OPINII
Alexandru Toma Patrascu
Foto: Arhiva personala

Noua Cruciada: de la Mary Poppins la Razboiul Toaletelor

de Alexandru Toma Patrascu Contributors.ro
Prin anii '60 o familie reuseste sa plece din Romania comunista. Odata ajunsi in Franta, pe aeroportul din Paris, parintii sint extrem de bucurosi; in schimb copilul priveste cu teama in stinga si in dreapta. "Unde sint capitalistii, mama?" intreaba el cu groaza. Pentru cei care au avut norocul sa nu cunoasca direct viata in comunism anecdota de mai sus poate parea bizara si necesita citeva explicatii.
Nicolae Danila
Foto: Arhiva personala

Banca Centrala moderna – institutie cu rol public major

de Nicolae Danila Contributors.ro
Consider ca in cadrul politicilor la nivel global se incadreaza si masurile post criza, de re-reglementare a pietelor financiare. Acestea dovedesc un pronuntat interes national, incluzind o reorientare a directiilor de actiune catre dezvoltarea fiecarei economii nationale, cu o concentrare a resurselor financiare, economice si umane in interiorul fiecarei tari. Sunt de acord cu opinia ca toate acestea fac parte din procesul deglobalizarii, de readucere a fortelor nationale si a resurselor acestora in interiorul fiecarei tari, cu o concentrare a lor pe activitati economice, financiare, de creare de valoare noua si mai ale de creare de noi locuri de munca.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Rezultatul meciului dintre Dragnea si Tudose

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 13 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Ziua de vineri, 13 octombrie, marcheaza inceputul declinului pentru Liviu Dragnea in fruntea PSD, dar razboiul pentru putere este inca departe de a fi transat. Premierul Mihai Tudose inregistreaza o victorie de etapa, mica dar importanta, in timp ce Dragnea pierde ceva din autoritatea de lider. Presedintele Klaus Iohannis, implicat la vedere in sustinerea lui Tudose, castiga si el un punct valoros de jucator politic eficient, chiar daca foarte tacut si cam incet. Guvernarea pe ansamblu si PSD pierd masiv la capitolul imagine. In locul a doi soldatei de partid - Shhaideh si Plumb - vin doi baroni de rit vechi. Cele doua CV-uri anunta orice altceva numai competenta si seriozitate nu.
Liviu Papadima
Foto: Arhiva personala

O sugestie

de Liviu Papadima Contributors.ro
Vineri, 13 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Ieri, la miez de noapte, am vazut doi dintre cei mai importanti oameni in statul roman - presedintele celui mai puternic partid din tara si premierul - asezandu-se, nadusiti, cu privirea incetosata dupa o sedinta-maraton de cam 6 ore, dinaintea camerelor de luat vederi, spre a transmite deznodamantul celor petrecute dincolo de usile inchise; spre a explica, pentru a nu stiu cata oara, ca totul e bine, partidul e strans unit in jurul binecuvantatului sau program de guvernare si a celor care il vor aduce la indeplinire, n-a fost razboi intern, n-au fost controverse, doar incapatanarea unor ministri...
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

ANALIZA Orbirea temporară și orbirea permanentă sau manual de distrugere necontrolată

de Cristian Felea Contributors.ro
Miercuri, 11 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Este o tragedie intr-un singur act. Un act abuziv. Sunt doar cativa actori: ANRE, ANRM, nou infiintata ACROPOMN (sunt sigur ca nu va suna cunoscut; nu-i nimic, lamurim totul imediat), SGG, ME si din nou ME, in fine Comisia pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor. Mize: controlul parghiilor de legiferare secundara si tertiara, contractarea de licente si acorduri in numele statului, controlul pietelor energetice si a operatiunilor economice pe uscat si pe mare. Intriga poate fi usor dedusa, iar eu as spune ca si deznodamantul poate fi anticipat. Dar sa lasam povestea sa se deruleze.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Cum vrea sa-i ia Tudose partidul lui Dragnea

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Marţi, 10 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Antena 3 a facut eforturi apreciabile de a umaniza luni seara un premier cam lipsit de harisma, de a-l asocia cu foste sau actuale mari glorii sportive (Hagi, Tiriac, Halep), de a-l ajuta pe cat posibil sa  inceapa bine razboiul declarat lui Dragnea. Mihai Tudose si prietenii lui s-au concentrat insa prea mult pe public si au vorbit prea putin pentru partid. Pentru urechile si simturile ascutite ale baronilor. Or, premierul Tudose are acum de cucerit partidul, nu publicul. Ce n-a sunat bine in lunga sa declaratie de razboi?
Valentin Naumescu
Foto: Arhiva personala

Mica Austrie si spargerea Marii Coalitii. Ce-ar insemna un cancelar de 31 de ani? Dar o coalitie de guvernare cu extrema dreapta?

de Valentin Naumescu Contributors.ro
Marţi, 10 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Duminica, 15 octombrie, Austria voteaza din nou. Dupa ce, la alegerile prezidentiale recente, "Edelweiss" a fost la cateva procente de un sef al statului provenind dintr-un partid extremist, fiind vorba de un politician care a umblat cu pistolul la cingatoare in campanie, iata ca alegerile parlamentare ar putea restructura sistemul de partide al tarii si implicit formula de guvernare.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

A inceput atacul lui Dragnea la premierul Tudose? UPDATE: A venit si riposta

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Luni, 9 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Inca n-au trecut patru luni intregi dupa ce Liviu Dragnea si-a dat jos propriul guvern, ca liderul PSD pare sa fi declansat atacul la premierul Tudose, instalat in vara dupa caderea lui Grindeanu. Toate informatiile obtinute de HotNews.ro, confirmate din mai multe surse, indica faptul ca s-au intetit conflictele intre cei doi, iar ultimul mare motiv de disputa ar fi refuzul premierului de a semna sesizarea la Curtea Constitutionala pe conflict intre puterile statului dupa ce DNA a inceput ancheta in dosarul Belina.
  • UPDATE 22.30: Premierul Mihai Tudose a admis, luni seara, la Sinteza Zilei, ca relatiile cu Liviu Dragnea s-au deteriorat si a anuntat o iminenta remaniere. Primii vizati ar fi ministri cu probleme penale protejati de liderul PSD. De acum, razboiul Dragnea - Tudose este pe fata, se desfasoara la vedere. Din momentul asumarii lui, Mihai Tudose nu mai are prea mult timp la dispozitie.
Cristian Felea
Foto: Arhiva personala

Mineri sacrificati pe altarul lacomiei si nepasarii

de Cristian Felea Contributors.ro
Luni, 9 Oct 2017 Actualitate | Opinii
La mina Lupeni accidentul colectiv produs in subteran, in lucrarile de pregatire pentru exploatarea unei felii in Panoul 7C, soldat cu decesul a doi mineri si ranirea unui al treilea, are cauze multiple. Ceea ce este comun insa in cazul tuturor accidentelor colective grave din subteranul minelor din Valea Jiului, inainte si dupa anul 1989, tine de raportarea la procedurile de asigurare a securitatii in munca, care au devenit victime ale cinismului, nepasarii si lacomiei.
Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala

Bataia e rupta din rai, dar ne arunca afara din Europa

de Lucian Popescu Contributors.ro
Luni, 9 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Incepand cu data de 3.10.2017, violenta domestica este interzisa in mod absolut in Romania. In traditia familiei romanesti, bataia e ingredientul nelipsit: sotul isi bate sotia, parintele isi bate copilul, fratele mai mare isi bate fratele mai mic. Spun "traditie" pentru ca bataia dateaza din cele mai vechi timpuri si o intalnim in mod regulat in jurul nostru. De aceea s-a si incetatenit in zicale precum "Bataia e rupta din rai", "Eu te-am facut, eu te omor", "Unde da tata creste". CEDO a stabilit saptamana trecuta ca nici traditia, nici disciplina nu pot fi justificari pentru pedepsirea corporala a copiilor.
Gheorghe Voicu
Foto: Florian Gheorghe

​Ziaristul

de Cristian Pantazi HotNews.ro
Duminică, 8 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Acum 20 de ani, Gica Voicu m-a luat de mina si m-a asezat pe un scaun din redactia pe care o conducea. Era ziarul cel mai vindut al momentului, National. Mi s-a parut incredibil ca acel om atit de blajin conducea cel mai tare ziar din tara. Avea un fantastic simt al umorului, dar si o doza uriasa de auto-ironie. El m-a debutat in presa mare. El, redactorul-sef al ziarului, isi gasea mereu citeva minute sa discute cu studentul care nu prea avea habar pe ce lume traieste.
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Si-a schimbat Romania politica externa? In viteza catre grupul de la Visegrad

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Miercuri, 4 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Apar tot mai multe informatii care indica faptul ca Romania cocheteaza cu grupul de la Visegrad (V4), vazut in UE drept clubul tarilor problema, cu derapaje serioase de la regulile Bruxelles-ului. Doar in ultimele doua-trei zile s-au aglomerat urmatoarele stiri: mininistrul de externe Theodor Melescanu a declarat, fara echivoc, la intalnirea de la Cluj cu omologul sau maghiar, Peter Szijjarto, ca Romnia este interesata de colaborarea ca grupul tarilor de la Visegrad. Romania ar urma sa participe peste o saptamana, la Budapesta, la reuniunea tarilor din V4 (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia).
Miron Damian
Foto: Contributors.ro

Conflictul unui procuror-sef DNA ajuns la Curtea Constitutionala

de Miron Damian Contributors.ro
Miercuri, 4 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Daca e un lucru bun care se poate spune despre Comisia de ancheta privind alegerile din 2009 este titlul, ca parte a scopului declarat si formalizat printr-o hotarare parlamentara. Anchetarea in parlament a circumstantelor unui anumit proces electoral este un scop legitim si important. Nu ca asta ar fi in sine o lauda, suna ca si cum am aprecia omul pentru haina, in ciuda avertismentului proverbial. In practica activitatea Comisiei a fost o farsa ridicola, de la inceput pana la sfarsit.
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

Impactul modificarii ROBOR asupra ratelor creditelor ipotecare

de Bogdan Dumitrescu Contributors.ro
Marţi, 3 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Dupa o perioada de peste un an si jumatate in care dobanzile de pe piata interbancara s-au situat la valori mai mici de 1% pe an, reprezentand niveluri minime istorice, in ultimele saptamani am asistat la o majorare destul de rapida a acestora. In cele ce urmeaza, va fi analizat impactul acestor evolutii asupra ratelor lunare platite de catre debitorii care au contractat credite ipotecare si vor fi construite scenarii pentru a arata care ar putea fi consecintele asupra acestora ale unor majorari inca si mai abrupte ale dobanzilor de pe piata interbancara.
Bogdan Dumitrescu
Foto: Hotnews

Impactul modificarii ROBOR asupra ratelor creditelor ipotecare

de Bogdan Dumitrescu Contributors.ro
Marţi, 3 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Dupa o perioada de peste un an si jumatate in care dobanzile de pe piata interbancara s-au situat la valori mai mici de 1% pe an, reprezentand niveluri minime istorice, in ultimele saptamani am asistat la o majorare destul de rapida a acestora. In cele ce urmeaza, va fi analizat impactul acestor evolutii asupra ratelor lunare platite de catre debitorii care au contractat credite ipotecare si vor fi construite scenarii pentru a arata care ar putea fi consecintele asupra acestora ale unor majorari inca si mai abrupte ale dobanzilor de pe piata interbancara.
George Scarlat
Foto: Arhiva personala

Catalonia: Suprarealismul elitelor europene şi bombele cu ceas din ograda UE

de George Scarlat Contributors.ro
Marţi, 3 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Reactia fata de evenimentele din Spania a liderilor europeni, a mass-media europene si a liderilor de opinie este ingrijoratoare. Amestecul de neputinta, lipsa de curaj si fantasme ideologice ale liderilor europeni, melanj pana acum benign, uneori motiv de anecdote si ironii, este pe cale sa devina de-a dreptul periculos in fata potentialelor crize cu care s-ar putea confrunta UE.
Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

Despre morti, doar adevarul!

de Valdimir Tismaneanu Contributors.ro
Luni, 2 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Scriu aceste randuri consternat si indignat de valul encomiastic la adresa lui Iulian Vlad. Despre morti, doar adevarul! Iar adevarul, in acest caz, este unul lugubru. Individul a condus o organizatie criminala, nu s-a cait niciodata, a mintit mereu, s-a dedat la plasmuiri mitologice menite sa prezinte o dictatura monstruoasa drept un regim patriotic. Traim oare, la peste zece ani de la condamnarea dictaturii comuniste, ora negationismului desantat?
Dan Tapalaga
Foto: Hotnews

Cat mai poate conta Romania pe UE si pe SUA

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Luni, 2 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Toti de afara vad derapajele grave din ultimele luni, dar incearca sa nu transforme in mod oficial Romania intr-un caz. Din acel moment, totul se complica. La Bruxelles, unde am petrecut cateva zile, cu totul altele sunt prioritatile acum: Polonia, Ungaria si, mai nou, Spania. Nimeni nu mai are chef de inca un copil-problema. Odata recunoscuta si verbalizata, problema se cere a fi rezolvata, iar UE s-a dovedit pana acum neputincioasa in cazurile amintite mai sus.
Toma Patrascu la Bucharest Science Festival
Foto: ASUR

Partea lemnoasa si partea fieroasa

de Alexandru Toma Patrascu Contributors.ro
Luni, 2 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Imediat dupa ce a terminat liceul, fiind vreme de razboi, tata a fost recrutat si trimis la scoala de ofiteri de artilerie. Dupa citeva decenii inca isi mai aducea aminte cu amuzament cum si-a inceput unul dintre instructori prelegerea: "Pusca este alcatuita din doua parti; partea lemnoasa si partea fieroasa". Pe la 80 si ceva de ani, bunica mai putea sa recite, in ordine, statiile de cale ferata de pe nu stiu ce ruta din Moldova; le invatase la geografie
Laurentiu Stelea
Foto: Arhiva personala

Episodul 2 Romania Digitala - ultima ora

de Laurentiu Stelea Contributors.ro
Luni, 2 Oct 2017 Actualitate | Opinii
Personal cred ca nu mai sunt resurse pentru alte esecuri, nici timp, nici bani... Administratia publica nu se mai poate face in secolul 21 fara digitalizare. Orice idee de reforma trebuie sa se bazeze pe digitalizare. In tarile din jurul nostru se vorbeste de sofisticarea serviciilor publice de e-guvernare iar noi nici nu am inceput. Sau mai bine zis am inceput, din cate citesc in ultimele zile dar nu am terminat niciodata.

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri