Ancheta HotNews.ro

​EXCLUSIV Valhalla Resources, misteriosul investitor de la Cupru Min. Cine sunt actionarii si ce afaceri deruleaza in Romania 

de Dan Tapalaga, Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 10 aprilie 2012, 19:16 Actualitate


Stacy Quinney
Foto: Facebook
Cine este in spatele castigatorului licitatiei pentru privatizarea Cupru Min? Oficial, licitatia a fost castigata de compania canadiana Roman Copper Inc. despre care nu se stia decat ca are printre fondatori banca de investitii Bayfront Capital Partners. Cine sunt totusi persoanele interesate de Cupru Min? Potrivit surselor HotNews.ro, este vorba de o alta companie canadiana, Valhalla Resources, fondata de un cetatean american si unul canadian care traiesc in Romania din anii '90. Este vorba de Stacy Quinney si Joel Hayes. Quinney a facut afaceri si cu Dinu Patriciu. Valhalla este cotata pe bursa din Toronto si deruleaza proiecte in domeniul resurselor naturale in Romania si Turcia. Contactat de HotNews.ro, Stacy Quinney a spus doar ca este un subiect "prea sensibil si nu pot comenta".
 • Potrivit surselor HotNews.ro, Roman Copper Inc., castigatorul licitatiei Cupru Min, este un asa numit SPV (Special Purpose Vehicle), format din Bayfront Capital Partners si Vlahalla Resources.
 • Un purtator de cuvant al Bayfront a declarat pentru HotNews.ro ca banca de investitii este unicul actionar in Roman Copper. 
 • Nota redactiei: Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali.
 • Unul dintre actionari, Stacy Quinney, apare in doua reclame la ciocolata Rom, iar pe contul de Facebook se afiseaza in cateva poze cu palarie texana, doua pistoale si o pusca.  
Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali si de a limita in acest fel riscurile financiare si de imagine. Aceasta este o practica internationala acceptata si reglementata in unele tari. Din acest motiv, este dificil de probat cine sunt toti partenerii dintr-un SPV, daca acestia nu doresc ca numele lor sa apara public.

UPDATE 19.50: La scurt timp dupa ce HotNews.ro a publicat articolul, un reprezentant al Roman Copper, care initial negase implicarea Valhalla in companie, a anuntat ca Joel Hayes si Stacy Quinney au fost numiti in conducerea Roman Copper. Joel Hayes a devenit presedinte, Stacy Quinney a devenit vice-presedinte executiv, iar Michael Williams (si el presedinte la Valhalla Resources) a fost numit presedintele board-ului director al Roman Copper (Vezi mai jos tot comunicatul).

Press Release update -- april 10 FINALValhalla Resources s-a numarat printre companiile care si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea Cupru Min. Adevarul scria in noiembrie 2011 ca Valhalla Resources a cumparat caietul de sarcini pentru licitatie. In cele din urma, Valhalla Resources nu a mai participat la licitatia cu strigare desfasurata in 26 martie. Guvernul a anuntat ca cistigatorul, Roman Copper Inc, fara a preciza cine sunt actionarii companiei. Guvernul Ungureanu a anuntat vineri, 6 aprilie, ca nu semneaza contractul cu Roman Copper deoarece compania nu indeplineste trei conditii esentiale.

Marile coincidente
 • 1. In 26 martie, adica exact ziua in care la Bucuresti avea loc licitatia cu strigare pentru Cupru Min, actiunile Valhalla Resources au fost oprite de la tranzactionare pe Bursa din Toronto de catre arbitrul pietei (IIROC). In anuntul de oprire de la tranzactionare, motivul este "cererea companiei, care asteapta informatii". Anuntul mai mentioneaza ca IIROC poate lua decizia de oprire de la tranzactionare de obicei atunci cind se asteapta anunturi din partea companiei emitente. In aceeasi zi, licitatia pentru Cupru Min era cistigata de Roman Copper Inc.
 • 2. In 28 martie, la doua zile dupa licitatie, un nou anunt la Bursa din Toronto: Actiunile Valhalla ramin suspendate de la tranzactionare. "Valhalla Resources Ltd. (TSX VENTURE:VH) anunta ca participa la negocieri privind achizitionarea unui proiect in domeniul resurselor minerale", fara a face insa vreo precizare daca negocierile sint in Romania sau in alta tara. Anuntul este postat si pe site-ul companiei Valhalla.
 • 3. HotNews.ro l-a contactat pe vicepresedintele Stacy Quinney marti, 10 aprilie. Intrebat cum isi explica refuzul Guvernului Romaniei de a incheia contractul pentru Cupru Min, Stacy Quinney a spus "trebuie sa discutam mai tirziu, e prea sensibil si nu pot comenta". Quinney nu a putut oferi mai multe detalii, motivind ca este intr-o intilnire si ca nu este disponibil pe tot parcursul zilei. Celalalt fondator al Valhalla Resources, Joel Hayes, presedinte al companiei, nu a putut fi contactat, colegii sai din biroul bucurestean al firmei comunicindu-ne ca este plecat din tara.
Stacy Quinney
Foto: Facebook
Cine este Valhalla Resources.  In Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2011, despre Valhalla Resources Ltd. apar urmatoarele detalii: "Valhalla Resources Ltd., o persoană juridica din Cipru, cu sediul social si punct de lucru principal situat în Vasili Michailidi 21, 3026 Limassol, Cipru".

Valhalla Resources se prezinta pe propriul site ca o companie  activa in domeniul explorarii minereurilor, cu focus pe resursele din Centura Tethyan - intinsa din Europa de Est pina in Asia. Printre actionarii semnificativi, cu 15% din actiuni, se numara Kenz Mining, companie turca. Potrivit unui anunt din 14 martie 2012, Valhalla a intrat intr-un parteneriat strategic cu firma Kenz, condusa de  Firat Gulgen, presedinte si actionar majoritar.

"Domnul Gulgen este fondatorul si presedintele Calinos Holdings A.S. ("Calinos"), un grup media turcesc. Calinos detine peste 75% din distributia de programe TV si filme din Turcia si este activ in exportarea programelor TV turcesti si a altor produse media in peste 70 de tari", se arata in comunicat. Vezi detalii despre partenerul Valhalla in Turcia intr-un articol publicat in cotidianul Hurriyet.

Valhalla Resources prezinta pe site-ul sau inclusiv o harta cu proiecte in desfasurare in Turcia si Romania.


Fondatorii companiei sint Joel Hayes si Stacy Quinney, ambii avind background in Romania. Structura managementului:
 • Michael Williams, Director & Chairman of the Board
 • Adrian Fleming, CEO & Director
 • Joel Hayes, President and Director
 • Stacy Quinney, Senior Vice-President and Director
 • Rob McLeod, Director
 • Aaron Keay, Director
 • Cale Moodie, CFO
Compania Valhalla Resources Ltd. apare ca actionar in mai multe companii inregistrate in Romania:

Stacy Quinney
Foto: Facebook
Licenta pentru aur. Compania TRANSYLVANIA MINERALS, in care Valhalla Resources este actionar (25%) alaturi de Barrick Gold Romania (75%), detine in Romania licenta de explorare pentru zacamintul Bratosin.

"Pe dealul Bratosin, în judeţul Arad, vezi de multe ori pălării texane. Sunt ale unor investitori de talie internaţională care au luat în serios dorinţa românilor de a avea investitori străini. Ei au concesionat activităţi de explorare pe o suprafaţă de 65 km pătraţi. “Suntem încă în stadiul de explorare, dar suntem foarte optimişti că vom pune în evidenţă un zăcământ important”, declară Stacy Quinney, care, împreună cu americanul Joel Hayes, a înfiinţat compania canadiană Valhalla Resources Ltd., strângând fonduri în valoare de şapte milioane de dolari pentru a dezvolta proiectele de explorare. Ulterior, Valhalla s-a asociat cu una dintre cele mai renumite companii miniere din lume, Barrick Gold Corporation, pentru a dezvolta proiectul din judeţul Arad, care ar putea aduce, la fel ca la Roşia Montană (foto), sute de locuri de muncă şi bani la bugetele locale şi de stat.", se arata intr-un articol publicat in Ziua de Cluj in iunie 2010.

Potrivit unui articol publicat de EVZ in iunie 2010, Valhalla Resources are prin Vallachia Resources SRL drept de explorare pentru minereu polimetalic la Corbeşti-Micăneşti (Hunedoara, Arad), dar şi 50% din Transylvania Minerals SRL; prin HOQ Operation, are licenţă de explorare la Highiş Sud (Arad).

In preajma lui Patriciu, Stolojan. Intr-un monitor oficial din 2004, o adunare generala a actionarilor companiei First Logistics & Distribution (actionari printre care figura si Stacy Quinney) indica in mod clar ca la conducerea companiei se afla omul de afaceri Dinu Costache Patriciu si Colin Hart, unul din partenerii de afaceri notorii de la Rompetrol.

Colin Hart a fost anchetat alaturi de Dinu Patriciu si Philip Stephenson in dosarul "Rompetrol", inca nesolutionat, sub acuzatiile de manipularea pietei de capital, spalare de bani, initierea sau constituirea unui grup infractional. Ulterior, potrivit presei, Colin Hart a revenit in afaceri imobiliare alaturi de Dinu Patriciu. Despre Hart, presa a scris ca ar fi fiul lui Howard Hart, fostul sef al rezidentei de spionaj al CIA din Pakistan, în timpul războiului rece.

Pasiune pentru ciocolata Rom. Stacy Quinney, unul din actionarii Valhalla nascut in 1969 in Canada, apare intr-o postare pe contul de Facebook in doua spoturi publicitare pentru ciocolata Rom. Intr-o galerie foto postata pe contul sau de Facebook, Quinney apare in diverse ipostaze inarmat cu pusca de vanatoare si pistol. La o cautare pe YouTube dupa "Stacy Quinney", singura postare infatiseaza o formatie rock, sub titlul Dead Ceausescus - Part Time Punks.Intr-o prezentare a companiei Valhalla din 2007, retinuta pe Internet, se precizeaza ca Stacy Quinney locuieste in Romania din 1996 si ca din 2003 si-a concentrat activitatea in domeniul minier. In aceeasi prezentare se mentioneaza ca Stacy Quinney este membru al consiliului de administratie al First Logistics and Distribution S.A. (Romania) si Pegasus 03 Investment Fund (Canada). De asemenea, se mentioneaza ca Stacy Quinney era in 2007 vicepresedinte onorific al Romanian International Hockey Federation. Informatiile de mai sus pot fi accesate intr-un document pastrat pe Internet aici 

Celalalt asociat in Valhalla, Joel Hayes, cetatean american nascut in 1967 in Panama, a fost - potrivit prezentarii de pe site-ul companiei, vice presedinte la Romanian American Enterprise Fund. Intre 1997 si 2006 a fost presedinte la Policolor SA. Intr-un raport din 2005 al Romanian American Enterprise Fund, printre membrii  "Board of Directors" apare si Theodor Stolojan, pe atunci consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu. Romanian American Enterprise Fund trece drept unul dintre principalele vehicule de investitii americane in Romania. Joel Hayes a fost in 2003 unul dintre membrii in conducerea AmCham, camera de comert americana in Romania.

Ce inseamna Valhalla in mitologia nordica. Potrivit Wikipedia, Valhalla, Valhall (sau Valhöll, în limba nordică veche) este paradisul în care erau dusi războinicii vikingi după moartea eroică în luptă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17642 vizualizari

 • +34 (52 voturi)    
  ceea ce probeaza (Marţi, 10 aprilie 2012, 19:53)

  am [anonim]

  ca Romania este un nou Eldorado, un nou vest ( est )
  salbatic unde tot felul de oameni vin sa se imbogateasca. Sunt extrem de interesat de nationalitatile personajelor implicate in aceste afaceri,
  mai putin de cetateniile lor.
  Altfel bastinasii par la fel de naivi ca si bastinasii ameridieni atat de interesati de niste cioburi colorate...............
  Cum Romania nu are nici o strategie de desvoltare in ultimii 22 de ani,este firesc sa vina unii si altii sa-si faca propriile strategii pe spinarea noastra. Somn usor,fratilor !!!!!!
  • +14 (28 voturi)    
   excelent comentariu (Marţi, 10 aprilie 2012, 20:45)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui am

   excelent si comentariul lui Mazeta. subscriu ambelor coentarii
  • -5 (35 voturi)    
   Amuzant! (Marţi, 10 aprilie 2012, 23:37)

   Laur_ [utilizator] i-a raspuns lui am

   Dar ce va asteptati, sa vina Crucea Rosie Internationala si sa investeasca? Sau poate gasiti dumneavoastra pe vreun binevoitor care sa dea dolarul numai asa, din bunatatea inimii lui, fara sa vrea profit?

   Pana la urma, nu inteleg ce importanta au numele oamenilor din spatele firmei. Ce daca e roman sau african... atata timp cat pune banul jos si face investitia. Orice companie din Ro se supune legilor de aici, facute de parlamentari votati de cetateni romani, asa ca ce importanta au numele actionarilor?
  • -5 (15 voturi)    
   necunoasterea naste monstri! (Miercuri, 11 aprilie 2012, 10:56)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui am

   A. ce-ar fi sa ne documentam in ceea ce inseamna capital de risc (venture capital)?. S-ar putea sa mai invatam cate ceva inafara de economie marxista! B. pt. a face activitate la Abrud trebuie bani, inafara celor 200 de mil. pt. licenta de exploatare. Adica se va merge din nou pe bursa (si/sau Toronto). C. Mai transparent decat pe bursa nu se poate (desi contravine principiilor marxiste ale "tovarasilor de incredere ce trebuie verificati la dosarul de cadre). D. cine impiedica romanii de pe bursa (si nu sunt toti hotzi si pungashi ce "beau sangele poporului") sa cumpere actiuni din minerit????? ca doar la ABrud vor trebui multe sute de milioane de USD. PS. STrategie inseamna la tine "intarirea rolului statului in economie" ? sau "nationalism economic"? in care caz te anunt ca din 2007 suntem membri UE PS2. sa vezi ciudatenie: pe bursa azi e actionar X si maine Y si nu se cere aprobarea ONG pt. asta
  • -4 (8 voturi)    
   sa stam stramb... (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:37)

   anitei [utilizator] i-a raspuns lui am

   Sa adoptam pozitia gospodarului: avem niste rezerve minerale; multe, putine.Mi se pare ca putine. Mai avem niste...nevoi; multe!Cum iesim din dilema valorificarii rezervelor? Păi, întâi ne scarpinam în cap (nu unii de alţii!) si deliberam:a) le valorificam prin forţe proprii ?, avem banii? b) le concesionam convenabil ,la preţul superior al pieţei? c) le lăsăm urmaşilor ? (grija gratuita!).
   Iar ne scărpinam (unde vreţi,numai cu efect bun)Si conchidem: bani n-avem, de conservat nu-ilogic,deci le concesionam.Numai ca acum incep furtunile.Politice,economice, invidii,lupta feroce a capitalului,pofta de chilipir.Gospodarul se bucura ca-i marfa intrebata si cere cat mai mult. Nu conteaza ca -i alb,negru, galben,metis cumparatorul.Bani sa dea!De aceea,demersul de identificare a concesionarilor mi se pare superfluu, daca nu avem suspiciunea de ţeapă.Daca primim bani buni ar fi absurd sa nu şi-i amortizeze, cu profit , clientii la brânză. Eu ma aleg cu banii din concesiune, cu redevenţa bine negociată,cu locuri de muncă,cu efecte benefice pe orizontala economiei, infrastructurii etc. Or, vâlva stârnita are alte dedesubturi, nu greu de distins de iniţiaţi. Hai sa gândim si să alegem cartea câştigatoare , că doar n-om fi nişte proşti in târg! Scuze pentru suparari produse.Dacă vă face bine, dati în mine!
 • +12 (24 voturi)    
  ups.. (Marţi, 10 aprilie 2012, 19:59)

  Mazeta [utilizator]

  care era mogulul rau cu care se lupta presedintele Basescu? Stolojan sau Patriciu? ca nu reiese deloc din datele dvs...
 • +1 (15 voturi)    
  FB (Marţi, 10 aprilie 2012, 20:13)

  vasile_r [utilizator]

  Nu stiu ce treaba are cu ciocolata rom insa uite pagina de FB a omului...

  https://www.facebook.com/profile.php?id=1152642713
 • +19 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 aprilie 2012, 20:48)

  [anonim]

 • +22 (32 voturi)    
  O escrocherie romaneasca (Miercuri, 11 aprilie 2012, 0:41)

  24alex24 [utilizator]

  In primul rand, orice companie serioasa nu are o prezenta atat de ascunsa si o situatie vadit intortocheata. O companie normala incearca sa se faca cat mai cunoscuta, mai vizibila ca sa isi poata mari piata de desfacere si sa gaseasca mai multi parteneri de afaceri.

  In al doilea rand, Stacy Quinney, un ilustru necunoscut... ”vicepresedinte onorific al Romanian International Hockey Federation”, habar n-are de minerit. Deci, omul, care n-avea nici in clin nici in maneca cu mineritul, si-a descoperit brusc in 2003 sub mandatul lui ”Nastase patru case” pasiunea pentru acest domeniu. Mineritul este azi atat de specializat incat nu te poti ”concentra” peste noapte pe el si sa te mai si astepti sa devii competitiv, sa ai succes.

  In al treilea rand, uitati-va cu atentie la fotografiile acestui Quinney... Este el croit după modelul omului de afaceri serios care munceste zi si noapte ca sa isi dezvolte afacerea? Sau pare mai degraba un terchea-berchea, pierde vară, numai bun de paravan pentru afacerile murdare ale clasei politice romanesti ahtiate dupa imbogatire peste noapte, prin furt cu japca?

  Apropo, tocmai m-am uitat pe pagina lui de facebook și orice fotografia a personajului a disparut... Convingeti-va si voi: https://www.facebook.com/profile.php?id=1152642713

  Deci, aici e iz de furăciune mare cu politicieni murdari din PSD si servicii secrete...
  Interesant cum acest fantomatic Stacy Quinney, aparut din senin si vizibil fara obiect de activitate in Romania in 1996, ajunge brusc in 2003 sa se ocupe de domenii grele, din functii de conducere, cand altii muncesc o viata si nu ajung cu toata expertiza lor de decenii pentru asemenea succese profesionale...
  • -3 (17 voturi)    
   De unde asta cu PSD-ul ? S-au mutat portocaliii ? (Miercuri, 11 aprilie 2012, 8:31)

   gv [utilizator] i-a raspuns lui 24alex24

   Politicieni murdari din PSD ???
   Nu stiam ca Basescu, Stolojan si MRU sunt din PSD.
  • -2 (20 voturi)    
   ok (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:04)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui 24alex24

   Nu inteleg cum poti judeca un om dupa o poza pe Facebook. Din punctul meu de vedere n-are decat sa apara in fundu gol si cu pene in spate.

   Problema e alta...
   • +8 (10 voturi)    
    moda (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:54)

    paganini [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Interesanta aparitie are primarul de Constanta...mie imi aduce aminte de legionari ...numai ca pe altaa culoare....deci nu are de aface cum te prezinti !!??
    • -1 (9 voturi)    
     ok (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:46)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui paganini

     E o diferenta intre a fi functionar public si a fi un simplu patron/investitor. Functia (platita de stat) implica mai multe obligatii.

     Plus ca primarul de Constanta a aparut costumat cum zici tu la evenimente publice, noi aici discutam de o poza pe care si-a facut-o omu cine stie unde (dar nu la vreun eveniment public) si a pus-o pe FB...

     Scuze dar situatia nu e similara.
 • +12 (18 voturi)    
  WAW (Miercuri, 11 aprilie 2012, 8:44)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Felicitari Cristian Pantazi, Dan Tapalaga si HotNews
 • +10 (16 voturi)    
  0k (Miercuri, 11 aprilie 2012, 9:46)

  paganini [utilizator]

  Bavo....Dan Tapalaga...in felul acesta mai deschizi ochii romanilor...n-ar fi rau daca ai lucra intr-un domeniu decizional..!!!
  • -8 (12 voturi)    
   absolut. (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:00)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui paganini

   orice companie care vrea sa investeasca in RO sa fie verificata la sange, iar actionarii (cum s-o face asta pe bursa) sa fie verificati la dosare! sa se stranga un forum de ONG si sa dea aprobari. Cine baga vreun ban in bursa de la Bucuresti sa fie aprobat numai prin referendum. Sa nu se accepte decat romani la bursa.
 • +9 (11 voturi)    
  conditii (Miercuri, 11 aprilie 2012, 11:34)

  scepticu [utilizator]

  La alte privatizari, au fost puse niste conditii prealabile privind licitantii.
  De exemplu la BCR, puteau participa la licitatii doar banci aflate in top 13 in lume.
  La Distrigaz , doar firme cu vechime in gaze si cu o cifra de afaceri mare.
  La Curpumin nimic- o firma creata in noiembrie anul trecut, cu experienta ZERO in minerit.
  Asta mie imi suna a tun de sfarsit de mandat.
  O fi patriciu inamic politic pt pdl , dar daca e vorba de bani vad ca devin prieteni.
 • +3 (3 voturi)    
  Sunt curios ce vaneaza baiatul ala (Joi, 12 aprilie 2012, 1:26)

  justin puscasu [utilizator]

  Baiatu' din poze pare pasionat de arme. Ma gandeam ca - daca tot exista clauze secrete in contractele cu statul roman - ar fi posibil sa existe niste clauze prin care statul se obliga sa livreze niste bastinasi in costume nationale, care sa serveasca drept tinte mobile pentru "investitorii strategici".
  La urma urmei, un glonte e mai rapid decat cianura din apa potabila :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by