CULTURĂ
Pe 15 martie se deschide Targul de carte de la Leipzig unde Romania este invitata de onoare In perioada 15-18 martie 2018, Romania este tara invitata de onoare a unuia dintre cele mai importante targuri de carte din lume, Leipziger Buchmesse - Targul de carte de la Leipzig. Participarea Romaniei la acest eveniment semnifica nu doar relansarea si intensificarea legaturilor culturale romano-germane, ci si dezvoltarea de proiecte si colaborari pe termen lung, in toate domeniile culturale si academice. Publicul german va avea ocazia sa descopere sau sa redescopere autori precum Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Lavinia Braniste, Denisa Comanescu, Rodica Draghincescu, Florin Lazarescu, Catalin Mihuleac, Ioana Nicolae, Doina Rusti, Robert Serban, Iulian Tanase, Calin Torsan, Cosmin Manolache, Matei Visniec sau Varujan Vosganian.
Centenar 2018: Parlamentul in pribegie.1916-1918. Amintiri, note si impresii de Grigore Procopiu - despre personajele-cheie care au scris istoria Romaniei din noiembrie 1916 pana spre finalul anului 1918 Editura Humanitas va invita marti, 13 martie, ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, la lansarea volumului "Parlamentul in pribegie.1916-1918. Amintiri, note si impresii" de Grigore Procopiu, senator si avocat, membru in parlamentul care a votat, in vara lui 1917, pentru reforma agrara si vot universal.  La eveniment vor vorbi Daniel Cain, editor, cercetator la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane, Ioan Stanomir, politolog si publicist, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si Cristian Patrasconiu, jurnalist.
ICR: Peste 50 de titluri recente, precum si traduceri din autori romani reprezinta Romania la Salonul cartii de la Paris Romania va fi prezenta la editia din acest an a Livre Paris/Salonului cartii de la Paris, desfasurata intre 16 si 19 martie 2018, cu un stand si cu o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman. Logo-ul  participarii romanesti de anul acesta la Livre Paris este "Roumanie, comme vous ne l'avez jamais lue"/ "Romania, asa cum nu ati mai citit-o". Peste 50 de titluri recente, precum si traduceri din autori romani publicate cu sprijinul Centrului National al Cartii din cadrul ICR, vor fi prezentate la Salonul Cartii de la Paris. Programul standului prevede 22 de evenimente, la care vor participa scriitori, traducatori, editori, diplomati, dintre care 15 invitati din Romania.
Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Academia Romana au infiintat Senatul Culturii, organism cu rol consultativ Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Academia Romana au infiintat, vineri, Senatul Culturii, organism cu rol consultativ, anunta News.ro. Reprezentantii celor doua institutii au semnat in acest sens un protocol, astfel, MCIN va beneficia de expertiza Academiei Romane in configurarea politicilor publice din domeniul culturii.
Marile doamne ale literaturii romane omagiate la Budapesta Prelegerea intitulata "Marile doamne ale literaturii romane" prezinta succint cateva nume feminine reprezentative ale scrisului romanesc din perioade literare diferite: regina Maria a Romaniei, Hortensia Papadat Bengescu, Martha Bibescu, Cella Serghi si Nina Cassian. De asemenea, prezentarea se opreste la numele celor mai cunoscute muze ale marii noastre literaturi: Veronica Micle, Leny Caler, Fanny Rebreanu, Maytrei, etc. Trecand in revista si cele mai cunoscute personaje feminine din literatura romana, comunicarea se incheie cu aducerea la zi a seriei scriitoarelor contemporane de literatura romana, incluzand si autoarele din Ungaria.
Laureatul Premiului Pritzker pe 2018 este arhitectului indian Balkrishna Doshi Premiul Pritzker, cea mai prestigioasa recompensa din lume in domeniul arhitecturii, a fost atribuit miercuri lui nonagenarului Balkrishna Doshi. Balkrishna Doshi devine cel mai varstnic laureat si primul indian care castiga aceasta distinctie, informeaza News.ro citand AFP. "Datorez acest premiu mentorului meu, Le Corbusier", a comentat laureatul pe 2018, cu privire la premiul Pritzker, adesea considerat echivalentul Nobelului in arhitectura.
100 de ani de inventica romaneasca sarbatoriti luni, 12 martie, la Politehnica din Bucuresti Institutul Cultural Roman (ICR) si Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) organizeaza luni, 12 martie, evenimentul  "100 de ani de inventica romaneasca", care se inscrie in seria de manifestari dedicate celebrarii Centenarului Marii Uniri. Evenimentul va avea loc in Amfiteatrul AN 010 "Radu Voinea" - cladirea Rectoratului UPB incepand cu ora 17:00.
Scriitorii romani invitati sa depuna mesaje in "Capsula timpului" de la Bojdeuca Ion Creanga Pentru a marca aniversarea Centenarului primului muzeu literar din Romania, Muzeul "Ion Creanga" (Bojdeuca), inaugurat in data de 15 aprilie 1918, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi lanseaza o invitatie neconventionala scriitorilor romani. Potrivit MNLR Iasi, scriitorii romani sunt invitati sa trimita o scrisoare de maximum o pagina A4 pe adresa MNLR Iasi, continand un mesaj scris de mana pentru oamenii de peste un secol, care sa continue fraza: "Nu stiu altii cum sunt, dar eu...". Scrisorile, care vor ramane sigilate, vor fi depuse intr-o asa-numita "capsula a timpului", urmand a fi deschise pe 15 aprilie 2118.
Intalnire cu Augustin Cupsa si invitatii sai despre romanul "Asa sa creasca iarba pe noi" Joi, 8 martie, ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, puteti participa la lansarea romanului "Asa sa creasca iarba pe noi" de Augustin Cupsa, recent aparut in colectia Scriitori romani contemporani coordonata de Andreea Rasuceanu. La eveniment vor vorbi Augustin Cupsa, Cosmin Ciotlos, Angelo Mitchievici si Andreea Rasuceanu.
Balerina Francesca Velicu a fost nominalizata la Laurence Olivier Awards Balerina Francesca Velicu a fost nominalizata la Laurence Olivier Awards, a treia nominalizare, dupa cele de la National Dance Awards, in Regatul Unit al Marii Britanii, intr-un singur an.
Nicolae Constantinescu conferentiaza despre 'Popasuri erotice in Bucurestii cantecelor de lume', la Palatul Sutu Muzeul Municipiului Bucuresti va invita pe 8 martie, ora 18.30, la conferinta "Popasuri erotice in Bucurestii cantecelor de lume" - cu Nicolae Constantinescu. Evenimentul va avea loc la Palatul Sutu. O incursiune in lumea cantecelor de lume poate fi un util prilej de reconstituire si restituire a unui trecut cultural ale carui miresme si sonuri nu au disparut definitiv, coplesite de claxoanele automobilelor si de fumul tevilor de esapament.
London Schools Symphony Orchestra va concerta pe scena Festivalului ICon Arts Transilvania 2018 London Schools Symphony Orchestra (LSSO) va concerta, pentru prima data in Romania, pe scena Festivalului international de arta contemporana ICon Arts Transilvania 2018, ce va avea loc in luna iulie, la Sibiu. LSSO va veni in Romania la invitatia Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR), iar in cadrul festivalului va prezenta "Rapsodia Romana" de George Enescu, "Three Dance Episodes from On the Town" de Leonard Bernstein si "Concertul pentru orchestra" de Bela Bartok, informeaza Agerpres.
Festivalul National de Teatru 2018 va avea loc in perioada 19 - 28 octombrie si va fi dedicat regizoarei Catalina Buzoianu Cea de-a 28-a editie a Festivalului National de Teatru (FNT) va avea loc la Bucuresti, in perioada 19 - 28 octombrie, si va fi dedicata regizoarei Catalina Buzoianu. In anul Centenarului Marii Uniri a romanilor, activitatile si evenimentele dedicate Festivalului se vor desfasura sub simbolul: #fnt100 - Festivalul National de Teatru 2018 - in 100 de evenimente.
Varujan Vosganian lanseaza "Cartea soaptelor" / "The Book of Whispers",  la New York Publicat la Editura Polirom, in anul 2009, romanul Cartea soaptelor, unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a aparut in versiunea engleza la inceputul acestui an la prestigioasa editura americana Yale University Press, in traducerea lui Alistair Ian Blyth si se afla pe lista nominalizarilor la Premiile PEN America, editia 2018, la sectiunea de traduceri (carte de fictiune)/ PEN Translation Prize. Lansarea romanului "The Book of Whispers" pe pamant american va avea loc vineri 9 martie 2018, la ICR New York, Auditorium, in prezenta scriitorului.
Actritei Farnces McDormand, care a castigat Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal, i s-a furat statueta. Hotul a fost prins, iar statueta returnata artistei Barbatul acuzat ca i-a furat actritei Farnces McDormand Oscarul in cadrul petreceri oficiale organizata de Academia de Film de la Hollywood a fost arestat, relateaza Reuters.
In weekend, Opereta aduce primavara in Bucuresti "Povestirile lui... Offenbach" si "Vestitorii Primaverii... in partituri tenorale" sunt spectacolele prezentate Teatrul National de Opereta si Musical "Ion Dacian" pe 10 si 11 martie. Sambata 10 martie, de la ora 19:00, la Sala Mica a Palatului National al Copiilor sunteti asteptati la "Povestirile lui Offenbach", in regia Constantei Cimpeanu, iar duminica 11 martie, de la ora 19:00, la "Vestitorii primaverii... in partituri tenorale", un spectacol realizat in parteneiat cu Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti.
Baletul 'Frumoasa din Padurea adormita' cu Compania Batalov din St. Petersburg, la Timisoara Compania "St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov" revine pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara cu un spectacol-eveniment: Frumoasa din Padurea adormita, balet in trei acte si un prolog, de Piotr Ilici Ceaikovski, cu un libret de I. Vsevolojski si M. Petipa dupa povestea lui Charles Perrault. Unica reprezentatie a spectacolului in aceasta stagiune la Timisoara va avea loc duminica, 11 martie 2018, de la ora 20.
Romania, tara invitata de onoare la Targul de Carte de la Leipzig - Ambasada Germaniei o felicita printr-un mare banner expus pe fatada cladirii Ambasadei Intre 15-18 martie are loc in Germania Targul de Carte de la Leipzig. La primul mare targ de carte german al primaverii, aproape 2400 de expozanti din peste 40 de tari vor prezenta lucrarile lor unui numar de ca. 200.000 de vizitatori. Invitatul de onoare la editia din acest an a Targului de Carte de la Leipzig este Romania. Sub motto-ul "Zoom in Romania" va fi prezentata scena romaneasca culturala in peste 50 de manifestari.
Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana - expozitie si lansare de carte in Germania Muzeul Municipiului Bucuresti anunta debutul si derularea unui proiect dedicat recuperarii unor fragmente de istorie comuna romano-germana, veche de peste patru sute de ani. Expozitia "Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana" este organizata de Muzeul Municipiului Bucuresti si gazduita de Primaria Orasului Leipzig, in perioada 6-15 martie, precum si de Centrul Comercial Promenaden Hauptbahnhof Leipzig in perioada 12 aprilie-6 mai 2018. In cadrul expozitiei poate fi vizionat si un film documentar despre fenomenul Lipscani. Cartea "Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana", realizata de specialisti ai Muzeului Municipiului Bucuresti, va fi lansata in Germania pe data de 15 martie, in cadrul Targului de Carte de la Leipzig.
​TNB aduce Idolul si Ion Anapoda, cu Dan Puric in rol principal, pe scena Operei timisorene "Idolul si Ion Anapoda" - o comedie cu Dan Puric in rol principal, pusa in scena de Ion Cojar, dupa un text semnat de G.M. Zamfirescu, unul din cei mai importanti dramaturgi romani din perioada interbelica - este spectacolul pe care Teatrul National 'I.L. Caragiale' Bucuresti il propune publicului timisorean luni, 12 martie 2018, de la ora 20. Evenimentul ii reuneste pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara pe actorii Ileana Stana Ionescu, Ileana Olteanu/Cesonia Postelnicu, Irina Cojar, Silviu Biris, Alexandru Hasnas, Afrodita Androne/Erika Baiesu, intr-o - comedie amara despre cautarea fericirii, o tema actuala si universal valabila, chiar daca actiunea se petrece in alte timpuri.Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă