MEDIU
Institutul pentru Politici Publice si ECOTIC au lansat un nou studiu dedicat domeniului colectarii deseurilor electronice in Romania "Perceptia populatiei si a producatorilor despre colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice" este studiul realizat de Institutul pentru Politici Publice si GDB Research impreuna cu ECOTIC. Rezultatele studiului au fost prezentate in data de 28 septembrie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Ministerul Mediului a lansat programul Casa Verde Clasic prin care cetatenii pot primi intre 3.000 si 8.000 lei pentru a instala panouri solare si pompe de caldura Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a lansat miercuri Programul Casa Verde Clasic, atat pentru populatie cat si pentru persoanele juridice. Prin acest program populatia si persoanele juridice pot beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.
WWF: Ministerul Mediului propune impuscarea a 1.691 de animale salbatice strict protejate - 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice Un proiect de Ordin aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului pana pe 30 septembrie propune impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice, specii protejate, potrivit WWF Romania. Asociatiile WWF Romania, ACDB si Grupul Milvus se opun ordinului si cer refacerea studiului pe baza caruia ministerul doreste sa autorizeze noile cote de impuscare a animalelor salbatice.
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de la Paris la Conventia-cadru a ONU asupra schimbarilor climatice Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Acordului de la Paris la Conventia- cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice. Proiectul va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, informeaza Guvernul. Una dintre obligatiile cuprinse in acord este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 43% pana in 2030 fata de 2005.
Incendiu in Rezervatia Deltei Dunarii: Sute de hectare de stuf si vegetatie au ars Cateva sute de hectare de stuf si vegetatie din Rezervatia Biosfera Deltei Dunarii, pe raza judetului Constanta, au ars intr-un incendiu ce a izbucnit vineri dupa-amiaza, focul fiind stins de pompieri dupa peste 12 ore de interventie, anunta Mediafax.
Leonardo DiCaprio atrage atentia Guvernului Romaniei in privinta defrisarilor ilegale din tara Actorul Leonardo DiCaprio, care este si un sustinator al cauzelor ecologiste si al conservarii mediului, a publicat, vineri, pe contul sau de Instagram un mesaj de sustinere fata de protejarea mediului din Romania, exprimand ca Guvernul ar trebui sa protejeze padurile seculare din tara, potrivit Mediafax.
Ziua mondiala fara masini Ziua mondiala fara masini este marcata, anual, la data de 22 septembrie. Scopul imediat este descurajarea, pe cat posibil, a circulatiei cu automobilul personal sau de serviciu, in favoarea deplasarii cu bicicleta, a mersului pe jos ori, in ultima instanta, a transportului in comun, potrivit Agerpres.
Patru primarii din Buzau au fost amendate in cazul poluarii raului Calmatui, dupa ce au fost descoperite cateva mii de pesti morti Patru primarii din judetul Buzau au fost amendate cu cate 15.000 de lei de catre Garda de Mediu in cazul poluarii raului Calmatui, in albia caruia, la sfarsitul lunii august, au fost descoperite cateva mii de pesti morti, anunta News.ro. Administratiile locale nu au putut dovedi ca apa cu dejectii ajunge in statiile de epurare.
webPR: Statia de Reciclare, campania Ecotic dedicata mediului rural, ia startul si in judetul Brasov! Statia de Reciclare este o campanie de informare si colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), lansata de Organizatia ECOTIC in iunie 2016 si dedicata mediului rural din Romania. Dupa ce a strabatut judetul Iasi, Statia de Reciclare ia startul si in Judetul Brasov, incepand de astazi - 19 septembrie 2016, cu sustinerea Institutiei Prefectului Judetul Brasov, Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov.
OUG: Ministerul Economiei va finanta obligatiile de mediu de la Moldova Noua, in urma unei decizii a Curtii Europene de Justitie Ministerul Economiei va intreprinde toate masurile necesare pentru asigurarea conformarii statului roman la unele obligatii de mediu din sarcina operatorilor economici din industria extractiva aflati sub autoritatea sa, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate luni de Guvern. Reamintim ca in luna iunie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o hotarare prin care constata ca Romania a incalcat dreptul UE, din cauza ca nu au fost adoptate masurile necesare in scopul prevenirii poluarii cu praf de pe suprafata iazului Bosneag-extindere, aflat in proprietatea privata a statului si in administrarea SC Moldomin SA Moldova Noua.
BIRD imprumuta Romania cu 48 milioane euro pentru un proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti România va împrumuta 48 milioane euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru finanțarea unui proiect privind controlul integrat al poluării cu nutrienți, în vederea alinierii la cerințele Directivei UE a nitraților, de protejare a calității apei prin prevenirea poluării apelor subterane, potrivit unui comunicat al Guvernului. Executivul a aprobat luni un proiect de lege în acest sens, care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.
Guvernul a aprobat declararea Muntilor Fagaras ca Parc National Guvernul a aprobat initierea procesului de infiintare a Parcului National Muntii Fagaras ca un parc emblematic al Romaniei si Europei, conform unui memorandum adoptat miercuri in sedinta Executivului, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc national, care se vor derula in perioada octombrie 2016-2020.
Guvernul: 23 de noi arii naturale protejate din Romania vor fi incluse in reteaua ecologica europeana Natura 2000 Guvernul a aprobat miercuri o hotarare potrivit careia 23 de noi situri din Romania devin arii naturale protejate in cadrul retelei ecologice europene Natura 2000 si sunt declarate arii de protectie speciala avifaunistica. Declararea de noi arii de protectie speciala avifaunistica va contribui, in principal,  la conservarea speciilor de pasari de interes comunitar, dar va da si factorilor interesati posibilitatea sa administreze aceste arii si sa acceseze fonduri pentru Romania din bugetul UE, precizeaza Guvernul.
webPR: Bilant al Statiei de Reciclare in mediul rural din judetul Iasi: 11.575 de participanti si 15 tone DEEE colectate Pe 14 iunie 2016 a luat startul Statia de Reciclare, campanie semnata de Organizatia ECOTIC, in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Iasi (ADIS) si Agentia pentru Protectia Mediului Iasi. Pe parcursul a trei etape, Statia de Reciclare a strabatut satele judetului Iasi, reusind sa-si atinga obiectivele: informarea locuitorilor din mediul rural asupra importantei colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), precum si colectarea efectiva a 15 tone de deseuri.
Voluntarii care au curatat Lacul Bicaz, alungati pentru ca nu au vrut sa stranga balegarul din fata casei unui localnic Peste 180 de voluntari ai unor asociatii implicate in ecologizarea Lacului Bicaz, cel mai mare din Romania, au fost alungati de catre proprietarul unei case dintr-un cartier al orasului Bicaz, in a carui curte se cazasera temporar, pe motiv ca nu au vrut sa curete balegarul din fata locuintei, relateaza News.ro.
Garda Forestiera Ramnicu Valcea, sesizata cu privire la exploatarea suprafetei forestiere din Padurea Bratienilor Garda Forestiera Ramnicu Valcea a fost sesizata de Ministerul Mediului pentru a se verifica daca suprafata forestiera din Padurea Bratienilor a fost exploatata conform amenajamentului silvic.
Kaspersky Lab a deschis un centru de cercetare in Irlanda Compania rusa Kaspersky Lab anunta deschiderea primului sau centru de cercetare si dezvoltare din Europa, in Irlanda, la Dublin. Orasul a fost ales tinand cont de faima sa de hub tehnologic european, care ofera acces la personal IT inalt calificat si la o retea de companii celebre din domeniul tehnologiei.
Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat da startul inscrierilor pentru cea de-a VIII-a editie a concursului national de initiative de mediu Incepand din 7 septembrie 2016, se deschide sesiunea de inscrieri pentru cea de-a VIII-a editie a concursului Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, proiect de traditie al Organizatiei ECOTIC. Startul inscrierilor coincide cu lansarea noului web site al concursului, ce contine o sectiune dedicata inscrierilor online. Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat este concursul national de traditie al Organizatiei ECOTIC, dedicat initiativelor de protectie a mediului si conservare a resurselor planetei.
Schimbarile climatice anunta taifunuri mai violente in Asia (studiu) Fenomenul schimbarilor climatice va spori din nou violenta taifunurilor asupra Chinei, Taiwanului, Japoniei si celor doua state coreene, potrivit unui studiu publicat luni, care semnaleaza deja o intensificare a acestor fenomene pe fondul incalzirii temperaturii oceanelor, transmite AFP, citata de Agerpres.
Greenpeace a inventariat 845 de hectare de paduri seculare in muntii Fagaras din judetul Arges si va propune sa fie introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine In ultimele trei saptamani, zeci de activisti Greenpeace din 14 tari europene au cartat 845 de hectare de paduri seculare in muntii Fagaras din judetul Arges. Greenpeace va propune ca aceste paduri sa fie incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine care a fost instituit de Guvernul roman. Analiza Greenpeace arata de asemenea ca in ultimii zece ani, in zona care inainte adapostea 2.575 de hectare de paduri virgine, 985 de hectare (38,3%) au fost distruse.

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi