Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, ca Uniunea nu sustine legea votului prin corespondenta, promovata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, pe motiv ca securitatea acestui sistem electoral "lasa de dorit", informeaza Agerpres. In cadrul unei conferinte presa, liderul UDMR a mai precizat ca nu considera posibile revizuirea constitutiei si reorganizarea administrativa a tarii in 2012. Intrebat daca ia in calcul o colaborare cu USL dupa alegerile din toamna, Kelemen Hunor a afirmat ca spre deosebire de Ponta si Antonescu, nu spune niciodata "nu" in politica.

"Noi nu am sustinut proiectul domnului Baconschi si, in continuare, in UDMR exista o reticenta foarte mare in ceea ce priveste votul prin corespondenta. Securitatea votului prin corespondenta lasa de dorit. Romanii care nu traiesc in Romania au posibilitatea de a alege, au posibilitatea de a vota. Trebuie organizate alegeri in asa fel incat fiecare roman sa aiba posibilitatea de a merge intr-o circumscriptie unde pune stampila pe un buletin de vot. Nu vot prin corespondenta, nu vom sustine votul prin corespondenta. Corect este sa aiba fiecare cetatean roman posibilitatea de a vota, dar votul prin corespondenta ar insemna o posibilitate de a pune sub semnul intrebarii corectitudinea votului", a declarat Kelemen Hunor, in conferinta de presa.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si-a exprimat marti speranta ca partenerul de coalitie UDMR va reusi sa depaseasca rezervele exprimate fata de votul prin corespondenta, deoarece, spune el, nu se poate retrage dreptul la vot a trei milioane de romani din "motive de precautii formulate la nivelul unui partid etnic din Romania".

Discutand despre alegerile legislative din acest an, presedintele UDMR a afirmat ca, "spre deosebire de domnul Ponta si de domnul Antonescu, in politica nu spun niciodata «nu». Daca USL-ul va castiga peste 50%, oricum nu are de ce sa colaboreze cu noi. Ne-a obisnuit in 2008 cu o abordare agresiva, cand nu are nevoie de cineva, atunci nu face un gest de prietenie sau de curtoazie. [...]Daca nu va obtine 50% plus un vot, USL-ul, atunci, sigur ca va exista o problema, dar va fi a USL-ului, nu a UDMR-ului".

Kelemen Hunor a mai afirmat ca remanierea guvernamentala este un atribut al premierului Emil Boc si s-a declarat convins ca seful Executivului va face acest lucru la momentul potrivit.

"Sunt convins ca premierul va face remanierea la momentul potrivit - la inceputul anului, la sfarsitul anului, cand doreste el. Este atributul premierului si sunt convins ca va face exact atunci cand trebuie facut si fara sa fie facut un anunt antemergator remanierii. Cand va iesi premierul cu acest subiect, atunci va face si remanierea. [...] Este atributul premierului. Cand o sa fiu eu premier, atunci o sa va anunt eu despre remaniere", a afirmat presedintele UDMR.

In cadrul conferintei de presa, Kelemen Hunor a mai adus in discutie subictele revizuirii Constitutiei si a reorganizarii administrative precizand ca, din punctul lui de vedere, nici una dintre acestea nu este posibila in 2012.

Potrivit liderului UDMR, "in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, noi am spus ca, in momentul in care se va face o propunere privind disciplina fiscala la nivelul UE, acel pact fiscal si doar despre acest lucru vom vorbi; in ceea ce priveste amendarea Constitutiei vom fi de partea celor care sustin amendarea Constitutiei. Nu suntem de acord sa deschidem si alte subiecte, sa nu compromitem amendarea, daca va fi cazul, undeva in a doua parte a anului sau spre sfarsitul anului, dar alte posibilitati pentru a amenda Constitutia, dupa parerea mea, nu exista. Nu exista majoritate de doua treimi, dar asta nu inseamna ca nu este nevoie de amendarea Constitutiei. In 2012 nu vad posibila o astfel de amendare."

In ceea ce priveste reorganizarea administrativa, Kelemen Hunor a afirmat ca este "convins ca aceasta reforma administrativa trebuie gandita foarte bine si, dupa alegeri, se poate trece la acesta reforma, dar nu in 2012. In 2012 nu vad posibila o astfel de reforma sub forma de act legislativ, de lege. Dezbateri, da, probabil ca va fi un subiect important si in campania electorala, pentru ca este nevoie de o reforma."

Liderul UDMR a subliniat ca reforma administrativa ar trebui facuta la inceputul unui ciclu electoral intreband "de ce nu a facut (n.r. PDL) la inceputul anului 2009, cand aveau majoritate de doua treimi cei care conduceau Romania?"