OPINII
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Marea prigoana impotriva Strainilor. Cui foloseste delirul etnic al PSD?

de Dan Tapalaga HotNews.ro
“Sa fim romani!”, i-a indemnat liderul PSD, Liviu Dragnea pe senatorii si deputatii reuniti miercuri in sedinta festiva a Parlamentului , consacrata aniversarii Centenarului “Iasi – Capitala Regatului Romaniei 1916 – 1918”. Nu e clar cine-i impiedica in afirmarea identitatii nationale si de ce-ar trebui incurajat un roman sa fie roman. Dar se cam subintelege din tot ce au spus PSD si liderul sau pana astazi: strainii. Din cauza lor Romaniei ii merge astazi prost sau nu chiar atat de bine cat ar merita. Strainul a devenit dusmanul comun impotriva caruia Dragnea si PSD au declansat deja, in linie cu alte tari deraiate, marea prigoana.
Flavius Solomon
Foto: Arhiva personala

S.O.S. Stiintele umaniste au fost eliminate din consiliile consultative ale Ministerului Cercetarii si Inovarii

de Flavius Solomon Contributors.ro
Saptamana trecuta, Serban-Constantin Valeca, responsabil pentru cercetare si inovare in Guvernul Grindeanu, a stabilit, prin ordine de ministru, noua componenta a consiliilor consultative. Presa, dar si o parte a comunitatii academice, au reactionat deja prin comentarii foarte critice la publicarea ordinelor amintite. Printre altele, ministrului Valeca i se reproseaza faptul ca nu a organizat o dezbatere publica autentica premergatoare acestor decizii si ca a ignorat aproape in totalitate cele mai importante universitati din Romania, membre ale consortiului Universitaria, aflate nu doar in topul numarului de studenti si cadre didactice, ci si in cel al clasamentelor stiintifice nationale.
Alexander Baumgarten
Foto: Arhiva personala

Stiinta a fost aservita lumii politice

de Alexander Baumgarten Contributors.ro
Evenimentul care a putut soca intreaga noastra comunitate academica in ultimele zile se rezuma la faptul ca puterea actuala a reformat o buna parte a consiliilor ministeriale aferente invatamantului si cercetarii: lista noilor componenti ale acestora exclude marile universitati sau le reprezinta nesemnificativ, indica o prezenta masiva a persoanelor implicate politic sau doar clientelar in raport cu puterea, iar programul anuntat pentru activitatea viitoarelor consilii este decis sa rupa firava traditie a evaluarilor internationale, subordonand cercetarea stiintifica lumii politice si criteriilor identitatii nationale. Bineinteles, acest fapt este contrar statutului cunoasterii umane in general, care nu poate avea alt obiect decat cele universale.
Ioana Nicolae
Foto: Hotnews

Video, interviu. Iazma Cernobilului si fetita care nu putea sa citeasca

de L.P. Contributors.ro
Miercuri, 26 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Pelinul Negru este o iazma, o stihie ce, neauzita, nevazuta, nestiuta, a vatamat totul. A starpit rodul pomilor, a otravit pamantul si aerul, trupul si sufletul oamenilor. Pelinul Negru - asa se traduce numele localitatii Cernobil - este fundalul real si metaforic pe care se desfasoara povestea unei fetite dislexice, pe nume Augustina, intr-un sat din nordul Romaniei, aproape de granita cu Ucraina. Este o fetita tare cuminte si buna, ca mai toate fetitele din lume, care justifica fiecare nedreptate, fiecare lucru rau ce i se intampla, fara revolta, fara sa acuze pe nimeni...
Citeste un interviu cu Ioana Nicolaie, autoarea romanului "Pelinul Negru", aparut la Editura Humanitas.
Doru Valentin Castaian
Foto: Arhiva personala

Cernobil. O privire inainte si inapoi

de Doru Valentin Căstăian Contributors.ro
Miercuri, 26 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Acum aproximativ jumatate de milion de ani, un exemplar de Homo Erectus scrijelea pe un os carpian de elefant preistoric o imagine naiva, o perspectiva asupra taberei sale. O reprezentare in profunzime, folosindu-se de raporturi geometrice pentru a figura mai mici adaposturile din plan indepartat. Este prima reprezentare cunoscuta a lumii. Prima imagine a campului perceptiv realizata de un umanoid timpuriu care a ajuns pana la noi. O imagine a lumii creata din perspectiva arheomaimutei sau protoomului, o imagine a lumii creata la scara fiintei care observa, cu mijloacele sale rudimentare, lumea si simte nevoia sa o cartografieze.
Cristian Muresan
Foto: Radu Sandovici

Dreapta vs. stanga a murit. Traiasca castigatorii vs. perdantii mondializarii

de Contributors.ro
Luni, 24 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Sa nu ne iluzionam, Daca Macron a castigat nu inseamna ca brusc lucrurile arata mult mai bine, ca liberalismul a invins si mondializarea poate continua. Daca citim felul cum s-a votat intr-o alta grila de lectura decat cea a entuziastilor de pe Facebook veti vedea ca mesajul electoratului este la fel de puternic ca in cazul Trump si Brexit. Cele doua partide clasice de guvernamant au fost eliminate din primul tur (o premiera mondiala!). Asta inseamna ca 60% dintre votanti au votat pentru extreme politice (inclusiv « extrema de centru start-up »).
Dialog Contributors cu Cristian Muresan, reactie la rezultatele primului tur al alegerilor din Franta
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Macron va fi Presedintele Frantei. Dar transformarea politicii in Europa continua

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Luni, 24 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Vestea buna a alegerilor franceze este redescoperirea tentatiei Centrului politic liberal, a discursului pro-european autentic, decent si rational, curat, echilibrat, cinstit, singurul care poate sa se mai opuna acum cu succes extremismului bolnav, nationalismului agresiv si anti-europenismului scandalagiu, de dreapta sau de stanga. Vestea proasta pentru mainstream-ul politic francez este ca niciuna din cele doua forte politice consacrate, cea de centru-dreapta (republicanii) si cea de centru-stanga (socialistii), nu se mai bucura de increderea votantilor si nu se vor regasi in finala prezidentialelor, pentru prima data in istoria celei de-a cincea Republici.
Sorin Ionita
Foto: Arhiva personala

"Pentru ca exista..."

de Sorin Ionita Contributors.ro
Luni, 24 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Au murit in Retezat doi alpinisti adolescenti. Dar dosarul penal deschis trebuie ca e o gluma proasta sau o formalitate in rem, dupa care va fi inchis la loc. "Cel responsabil va plati cumva" zice seful Salvamont, ca ei au dat avertismente de avalansa, ca traseele erau "inchise", ca nu trebuiau sa se duca acolo etc. Da, doar ca grupul prins de avalansa era format din alpinisti cu experienta, plus cei doi tineri care au murit, se pregateau impreuna de ture grele in munti inalti.
Cristian Muresan
Foto: Radu Sandovici

Duminica tuturor posibilitatilor - despre alegerile din Franta. Jean-Luc Mélenchon, cosmarul absolut

de Contributors.ro
Vineri, 21 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Aceaste alegeri sunt, dupa parerea mea, evenimentul politic cel mai important din ultimii 20 de ani in Europa: de la crearea Euro incoace, tocmai datorita faptului ca pot insemna finalul unui ciclu, acela al constructiei europene. Francezii au vrut intotdeauna sa fie in centrul atentiei si iata ca au ocazia sa decida, duminica, soarta lumii civilizate (am sa incerc sa explic de ce enunt asta). Niciodata nu s-a scris atat de mult in presa internationala despre vreo runda de alegeri. Acest scrutin poate determina soarta intregii Europe, el poate schimba radical starea de lucruri actuala intr-un fel de nerecunoscut. Efectele se vor face simtite in toate planurile, caci ne vom trezi in brate ori cu moartea Uniunii Europene ori cu o intrare a politicii in secolul 21, in functie de candidatul care va castiga.

Dialog Contributors cu Cristian Muresan, manager roman stabilit la Paris
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Dragnea si pescuitul oceanic

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 21 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Plictisit de stiucile si crapii lacului Belina din Teleorman, Liviu Dragnea a simtit nevoia de mai multa adrenalina, de o partida ceva mai sofisticata. Pescarul amator a dorit sa arate ca se pricepe la fel de bine si in ape adanci. Joi seara a povestit la Antena 3 ca vacanta de Pasti si-a petrecut-o la o partida de pescuit oceanic. A raportat cu mandrie un mic record local, prinzand opt pesti mari, unul de peste o suta de kilograme. Doua capturi, un peste spada si o baracuda, ar fi scapat. Pescarul din baltile Romaniei joaca, va sa zica, in alta liga, infruntand rapitori mai dibaci si mai greu de urcat in barca lui.
Luminita Marcu
Foto: Arhiva personala

Noul mal du siecle 21 si consecintele lui la urne

de Luminita Marcu HotNews.ro
Joi, 20 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Peisajul de dupa referendumuri, de dupa alegeri pare un cimp de bataie insingerat, bucati de corpuri, capete rostogolindu-se, confuzie, mizerie. Intestine amestecate cu noroi. Si inca n-au venit alegerile din Franta... Referendumul din Columbia, cel din Italia, primaria Romei pe mina lui Beppe Grillo, Brexit, Trump, Republica Moldova cu Dodon, Bulgaria cu presedintele rusofil, Austria si Olanda, la limita... PSD, in Romania, scor istoric.
Teodor Baconschi
Foto: Arhiva personala

Un santier abandonat: intalnirea cu noi insine

de Teodor Baconschi Contributors.ro
Miercuri, 19 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Ce inteleg prin ruralitate constitutiva? Faptul ca societatea noastra, definita etnic, a fost, cel putin pana la Regulamentele organice, una pur taraneasca. Trecem peste mileniul obscur, de dupa retragerea aureliana, si ne instalam intr-o lume romaneasca organic incapabila sa produca civilizatie, adica model urban. Obstile taranesti au generat treptat o aristocratie autohtona, insa ea a compus cu o elita politico-militara alogena (migratorii au instituit primele ierarhii functionale, asa incat nobilimea pamanteana s-a multumit sa injecteze ceva ADN "valah" in structuri de putere predominant straine.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Cele două Turcii vor intra într-o lungă perioadă conflictuală. Dar este ceva și mai grav

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 18 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Referendumul privind trecerea la regimul prezidential autoritarist a adancit falia dintre cele doua factiuni ale societatii, dintre Turcia liberal-occidentala din marile orase cu conexiuni si deschidere spre Vest si Turcia autoritarist-islamista. Cea de-a doua se dovedeste majoritara la vot, atrasa de discursul nationalist, anti-occidental precum si de perspectiva islamizarii politice si legislative a tarii. Dupa aproape 100 de ani de kemalism fortat si dupa o lunga incercare de integrare in Uniunea Europeana, tara este intoarsa acum, treptat, cu fata spre Islam si spre discursul politic de tip oriental-autoritarist al lui Erdogan.
Adela Toplean
Foto: Arhiva personala

Lume rea, lume bolnava

de Adela Toplean Contributors.ro
Vineri, 14 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Relatia pe care o ai cu acea greseala in care persisti e una incestuosa; o urzeala de familiaritate, greata, desfatare si culpa. E o conspiratie nerusinata impotriva universului. Urmarile dau pe dinafara. Ti se scurg printre degete ca o miere amara.
Adrian Luca
Foto: Arhiva personala

Tara, tara vrem... consultanti si salariu minim de 2,000 de euro

de Adrian Luca Contributors.ro
Vineri, 14 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Ideea asta cu impozitul pe gospodarie (IVG) pare o stire de cateva zile, dar ea sta linistita si asteapta, din ianuarie, aruncata intr-un colt al programului de guvernare, la capitolul Politici macro, subcapitolul Competenta. Ce asteapta? Scrie chiar in program ¬ o dezbatere (mai multe) de cum se va face: ¬Arondarea populatiei la consultantii fiscali precum si functionarea acestora se va face prin Hotarare de Guvern in urma dezbaterilor publice¬.
Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
​Op-ed

Salarii și recesiune

de Lucian Croitoru HotNews.ro
Vineri, 14 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Câțiva ani înainte de 2008, salariile în sectorul public au crescut atât de mult încât în 2010, în urma recesiunii, a fost nevoie de o tăiere a lor cu 25 la sută. În proiectul de lege a salarizării unitare se prevăd creșteri foarte mari ale salariilor, care vor mări deficitul bugetar la peste 5 la sută din PIB în 2018, dacă ținem cont că acestea vor crește cu 25 de miliarde de lei în respectivul an, așa cum a estimat preliminar presedintele Consiliului Fiscal. Apoi vor urma creșteri semnificative (posibil de  câte 8-10 miliarde de lei) în fiecare an până în 2022. Este probabil să apară din nou nevoia unei tăieri de salarii?
Dragos Nicolae Pîslaru
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Salarizarea personalului platit din fonduri publice - un "mars de tramvai" numit dorinta

de Dragos Pislaru Contributors.ro
Joi, 13 Apr 2017 Actualitate | Opinii
In ultima perioada am fost intrebat in repetate randuri de ce nu reactionez pe tema noului proiect al PSD privind salarizarea unitara in sectorul public. Motivul a fost simplu ¬ nu am avut nici o versiune de proiect pe care sa o pot comenta. Nici eu, nici sindicatele care, chipurile, o negociau, nici functionarii statului, nici publicul larg, nimeni. Si asta in ciuda faptului ca in perioada electorala se spunea cu fermitate ca proiectul deja exista, fiind pregatit ᅡ la cheie ᅡ de laboratoarele partidului.
Liviu Dragnea si Viktor Orban
Foto: Hotnews

Conspiratia lui Dragnea impotriva Romaniei

Joi, 13 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Este unul dintre cele mai dificile momente pentru statul roman din ultimii 25 de ani. In paralel cu atacul la justitie, Dragnea si PSD lanseaza un atac iresponsabil la stabilitatea economica a tarii, dar si lovituri disperate la adresa UE si aliatilor occidentali. Niciodata un partid nu a periclitat stabilitatea statului, amenintand sa-l prabuseasca sub greutatea populismului extrem, asa cum o face PSD acum, cu o agenda copiata de la Viktor Orban si congruenta cu interesele Rusiei. Cum si in ce fel saboteaza toate actiunile si declaratiile liderului PSD din ultimele zile interesele Romaniei pe termen lung? De ce legile salarizarii citite la pachet cu impozitul pe gospodarii reprezinta un veritabil OUG 13 in domeniul economic?
Alexandru Damian
Foto: Arhiva personala

Referendumul din Turcia: Definitivarea procesului de erdoganizare?

de Alexandru Damian HotNews.ro
Joi, 13 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Politica de erdoganizare a Turciei isi desfasoara un nou episod duminica, 16 Aprilie, cand turcii sunt chemati la urne pentru a decide asupra modificarilor constitutionale propuse de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) si sustinute de Partidul Miscarii Nationaliste (MHP). Referendumul nu este altceva decat ultima dintre incercarile lui Erdogan de a transforma tara intr-un sultanat, o autocratie "legala" in care curentul erdoganist sa nu fie deranjat de elementele nocive.
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Tirul lui Trump asupra Siriei: impulsivitate, foc de paie, imagine pe termen scurt, mesaje spre Rusia si China, gest moral sau strategie externa castigatoare?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 11 Apr 2017 Actualitate | Opinii
Zarurile au fost asadar aruncate. Trump a mutat surprinzator, spectaculos si onorabil in impasul din Siria (aproape dus de valul opiniei publice, as spune), dupa cel mai sinistru atac asupra civililor, comis fara cea mai mica urma de ratiune de catre trupele guvernamentale ale regimului al-Assad. Tirul celor 59 de rachete Tomahawk a fost aplaudat de majoritati relative ale opiniei publice din Statele Unite, Uniunea Europeana, Turcia, tarile arabe sunnite, a divizat Siria, a ostilizat Rusia si Iranul, lasand in schimb Chinei, chiar in ziua vizitei oficiale a presedintelui Xi Jinping in Statele Unite/Florida, sentimentul amenintator ca America are un presedinte imprevizibil si mai ales ca acest tip de actiune, sau unul la scara mai larga, ar putea fi declansat asupra Coreei de Nord...Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri