Nationalismul electoral in Vest si in Est. Cum se manifesta in Franta si in restul Europei

de Anca Ionescu     HotNews.ro
Duminică, 22 aprilie 2012, 15:34 Actualitate | Esenţial


Campania electorala din Franta a fost dominata de mesaje protectioniste, de la dreapta la stranga politicienilor aflati in cursa electorala. Multe dintre ele au deviat in nationalism de la intregrarea strainilor, la apararea pietei muncii, a granitelor pana la distantarea de regulile europene. In toate statele bogate din Vest, nationalismul castiga teren, iar extremismul devine tot mai vocal si socant: in Franta, in Olanda, in Belgia, in Finlanda, mai nou si in Elvetia. In Europa centrala si de Est, Ungaria a ajuns izolata politic cu discursul de extrema dreapta si orice ajutor financiar de care are disperata nevoie ii este refuzat.

Experti in politica est europeana avertizeaza ca un discurs nationalist maghiar poate fi contagios si periculos in regiune unde democratiile fragile pot aluneca usor in astfel detendinte in lipsa unor programe reale.


1. Franta va iesi din Schengen daca nu e aparata de imigrantii clandestini. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut in martie revizuirea acordurilor Schengen si a amenintat cu "suspendarea participarii" Frantei daca o "guvernare politica" nu este pusa in practica "in douasprezece luni", potrivit AFP. Dupa modelul sanctiunilor economice pentru indisciplina bugetara in zona euro, Sarkozy a spus electoratului ca vrea ca UE sa poata sanctiona, suspenda sau exclude orice stat din zona Schengen care nu-si mai indeplineste obligatiile. A dat si un termen. "Daca voi constata ca in urmatoarele douasprezece luni care urmeaza nu exista niciun progres serios in aceasta directie, atunci Franta isi va suspenda participarea la acordurile Schengen pana cand negocierile vor avansa", a avertizat el.

2. Nu mai avem bani de protectie sociala daca primim straini. "Nu trebuie sa lasam gestionarea fluxurilor migratorii doar in mainile tehnocratilor si ale tribunalelor", a adaugat presedintele-candidat. De ce ii e teama Frantei de straini? Motivul oficial - electoral: in actuala situatie economica din Europa, Franta nu va mai putea raspunde cererilor de integrare si nu va mai putea finanta protectia sociala. Cu trei zile inainte de primul tur al alegerilor din Franta, o scrisoare a ministrului de interne de la Paris, Claude Gueant, pe care isi pune semnatura si omologul sau de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, ajunge la Bruxelles, la Presedintia daneza a UE, responsabila de agenda ConsiliilorEuropene. Scrisoarea are un ton mai linistit si are conditii mai concrete decit amenintarile electorale ale presedintelui candidat. Semnatarii cer ca reforma Schengen, in dezbatere la Bruxelles, sa stabileasca dreptul statelor membre de a decide unilateral reintroducerea controalelor la granitele interne pentru 30 de zile. Executivul UE vrea sad ea acest drept doar pentru o perioada limitata de 5 zile si, daca vor ca aceasta sa fie extinsa, sa vina cu argumentele in fata celorlati membri Schengen. Acestia din urma vor decide, prin vot, ce poate faca tara care vrea sa inchida granitele.

3. Romii, tema socialistilor in cursa pentru Elysee. Principalul contracandidat al lui Sarkozy, socialistul Francois Hollande, a dat vina pe actualul presedinte pentru situatia romilor din Franta dupa ce, in februarie, propunea tabere special pentru aceasta minoritate etnica pentru a preveni raspunderea acestei "categorii a populatiei de a se instala oriunde"

4. Muncitorii din Est: cu cota sau deloc. Tot Francois Hollande a introdus si retorica legata de piata muncii, lipsa joburilor fiind una dintre
preocuparile francezilor, potrivit sondajelor de opinie. Potrivit candidatului socialist, numarul de muncitori imigranti trebuie stabilit prin dezbateri in Parlament. Candidatul extremei drepte, Marine Le Pen a fost si mai explicita in fata "pericolului" ca francezii sa-si piarda locurile de munca odata cu venirea stainilor. "Vor liberaliza in totalitate piata muncii in Uniunea Europeana, permitandu-le romanilor si bulgarilor sa intre in concurenta cu muncitorii francezi", a spus Marine Le Pen in Campania electorala.

5. Relatiile comerciale cu altii: sa nu deschidem piata mai mult decit trebuie. Alaine Juppe, ministrul de externe francez, a mutat retorica si in zona relatiilor comerciale: "este la fel de inacceptabil ca UE sa isi deschida pietele in fata unor tari care, in schimb, nu permit accesul liber al companiilor europene, mai ales in privinta contractelor publice pe care UE le-a pus la dispozitie in mod deschis". Una din cele mai importante critici legate de perspectivele de relansare ale economiilor europene, potrivit ultimului raport OECD, a fost legata exact de lipsa unei piete unice reale care franeaza negocierile UE cu zone care cresc si care ar putea fi noi oportunitati de afaceri pentru companiile si guvernele UE. Juppe a vorbit si despre o a treia masura a "Europei protectoare": infiintarea de catre UE a unor forte autonome de aparare.

OLANDA - prigoana muncitorilor din Est si refuzarea dreptului la libera circulatie. Olanda este una din tarile care, unde extremistii nu doar ca au ajuns la cel mai inalt nivel al politicii dar reusesc sa joace cartea guvernarii intr-o minoritate esentiala pentru actualul Guvern de la Haga. Este si motivul pentru care un discurs precum cel al lui Geert Wilders, liderului Partidului Libertatii, calificat "de dreapta, de extrema dreapta si uneori xenofob", nu poate fi sanctionat nici macar de premierul Mark Rutte.

Dupa ce au amenintat ca vor numara imigrantii din Europa de Est pentru ca din cauza lor ar fi crescut criminalitatea in Tarile de jos, politicieni de la Haga au fost nemultumiti ca, de anul trecut, au fost nevoiti sa accepte deschiderea pietei muncii pentru cetatenii statelor care au aderat la UE in 2004. Cand sa vina momentul acceptarii romanilor si bulgarilor mai devreme decat perioada completa de tranzitie (sfarsitul lui 2013), olandezii s-au opus categoric. Blocajul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen este o alta dovada, in timp ce demonstratia suprema a venit in urma cu doua luni, cand liderul de extrempa dreapta Geert Wilders a lansat site-ul de reclamatii unde i-a chemat pe olandezi sa se planga daca si-au pierdut joburile din cauza muncitorilor care au venit din Est. Criticat de toate diplomatiile Est europene si pus la zid de Bruxelles, premierul Mark Rutte, captive guvernului care se bazeaza pe sprijinul extremistilor, a tacut. Toate statisticile oficiale ale UE arata ca impactul deschiderii pietei muncii din Vest catre noile state membre, in privinta munictorilor autohtoni, a fost nesemnificativ.

BELGIA - " numaratoarea ilegalilor" si frauda sociala. Belgia nu deschide piata muncii pentru ultimii intrati in UE, in 2007, adica romanii si bulgarii, dupa ce i-a incadrat la frauda sociala. In realitate, este extrem de complicat pentru un cetatean din Europa de Est, cu restrictii pe piata muncii, sa obtina statutul de angajat, si, dupa un an si jumatate de contributii la sistemul social sa beneficieze de legile protectiei sociale, printre cele mai avantajoase din UE: somaj nelimitat, cursuri gratuite, ajutor pentru familie si copii. Astfel, apararea construita pe tema "fraudei sociale" nu se justifica nici macar in zona fracofona a Belgiei unde numarul de cetateni care iau somaj de 1.000 de euro pe luna de multi ani este alarmant.

In Flandra, partea de nord vest a Belgiei, supararile legate de straini au ajuns la cote ingrijoratoare. Partidul de extrema dreapta flamand, inspirat de extremistii de dreapta olandezi, a lansat luna aceasta un site web in care cer "razii periodice ale politiei in raioanele cunoscute pentru numarul mare de imigranti", "inchiderea acestora in centre inchise", "sanctiuni pentru cei care dau de lucru sau inchiriaza case la cei care nu locuiesc legal in Belgia". Masurile propuse de extremistii flamanzi au fost comparate de experti anti rasism cu metodele politiei din Germania de Est.

ELVETIA a trintit usa in nas europenilor din est: Vin prea multi si nu-i putem integra. Elvetia a anuntat recent ca va reintroduce asa numitele "cote" pentru muncitorii care vin din opt state membre UE: Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Republica Ceha. Consiliul federal (guvernul elvetian) vrea astfel sa reduca imigratia din UE (peste un milion de persoane din 7,9 milioane de locuitori) si apreciaza ca cei 38.000 de noi veniti in fiecare an pun deja probleme de integrare.

Potrivit presei elvetiene, actionand clauza de salvgardare din acordul privind libera circulatie cu UE, Consiliul federal, a vrut sa dea un semnal politic clar unei opinii tot mai nelinistite a cresterii imigratiei europene in Elvetia. Guvernul de la Berna stia ca acest gest va enerva Bruxellesul de unde reactiile, la cel mai inalt nivel au aparut imediat: Lady Cartherine Ashton, seful Serviciului European de Externe si vicepresedinte al Comisiei Europene a calificat "regretabila" si "nesjutificata" decizia Elvetiei.

FINLANDA: strainii sa poarte banderole si/sau sa le fie puse microcipuri. Reprezentanti ai partidului nationalist "Adevaratii finlandezi" au lansat de curand idea introducerii unor insemne special, de culori diferite, in functie de nationalitate, pe care toti strainii din aceasta tara sa le poarte. "In acest fel va fi mai usoara munca politistilor care nu vor mai trebui  sa ceara documentele de identitate", scria portalul nationalist Uusi Suomi. Astfel de "identificari" au existat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand nazistii obligau diferite categorii ale populatiei care nu erau "de rasa pura" sa poarte astfel de "elemente" de recunoastere pe brat.

Cum se manifesta nationalismul in Est: lectiile extremismului maghiar

UNGARIA: Nu suntem colonie a Occidentului. Avem dreptul la Ungaria Libera. Ungaria, vazuta de presa internationala ca o lectie tragica a tranzitiei in regiune, cu toate derapajele din ultima perioada poate determina tendinte similare in regiune, avertizeaza
analistii pe Europa Centrala si de Est.

Nu doar alunecarea spre dreapta a Ungariei, sub sanctiunea actiunilor UE de aparare in justitie a democratiei este problema, scria Der Spiegel, dupa votarea si protestele controversatei reforme a Constitutiei maghiare. Exista un pericol mult mai mare: nationalisti si populisti sunt castiga teren in Europa de Est.

Premierului Viktor Orban i-au trebuit doar cativa ani: au fost atacate drepturile civile si libertatile presei, a fost anulata separarea puterilor in stat si a trecut o Constitutie in spiritul fostului lider autoritar si nationalist Miklos Horthy. Ungaria este izolata politic in Uniunea Europeana si pe punctual de a intra in insolventa. Pe un astfel de fond, Bruxelles-ul ii transmite ca reforma constitutionala incalca legile UE si ameninta ca ii va refuza orice ajutor economic de care tara, puternic indatorata, are nevoie. Este o evolutie "remarcabila" pentru o tara vazuta la un moment dat ca un model de reforma ce putea fi urmat de alte state din regiune.

Orban insusi, un politician mult admirat la un moment dat pare acum un amestec dubios intre Vladimir Putin si Hugo Chavez. Dar averizeaza Der Spiegel, sa nu subestimam puterea Ungariei care reprezinta o miscare politica ce poate influenta Europa centrala si de sud. Consecintele devastatoare ale crizei financiare globale din 2008 nu au fost niciodata pe deplin depasite in Europa de Est, si mai multe tari din regiune sunt in scadere ori lupta dezordonat cu deficite bugetare mari, recesiune si somaj.

Dar daca un guvern nu mai are altceva de oferit decit nationalism?

Nu vorbim asadar doar de riscul unor economii fragile. Multe societati din aceasta parte a Europei sunt, de asemenea, lipsite de stabilitate politica si sociala. Aceste regiuni au in spate doua decenii de reforme neintrerupte si politicile dure de austeritate. O parte din oameni din aceasta regiune sunt epuizati, obositi de democratie, euroscepticism iar aversiunea fata de Occident este in crestere. "In multe privinte, este un proces similar cu deziluzia din Europa de Est legata de socialism, in anii 1970 si 1980,", spune analistul economic si publicistul Lengyel Laszlo. "Exista pericolul ca intregi clase sociale sau regiuni, cum ar fi cele din estul Poloniei, Slovacia si Ungaria, din lipsa de speranta sa cad victime extremismului"

Politologul bulgar Ivan Krastev considera politica lui Orban ca o "incercare de a rezolva criza din Ungaria prin mijloace nationaliste", dar avertizeaza ca este periculoasa respingerea lui Orban si catalogarea sa doar ca "nebun". "Orban si modelul sau, in general, sunt subestimate in Occident", spune Krastev. "Chiar acum vecinii din Ungaria se uita la Budapesta, cu rezervare, dar ce se intampla atunci cand un guvern nu mai are nimic de oferit ci doar un astfel de model
nationalist? In cazul in care doar patru sau cinci tari din Europa de Est fac ce face Orban atunci UE va avea o reala problema", spune Krastev.

Orban, contaminat de populism, a strigat la Budapesta: Avem dreptul la Ungaria libera

La numai o zi dupa ce Bruxelles-ul a avertizat Ungaria (15 februarie) ca ii taie o treime din fondurile structurale din cauza ca, potrivit calculelor, nu va ajunge la tinta de deficit impusa prin noile reguli anti-criza ale UE, Orban rosteste un discurs in fata a sute de mii de cetateni, la actiunile dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni: "Ungaria nu este colonie a Occidentului. Urmat de alte replici: "sa nu fim tratati ca europeni de mana a doua", "suntem destul de multi si destul de disperati pentru a ne castiga nu numai dreptul la libertate, dar si dreptul de a avea o Ungarie libera". "Ungaria (...) trebuie sa apere Constitutia care reprezinta viitorul", a mai spus Orban.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6969 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Gata (Duminică, 22 aprilie 2012, 16:21)

  Anon [anonim]

  Ne ducem pe apa sambetei incet incet...
  • +7 (11 voturi)    
   trai-v-ar nationala de fotbal (Duminică, 22 aprilie 2012, 20:52)

   ale le bleo [anonim] i-a raspuns lui Anon

   nationalistilor. Cati francezi nascuti in franta joaca la nationala? Si cati francezi ii aclama?
   • 0 (12 voturi)    
    situatia se explica (Duminică, 22 aprilie 2012, 21:10)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui ale le bleo

    prin ceva foarte natural care se numeste "piata libera"... daca poti face un surub mai repede mai ieftin si mai bine decat altul in termen mediu si lung o sa il inlocui. Acelasi lucru se intampla cu occidentul si nu doar la nivel de suruburi ci si la nivel de tehnica de varf, stiinta etc. Pur si simplu europa de vest nu mai este competitiva si nu va mai fi foarte curand... or fi orgoliosi dar nu are importanta... educatia la ei e proasta si la americani e scumpa, oricum ai lua-o nu sunt destui cu abilitati tehnice suficiente... acum de abia au inteles europenii ca sunt inlocuiti si E BINE ASA! asta se cheama progres! Inlocui angajatul la salubritate european care cere prea multi bani cu unul din alta tara care cere mai putini. Inlocui inginerul european mult prea slab pregatit pentru cati bani ia cu un inginer bun... etc. Nu conteaza ca acum voteaza stanga sau dreapta sau ca iau masuri "protectioniste"... toate acestea vor accelera declinul europei si asa si trebuie. Daca au devenit incompetenti n-au decat sa dispara sau sa faca ceva ce sunt capabili... nu am nici un fel de mila pentru "vest-europeni"
    • +5 (7 voturi)    
     si sincer (Luni, 23 aprilie 2012, 8:17)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui atreus

     nu ma intereseaza daca un inginer de calitate, sau un om de stiinta de calitate vine din china, arabia saudita, sau australia. Daca este mai bun, si adesea este, il inlocuie pe un european lenes si prost din beligia, franta, olanda, spania sau alte statuletze tot mai irelevante. Este natural, este in "firea lucrurilor" si nimeni, nici un stat, oricat de socialist nu se poate impotrivi pe termen lung. Oricat de nationaliste ar fi politicile nici statul si mai ales companiile private nu pot merge pe pierdere timp prea indelungat... a-ti asuma incompetenta de la tine este un pas... a o proteja este o prostie ori europenii asta fac. Scoala franceza e o ramasita a secolului 18, nu are nici o valoare si nu pregateste pe nimeni sa faca nimic... sunt bine cunoscutii someri cu diploma pe care ii gasesti peste tot. Sigur, un absolvent al unei mari scoli de inginerie din franta care nu e capabil sa rezolve o problema simpla de inginerie o sa fie inlocuit rapid de oricine altcineva care stie ce sa faca si E BINE ASA! Daca esti prost si fara valoare nu meriti un job mai bine platit decat cel al unui sud-african sau nigerian sau ce o fi el care stie ce sa faca in situatia data... Vorbim de globalizare, vorbim de accesul la informatie si vorbim la educatie globala. Sunt toate lucruri extrem de bune si ma bucur ca exista. In felul asta competitivitatea poate veni de oriunde...
     • 0 (2 voturi)    
      Ok (Luni, 23 aprilie 2012, 12:00)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui atreus

      Toate frumoase si de bun-simt, pana la a exagera copios cu incompetenta "totala" a vesticilor.

      A fi platit bine nu e ceva gresit si nu stiu de unde ai tras concluzia cum ca est-europenii, asiaticii sau africanii sunt stapanii tehnologiei si know-how-ului iar vest europenii ar fi niste vai de ei platiti degeaba pentru cat valoreaza.

      Pur si simplu vesticii sunt platiti mai bine LA ACELASI NIVEL DE COMPETENTA cu cei care vin din alte tari. In momentul in care emigrantul intra pe piata, va fi platit LA FEL DE BINE. Sunt platiti mai prost pentru acelasi lucru cei care raman in tarile de origine, facand outsourcing pentru companiile din vest si chiar si aia sunt platiti mai bine comparativ cu nivelul mediu din tara lor.

      Cine nu stie asta, nu a trait afara. Multinationalele nu sunt rasiste. Isi stabilesc nivele salariale in functie de diversii factori din tarile unde au sucursale si apoi angajeaza oamenii competenti pe baza de concurs si interviu. Cei selectati, fie ca vin din franta, romania sau uganda sau sunt nativi ai tarii respective, sunt platiti la fel.
     • -1 (1 vot)    
      Nu e chiar asa (Luni, 23 aprilie 2012, 15:42)

      Cri [anonim] i-a raspuns lui atreus

      Stiu cativa care au plecat la un an de studii in Franta, si le-a fost greu, pentru ca nivelul era mai ridicat decat la noi (domeniul era tehnic). Dar ma rog.
      O tara adevarata are granite si apartine poporului X. Cand poporul X e atacat etc, se apara. Daca pierde, pierde. Pana atunci, are dreptul sa hotarasca. Asa ca mie mi se pare ca au dreptate. Stramosii lor s-au luptat pentru drepturile lor. Or fi fost colonizatori (aplicand, oarecum, principiul tau: s-au dus intr-o tara si au dat la o parte populatia mai slaba, mai putin pregatita - militar, tehonlogic in general), dar majoritatea oamenilor si din Franta, si din alte tari, erau foarte saraci. S-au luptat pentru tot ce au castigat: democratie, o economie sanatoaso, principii care fac din societatile vestice societati in care esticii aia care ii injura ar vrea si ei sa traiasca. Francezii, si belgienii, si olandezii, fac foarte bine ca isi apara drepturile.
      Mie mi-e ciuda de altceva: oare o sa ne aparam si noi drepturile ? Din 2014, parca, se ridica interdictiile la cumparari de terenuri, si vesticii vor putea sa cumpere masiv teren agricol - deja o fac, dar cu ceva greutate, e un nimic pe langa ce o sa fie.
      • +1 (1 vot)    
       ba e chiar asa (Luni, 23 aprilie 2012, 22:32)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui Cri

       eu am pierdut doi ani in paris, unul la un master si dupa un stagiu in US altul la un doc pe care l-am abandonat pt un PhD serios la londra... stiu ce inseamna "mai greu" in franta... nu e nivelul mai ridicat ci profesorii nu isi cunosc materia si FABULEAZA... Daca pui intrebari se uita ciudat la tine si zic ca au citit si ei pe undeva si de-aia e asa... si da, masterul meu a fost "tehnic" in sensul ca de doi bani... Se lucreaza la greu cu "pile" si cu relatii si evaluarile sunt pe criterii niciodata clar explicate... Interesul pentru predare al "angajatilor" din universitati este nul dar la fel este si interesul pentru cercetare unde iau fonduri europene pe care apoi le justifica cu rezultate false... tot, dar absolut tot ce spun e din experienta proprie... sunt in "razboi declarativ" cu vreo 3 profi "mari" din paris care nici nu se observa la nivel international si culmea, ma inteleg superb cu englezii si mi se platesc doar pentru anul asta 3 conferinte internationale... deci sa nu mai aud de "valoarea franceza" care este de 2 bani!
      • +1 (1 vot)    
       asa ca (Luni, 23 aprilie 2012, 22:34)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui Cri

       dragii mei, nu mergeti in franta daca vreti sa studiati sau sa lucrati in cercetare la modul serios... o sa fiti dezamagiti!
    • +2 (2 voturi)    
     statul (Luni, 23 aprilie 2012, 8:18)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui atreus

     sau supra-statul european sau orice entitate administrativa NU ARE ROL PROTECTIV. Europa nu trebuie sa isi protejeze incompetentii
     • +1 (1 vot)    
      Protectie (Luni, 23 aprilie 2012, 12:35)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui atreus

      Nu, dar are datoria sa isi protejeze cetatenii. Majoritatea europenilor sunt competenti iar reintroducerea barierelor tarifare, comerciale sau frontaliere nu va face decat sa ne ajute in competitia cu celelalte grupuri si structuri.
      • +1 (1 vot)    
       majoritatea (Luni, 23 aprilie 2012, 22:51)

       atreus [anonim] i-a raspuns lui HP

       europenilor au false competente... diplome care si-au pierdut cel putin 50% din valoarea pe care o aveau acum 50 de ani... scoala europeana (cel putin cea din zona euro) a scazut ca valoare iar scoala franceza imi pare (din experienta) cea mai proasta....
 • -4 (14 voturi)    
  propaganda (Duminică, 22 aprilie 2012, 16:27)

  Gabriel [anonim]

  Una dintre cele mai mari manipulari este referirea la UE ca si cum ar fi Europa, adica un continent civilizat, populat de oameni valorosi si educati, fata de care nu poti sa spui NU. UE insa este o uniune de guverne neoliberale, mai precis a unor bogatasi globalisti, ale caror interese financiare nu au nimic comun cu sfera socialului, cu morala si chiar cu crestinismul, in final. Cunoscutele tehnici gen " nu ne exploatam singuri resursele pentru ca nu suntem comunisti", "inchidem industriile pentru ca sunt fiare vechi, care mai si polueaza", au capatat o alta anvergura in acoperirea marii cacialmale ce este UE. Deci, zic propagandistii globalisti neoliberali, daca nu accepti principiile comertului liber, esti anti-european ! FALS . Planul initial al uniunii prevedea o diviziune a muncii intre tari ale bunastarii, sociale, nu o concurenta fiecare cu fiecare din care castiga in final numai cel mai puternic, hegemonul, adica Germania. Daca nu parasim o UE neoliberala nu vom mai supravietui mult. Si SUA au dus doua razboaie, de independenta si de secesiune, pentru a impune PROTECTIONISMUL fata de METROPOLA, SI DOAR ASA S-AU DEZVOLTAT ECONOMIC. ASTA NE TREBUIE SI NOUA !
 • +7 (7 voturi)    
  democratia infometata naste nationalism? (Duminică, 22 aprilie 2012, 17:30)

  costelivu [anonim]

  Sau pur si simplu prostia? Cea mai ieftina materia prima a campaniilor electorale e prostia. Prostului trebuie sda-i inventezi un dusman si cel mai la indemina dusmane strainul. Din pacate o sa mor de batrinete si nu o sa vad schimbari in zona asta.
  • +2 (8 voturi)    
   Ai dreptate. (Duminică, 22 aprilie 2012, 21:12)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui costelivu

   Si daca citesti ce spune Gabriel in comentul lui ,gasesti prostia ridicata la rang de filozofie si folosita ca mijloc de lupta impotriva democratiei.
   • -1 (5 voturi)    
    da (Luni, 23 aprilie 2012, 8:07)

    Gabriel [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Impotriva oligarhiei globaliste, vrei sa zici !
    • +1 (3 voturi)    
     Forjor (Luni, 23 aprilie 2012, 11:01)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel

     Te caracterizeaza abilitatea de a imbina fortat orice bucatele de puzzle pentru a forma o imagine mare. Cei ca tine au nevoie sa stie doar cum arata imaginea mare. Apoi lovesc puternic cu "forja" logica si creeaza o minciuna mare din adevaruri si minciuni mici.

     Cum ti-ar putea demonstra cineva contrariul cind "ciocanul" tau logic imbina orice prin repetare si incalzire? Mircea a exagerat, nu esti prost. Cred ca a vrut sa spuna ca esti un bun forjor al ideilor. Sau nepotul proletcultistilor. Te-ai nascut 50 de ani prea tirziu. Aveai sansa la o cariera mareta in comunism.
     • +1 (1 vot)    
      mai (Luni, 23 aprilie 2012, 14:35)

      Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

      De ce nu vi cu argumente ? Au fost razboaiele SUA protectioniste ? Citeste Istoria Americii, de Churchill. A aparut Actul unic european in 1986, in timpul lui Thatcher ? Erau inainte de 1992, Maastricht, pana la punerea Actului unic in aplicare, cele 3 comunitati, carbune, otel si euratom, ca niste corporatii eoropene care nu concurau cu nimeni in interior iar beneficiul se impartea ? A fost impus neoliberalismul institutiilor Bretton Woods prin Consensul de la Washington ? A fost impus comertul liber in lume prin FMI ? Citeste Fukuyama, ca daca zic Chomsky ma injuri. Nu mint cu nimic, voi ati fost dezinformati tot timpul !
      • 0 (0 voturi)    
       GABRIEL ARE DREPTATE (Luni, 23 aprilie 2012, 15:57)

       Tzompi [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

       GABRIEL sunt aliatul tau, adevar graiesti. UE si Euro sunt inventii ale unor elite financiare care au dat-o insa in bara, din lacomie si incultura. Europa nu e America, este o tara a natiilor. Aceste natii au fost pacalite 20 de ani cu consumismul, dar acum ca nu mai este paine occidentalii se trezesc la realitate. Si primul simt care se dezmorteste cand ti e foame este nationalismul. Cand esti satul nu poti fi patriot.
       • 0 (0 voturi)    
        ok (Luni, 23 aprilie 2012, 19:56)

        Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Tzompi

        Eu ma mir ca neoliberalii din tara, asa numitul capital autohton nu se impotriveste la ceea ce, de fapt trebuiau sa se astepta conform principiului oligarhic : Metropola le ia privilegiul de a fura in propria feuda, Romania. Practic, cine este neoliberal in vorbe in tara noastra este impotriva sa, deci nu poate fi decat ori nestiutor ori naimit, adica tradator in traducere ! Cititi mai fratilor, Aristotel spune asta de 3 milenii.....
        • 0 (0 voturi)    
         Invidia (Luni, 23 aprilie 2012, 21:49)

         Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel

         @Gabriel si Tzompi

         Eliminarea celor putini, puternici si bogati de catre cei multi, e o eroare a secolului trecut. O ispita ideologica care s-a dovedit practic falsa, falimentara si criminala, in toate tarile in care sistemul a functionat. Se numeste comunism si ascunde invidia animalica, imbracata in cuvinte mari, scrisnite printre dinti, prevestitoare de razbunari, abuzuri, violenta si distrugere. Dezlantuirea animalului din om e o experienta inimaginabila in era armelor biologice si nucleare. Ceea ce vreti voi, comunistii mai mult sau mai putin constienti, nu se mai poate repeta. Teoriile comuniste de orice tip, atrag egalitarismul, defetismul, lasitatea, lenea de a decela adevarul si de a prelucra informatia bruta.

         Dreptatea se face cu mintea, legea, munca, votul, rabdarea, spiritul comunitar, speranta. Chiar si invidia poate fi pozitiva daca inspira la constructie si creatie, daca nu ucide mila fata de oameni si zbaterile noastre.
         • +1 (1 vot)    
          haha (Marţi, 24 aprilie 2012, 6:56)

          Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

          Ma faci sa rad, deci pagubasul , daca e suparat pe hot si vrea recuperarea bunurilor, este invidios.......foarte tare......hahahha
          • +1 (1 vot)    
           Cei care viseaza nonstop comunisti (Marţi, 24 aprilie 2012, 11:26)

           Tzompi [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

           Gabriel, e clar: oricine indrazneste sa comenteze ceva contra elitelor financiare care pauperizeaza UE si Terra, gata, e "comunist".
           Mai DANIELS tu ai auzit de FMI si "doctoriile" lui? Dar de coteria dintre FMI si BCE?
         • 0 (0 voturi)    
          Intrebare (Marţi, 24 aprilie 2012, 11:29)

          Tzompi [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

          DANIELS, si experienta comunista de care pomenesti, cu ce bani crezi ca a facut-o Lenin? Cu economiile lui de la CAR? A facut-o cu 20 mil. USD (cifra de atunci, e vba. de 6 md. de azi) dati de elitele de bancheri de pe Wall Street.
 • -5 (5 voturi)    
  Gramatica??? (Duminică, 22 aprilie 2012, 18:27)

  aurel [anonim]

  Probabil autoarea articolului nu are liceul. Sau poate la obtinut cu bani. In articol o groaza de greseli gramaticale. D-le redactor sef, pe ce criterii alegeti colaboratorii? In nici-un caz pe cele de competenta.
  • +5 (5 voturi)    
   Ironie (Duminică, 22 aprilie 2012, 19:48)

   alip [utilizator] i-a raspuns lui aurel

   Ca sa vezi ce inseamna viata asta. Ai doua greseli gramaticale in text tocmai cand avertizezi asupra greselilor gramaticale. Lup moralist?
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 aprilie 2012, 20:26)

   [anonim] i-a raspuns lui aurel

 • +2 (6 voturi)    
  scapare (Duminică, 22 aprilie 2012, 20:05)

  efz [utilizator]

  bau-baul est-europenilor e folosit de vest(unii) pentru a acoperi adevaratele probleme ale lor legate de refuzul integrarii celor din Orientul Mijlociu si Africa. Care au spirit de casta si refuza o integrare adevarata, plus ca e bine sa traiesti pe social in case de la stat si cu mincare halal garantata in scoli. si cu legi care ii apara-cum zici ceva esti extremist. Si atunci de cine sa se ia politicienii? Esecul societatii multiculturale e subiect tabu. Si totusi Europa e pentru europeni. Si e crestina. Dar cine mai tine minte asta? Pina nu traiesti cu adevarat printre ei nu ai cum sa stii.
  • -2 (2 voturi)    
   europa e asa crestina.... (Luni, 23 aprilie 2012, 16:07)

   Tzompi [anonim] i-a raspuns lui efz

   Europa crestina? In FR cele 10 milioane de muzlimi (furiosi) pregatesc terenul pt. instaurarea Legii Sharia. Ca ungurii la noi, cu tehnica pasilor mici. Dar Kosovo, stat sintetic muzlim in inima Europei?
 • -1 (7 voturi)    
  UE... UE... UE ... de trei ori UE (Duminică, 22 aprilie 2012, 20:46)

  uni onanistul [anonim]

  Daca e pe asa cum scrie la gazeta asta eu nu ma mai intorc din Spania...stau aici, iau ajutoru de somaj cat mi l-o mai da, manac=nc din gunoaie sau mancare de pisici dar la Bucuresti nu mai ajung...e de groaza...nu mai e pic de optimism privind Europa...imi pare rau ca a esuat ideea de UE...bine ca am reusit sa fug odata cu tiganii prin 95 cand toti visau la o UE mare...
 • -2 (2 voturi)    
  aiureli (Luni, 23 aprilie 2012, 21:15)

  bors cu miere [utilizator]

  ce daca nu ne mai vor altii? e destul de munca si in tara. aaa, voi vreti bani, nu munca! atunci, drum bun, avem nevoie de caractere, nu de lichele!
 • 0 (0 voturi)    
  ...si cum se manifesta la noi..? (Luni, 23 aprilie 2012, 22:14)

  bm [anonim]

  ...au plecat borfasii din tara.....!...iuropoooo...te halim...!..am ocupat iuropaaaaa...!...sa vina si la noi strainii sa munceasca....!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by