Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, PSD, PNL PC si UNPR trebuie sa faca propunerile privind componenta viitorului Guvern Ponta pana pe 7 decembrie, cu doua zile inaintea alegerilor parlamentare. Aceleasi surse sustin ca in cadrul primelor discutii din USL exista neintelegeri privind nominalizarile de viitori ministri. De altfel, liderul PNL Crin Antonescu si-a declarat public sustinerea pentru liberalii Relu Fenechiu si Varujan Vosganian pentru a obtine portofolii insa, nu de aceeasi parere par sa fie partenerii de Uniune, social democratii.

Ministrii care raman, ministrii care pleacaFoto: Colaj foto

Liderul PNL de Iasi, Relu Fenechiu, isi doreste ministerul Transporturilor si are toata sustinerea lui Crin Antonescu, insa, potrivit surselor citate, Victor Ponta nu vrea sa auda de nominalizarea acestuia in viitorul Guvern.

Un alt portofoliu care va crea discutii intre PSD si PNL este cel al ministerului Fondurilor Europene. Sursele citate sustin ca Leonard Orban nu se va regasi in nou Executiv, iar Victor Ponta doreste sa-l propuna pe Eugen Teodorovici (consilierul sau personal) pentru acest post. De partea cealalta, Crin Antonescu se gandeste sa o propuna pe europarlamentarul Ramona Manescu, sotia lui Rares Manescu, seful campaniei PNL si apropiat al liderului PNL.

In ceea ce priveste ministerul Finantelor, Antonescu a exprimat public intentia de a reveni liberalilor. Un nume avansat in acest sens este Daniel Chitoiu, actualmente ministru al Economiei. Potrivit surselor Hotnews.ro, Iulian Iancu, sustinut de PSD ar putea sa preia ministerul Energiei, minister care se va infiinta asa cum a anuntat si Victor Ponta.

  • Victor Ponta: "Voiam sa va anunt ca o exclusivitate faptul ca in viitorul Guvern va exista un Minister al Energiei, care se va ocupa doar de energie. Deci voi discuta cu ministrul Energiei, cu reprezentantii in comisiile de specialitate in Parlament, in asa fel incat productia de energie termo sa nu fie folosita doar la nevoie, cand e nevoie facem multa energie, cand nu mai e, cu eoliene sau cu hidro(...) Exista o strategie de integrare a productiei si Compania Energetica Oltenia va ramane in urmatorii 25-30 de ani un pilon fundamental pentru asta. Vorbesc in primul si in primul rand de conceptia guvernamentala si optiunea mea pe care am discutat-o si cu domnul Antonescu este de a avea un ministru si un minister care sa se ocupe doar de energie." (5 decembrie, Agerpres)

Liviu Dragnea a fost anuntat chiar de catre premierul Victor Ponta ca viitor ministru la MAI.

  • Victor Ponta:"Liviu Dragnea este un om cu o foarte mare experineta in administratia locala si va fi alaturi de mine dupa 9 decembrie,. Va fi principalul responsabil in cadrul Guvernului pentru reforma adminsitratiei romanesti si pentru o adevarata descentralizare. Este cel mai potrivit pentru acest lucru. (...) Va fi in Guvern. Eu il voi propune in Guvern si va fi principalul responsabil de ceea ce inseamna descentralizare si reforma administratiei romanesti". (29 octombrie, Mediafax)

Noul Guvern va fi alcatuit pe ideea egalitatii de ministere intre Alianta de Centru Stanga (PSD-UNPR) si Alianta de Centru Dreapta (PNL-PC).

Ecaterina Andronescu (Educatie), Daniel Constantin (Agricultura), Titus Corlatean (Externe), Rovana Plumb (Mediu), Mona Pivnicieru (Justitie) si Dan Sova (Relatia cu Parlamentul) au cele mai mari sanse sa-si mentina portofoliile, potrivit surselor HotNews.ro.

In schimb, Liviu Pop (ministrul delegat dialogul social), Mihai Voicu (ministru delegat Mediul de Afaceri), Mariana Campeanu (Munca), Corneliu Dobritoiu (Aparare), Ovidiu Silaghi (Transporturi) si Mircea Dusa (Interne) au sanse mici sa se regaseasca in componenta noului Guvern.

Totodata, UNPR doreste ministerul Apararii sustinandu-l pe Gabriel Oprea pe acest post iar pentru Sanatate este avansat numele lui Eugen Nicolescu.

De precizat este ca numele vehiculate in interiorul USL vor fi analizate si validate de catre Victor Ponta dupa consultarile cu liderii celorlate trei formatiuni politice PNL, PC si UNPR.

  • Crin Antonescu: "Trebuie sa dam pentru Educatie un ministru bun si cred ca am facut-o, avand certitudinea ca doamna ministru Andronescu va fi si pentru urmatorii patru ani, dupa 9 decembrie, ministru al Educatiei".(5 decembrie, Agerpres)
  • Puiu Hasotti: "Viitorul Cabinet va avea doua sau trei ministere in plus. Prin urmare, va fi o noua negociere intre partidele componente USL si, dupa aceasta negociere, in functie de situatia politica, in functie de realitatile politice, in functie de ce va avea nevoie partidul de la mine si in functie de decizia pe care o voi lua, se va intampla sau nu acest lucru (...) S-ar putea sa fie un minister al Turismului si se pare ca va fi un minister al marilor proiecte, care sa atraga si bani europeni, se va numi ministerul Marilor Proiecte Nationale, cam asa ceva".(5 decembrie, Mediafax).