Inceputul anului electoral a debutat cu o impacare intre reprezentantul garzii vechi din PDL, Vasile Blaga, si presedintele Traian Basescu si apropiatii acestuia. Dupa ce la sfarsitul lui 2011 a revenit in prim planul politicii prin validarea in functia de presedinte al Senatului, Blaga a petrecut Revelionul la Predeal alaturi de Elena Udrea si Traian Basescu. Vicepresedintele PDL, Elena Udrea, cunoscuta ca adversar al lui Blaga, a postat pe blogul personal poze de la petrecerea de Revelion la care s-a oficializat marea impacare Basescu-Blaga. Potrivit surselor HotNews.ro, revenirea lui Blaga are legatura cu strategia electorala a PDL pe 2012. Blaga se va implica in coordonarea campaniei in teritoriu si va lucra impreuna cu actuala conducere pentru castigarea alegerilor.

Elena Udrea si Vasile Blaga la RevelionFoto: blog Elena Udrea

Daca anul trecut, noaptea dintre ani a fost sarbatorita de Traian Basescu impreuna cu premierul Emil Boc, de data aceasta seful statului i-a avut ca invitati pe Vasile Blaga, Elena Udrea si Roberta Anastase. Ministrul Dezvoltarii povestestepe blogul sau despre Revelionul petrecut la Predeal: "Am petrecut un Revelion frumos, in Predeal, cu multa veselie, dans, alaturi de oameni extrem de amabili, pusi pe distractie. Chiar daca am fost in compania unor colegi, noaptea de trecere dintre ani a fost un moment de deconectare, un moment in care nu s-a facut politica si in care toti am intampinat cu speranta anul 2012".

Pe langa impresiile publicate, Udrea a postat si cateva poze efectuate cu telefonul mobil in care apare alaturi de fostul adversar politic si actualul presedinte al Senatului. Dupa pierderea competitiei pentru sefia in PDL, Vasile Blaga a preferat sa stea intr-un con de umbra si sa se ocupe strict de activitatea de senator. Inaintea validarii in functia de presedinte al Senatului, Blaga a avut o intlanire cu presedintele Traian Basescu. Potrivit cotidianului Adevarul, seful statului l-ar fi asigurat pe Blaga de sprijinul sau in obtinerea celei de-a doua functii in stat.

Potrivit surselor HotNews.ro, revenirea lui Blaga are legatura cu strategia electorala a PDL pe 2012. Blaga se va implica in coordonarea campaniei electorale in teritoriu si va lucra impreuna cu actuala conducere pentru castigarea alegerilor. Aceleasi surse sustin ca rolul lui Blaga va fi unul esential in mobilizarea liderilor locali pentru campania electorala si a parlamentarilor pentru adoptarea actelor normative ale Guvernului (in 2011, din cauza absenteismului masiv al senatorilor Puterii, Guvernul a ratat adoptarea unor legi importante).

Scurt istoric al relatiei Blaga-Udrea-Basescu

  • In 2011, relatia Udrea - Blaga a fost tensionata si s-a deteriorat odata cu competitia pentru sefia PDL. In 2010, Elena Udrea a fost unul dintre sustinatorii retragerii garzi vechi din Guvernul Boc, lucru care s-a si intamplat prin remanierea lui Adriean Videanu si Radu Berceanu urmata de demisia lui Vasile Blaga de la Interne. La vremea respectiva, Blaga ar fi criticat-o dur pe Elena Udrea in interiorul partidului.
  • In calitate de sustinatoare a lui Emil Boc, Elena Udrea l-a atacat pe Blaga acuzandu-l inaintea Congresului PDL ca "este sustinut de presa moguleasca". "Nu pot sa nu constat ca echipa lui Vasile Blaga este sustinuta de presa ostila partidului si de opozitie, in timp ce, in fiecare zi, de dimineata pana noaptea, noi, cei care suntem cu Emil Boc, am devenit tinta atacurilor acestora. Pana nu demult si Vasile Blaga si sustinatorii sai au fost membri ai Cabinetului, deci nu poate fi vorba de un atac la Guvern. Eu remarc inca o data ca toti detractorii lui Traian Basescu si ai celor considerati loiali acestuia sunt sustinatorii colegului meu Vasile Blaga si, acum, si ai celor de langa el. Sigur ca imi pun intrebari si incerc sa gasesc explicatii. Colegii de pe cealalta motiune au suficient de multe atuuri incat sa nu fie nevoie sa accepte ajutorul pe care li-l dau presa moguleasca si opozitia" (3 mai publicare pe blogul personal).
  • Elena Udrea a vorbit, intr-o emisiune la B1TV, despre relatia cu Vasile Blaga, precizand ca este una tensionata din cauza ca democrat-liberalul este misogin. "Initial am crezut si eu ca este o creatie a presei, dar in timp am realizat si eu ca exista o situatie mai tensionata intre mine si domnul Vasile Blaga. Domnul Vasile Blaga este un pic mai misogin si probabil de aici are exprimari la adresa femeilor, inclusiv la adresa mea, mai rautacioase. In rest, nu a existat un moment de conflict", a declarat Elena Udrea.
  • La congres, Blaga a tinut sa-i dea replica Elenei Udrea: "Nu pot accepta sfaturi de la oameni care sunt in partid de cand suntem la putere si care inainte erau pe langa Adrian Nastase si erau cu Bitnner si Petrache", a atacat Blaga. In relatia Basescu-Blaga ruptura evidenta a intervenit dupa mitingul politistilor la Cotroceni, din septembrie 2010, cand presedintele a anuntat ca renunta la escorta oficiala a Politiei. Imediat Blaga a demisionat din functia de ministru al Internelor. Blaga s-a repliat in interiorul partidului sustinut de Radu Berceanu si Adriean Videanu si a facut opozitie impotriva proiectelor lui Traian Basescu. La inceputul lui 2011 a anuntat ca va candida la sefia PDL impotriva lui Emil Boc, protejatul presedintelui Traian Basescu.
  • Traian Basescu: "S-a cam furat startul in alegerile pentru presedintia PDL. Unul dintre candidati a inceput sa stranga neoficial semnaturi. Am aflat ca ieri, inainte sa vin eu, Emil Boc si Vasile Blaga si-au anuntat candidatura si sigur ca m-am manifest legat de furtul startului. Consider ca s-au grabit. Conventia e pe 15 mai - ei au de guvernat in primul rand. Cred ca Emil Boc nu a mai avut ce sa faca avand in vedere ca Vasile Blaga a inceput sa stranga semnaturi. Nu mi-a placut ca s-a furat startul(...) Vasile Blaga a fost si este partenerul meu, dar trebuie sa functioneze si fair play-ul intr-un partid" (interviu TVR , 14 martie 2011).