Ambasadorul olandez, Matthijs van Bonzel, astepta din luna noiembrie sa fie primit la Cotroceni pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. Situatia a ajuns in atentia politicienilor olandezi, socialistii cerand, potrivit Radio Netherlands, ministrului pentru afaceri europene si ministru adjunct de externe, Ben Knappen, explicatii in acest sens.

Diplomatii speculeaza ca refuzul presedintelui Basescu este un alt episod din disputa avuta cu Olanda in urma opozitiei acesteia aderarii noastre la Schengen. Potrivit unor surse diplomatice consultate de HotNews.ro, van Bonzel nu isi poate indeplini misiunea, nefiind acreditat. El a facut vizitele de rigoare diplomatilor altor tari aflati in misiune la Bucuresti, participa la evenimente, dar este insotit de insarcinatul cu afaceri.

Ambasadorul a prezentat scrisorile de acreditare Ministerului de Externe, insa pana la primirea la Cotroceni are un statut de observator.

Radio Netherlands arata faptul ca Partidul Laburist olandez i-a cerut adjunctului ministrului de Externe, Ben Knappen, explicatii referitoare la acesta situatie neobisnuita. Chiar si presedintele Camerei de Comert Romano-Olandeze s-a aratat interesat de neacreditarea ambasadorului.​