In apropierea Conventiei Extraordinare, in interiorul PDL se contureaza mai multe tabere pentru candidaturile anuntate. De altfel, candidatura Elenei Udrea, anuntata marti, a creat reactii contradictorii in interiorul PDL. La nivel oficial, democrat-liberalii sustin ca este binevenita competitia in partid, insa, neoficial, o parte dintre acestia o considera cel putin nepotrivita. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca Udrea nu este o solutie pentru conducerea partidului, avand in vedere imaginea controversata pe care o are in fata electoratului, dar si nemultumirile din partid vis-a-vis de modul cum a gestionat organizatia PDL Bucuresti si esecul inregistrat la alegerile pentru primaria Capitalei.

Elena Udrea si Vasile Blaga, in 2009Foto: Agerpres

"Nu s-a uitat esecul rasunator al organizatiei PDL Bucuresti la alegerile locale si nici perceptia electoratului vis-a-vis de 'posetele si pantofii marca Udrea'", au explicat sursele citate.

Totodata, democrat-liberalii vorbesc pe la colturi de Udrea ar fi primit girul presedintelui Traian Basescu de a candida la sefia PDL."Este cel putin suspecta declaratia lui Victor Ponta care a numit-o pe Elena Udrea drept 'Basescu cu fusta' si, punand in contextul actual politic, cand liberalii sunt atacati pe canalele media controlate de PSD, e inevitabil sa nu te gandesti mai departe. Nu este o optiune ca PDL sa devina o alternativa viabila pentru ca PSD sa-si mentina guvernarea", au explicat sursele citate.

In prezent Elena Udrea mizeaza pe sustinerea liderilor de organizatii ca Florin Popescu (Dambovita), Gheorghe Stefan (Piatra Neamt), George Scripcaru (Brasov). De asemenea, liderul PDL Dambovita, omul de incredere al Elenei Udrea, negociaza intens sprijinul organizatiilor PDL controlate de vechea garda a PDL condusa de Emil Boc. Este vorba de Cluj, Salaj, Maramures dar si Prahova (Roberta Anastase), Arad (Gheorghe Falca) si Mehedinti (Mihai Stanisoara).

Vasile Blaga detine in prezent sustinerea majoritara a liderilor de organizatii insa, in functie de negocierile care se vor purta in urmatoarea perioada, poate sa piarda sau sa-si mentina ascendentul asupra contracandidatului Elena Udrea. Blaga mizeaza pe organizatii ca Suceava (Gheorghe Flutur), Iasi, Botosani, Buzau (Cezar Preda), Bistrita (Ioan Oltean), Bucuresti (Adriean Videanu), Telorman, Dolj, (Radu Berceanu),Olt Gorj, Valcea, Constanta (Gigi Chiru).

O alta tabara in interiorul PDL este aripa "protestatarilor"- Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Paleologu si Theodor Baconschi. Acestia intentoneaza sa-l propuna pe Adrian Papahagi la sefia PDL. De altfel, Papahagi a anuntat pe un site de socializare ca se impune depunerea unei motiuni.

Grupul insa este minoritar in PDL si nu are o sustinere puternica in randul liderilor din teritoriu. O incercare a acestora a fost si in 2012, cand Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu si-au exprimat intentia de a depune o motiune la sefia partidului insa nu au reusit sa stranga numarul necesar de voturi pentru inscrierea candidaturii.

  • Adrian Papahagi, membru PDL, pe Facebook: Vasile Blaga poate fi oricand un bun secretar general al PDL si este un om devotat partidului -nu insa si dreptei, nu atat ca abstractie doctrinara, ci mai ales ca nazuinta a Romaniei care s-a saturat de numeroasele ipostaze ale FSN. Elena Udrea e un politician tenace, ambitios, tanar, cu magnetism in presa, dar si-a construit o imagine controversata, pe care nu cred ca o va putea depasi prea curand. Amandoi au legitimitate in partid si, cel mai important, resurse (notorietate, influenta in teritoriu, sprijinul diverselor structuri si, nu in ultimul rand, bani), dar niciunul nu are carisma de leader, valori si principii de la care sa nu faca rabat, reputatie intacta sau dimensiune europeana. In aceste conditii, cred ca, alaturi de Cristi Preda, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Toader Paleologu si alti colegi avem obligatia sa propunem o a treia motiune. Nu m-am sfatuit cu niciunul dintre ei, iar faptul ca ii citez nu inseamna ca vorbesc in numele lor sau ca s-a decis ceva. Este pur si simplu ceea ce cred in acest moment".

La nivel oficial, democrat liberalii saluta initiativa Elenei Udrea si sustin competitia pentru sefia PDL

Vasile Blaga: "Este foarte bine ca dansa candideaza. Iata, avem o competitie in partid. Deocamdata sunt doua potentiale motiuni. Eu cred ca este foarte bine, pentru ca partidul trebuie sa stabileasca exact directia de a aborda competitia politica de anul viitor si mai ales din 2016. Trebuie sa trecem de la aceasta gestiune de criza a partidului, cu care ne confruntam de la alegerile locale si pana in prezent si sa reconstruim partidul. Indiferent cine castiga, partidul sa ramana mai departe unit si sa isi vada de treaba" (Realitatea tv)

Emil Boc: "Salut competitia din interiorul PDL pentru functia de presedinte. Partidul are nevoie de o conducere legitimata prin votul Congresului PDL. Va conta prestatia candidatilor pana la Congres si mai ales prestatia in ziua Congresului, avand in vedere ca vor fi 5.000 de participanti. Toti candidatii au bastonul de presedinte in ranita"(Mediafax)

Raluca Turcan, vicepresedinte PDL: "Competitia este buna, depinde cine si cum o poarta. Faptul ca Victor Ponta il ataca sub toate formele pe Vasile Blaga imi arata clar ca Vasile Blaga este un competitor de temut" (Mediafax)

Ioan Oltean, presedinte PDL Bistrita: "Este o candidatura oarecum surpriza, dar, intr-un fel sau altul, foarte binevenita. Se deschide o competitie puternica in partid. Mai asteptam probabil si alte candidaturi. S-a deschis doar lista. Vom vedea cine sunt cei care vor sa ajunga in fruntea PDL. Ceea ce astept de la fiecare este ca obiectivul principal pe care sa il aiba in vedere este mentinerea partidului unitar si cresterea atractivitatii partidului, nu dezbinarea lui, asa cum incearca unii sa induca. Eu cred ca amandoi (Vasile Blaga si Elena Udrea - n.r.) si toti cei care vor mai intra in cursa sunt oameni responsabili care tin la partid si nu candideaza unul impotriva celuilalt, ci candideaza pentru ca partidul sa creasca si sa devina din ce in ce mai atractiv si cu sanse mari la alegerile care urmeaza in anii urmatori"(Mediafax)

Roberta Anastase, presedinte PDL Prahova: "Este o candidatura care face bine. Este foarte bine sa existe mai multe optiuni. E si un gest curajos, pentru ca este femeie(...) Vom discuta la Prahova dupa ce se depun toate candidaturile. Deocamdata nici nu stim daca acestea vor fi singurele. S-ar putea sa fie mai multe. E prematur sa zic in momentul acesta" (Agerpres)

Mihai Stanisoara, vicepresedinte PDL: "Statutul partidului prevede ca oricine doreste poate candida. E limpede ca intotdeauna o competiᅢie nu a facut rau nimanui. Este posibil sa fie si alsi colegi care sa doreasca sa candideze la presedintia PDL" (Mediafax)

Daniel Humelnicu,presedinte PDL Botosani: "Elena Udrea nu este, in acest moment, cea mai buna solutie pentru partid. Partidul are sansa sa se reformeze, asa ca asteptam si alte candidaturi. Existenta mai multor candidaturi e un lucru bun pentru partid. Cred ca vor fi si alti candidati".(Agerpres)

Dorel Jurcan, presedinte PDL Valcea: "Salut decizia doamnei Udrea, desi nu stiu ce sanse are de a castiga functia. In orice caz, faptul ca doamna Udrea indrazneste sa lupte pentru conducerea partidului arata ca PDL este un partid in care femeile nu sunt tratate discriminatoriu, ca politicianul femeie este respectat si ca PDL ramane un partid absolut democrat unde femeile nu sunt date afara, vezi cazul Saftoiu, doar pentru mofturile unui lider deranjat de opiniile libere ale unui membru' (Agerpres)

Nelu Simion, PDL Giurgiu:Parerea mea este ca toata lumea are dreptul sa se inscrie pentru functia de conducere a partidului. Noi, deocamdata in teritoriu, nu am luat nicio hotarare, nu ne-am intalnit pentru a avea un punct de vedere in acest sens, dar candidatura Elenei Udrea nu mi se pare potrivita pentru ca vine dupa guvernarea care a fost si nu mi se pare potrivita'(Agerpres)