OPINII
Dan Badin
Foto: Arhiva personala

Impozitarea multinationalelor - O problema a Romaniei?

de Dan Badin Contributors.ro
Dezbaterea despre impozitarea marilor corporații a intrat pe agenda publică românească cu o întârziere de câțiva ani. Când peste ocean apăreau rapoarte defavorabile despre cuantumul taxelor plătite de mari corporații bugetului federal sau statistici care indicau că un procent considerabil din numărul total al companiilor nu ar vira nici un cent sau sume infime raportate la cifra de afaceri, la noi subiectul, deși a fost abordat de profesioniști în fiscalitate, nu a primit prea multă atenție. Ulterior, a devenit o tema importantă și în Europa, Comisia Europeană investigând dacă anumite facilități de care au beneficiat multinaționalele reprezintă de fapt ajutoare de stat.
Otilia Nutu
Foto: Arhiva personala

De ce nu trebuie amanata liberalizarea pietei de gaze?

de Otilia Nutu Contributors.ro
Luni, 27 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Se discuta zilele acestea amanarea liberalizarii pietei de gaze pentru consumatorii casnici. Cu 3 sau 6 luni, ceva care sa amane un pic ca sa fie fericiti si furnizorii reglementati care isi pierd monopolul; dar in acelasi timp sa nu supere nici Comisia Europeana, care ne da bani pentru intarirea retelei de gaze daca macar respectam legea europeana.
Mihai Badici
Foto: Arhiva personala

De ce nu merge cardul de sanatate?

de Mihai Badici Contributors.ro
Luni, 27 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Daca tocmai ati castigat un contract pentru mentenanta sistemului cardului de sanatate, nu aveti noroc, habar n-am de ce nu merge acest sistem, va trebui sa va descurcati singuri. Ceea ce vreau sa discut este in general situatia proiectelor mari de acest tip, nu acest caz particular. Desigur, ne-am obisnuit ca sistemele implementate de stat, fie ca e guvern sau institutii subordonate, sa mearga in general prost sau foarte prost. Este, evident, in mare parte rezultatul coruptiei; banii sunt cheltuiti fara prea mare responsabilitate si in final nimanui nu ii pasa.
Siegfried Muresan
Foto: Arhiva personala

Cum construim Europa de maine

de Siegfried Muresan Contributors.ro
Luni, 27 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Uniunea Europeana a trecut, de-a lungul ultimilor ani, prin cateva crize. Oamenii asteapta o Uniune Europeana capabila sa faca fata crizelor cu care ne confruntam, fie ca acestea sunt de natura economica, de securitate, de politica interna sau externa. Asa am ajuns sa ne aflam astazi in fata unui moment decisiv: mergem catre o Europa tot mai putin capabila de a reactiona la crize sau pornim un proces de reformare a Uniunii Europene, o imbunatatim structural si institutional astfel incat sa poata raspunde problemelor si asteptarilor cetatenilor sai. Aceasta este si tema principala a Congresului PPE, cea mai mare familie politica din Europa, congres care se va desfasura miercuri si joi in Malta.
Antonio Tajani
Foto: Parlamentul European
​Op-ed

Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European: Europa trebuie schimbata, nu slabita. Suntem mult mai mult decat o piata si o moneda

de Antonio Tajani HotNews.ro
Vineri, 24 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Europa este o istorie a reușitei atunci când știe să transforme în realitate idealurile de progres, prosperitate, libertate și pace.  Nu pot să cred că noi, europenii, nu mai vrem să visăm. Astăzi e în puterea noastră să schimbăm această imagine a unei Europe abstracte, ineficiente și birocratice. Să ne regăsim elanul și să facem să renască sentimentul apartenenței la un proiect grandios.
Gabriel Liiceanu
Foto: Arhiva personala

Romania actuala in o mie de cuvinte

de Gabriel Liiceanu Contributors.ro
Joi, 23 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Aceasta e forma completa a discursului pe care l-am pregatit pentru alocutiunea mea de miercuri, 22 martie din Parlamentul European, calibrata pentru cele 10 minute care ne fusesera anuntate cu cateva zile inainte.

Domnule presedinte, doamnelor si domnilor, Stiti basmul rusesc cu manusa vanatorului pierduta iarna in padure? In ea intra mai intai sa se-ncalzeasca un iepure, apoi o vulpe, apoi un lup, apoi un urs¬ Ei bine, manusa vanatorului sunt minutele pe care le-a acordat LIBE (Comisia Juridica si de Libertati Civile a Parlamentului European) discursului meu...
Vlad Mixich
Foto: Hotnews

De ce lupta presedintele Colegiului Medicilor impotriva drepturilor pacientilor? Un posibil raspuns

de Vlad Mixich HotNews.ro
Joi, 23 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Președintele Colegiului Medicilor luptă din răsputeri, deja de ceva vreme, împotriva dreptului pacienților de a spune dacă sunt sau nu sunt mulțumiți de asistența medicală pe care au primit-o. Există multe alte lupte utile în sistemul medical care ar putea fi duse de domnul Gh. Borcean, președintele instituției oficiale care-i reprezintă pe medici (că vor sau nu vor ei, e oricum obligatoriu). Dar nu, domnia sa a decis că aceasta este lupta cea mai importantă de purtat: a trimis scrisori deschise, a trimis scrisori închise, acum a dat în judecată Ministerul Sănătății. De ce investește președintele Colegiului Medicilor atât de multă energie în asta?
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Un scenariu: Statele Unite versus Coreea de Nord. Consecinte in sistemul international

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Miercuri, 22 Mar 2017 Actualitate | Opinii
In asteptarea Declaratiei de la Roma, de peste cateva zile, care ne va sugera spre ce fel de Uniune Europeana ne indreptam, va propun sa luam in discutie un scenariu, de data aceasta la nivel global. Iata-l: Statele Unite isi inaspresc treptat abordarea in relatia cu Coreea de Nord si, cu aproximativ un an inaintea alegerilor prezidentiale viitoare, in 2019 sa zicem, dupa un lung sir de amenintari reciproce, de teste nucleare nord-coreene, de discutii aprinse de condamnare la Natiunile Unite (cu rezolutii blocate sau nu de China), de pregatiri militare in regiune, de sanctiuni, Washingtonul decide sa puna in aplicare sloganul "Make America Great Again" si in politica externa, facand ceea ce nicio administratie americana de dupa 1953 nu a facut: sa recurga la solutia militara...
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Atmosfera de porc

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 22 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Magicianul PSD ne-a intors in timp cu 17 ani, la inceputul guvernarii Nastase. Va mai amintiti cum era? Nu vi se pare ca se instaleaza din nou atmosfera apasatoare, starea de lehamite si sufocare de atunci? Pentru cei care n-au trait-o sau au uitat-o: au fost niste ani, inainte de UE si NATO, cand cuvantul de ordine era omerta. Legea tacerii se aplica in spatiul public, in presa, dar o respectau si institutiile cheie din stat, atente sa nu deranjeze cumva puterea concentrata in mainile unui singur om. Dragnea conduce astazi tara la fel ca Nastase, despotic, pe baza de multa propaganda, falsificarea realitatii, minciuna si frica.
Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Regimul Dragnea si normalitatea privilegiilor

de Ioan Stanomir Contributors.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Actualitate | Opinii
In reprezentatia de teatru pe care o ofera premierul Grindeanu si colegii sai de cabinet, rolul domnului Dragnea este acela al regizorului care intervine, autoritar, in clipele in care actorii pierd din vedere partitura pe care sunt chemati sa o interpreteze. Admonestarile publice sunt semnul, important si nelinistitor, al nerabdarii stapanului. Iar nerabdarea stapanului nu face decat sa accentueze energia acestui guvern de interpusi.
Cristian Pantazi
Foto: Hotnews

Ziua cirtitei. Dragnea, Tariceanu si Grindeanu, cei trei kamikaze care conduc economia spre criza

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Am trait in 2008 frenezia populismului economic care ne-a costat scump. O retraim acum, cind Guvernul lui Grindeanu (e o conventie) si Parlamentul lui Dragnea si Tariceanu toarna gaz pe focul unei economii supra-incalzite de consumul pe credit si din import. Toate semnalele de la partenerii rationali arata un derapaj economic masiv, dar cei trei copiloti ai tarii continua sa adopte masuri economice irationale.
Dumitru Sandu
Foto: Arhiva personala

Spre o diagnoza integrata a plagiatului

de Dumitru Sandu Contributors.ro
Luni, 20 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Introduc un material colectiv care cred ca poate contribui la o identificare complexa a plagiatului sub aspectul multiplelor sale fatete si determinari. Maladia plagiatului a fost si este amplu discutata in ultimii cinci ani de zile. Acum problema este mai bine constientizata. Intoleranta la furtul intelectual pare sa fie in crestere. Incep sa apara semne ale unor eforturi de prevenire. Diagnoza si etiologia plagiatului de aici si acum sunt insa, inca departe de a fi pe drumul bun. Practicile dominante in domeniu sunt segmentare, centrate in special pe detectarea automata a similitudinilor, cu implicarea unor experti.
Marian Zulean
Foto: Arhiva personala

Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale: inteligenta intelligence-ului romanesc (I)

de Marian Zulean Contributors.ro
Duminică, 19 Mar 2017 Actualitate | Opinii
ASSN a primit anul acesta un nou buget, cu rente viagere, bine mascat in bugetul Educatiei, asta in timp ce putinii bani alocati cercetarii se evapora, iar cercetatorii fac apeluri disperate. Doua proiecte, ce propuneau stoparea finantarii ASSN au cazut in Parlament la finalul anului 2016, respectiv la inceputul anului 2017. Mai mult decat atat, a fost creata Academia de Stiinte Juridice iar proiectul infiintarii unei Academii de Stiinte ale Managementului se afla in Parlament. Tarii cat mai multe academii (cu rente viagere)!
Bogdan Murgescu
Foto: Arhiva personala

A sti sau a nu sti - limbi straine si nu numai

de Bogdan Murgescu Contributors.ro
Sâmbătă, 18 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Un ras homeric strabate media dupa cuvantarile devenite virale ale doamnei ministru al muncii la ONU. Intr-un fel, este o reactie salubra, pentru ca rasul este arma suprema impotriva imposturii. Totusi, se cuvine sa nu ne multumim cu evocarea zicalei "ridicolul ucide", pentru ca aceasta este doar o metafora, si nici macar metaforic nu este confirmata chiar intotdeauna de realitate.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Prioritatile familiei Dragnea, urgentele Romaniei:  porci, centre de agrement si abuzul in serviciu

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 17 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, pare ca a luat guvernarea pe persoana fizica si ca exercita puterea in beneficiu personal, pentru a-si rezolva diverse probleme. Cum se face oare ca prioritatile absolute ale guvernarii in prima luna de dupa alegeri se suprapun perfect cu interesele familiei Dragnea? Prin ce miracol guvernul legifereaza cel putin in trei situatii  exact in acele domenii de care profita in primul rand liderul PSD sau familia lui? Dupa numai o luna de la instalare, tot guvernul Grindeanu lucreaza parca la bunastarea familiei Dragnea.
Jan Cornelius
Foto: Arhiva personala

Pacostea politizarii culturii

de Jan Cornelius Contributors.ro
Vineri, 17 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Ma implic de multi ani aici in Germania in favoarea literaturii romane, ca mijlocitor al culturii si ca traducator. Am organizat adesea lecturi cu autori romani in spatiul german, dar mai ales aici la Dusseldorf, pe banii orasului. Consider ca literatura romana actuala este in parte o literatura de mare valoare, care merita sa fie cunoscuta aici in Germania. Si lupt nu de putine ori cu cliseul ca Romania este o tara cu o cultura ce lasa de dorit. Am o fire in general optimista si obisnuiesc sa privesc realitatea, nu rareori trista, dintr-o perspectiva umoristica, dar de data asta mi-a cam pierit rasul.
Lucian Boia
Foto: Arhiva personala

Vieti paralele: Charles de Gaulle si Gabriel Oprea

de Lucian Boia Contributors.ro
Vineri, 17 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Cariere uluitoare ca aceea a generalului Gabriel Oprea nu s-au mai vazut la romani. Sunt rare si in istoria lumii. M-ar tenta comparatia cu Napoleon, insa mi-e teama ca unii ar considera-o abuziva, pe motiv ca marele corsican a biruit in nenumarate rinduri pe cimpul de lupta, in timp ce romanul nu are nici un Austerlitz la activ. E drept ca Oprea n-a cistigat nici o batalie, dar nici n-a pierdut vreuna, ceea ce nu e cazul invinsului de la Waterloo, asa ca, sub acest aspect, bilantul s-ar echilibra
Cosmin Marinescu
Foto: Arhiva personala

Creditele de angajament: capcana bugetara cu bataie lunga

de Cosmnin Marinescu Contributors.ro
Vineri, 17 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Bugetul anului 2017 cuprinde prevederi care au fost mai putin prezente in dezbaterea publica si in cadrul opiniilor de specialitate. Acestea sunt creditele de angajament. Spre deosebire de toti ceilalti ani, bugetul pentru 2017 vine cu o dinamica spectaculoasa a creditelor de angajament, care ar putea deveni totodata si principala problema a situatiei bugetare in urmatorii ani.
Dorin Dobrincu
Foto: Arhiva personala

Guvernul-tatuc si "grija" fata de Moldova

de Dorin Dobrincu Contributors.ro
Vineri, 17 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Doamna Sevil Shhaideh a ajuns marti, 14 martie a.c., la Iasi, unde a avut intalniri cu primarii din judet. Dincolo de faptul ca miza venirii ministrului in capitala Moldovei are directa legatura cu jocurile de putere din interiorul principalului partid de guvernamant, in mod particular ale celui iesean, mi-au atras atentia consideratiile de natura economica. Doamna Shhaideh a tinut sa inchida orice perspectiva critica cu privire la actiunile cabinetului din care face parte: "As vrea sa eliminam orice discutie ca guvernul ignora Moldova"...
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Lalele cu spini. "Populismul bun" si "populismul rau". Vestea buna si vestea rea din alegerile olandeze

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Joi, 16 Mar 2017 Actualitate | Opinii
Criza turco-olandeza l-a ajutat pe premierul Mark Rutte (VVD) sa ramana in frunte, atitudinea ferma, la limita diplomatiei, a guvernului de la Haga impotriva celor doi ministri turci aflati pe teritoriul Olandei scazandu-i lui Geert Wilders, in ultimele zile ale campaniei, bazinul de voturi anti-islamiste pe care se inaltase, amenintatoare, "piramida electorala" a PVV in ultimul an; Pe termen mediu si lung, la o privire mai atenta, se observa insa ca rezultatele alegerilor generale de ieri scufunda Olanda in fragmentare excesiv...

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri