Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca sesizarea CSM in cazul sefului DNA, Daniel Morar, este "un lucru foarte derutant", precizand nu stie cum declaratiile pe care le face despre eficienta sistemului judiciar si despre procese "pot sa determine o ancheta". Plenul CSM a decis, marti, sa sesizeze inspectia judiciara dupa declaratiile facute de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, la Televiziunea Publica, in data de 10 octombrie. Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a exprimat "indignarea" fata de formularile "referitoare la corectitudinea hotărârilor judecătoreşti şi pregătirea profesională a judecătorilor instanţei supreme".

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro
  • Lanny Breuer, adjunctul prourorului general al Statelor Unite: L-am vizitat pe Daniel Morar pentru ca are o reputatie remarcabila. M-am oferit sa-l ajut cu tot ce pot  sau cu tot ce poate Departamentul de Stat

Rep: Am vazut ca ati facut o vizita la DNA. Ce ati vorbit cu seful DNA, Daniel Morar?

Lanny Breuer, adjunctul procurorului general din Statele Unite: L-am vizitat pentru ca are o reputatie remarcabila. Am auzit de la ambasador si de la altii ca este un procuror si functionar public care munceste mult si care pur si simplu doreste sa identifice, sa investigheze si sa elimine cazurile de coruptie din Romania. Am vorbit despre cateva din provocarile cu care se confrunta in munca sa, am vorbit despre pozitia sa in general si trebuie sa va spun ca - nu l-am intalnit niciodata inainte - m-a impresionat extrem, extrem de tare. M-am oferit sa-l ajut cu tot ce pot sau cu tot ce poate Departamentul de Stat.

Rep: Aveti cazuri comune la care lucrati?

L.B: Nu stiu, dar asta nu inseamna ca nu sunt. Nu stiu sa avem cazuri comune. Dar stiu ca impartasim valori comune si tipuri de cazuri comune pe care le intalnim si aici si in Statele Unite. Ceea ce sper este ca sistemul romanesc de justitie ii sustine munca pe care o face si cei care incalca legea si sunt corupti, fie ca sunt judecatori sau oficiali, vor suferi consecintele legii la fel ca Statele Unite.

Rep:Vorbind despre dl. Morar si DNA, as vrea sa-l intreb pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein - un sustinator puternic al luptei anticoruptie in Romania - ce parere are despre avizul dat de CSM in ce priveste un fel de investigatie impotriva dlui Morar dupa ce acesta a facut cateva remarci generale in legatura cu judecatorii.

Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti: Nu stiu toate detaliile in acest caz. Stiu doar ce se spune in general. Cred ca este un lucru foarte derutant. Nu pot sa-mi inchipui de ce ar deschide o ancheta impotriva dlui Morar. El nu a spus sau facut nimic diferit de ceea ce autoritatile responsabile cu mecanismul continuu de verificare si cooperare au spus in rapoartele lor legate de sistemul judiciar - sau de ceea ce eu insumi am spus in legatura cu sistemul judiciar. El spune, in fond, aceleasi lucruri. Argumenteaza ca e nevoie de mai multa eficienta si mai multa certitudine in deciziile judecatoresti si in felul cum se desfasoara procesele si ca exista neajunsuri in felul cum functioneaza sistemul judiciar. Deci nu stiu cum pot aceste lucruri sa determine o ancheta, cred ca este un lucru extrem de derutant.​