Forumul International al Jurnalistilor Romani (FIJR), o organizatie care reuneste ziaristi romani din tara si din strainatate, condamna intr-un comunicat de presa "atitudinea reprezentantilor media din Serbia cu privire la campania de presa derulata in ultima perioada impotriva comunitatii romanesti din Valea Timocului".

FIJR califica drept "ofensatoare" articole aparute in presa din Serbia cu privire la minoritatea vlaha.

"FIJR considera unele articole, precum <>, ca fiind discriminatorii si de natura sa invinovateasca o colectivitate intreaga, lucru inacceptabil in conditiile in care se cunoaste faptul ca astfel de practici sunt caracteristice doar regimurilor totalitare, de tip nazist sau fascist", se arata in comunicatul citat.

"Vlahii din Serbia nu au acces la educatie in limba materna, nu au accces la justitie in limba materna, nu au acces la serviciu religios in limba materna, nu au acces la mass - media scrisa, vizuala sau audio in limba materna, nu au reprezentare parlamentara. Ca atare aceste lipsuri pun piedici Serbiei la accederea intr-un organism care tine la respectarea drepturilor minoritatilor de orice fel, nu vlahii, se mai arata in comunicatul citat.