Senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus in Parlament o initiativa legislativa care prevede eliminarea conditiei de cvorum la referendumul national. De asemenea, senatorul PSD propune eliminarea cvorumlui de 50% la referendumul pentru revizuirea Constitutiei precizand ca pentru validarea acestuia este necesara participarea a cel putin 30% din alegatorii inca scrisi in listele electorale permanente. Propunerea legislativa apare in contextul in care USL intentioneza sa initieze dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei.

"Referendumul pentru revizuirea Constituᅢiei este valabil daca la acesta participa cel putin 30% plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", se arata in proiectul de lege propus de senatorul PSD.

O alta modificare propusa de senatorul PSD este ca pentru validarea referendumului local participarea sa fie de cel putin jumatate plus unul dintre alegatorii din listele electorale permanente.

"In Romania nu exista motive intemeiate pentru care cvorumul sa nu fie eliminat in privinta referendumului (...) Romania a avut deja doua referendumuri unde vointa suverana a poporului roman a fost denaturata de existenta cvorumului, asimiland persoanele care se abtin cu partizanii votului negativ si promovand forme de boicot", isi motiveaza Belacurencu initiativa legislativa.

Proiectul de lege a fost depus la Senat la sfarsitul lunii ianuarie si apare in contextul in care USL se pregateste sa initieze dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei.

La inceputul lunii ianuarie premierul Victor Ponta a declarat ca exista posibilitatea modificarii legii referendumului inaintea adoptarii noii Constitutii, dar a precizat ca aceasta modificare nu va implica si cvorumul pentru demiterea presedintelui Romaniei.

"Trebuie sa ne gandim foarte bine la referendum si la cvorum, nu ne va fi foarte usor. Este aproape imposibil, atata timp cat trei milioane de cetateni, cei din strainatate, sigur nu voteaza. Este foarte dificil de realizat cvorumul, nu are rost sa facem toata procedura pentru ca in final sa nu avem cvorum. Este o posibilitate constitutionala de a avea alt cvorum, macar pentru aprobarea modificarii Constitutiei. Multe tari au o treime din toti cetatenii cu drept de vot, trebuie sa gasim o solutie agreata", a declarat Victor Ponta, citat de agentia Medifax.

Citeste si