Presedintele Traian Basescu a avut dreptate cand a criticat modul in care justitia a tratat problema salarizarii, dar a gresit atunci cand a declarat ca justitia nu are dreptul sa stabileasca castigatorul unei licitatii, a declarat Laura Stefan, expert anticoruptie, la Discutia de Luni. Stefan a mai spus ca are indoieli ca oficialii europeni ar fi avertizat autoritatile ca vor sista finantarile daca justitia va evalua achizitiile publice, asa cum a sustinut seful statului pe 3 noiembrie intr-un discurs la Ministerul Justitiei. Laura Stefan mai crede ca exista pericolul contaminarii, adica o critica eronata risca sa puna in discutie si celelalte critici.

Laura Stefan Foto: Hotnews
  • Horatius Dumbrava: Exista un lant trofic in care sunt responsabili si altii pentru aceste doua miliarde de euro. Pentru ca intr-adevar, este o suma imensa: doua miliarde de euro cu titlu de creante catre bugetari.

Asculta interviul integral cu Laura Stefan si Horatiu Dumbrava

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Traian Basescu, despre scrisoarea de la Bruxelles si dreptul justitiei de a evalua achizitiile publice. Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pentru un tronson de autostrada. A spus: "Da, daca asa a spus justitia, finantati din bani de la buget, dar nu cu bani europeni". Este a doua astfel de reactie a Comisiei Europene in timp foarte scurt. Deci, si justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului. (...) Avem un caz acum, un contract pe Coridorul IV, care desi la instantele administrative i s-a respins contestatia, s-a dus in instanta, a gasit un judecator care a spus "Da, Gigel, tu esti castigatorul!" si Bruxellesul a spus "Nu. Spalati-va pe cap cu castigatori stabiliti in felul acesta.
  • Traian Basescu, despre modul in care instantele au tratat problema salariilor bugetarilor: O tara care se imprumuta ca sa-si asigure costurile, de unde credeti ca scoate 9 miliarde de lei maine ca sa respecte hotararile judecatoresti, mai ales ca perspectiva nu este ca suntem aici si s-a terminat. Nu. Este o veselie totala. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei ca sa-si arate respectul pentru hotararile justitiei? Poate indicati si sursa, ca asa spune in Constitutie, cine da, cine afecteaza bugetul de stat indica sursa(...) Sigur, putem merge la punerea lor in executare, blocam toate institutiile statului, de la Ministerul Justitiei pana la ultima primarie. Unde este ratiunea acestui mod de a proceda? Punerea continua a statului in dificultate de fapt nu asta se intampla, punerea statului in dificultate, ci se intampla nerespectarea hotararilor judecatoresti pentru ca nu exista solutie de respectare a lor.

Cele mai importante declaratii facute de Horatiu Dumbrava si Laura Stefan la Discutia de Luni:

  • Laura Stefan: Presedintele nu doar are voie, are obligatia sa puna in discutie toate aceste teme mari pentru societatea romaneasca. Faptul ca le pune in discutie nu inseamna ca are dreptate pe toate punctele pe care le ridica. De exemplu, in materia drepturilor salariale, cred ca presedintele are dreptate atunci cand spune ca rolul justitiei este de a aplica legile, nu de a modifica legile. Nu doar presedintele Romaniei spune asta, ci si Curtea Constitutionala, care ne-a anuntat atunci cand a fost acea dezbatere ampla despre drepturile magistratilor, care au fost crescute de colegii lor judecatori, si-au marit singuri salariile. Curtea Constitutionala a spus ca in acea situatie justitia isi depaseste practic mandatul constitutional si se comporta ca legislativ. Deci pe acest aspect cred ca presedintele are dreptate.
  • Daca vorbim de cealalta chestiune, si anume problematica achizitiilor publice, acolo as tinde sa am alta opinie decat presedintele. Adica legislatia romaneasca este un copy-paste al legislatiei europene in materie de achizitii publice. Peste tot in lumea aceasta actele administratiei sunt verificate de sistemul judiciar. Este important sa avem aceasta verificare facuta de un judecator pe procedura achizitiilor publice.
  • In 1995, cand presedintele iesea si spunea: de maine veti face asa, tot sistemul judiciar urma aceasta indicatie. Pentru ca era probabil mai aservit politic. In acest moment, sistemul de numire in functiile de la Inalta Curte, de exemplu, nu mai este in mana politicienilor. Romania s-a schimbat. Sistemul judiciar are o independenta mult mai mare, si asta o vedem tocmai prin aceste hotarari. Uitati-va ca au existat critici nenumarate la adresa judecatorilor cu privire la multiple aspecte, dar asta nu a schimbat neaparat practica instantelor judecatoresti.

  • Spun ca este obligatoriu ca sistemul judiciar sa inteleaga ca deciziile judecatoresti definitive pot fi discutate de catre oricine. De catre jurnalisti, de catre cetateni, de catre politicieni. Important este ca din aceasta dezbatere sa vedem daca nu cumva gresim.
  • Cred ca nu suntem o societate asezata si cred ca doar in societatile asezate putem vorbi de liniste care sa faca bine sistemului. Romania nu este acolo inca si cred ca tot ce s-a intamplat de bine in aceasta tara s-a intamplat ca urmare a unor dispute. Cred ca n-ar trebui sa ne temem atat de aceste dispute. Sigur, nici mie nu-mi place tonul care se foloseste, nici din partea sistemului judiciar, nici din partea presedintelui.
  • Horatiu Dumbrava, presedintele CSM: N-as fi intru totul de acord cu doamna Stefan. Eu cred ca e nevoie de a discuta institutional pe fiecare chestiune in parte. Sigur, pot fi ingrijorari, pe care sigur CSM e dator sa le analizeze. Iar analiza nu se face intr-o atmosfera de emotie, pentru ca astfel de emotii negative pot sa dauneze intregii societati. Nu cred ca societatea romaneasca ar avea de castigat din astfel de dispute.
  • Astfel de ingrijorari sunt normale si firesti intr-o societate democratica. Totusi, rugamintea pe care o adresez e atunci cand se fac astfel de afirmatii, aceste autoritati sa fie cat se poate de atente la mesajul in sine. Pentru ca ar putea sa fie vorba de fapt de alta situatie decat ca judecatorul ar fi vinovat.
  • In mod cert, la Bruxelles nu se pune problema asa. Comisia Europeana a si aprobat aceste sume de bani care urmeaza a fi alocate statului roman. Dar depinde de statul roman cum reuseste sa atraga aceste sume de bani. Sigur, afirmatia nu a fost intru totul corecta. Pentru ca acel judecator nu a dat altcuiva contractul, ci a dispus prin hotararea judecatoreasca o reevaluare a ofertelor. Eu atat pot sa spun: ar fi foarte bine daca am fi foarte atenti, pentru ca iata presa a reflectat cu totul altceva. Comisia Europeana a spus ca nu, nu e vorba de a retrage banii Romaniei.
  • Sigur, s-ar putea si sistemul sa aiba o anumita responsabilitate. Exista un lant trofic in care sunt responsabili si altii pentru aceste doua miliarde de euro. Pentru ca, intr-adevar, este o suma imensa: doua miliarde de euro cu titlu de creante catre bugetari.
  • Aceste hotarari trebuie puse in executare. Pentru ca ele au tinut cont de o legislatie deficitara si s-a dat dreptate acelor bugetari care au cerut dreptate in justitie. Sigur, modalitatea in care se va pune in executare aceste hotarari judecatoresti apartine guvernului si in final parlamentului. Dar trebuie sa recunosc ca este o suma imensa, doua miliarde de euro intr-adevar ar pune in dificultate Romania in acest moment. Imi pare rau, solutia este in alta parte. Decizia apartine altcuiva.

  • Laura Stefan: Mie mi se pare ca asta este esenta institutiei prezidentiale in Romania. Presedintele pune in discutie lucruri: pune in discutie justitia, pune in discutie Parlamentul, pune in discutie executivul. Pana acolo unde se iau masuri in societatea romaneasca de catre institutiiile competente. Traian Basescu nu are alte instrumente. Traian Basescu nu poate decat sa vina si sa puna pe masa problema. Eu, ca cetatean, sunt bucuroasa ca presedintele pune in discutie aceste chestiuni. Chiar daca din postura mea de specialist pe anumite chestiuni pot sa spun ca am alta parere decat presedintele Romaniei.
  • Adica as fi foarte interesata sa vad acea scrisoare de la Bruxelles. Am mari semne de intrebare si indoieli ca Bruxellesul poate sa spuna: Nu mai lasati justitia sa verifice felul in care achiziile publice se fac. Traian Basescu nu cred ca a incalcat Constitutia, cred ca e nevoie ca toate problemele din societatea romaneasca trebuie discutate deschis.
  • Traian Basescu trebuie contrazis, nu trebuie amenintat. Nu trebuie victimizat ca vorbeste despre probleme. Traian Basescu are dreptul ca orice cetatean roman sa discute aceste chestiuni. Iar din pozitia lui de presedinte are chiar obligatia.
  • Cred ca mai exista un pericol: pericolul de contaminare. Adica, atunci cand aduci o critica eronata, faptul ca aceasta critica a fost eronata se repercuteaza asupra perceptiei publice cu privire la celelalte critici. Eu cred ca presedintele a avut dreptate cand a vorbit despre salarizare. Dar cand pui doua oua si unu-i stricat si unu-i bun in aceeasi maioneza, s-ar putea ca maioneza sa se strice. De aceea mi se pare important ca la acest nivel cred ca ar trebui sa ne alegem razboaiele. Eu abia astept sa vad acea hartie de la Comisia Europeana in care ni se spune ca justitia n-ar trebui sa aiba dreptul sa evalueze achizitiile publice. Eu personal ma indoiesc ca aceasta este formularea din scrisoarea Comisiei.