Primul roman din hocheiul profesionist american evolueaza la Binghamton Senators

Arpad Mihaly este primul jucator roman de hochei care a ajuns sa evolueze in American Hockey League, la Binghamton Senators. Ardeleanul, fost component al gruparii SC Miercurea Ciuc, este foarte aproape de un trasfer in National Hockey League (NHL), cel mai puternic campionat din lume.

Mihaly (24 de ani), care a plecat in SUA in urma cu sapte ani, nu vorbeste deloc romaneste, ci doar maghiara si engleza. El este curtat cu insistenta de oficialii Federatiei Romane de Hochei pe Gheata pentru a fi convocat la echipa nationala.

Americanii l-au privit la inceput cu suspiciune pe Arpad Mihaly, mai ales ca pina atunci nici un roman nu evoluase in hocheiul nord-american. Dupa ce Arpad si-a demonstrat valoarea, colegii, dar si mass-media, il trateaza ca pe ceva exotic. “Stramosii sai au trait in locurile care au inspirat povestile cu vampirii sugatori de singe.

Prin singele lui Mihaly clocoteste insa hocheiul”, noteaza “Press&Sun Bulletin”, din Binghamton.

“Munceste mult la antrenamente”

Mihaly, un jucator foarte bun al echipei nationale de tineret, a plecat singur din Romania, in 1997, la virsta de 17 ani, profitind de o bursa pe care a obtinut-o la un colegiu nord-american. El si-a lasat familia la Miercurea Ciuc si s-a stabilit initial la Wilkes-Barre, in Pennsylvania. In aceea vreme, nu stia nici o boaba de engleza.

Arpad Mihaly a debutat in hocheiul de peste Ocean in 1999, la Sioux-City Musketeers, in United States Hockey League (USHL). Profitind de fizicul sau impresionant (1,95 metri si 100 de kilograme), a progresat de la an la an, trecind rind pe rind prin United Hockey League (UHL), East Coast Hockey League (ECHL) si American Hockey League (AHL).

“Acum, la patru ani dupa ce a fost primit in hocheiul mare, Mihaly pare sa fie doar la un pas de NHL. Pentru ca nu a avut pedigree de hocheist, romanul a trebuit sa munceasca mai mult la antrenamente pentru a-si egala colegii”, mentioneaza presa americana.

Laudat de antrenor

In sezonul 2000-2001, a evoluat la patru echipe, New-Haven Knights, Mohawk-Valley Prowlers, Wheeling Nailers si Philadelphia Phantoms. La Binghamton Senators a ajuns prima oara anul trecut, dar pentru ca nu a reusit sa convinga a fost trimis la Wheeling Nailers, in ECHL. La inceputul sezonului a fost adus inapoi.

John Paddock, antrenorul de la Senators, este acum foarte multumit de roman. “Arpad a demonstrat ca isi merita locul de titular in echipa. A aratat si continua sa arate ca este foarte valoros. In plus, este mult mai infometat de glorie decit alti jucatori, iar pentru asta a fost rasplatit”, crede Paddock.

“Sint fericit ca pot evolua la acest nivel”

In fapt, American Hockey League este “pepiniera” National Hockey League (NHL), acolo unde viseaza sa joace orice hocheist din lume. Sportivii care evolueaza in AHL trag tare pentru ca este ultimul nivel inainte de a ajunge in NHL. “La inceputul anului, visam sa revin in AHL. Acum, sint fericit ca pot evolua la acest nivel.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa-ti urmezi calea si sa speri ca poti progresa. Insa nu poti zbura pur si simplu de la un nivel la altul”, crede Mihaly.

Arpad este renumit printre colegi pentru faptul ca pune foarte multe intrebari, chiar si in timpul meciurilor. “Nu se sfieste sa-si chestioneze colegii: “A fost greseala mea la acest gol?”. Asta demonstreaza ca vrea sa invete si ca este gata sa progreseze”, considera antrenorul de la Senators.

De altfel, Mihaly crede ca, pentru a ajunge in NHL, mai are multe de invatat. “Sint dispus sa ascult, fiindca trebuie sa devin din ce in ce mai bun”, marturiseste ardeleanul.

Arpad a venit ultima oara in tara chiar asta-vara, cind, conform propriei declaratii, a fost tratat regeste. “Acasa, toata lumea este curioasa sa afle ce stil de viata duc eu in SUA si cum este sa fii jucator profesionist de hochei”, se faleste Mihaly.

Eduard Pana a pus ochii pe el

Reprezentantii Federatiei Romane de Hochei pe Gheata (FRHG) incearca din rasputeri sa-l aduca pe Arpad Mihaly la echipa nationala de seniori. Deocamdata, oficialii romani s-au izbit de refuzul clubului american, care n-a dorit sa-l lase pe Mihaly sa traverseze Oceanul pentru o perioada mai lunga. “Il stim foarte bine pe Mihaly, fiindca a fost titular la echipa de tineret.

L-am convocat la nationala si initial a raspuns pozitiv. Eram dispusi sa-i platim toate cheltuielile. Ulterior insa, ne-a anuntat ca nu va participa la calificarile preolimpice care vor debuta pe 7 noiembrie, la Briasson, in Franta, pentru ca nu-l lasa conducerea clubului. Atita vreme cit joaca printre profesionistii americani, e clar ca are valoare.

Speram sa-l avem alaturi de noi la Campionatul Mondial, programat in martie 2005, in Olanda”, ne-a declarat Eduard Pana, secretarul general al FRHG.

I-a inchis telefonul lui Martin

Din pacate, Mihaly nu vorbeste deloc romaneste, dar se descurca foarte bine in maghiara si engleza. “Daniel Herlea, antrenorul nationalei, este cel care tine legatura cu el. Baiatul nu rupe deloc pe romaneste. L-am sunat si eu de vreo citeva ori, dar mi-a trintit telefonul in nas.

Cred ca era noapte la ei, iar eu nu mi-am dat seama de diferenta de fus orar”, a mentionat Ioan Martin, secundul primei reprezentative.

Pina sa plece din tara, Mihaly a evoluat la Sport Club Miercurea Ciuc. “Era un tinar de perspectiva. A muncit din greu in SUA, dar a ajuns la un nivel foarte mare. Din ce stiu eu, a primit deja oferte de la formatii din NHL si a mers la citeva probe. Sint convins ca va fi primul roman care va evolua in NHL.

Cind mai vine prin tara, face pregatire fizica cu fostii sai coechipieri de la Miercurea Ciuc, pe care ii invata tot felul de exercitii de fitness”, ne-a destainuit Antal Istvan, presedintele formatiei SC Miercurea Ciuc.

Arpad Mihaly

Data nasterii: 27 iunie 1980

Locul nasterii: Miercurea Ciuc

Resedinta: Binghamton, New York

Inaltime: 1,95 m

Greutate: 100 kg

Formatia: Binghamton Senators