Firma actualului ministru de finante a vandut mai multor spitale, intre care si celui al MAI,un program informatic despre care o companie rivala afirma ca i-a fost sustras.

Aprilie 2003. Dragos Saracu si Irinel Alupei, doi specialisti in informatica, pleaca de la Omnis Group, companie in care lucrau de cateva luni, la Romanian Soft Company (RSC). In RSC, unul dintre actionari era Sebastian Vladescu, actualul ministru de finante.

Dupa spusele fostului lor sef, Dragos Riscanu, cei doi, la plecare, "fura codul sursa al sistemului Isis .Net abia finalizat, la a carui dezvoltare luasera parte ca angajati ai Omnis Group, si il folosesc in cadrul companiei RSC".

Un an si jumatate mai tarziu, lucrurile par sa fi inghetat. Firma "pagubita" este la un pas de a deveni din acuzator acuzat, iar RSC isi continua linistita afacerile, gratie institutiilor care par sa fi facut scut in jurul firmei lui Vladescu.

Abonati la afaceri cu statul

Septembrie 2004. Compania condusa de Riscanu identifica furtul de proprietate intelectuala si incepe sa-si caute dreptatea. Mai intai, colecteaza de pe site-ul RSC codul sursa al sectiunii Client al aplicatiilor respective, precum si o lunga lista de clienti, in majoritatea lor institutii bugetare.

"Astfel, s-a constatat ca aplicatiile Romanian Soft Company - Ares .Net, Care. Net, Ambulanta si Hipocrate erau constituite, in sectiunea Client disponibila pe site-ul www.rsc.ro, din mai multe mii de linii sursa cod copiate din sistemul Isis .Net", afirma Riscanu, directorul Omnis.

Intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" in august 2004, Elisei Craciun, directorul general al RSC, lauda tocmai una dintre aplicatiile despre care reclamantii sustin ca le-a fost furata: ""Hipocrate" a fost deja implementat in cateva spitale mari din Capitala - "Dr. Dimitrie Gerota", "Dr.

Agripa Ionescu", Sfantul Ioan, precum si in Spitalul Judetean Alexandria si Spitalul Judetean Constanta", spunea Craciun. El anunta, de asemenea, intentia RSC de a-si extinde serviciile la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Judecatoresti si Sigurantei Nationale.

Amnezie la ORDA

Primul drum facut de pagubiti a fost la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA). S-au intalnit cu Eugen Vasiliu, director general adjunct al Oficiului si fost parlamentar PNL.

"Obiectul discutiei a fost constituit de expunerea pe larg a cazului, context in care am facut referiri la dl Sebastian Vladescu. De asemenea, a fost prezentat codul sursa prelevat de compania noastra de pe site-ul www.rsc.ro, precum si codul sursa original inregistrat de Omnis in Registrul Programelor pentru Calculator administrat de ORDA.

Oficialii au refuzat preluarea acestor dovezi, dl Eugen Vasiliu a sugerat ca ar trebui sa cumparam indirect unul sau mai multe din aplicatiile Romanian Soft Company, spre a le compara ulterior", povesteste Riscanu.

"In finalul expunerii noastre, domnii Eugen Vasiliu si Adrian Ghimpu au afirmat ca legislatia in vigoare la nivelul lunii noiembrie 2004 nu ne permitea sa actionam in sensul logic al faptelor si, cu alte cuvinte, "nu prea avem ce face"", adauga Riscanu.

O luna mai tarziu, reclamantii aveau sa se intalneasca si cu directorul general al ORDA, care, dupa spusele lor, l-a contrazis pe Vasiliu: "Doamna Rodica Parvu a afirmat ca ne confruntam cu un caz foarte interesant si ca doreste o anchetare judicioasa".

Peste numai o saptamana, Parvu s-a razgandit si ea: le-a spus reclamantilor ca nu-si mai aminteste continutul primei discutii si ca nici nu a citit plangerea facuta de acestia.

Politia se impiedica in martori

Urmatoarea usa la care au batut "pagubitii" a fost cea a politiei. Specialistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul DGPMB, comisarul Luigi Sima si inspectorul Marian Ionita, s-au prezentat la Omnis pentru investigatii. Firma le-a solicitat sa faca descinderi la clientii RSC pentru a preleva probe inca neviciate, dandu-le si o pista: Spitalul de Urgenta al MAI "Prof. dr. D.

Gerota". Astfel, s-ar fi putut compara programele cumparate de spital de la RSC cu cele ale Omnis.

Politistii aleg altfel. Desi majoritatea clientilor prezentati de RSC pe site-ul internet erau unitati medicale de stat - ca si spitalul mentionat - comisarul Sima decide ulterior sa-i viziteze doar pe clientii Porsche Romania si Toi Toi & Dixi, unde nu identifica nicio proba. A urmat o serie intreaga de expertize si contraexpertize, care dadeau dreptate cand Omnis, cand RSC.

Ancheta nu a fost finalizata nici pana astazi. Mai mult, in "filmul" juridic joaca acum si personaje noi - precum cei doi politisti, acuzati de Omnis de distrugere de probe. Reclamantii au reusit sa vada dosarul intocmit de procurori abia in urma cu trei saptamani.

Intre timp, situatia a ajuns si pe masa premierului Calin Popescu-Tariceanu, dar si pe cea a reprezentantului UE in Romania, Jonathan Scheele. Riscanu afirma ca probabil situatia va fi reclamata, in cele din urma, si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Replica

Elisei Craciun, unul dintre actionarii de acum ai RSC, ne-a declarat ca "acuzatiile Omnis sunt niste aberatii". "Cei doi nu au furat nimic si oricum ORDA nu are competenta sa faca o expertiza", a afirmat Craciun.

Articol integral in EVZ