STIRE ACTUALIZATA: Autoritatea Electorala Permanenta a publicat, marti, pe site-ul institutiei un comunicat prin care anunta relansarea in discutia publica a proiectului care reglementeaza si propune un cadru general pentru toate tipurile de alegeri si referendumuri. Proiectul Codului Electoral elaborat de AEP inca din 2011 presupune modificari la legile care reglementeaza alegerile locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale, dar si organizarea tuturor tipurilor de referendumuri. Totodata, in acest proiect AEP recomanda ca demiterea presedintelui sa fie decisa fara conditia intrunirii cvorumului la referendum.

UPDATE: AEP precizeaza ca proiectul este in dezbatere publica timp de 30 de zile, iar institutia "urmareste adoptarea acestui proiect intr-un termen care sa permita aplicarea Codului electoral la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014".

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, a trimis Palamentului proiectul Codului Electoral inca din 2011. Presedintele AEP transmite intr-o scrisoare ca proiectul privind Codul Electoral ar putea rezolva multe din lacunele legislatiei electorale existente.

Recomandarile cuprinse in Codul Electoral nu aduc modificari esentiale la legea 35/2008 privind alegerile parlamentare, insa vine cu noutati in ceea ce priveste validarea referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei.

Astfel in Codul Electoral la Art. 22 (3) recomanda ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara ale alegatorilor romani care au participat la referendum".

De precizat este ca recomandarile prevazute in proiectul Codului Electoral trebuie adaptate la legile in vigoare. De exemplu la legea refrendumului, propunerea facuta de AEP trebuie sa fie transformata intr-o initiativa legislativa care sa modifice si sa completeze legea in vigoare.