REZOLVAREA DISPUTELOR
Liliana Dranca si Alexandra Valcelaru - PeliFilip
Foto: PeliFilip
Dosare juridice

Noile obligatii privind achizitia si vanzarea gazelor naturale si restrictiile la import - export

de Liliana Dranca si Alexandra Valcelaru PeliFilip
Noi reguli privind functionarea pietei gazelor naturale au fost introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 ("OUG 64/2016"). In principiu, OUG 64/2016 limiteaza aplicarea in timp a unor dispozitii ale Legii nr. 123/2012 si stabileste anumite obligatii in sarcina producatorilor si a furnizorilor in legatura cu vanzarea si achizitia de gaze naturale. Masura in care, urmare a OUG 64/2016, piata gazelor naturale din Romania se indreapta spre o completa integrare in piata interna de gaze naturale a Uniunii Europene, fara restrictii la import si export, ramane insa discutabila.
Mihnea Sararu si Alina Ciocoiu - PeliFilip
Foto: PeliFilip
​Dosare Juridice

Ce efecte mai poate produce "Legea darii in plata" ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 623 din 25 octombrie 2016?

de Mihnea Sararu si Alina Ciocoiu PeliFilip
Prin decizia pronuntata saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a incercat sa atinga o solutie prin care sa impace atat sustinatorii, cat si contestatarii Legii darii in plata. In ceea ce priveste unele dintre cele mai importante prevederi ale legii, Curtea a admis ca exista vicii de neconstitutionalitate, insa, prin comunicatele sale de presa, a indicat o solutie de salvgardare a acesteia: obligatia instantelor de drept comun de a analiza o conditie suplimentara (neprevazuta de lege) pentru a putea aproba darea in plata.
Alexandru Gosa, Senior Associate PeliFilip
Foto: Hotnews
Dosare juridice

VIDEO INTERVIU Alexandru Gosa, PeliFilip: Cum eviti blocarea activitatii companiei

de Narcis Anton Smile Media
Litigiile societare sunt litigiile care au legatura cu societatile, cu administratorii, cu actionarii lor. Iar aici vedem activitate in toate sensurile: vedem administratori care se judeca cu societatea, societati care se judeca cu administratorii, actionari care se dau in judecata intre ei. Vedem litigii cerebrale care sunt pornite si duse pe baza de calcule financiare si litigii emotionale care sunt iscate si intretinute de animozitatile intre oameni. Vedem actionari care lanseaza o suta de litigii impotriva unei societati si vedem administratori care se pretind salariati ca sa beneficieze de protectia legislatiei muncii”, a declarant Alexandru Gosa, Senior Associate PeliFilip
Dosare Juridice

Egalitatea in achizitiile publice: cand contractantul existent re-liciteaza pentru serviciile pe care deja le presteaza

de Alexandru Gosa PeliFilip
In peisajul achizitiilor publice se intalneste frecvent situatia in care, la expirarea termenului unui contract de servicii, autoritatea contractanta trebuie sa organizeze o noua procedura de achizitie pentru continuarea prestarii acestora. Situatia prezinta anumite particularitati in domenii precum IT&C, cand se pune problema dezvoltarii si mentenantei unor sisteme si programe deja implementate si operate de actualul contractant, iar acesta se decide sa participe la noua procedura de achizitie, fie ca ofertant, fie ca subcontractant.
Razvan Ionescu si Loredana Cristea, Associate PeliFilip
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice

O noua procedura de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul nebancar instituita in favoarea consumatorilor

de Razvan Ionescu, Loredana Cristea PeliFilip
In contextul unei tendinte generale la nivel european de intarire a protectiei consumatorilor de servicii financiare, in luna iulie a anului curent a fost lansata Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nebancar (SAL-FIN), domeniu ce cuprinde piata asigurarilor-reasigurarilor, piata de capital si sistemul pensiilor private. Entitatea isi propune sa ofere o varianta extrajudiciara simpla, rapida si necostisitoare de solutionare a disputelor dintre consumatorii de servicii financiare nebancare si comercianti, fiind un remediu suplimentar pus la dispozitia acestora. Important de mentionat este faptul ca procedura nu inlatura posibilitatea consumatorilor de a adresa plangeri catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.), A.N.P.C. sau de a formula cereri direct in fata instantelor de judecata.
Alexandru Gosa - Senior Associate
Foto: PeliFilip
Dosare Juridice

Litigiile sicanatoare pe piata de capital

de Alexandru Gosa PeliFilip
Lipsa unei traditii si a experientei in confruntarea cu reclamanti abuzivi face ca pietele de capital din Romania sa fie vulnerabile la abuzurile actionarilor. Practica ultimilor ani releva situatii in care actionari minoritari sau ultraminoritari au declansat adevarate razboaie impotriva emitentilor sau a celorlalti actionari, impiedicand functionarea corespunzatoare a societatii sau blocand realizarea unor operatiuni importante decise de adunarea generala. Intr-un caz extrem, un actionar care detinea o singura actiune la capitalul social al emitentului a introdus sute de cereri vizand blocarea inregistrarii la registrul comertului ori anularea hotararilor adunarii generale, reusind sa amane publicarea si implementarea unor hotarari pentru aproape un an.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică