CULTURĂ
"A scrie și a face istorie: generația Marelui Război", tema României la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2018 Ȋn perioada 10-12 aprilie are loc, la Centrul Expozițional Olympia din Londra, cea de-a 47-a ediție a unuia dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte - Târgul Internațional de Carte de la Londra, la care România participă pentru cea de-a unsprezecea oară consecutiv. Evenimentele românești, reunite sub titlul generic "Writing and Making History: Remembering the Great War Generation"/ "A scrie și a face istorie: generația Marelui Război", evocă, în primul rând, participarea românilor în Primul Război Mondial și Marea Unire prin intermediul ecourilor literar-artistice ale acestor momente istorice cruciale.
Baletul Coppélia, in premieră la Opera Maghiară din Cluj Ansamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj revine cu o premieră de balet, Coppélia de Léo Delibes ce va avea loc pe data de 7 aprilie, de la ora 18:00. Coregrafia și regia premierei spectacolului Coppélia este semnată Rareș Arcadie Cîmpean. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Kulcsár Szabolcs.
Mihai Şora invitatul Conferintelor Teatrului National, duminica 15 aprilie O nouă conferință susținută de filosoful și eseistul Mihai Șora va avea loc la Teatrul Național București pe 15 aprilie, de la ora 11.00, la Sala Studio. Neobosit, la aproape 102 ani, Mihai Șora va intra din nou în dialog cu publicul Naționalului bucureștean, după o recentă întâlnire cu spectatorii săi, desfășurată la aceeași Sală Studio, în luna ianuarie. Fără a fi părăsit niciun moment de entuziasm și energie, Mihai Șora încă privește, călătorește, caută. Participă la Univers, după cum însuși se exprimă.
Șase piese finaliste în cadrul NEW DRAMA - concursul de dramaturgie pentru adolescenți Teatrul Excelsior anunta numele celor șase finaliști ai ediției a IV-a a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, stabilite de un juriu de specialitate după lecturarea pieselor trimise. Înscrierile pentru această ediție a concursului au însumat un număr de 56 de piese scrise de tineri autori din 36 de orașe, sate și comune din întreaga țară.
Alexandru Tomescu, din nou la Sala Radio Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu își dau o nouă întâlnire cu publicul la Sala Radio joi, 5 aprilie, de la ora 19.00, într-un concert de excepție alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului japonez Naoto Otomo. Concertul va debuta într-o notă muzicală inspirată din repertoriul japonez contemporan, cu lucrarea Triptyque pentru orchestră de coarde, de Yasushi Akutagawa. Va urma în program Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47, de J. Sibelius, al cărui protagonist va fi Alexandru Tomescu și vioara lui de poveste. Concertul se va încheia cu Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88, de A. Dvořák.
​A patra editie Spotlight - Bucharest International Light Festival intre 12 - 15 aprilie Între 12 și 15 aprilie, Calea Victoriei devine o expoziție itinerantă în aer liber, cu ocazia celei de-a patra ediții SPOTLIGHT - Bucharest International Light Festival. Harta instalațiilor de lumină va fi extinsă în 2018 cu noi locații din București. Astfel, pe lângă traseul deja consacrat - Calea Victoriei între Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței - clădiri emblematice din București precum Arcul de Triumf, Ateneul Român sau Palatul Știrbei vor face parte în premieră din programul celei de-a patra ediții Spotlight. Un alt element de noutate este concursul internațional de video mapping pe fațada Palatului CEC.
Cannes 2018 - Producătorii francezi de film susţin anularea proiecţiilor în avanpremieră pentru presă Uniunea franceză a producătorilor de cinema (UPC), formată din 200 de profesionişti, susţine Festivalul de la Cannes care a decis să pună capăt, începând cu această ediţie, a proiecţiilor în avanpremieră de presă pentru filmele din selecţie, relatează news.ro, care citează AFP.
Vernisajul expoziției „Războiul - între mit și artă”, la Palatul Sutu Muzeul Municipiului București vă invită joi, 5 aprilie 2018, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Războiul - între mit și artă”, care va avea loc la Palatul Suțu. Este războiul mitul fondator al României Mari? Cum arată fața acestui mit? Expoziția este gândită să ridice întrebări și să pună problema a ceea ce suntem în raport cu războiul și cu miturile lui. Expozitia prezinta publicului o selecție sintetică a pieselor din patrimoniul Pinacotecii Municipale cu valoare ilustrativă pentru Primul Război Mondial și Anul Centenarului.
Bogdan Răileanu, lectură în premieră din romanul 'Dinții ascuțiți ai binelui' - marţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu Librăria Humanitas de la Cişmigiu gazduieste marţi, 3 aprilie, ora 19, o nouă seară de lectură publică „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc“. Invitat de aceasta data va fi Bogdan Răileanu care va citi un fragment din romanul Dinții ascuțiți ai binelui, aflat în pregătire la Editura Humanitas, în colecția „Scriitori români contemporani“, coordonată de Andreea Răsuceanu.
București capitala jazz-ului mondial: 17 trupe din 12 țări la EUROPAfest - Bucharest International Jazz Competition În perioada 12 – 19 mai, sub sloganul "100% jazz" EUROPAfest - Bucharest International Jazz Competition invită iubitorii de muzică la seri memorabile cu jazz de calitate, ritmuri originale, idei îndrăznețe și combinații surprinzătoare. O săptămână dedicată concertelor, workshopuri-lor și jam sessions animate de artiști de pe 4 continente, cu backgrounduri culturale diferite, care se luptă pe scenă pentru câștigarea Marelui Premiu. In urma selectiei, s-au calificat 17 trupe de jazz, cuprinzand artisti din 12 tari, care vor oferi publicului un regal de jazz.
Primăvara literară aduce noi aparitii la Editura Litera Primăvara aceasta aduce multe noutăți pe listele de lectură ale cititorilor. Fie că este cea mai nouă și îndrăzneață carte de proză scurtă semnată Alice Munro, autoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, sau una dintre cele mai fascinante investigații culturale care ne prezintă istoria relației omului cu problema imunității adusă în prim plan de Eula Biss, sau un roman ce pare desprins din viață, câștigător al Premiului Man Booker, cititorii au de unde alege.
Pianul Călător - 8. România - 100. Turneu Extraordinar "Best Of" Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit un program continand o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.
"Omul din Nazaret", romanul în care Anthony Burgess reconstituie parcursul lui Isus într-un dialog permanent cu Scripturile ​Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 4 aprilie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la lansarea romanului Omul din Nazaret de Anthony Burgess, recent apărut în colecția Raftul Denisei în traducerea Danei Crăciun. Vor prezenta cartea Monica Broșteanu, traducător și exeget biblic, Tatiana Niculescu, scriitoare și George Volceanov, traducător, filolog, specialist în literatura engleză. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
Peste o sută de profesori de limba spaniolă din România își perfecționează cunoștințele de predare la Institutul Cervantes Jocul ca formă de interacțiune umană, stimularea îmbogăţirii vocabularului şi integrarea limbajului cu conținutul au fost câteva dintre temele discutate weekend-ul trecut în cadrul atelierelor educaționale organizate de Institutul Cervantes din București. În total, 108 profesori de limba spaniolă au beneficiat de aceste cursuri pregătite de specialiști, în scopul de a-și actualiza tehnicile de predare.
​​HARTĂ INTERACTIVĂ Unirea Basarabiei cu România, 100 de ani după La 27 martie 1918 Sfatul Țării proclama la Chișinău unirea Basarabiei cu România. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, in parteneriat cu Esri Romania, a realizat un webinar pe tema “Unirea Basarabiei cu România”, eveniment care a marcat simbolic aniversarea celor 100 de ani de la eveniment și au prezentat o hartă interactivă de tip StoryMap cu momentele militare premergătoare unirii și „fotografia” Basarabiei în urmă cu un secol.
O sculptură unică din bronz a lui Brâncuşi, scoasă la licitație / Lucrarea ar putea stabili un nou record de preț pentru artistul român "La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)", o sculptură unică din bronz lustruit, realizată de Constantin Brâncuşi la Paris în 1932, va fi licitată pe 15 mai, la Chirstie's New York, în cadrul sesiunii "Evening Sale of Impressionist and Modern Art", potrivit artdaily.com, citat de news.ro.
De Florii, la Palatul Mogoșoaia: "PianoImpro Show" și flori de Murivale Duminică 1 aprilie 2018, de la ora 12, în debutul ediției a VII-a a Mogoşoaia ClasicFest, va avea loc un dublu eveniment în peisajul cultural românesc: Piano ImproShow și o expoziție excepțională "Flori din grădina de la kilometrul 0", un eveniment in care muzica și pictura se vor întrepătrunde. În Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, vor răsuna în aranjamente pianistice atractive piese din repertoriul: Clodplay, Queen, Pink Floyd, Michael Jackson, dar și opusuri imaginate de Mozart și Paganini, în timp ce spectatorii vor putea privi și explozia de culori imaginată de Vasile Mureșan (Murivale), atunci când florile l-au inspirat.
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene sustine un concert extraordinar la Ateneul Român EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneului Român sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Programul cuprinde Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov.
Expoziția "Războiul la feminin: româncele în Primul Război Mondial" vernisata la Londra Programul de celebrare a Centenarului Marii Uniri continuă la Institutul Cultural Român din Londra cu expoziția „Războiul la feminin: româncele în Marele Război”, o evocare a excepționalei contribuții a femeilor române la victoria din Primul Război Mondial. Printr-un montaj expresiv de imagini de epocă, portrete și citate, expoziția prezintă acest aspect mai puțin cunoscut al participării românești la marea conflagrație, dar fără îndoială cu atât mai important cu cât eroismul și devotamentul femeilor în teatrele marilor bătălii și în spatele frontului, ca protagoniste și inițiatoare ale unor importante demersuri medicale, umanitare și diplomatice, au contribuit nu numai la victoria militară, ci și la reconsiderarea radicală a poziției social-politice a femeii în societate.
Aurora Liiceanu, invitata Conferintelor Teatrului National, duminica 1 aprilie Duminica, 1 aprilie 2018, în cadrul programului Conferintele Teatrului National este invitata psihologul Aurora Liiceanu care va susține conferința cu titlul Inconfortul psihologilor: incertitudini și ezitări. Conferinta va avea loc incepand cu ora 11.00, la Sala Pictura a Teatrului National Bucuresti.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri