HOTSCIENCE
Ilustrație a exoplanetei HD 189733b
Foto: NASA, ESA

Science Report: Proaspeți laureați ai Premiului Nobel afirmă că nu vom coloniza niciodată exoplanete, dar vom descoperi curând semnele vieții extraterestre

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Science - Spatiul
Marțea trecută, astrofizicianul Michel Mayor a câștigat Premiul Nobel pentru că a descoperit exoplanete. Miercuri ne-a spulberat iluziile că vom coloniza vreodată una. Iar fostul său doctorand, Didier Queloz, co-laureat al Nobelului pentru fizică, este convins de existența vieții extraterestre și crede că-i vom da de urmă în următorii 30 de ani.
Mark Zuckerberg
Foto: Facebook

Mark Zuckerberg se gândește serios la gadget-urile ce vor putea fi manevrate cu ajutorul creierului: Am putea ajunge să controlăm cu gândul ceva în realitatea virtuală sau augmentată

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Science - Creierul
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a spus într-o discuție de o oră despre viitorul tehnologiei, că dispozitivele wearables pe care le putem controla cu ajutorul creierului au toate șansele să devină realitate, iar Facebook lucrează la asta din 2016. El a mai spus că în unele cazuri vor funcționa mai bine implanturile cerebrale, dar mai sunt multe lucruri de pus la punct. Este vorba de ”brain-computer interface”, unul dintre cele mai controversate subiecte care este însă mai apropiat de filmele SF decât de răspândirea în lumea reală.
Minimele si maximele la Denver in octotmbrie
Foto: ogimet

Schimbare uluitoare a vremii - La Denver s-a trecut de la +28 de grade la ninsoare în doar opt ore

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Actualitate | Esențial
În orașul american Denver din Colorado s-a petrecut una dintre cele mai bruște schimbări ale vremii, fiindcă în doar 8 ore temperatura a scăzut de la 28 de grade până la una atât de redusă, încât a nins. Câteva ore mai tîrziu erau -3 grade, iar ziua următoare minima era de -12 grade. Denver este obișnuit cu diferențele mari de temperatură, dar cele de acum au fost nou record pentru octombrie.
Intr-un sediu al Facebook
Foto: Facebook

Cercetătorii Facebook traduc folosindu-se de asemănările matematice dintre diversele limbi. Și româna este subiect de cercetare în laboratorul de inteligență artificială de la Paris

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Oct 2019 Economie | IT
Marile companii de tehnologie folsessc unelte de inteligență artificială pentru a obține traduceri instant cât mai bune, iar la Paris Facebook face teste și între română și engleză, rezultatele metodei noi folosite în Franța fiind cel puțin la fel de bune precum la metodele clasice folosite în prezent de Facebook, spune un șef al companiei, citat de AFP. Laboratorul AI Research Paris a fost deschis în 2015.
Alexei Leonov
Foto: Wikimedia Commons

A murit Alexei Leonov, primul om care a ieșit în spațiu

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Science - Spatiul
Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a ieșit în spațiu în 1965 și comandantul primei misiuni spațiale comune URSS - Statele Unite, a murit vineri la vârsta de 85 de ani, scrie AFP.
avertisment OMS referitoar la sunca si carnati
Foto: Wikimedia Commons

Furtună în lumea științifică: Un studiu afirmă că nu se poate stabili o corelație între cancer și consumul de carne roșie sau procesată

de R.M. HotNews.ro
Marți, 1 Oct 2019 Science - Stiintele vietii
Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă, dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure, creând o furtună în lumea științifică, scrie AFP.
Reconstruirea unui mic vas de baut
Foto: Nature

În Bavaria s-au descoperit cele mai vechi dovezi arheologice de folosire a biberoanelor

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 26 Sept 2019 Science - Arheologie
Arheologii au descoperit în Bavaria mici vase de băut, unele în formă de animale, din care se bănuiește că sugarii de acum peste 3.000 de ani beau lapte. Analizele chimice au arătat că era vorba de lapte de capră, vacă sau oaie, scrie Guardian, citând un studiu din revista Nature.
FBI Profiler
Foto: math.uci.edu

Cazul Caracal, la FBI - Cum stabilesc specialiștii FBI profilul psihologic al criminalilor în serie

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 25 Sept 2019 Science - Creierul
Autoritățile române au cerut ajutorul FBI pentru ancheta în cazul Caracal, iar agenția federală americană are tradiție în stabilirea profilului psihologic al criminalilor și are o divizie specializată care a fost înființată în urmă 35 de ani. Profilerii analizează cantități mari de date pentru a crea profilul psihologic, comportamental și legal al unui infractor periculos. Sunt folosite și elemente de statistică, dar și de observație, iar marele pariu este ca profilerii să poată, spre exemplu, anticipa acțiunile infractorilor, pentru ca aceștia să poată fi opriți la timp.
Recunoastere faciala
Foto: Wikimedia Commons

De ce tehnologiile de recunoaștere facială devin tot mai controversate în țara occidentală care le folosește cel mai mult

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 18 Sept 2019 Economie | IT
De câțiva ani poliția din Marea Britanie investește tot mai mult în soft-uri de recunoaștere facială și tot mai des pot fi văzute dubele albe unde imaginile sunt procesate pentru a se decide ce persoane suspecte vor fi legitimate. Însă chiar și o țară atât de obișnuită cu camerele de supraveghere începe să-și pună întrebări presante despre tehnologia de ”face recognition”: este folosită legal, încalcă dreptul la intimitate, are încă erori, s-a exagerat cu implementarea ei? Poliția spune însă că tehnologia este foarte utilă în depistarea celor care au de gând să comită atentate teroriste.
Stele
Foto: pixabay.com

Cea mai mare stea neutronică descoperită până acum forțează limitele fizicii. Aceasta are un diametru de 24 km și o masă de 333.000 de ori mai mare decât cea a Pământului

de G.S. HotNews.ro
Marți, 17 Sept 2019 Science - Spatiul
Astronomii au detectat cea mai masivă stea neutronică descoperită vreodată, una care aproape că nu ar trebui să existe, notează CNN. Stelele neutronice, rămășițe apărute după supernove, sunt cele mai mici stele din Univers, ele având dimensiuni comparabile cu cele ale unui oraș mare.
Fedor
Foto: Captura Twitter

Rusia nu va mai utiliza robotul său Fedor în misiuni spațiale

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 11 Sept 2019 Science - Spatiul
Misiunea a luat sfârșit pentru primul robot umanoid rus trimis în spațiu, Fedor, care nu va mai fi folosit pentru astfel de operațiuni, ci va fi înlocuit cu un model mai potrivit, au anunțat miercuri dezvoltatorii săi, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Albert Einstein
Foto: Pixabay.com

Cea mai mare „gafă” a lui Einstein ar putea fi reparată după aproape un secol

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 7 Sept 2019 Science - Stiinte fundamentale
O știință care susține că a ajuns la adevărurile ultime și nu mai are nimic de cercetat încetează să mai fie știință și devine ideologie. Fizica are de aproape un secol o mare problemă. Deși ar trebui să descrie același Univers, de la scara microcosmosului până la scara roiurilor de galaxii, fizica corpurilor mari, teoria relativității generale, este aparent incompatibilă cu fizica corpurilor mici, fizica cuantică. Un singur număr, denumit constanta cosmologică, unește microcosmosul cu macrocosmosul, scrie Agerpres.
Allen Institute
Foto: allenai.org

​Science Report O nouă izbândă pentru inteligența artificială: a trecut un test pentru clasa a VIII-a

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 6 Sept 2019 Science - Tehnologie
Acum patru ani, 700 de savanți din domeniul calculatoarelor au participat la un concurs pentru un sistem de inteligență artificială (A.I.) care să treacă un test pentru clasa a VIII-a. Premiul era de 80.000 de dolari. N-au reușit. Cel mai avansat sistem a făcut 60% din test. A.I. n-a putut atinge abilitățile de limbaj și logică pe care elevii trebuie să le aibă când încep liceul. Dar săptămâna aceasta, Allen Institute for Artificial Intelligence din Seattle a făcut cunoscut că un sistem a trecut testul cu ușurință. A răspuns la peste 90% din întrebările testului pentru a VIII-a și la peste 80% pentru clasa a XII-a.
Imagini de pe Luna preluate de Chandrayaan-1
Foto: Isro.org

India a anunțat că a pierdut contactul cu astronava Chandrayaan-2 chiar înainte de aselenizare

de I.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 7 Sept 2019 Science - Spatiul
Organizația pentru Cercetare Spațială din India (ISRO) a transmis sâmbătă că a pierdut contactul cu astronava Chandrayaan-2 cu doar câteva secunde înainte de momentul în care vehiculul urma să aselenizeze în regiunea polului sudic al Lunii, informează Mediafax citând BBC News.
Creier
Foto: Pixabay

​Mini-creiere create în laborator din celule stem s-au activat, o premieră

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 30 Aug 2019 Science - Stiintele vietii
Pentru prima oară, cercetătorii au detectat în creiere minuscule dezvoltate in vitro pornind de la celule stem o activitate electrică ce seamănă cu cea umană, ceea ce ar putea deschide o pistă de cercetare pentru studierea bolilor neurologice complexe, scrie AFP.
Steaua fara nume
Foto: EXOKyoto

Românii, invitați să dea nume unei stele și unei exoplanete aflate la 536 ani lumină de Pământ / Ce caracteristici au aceste corpuri cerești și ce reguli trebuie să respecte numele propuse

de G.S. HotNews.ro
Joi, 29 Aug 2019 Science - Spatiul
Românii sunt invitați să propună nume pentru exoplaneta XO-1 b și pentru steaua pe care aceasta o orbitează, XO-1, informează Romanian Space Agency (ROSA). Campania are loc cu ocazia aniversării centenarului Uniunii Astronomice Internaționale (UAI), la care participă aproape 100 de țări.
Reconstructia craniofaciala a lui MRD
Foto: Cleveland Museum of Natural History

