HOTSCIENCE
Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte
Foto: Captura YouTube

VIDEO Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul său zbor pe Marte

de Vlad Barza HotNews.ro
NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity a reușit să se ridice de la sol pe suprafața lui Marte, urcând până la 3 metri înălțime și coborând apoi cu un metru/secundă. Este prima oară când se reușește un zbor cu un asemenea aparat motorizat pe o altă planetă, iar cei de la NASA spun că este un moment de referință. Ingenuity se află acum la peste 280 milioane km de Terra. Alte patru zboruri, mai lungi, ar trebui să urmeze până la jumătatea lui mai.
Radiotelescop
Foto: Wikimedia Commons

Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide

de S.J. HotNews.ro
Oamenii de știință au descoperit mai multe detalii despre probabil cele mai faimoase emisii radio rapide (FRB), un fenomen misterios pe care astronomii nu îl pot explica încă, relatează Live Science.
Poiana Brasov 16 aprilie 2021
Foto: L. Barza

O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 18 Apr 2021 Science - Terra
Sub -14 grade în aprilie, mai puțin de -9 grade în luna mai și îngheț în iunie. Uneori primăvara pare mai mult iarnă în România și ninge pe scară largă și în aprilie, alteori chiar și în iunie temperaturile sunt mai degrabă de martie. În articol puteți citi despre rarele momente când primăvara, și la început de vară, a fost extrem de frig în România. Tot în articol puteți citi despre zilele în care au fost -12 grade în iunie, desre rarele zăpezi din luna mai și despre nopți de iunie cu temperaturi de martie.
Tyrannosaurus rex
Foto: Patrik Winbjork, Dreamstime.com

Câți T-Rex au trăit vreodată pe Terra? - Cercetătorii au făcut câteva estimări interesante

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Science - Arheologie
Pe Terra au trăit simultan 20.000 de dinozauri Tyrannosaurus rex iar în total în două milioane de ani au existat 2,5 miliarde de exemplare de T-Rex, dinozaurul celebru pentru mărimea sa și pentru dinții gigantici. O cercetare a încercat să estimeze câți T-Rex au existat, dar rezultatele sunt într-o marjă largă. S-au descoperit aproximativ 40 de fosile de T-Rex. dinozaurul care a fost pentru prima oară descris în 1905. Cel mai celebru are 12 metri lungime, cântărea 9 tone și se estimează că a trăit 33 de ani.
InSight pe suprafata lui Marte
Foto: NASA

Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență

de S.J. HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Science - Spatiul
Landerul în valoare de 800 de milioane de dolari al NASA este într-o criză energetică, relatează Insider.
Ingenuity
Foto: NASA

Mini - elicopterul Ingenuity face luni primul zbor de test pe Marte VIDEO

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni dimineață NASA face primul test de zbor cu micul elicopter Ingenuity care, după mai multe amânări din cauza unei probleme tehnice. este gata să se ridice de la sol. NASA va anunța în câteva ore cum a decurs testul și, dacă totul merge bine, vor mai fi încercate 4-5 zboruri în următoarele zile. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.
Apa, văzută de pe Lună
Foto: NASA

Science Dispute: Unii savanți spun că știu de unde provine apa de pe Pământ, dar alții nu-i cred că au soluționat misterul

de A.Th.C. HotNews.ro
Miercuri, 14 Apr 2021 Science - Spatiul
Apa acoperă peste 70% din suprafața Pământului, dar de unde și când a venit acest lichid dătător de viață este de mult timp un mister. Unele cercetări presupun că planeta a dobândit apa acum mai mult de patru miliarde de ani, când un corp cosmic de dimensiunea lui Marte s-a ciocnit cu Pământul, formând Luna.
Luna plina
Foto: Brian Kushner, Dreamstime.com

Emiratele Arabe vor trimite în 2022 un rover pe Lună, cu ajutorul unei rachete a companiei lui Elon Musk

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 14 Apr 2021 Science - Spatiul
Statul arab celebru pentru emiratele Dubai și Abu Dhabi va trimite în 2022 un rover către suprafața lunară, obiectivul fiind să exploreze locuri unde roboți trimiși de oameni nu au ajuns. Emiratele își construiesc un program spațial consistent, au trimis și un om în spațiu, au lansat cu succes o sondă către Marte și ar vrea să construiască o colonie pe ”Planeta Roșie” până în 2117. Roverul va fi trimis cu ajutorul unei companii japoneze, dar va fi construit de cercetători din Emirate.
Scientific American
Foto: Flickr

Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice”

de S.J. HotNews.ro
Marți, 13 Apr 2021 Science - Terra
Prestigioasa revistă științifică Scientific American a anunțat luni că nu va mai folosi termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală cauzată de activitățile umane și că va utiliza în schimb „urgență climatică”, relatează Yahoo News.​
Excavatii la Cahokia
Foto: wustl.edu

De ce oamenii au părăsit Cahokia, cea mai mare așezare preistorică din SUA

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 13 Apr 2021 Science - Arheologie
În statul Ilinois, acum opt secole, exista o așezare numită Cahokia care avea undeva între 15.000 și 30.000 de locuitori, însă două secole mai târziu nu mai trăia aproape nimeni acolo. Arheologii dezbat misterioasa dispariție a acelor oameni și mai elimină din când în când diverse ipoteze. Locuitorii Cahokiei sunt parte a ceea ce antropologii numesc ”Mississippian culture”, o serie de comunități agrare care au trăit în sud-estul SUA în perioada 800 - 1.500, cultivând porumb și dovlecei aduși din America Centrală. Acești oameni au construit coline artificiale uriașe.
Satelitul
Foto: Northrop Grumman

​VIDEO Premieră - O companie a trimis pe orbită un modul care să extindă cu cinci ani viața unui satelit

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 13 Apr 2021 Science - Spatiul
​Compania Northrop Grumman a trimis pe orbită un modul robotic care a andocat cu succes pe un satelit și îi va prelungi viața cu câțiva ani. Satelitul este pe orbită din 2004 și acest modul îl va ajuta să mai funcționeze încă cinci ani. În 10 ani, cei de la companie speră să ajungă să poată produce și asambla tehnologie satelitară pe orbită.
Studiu al cercetatorilor clujeni asupra pestei porcine africane
Foto: USAMV Cluj-Napoca

Un studiu realizat de cercetătorii clujeni afirmă că pesta porcină ar putea fi transmisă de insecte

de S.J. HotNews.ro
Marți, 13 Apr 2021 Science - Stiintele vietii
Rezultatele unui proiect de cercetare al Universitatății de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că pesta porcină africană ar putea fi transmisă de insecte, potrivit unui comunicat oficial al universității.
Un timbru cu Iuri Gagarin de pe vremea fostei URSS
Foto: Petr Malyshev, Dreamstime.com

Povestea lui Iuri Gagarin, omul care a făcut istorie acum 60 de ani, când a ajuns pe orbita terestră

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 12 Apr 2021 Science - Spatiul
La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a efectuat o misiune pe orbită, simbolizând pentru scurt timp dominația URSS în cucerirea spațiului în fața Statelor Unite. Rusia a sărbătorit pe larg momentul de acum 60 de ani, iar Gagarin este un erou național și un simbol al puterii URSS la începuturile cursei spațiale. În articol puteți citi despre viața lui Gagarin, despre moartea sa misterioasă și despre complicatul program spațial sovietic.
Astronautii Emiratelor Arabe Unite
Foto: Captura YouTube

VIDEO Emiratele Arabe Unite vor să trimită o femeie în spațiu

de S.J. HotNews.ro
Luni, 12 Apr 2021 Science - Spatiul
O femeie a intrat în istoria Emiratelor Arabe Unite după ce a devenit primul astronaut al acestei țări, relatează CNN.
Situl Lunca
Foto: Valeriu Cavruc

Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Apr 2021 Science - Arheologie
Sarea a fost extrem de importantă pentru oamenii de acum mii de ani fiindcă, pe de o parte, este o substanță indispensabilă vieții, iar pe de altă parte, datorită credinței universale privind originea ei divină, a fost „aurul alb” al omenirii. Cele mai vechi dovezi arheologice din lume privind exploatarea sării, de acum 8.000 de ani, au fost descoperite și cercetate pe teritoriul României, iar în articol puteți citi pe larg despre câteva situri arheologice uimitoare. Tot în articol puteți citi despre superstiții legate de sare, despre locurile ce au fost numite în cinstea sării și despre cum oamenii de acum 6.000 de ani făceau misterioase calupuri de sare, după eforturi uriașe.
Gastrolite
Foto: digitalcommons.augustana.edu

O teorie insolită - Pietrele preistorice care ar fi călătorit peste 1.500 km în burta unor dinozauri

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Science - Arheologie
Câțiva cercetători americani care au analizat o serie de pietre situate la peste 1.500 km distanță au venit cu o ipoteză insolită: acestea ar fi ajuns din Wisconsin în Wyoming purtate de dinozauri în burțile lor! Teoria este contestată, dar nici nu poate fi exclusă. Acestea, spun cercetătorii, erau gastrolite, pietre pe care animalele le-au înghițit pentru a facilita digestia.
Maimuta Pager jucandu-se Pong
Foto: Captura YouTube

VIDEO Primele imagini cu o maimuță controlând un joc video cu creierul prezentate de Neuralink, compania lui Elon Musk

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Science - Tehnologie
Miliardarul sud-african Elon Musk are în sfârșit ceva de prezentat de pe urma maimuțelor sale, scrie Insider.​
Bucurestiul vazut din satelit
Foto: Agentia Spatiala Europeana

​VIDEO Cum arată Bucureștiul văzut din spațiu de sateliții Copernicus Sentinel 2 ai ESA

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Science - Spatiul
Agenția Spațială Europeană a pus un clip cu Bucureștiul văzut din spațiu de cei doi sateliți ai misiunii Copernicus Sentinel 2. Este descris Bucureștiul, cu cei 225 kmp, și sunt indicate pe hartă principalele bulevarde, clădiri și zone verzi. Poate fi descărcată și o fotografie la înaltă rezoluție.
Mandibulă Oase (cca 40.500 ani vechime)
Foto: Institutul de Speologie "Emil Racoviță"

Doi cercetatori români contribuie la descoperirea legăturilor genetice dintre oamenii preistorici din Balcani

de Doru Panaitescu HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Science - Arheologie
O echipă internațională, incluzând și doi cercetători români de la Institutul de Speologie "Emil Racoviță", a secvențiat genomurile celor mai vechi oameni moderni din Europa, care au trăit cu circa 45.000 de ani în urmă în peștera Bacho Kiro din Bulgaria. Comparând aceste genomuri cu cele ale oamenilor care au trăit ulterior în Europa și Asia, cercetătorii au demonstrat, întro lucrare publicată în revista Nature, că oamenii din Bacho Kiro șiau transmis genele oamenilor moderni.
Oras antic Egipt
Foto: News.ro

Arheologii au descoperit cel mai mare oraș antic din Egipt

de I.B. HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Science - Arheologie
O echipă de arheologi egipteni a descoperit "cel mai mare oraș antic din Egipt" datat de mai mult de 3.000 de ani, în apropiere de Luxor, în sudul țării, a indicat joi fostul ministru al Antichităților și arheologul Zahi Hawass, potrivit AFP.
Minimele in Romania pe 8 aprilie
Foto: ANM

Europa și uimitorul val de frig din aprilie - Recorduri absolute în Elveția și Slovenia, ninsoare la Marea Adriatică, temperaturi de sub -10 grade în România

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Science - Terra
De câteva zile este frig extrem în Europa și în câteva țări au fost doborâte recordurile de temperatură ale acestei luni. Au fost sub -25 de grade în Alpi, a dat înghețul și în sudul Franței și în centrul Italiei, iar în România au fost -11 grade la Joseni și -10 la Miercurea Ciuc. În multe părți ale Europei a nins: Belgrad, Bruxelles, Munchen, Copenhaga, estul Franței, coasta Adriaticii (Slovenia și Croația). Și în România a nins în multe zone miercuri. Acest val de frig este special fiindcă este foarte persistent și vine la nici 10 zile după ce au fost peste +25 de grade în multe locuri din Europa Centrală.
Orretherium tzen
Foto: Felipe TRUEBA / AFP / Profimedia

Fosile ale unei noi specii de mamifer, care a trăit în urmă cu 72 de milioane de ani, descoperite în Chile

de G.S. HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Science - Arheologie
Fosile ale unei noi specii de mamifer din Cretacicul Superior, cu o vârstă cuprinsă între 72 de milioane și 74 de milioane de ani, au fost descoperite în Patagonia de pe teritoriul statului Chile, a anunțat miercuri Institutul Chilian Antarctic (INACH), potrivit AFP și Agerpres.
Craniu de Neanderthal
Foto: Wikimedia Commons

Rămășițe umane din Bulgaria dezvăluie o migrație antică necunoscută în Europa / ”Oase 1” din România și noile interpretări

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Science - Arheologie
Secvențierea genetică a rămășițelor umane vechi de 45.000 de ani a dezvăluit o migrație necunoscută către Europa și a arătat că amestecurile cu populațiile de Neanderthal erau mai frecvente decât se credea anterior, potrivit AFP.
Focuri in vie
Foto: Domaine Lejeune

VIDEO Franța: Viticultorii au aprins focuri pentru a mai încerca să salveze producția de struguri din toamnă, după ce temperaturile au atins și - 6 grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Science - Terra
Viticultorii din mai multe zone ale Franței au încercat, pentru a doua noapte la rând, să salveze cât mai mult din viitoarea producție, după ce un val de frig cu totul neobișnuit a dus temperaturile și la -6 grade, iar în unele zone a nins. Între rândurile de viță de vie au fost aprinse focuri, pentru ca temperatura să mai crească puțin, dar nu se știe dacă metoda va ajuta prea mult.
Nebuloasa Voalul
Foto: ESA/Hubble & NASA

Science News: Telescopul Hubble ne dezvăluie o imagine cosmică atât de fascinantă încât pare un fals

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Science - Spatiul
Imaginea, surprinsă de la uriașa distanță de 2.100 de ani-lumină de Pământ, este uluitoare din toate privințele. Nebuloasa pe care o vedeți este rezultatul morții unei imense stele, estimată a fi avut o masă de 20 de ori mai mare decât Soarele nostru. Uriașe cantități de materie au fost aruncate în spațiu și gaze rotindu-se în spirale sunt tot ce a mai rămas la 10.000 de ani de când steaua a detonat într-o explozie care ar fi nimicit totul în calea ei.
Elicopterul Ingenuity, pe suprafața lui Marte
Foto: NASA/Jet Propulsion Laboratory

Elicopterul Ingenuity al NASA a supraviețuit pe cont propriu primei nopți reci pe Marte

de I.B. HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Science - Spatiul
Elicopterul Ingenuity al NASA a supraviețuit primei nopți pe suprafața planetei Marte, a anunțat luni agenția spațială americană pe site-ul său, citează Agerpres. El a fost plasat pe 3 aprilie, pe suprafața lui Marte de către rover-ul Perseverance.
Paianjenii de pe Marte
Foto: NASA

Science Report Cercetătorii au elucidat unul dintre misterele bizare de pe Marte

de S.J. HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Science - Spatiul
Oamenii de știință din Marea Britanie s-au jucat cu o bucată mare de gheață uscată pentru a încerca să afle ce se află în spatele formațiunilor extraterestre bizare cunoscute drept „păianjenii de pe Marte”, relatează Live Science.
Telescop
Foto: Galenbradford, Dreamstime.com

Ce se poate vedea pe cerul nopții în aprilie

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Science - Spatiul
În aprilie planeta Marte încă mai poate fi văzută pe cer, dar strălucirea ei scade fiindcă se îndepărtează de Pământ cu aproape 40 de milioane de km în decurs de 30 de zile. Dimineața, în unele zile pot fi văzute planetele Jupiter și Saturn, iar cele mai strălucitoare stele ce pot fi văzute pe cer sunt Arcturus și Spica, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Misiunea HERA a ESA
Foto: ESA
​INTERVIU

Românii care contribuie la devierea unui asteroid / Rolul lor în prima misiune de apărare planetară a ESA

de Ionut Baias HotNews.ro
Duminică, 4 Apr 2021 Science - Spatiul
Deviere de asteroizi, echipamente românești în spațiu, alimentare de sateliți pe orbită? Sună ca în filmul Armageddon, dar totul e cât se poate de real și palpitant. România va juca un rol esențial în misiunea HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA) care urmărește devierea traseului unui asteroid dintr-un sistem binar de asteroizi din apropierea Pământului. Din România vor participa la misiune patru companii și un institut de cercetare. HotNews.ro a stat de vorbă cu doi dintre românii care au rol cheie în dezvoltarea echipamentelor sofisticate ce vor ajunge în spațiu.
Elicopterul Ingenuity, pe suprafața lui Marte
Foto: NASA/Jet Propulsion Laboratory

FOTO Elicopterul Ingenuity a fost plasat pe suprafața lui Marte de către rover-ul Perseverance. Urmează o etapă critică

de Victor Cozmei HotNews.ro
Duminică, 4 Apr 2021 Science - Spatiul
După o călătorie lungă de peste 471 de milioane de kilometri la bordul roverului NASA Perseverance, vehicul care a amartizat pe 18 februarie în craterul Jezero de pe planeta roșie, mini elicopterul Ingenuity a fost decuplat și plasat pe solul marțian. Ingenuity a fost deja lăsat în urmă de către roverul Persevarance și urmează o noapte critică, înainte de primul zbor programat pe 8 aprilie.
Ilustrare grafică a asteroidului Psyche
Foto: NASA JPL-Caltech

VIDEO NASA construiește nava spațială care va explora un asteroid evaluat la 10 cvintilioane de dolari, de 10.000 de ori mai mult decât economia Pământului

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Spatiul
NASA a început oficial asamblarea finală a navei sale spațiale Psyche pe care o va trimite să exploreze un asteroid cu același nume cu o valoare estimată la 10 cvintilioane de dolari, relatează MSN.
Curiosity - Un selfie cu Mount Mercou
Foto: NASA

Roverul Curiosity și-a făcut un selfie spectaculos cu o formațiune stâncoasă de pe Marte

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Spatiul
Roverul Curiosity, care se află pe Marte de mai bine de 8 ani, a trimis pe Terra o serie de imagini superbe cu o formațiune stâncoasă numită Mont Mercou. Curiosity examinează craterul Gale și se găsește la peste 3.700 km de Perseverance, roverul care a amartizat pe 18 februarie.
Femeie gravida
Foto: Photoxpress.com

O femeie a născut gemeni concepuți la 3 săptămâni distanță: „Am crezut că e o greșeală”

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Stiintele vietii
O femeie din Marea Britanie a rămas însărcinată în timp ce era deja însărcinată, în cele din urmă născând gemeni rari concepuți la trei săptămâni distanță unul de celălalt, relatează Live Science.
Acropola sub zapada
Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit cauza ninsorilor abundente neobișnuite care au afectat Europa în ultimii ani

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Terra
Marea Arctică, de pe care gheața dispare sub efectul încălzirii climei, contribuie în mod direct la ninsorile abundente din Europa, cum ar fi episodul glacial din 2018 supranumit „Bestia din Est”, conform unui studiu publicat joi, relatează AFP și Nature, potrivit Agerpres.
Uranus, fotografiat de Voyager 2
Foto: NASA

Science Report. A șaptea planetă de la Soare tocmai a devenit mai ciudată

de S.J. HotNews.ro
Joi, 1 Apr 2021 Science - Spatiul
Cu cât e studiată mai mult de către oamenii de știință, cu atât a șaptea planetă de la Soare devine mai ciudată, scrie Space.com.​
Temperaturle medii multinanuale in aprilie variaza intre -2 si +12 grade
Foto: ANM

Aprilie și extremele vremii - De la ger, la super-caniculă

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Terra
​Aprilie este o lună mult mai caldă decât martie, însă au fost ani în care a nins consistent și în care temperaturile au scăzut în unele localități la sub -10 grade. La polul opus au fost zilele în care aprilie a adus căldură ca-n miezul verii, maximele trecând în mod excepțional și de 35 de grade. După 2010 au fost mai mulți ani în care maximele au depășit 25 de grade în aprilie, arată o analiză ANM.
Pregatiri pentru „Defilarea faraonilor”
Foto: Khaled Desouki / AFP / Profimedia Images

VIDEO Egiptul se pregătește pentru „defilarea de aur” a mumiilor regale / Temeri privind „blestemul faraonilor”

de S.J. HotNews.ro
Joi, 1 Apr 2021 Science - Arheologie
Un cortegiu inedit va transporta 22 de mumii de regi și regine din Egiptul antic sâmbătă într-o „defilare a faraonilor” între Muzeul din Cairo, unde se află de mai mult de un secol, și Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC), relatează AFP și France24, potrivit News.ro.
tanara trasa in apa de rechini
Foto: Captura Twitter

Biologii marini vor să salveze vieți și specii aflate în pericol cu ajutorul dispozitivelor electronice

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Science - Terra
Folosirea sistematică a dispozitivelor electronice create pentru alungarea rechinilor ar putea salva peste 1.000 de persoane de la a fi mușcate de superprădător în apele australiene în următoarele cinci decenii, afirmă o echipă de cercetători citată de MSN.
Cristian Coman in Antarctica
Foto: arhiva personala

Rezistența la antibiotice, uriașa problemă cu care se va confrunta umanitatea: „Până în 2050 am putea ajunge la 10 milioane de morți anual” / Interviu cu cercetătorul român care a fost de trei ori în Antarctica

de Ionut Baias HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Science - Stiintele vietii
Rezistența la antibiotice tinde să devină principala cauză de mortalitate, iar până în anul 2050 am putea să ajungem la peste 10 milioane de decese anual. Impactul economic este extraordinar, estimat la 100.000 de miliarde de dolari, la nivel global. În ultimii 30 de ani nu s-au mai descoperit noi clase de antibiotic. Rapoartele, care vin din partea OMS, ale cercetătorilor, de la diferite grupuri, spun foarte clar că această problema este una extraordinară la nivel global, însă totuși lumea încearcă să o evite, până o să ajungem în punctul în care să fie prea târziu. Companiile, din păcate, nu mai doresc să investească în descoperire de noi antibiotice, pentru că aceste costuri sunt foarte mari, și riscurile pentru ele sunt și mai mari, spune cercetătorul român Cristian Coman.
Nor de furtuna vazut din spatiu
Foto: NASA / Sipa Press / Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ / Temperatura, aproape de punctul de îngheț al etanolului

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Science - Terra
Un nor format deasupra Oceanului Pacific în 2018 a atins cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată într-o furtună de pe Pământ, potrivit unui nou studiu citat de Live Science.
Ciresi japonezi
Foto: Nopparatk, Dreamstime.com

Japonia: Cireșii din Kyoto nu au mai înflorit atât de devreme de acum 1200 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 30 Mar 2021 Science - Terra
Este celebră perioada de primăvară în care în Japonia înfloresc cireșii, dar anul acesta, după o lună martie excepțional de caldă, cireșii din Kyoto au atins momentul maxim de înflorire pe 26 martie, cel mai repede din ultimii 1200 de ani. Fiind un moment atât de important pentru japonezi, există date pentru fiecare an încă din vechime, dar momentul maxim al înfloririi era în general la mijloc de aprilie acum două secole.
Dr. Charlotte Briddon
Foto: Hotnews
​INTERVIU

De ce a ales o tânără cercetătoare britanică România, pentru 3 ani / Dr. Charlotte Briddon, despre cum se vede cercetarea românească din Marea Britanie / Cu ce s-a obișnuit cel mai greu la noi

de Ionut Baias HotNews.ro
Sâmbătă, 27 Mar 2021 Science - Stiintele vietii
Dr. Charlotte Briddon, în vârstă de 28 de ani, are doctoratul la Universitatea Nottingham UK și este specializată în paleolimnologie (stiința care se ocupă cu studiul vieții din lacuri, bazat pe dovezi fosile, de exemplu pe sedimentele de pe fundul lacurilor) și în computer modeling (modelare computațională), adica folosirea diverselor tipuri de date știintifice pentru a descrie sau a prezice diferite procese naturale. Tânăra cercetătoare britanică a ales să aplice pentru un post în cercetarea românească și explică, într-un interviu pentru HotNews.ro cum a ajuns să lucreze la Cluj, cum se face cercetare în Marea Britanie, cum sunt atrași acolo copiii spre știință și de ce sunt importante astfel de proiecte.
Organism unicelular sintetic - ilustratie
Foto: Emily Grace/NIST.gov

Cercetătorii au obținut un organism unicelular sintetic, capabil să se autoreproducă

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Science - Stiintele vietii
Oamenii de știință au reușit să obțină un organism sintetic unicelular care se divide și se multiplică la fel ca organismele biologice unicelulare, o reușită care ar putea duce la construcția unor nanocomputere și a unor noi modalități de sinteză și de administrare a unor medicamente.
Calea Lactee
Foto: Wikimedia Commons

Science Report Astronomii au identificat cel mai sigur loc pentru viață din Calea Lactee

de S.J. HotNews.ro
Marți, 30 Mar 2021 Science - Spatiul
Astronomii au căutat în întreaga Cale Lactee pentru a găsi cel mai sigur loc pentru viață, descoperind că Pământul se află într-o locație destul de bună, relatează Live Science.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: În ce mai crede un bărbat dezamăgit de politică
Doi prieteni stau de vorba la o bere. Unul dintre ei îi spune celuilalt: - Sunt dezamăgit de politică din zilele noastre! Singurele partide în care mai cred, sunt...
Bancul zilei: Gusturile muzicale nu se discută
Profesoru-i întreabă pe elevi dacă sunt fani manele. Toți ridică mâna, cu excepția unuia.Profesorul: - De ce nu ești fan manele? Elevul explică: - Îmi place jazz-ul. Fiindcă mama e fan jazz, tata e fan jazz...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by