Ovidiu Tender a discutat online cu cititorii HotNews despre resurse energetice,  batalia pe materii prime, in Romania si in lume, despre pretul petrolului

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 25 septembrie 2012, 11:37 Actualitate


Ovidiu Tender
Foto: Hotnews
Ii place sa spuna ca intr-o lume in care costurile cu tehnologia, cu electricitatea si cu forta de munca sunt cam aceleasi, castiga cine are materia prima. Miliardar controversat, Ovidiu Tender este printre foarte putinii romani care s-au extins in strainatate, in special in zona Africii. Despre cum e sa faci afaceri pe un continent cu dese rasturnari sociale si politice, despre cum se duc luptele pe frontul resurselor energetice si cine sunt combatantii, despre ce se mai intampla pe piata mondiala a energie si unde ar putea ajunge pretul petrolului, Ovidiu Tender a discutat online cu cititorii HotNews.

Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3391 vizualizari

 • Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 septembrie 2012, 13:41)

  [anonim]

  • 1 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:16)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   1. Nu ma astept ca productia sa scada in perioada urmatoare. Nivelul cantitativ de exploatare a titeiului nu este o intamplare ci este un rezultat a unei decizii globale. Nu pot sa dau un termen si o evolutie in timp a nivelului productiei de petrol.
   2. In mod normal, intr-o economie de piata, pretul este dat de cerere si oferta si dupa cum spuneam anterior, depinde de nivelul priductiei. Daca aceasta va fi la nivelul cererii sau peste, pretul va scadea iar daca productia va fi insuficienta fata de cerere, normal ca pretul va creste.
   3. Intrebarea este mult prea tehnica pentri mine penstru a va raspunde
 • Stimate Domnule Tender (Marţi, 25 septembrie 2012, 13:49)

  Adrian [anonim]

  1. Cat de mare este lupta pentru resurse minerale in acest moment pe glob?
  2. Este posibil ca presiunile actuale legate de resurse sa degenereze in conflicte armate majore.

  Va multumesc!
  • 2 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:18)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Statele si companiile constiente de importanta resurselor minerale au preocupari majore in asigurarea resurselor minerale atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung. Fara discutie ca lupta pentru resurse este in plina desfasurare si dupa opinia mea, absolut toate conflictele armate majore au avut la baza interese economice. Interesul pentru resurse fiind actual, este foarte posibil (catre sigur) ca acesta sa genereze conflicte armate.
 • Next ? (Marţi, 25 septembrie 2012, 14:18)

  oilman [utilizator]

  Vazut de afara - sint plecat de peste 30 ani din Romania - ati pus management calificat la Prospectiuni, ati accesat cu succes Senegal si GB - remarcabil in special comparind cu impotenta antreprenoriala si coruptia sistemica din Romania - so FELICITARI !. Intrebarea este - What's next ? Ce planuri aveti ? Mult succes.
  • 1 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:22)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui oilman

   In anul 2007 la inceputul crizei mondiale, am decis sa caut alte locatii in lume unde potentialul de crestere economica este mai mare decat in Romania sau Europa. Practic, am gandit la o internationalizare a activitatii mele. Primul lucru de care aveam nevoie era un managaement competent in actiuni la nivel international intrucat contrar a ceea ce pare a fi simplu -adica activitatea intr-un alt teritoriu- e foarte complicat sa reusesti intr-o locatie noua cu oameni noi, mentalitati diferite, legislatie noua si sa ai succes. Am avut sansa sa gasesc persoanele potrivite cu istorie si realizari in spate, fapt care m-a ajutat sa pot sa spun astazi, dupa putini ani, ca am reusit. In ceea ce priveste expansiunea teritoriala, pot sa va spun ca suntem prezenti din Peninsula Indochina pana in Vestul Africii nu doar ca entitati juridice ci si cu activitati generatoare de profit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara managementul calificat in operatiuni internationale pe care am reusit sa il atrag alaturi de mine,.
 • Piata energetica din Romania (Marţi, 25 septembrie 2012, 14:41)

  Stefan [anonim]

  1. Cum vedeti evolutia cererii de resurse energetice din Romania pe urmatorii 20 de ani? Care va fi evolutia "cosului" re resurse consumate? Va creste sau va scadea consumul total de gaze naturale si de ce? (in industrie si/sau rezidential)
  2. Cum va evolua productia interna de resurse? Productia de gaze naturale scade cu 2-3% pe an. Va continua aceasta tendinta? Va scadea productia mai rapid sau se va stabiliza/creste datorita unor noi descoperiri (resurse neconventionale, gaz de sist, gaze din Marea Neagra)? Va ajunge Romania sa reduca importul la 0 si sa exporte? Cand credeti ca se poate intampla? Cum credeti ca va evoula pretul international/european al gazului, va ramane legat de cel al titeiului sau va evolua independent? In ce directie?
  Ce efect va avea acesta evolutie asupra pretului gazului din Romania, in contextul programului de liberalizare?
  3. Cum va evolua consumul intern de energie electrica? Cum vor evolua sursele de generare a energiei electrice? (generare/cogenerare pe baza de carbuni vs. pe gaze naturale vs. hidroenergie vs. centrale nucleare vs. energii regenerabile). Cunoasteti planuri specifice de constructii de capacitati de generare energie electrica in Romania?
  4. Ce credeti ca se va intampla cu certificatele verzi dupa 2014? Vor ramane la fel de avantajoase?
  • 1 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:27)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Daca intelegeti prin resursele energetice la care va referiti gazul si petrolul, nivelul consumului acestor produse arata de fapt nivelul economic la care se situeaza tara. Eu sper intr-un consum mare de gaze care inseamna de fapt o productie industriala mare. Depinde foarte mult de pretul care se va practica pentru vanzarea gazului. In ceea ce priveste productia interna de resurse, pentru a vorbi de o crestere sau o reducere a productiei, in primul rand trebuie sa stim ce anume avem. Din pacate, Statul care este proprietarul bogatiilor subsolului de aproximativ 10-15 ani a renuntat la a mai investi bani in cercetarea geologica, lucru ce fara discutie afecteaza posibilitatea cresterii productiei interne de resurse din simplul motiv ca nu stim ce anume avem si daca avem. Cred ca aceasta decizie- de crestere a productiei de resurse- se poate lua doar in situatia in care ai informatii despre ceea ce ai. Aici pot face o referire la ceea ce este astazi foarte dezbatut- gazul de sist.
  • continuare (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:31)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Gazul de sist este un produs despre a carui exploatare exista opinii diferite dar astazi in Romania nimeni nu stie daca avem sau nu avem gaz de sist. Nu inteleg de ce a inceput aceasta campanie impotriva exploatarii intr-o tara in care nici macar explorarea in vederea cunoasterii realitatii nu a inceput. Aceasta posibila resursa energetica ar fi foarte bine sa o avem. urmand ca ulterior sa se poata face o analiza vis a vis de oportunitatea sau inoportunitatea exploatarii. Sunt companii straine care au solicitat dretul de a incepe lucrarile de explorare a perimetrelor cu posibil continut de gaz de sist, au bugete pregatite de sute de milioane de euro pentru a intra in Romania si a face cercetare geologica, lucrari care nu sunt contestate de nicio categorie de specialisti in domeniu, dar care nu pot sa faca nimic intrucat Guvernul intarzie dupa parerea mea in mod nejustificat eliberarea permiselor de explorare. Este o actiune, zic eu, indreptate impotriva interesului economic national, impiedicarea cu buna stiinta a intrarii de capital in vederea doar a identificarii posibilelor resurse naturale.
  • continuare (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:34)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   In privinta consumului intern de energie electrica si acesta e un indicator al dezvoltarii economice, iar daca capacitati de productie industriale vor alege Romania pentru activitate, normal ca acest consum intern va creste. Aceasta alegere insa trebuie sa aiba la baza o motivatie reala si de obicei aceasta motivatie pentru orice intreprinzator este una economica legata de nivelul costurilor (taxe, impozite, energie)

   Nu am facut comert cu certificate verzi si nu pot prin urmare emite opinii
 • intrebare (Marţi, 25 septembrie 2012, 14:45)

  Xorciser [utilizator]

  Cum va intelegeti cu Dl Frank Timis? Cooperati sau sunteti in concurenta?

  Multumesc.
  • 2 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:36)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Xorciser

   Frank Timis este cel mai bun prieten al meu. Este un talent in domeniul afacerilor cu resurse minerale, un exemplu pentru oricine. Este nasul baietilor mei, ma ajuta si ma invata multe din lucrurile prin care el a trecut. Nu avem afaceri impreuna si chiar daca activam in acelasi domeniu, nu am fost si nu vom fi niciodata in concurenta intrucat amandoi stim ce inseamna sa renunti la ceva pentru un prieten. Asa ca daca au fost situatii in care am fost interesati de acelasi activ, am mai gasit un alt activ de rezerva, iar in aceasta maniera impartind frateste, am ramas prieteni fiind ambii satisfacuti de ceea ce am facut.
 • resurse (Marţi, 25 septembrie 2012, 14:59)

  angel [anonim]

  Pe la 1500, europenii debarcau in lumea noua si lua bogatiile indienilor dandu-le in schimbi margelute si oglinjoare. Acum le iau cu salarii de mizerii care ii tin aproape de sclavie. Motivul pentru care toti investitorii se duc acolo este sa ia, nu sa dea.
  Intrebarea mea este daca a facut ceva bun pentru comunitate - un spital, o scoala, etc.
  • 3 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:43)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui angel

   Pentru regiuni sarace sau mai putin dezvoltate cum sunt anumite state din continentul african, prezenta resurselor naturale este un motiv de mare bucurie pentru localnici intrucat exploatarea resurselor naturale atrage dupa sine multe activitati complementare ceeace duce la crearea de locuri de munca si la investitii majore in zona respectiva. Va dau exemplu situatia din Sierra Leone unde Frank Timis a descoperit un zacamant de fier de 12,5 miliarde de toneresursa recuperabila unde pentru exploatare a investit 2,5 miliarde de dolari- practic a construit un oras, 350 de kilometri de cale ferata, poduri si a determinat cresterea PIB-ului cu 50%. Evident ca acest nou ora construit de el are nu doar locuinte si restaurante, ci si unitati spitalicesti ci si scoli si tot ceea ce are nevoie o comunitate ca sa traiasca. In ceea ce ma priveste, viata angajatilor mei din tarile unde sunt prezent s-a schimbat in bine prin cresterea veniturilor, o pwerspectiva pe termen mediu si lung pe care o da activitatea de exploatare a resurselor. Aici as mai preciza ca saptamana trecut, la o analiza facuta asupra activitatii din sectorul international am constatat ca avem un mare numar de angajati care totalizeaza in jur de 25 de nationalitati chiar din zonele unde ne desfasuram activitatea. Sunt avantaje directe si normal, indirecte, aduse bugetelor statelor respective prin taxele si impozitele platite
 • - (Marţi, 25 septembrie 2012, 15:24)

  ddr [anonim]

  Buna ziua,

  Avand in vedere experienta dumneavoastra considerati ca societatile romanesti, de mari dimensiuni, orientate spre utilizarea de materii prime disponibile local (ex: Oltchim sare de la Ocnele Mari, Complexele energetice din Oltenia bazate pe carbune inferior) poate face trecerea cu succes spre importul de materii prime din exterior sau sa achizitioneze materii prime la preturi de pe piata internationala?

  Exista un exemplu, ALRO, dar acesta a beneficiat de subventii ale costului cu energia (prin contractul bilateral cu Hidroelectrica).

  Multumesc,
  • 5 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:49)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui ddr

   Studiul de fezabilitate care sta la baza deciziei asupra unei activitati economice, in mod normal nu trebuie sa se bazeze pe lucruri care sunt in afara sferei de normalitate. As da exemplul Oltchim-daca aceasta unitate nu poate sa fie rentabila in situatia in care activitatea ei de baza este bazata pe pretul normal al materiilor prime, eu cred ca aceasta ar trebui intrerupta. Competitivitate bazata pe o productivitate ridicata si costuri reduse este cea care trebuie sa decida asupra efcientei sau ineficientei unei unitati economice. Daca exista o activitate de interes national, care din alte considerente decat cea economica trebuie sa functioneze, atunci cu siguranta aceste solutii de subventionare isi au rostul. Vorbeati de exploatarea carbunelui inferior din bazinul Olteniei: referitor la exploatarea carbunelui atat din bazinul Olteniei cat si a celui din Valea Jiului, daca aceasta actiune s-ar initia astazi, cu siguranta ar fi perdanta. Dar cum ea a fost creata intr-un moment in care Statul a decis sa reduca importurile, indiferent de costurile interne pe care le avea, iar marea investitie s-a facut in aceasta perioada, inca mai poate fi exploatata chiar in conditiile unui cost ridicat al exploatarii carbunelui de care vorbeati
 • stefanigatiti/// (Marţi, 25 septembrie 2012, 15:25)

  Sunt din Timisoara [anonim]

  Ce planuri aveti in legatura cu investitiile imobiliare demarate aici? In trecut se vorbea de un complex rezidential: apartamente, hotel,cladire de birouri intr-un bloc turn ce urma sa fie cel mai inalt din romania? mai construiti acea cladire de birouri? sau va intereseaza duar investitiile legate de resurse, energie?(editat de HotNews.ro)
  • 3 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:52)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sunt din Timisoara

   Proiectul imobiliar pe care l-am gandit pe terenul din Timisoara l-am gandit intr-un moment in care perspectiva imediata in domeniu era foarte actuala. Astazi, pot sa va spun ca sunt intr-un proces de regandire a proiectului si nicidecum de abandonare a lui. Ceea ce initial parea a fi de interes public-ma refer la cladiri de locuinte- astazi a devenit un produs neinteresant, ceea ce ma determina sa-mi reconsider pozitia fata de viitoarea dezvoltare din zona respectiva. Nu pot sa va spun astazi in ce anume va consta aceasta dezvoltare, dar cu siguranta va fi ceva benefic pentru oras si profitabil economic, evident pentru investitor.
 • Termocentrale pe carbune (Marţi, 25 septembrie 2012, 17:49)

  Marius C [anonim]

  Cum vedeti trecerea de la termocentralele pe carbune la sursele de energie mai putin poluante? Cu ce am putea inlocui aceste centrale foarte poluante?
  • 5 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:54)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius C

   Sursele de energie la care faceti referire probabil fotovoltaice, eoliene etc, nu vor putea oinlocui unitatile traditionale producatoare de energie care, chiar daca teoretic sunt poluante, inca nu s-a descoperit ceva anume care sa poata sa le inlocuiasca. Energia verde este o energie complementara, nu e o energie de baza intr-un sistem energetic national. Lupta care se da in lume este dsa producem energie in termocentrale pe carbune sau gaz fara a polua atmosfera.
 • controverse (Marţi, 25 septembrie 2012, 18:35)

  vlad [anonim]

  Cum raspundeti la controversele care apar in pagina romana din Wikipedia dedicata dvs.:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Ovidiu_Tender#Controverse

  as prefera un raspuns argumentat. Multumesc anticipat.
  • 4 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:58)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlad

   In ceea ce priveste raspunsul pe care il asteptati, la inceput vreau sa va multumesc pentru ca sunteti printre cei foarte putini care vor sa afle adevarul si care nu iau ca neaparat fiind adevarat tot ceea ce se scrie. Cu siguranta am raspunsuri argumentate pentru fiecare din controversele care mi se imputa. As dori ca intr-adevar cineva sa ma asculte si cu siguranta va veni un moment cand mi se va cere si mie sa am o pozitie fata de ceea ce de-a lungul timpului s-a vorbit despre mine. Nu din lipsa dorintei de a va raspunde ci din lipsa cadrului -ar presupune o discutie mai lunga- va multumesc inca o data pentru intrebare, va dau adresa mea de email si numarul meu de telefon si va stau la dispozitie oricand pentru ca sunteti printre putinii oameni care vor sa cunoasca si adevarul meu. ovidiu@tender.ro
 • prsn (Marţi, 25 septembrie 2012, 19:48)

  ste [anonim]

  1) ce valoare are prsn la ora asta in opinia dvs? dincolo de capitalizarea de cca 20 milioane de euro din momentul actual.
  2) cind o sa aduceti prsn de pe rasdac pe bvb? o asemenea masura ar creste vizibilitatea si atractivitatea companiei.
  3) cind o sa vindeti prsn. banuiesc ca va ginditi la un exit. multumesc si succes!
  • 44 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:05)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui ste

   Capitalizarea nu are nicio legatura cu rezultatele sau cu situatia financiara a companiei. Dupa calculele tipice care se fac tinand cont de niste rezultate din anii precedenti, parerea mea este ca azi daca ar fi sa o ducem pe o bursa functionala- in alta parte decat Romania- cred ca o capitalizare corecta ar fi la 250 milioane de euro. Nu este o cifra aruncata in necunostinta de cauza ci un multiplu de EBITDA combinat cu siguranta afacerii, avand in vedere distributia riscului in zone geografice diferite, fapt care evident atrage dupa sine o crestere a increderii in viitor. . Nu ma intereseaza astazi un exit, nu vreau sa vand intrucat potrntialul de crestere al companiei imi justifica mentinerea investitiei in ea. In gandirea mea, aceasta companie pe o bursa cu o evolutie apropiata de normal, o lichiditate suficienta, ar trebui ca in urmatorii 4-5 ani sa depaseasca un miliard de dolari.
 • management (Marţi, 25 septembrie 2012, 22:47)

  ionica [anonim]

  ce tip de structura de management abordati in interiorul echipelor de lucru in acest domeniu ultra-competitiv ?

  cum se obtine informatia ? si cum se foloseste informatia ?

  nu doresc raspunsuri care sa va lezeze interesele sau agenda... ci doar ceea ce se poate publica si ar fi de folos pt restu' romanilor implicati in lupte competitive.

  va multumesc !
  • 5 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:06)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionica

   Va rog sa ma scuzati dar reformulati intrebarea mai clar pe adresa de email ovidiu@tender.ro
 • In loc de disclaimer (Marţi, 25 septembrie 2012, 23:59)

  Prostu' satului [anonim]

  Vad ca acest bun obicei, de a interpreta afirmatiile in contextul potrivit, nu prea are sanse sa se impamanteneasca pe la noi.
  Asa incat, inainte de a considera raspunsurile d-lui Tender ca fiind ale unui expert (vad ca sunt deja si probabil vor mai fi multe intrebari foarte specializate, gen evolutia pretului petrolului s.a.), e bine sa ne amintim care sunt interesele de afaceri ale d-lui Tender si cat de credibil poate fi domnia sa in aceste conditii, indiferent cat de obiectiv ar incerca (sincer) sa fie.
  1) Care este opinia dvs. cu privire la exploatarea gazelor de sist in Romania, in conditiile in care dezbaterea evolueaza tot mai mult (mai ales in Vaslui) pe coordonatele alegerii intre apa sau gaze de sist?
  2) Capacitati noi de generare (@Stefan) de fapt se construiesc in Romania, dar exclusiv (cu exceptia termocentralei Petrom, care e un caz special) in zona de energie regenerabila. Credeti ca mai exista viitor (in Romania, dar nu numai) pentru centrale "clasice" in general si pentru carbune in special?
  3) Cum comentati (la modul filosofic, nu tehnico-financiar) faptul ca, acum ca acea incalzire globala care nu exista tocmai trimite calota glaciara arctica in istorie, reactia tuturor e sa se napusteasca asupra zacamintelor de hidrocarburi devenite accesibile - adaugand astfel, pe termen mediu si lung, inca si mai multe gaze cu efect de sera?
  Multumesc.
  • 6 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:12)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prostu' satului

   In privinta exploatarii gazelor de sist nu pot sa emit opinii cu privire la oportunitatea exploatarii lor, dar sustin in continuare necesitatea stringenta a explorarii in vederea cunoasterii existentei sau inexistentei acestora pe teritoriul tarii noastre.
   2. Sunt convins ca aceste centrale "clasice" vor exista in viitor, intrucat solutiile gasite sunt solutii complementare si nu pot inlocui productia de energie cu centrale "clasice"
   3.Ceea ce trebuie facut este ca interesul cercetatorilor sa se indrepte spre actiunea de identificare a solutiilor non-poluante, in conditiile utilizarii aceluiasi tip de carburanti si mai putin in vederea gasirii unor solutii de inlocuire totala a hidrocarburilor din activitatea curenta intrucat mie mi se pare ca este mult mai usor de realizat o tehnologie mai putin sau chiar non-poluanta decat o solutie radicala de eliminare a hidrocarburilor care ar atrage dupa sine o schimbare totala a productiei industriale care utilizeaza hidrocarburi sau derivate-ind prelucraoare de masini s.a
 • PRSN (Miercuri, 26 septembrie 2012, 7:41)

  anonim [anonim]

  1) Care a fost ratiunea splitarii actiunilor din aprilie 2008?(efectul a fost clar nefavorabil asupra valorii de piata a actiunilor chiar inainte de a se face simtita criza.)
  2)Ce aveti sa le spuneti celor care au investit in actiuni PRSN in iulie 2007 si care in prezent au ramas cu mai putin de 10% di valoarea initiala.
  Multumesc si prosperitate personala in continuare.
  • 5 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:16)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Actiunea din 2008 a avut la baza opinia unor specialisti ai pietei bursiere iar scopul a fost evident de cresterii valorii de piata a actiunilor. Efectul nu a fost insa cel scontat. Nu cred ca din cauza actiunii propriu zise de splitare ci din cauza influentei situatiei generale (discutam totusi de anul 2008). In ceea ce priveste actionarii care au cumparat actiuni PRSN ceea ce doresc sa el spun este ca prin tot ceea ce fac, porin toate rezultatele obtinute atat pe plan national cat si international nu fac decat sa cresc valoarea companiei si evident, crescand valoarea companiei sa creasca si participarea dumnealor. Daca nu as fi avut incredere in potentialul companiei cu siguranta nu as mai fi actionar. Dar sunt actionar si voi ramane actionar iar tinta mea este sa aduc compania la o capitalizare de peste un miliard de dolari.
 • Hubbert Peak (Miercuri, 26 septembrie 2012, 7:57)

  Florin Radulescu [anonim]

  Ce parere aveti despre predictiile temporale legate de Hubbert peek spre 2020 relativ de extractia petrolului, si credeti ca avea influenta major societatea, sau societatea va fi capabila sa se plieze suficient de repede pe resurse alternative, cu stima, Florin Radulescu
  • 5 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:17)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Radulescu

   Imi pare rau, nu cunosc predictiile la care va referiti si prin urmare nu va pot raspunde. Va multumesc
 • discutie Ovidiu Tender ( gaze de sist) (Miercuri, 26 septembrie 2012, 8:13)

  Dana Biolaru [anonim]

  Este oportun sau nu inceperea exploatarii gazelor de sist in Romania prin Chevron ?
  • 6 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:18)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana Biolaru

   Dupa cum am raspuns anterior, in aceasta etapa nu stim daca avem sau nu gaze de sist. E prematur sa discutam despre exploatarea lor. Vedeti si raspunsurile mele anterioare pe acest subiect
 • O intrebare despre materii prime (Miercuri, 26 septembrie 2012, 8:22)

  Re [anonim]

  Înseamnă că acei producători vor fi profitabili în orice ţară deci şi în Romania care au la dispoziție materiile prime la prețuri care sa le facă profitabilă producţia. Deci am putea constitui in România o autoritate care in baza unor calcule de costuri sa poată recomanda care dintre produsele industriale ar fi cele mai profitabile a fi fabricate in Romania si deci cele mai probabil de a rezista concurentei globale?
  • 8 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:24)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Re

   Din totalul costurilor care stau la baza realizarii unui produs, astazi costurile cu energia si cu tehnologia necesara ori cu forta de munca sunt sensibil egale in toata lumea. Diferenta o face costul materiei prime.Cine va avea controlul asupra materiei prime va dicta regulile in domeniul productiei industriale. Aici as vrea sa dau exemplu situatia de acum circa un an de zile, cand Guvernul chinez a anuntat ca va interzice exporturile de metale rare. Metalele rare provin din zacaminte de pamanturi rare si sunt substante minerale care de-a lungul timpului au devenit indispensabile pentru productia de varf. Exemplul cel mai cunoscut este litiul.Tototdata au anuntat ca cine doreste sa le foloseasca, poate sa o faca punandu-le in opera prin productie pe teritoriul Chinei. A fost momentul in care lumea a constientizat ca 93% din productia mondiala de metale rare este in mana companiilor chineze. Imaginati-va de asemenea ca avand resursa de minereu , nimeni nu poate cu o unitate industriala sa faca concurenta celui care are resursele. In Germania, industria a creat o organizatie non-guvernamentala a carui activitate e interconectata cu Guvernul siParlamentul si a carui principala preocupare este asigurarea resurselor care sa poata face industria germana functionala pentru urmatorii 100-200-500 de ani. Asta pentru ca din pacate resursele naturale au nevoie de zeci sau sute de ani sa se formeze iar cine nu se ingrijeste astazi pentru ziua de maine, va avea probleme
 • intrebare (Miercuri, 26 septembrie 2012, 9:23)

  daniel [anonim]

  Mediul de afaceri din Africa nu esteceea ce am putea numi un mediu stabil si predictibil. Cum e sa faci afaceri in asemenea zone dificile de business?
  • 9 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:26)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Capacitatea de integrare si adaptare in orice situatie si in orice conjunctura -care e o stiinta, a adaptabilitatii, face posibil succesul in orice loc din lume. Pentru ca intotdeauna si oriunde au fost oameni care s-au descurcat si oameni care nu s-au descurcat. Strategie pe care trebuie sa o ai trebuie sa te includa in cei din prima categorie.
 • gaze de sist (Miercuri, 26 septembrie 2012, 9:24)

  dragos safta [anonim]

  Buna ziua. As avea citeva intrebari pt dvs.
  1. Stiu ca firma dvs Prospectiuni SA este partenerul Chevron in perimetrul Birlad. In ce stadiu sint in acest moment lucrarile?
  2. Cum va explicati moratoriul subit cerut de actualul Guvern pe gazele de sist? Stim cu totii ca gazele de sist (daca exploatarea lor este sigura pentru mediu si daca este viabila din punct de vedere economic) sint o potentiala alternativa la dependenta de Rusia/Gazprom? De ce credeti ca actualul guvern refuza sa permita macar explorarea zacamintelor de gaze neconventionale, astfel incit sa stim macar ce rezerve reale aveam?

  Multumesc
  • 888 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:37)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui dragos safta

   Prospectiuni este furnizor de servicii pentru concesionari, printre clienti fiind si compania Chevron, societatea de prospectiuni avand rolul de a efectua lucrari de cercetare geologica, care nu fac obiectul disputelor publice vizand oportunitatea sau nu a exploatarii gazelor de sist. Din punctul nostru de veedere, lucrarile ar trebui demarate intrucat Statul ar trebui sa fie primul interesat sa stie daca avem sau nu gaze de sist. Moratoriul cerut de actualul Guvern este o solicitare bazata pe niste ipoteze cum ca am avea un produs despre care nu se stie daca il avem. Toate aceste dezbateri astazi nu isi au sensul, lucru care s-a dovedit a fi real si in Polonia , unde o perioada indelongata de timp au existat opinii, manifestari de strada chiar, contrare exploatarii gazelor de sist dar care s-a dovedit ca nu isi aveau rostul intrucat s-a constata dupa explorare ca Polonia nu are gaze de sist. Cu siguranta ca intrebarea Dumneavoastra referitoare la acordul privind explorarea zacamintelor este cea care ar trebui pusa, iar raspunsul pe care il pot da este ca acest refuz nu e datorat unei rele intentii ci unei necunoasteri a diferentei dintre ce inseamna explorare si exploatare. Si eu ma straduiesc de ceva vreme sa explic ca estista o diferenta funcamentala intre cei doi termeni, explorarea fiind un procedeu care nu afecteaza cu nimic mediul ci doar aduce la cunostinta celor interesati existenta sauinexistenta unor zacaminte. Este intr-adevar o greseala ca prin inactivitate Guvernul sa impiedice intrarea in tara a catorva sute de milioane de dolari pregatiti de concesionarii straini pentru investigare geologica. Nu cred ca acest refuz este de fapt un refuz si din cauza faptului ca exista multe alte licente de explorare care asteapta de ani de zile a fi certificate prin HG si care are drept efect blocarea intrarii unor sume importante sume de bani in tara.
 • Reluarea investitiilor imobiliare (Miercuri, 26 septembrie 2012, 11:10)

  Timisoarean [anonim]

  In Timisoara, pe Take Ionescu aveti un bloc la rosu langa RATT de ani de zile.

  Sincer blocul nu-mi place deloc pentru ca e mult prea inalt, fiind inconjurat de claridi (unele istorice) de 2 etaje.

  Problema este ca blocul ala neterminat arata oribil si daca tot a aparut, macar sa fie dus la bun sfarsit. Sunt ceva planuri in privinta asta?

  La fel si "parcarea" de langa Politia Judeteana, unde a fost de mult o benzinarie: este intr-o stare de paragina. Lumea vad ca isi parcheaza masinile acolo insa e clar ca nimeni nu-si mai da interestul: sunt niste balarii de toata frumusetea. V-as sugera ori sa puneti un gard acolo ori sa platiti pe cineva sa mai dea cu coasa.

  Intreaga zona de la Industria Lanii este abandonata de cand bula imobiliara s-a mai calmat (parerea mea, lucru bun, pentru ca erau niste preturi obscene acolo) si in afara de blocurile terminate de pe Meletie Drăghici nu stiu daca mai este ingrijit ceva.

  In concluzie, poate ca investitiile nu mai renteaza ca-n 2008 dar o gospodarire a zonei nu ar strica.

  Parcela aia e o mina de aur deci nu consider ca ar fi o investitie asa mare sa fie curatata din cand in cand.
  • 99 (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:39)

   Ovidiu Tender [hotnews.ro] i-a raspuns lui Timisoarean

   Aveti dreptate, in foarte scurt timp lucrurile se vor schimba intrucat sunt in curs de finalizare a unui proiect pentru dezvoltarea ulterioara a zonei. In ceea ce priveste observatiile Dv ele sunt reale si corecte si imi cer scuze in numele colegilor din Timisoara care ar fi trebuit sa fie mai preocupati de aspectul exterior al zonei.
 • Crestere economica ?! (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:44)

  Billy [anonim]

  Unde credeti, domnule miliardar Tender, ca ne va duce o crestere economica continua, in urmatorii 20-50-100 de ani? Cumva la terminarea oricaror resurse astazi inca exploatabile si la o dezechilibrare masiva a biosferei terestre?

  Si daca sunteti de acord ca aceasta evaluare a perspectivei civilizatiei umane, asa cum este ea astazi, este suficient de corecta, atunci DE CE CONTINUAM pe acest drum?
 • Dl Ovidiu Tender (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:51)

  viorel [anonim]

  Buna ziua .

  Doresc sa adresez o intrebare domnului Tender.

  Pentru securizarea investitiilor dumneavoastra pe continentul African banuiesc ca aveti si un contract de paza a obiectivelor vizate.
  Doresc ,daca sunte-ti interesat ,sa va inaintez o oferta cu privire la asigurarea securitatii obiectivelor ,protectie corporala sau perimetrala.

  Viorel,
 • Transfer BVB (Miercuri, 26 septembrie 2012, 13:32)

  Andrei [anonim]

  De ce nu doriti transferul PRSN la cota BVB. Ar putea fi investibil si fondurilor de pensii si ar fi mult mai transparenta in raportari.
 • Cooperari Strategice (Miercuri, 26 septembrie 2012, 16:55)

  The Pearl [anonim]

  Buna ziua .

  Doresc sa adresez o intrebare domnului Tender.

  Cu privire la una dintre cele mai mari intreprinderi ce activeaza in cadrul GET, exista orare intentii / planuri de dezvoltare a unor parteneriate strategice, orientate catre recucerirea pietelor traditionale? ... Poate spre America Latina?
  Se contureaza unele actiuni / linii directore menite sa contrabalanseze efectele generate de deschiderea portilor noii fabrici de la Ploiesti?

  Cu Stima,
 • De ce Romanii sunt recunoscuti peste hotare dar nu (Vineri, 28 septembrie 2012, 20:14)

  Iordache Marian [anonim]

  Domnule Tender,

  Nu inteleg cum petrolistii romani asemeni mie gasesc usor de munca la companii precum Shell, Chevron iar cand doresc sa se reintoarca in tara nici macar nu trec de preselectii.
  Imi puteti spune de ce??
 • intrebare (Duminică, 30 septembrie 2012, 14:30)

  eu [anonim]

  Buna ziua dl. Tender,

  Ce parere aveti despre existenta zacamintelor de hidrocarburi pe axa Pincota-Minis jud Arad? Sunt reale? Aveti vreo intentie in zona?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by