​VIDEO Strămoșul lui Lucy - Descoperire arheologică excepțională în Etiopia - Un craniu extrem de bine conservat al unui hominid ce a trăit acum 3,8 milioane de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Aug 2019 Science - Arheologie
În Etiopia, la doar 55 km de locul unde a fost descoperită celebra fosilă Lucy, a ieșit la iveală un craniu de hominid de acum 3,8 milioane de ani, craniu excelent conservat. Fosila este parte din genul Australopithecus Anamensis, specia cea mai veche din genul Australopithecus, iar cei care l-au descoperit spun că nu credeau vreodată să vadă așa ceva. Descoperirile de fosile de hominizi ce au trăit acum mai bine de 3,5 milioane de ani sunt extrem de rare și cea de acum permite oamenilor de știință să afle cum arătau hominizii de atunci, cu ce se hrăneau și cum trăiau.
Copii sacrificati (foto arhiva)
Foto: Captura YouTube

Cel mai mare loc de sacrificiu ritualic al copiilor a fost descoperit în Peru

de R.M. HotNews.ro
Miercuri, 28 Aug 2019 Science - Arheologie
O echipă de arheologi a descoperit rămășițele a 227 de copii sacrificați într-un ritual al culturii precolumbiene Chimu, prezentă pe coasta de nord a actualului Peru până la finalul secolului al XV-lea, o descoperire de o amploare fără echivalent în lume, a declarat marți pentru AFP arheologul Feren Castillo.
Jielong
Foto: SpaceAlliance

Competitia privata se ascute si pe piata rachetelor din China

de I.B. HotNews.ro
Joi, 22 Aug 2019 Science - Tehnologie
O alta racheta de clasa mica isi face debutul pe piata chineza. Sambata 17 august, baza spatiala Jiuquan a gazduit lansarea unei noi rachete chineze de clasa mica. Jielong 1 a fost prezentata pe piata ca o noua alternativa privata la rachetele operate de agentia spatiala CNSA., potrivit Space Alliance. Jielong 1 este comercializata la un pret de 6 milioane de dolari pe lansare, adica 30.000 de dolari per kilogram.
Santierul arheologic de la Alba Iulia
Foto: alba24

La Alba Iulia au fost descoperite clădiri din secolul al II-lea care au aparținut unui roman foarte bogat

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Aug 2019 Science - Arheologie
O așezare de tip ”villa rustica”, din Roma Antică, de mari dimensiuni, care datează din secolul al II-lea, a fost descoperită de o echipă de arheologi, în cartierul Oarda de Jos, din Alba Iulia. Potrivit primelor cercetări, vila ar fi o adevărată fermă agricolă, care a aparținut unei persoane foarte importante din provincia romană Dacia. Vila se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,3 hectare de pământ și momentan au fost cercetate doar două clădiri: un corp principal, care ar fi fost casa latifundiarului roman și o anexă care ar fi deservit ca spațiu de locuință pentru sclavi și muncitori, scrie Alba24.
Misiunea indiana catre Luna
Foto: Indian Space Research Organisation

VIDEO Sonda indiană Chandrayaan-2 s-a plasat cu succes pe orbita lunară

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Aug 2019 Science - Spatiul
Sonda indiană Chandrayaan-2 s-a plasat marți cu succes pe orbita lunară după ce a efectuat una dintre cele mai grele manevre ale misiunii sale istorice. Sonda a fost lansată acum aproape o lună de la baza din Sriharikota și India spune că misiunea are un cost mult sub cele din SUA sau Rusia, 140 milioane dolari. Pe 7 septembrie un rover ar trebui să fie lansat într-o zonă puțin explorată a Lunii, cea a polului sud.
Methuselah
Foto: NASA

A căzut teoria Big Bang? Savanții au descoperit o stea care ar putea fi mai bătrână decât Universul

de A.Th.C. HotNews.ro
Duminică, 11 Aug 2019 Science - Spatiul
Se crede că Universul a erupt în existență cam acum 13,8 miliarde de ani, când un punct infinitezimal e expandat în numai o fracțiune de secundă. Teoria Big Bang s-a menținut aproape 100 de ani, după ce fizicianul belgian Georges Lemaître a propus în 1927 că expansiunea Universului poate fi trasată înapoi până la un singur punct. Dar modelul mult acceptat este acum sub microscop, după ce o echipă de cercetători au descoperit o stea care pare mai bătrână decât însuși Universul.
Agentia Spatiala Europeana
Foto: ESA

Agenția Spațială Europeană lansează în spațiu cel mai nou satelit, din Guyana Franceză

de I.B. HotNews.ro
Joi, 8 Aug 2019 Science - Tehnologie
Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat cu succes cel mai nou satelit al său pe orbită, din Portul Spațial European din Kourou, Guyana Franceză. Este al doilea satelit lansat pentru a se alătura unei constelații care formează Sistemul European de Releu de Date (EDRS), care permite utilizatorilor să observe Pământul aproape în timp real, contribuind la accelerarea timpilor de răspuns în situații de urgență, potrivit site-ului Euronews, citat de Rador.

