Articole scrise de Vlad Barza


1 - 30 din 11434 rezultate
1.Trenurile din România în 2022 - Cât vor dura călătoriile și care sunt porțiunile cele mai rapide, dar și cele de evitat din cauza șantierelor Și în 2022 viteza medie a trenurilor românești va fi de sub 45 km/h, iar pe unele tronsoane viteza va crește, iar pe altele va scădea din cauza șantierelor sau a restricțiilor. Pe cele mai rapide porțiuni trenurile ating 140-160 km/h, dar ele reprezintă sub 5% din lungimea totală a rețelei feroviare. În articol puteți citi cât durează călătoriile cu trenul între principalele orașe ale țării, între ce orașe sunt cele mai multe trenuri și care sunt cele mai rapide, dar și cele mai lente trenuri.
2.Trenurile vor putea rula cu 160 km/h pe cei 77 km dintre Sighișoara și Blaj CFR SA anunță că sistemul european de management al traficului Feroviar (ERTMS) este funcțional pe segmentul feroviar Sighișoara - Mediaș (39 km) pe ambele fire de circulație, modernizate pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători de 160 km/h. Sistemul va fi funcțional în curând și pe alți 40 km, între Mediaș și Blaj. Modernizarea liniei Sighișoara - Simeria este gata de 3 ani, însă au durat mult mai mult lucrările cu instalațiile de semnalizare.
3.China este de neoprit: inaugurează opt noi căi ferate în luna decembrie China construiește căi ferate într-un ritm care nu poate fi egalat niciunde în lume, iar în decembrie vor fi deschise opt noi căi ferate, printre care una internațională către Laos, dar și secțiuni ce permit viteze de peste 300 km/h. China a construit în 15 ani aproape 40.000 de km de linii de tren de mare viteză, mai mult decât tot restul lumii a construit în 55 de ani și investițiile totale au trecut de 1.000 miliarde de dolari.
4.Didi, una dintre cele mai mari companii chineze, se va delista de la New York și va intra pe bursa din Hong Kong ​Didi Global, un fel de Uber al Chinei, se va delista de la bursa de la New York după nici cinci luni de când a intrat și are în plan să se listeze la bursa din Hong Kong. Mișcarea este încă o dovadă despre animozitățile în creștere dintre SUA și China, ambele țări dorind să limiteze accesul companiilor din țara rivală pe piață.
5.Decembrie și extremele vremii - O diferență de 58 de grade Cea mai ridicată temperatură înregistrată în țară în ultima lună a anului a fost de +23,4 C la Câmpina, în timp ce ziua de Crăciun a anului 1998 a adus cea mai scăzută temperatură: -34,5 la Întorsura Buzăului, arată datele ANM. Anii cu cele mai calde luni decembrie au fost 2020, 1982 și 2019, iar foarte rece a fost în 2001 și 1998.
6.Theranos - Cum a fost posibilă cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley Scandalul Theranos, compania care promitea să revoluționeze analizele de sânge, este mai palpitant decât un film de Hollywood. O șefă carismatică a păcălit investitorii, acționarii și pacienții, iar aparatele care ar fi trebuit să schimbe pentru totdeauna modul în care depistăm bolile nu au funcționat deloc bine. În articol puteți citi despre investitori creduli, despre fraude, despre lucruri care sunau mult prea bine și despre creșterea uimitoare a unei companii care apoi s-a prăbușit cu mare viteză.
7.Sfântul Andrei - Superstiții despre o noapte cu magie, strigoi, usturoi și poezie Noaptea sfântului Andrei este o noapte magică în care sprirtele rele circulă libere, iar lupii vorbesc cu glas de om și spun lucruri înfiorătoare. Cel puțin așa spuneau credințele populare și puține sărbători sunt atât de bogate în superstiții precum ”Sântandreiul”. În articol puteți cifi despre vârcolaci, despre strigoi, despre credințele legate de usturoi, dar și despre viața sfântului Andrei și legăturile lui cu aceste locuri.
8.În 2022 vor crește atacurile ce vizează criptomonedele, dar și cele legate de furtul de informații financiare În 2022, vom observa grupuri sponsorizate de stat care vizează industria criptomonedelor, în timp ce infractorii cibernetici vor profita de investitori fabricând portofele digitale cu backdoors încorporate. În plus, este posibil să asistăm la creșterea atacurilor împotriva sistemelor de plată și a amenințărilor mobile mai avansate. Acestea sunt previziunile cheie din raportul Kaspersky „Cyberthreats to Financial Organizations in 2022”.
