Ieri, Institutul Regiunilor din Europa (IRE) si Presedintia Austriaca a Consiliului Uniunii Europe au anuntat oficial la Bruxelles lansarea proiectului cultural "Cafe d’Europe". Proiectul se va desfasura in cele 25 de state membre al Uniunii Europene, precum si in Romania si Bulgaria.

Initiativa IRE, sustinuta de Presedintia Austriaca, se inscrie in cadrul preocuparilor curente de consolidare a dialogului intre Uniunea Europeana si cetatenii sai. Prevazut a se derula de Ziua Europei, proiectul "Cafe d’Europe" incurajeaza cetatenii spatiului comunitar, precum si pe cei ai statelor candidate, sa exploreze diversitatea culturala europeana.

In Romania, evenimentul va avea loc marti, 9 mai 2006, in cafeneaua Grand Cafe Galleron (str. Nicolae Golescu, nr. 18A) si va fi gazduit de catre Excelenta sa dl. Christian Zeileissen, Ambasadorul Austriei, cu participarea d-lui Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman al Afacerilor Externe.

Proiectul va fi inaugurat in cadrul unei conferinte de presa, ce va avea loc in intervalul 11.00 – 12.30. Dupa conferinta de presa, pe durata intregii zile, cafeneaua este deschisa vizitatorilor. Publicul va avea ocazia de a intra in contact cu obiceiuri sociale europene, precum si de a interactiona cu personalitati ale vietii culturale romanesti.

In cadrul acestei initiative, 27 de scriitori din statele membre si candidate au fost invitati de catre Jiři Gruša, Presedintele asociatiei scriitorilor "International P.E.N.", sa compuna o lucrare literara sub sloganul "Europa fascineaza".

Ca urmare a invitatiei, autori precum Vaclav Havel in Praga, Eva Demski in Berlin, Christiane Singer in Paris, Gheorghe Schwartz in Bucuresti, precum si multi alti scriitori europeni isi vor citi, de Ziua Europei, contributiile literare in cafenele din 27 de capitale.

Dupa cum apreciaza dr. Hans Winkler, secretar de stat in cadrul Ministerului Austriac al Afacerilor Externe: "Cea mai potrivita modalitate de a trezi afectiunea pentru Europa este de a descoperi personal diversitatea culturala si emotionala a acesteia".

Astfel, vizitatorii cafenelelor unde se va derula proiectul sunt incurajati sa scrie la randul lor propria "Poveste a Europei", constributiile acestora urmand a fi ulterior colectate si publicate intr-o antologie.

Pe durata zilei de 9 mai, oaspetii "Cafe d’Europe" au posibilitatea de a experimenta diversitatea culinara europeana, gratie unei selectii de dulciuri traditionale din cele 27 de tari. Retete ale specialitatilor nationale vor fi oferite, ca amintire a Zilei Europei 2006, celor celor care trec pragul cafenelei.

Proiectul "Cafe d’Europe" este implementat in Romania printr-un parteneriat GAV Scholz&Friends Bucuresti si Free Communication.

Despre Institutul Regiunilor din Europa

IRE este o organizatie stiintifica cu sediul in Salzburg si cu statut de institutut european, apolitic. Prin activitatea sa, IRE isi propune sa raspunda cresterii importantei regiunilor si a comunitatilor in procesul european de extindere, sa reduca deficientele de informare si sa valorifice beneficiile si potentialul economic regional si inter-regional.

Despre International P.E.N.

P.E.N este o asociatie internationala a scriitorilor, cu 141 de centre in 99 de tari. Organizatia incurajeaza prietenia si cooperarea intre scriitorii din intreaga lume si lupta pentru libertatea de exprimare si constiinta literaturii mondiale.

Despre Gheorge Schwartz (n. 1945)

Gheorghe Schwartz este in prezent decanul Facultatii de Stiinte Umaniste si Sociale a Universitatii „Aurel Vlaicu" din Arad, unde preda Filosofia si Psihologia. Din 1990 face parte din Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Romania si este membru al P.E.N. Romani

A debutat literar in 1969 cu doua proze scurte in "Familia" din Oradea.

Detinatorul unor prestigioase premii si distinctii literare (printre care Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania in anul 1998 pentru "Cei O Suta – Oul de aur" si Meritul Cultural in grad de Comandor in 2004), Gheorghe Schwartz este autorul a peste douazeci de volume de proza, dintre care critica si publicul au retinut in mod special romanul "Spitalul" si primele cinci volume din ciclul "Cei O Suta".

www.cafeeurope.at