Colegiul Director al PDL a decis duminica seara, cu 36 de voturi pentru si 14 impotriva, organizarea Conventiei extraordinare pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Emil Boc a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca a fost convocata sedinta Consiliul National de Coordonare pentru a organzia alegerile interne stablite peste 2 saptamani, mai exact pe 30 iunie. Surse democrat liberale au declarat pentru HotNews.ro ca in cadrul sedintei Colegiului Director Vasile Blaga nu si-a exprimat intentia de a candida la sefia PDL, in schimb europarlamentarul Cristian Preda a cerut derogare de la vechimea obligatorie pentru a candida la o functie de conducere. Lupta pentru sefia PDL insa este de abia la inceput. In urmatoarea perioada, atat reprezentantii garzii vechi - care il sustin pe Vasile Blaga la sefia PDL, cat si fosta conducerea a PDL isi vor face calcule si vor negocia sustinerea motiunilor proprii.

Cristian Preda vs Vasile BlagaFoto: AGERPRES

"Am hotarat convocarea Consiliului National de Coordonare pentru marti, 19 iunie, la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. Am hotarat sa propunem CNC organizarea Conventiei Nationale extraordinare a Partidului Democrat Liberal pentru 30 iunie 2012, Conventie Nationala Extraordinara care sa aleaga presedintele PDL si celelalte persoane care vor compune conducerea PDL. Numarul de delegati pe care-l vom propune marti sa se aprobe va fi de 1450", a anuntat Boc.

Potrivit statutului la sedinta CNC va fi validata comisia de organizarea a alegerilor care va fi alcatuita din 9 membrii. Potrivit surselor Hotnews.ro, in comisie vor fi nominalizati liderii de organizatii care au castigat alegerile in judetele pe care le reprezinta.

Potrivit statutului PDL, din momentul validarii comisiei vor putea fi depuse si motiunile pentru sefia partidului. "Pana la sfarsitul saptamanii vom avea si persoanele care vor sa candideze pentru noua conducere", au explicat sursele citate.

Conflict Blaga-Macovei

In spatele usilor inchise, democrat liberalii au discutat doua variante. Potrivit surselor HotNews.ro participante la sedinta, Emil Boc - sustinut de Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Elena Udrea si Gheorghe Falca a propus o conducere colectiva care sa asigure interimatul pana dupa alegerile parlamentare.

Propunerea a suscitat discutii in contradictoriu in sedinta Colegiului Director intre Vasile Blaga si Monica Macovei. Sursele citate sustin ca Blaga a fi replicat ca propunerea nu este legala si ca o conducere colectiva nu este posibila atata vreme cat nu este prevazuta in statutul partidului. "Este ilegala o astfel de propunere si poate fi contestata in instanta", ar fi spus Blaga in sedinta Colegiului Director.

In replica, Macovei ar fi sustinut o intreaga pledorie juridica pe aceasta varianta precizand ca, desi poate fi contestata in instanta se da un termen de amanare, fapt care ar permite PDL sa convoace CNC si sa modifice statutul.

Sursele citate sustin ca pledoaria lui Macovei l-a iritat pe Vasile Blaga, care i-ar fi replicat acesteia "Nu ne mai mintiti, este inadmisibil sa vii cu o astfel de propunere. Nu putem risca sa nu ne fie validate candidaturile la parlamentare din cauza unui contestii in instanta", i-ar fi spus pe un ton ridicat Blaga lui Macovei, potrivit surselor citate.

Alaturi de Blaga, impotriva propunerii privind conducerea colectiva s-au pozitionat Mihai Stanisoara, Mircea Hava si Dorin Florea. Liderul de la Mures, Dorin Florea le-a spus pedelistilor ca pe langa faptul ca propunerea nu poate fi aplicata, "este nevoie ca o parte din liderii fostei conduceri sa faca un pas in spate". Florea s-a referit la Roberta Anastase, Elena Udrea, dar si la Ioan Oltean, potrivit surselor citate.

Propunerea lui Boc, sustinuta de grupul Macovei-Preda-Voinescu, a fost respinsa de marea majoritate a democrat - liberalilor, iar la finalul sedintei CNC s-a decis declansarea alegerilor interne.

Blaga in stand-by, Cristian Preda vrea in conducerea PDL

Sursele citate sustin ca in cadrul sedintei Colegiului Director, Vasile Blaga nu si-a exprimat intentia de a candida la sefia PDL. Lupta pentru conducere PDL insa este de abia la inceput. In urmatoarea perioada, atat reprezentantii garzii vechi care il sustin pe Vasile Blaga la sefia PDL, cat si fosta conducerea a PDL isi vor face calcule si vor negocia sustinerea motiunilor proprii.

De precizat este ca, potrivit statutului PDL, conducerea care va fi aleasa in 30 iunie printr-o conventie extraordinara va avea un mandat limitat, valabil pana in febuarie 2013. Democrat liberalii isi aleg conducere pe o perioada de patru ani in cadrul unei Conventii ordinare. In mod exceptional, in situatia in care conducerea isi depune mandatul se organizeaza o conventie extraordinara care alege o noua structura dar cu mandat limitat.

"Blaga este in expectativa. In momentul de fata este sustinut puternic si are sanse reale si sustinere pentru a prelua sefia PDL. Nu a facut niciun anunt in acest sens. Avand in vedere ca la conventia din 2011 a pierdut, desi initial a avut sustinatori, va analiza mult mai bine de aceasta data. In plus madatul este limitat, pana in februarie. In umratoare perioada, in functie de negocieri, Blaga va lua o decizie in acest sens" au explicat sursele citate.

Cele 36 de voturi date in favoarea declansarii Conventiei extraordinare sunt contabilizate de partea lui Vasile Blaga. Acesta beneficiaza de sustinerea liderilor ca Mihai Stanisoara, Mircea Hava, Radu Berceanu, Gheorghe Stefan.

De partea cealalta, europarlamentarul Cristian Preda a cerut derogare de a candida la o functie de conducere. Preda, impreuna cu Monica Macovei, Sever Voinescu si Teodor Paleologu intentioneaza sa depuna o motiune pentru sefia PDL.

Acestia ar putea fi sustinuti de fosta conducere a PDL - Emil Boc si Elena Udrea, dar si lideri de organizatii ca Gheorghe Falca, Dorin Florea si George Scripcaru.

Sursele democrat liberale sustin ca in urmatoarea perioada se vor face calcule si se va negocia intens cu fiecare lider de organizatie in parte. In functie de numarul de sustinatori se vor depune si motiunile pentru conducerea partidului.