9.Black Friday 2021 - Americanii s-au întors în număr mare în magazine, vânzările online au scăzut pentru prima oară după mulți ani ​Black Friday-ul original, cel din SUA, s-a ținut pe 26 noiembrie și multe lucruri s-au schimbat față de anul trecut. În unele magazine fizice numărul de oameni care au venit să cumpere au crescut și cu 60% față de ediția 2020, în timp ce vânzările online au scăzut pentru prima oară în ultimul deceniu. Per total comercianții au vândut mult mai bine decât anul trecut, scrie Wall Street Journal.
10.Egiptul și trenurile sale - Cum vrea o țară celebră pentru accidentele cumplite să construiască linii de mare viteză Nu sunt multe țări din lume unde contrastul dintre trenuri este atât de mare cum este în Egipt, țara unde pe unele tronsoane rulează trenuri moderne cu aer condiționat, iar pe altele au fost accidente ce au făcut și peste 300 de morți. Egiptul are trenuri de peste 160 de ani și are un plan cu adevărat ”faraonic”: să construiască linii de mare viteză. Până atunci însă, țara aduce vagoane noi din Ungaria, Rusia și China și a comandat și locomotive noi.
11.Inventivitate, dar și soluții disperate - Ce fac constructorii auto pentru a simți un pic mai puțin efectele crizei procesoarelor ​Unii constructori auto vor pe viitor să-și proiecteze propriile cip-uri, alții le cumpără direct de la producător, iar în unele cazuri mașinile sunt produse fără anumite sisteme. Industria auto spera la început de 2021 că până în a doua jumătate a anului lucrurile se vor rezolva aproape total, însă nu a fost deloc așa, astfel că a fost nevoie să se găsească și soluții ingenioase, dar și unele disperate. Simplitate este cuvântul cheie, în unele cazuri s-a modificat designul sistemelor și asta s-a făcut în funcție de cip-urile care se găseau cel mai ușor.
12.Cum vor arăta atacurile cibernetice avansate în 2022 - De la soft-uri tip Pegasus până la atacuri împotriva lanțului de aprovizionare ​Politizarea joacă un rol din ce în ce mai mare în spațiul cibernetic, revenirea atacurilor low-level, afluxul de noi actori APT și creșterea numărului atacurilor asupra lanțurilor de aprovizionare sunt câteva dintre predicțiile Kaspersky Lab despre cum va arăta tabloul amenințărilor cibernetice avansate în 2022.
13.Bradul de Crăciun de la Parlamentul European a fost transportat cu trenul de noapte de la Viena la Bruxelles Bradul de Crăciun care va împodobi de sărbători sediul Parlamentului European a fost dus de la Viena la Bruxelles cu un tren de noapte, într-un vagon de bagaje al companiei austriece OBB. Drumul a fost simbolic din mai multe puncte de vedere: Austria are cea mai mare rețea de trenuri de noapte din Europa și trenurile de noapte între cele două capitale au revenit după 17 ani de pauză.
14.Povestea unui pandantiv din fildeș de mamut creat acum 41.000 de ani în zona Poloniei de azi Peștera Stajnia din regiunea poloneză Czestochowa a uimit comunitatea arheologică prin descoperirile făcute între 2008 și 2010 când au fost găsiți, printre altele, trei molari de om de Neanderthal. În 2010 a fost descoperit un pandantiv din fildeș de mamut care a fost recent analizat și au ieșit la iveală mai multe detalii surprinzătoare.
15.Regatul Unit a avut cea mai slabă lună octombrie din 1956 încoace la capitolul producție auto ​Luna trecută în Regatul Unit au fost produse 65.000 de mașini noi, cea mai slabă valoare pentru octombrie din ultimii 65 de ani, arată datele Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). De vină a fost în mare parte criza semiconductorilor auto, dar și faptul că Honda a încetat producția în iulie.
16.S-a reluat circulația feroviară în zona Balota unde miercuri dimineață a deraiat un tren de marfă CFR SA informează că, începând cu ora 15.55, circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de trafic pe raza stației CF Balota, odată cu finalizarea intervențiilor desfășurate în vederea redeschiderii circulației feroviare, după deraierea a 3 vagoane din compunerea unui tren de marfă. Din momentul deraierii călătorii au fost transportați cu microbuze între Drobeta Turnu Severin și Prunișor.
17.Cât de mult a schimbat încălzirea vremii momentul când frunzele toamnei au cele mai frumoase culori ​Pentru câteva zile, în fiecare toamnă, frunzele au culori vii și oamenii merg să le fotografieze. Încălzirea climei a făcut ca momentul când apar cele mai frumoase culori ale toamnei să fie devansat cu o lună în ultimul secol și jumătate. Nu doar creșterea temperaturii este de vină pentru asta, ci și perioadele tot mai lungi de secetă. Toamna a devenit peste tot în lume mai caldă, iar în România am avut o dovadă recentă chiar la început de noiembrie, când temperaturile au ajuns la 29 de grade în țară.
18.Fraudele legate de plățile online se triplează în timpul sezonului Black Friday - studiu Creșterea atacurilor de tip phishing, care imită paginile de plată electronică, a fost observată în perioada premergătoare evenimentelor Black Friday. Numărul total de atacuri de tip phishing financiar deghizat în sisteme de plată electronică s-a triplat din septembrie până în octombrie 2021, arată un raport Kaspersky Lab.
19.Trei vagoane ale unui tren de marfă au deraiat în zona Drobeta Turnu Severin. Circulația feroviară este blocată CFR SA informează că circulația feroviară în stația CF Balota, pe magistrala București - Timișoara, este închisă la această oră, din cauza deraierii, la intrarea în stație, a 3 vagoane din compunerea unui tren de marfă, care aparține operatorului CERFERSPED. Pentru menținerea continuității transportului feroviar de călători în sudul țării, SRCF Craiova va asigura transbordarea pasagerilor cu mijloace auto pe relația Drobeta Turnu Severin - Prunișor, până la finalizarea intervențiilor din stația CF Balota.
20.Primul model Hummer full-electric va ajunge la clienți. Cât costă mașina și care este autonomia promisă Hummer, marca celebră pentru vehiculele extrem de mari și cu consum ridicat, va începe în decembrie să livreze un prim model electric, o camionetă care va costa 100.000 de dolari după aplicarea subvenției de 12.500 dolari în SUA. În 2023 va fi lansat și un SUV full-electric de la Hummer, iar compania a promis că după acel an va lansa modele electrice cu prețuri ceva mai mici, adică pe la 80.000 de dolari.
21.De ce 19 dolari este un preț atât de des întâlnit la accesoriile Apple Apple a anunțat în octombrie, alături de noile iPhone-uri, și o ”cârpă” oficială de șters ecranul (”Polishing Cloth”) despre care s-a scris mult și s-a glumit și mai mult. O analiză Wall Street Journal explică însă de ce multe produse Apple de mici dimensiuni au acest preț de 19 dolari și de ce pentru companie acest preț este extrem de important în strategia de marketing.
22.VIDEO NASA a lansat o misiune istorică, încercând în premieră să modifice traiectoria unui asteroid NASA a lansat în această dimineață cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX sonda DART cu care încearcă să modifice traiectoria unui asteroid aflat la peste 10 milioane km de Terra. Sonda va ajunge la asteroidul Dimorphos în septembrie 2022 și ar trebui să-l izbească cu o viteză de 24.000 km/h pentru a-i modifica extrem de puțin traiectoria. Pentru prima oară omenirea încearcă să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitorul îndepărtat când ar fi posibil ca un asteroid mare să lovească Terra. Lansarea a avut loc la ora 8.21. UPDATE La ora 9.16 sonda DART s-a separat total cu succes de racheta Falcon 9 și continuă lunga călătorie de 10 luni.
23.Porsche va lansa un model mai mare decât Cayenne Porsche va lansa peste câțiva ani un model mai mare decât Cayenne, iar acest nou model ar putea avea versiune cu șapte locuri, scrie publicația Automotive News. Modelul va fi lansat după 2025 și va fi mai lung, mai lat și mai înalt decât Cayenne, mașina care a salvat marca Porsche după lansarea din 2002.
24.Programul de guvernare - Ce prevede draft-ul pentru sectorul feroviar În draftul programului de guvernare PSD - PNL textul este aproape identic pentru segmentul feroviar cu programul de guvernare prezentat în decembrie 2020 de fosta coaliție PNL - USR. Sunt multe fraze pompoase care vorbesc despre investiții în toată rețeaua, despre cumpărarea de trenuri noi sau despre conexiuni feroviare la cele mai mari aeroporturi din țară. Din păcate, domeniul feroviar este printre cele care au decăzut cel mai mult în 30 de ani, deși programe cu formulări optimiste au existat mereu.
25.Cum a contribuit dezinformarea de pe Facebook la înrăutățirea crizei migranților de la granița dintre Polonia și Belarus Mii de refugiați din țări precum Irak au venit în Belarus, sperând să treacă granița în Polonia, iar situația lor a fost înrăutățită și de postările de pe Facebook unde, în mod fals, s-a spus în mai multe rânduri că Polonia va deschide granița. Tot pe Facebook au postat și cei care promiteau că îi pot duce pe migranți în UE, contra a multe mii de dolari. Facebook a fost criticată și de parlamentarii europeni pe motiv că nu ia în serios o situație extrem de gravă unde mulți migranți disperați își pun viața în pericol pornind de la informații false de pe rețea.
26.Samsung va investi 17 miliarde dolari pentru construcția unei fabrici de procesoare în Texas ​Samsung va anunța marți că a ales statul Texas pentru fabrica de procesoare unde compania va investi 17 miliarde dolari, scrie Wall Street Journal. Criza semiconductorilor a făcut și mai mare nevoia de noi unități de producție, iar autoritățile din SUA oferă companiilor diverse avantaje pentru a le convinge să deschidă uzine. În 1990 SUA avea 37% din capacitatea mondială de producție de procesare, dar acum are 12%, lideri fiind Taiwan, China și Coreea de Sud.
27.În cupola observatorului astronomic București s-au filmat scene erotice pentru un serial cunoscut. Ce spune instituția Recent, în cupola observatorului astronomic Vasile Urseanu au fost filmate scene erotice pentru cunoscutul serial ”Vlad”. Două angajate care spun că apoi și-au dat demisia au scris pe Facebook că este inadmisibil să se filmeze o scenă pentru adulți într-un loc unde copiii și părinții vin pentru cultură, istorie și educație. În scena din film, personajul se întreabă, referindu-se la Luceafărul lui Eminescu: ”Cum să scrii 98 de strofe despre... căcăreaza aia?” Muzeul Muncipiului București a spus, pentru HotNews.ro că ”aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției”.
28.Criza procesoarelor a dat peste cap clasamentul celor mai vândute mașini din Europa - Dacia Sandero a fost pe locul 3, VW Golf nu a prins nici măcar top 10 în octombrie Criza semiconductorilor auto a făcut ca piața mașinilor noi din Europa să scadă cu 29% față de luna similară din 2020 și companiile auto au dat prioritate modelelor mai scumpe unde marja de profit este mai mare. Din acest motiv s-au produs în număr mai mare SUV-uri, mașini electrice și hibride, iar cel mai vândut model a fost luna trecută Peugeot 2008 și cele mai vândute patru modele sunt ale unor grupuri franceze. VW Golf, modelul care înainte de criză era aproape mereu nr 1, nu a prins top zece, arată datele JATO.
29.Aproximativ 30% dintre oameni nu văd nicio problemă în a-și monitoriza în secret partenerul, constată o nouă cercetare despre fenomenul stalkerware Stalkerware-ul permite unui făptuitor să monitorizeze digital viața privată a unei alte persoane prin intermediul unui dispozitiv mobil, fără consimțământul victimei. În timp ce majoritatea respondenților (70%) nu cred că este acceptabil să-și monitorizeze partenerul fără consimțământ, o parte semnificativă a oamenilor (30%) nu văd nicio problemă și o consideră acceptabilă în anumite circumstanțe. Pentru a marca cea de-a doua aniversare Coalition Against Stalkerware, compania de confidențialitate digitală a comandat un sondaj global asupra a peste 21.000 de participanți din 21 de țări despre atitudinile lor față de confidențialitate și urmărirea digitală în relațiile intime.
30.De ce rușii îi spun gării ”vokzal” - O istorioară feroviară cu englezi, grădini și greșeli În rusă gara se numește ”vokzal” (pronunțat ”vag-zaal”) și în Rusia există mii de gări, câteva dintre ele fiind printre cele mai mari din Europa. Unele seamănă cu palate din povești, altele au turnuri ca de cetate, iar altele sunt uriașe monumente din timpul comunismului. Mai ales în Siberia multe gări sunt vopsite în turcoaz. Dar de ce spun rușii ”vokzal”? Povestea este mai complicată și are în centru Londra și mai multe ipoteze, unele despre un parc de distracții și altele despre o vizită cu totul specială.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 382 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by