​De ce nu s-au mobilizat pesedistii la mitingul liberalilor? De ce Victor Ponta pare ca bifeaza o obligatie de partid, pentru a nu-si lasa partenerul de alianta "la greu"? Sunt cele cateva mii de membri si simpatizanti USL prezenti la Arcul de Triumf, majoritatea liberali, reprezentativi pentru o formatiune care pretinde ca are peste 50% in sondaje? Cat de credibile suna discursurile celor de la tribuna? Incurajeaza sau descurajeaza mitingul politic protestele din Piata Universitatii?

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa comenteze in timp ce se construieste acest text
  •  PSD nu si-a scos oamenii in strada deoarece decizia mitingului de joi, 19 ianuarie, a fost luata unilateral de liberali, fara consultarea prealabila a lui Victor Ponta. Este explicatia primita de la mai multi lideri PSD consultati in aceasta dupa-amiaza.
  • In deschiderea mitingului, delirul etnocentrist al naistului Gheorghe Zamfir (ex-PRM) s-a completat fabulos cu anuntul lui Sorin Rosca Stanescu. Acesta a spus ca este ultimul discurs in calitate de ziarist si ca de maine va activa politic in PNL. SRS a incetat demult sa fie jurnalist, devenind om de afaceri si unul dintre apropiatii lui Sorin Ovidiu Vantu si sfetnic de nadejde al liberalilor. Pentru a echilibra situatia din USL, Bogdan Chiriac ar putea anunta ca de maine va intra si el in PSD. Acesti pseudo-jurnalisti au poluat ani de zile spatiul public falsand strident in roluri de aparatori ai interesului public.
  • Potrivit altor opinii exprimate de lideri PSD, un miting in afara campaniei electorale nu are sens. Mobilizarea energiilor de partid cu luni de zile inaintea alegerilor reprezinta un efort inutil, fara finalitate si cu iluzorii castiguri electorale.
  • Manifestanti USL au ocupat Piata Victoriei, desi nu au autorizatie sa protesteze in acel loc. Potrivit unor informatii, scopul acestei actiuni este generarea unui scandal in timpul unei eventuale evacuari in forta pentru a invoca ulterior violenta fortelor de ordine, "statul dictatorial", represiunea impotriva opozitiei pasnice etc etc.
  • Un cititor care semneaza Colette spune asa: "PNL si Antonescu fac eforturi considerabile sa 'ia fata' PSD-ului, mergand chiar pana la organizarea unui miting fara a avea acceptul PSD-ului. Asta este clar. Ce inca nu imi este clar tine de reactia PSD-ului, pt. Antonescu nu ar trebui sa se 'imbete cu apa rece' ca nu va ramane nepedepsit gestul sau care incalca protocolul de constituire a USL! Probabil ca raspunsul il vom avea in curant si se va concretiza in ruperea USL iar PSD va merge singur in alegeri, anticipate, comasate, cum vor fi ele... "  Alt cititor, Cata: "Este un semn clar ca in USL este tensiune mare, si cum ponta ar trada pe oricine, la tradat fara sa clipeasca pe seful PNL, este o lovitura sub centura in care si zambeste. Chiar crede cineva ca PSD va dori sa il lase pe Crinut presedinte?".
  • Tensiunile din USL sunt generate atat de competitia interna dintre cei doi lideri, dar nu cred ca acum se gandeste cineva la alegerile din 2014. Acum problemele apar din cauza alegerilor interne anuntate de PSD, in urma carora cele doua partide din USL ar urma sa-si stabileasca viitori candidati la locale si parlamentare. Daca asta se va intampla in iunie, desi ma cam indoiesc, liberalii vor pierde. Nu au capacitatea organizatorica si armatele de partid de care dispune PSD, asa ca rezultatul e cumva previzibil. Si atunci liberalii incearca sa cucereasca teritorii, sa sprinteze electoral, cum bine a remarcat Colette, trecand granitele impuse de protocol si actionand unilateral.
  • In sfarsit, cateva figuri din societatea civila ies din ipocrizia neafilierii si isi asuma deschis valori de stanga, fraternizand cu mitingul USL: Costi Rogozanu se completa in direct cu Mariana Campeanu (PNL); Fostul activist ecologist independent, azi politician sadea, Remus Cernea, striga "Jos dictatura" de la tribuna unde s-au produs Gheorghe Zamfir, Sorin Rosca Stanescu, Ponta si Antonescu. Pestrita adunare: Cernea, Rogozanu, Zamfir, SRS ....Am mai vazut pseudo-jurnalisti in aceste zile racnind Jos Basescu! si Iesi afara javra ordinara! care si-au inghitit limba cand s-au vazut filmati. Il puteti vedea pe Cornel Nistorescu intr-o secventa surprinsa de reporterul Attila Biro. ( Vezi aici la minutul 4.47).  Nistorescu incearca sa-l goneasca cand se vede filmat. Mare gazetar, curajos protestatar!
  • Deplasarea manifestantilor USL in Piata Universitatii, dupa incheierea mitingului de la Arcul de Triumf, este o eroare strategica. Pe de-o aprte, nemultumitii autentici care au generat sau preluat mesajele anti-sistem (atatia cati or fi, putini la numar) se vor simti frustrati ca opozitia incearca sa le confiste propriul protest. Pe alta parte, amestecarea celor doua proteste va sterge de fapt orice diferenta intre ele, care n-a prea existat de fapt de la bun inceput. Pe Remus Cernea, alti lideri PSD si PNL Ilfov si Bucuresti camuflati in "simpli cetateni" i-am vazut in Piata Universitatii inca de duminica seara.
  • Cel mai grav lucru ar fi ca grupurile eterogene din Piata Universitatii, populata masiv in jurul 18.30 de manifestantii USL, sa intre in conflict si sa degenereze in violente cum s-a intamplat duminica, 15 ianuarie. Cu diferenta ca intreaga responsabilitatea apartine acum opozitiei. Voi lipsi cateva minute pentru a lua pulsul evenimentelor din Piata Universitatii, revin cat de curand cu impresii de pe teren.
  • 19.30 Potentialul de conflict din Piata Universitatii pare scazut la aceasta ora. Cei mai zgomotosi sunt suporterii, insa atmosfera generala arata mai relaxata decat duminica seara cand s-a declansat "bolovaniada". In plus, Piata Universitatii e izolata si intesata de forte de ordine. Restul protestatarilor manifesta deja semne de oboseala, unii incep sa plece. "Lasa ca o sa fie mai bine pe 24, spune cineva dintr-un grup din zona fantanii arteziene".
  • Tema centrala a lozincilor, pancartelor si scandarilor a devenit "Dictatura". Stau in mijlocul lor si pur si simplu nu inteleg. Cum se umple de continut aceasta acuza? Este doar o sintagma preluata din zbor de la televiziuni si opozitie? Inteleg acesti oameni ce inseamna? Ma opreste un protestatar. De ce sustineti, domnule, dictatura? Care dictatura, intreb. Dvs, personal, ce ati patit? Cu ce va ocupati? Zice: Sunt mic intreprinzator. Pai, Basescu ne asculta telefoanele, controleaza Garda, ANAF-ul. SRI a pierdut procesul cu Patriciu ca i-a ascultat ilegal telefonul. Dovada? Insist: Cum v-a afectat pe dvs dictatura? Ei, striga din mijlocul protestelor transmise live de zeci de televiziuni, nu vedeti ca-i dictatura? Au mai facut praf un simbol, confiscandu-l cu mesaje abuzive: Piata Universitatii. In campania din 2009, PSD si PNL confiscau un alt simbol revolutionar, Timisoara, tot din dorinta de a pune in mod fortat semnul egal intre regimul Basescu si Ceausescu.
  • Mare potential pentru o platforma civica. Dincolo de mitingul opozitiei (un fiasco in raport cu asteptarile USL) mesajele anti-sistem din Piata Universitatii, revolta fata de politicieni de la stanga la dreapta indica ca exista un potential urias pentru constructia unei platforme civice. Un cititor care semneaza Liviu spune asa: romanialiberala.ro este o alta alba ca zapada pregatita de dl patriciu. so...toata lumea lucreaza:)" Despre www.romanialiberala.ro Hotnews.ro a scris ca a pregatit de fapt mitingul USL prin teasing-ul care anunta un AMR care expira, coincidenta, astazi, 19 ianuarie. Totusi, conducerea PNL nu si-a asumat aceasta miscare. Tot astazi, www.romanialiberala.ro si-a publicat manifestul, dar nu e clar cine este in spatele acestei miscari. Mesajul sau pare sa fie impotriva actualei conduceri PNL. Intre timp, a inceput sa ploua cu manifeste. Ziaristul Catalin Tolontan semnaleaza si el un manifest pe blogul sau un manifest care anunta tot un fel de miscare civica, o coagulare. Printre cei sapte initiatori se numara specialisti in PR si publicitate, antreprenori, specialisti in economie.