Tardigrad
Foto: Captura Twitter

Tardigradele, cele mai rezistente organisme de pe Pământ, ar putea să fi ajuns pe Lună, după prăbușirea unei sonde israeliene

de R.M. HotNews.ro
Miercuri, 7 Aug 2019 Science - Stiintele vietii
Până la urmă, ar putea exista viață pe Lună: tardigradele, mici ființe virtual indestructibile, capabile să reziste la radiații extreme, la o căldură sufocantă, la temperaturile cele mai reci ale universului și la decenii fără hrană, scrie AFP.
Craniu de dinozaur
Foto: peerj.com

Un dinozaur dintr-o specie necunoscută a stat ''ascuns'' într-un muzeu timp de 30 de ani

de G.S. HotNews.ro
Luni, 5 Aug 2019 Actualitate | Esențial
​Fosilele unui dinozaur dintr-o specie necunoscută până în prezent au stat ''ascunse'' într-un muzeu din Africa de Sud timp de trei decenii, relatează luni Press Association, potrivit Agerpres.
Groenlanda
Foto: Flickr/ Stig Nygaard

Localitățile de coastă ale lumii, amenințate de „descompunerea” calotei glaciare din Groenlanda (om de știință)

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 4 Aug 2019 Science - Terra
Un cercetător de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a avertizat că „descompunerea” calotei glaciare din Groenlanda riscă să conducă la creșterea nivelului mărilor și oceanelor și amenință așezările costiere ale lumii, relatează Press Association, citată de Agerpres.
Evolotuia nu se va opri aici
Foto: SpaceAlliance

Competitia privata se ascute si pe piata rachetelor din China

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 2 Aug 2019 Science - Spatiul
25 iulie a marcat primul succes orbital al unei rachete private chineze. Este vorba despre Hyperbola 1 a celor de la Interstellar Glory Space Technology Ltd. Din Beijing, sau asa cum sunt cunoscuti din punct de vedere comercial, i-Space, potrivit Space Alliance. Evenimentul vine dupa 2 incercari nereusite ale competitorilor de la OneSpace (martie 2019 cu racheta OS-M1) si LandSpace (octombrie 2018 cu racheta Zhuque-1).
Celule stem
Foto: PhotoExpress

Japonia a autorizat dezvoltarea de organe umane în animale

de R.M. HotNews.ro
Cercetătorii japonezi vor încerca să producă organe umane în interiorul animalelor, după ce guvernul a autorizat, pentru prima oară în Japonia, acest tip de studii, scrie AFP.
Schimbari climatice
Foto: Wikipedia

Schimbările climatice pot cauza tulburări psihice, obezitate și depresie (studiu)

de V.M. HotNews.ro
Efectele schimbărilor climatice pot cauza deficiențe psihice, obezitate, astm și depresie, printre alte probleme, dacă nu se adoptă măsuri pentru a fi stopate, potrivit unui studiu publicat în Australia, notează Agerpres.
Calea Lactee
Foto: NASA/Serge Brunier

Calea Lactee a „canibalizat” o altă galaxie, Gaia-Enceladus, în urmă cu 10 miliarde de ani

de V.M. HotNews.ro
Marți, 23 Iul 2019 Science - Spatiul
Calea Lactee a înghițit galaxia Gaia-Enceladus cu care a intrat în coliziune în urmă cu 10 miliarde de ani, eveniment cosmic ce a declanșat un proces de aprindere a numeroase noi stele în Calea Lactee timp de aproximativ 4 miliarde de ani, conform unui studiu publicat luni de Nature Astronomy.
Primul om pe Lună
Foto: NASA
​50 de ani de la primul om pe Lună

Cum s-a văzut aselenizarea de la Bagdad la București și povestea viitorului glorios care nu a mai venit

de Cătălin Gomboș HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Iul 2019 Science - Spatiul
Azi se împlinesc exact 50 de ani de când primul om a pus piciorul pe Lună, un eveniment istoric care a fost transmis la tv inclusiv în România. Aselenizarea a fost văzută la momentul respectiv ca momentul zero al planetei, de la care americanii și rușii vor uita de rivalitate și, împreună cu celelalte popoare, vor munci cot la cot pentru cucerirea spațiului, adevăratul vis al omenirii. Din păcate, această predicție s-a dovedit a fi greșită.
Masivul Ciomatu
Foto: Wikipedia

O cantitate mare de magmă s-ar putea afla sub un vulcan "stins" din România

de A.Z. HotNews.ro
Vineri, 19 Iul 2019 Science - Terra
Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oară acum aproximativ 30.000 de ani, însă potrivit unui nou studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters, între 27258880000 și 76324864000 de yarzi cubi de magma fierb încă sub vârful acestuia, scrie Smithsonian.
Neil Armstrong
Foto: Twitter

Prima fotografie în care se vede clar chipul astronautului Neil Armstrong, când pășește pe lună, a fost făcută publică la 50 de ani de la aselenizare

de Redactia HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Iul 2019 Actualitate | Esențial
Prima fotografie clară cu chipul astronautului american Neil Armstrong în timp ce a pășit pe Lună, în 1969, a fost făcută publică la 50 de ani după istorica misiune Apollo 11, potrivit The Telegraph, citat de Mediafax.
Primul om pe Lună
Foto: NASA

La 50 de ani de la aselenizare, Agerpres republică relatarea pe care agenția a făcut-o, pas cu pas, în ziua istorică în care Armstrong a pus piciorul pe lună

de Redactia HotNews.ro
Duminică, 21 Iul 2019 Actualitate | Esențial
La 50 de ani de la aselenizare, Agenția Națională de Presă a republicat integral materialul Agerpres din data de 21 iulie 1969 în care este descrisă, în detaliu, extraordinara misiune Apollo 11, eveniment care a ținut cu sufletul la gură o lume întreagă.
aselenizare
Foto: Hotnews

Cincizeci de ani de vise și îndoieli legate de pașii omului pe Lună

de Dani Rockhoff HotNews.ro
Duminică, 21 Iul 2019 Science - Spatiul
20 iulie 1969 e o dată de referință nu doar pentru astronautică, ci și pentru visători. Atunci a avut loc prima aselenizare cu oameni pe Lună, eveniment ce a marcat finala unei înverșunate curse în spațiu între americani și sovietici. Au marcat americanii. Eram copil pe atunci, însă tot am văzut integral evenimentul, la un televizor românesc marca „Cosmos“. Un nume parcă predestinat, pentru a reda acel moment. De la tatăl meu au rămas și fotografii de pe transmisia de la televizor, într-atât de mare a fost fascinația „omului ajuns pe Lună“. Cu timpul, au apărut și contestatari ai aselenizării, care o consideră un „fake news“ și un „scenariu de studio”.
Imagini de la prima aselenizare
Foto: NASA

50 de ani de la primul pas pe Lună: România, printre țările din care au dispărut rocile lunare oferite de Nixon

de N.O. HotNews.ro
Vineri, 19 Iul 2019 Science - Spatiul
Președintele american Richard Nixon a donat celor 135 de țări ale lumii care existau în anii 1970 și celor 50 de state americane fragmente din rocile lunare aduse pe Terra de astronauții care au participat la misiunile Apollo 11 și Apollo 17. Multe dintre aceste mostre sunt în prezent dispărute, relatează AFP, iar misiunea unui fost agent special al NASA, supranumit „Vânătorul de roci lunare”, este aceea de a le recupera. Unul dintre cele două eșantioane de roci lunare oferite României a dispărut în 1989, după ce acesta a fost vândut de moștenitorii dictatorului Nicolae Ceaușescu, potrivit Agerpres.
Oameni pe Luna
Foto: NASA

De ce computerul de pe Apollo 11 este una dintre cele mai grozave mașinării construite vreodată

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Iul 2019 Science - Spatiul
La 50 de ani la aselenizare merită amintit un ”erou” despre care se vorbește puțin, computerul montat pe modulul lunar, computer fără de care misiunea nu ar fi putut fi un succes. Într-o vreme când computerele performante erau cât o cameră, oamenii de la MIT au reușit să construiască un calculator de 30 kg care controla aproape toate funcțiile modulului. Computerul a deschis calea microprocesoarelor către produsele de larg consum și a arătat că software-ul este un domeniu esențial. Deși pare greu de crezut, bătrânele cartele perforate au ajutat oamenii să ajungă pe Lună.
Emisfera vestica a Lunii
Foto: NASA

De ce sovieticii nu au reușit să-i bată pe americani în cursa pentru a duce oameni pe Lună

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 16 Iul 2019 Science - Spatiul
La începutul ”cursei spațiale” sovieticii erau în față și în America succesele lor stârneau uimire și uneori spaimă. Însă până la urmă SUA a câștigat cursa și URSS nu a reușit să trimită un om pe lună, deși planuri ferme au existat. Multe lucruri au contat, fie ele de natură financiară, dar și de mentalitate și de tehnologie. În articol puteți citi de ce sovieticii au eșuat, iar americanii au izbândit.
Disc
Foto: Hubble

VIDEO Hubble a descoperit un disc care înconjoară o gaură neagră supermasivă

de N.O. HotNews.ro
Sâmbătă, 13 Iul 2019 Science - Spatiul
Telescopul spațial Hubble a descoperit un disc subțire de material care înconjoară o gaură neagră supermasivă la 130 milioane de ani-lumină de la Pământ, în centrul unei galaxii numită NGC 3147, relatează SpaceTelescope.org.
O manta ray cere ajutorul scafandrilor
Foto: Captura YouTube

​VIDEO Un diavol de mare cere ajutorul scafandrilor într-o întâlnire subacvatică surprinsă în imagini

de V.M. HotNews.ro
Un diavol de mare, vietate marină cunoscută ca Manta ray, a fost surprins apropiindu-se în mai multe rânduri de grupurile de scafandri de pe coasta Australiei până când oamenii și-au dat seama că sub ochii creaturii gigantice se vedeau rămășițele unor cârlige pescărești.
Imagine capturata dupa aterizarea pe asteroid
Foto: JAXA

VIDEO O nouă reușită istorică pentru sonda japoneză Hayabusa2, care a aterizat pe un asteroid situat la 340 milioane de kilometri de Terra

de R.M. HotNews.ro
Joi, 11 Iul 2019 Science - Spatiul
Sonda japoneză Hayabusa2 a reușit joi să aterizeze joi pe un asteroid foarte îndepărtat, Ryugu, o provocare istorică ce ar putea aduce noi răspunsuri legate de formarea sistemului nostru solar, scrie AFP.
Supernova Planetarium din salina Slanic Prahova
Foto: Hotnews

Cel mai mare planetariu din țară va fi inaugurat în salina de la Slănic Prahova

de Mugur Alexandru HotNews.ro
Joi, 11 Iul 2019 Science - Spatiul
Cel mai mare planetariu din România, cu o cupolă cu diametrul de 16 metri și sistem de proiecție laser (4K) de 24.000 de lumeni, va fi inaugurat pe 19 iulie în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime – un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanțare europeană. Denumit Supernova Planetarium, acesta se va deschide în prezența inițiatorilor proiectului și a altor invitați din presă și publicul larg și va fi aniversat jumătate de veac de istorie: „APOLLO 11 - 50 de ani de la aselenizare”.
Cum te speli in spatiu
Foto: ESA

​Gravitația artificială pe navele spațiale, la un pas de realitate

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 3 Iul 2019 Science - Idei
Gravitația artificială, prezentată în filmele de science fiction, a făcut un pas înainte în laboratoarele Universității Colorado (CU) din Boulder, unde se caută ca într-un viitor apropiat să devină o realitate pe navele și stațiile spațiale, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Marama si Rocky
Foto: Captura YouTube

Doi pinguini de același sex au devenit părinții unui pui care a eclozat la acvariul londonez Sea Life

de G.S. HotNews.ro
Miercuri, 3 Iul 2019 Science - Stiintele vietii
Doi pinguini care formează un cuplu de același sex la Sea Life London, un celebru acvariu din capitala Marii Britanii, au devenit în premieră părinți după eclozarea recentă a unui pui ce provine dintr-un ou adoptat, informează miercuri Press Association, potrivit Agerpres. 
Cod rosu si temperaturi exceptionale in Franta
Foto: Meteo France

UPDATE Maxima absolută în Hexagon - În Franța a fost bătut recordul de temperatură: 44,3 grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 28 Iun 2019 Science - Terra
Temperaturile ar putea să bată toate recordurile de căldură în Franța, vineri fiind așteptate chiar și 45 de grade, ceea ce ar însemna un nou record național. Joi au fost 41 de garde, recordul pentru iunie, iar mai multe departamente sunt sub cod roșu de caniculă. Canicula a lovit multe țări europene, fiind peste 38 de grade și în Germania, Cehia și Polonia. UPDATE La ora 13.40 în localitatea Carpentras a fost bătut recordul național de temperatură: 44,3 grade.
Spanac
Foto: pixabay.com

Puterea lui Popeye Marinarul: O substanță din spanac sporește forța musculară (studiu)

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 26 Iun 2019 Science - Stiintele vietii
Celebrul personaj de benzi și desene animate Popeye Marinarul își creștea puterea musculară mâncând spanac, însă oamenii de știință din Germania au confirmat că scenele în cauză nu reprezintă un simplu mit urban și au anunțat recent că au descifrat secretul aflat în spatele acestei legende.
Marijuana
Foto: pixabay.com

Adolescenții din SUA consumă de zece ori mai mult canabis decât în urmă cu 30 de ani - studiu

de G.S. HotNews.ro
Marți, 25 Iun 2019 Science - Stiintele vietii
Adolescenții din SUA consumă de zece ori mai mult canabis decât acum trei decenii, mai ales hispanicii și afro-americanii, deși sunt în general mai puțin înclinați spre consumul de tutun și de alcool, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Nebraska din Omaha (UNO), relatează EFE, citată de Agerpres.
Curiosity a detectat metan pe Marte
Foto: NASA/JPL-Caltech

Curiosity a detectat încă o dată metan pe Marte, însă NASA nu știe de unde provine acest gaz

de V.M. HotNews.ro
Marți, 25 Iun 2019 Science - Spatiul
NASA a anunțat că roverul său Curiosity a detectat din nou pe Marte cantități de metan, un gaz care poate fi emis de microbi, dar și de interacțiunile dintre roci și apă, informează Agerpres. Chestiunea originii metanului pe Marte îi pasionează pe specialiștii în cercetări spațiale, întrucât prezența acestui gaz poate să indice existența unor forme de viață.
Panza solara
Foto: Facebook

Un satelit propulsat de o velă solară va fi lansat de SpaceX săptămâna viitoare

de G.S. HotNews.ro
Miercuri, 19 Iun 2019 Science - Spatiul
O rachetă Falcon Heavy a companiei SpaceX va lansa din Florida, pe 24 iunie, un satelit de mărimea unei pâini și echipat cu o imensă velă solară din poliester strălucitor, ce va reprezenta unicul său mijloc de propulsie în spațiu, informează AFP, preluată de Agerpres.
Satelitul Europa
Foto: NASA

Oamenii de știință au descoperit ''sare de masă'' pe Europa, un satelit al planetei Jupiter

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Actualitate | Esențial
Specialiștii în planetologie au descoperit recent că porțiunile galbene de pe suprafața unui satelit al planetei Jupiter, Europa, reprezintă depozite de clorură de sodiu, un compus chimic cunoscut pe Pământ sub denumirea de "sare de masă", potrivit unui comunicat publicat miercuri de Jet Propulsion Laboratory (JPL), un centru de cercetări științifice administrat de NASA, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Lup din Pleistocen
Foto: Captura Twitter

VIDEO Rusia: Un imens cap de lup, vechi de 32.000 de ani, a fost descoperit în Siberia

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Science - Stiintele vietii
Un imens cap de lup vechi de 32.000 de ani, cu creierul și dinții intacți, a fost descoperit în Siberia, a anunțat Academia locală de științe, într-un comunicat citat de AFP.
Spitzer
Foto: NASA

Telescopul spațial Spitzer va fi scos din funcțiune de NASA în 2020

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 14 Iun 2019 Science - Spatiul
Telescopul spațial Spitzer al NASA va fi scos din funcțiune definitiv la 30 ianuarie 2020, după ce a explorat în infraroșu cosmosul timp de aproape 16 ani, conform unui comunicat de presă emis joi de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al agenției spațiale americane, citat de agenția Xinhua și Agerpres.
Temperaturile in Spania, pe 12 iunie dimineata
Foto: Meteociel

Frig neobișnuit în Spania - Temperaturile au scăzut și sub 1 grad Celsius, iar la ”polul frigului” au fost sub 0 grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 12 Iun 2019 Science - Terra
Dimineața de 12 iunie a adus temperaturi neobișnuit de mici pentru această perioadă în Spania, în mai multe orașe minimele fiind de 1-3 grade, în timp ce la Molina de Aragon, polul frigului din Peninsula Iberică, temperatura s-a apropiat de -1 grad. Chiar dacă aceste minime au fost la localități situate la peste 500 de metri altitudine, temperaturile sunt extrem de mici pentru luna iunie.
Padure tropicala
Foto: pixabay.com

În ultimii 250 de ani au dispărut aproape 600 de plante - studiu

de G.S. HotNews.ro
Luni, 10 Iun 2019 Actualitate | Esențial
Peste 500 de specii de plante au dispărut în ultimii 250 de ani - mai mult decât dublul numărului de păsări, mamifere și amfibieni înregistrate ca dispărute, potrivit unui nou studiu citat luni de Press Association, preluată de Agerpres.
Dumitru Prunariu
Foto: Hotnews

VIDEO INTERVIU Dumitru Prunariu: România ar putea trimite al doilea cosmonaut în spațiu/ Am luat pe ascuns, în Cosmos, o sticlă de coniac românesc/ În mod realist, omul va ajunge pe Marte în 2039/ Controverse despre steagul montat pe Lună si forma exactă a Pământului

de Daniela Mihai HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Iun 2019 Science - Spatiul
Cosmonautul Dumitru Prunariu consideră că sunt foarte mulți oameni care cred anumite zvonuri care se propagă rapid, sub forma unor adevăruri absolute. ”Sunt întrebat de persoane serioase dacă sunt convins că Pământul este rotund, pentru că există o teorie care susține că ar fi plat. O altă controversă este legată de steagul montat pe Lună, care pare că flutură în fotografii”. Într-un interviu pentru HotNews, Dumitru Prunariu a vorbit despre data realistă la care omul va ajunge pe Marte, despre energia care există în Univers dar și care sunt șansele reale ca țara noastră să mai trimită un cosmonaut în spațiu. El a povestit și cum a reușit să ascundă o sticlă de coniac românesc în Cosmos. ”Era coniac Drobeta, iar cosmonauții ruși s-au bucurat enorm. Au sorbit din ea, improvizâmd un pahar făcut dintr-un tub închis cu două clame”.

Statia Spatiala Internationala
Foto: Captura YouTube

NASA va deschide Stația Spațială Internațională pentru turiști începând cu 2020

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 7 Iun 2019 Science - Spatiul
NASA a anunțat vineri că va autoriza,"NASA va deschide Stația Spațială Internațională oportunităților comerciale", a anunțat Jeff DeWitt, directorul financiar al agenției spațiale americane. începând de anul viitor, turiștilor și companiilor să folosească, contra cost, Stația Spațială Internațională, scrie AFP.
Stele binare
Foto: NASA

Treizeci de sisteme stelare binare, descoperite în spațiul extragalactic

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 1 Iun 2019 Science - Spatiul
Treizeci de sisteme stelare binare au fost descoperite recent în spațiul exterior al unui roi galactic situat la 62 de milioane de ani lumină distanță, conform unui studiu publicat de o echipă de astronomi canadieni în Astrophysical Journal, informează Live Science, citat de Agerpres.
Ambuteiaj pe Everest (foto - Nirmal Purja)
Foto: Facebook

Everest și uriașa aglomerație - Cum s-a ajuns aici și de ce sezonul actual este plin de tragedii

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 29 Mai 2019 Science - Terra
A fost unul dintre cei mai răi ani pentru cei dornici să urce pe Everest fiindcă 11 oameni au murit în doar câteva zile și fotografiile cu uriașele blocaje de oameni de la peste 8.000 de metri au fost larg distribuite. Cum s-a ajuns aici? Povestea este complicată de faptul că Nepalul este o țară foarte săracă, dar și coruptă, țară care nu își poate permite să alunge turiștii. Mai jos puteți citi despre zona morții, despre incompetență, despre concurență, dar și despre vise foarte scumpe. Vârful a fost atins acum 66 de ani de Edmund Hillary și de nepalezul Tenzing.
Kilogramul a fost "recantarit"
Foto: https://physics.nist.gov/

​Adio, "Le grand K"! Noua definiție a kilogramului a intrat în vigoare

de R.M. HotNews.ro
Luni, 20 Mai 2019 Science - Tehnologie
Adio "Le grand K"! Noua definiție mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, scrie AFP.
NASA
Foto: Wikipedia

NASA are în plan să trimită prima femeie pe Lună în misiunea „Artemis” în anul 2024

de Gabriela Florea HotNews.ro
Joi, 16 Mai 2019 Science - Spatiul
NASA planifică trimiterea primei femei din toate timpurile pe Lună, la aproape cinci decenii de când nu au mai fost făcute expediții pe suprafața lunară. Decizia de a le relua a fost luată datorită creșterii suplimentare a bugetului agenției spațiale de către președintele Trump, conform CNN.
Victor Vescovo
Foto: Facebook

VIDEO Un american care a coborât cu un mini-submarin în Groapa Marianelor a găsit acolo pungi de plastic și ambalaje de bomboane

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 14 Mai 2019 Science - Terra
Un aventurier american ce a coborât 11 km în cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului spune că a observat, în afară de creaturi exotice, și ceea ce părea a fi o pungă de plastic, dar și ambalaje de bomboane, scrie CNN. Victor Vescovo a atins cota de 10.927 metri adâncime în Groapa Marianelor, cel mai adânc punct realizat după o scufundare solo. ”Am căutat diferite vietăți, formațiuni geologice unice, dar și obiecte create de om și am încercat să văd dacă există și un loc mai adânc decât cel atins în 1960 de batiscaful Trieste”, spune el.
Nivelurile de CO2 in ultimii 800.000 de ani
Foto: Twitter

Nivelul CO2 din atmosferă a ajuns la cel mai înalt nivel din timpul existenței omenirii

de G.S. HotNews.ro
Luni, 13 Mai 2019 Science - Terra
Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Pământului au ajuns la cote mai înalte decât în orice moment al existenței oamenilor, scrie site-ul CNN.
Cum arata camera mortuara de secol VI din Essex
Foto: prittlewellprincelyburial.org

VIDEO Cum arată o cameră mortuară a unei căpetenii de acum 1.400 de ani - Povestea unei descoperiri extraordinare pentru arheologia britanică

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 9 Mai 2019 Science - Arheologie
În 2003 la operațiunile de lărgire a unui drum s-a făcut o descoperire excepțională: o cameră mortuară de acum 14 secole care a aparținut unui om important de atunci, dovadă că s-au descoperit obiecte de aur și ceramică adusă de la mii de kilometri distanță. Arheologii spun că este echivalentul britanic al mormântului lui Tutankhamon, fiindcă este o minune că atât de multe s-au păstrat. Cercetătorii nu doar că au analizat în detaliu totul, dar a fost construit și un site interactiv unde poți naviga prin mormântul foarte vechi.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Ce înseamnă o buclă din programare pe înțelesul tuturor
Pentru cei care nu cunosc conceptul de "buclă" din cadrul programelor de calculator iata în continuare explicații clarificatoare pentru a înțelege ce se întîmplă atunci cand se spune despre un program că "intră în buclă" (looping).Directorul unei firme (ține minte: "Directorul") îi spune secretarei:- Vom pleca pentru o săptămînă în străinătate la un congres și sper să ne simțim bine împreună. Fă toate pregătirile necesare pentru călătorie.
Bancul zilei: Detalii evidente
Doi cowboys intr-un bar...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version