In privinta culorilor, stim cu totii ca acestea sunt la moda pe rand si alegerea lor tine in primul rand de gusturile fiecaruia. Exista, insa, scheme de culori care au rezistat in timp, prin simplul fapt ca dau o mai mare libertate in ceea ce priveste alegerea mobilierului si a accesoriilor - si aici ne referin iarasi la culoarea acestora.

Albul - spatiu, curatenie si lumina

Cea mai clasica bucatarie este aceea zugravita in alb. Albul, subliniat de cele mai multe ori de inca o culoare (albastrul, de exemplu), este o alegere des intalnita in bucatarii, deoarece da un aspect curat, asa cum de altfel trebuie sa fie orice bucatarie.

Reamenajarea unei incaperi poate fi o intreprindere costisitoare uneori, mai ales ca acest lucru presupune cumpararea unui alt mobilier de bucatarie, care sa se potriveasca cu nuanta aleasa pentru pereti. Din acest punct de vedere, albul va fi mereu la moda.

Singurul dezavantaj este acela ca albul poate crea o atmosfera sterila si rece; acest neajuns poate fi contracarat foarte usor prin combinarea lui cu elemente in culori calde: in acest fel, chiar si o bucatarie zugravita in alb va fi plina de culoare.

O dusumea de lemn in tonuri aurii, accente decorative in tonuri placute (perdelele de la ferestre ori tapiseriile scaunelor sau coltarului), iar blatul dulapurilor poate fi de diferite culori. In plus, nu uitati ca exista mai multe tonuri de alb - nu alegeti albul pur sau cel nu tenta inspre albastru.

Stim cu totii modul in care ne influenteaza aculorile, s-a vorbit multa vreme despre asta. Culorile calde, precum rosu, galben si portocaliu sunt energizante. Cele reci - albastru, verde si violet - ajuta la crearea unei atmosfere linistite. Studiile arata ca rosul, de exemplu, are ca efect cresterea pulsului, a respiratiei si amplificarea poftei de mancare.

Bine de stiut

In general, pentru bucatarie puteti alege orice culoare doriti, atata timp cat urmati cateva reguli. Astfel, este bine sa alegeti o culoare principala, pe care sa o folositi pe cea mai intinsa suprafata si inca una - cel mult doua - ca nuante de accent.

Culorile complementare - acelea care se afla pe pozitii opuse pe cercul culorilor - se scot in evidenta una pe alta si umplu spatiul cu energie (rosu-verde, albastru-galben, violet-portocaliu). Culorile alaturate nu creaza un impact vizual la fel de puternic si dau un aer calm, linistit.

Culorile neutre (alb, negru) pot fi incluse in orice schema coloristica alaturate oricarei alte culori, pentru a realiza accente cromatice.

Cand trebuie sa alegeti culorile pentru amenajarea bucatariei, nu va ganditi numai la culorile preferate, ci si la cele care se potrivesc cel mai bine cu electrocasnicele deja cumparate, sau cu mobilierul.

Apoi incercati sa va indepartati de aceste reguli si incercati sa creati o incapere deosebita prin amplasarea unor accente decorative care sa aiba o insemnatate pentru dvs.: un tablou mostenit de la o matusa sau cumparat dintr-o calatorie, un servet de perete facut de bunica, etc. Schema coloristica aleasa ar trebuie sa includa si sa se potriveasca si cu aceste detalii.