Prima zi a congresului PSD, care s-a incheiat vineri seara, a fost monopolizata mediatic de catre Adrian Nastase. Chiar daca nu a tinut un discurs si nu a parasit sala pe perioada lucrarilor pentru a face declaratii, Nastase a fost de departe persoana cea mai mediatizata, pesedistii salutand in picioare reintoarcerea sa in partid. Totusi, presedintele PSD, Victor Ponta a fost cel care a detinut controlul organziatoric al evenimentului, acesta fiind adevaratul maestru de ceremonii. Singura surpriza a zilei a fost retragerea candidaturii la functia de vicpresedinte la nivel national a lui Constantin Nicolescu, seful CJ Arges.

Adrian Nastase, alaturi de fostii presedinti PSDFoto: Hotnews
  • Desfasurarea congresului LIVE TEXT:

Ora 14:10 Liderul CJ Arges, Constantin Nicolescu si-a retras in mod inexplicabil candidatura pentru un post de vicepresedinte la nivel national. Pe lista oficiala a candidaturilor, transmisa de PSD, numele acestuia nu apare, desi in urma cu o zi Nicolescu anuntase ca va candida pentru un aceasta functie. Reamintim ca Nicolescu, influent lider local, este trimis in judecata pentru fapte de coruptie in doua dosare (vezi aici mai multe amanunte:Dosarul Zeus 1 si Dosarul Zeus 2)

Ora 15.40: Surse din partid sustin ca lui Constantin Nicolescu "i s-a sugerat din partea conducerii" sa se retraga din cursa, avind in vedere problemele acestuia cu justitie

Ora 15.44: Adrian Nastase a ajuns la congres. Fostul sef al partidului a fost intimpinat cu aplauze razlete din partea PSD-istilor aflati la intrarea in Sala Palatului

Congresul PSD la Sala Palatului

Congresul PSD la Sala Palatului

Foto: Hotnews

Ora 15.51: Adrian Nastase: Am venit ca invitat, nu voi tine un discurs. Cred ca este foarte important pentru mine sa fac si alte lucruri decat politica militanta. Ironic: Vad ca RTV a devenit un bun prieten de-al meu si salut acest lucru.

Adrian Nastase: "Am venit pentru ca astept cu interes mesajul politic care se va da aici. Recunosc ca vreau sa vad si o fotografie a noilor raporturi de forta in partid pentru ca alegerile intotdeauna ne arata cum se aseaza placile tectonice in partid. Am venit in primul rand din prietenie, cu dorinta de a-mi vedea prietenii mei, colegii, mei, uite a iesit si soarele. Am constatat cu multa bucurie ca am foarte multi prieteni in continuare, sunt unii care ma considera trist, sunt altii care ma considera prea agresiv, sunt altii care considera ca m-am schimbat, altii care considera ca nu m-am schimbat. Evident ca m-am schimbat dupa o incercare care a fost foarte dura"

Ora 16.15: Adrian Nastase a fost introdus la Congres ca un rock-star: exact la intrarea lui in sala a inceput Oda Bucuriei, iar delegatii s-au ridicat in picioare si l-au aplaudat

Ora 16.20: In sala si-a facut aparitia si Victor Ponta, care a dat mina cu fostii presedinti ai partidului, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Oliviu Gherman, si cu Crin Antonescu

Context: Antena 3 e singura televiziune de stiri care nu transmite flux live de la Congresul PSD

Victor Ponta pe scena congresului

Victor Ponta pe scena congresului

Foto: Hotnews

Ora 16.25 Discurs Victor Ponta:

  • PSD este cel mai puternic si sper unul dintre cele mai respectate partide politice din Romania.
  • Acest Congres se desfasoara sub o anumita idee - 120 de ani de social-democratie in Romania. Nu 120 de ani de existenta PSD, dar de existenta a unei ideologii, a unei miscari militante, a unei idei care a contribuit de foarte multe ori la modernizarea Romaniei si ducerea ei spre o directie europeana, moderna. Un partid care nu-si reneaga trecutul are si viitor 
  • Este o mare onoare pentru mine, in acest an 2013, sa fiu liderul PSD si sa reprezint aceasta idee nobila, idee de schimbare de care Romania si Europa au nevoie.
  • Este un moment de bilant pentru ultimiii trei ani care s-au scurs de la Congresul din 2010. In acelasi timp este momentul in care trebuie sa prezentam dvs, cei din partid, dar partenerilor nostri internationali, proiectul pe care PSD il are pentru viitorul Romaniei, acel proiect care sa faca din locuitorii Romaniei mai prosperi si mai fericiti de a trai intr-o tara mai dreapta
  • Este o onoare pentru PSD sa aiba la aceasta manifestare importante invitati care reprezinta la cel mai inalt nivel familia noastra politca - partenerii nostri politici din Romania, reprezentanti ai ambasadelor, ai sindicatelor, patronatelor, a tot ceea ce inseamna in acest moment societatea romaneasca. PSD este acel partid care reprezinta toate segmentele societatii romanesti.
  • Victor Ponta a multumit apoi invitatilor pentru prezenta la Congres, dar si fostilor lideri ai PSD: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Mircea Geoana si Adrian Nastase. Ponta a facut "o mica schimbare cronologica, dar o sa intelegeti de ce" si l-a lasat la urma pe Nastase, care a fost aplaudat indelung de cei prezenti, care s-au ridicat in picioare.

Ora 17.10 Discurs Crin Antonescu:

  • Nu sunt nici socialist si nici femeie. Nu mi-e usor. Ma gandeam adineauri, ce sa spun eu intre atatia socialisti, psd-isti mai pe scurt, spun simplu: Dragii mei, multumesc! Multumesc in numele PNL pentru tot ce am construit impreuna, pentru bataliile date impreuna si tot ce am obtinut impreuna.
  • Am obtinut o victorie extraordinara nu doar in plan electoral, ci si in plan moral, dovedind ca doua partide cu istorii, identitate doctrinara diferite pot constru impreuna atunci cand e nevoie pentru o tara care este una, care este aceeasi si care este singura noastra tara - Romania.
  • Ni s-a explicat de catre teoreticieni ai neimplinirii ca in politica niciodata 1+1=2, ci mult mai putin. Noi am crezut si am dovedit ca 1+1 au facut de aceasta data mult mai mult decat 2.
  • Am obtinut aceste victorii impreuna, umar la umar, spate in spate, gand la gand, pentru ca am avut incredere unii in altii, am fost solidari, am mobilizat si am purtat speranta celor mai multi dintre compatriotii nostri.
  • Si daca astazi m-am adresat dvs cu camarazi nu este pentru ca am devenit sau m-ar bate gandul sa devin socialist sau social-democrat, ci pentru ca am luptat si inca luptam impreuna pe acelasi front si pentru acelasi scop.
  • Vor trece anii, vom incheia ce avem de facut impreuna si aceste doua partide se vor afla, asa cum e logica normala, fata in fata in batalie electorala candva. Ar fi extraordinar sa nu uitam, nici unii nici altii, ce am facut impreuna si atunci cand vom fi adversari. Sa nu uitam ca in momentele cele mai grele pe care le-am trait, in 2010-2011-2012, ne-am avut de multe ori ca fratii si aceste lucruri nu trebuie sa le uitam niciodata.
  • Sunteti astazi si veti fi in anii urmatori cel mai mare, cel mai puternic partid politic din Romania. Aveti astazi si veti avea in anii urmatori in PNL cel mai puternic si mai onest aliat pe care-l puteti avea acum in politica romaneasca.
  • Sunteti parte la cea mai puternica alianta politica construita vreodata in istoria Romaniei. Avem impreuna cel mai puternic suport popular si electoral pe care l-a avut cineva in ultimii 20 de ani.
  • Toate aceste lucruri inseamna, pentru noi toti, pentru dvs in primul rand - ca cel mai mare partid politic azi - o enorma responsabilitate. Nu dpar responsabilitatea de a avea o buna guvernare, o noua Constitutie, o regionalizare care sa ne duca definitiv in civilizatia europeana, Nu il reevaluam pe Traian Basescu. Nu reevaluam regimul Basescu. "Jos Basescu", fara indoiala, sunt inca o data de acord cu Victor, nu poate fi un proiect, dar "Jos Basescu" este o conditie nu suficienta, dar absolut necesara pentru pornirea si indeplinirea unui alt proiect.  Nu ne reevaluam aliatii, aliatii nostri sunt si raman social-democratii. Ne-am putea opri pentru a lamuri un incident. Pana unde, pana cand? Pana la capat. Adica pana atunci cand Romania va fi sanatoasa.

  • Ora 17:35 Moment inedit la congresul PSD. Presedintele PP-DD, Simona Man le-a transmis de la tribuna social democratiilor mesajul lui Dan Diaconescu:"Numai PP-DD va scapa de PNL si PC" 

Victor Ponta a venit la microfon: "Cum ati spus doamna? Ca nu ne gandisem la acest lucru, dar daca institati. Vreau sa-i transmiteti domnului Diaconescu ca nu am inchis eu OTV-ul dar nici n-o sa-l redeschid."

Ora 18.30: Liviu Dragnea a avut un discurs in care s-a pozitionat ca mina forte in PSD, dindu-le indicatii celorlalti ministri din partid. La inceputul discursului i-a urat lui Adrian Nastase "bun venit acasa": "Singurul care a trebuit sa plateasca pentru noi toti a fost Adrian Nastase. Sper sa aiba puterea sa treaca peste asta. Adrian, bine ai venit acasa!". Alte exemple din discursul lui Liviu Dragnea:

  • Titus (Corlatean - n.red.), este timpul sa activam relatiile in NATO si UE. America reprezinta o stare de spirit, o racheta emotionala, dar parteneriatul strategic are un potential mai mare... Poate te gandesti Titus ca poate trebuie infiintat un consiliu de politica externa care sa aiba functie consultativa permanenta
  • Pentru colegul Mihnea Costoiu (ministrul Cercetarii - n.red.): Trebuie sa stimulezi proiecte de cercetare, sa te preocupi sa ne asociem cu intelectualii din Academie. Noi nu am descoperit o comoara care sta langa noi, inteligenta romaneasca
  • Pentru domnul Nicu Banicioiu (ministrul Tineretului - n.red.): Nicule, de curand in Franta s-a organizat un forum al tinerilor care va intocmi un raport cum va arata Franta in 2030. In acest fel, trecutul si prezentul se intalnesc, sa te gandesti daca optiuni asemenatoare nu ar trebuie sa demareze in Romania
  • Pentru colegii parlamentari, fostii colegi din CJ: La sfarsitul acestui an Romania va avea o noua harta , este poate ultima fereastra de oportunitate. Trebuie sa decidem daca ascultam cifrele sau inima
  • Pentru Victor Ponta: Inainte de Congres am stabilit trei lucruri - ca vom face o echipa pe care nu o va desparti nimeni, ca vom face cel mai mare si respectat partid si ca vom face din tara noastra o tara bogata in care oamenii sa traiasca demn. Victor, iti doresc ca impreuna cu totii sa faci din tara asta Romania puternica 

Ora 19:15Social democratii au adoptat noul Statut al partidului. Una dintre cele mai importante modificari este introducerea functiei de presedinte executiv, functie care a fost infiintata pentru Liviu Dragnea.

Ora 19:30 Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a afirmat, intr-un discurs: "La inceputul Congresului cand canta imul ma uitam la sala si mi-am adus aminte de alte congrese din alte vremuri, cand eu eram mic, cele ala comunistilor".

Acesta a precizat ca o parte din scopurile comunistilor - locuri de munca, o industrie si o economie puternice, sunt si scopurile pe care ar trebuie sa le aiba guvernul actual

Ora 19:50 Cristina Topescu s-a inscris in PSD, a anuntat ministrul Mediului, Rovana Plumb. Cristina Topescu a precizat, pe scena, ca s-a sfatuit cu Ion Iliescu atunci cand a luat decizia de a se inscrie in PSD.

Ora 19:58Marian Vanghelie: "Traim intr-o nebuloasa. Nu e in regula cum suntem. Trebuie sa dam un mesaj ca ne tinem de cuvant. Mi-au trebuit 20 de ani ca sa-mi dau seama ca nu ai dreptate cand ai dreptate, ci cand ai greutate. Imi pare rau ca m-am certat cu Adrian Nastase. Nastase a fost condamnat pe nedrept si-l avem aliat pe Traian Basescu care a zis ca a fost arestat pentru o gainarie. Mi-a placut ce a zis Ponta la conferinta la Bucuresti, nici nu stie cat il iubim noi pe el si vreau sa ne iubeasca si el pe noi pentru ca si noi simtim nevoia de dragoste"

Ora 20:00 Victor Ponta corborat de la prezidiu si s-a asezat alaturi de Adrian Nastase. Ponta a ascultat discursul lui Marian Vanghelie langa Nastase.

Prima zi a congresului s-a incheiat.

---------------------------

In mapa cu documente de prezentare delegatii au primit de la conducerea PSD o serie de recomandari referitoare la comportamentul fata de reprezentantii presei, dar si la mesajul politic si la atitudinea pe care o vor adopta pe perioada desfasurarii evenimentului.

"Fiti deschisi catre reprezentantii presei, raspundeti intrebarilor jurnalistilor, acceptati cu deschidere rolul pe care acestia il au in a prezenta activitatea noastra. Nu tratati jurnalistii prezenti la Congresul PSD cu ostilitate sau aroganta, indiferent de publicatia sau postul de televiziune de care apartin. Jurnalistii vin la evenimentul PSD sa isi exercite meseria si nu trebuie impiedicati sau sicanati in vreun fel", se arata in documentul aflat in mapa de prezentare.

Delegatii PSD au primit o serie de recomandari si privind atitudinea publica, dar si referitoare la mesajul politic. Totodata acestia au fost invitati sa nu raspunda la provocari.

"De evitat excesele si afisari ostentative sau agresive. PSD este un partid de guvernare, intr-o perioada cu multe privatiuni pentru romani, iar aparitiile care sugereaza opulenta sau ostentatia sunt o lipsa de respect fata de cetateni. Suntem un partid al tuturor romanilor, un partid deschis si apropiat de romani - asta inseamna ca avem o atitudine pozitiva fata de toti romanii, indiferent daca fac politica sau nu, indiferent daca sunt apropiati de PSD sau nu", se arata in documentul citat.

-----------------

Informatii de context:

Miza majora o reprezinta functiile de vicepresedinte la nivel regional - functii care ar putea reprezenta o rampa catre sefia viitoarelor regiuni de dezvoltare.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca Victor Ponta doreste ca evenimentul sa nu fie umbrit de niciun conflict intern. Victor Ponta si Liviu Dragnea au trasat deja favoriti impusi pentru cel opt functii pe regiuni de dezvoltare insa pot aparea suprize. Lupta cea mai dura se poarta pentru functia de presedinte al regiunii Sud Est unde principalii adversari sunt Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu.

Victor Ponta il sustine pe Marian Oprisan impotriva liderului PSD Constanta care a intrat in conflict cu actual conducerea a PSD dupa ce a criticat decizia ministrului Liviu Voinea in problema arieratelor. Pe acest fond Nicusor Constantinescu a pierdut si sefia Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), Oprisan fiind impus la interventia lui Liviu Dragnea.

Pe langa cei 8 vicepresedinti regionali vor fi alesi si 8 vicepresedinti la nivel national. Si aici prioritate au oameni apropiati de Victor Ponta si Liviu Dragnea. Potrivit surselor social-democrate, in carti sunt ministrii Nicolae Banicioiu, Dan Sova, Marian Oprisan, Titus Corlatean, Constantin Nita, precum si Ion Calinoiu (seful CJ Gorj).

Alti competitori pentru functiile de vicepresedinti la nivel national se numara si Dan Nica (ministrul Comunicatiilor), Gheorghe Bunea Stancu (seful CJ Braila), Eugen Bejenariu (fost ministru in cabinetul Nastase), Ion Calea (seful CJ Valcea) si Marian Vanghelie

Vezi lista oficiala cu candidatii la functiile din PSD:

I. Pentru functia de Presedinte al PSD:

PONTA VICTOR-VIOREL

II. Pentru functia de Presedinte Executiv:

DRAGNEA LIVIU-NICOLAE

III. Pentru functia de Vicepresedinte - 8 Vicepresedinti alesi la nivel national

1. BANICIOIU NICOLAE

2. BEJENARIU EUGEN

3. BUNEA STANCU GHEORGHE

4. CALINOIU ION

5. CALEA ION

6. CORLATEAN TITUS

7. DUICU ADRIAN IOAN

8. NICA DAN

9. NITA CONSTANTIN

10. PRIOTEASA ION

11. RIZEA CRISTIAN

12. SOVA DAN COMAN

13. VANGHELIE MARIAN DANIEL

IV. Pentru functia de Vicepresedinte - 8 Vicepresedinti alesi pe regiuni de dezvoltare

1. Regiunea Nord - Est (BC, BT, IS, NT, SV, VS)

NICHITA GHEORGHE

2. Regiunea Sud - Est (BR, BZ, CT, GL, VN, TL)

1. BOSCODEALA CONSTANTIN OCTAVIAN

2. CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL

3. OPRISAN MARIAN

3. Regiunea Sud (AG, CL, DB, GR, IL, PH, TR)

1. CIUPERCA VASILE SILVIAN

2. COSMA MIRCEA

3. TUTUIANU ADRIAN

4. Regiunea Sud - Vest (DJ, GJ, MH, OT, VL)

STANESCU PAUL

5. Regiunea Vest (AR, CS, HD, TM)

1. BOJIN TITU VALERIU

2. MOCIOALCA ION

6. Regiunea Nord - Vest (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ)

RUS IOAN

7. Regiunea Centru (AB, BV, CV, HR, MS, SB)

DUSA MIRCEA

8. Regiunea Bucuresti - Ilfov (B, IF)

NEGOITA ROBERT SORIN

V. Pentru functia de Vicepresedinte - 5 Vicepresedinti alese din randul Organizatiei de femei

1. ANDRONESCU ECATERINA

2. CRETU CORINA

3. FIREA GABRIELA

4. PLUMB ROVANA

5. VASILESCU LIA-OLGUTA