaluare sa fie independenta de folosirea unor auxiliare curriculare".

"Din 2006, Ministerul Educatiei Nationale nu a mai organizat nici o sesiune de evaluare a proiectelor de manuale scolare / licitatii pentru achizitionarea manualelor scolare noi", precizeaza Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

De asemenea, Ministerul precizeaza ca a alocat, anual, sume pentru completarea stocului de manuale scolare. Bugetele destinate achizitionarii manualelor scolare retiparite au fost:

  • 2008-2009: 24.519.538 lei
  • 2009-2010: 10.059.113 lei
  • 2010-2011: 16.263.576 lei
  • 2011-2012: 16.696.000 lei
  • 2012-2013: 17.255.000 lei
  • 2013-2014: 20.000.000 lei

Potrivit Ministerului Educatiei, in sistemul de invatamant preuniversitar romanesc figureaza, la ora actuala, 1491 de titluri de manuale scolare, astfel:

"Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), institutie a MEN, coordoneaza procesul de completare a stocurilor de manuale scolare pentru invatamantul obligatoriu, prin achizitionarea manualelor scolare retiparite. In baza principiului descentralizarii, inspectoratele scolare sunt imputernicite sa incheie contracte de retiparire a manualelor scolare cu editurile interesate, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate de catre Ministerul Educatiei", se arata in comunicatul Ministerului.

Amintim ca la inceputul lunii aprilie Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro catalogul manualelor scolare valabile in invatamantul preuniversitar in anul scolar care incepe din septembrie. Catalogul cuprinde manualele corespunzatoare tuturor claselor, de la clasa a II-a si pana la clasa a XII-a. In catalog nu exista insa si manualele pentru clasa I.

Citeste si: