Cine este in spatele castigatorului licitatiei pentru privatizarea Cupru Min? Oficial, licitatia a fost castigata de compania canadiana Roman Copper Inc. despre care nu se stia decat ca are printre fondatori banca de investitii Bayfront Capital Partners. Cine sunt totusi persoanele interesate de Cupru Min? Potrivit surselor HotNews.ro, este vorba de o alta companie canadiana, Valhalla Resources, fondata de un cetatean american si unul canadian care traiesc in Romania din anii '90. Este vorba de Stacy Quinney si Joel Hayes. Quinney a facut afaceri si cu Dinu Patriciu. Valhalla este cotata pe bursa din Toronto si deruleaza proiecte in domeniul resurselor naturale in Romania si Turcia. Contactat de HotNews.ro, Stacy Quinney a spus doar ca este un subiect "prea sensibil si nu pot comenta".

  • Potrivit surselor HotNews.ro, Roman Copper Inc., castigatorul licitatiei Cupru Min, este un asa numit SPV (Special Purpose Vehicle), format din Bayfront Capital Partners si Vlahalla Resources.
  • Un purtator de cuvant al Bayfront a declarat pentru HotNews.ro ca banca de investitii este unicul actionar in Roman Copper. 
  • Nota redactiei: Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali.
  • Unul dintre actionari, Stacy Quinney, apare in doua reclame la ciocolata Rom, iar pe contul de Facebook se afiseaza in cateva poze cu palarie texana, doua pistoale si o pusca.  

Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali si de a limita in acest fel riscurile financiare si de imagine. Aceasta este o practica internationala acceptata si reglementata in unele tari. Din acest motiv, este dificil de probat cine sunt toti partenerii dintr-un SPV, daca acestia nu doresc ca numele lor sa apara public.

UPDATE 19.50: La scurt timp dupa ce HotNews.ro a publicat articolul, un reprezentant al Roman Copper, care initial negase implicarea Valhalla in companie, a anuntat ca Joel Hayes si Stacy Quinney au fost numiti in conducerea Roman Copper. Joel Hayes a devenit presedinte, Stacy Quinney a devenit vice-presedinte executiv, iar Michael Williams (si el presedinte la Valhalla Resources) a fost numit presedintele board-ului director al Roman Copper (Vezi mai jos tot comunicatul).

Press Release update -- april 10 FINAL

Valhalla Resources s-a numarat printre companiile care si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea Cupru Min. Adevarul scria in noiembrie 2011 ca Valhalla Resources a cumparat caietul de sarcini pentru licitatie. In cele din urma, Valhalla Resources nu a mai participat la licitatia cu strigare desfasurata in 26 martie. Guvernul a anuntat ca cistigatorul, Roman Copper Inc, fara a preciza cine sunt actionarii companiei. Guvernul Ungureanu a anuntat vineri, 6 aprilie, ca nu semneaza contractul cu Roman Copper deoarece compania nu indeplineste trei conditii esentiale.

Marile coincidente

  • 1. In 26 martie, adica exact ziua in care la Bucuresti avea loc licitatia cu strigare pentru Cupru Min, actiunile Valhalla Resources au fost oprite de la tranzactionare pe Bursa din Toronto de catre arbitrul pietei (IIROC). In anuntul de oprire de la tranzactionare, motivul este "cererea companiei, care asteapta informatii". Anuntul mai mentioneaza ca IIROC poate lua decizia de oprire de la tranzactionare de obicei atunci cind se asteapta anunturi din partea companiei emitente. In aceeasi zi, licitatia pentru Cupru Min era cistigata de Roman Copper Inc.
  • 2. In 28 martie, la doua zile dupa licitatie, un nou anunt la Bursa din Toronto: Actiunile Valhalla ramin suspendate de la tranzactionare. "Valhalla Resources Ltd. (TSX VENTURE:VH) anunta ca participa la negocieri privind achizitionarea unui proiect in domeniul resurselor minerale", fara a face insa vreo precizare daca negocierile sint in Romania sau in alta tara. Anuntul este postat si pe site-ul companiei Valhalla.
  • 3. HotNews.ro l-a contactat pe vicepresedintele Stacy Quinney marti, 10 aprilie. Intrebat cum isi explica refuzul Guvernului Romaniei de a incheia contractul pentru Cupru Min, Stacy Quinney a spus "trebuie sa discutam mai tirziu, e prea sensibil si nu pot comenta". Quinney nu a putut oferi mai multe detalii, motivind ca este intr-o intilnire si ca nu este disponibil pe tot parcursul zilei. Celalalt fondator al Valhalla Resources, Joel Hayes, presedinte al companiei, nu a putut fi contactat, colegii sai din biroul bucurestean al firmei comunicindu-ne ca este plecat din tara.

Stacy Quinney

Stacy Quinney

Foto: Facebook

Cine este Valhalla Resources. In Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2011, despre Valhalla Resources Ltd. apar urmatoarele detalii: "Valhalla Resources Ltd., o persoană juridica din Cipru, cu sediul social si punct de lucru principal situat în Vasili Michailidi 21, 3026 Limassol, Cipru".

Valhalla Resources se prezinta pe propriul site ca o companie activa in domeniul explorarii minereurilor, cu focus pe resursele din Centura Tethyan - intinsa din Europa de Est pina in Asia. Printre actionarii semnificativi, cu 15% din actiuni, se numara Kenz Mining, companie turca. Potrivit unui anunt din 14 martie 2012, Valhalla a intrat intr-un parteneriat strategic cu firma Kenz, condusa de Firat Gulgen, presedinte si actionar majoritar.

"Domnul Gulgen este fondatorul si presedintele Calinos Holdings A.S. ("Calinos"), un grup media turcesc. Calinos detine peste 75% din distributia de programe TV si filme din Turcia si este activ in exportarea programelor TV turcesti si a altor produse media in peste 70 de tari", se arata in comunicat. Vezi detalii despre partenerul Valhalla in Turcia intr-un articol publicat in cotidianul Hurriyet.

Valhalla Resources prezinta pe site-ul sau inclusiv o harta cu proiecte in desfasurare in Turcia si Romania.

Fondatorii companiei sint Joel Hayes si Stacy Quinney, ambii avind background in Romania. Structura managementului:

  • Michael Williams, Director & Chairman of the Board
  • Adrian Fleming, CEO & Director
  • Joel Hayes, President and Director
  • Stacy Quinney, Senior Vice-President and Director
  • Rob McLeod, Director
  • Aaron Keay, Director
  • Cale Moodie, CFO

Compania Valhalla Resources Ltd. apare ca actionar in mai multe companii inregistrate in Romania:

Stacy Quinney

Stacy Quinney

Foto: Facebook

Licenta pentru aur. Compania TRANSYLVANIA MINERALS, in care Valhalla Resources este actionar (25%) alaturi de Barrick Gold Romania (75%), detine in Romania licenta de explorare pentru zacamintul Bratosin.

"Pe dealul Bratosin, în judeţul Arad, vezi de multe ori pălării texane. Sunt ale unor investitori de talie internaţională care au luat în serios dorinţa românilor de a avea investitori străini. Ei au concesionat activităţi de explorare pe o suprafaţă de 65 km pătraţi. “Suntem încă în stadiul de explorare, dar suntem foarte optimişti că vom pune în evidenţă un zăcământ important”, declară Stacy Quinney, care, împreună cu americanul Joel Hayes, a înfiinţat compania canadiană Valhalla Resources Ltd., strângând fonduri în valoare de şapte milioane de dolari pentru a dezvolta proiectele de explorare. Ulterior, Valhalla s-a asociat cu una dintre cele mai renumite companii miniere din lume, Barrick Gold Corporation, pentru a dezvolta proiectul din judeţul Arad, care ar putea aduce, la fel ca la Roşia Montană (foto), sute de locuri de muncă şi bani la bugetele locale şi de stat.", se arata intr-un articol publicat in Ziua de Cluj in iunie 2010.

Potrivit unui articol publicat de EVZ in iunie 2010, Valhalla Resources are prin Vallachia Resources SRL drept de explorare pentru minereu polimetalic la Corbeşti-Micăneşti (Hunedoara, Arad), dar şi 50% din Transylvania Minerals SRL; prin HOQ Operation, are licenţă de explorare la Highiş Sud (Arad).

In preajma lui Patriciu, Stolojan. Intr-un monitor oficial din 2004, o adunare generala a actionarilor companiei First Logistics & Distribution (actionari printre care figura si Stacy Quinney) indica in mod clar ca la conducerea companiei se afla omul de afaceri Dinu Costache Patriciu si Colin Hart, unul din partenerii de afaceri notorii de la Rompetrol.

Colin Hart a fost anchetat alaturi de Dinu Patriciu si Philip Stephenson in dosarul "Rompetrol", inca nesolutionat, sub acuzatiile de manipularea pietei de capital, spalare de bani, initierea sau constituirea unui grup infractional. Ulterior, potrivit presei, Colin Hart a revenit in afaceri imobiliare alaturi de Dinu Patriciu. Despre Hart, presa a scris ca ar fi fiul lui Howard Hart, fostul sef al rezidentei de spionaj al CIA din Pakistan, în timpul războiului rece.

Pasiune pentru ciocolata Rom.Stacy Quinney, unul din actionarii Valhalla nascut in 1969 in Canada, apare intr-o postare pe contul de Facebook in doua spoturi publicitare pentru ciocolata Rom. Intr-o galerie foto postata pe contul sau de Facebook, Quinney apare in diverse ipostaze inarmat cu pusca de vanatoare si pistol. La o cautare pe YouTube dupa "Stacy Quinney", singura postare infatiseaza o formatie rock, sub titlulDead Ceausescus - Part Time Punks.

Intr-o prezentare a companiei Valhalla din 2007, retinuta pe Internet, se precizeaza ca Stacy Quinney locuieste in Romania din 1996 si ca din 2003 si-a concentrat activitatea in domeniul minier. In aceeasi prezentare se mentioneaza ca Stacy Quinney este membru al consiliului de administratie al First Logistics and Distribution S.A. (Romania) si Pegasus 03 Investment Fund (Canada). De asemenea, se mentioneaza ca Stacy Quinney era in 2007 vicepresedinte onorific al Romanian International Hockey Federation. Informatiile de mai sus pot fi accesate intr-un document pastrat pe Internet aici

Celalalt asociat in Valhalla, Joel Hayes, cetatean american nascut in 1967 in Panama, a fost - potrivit prezentarii de pe site-ul companiei, vice presedinte la Romanian American Enterprise Fund. Intre 1997 si 2006 a fost presedinte la Policolor SA. Intr-un raport din 2005 al Romanian American Enterprise Fund, printre membrii "Board of Directors" apare si Theodor Stolojan, pe atunci consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu. Romanian American Enterprise Fund trece drept unul dintre principalele vehicule de investitii americane in Romania. Joel Hayes a fost in 2003 unul dintre membrii in conducerea AmCham, camera de comert americana in Romania.

Ce inseamna Valhalla in mitologia nordica. Potrivit Wikipedia, Valhalla, Valhall (sau Valhöll, în limba nordică veche) este paradisul în care erau dusi războinicii vikingi după moartea eroică în luptă.