Articole scrise de Sorin Paveliu


1 - 17 din 17 rezultate
1.Actuala "reforma" a sanatatii nu difera cu nimic de precedentele doua propuse Am consumat multe minute din viata pentru a analiza proiectul de reforma propus de Ministerul Sanatatii, asa cum am facut-o si cu proiectul propus in 2006 (Nicolaescu) si cel propus anul trecut (Basescu/Vladescu/Paunescu). M-am opus de fiecare data, din diferite motive, devenind un fel de “Gica contra”. Nu are nici o importan��a ca timpul mi-a dat sau imi va mai da dreptate. Nu mai am timp.
2.Pacientul Stefan Panaitescu a lasat mostenire semenilor dreptul la viata! Presa a prezentat pe larg Decizia CEDO in cazul Panaitescu versus Romania. Nici spatiul tipografic al ziarelor, nici spatiul de emisie al televiziunilor, nu permit analiza amanuntita a hotararii CEDO. Studierea rand cu rand a motivarii acestei hotarari conduce la noi perspective privind legislatia sanatatii si mai ales a responsabilitatii autoritatilor pentru protejarea vietii pacientilor
3.Pledoarie pentru un gest de curaj: scoaterea personalului medical din spitale din rindul personalului bugetar Ministrul sanatatii a anuntat ca a discutat la Guvern despre deblocarea posturilor din sistemul sanitar si scoaterea lor la concurs. Pare un gest de normalitate. Oare asa sa fie? Iata cateva premise pentru cei mai putin familiarizati cu administrarea sistemului sanitar: 1. Majoritatea spitalelor isi obtin veniturile in calitate de furnizori de servicii medicale pe care le factureaza catre casele judetene de asigurari de sanatate.
4.Albastra ca zapada Socant. Asa a fost anuntul pe care domnul MR Ungureanu l-a facut in urma cu o zi. Dupa alegerile locale domnia sa urmeaza a deveni presedintele unei noi constructii politice, edificate sub obladuirea parintelui sau adoptiv, Traian Basescu. Spectaculozitatea rezida in faptul ca avem un premier pus in functie de o majoritate parlamentara care se dovedeste a fi sinucigasa politic.
5.De ce si-a dat demisia Emil Boc? Demisia guvernului era previzibila si inevitabila. Nu voi enumera argumentele, au fost expuse pe larg de fiecare actor politic sau comentator. Este insa interesant de analizat de ce si-a dat Emil Boc demisia acum! Nu are rost sa luam in considerare protestele din strada si stabilitatea economica – invocate de premier, argumente importante dar insuficiente pentru aceasta mutare. Negocierile care vor urma ar fi conferit PDL-ului o moneda de schimb – “vom accepta demisia premierului doar dupa acceptarea unui calendar, o varianta, agreata de noi altfel mutam discutia la Parlament cu o motiune de cenzura pe masa”, etc.
6.In apararea democratiei Romania se afla intr-un deficit indubitabil de democratie. Este suficient sa observi ca aunci cind s-a incercat o modificare a sistemului de pensii, in Franta au protestat in strada intre 1 si 2 milioane de oameni iar la Paris intre 80.000 si 300.000! A fost un gest de normalitate. Daca asisti la dezbaterile televizate din Parlamentul britanic atunci cind premierul vine sa argumenteze pe larg o pozitie a guvernului simti ca deputatii opozitiei au transmis limpede opinia alegatorilor sai. Este, de asemenea un gest de normalitate.
7.Alchimistii sanatatii.“Noua reforma a S��n��t����ii”, un experiment social-politic Alchimia a disp��rut de îndat�� ce ��tiin��a, în accep��iunea ei modern�� a impus experimentul ��i dovada ��tiin��ific�� pentru validare. Alchimi��ti îns�� mai exista printre noi iar o astfel de promisiune minune se afla în dezbatere publica în România sub sintagma “Noua reforma a S��n��t����ii”. [...]Contopirea sistemului public cu cel privat, asa cum ne este servita astazi de catre alchimistii sanatatii, nu va genera aur pentru pacienti ci poate doar pentru citiva potentati ai regimului.
8.Introducerea copl����ii: între abureal�� ��i aiureal��. O nou�� cacialma tras�� FMI de c��tre Guvernul României Am spus-o în repetate rânduri, sunt un sus��in��tor fervent al introducerii copl����ii în s��n��tate. Contribu��iile suplimentare trebuie s�� aibe un rol strict psihologic, un tribut birocratic pl��tit pentru îmbun��t����irea func��ion��rii sistemului ��i a cre��terii responsabilit����ii individuale ��i nu o stavil�� financiar�� în calea pacien��ilor, de regul�� persoane vârstnice ��i paupere. În opinia mea pseudogratuitatea actului medical st�� la baza tuturor relelor ��i insuficientelor din sistem.
9.Scrisoarea de intentie a Guvernului adresata directorului FMI - pentru sanatate doar sperante false de mai bine Guvernul Romaniei si-a asumat in fata FMI unele masuri in sanatate care merita atentia noastra. Premierul Emil Boc, fortat de evaluarea FMI, se obliga ca la elaborarea viitorului buget sa faca "alocari suplimentare" pentru sistemul sanitar care.. "sa includa in necesitatile de cheltuieli si factorul de imbatranire a populatiei." Cu alte cuvinte, in analiza, trebuie sa consideram cel mai pesimist scenariu alocarea bugetului de anul trecut si inca ceva in plus.
10.Taxa claw-back – un thriller sau comedie? Atunci când ai sperat ca toate eforturile, toate tratamentele ��i opera��iile f��cute vor conduce la salvarea vie��ii copilului ��i apoi decesul survine implacabil, ca o ghilotin��, se instaleaz�� o stare de stupoare, de perplexitate, de readaptare la noile condi��ii create prin dispari��ia respectiv��. Persoana afectat�� de schimbare trece prin st��ri deja cunoscute de psihologi: refuz – furie – accept.
11.O dezbatere imaginara pe tema taxei clawback aprobata ieri in Guvern Ne afl��m în fa��a celui mai dur act normativ din domeniul s��n��t����ii din ultimii 20 de ani. Este un gest de for����, o materializare a ceea ce se nume��te voin��a politic�� – definit�� cel mai adesea prin absen��a ei. Este o declara��ie de r��zboi de o amploare care dep����e��te grani��ele României, pentru c�� industria farma este un câmp de lupt�� întins pe mapamond. Un semn de sl��biciune într-o zon�� pu��in important�� economic raportat la pia��a mondial��, a��a cum este România, poate reprezenta un exemplu toxic care poate fi urmat de alte ����ri.
12.Despre solutii pentru imbunatatirea performantelor spitalelor de stat Majoritatea solu��iilor care ar conduce la o metamorfozare subit�� a sistemului spitalicesc presupun cheltuieli materiale suplimentare minime. Ele sunt cunoscute de mai to��i administratorii din s��n��tate, indiferent de nivelul la care lucreaz��. Punerea lor în practic�� ��ine de decizia politic�� ��i refuzul de a face ce trebuie se încadreaz�� în modalitatea general�� de func��ionare a societ����ii noastre, în care procesele importante se câ��tig�� alegând avocatul care poate influen��a judec��torul, poli��istul care-��i cere actele când încalci legea te întreab�� unde lucrezi, marfa se aduce în ��ar�� prin vama, examenele din înv������mânt se trec cu stimulentele materiale aflate în carnetul de note, slujbele la stat se ob��in ��i se men��in prin contribu��ii financiare periodice la „mentorul” politic local, etc.
13.OUG 73/2011 (referitoare la subordonarea CNAS de catre MS) – o monstruozitatea juridica A fost dat�� publicit����ii Ordonan��a de urgen���� nr 73/2011 pentru modificarea ��i completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul s��n��t����ii. M�� voi rezuma la a comenta strict tehnic con��inutul acesteia, comentariile subiective referitoare la conferin��a de pres�� a Ministrului S��n��t����ii Publice pe aceast�� tem�� fiind deja f��cute.
14.Stand-up comedy cu Ritli Ladislau Ieri, 7 septembrie, Ministerul S��n��t����ii a ��inut o conferin���� de pres�� la Guvern prin care anun��a noul s��u rol de coordonator al Casei Na��ionale de Asigur��ri de S��n��tate (CNAS). Am descoperit calit����i certe de comedian, domnul ministru împrumutând ceva din stilul inconfundabil al lui Buster Keaton.
15.Despre medicamente, responsabilitate ministeriala, proasta guvernare si mirosul banilor Astazi, conform anuntului Primului Ministru Boc dat acum o saptamana, ar trebui sa fie data publicitatii noua lista de medicamente compensate, o noua regula de compensare si un sistem nou de taxare a comertului cu medicamente, care de altfel este si subiectul acestui material. Taxare/impozitarea/contributia de tip clawback a fost introdusa in Romania in urma cu exact 2 ani prin OUG 104/2009. La data publicarii Hotararii de guvern care va fi aprobata astazi se vor fi stins definitiv obligatiile de plata a contributiei cu pricina introduse acum 2 ani iar statul va renunta irevocabil la venituri estimate de MF (si prevazute in bugetul de stat)  de peste 500 milioane lei pe an si cumulat pe doi ani, de peste 200 milioane de euro!!
16.FMI si functionarea defectuoasa a sistemului sanitar din Romania În repetate rânduri, misiunile Fondului Monetar Interna��ional (FMI) din România au atins ��i subiecte legate de sistemul sanitar. Aceast�� ultim�� vizit�� a avut printre subiectele centrale modul în care se finan��eaz�� s��n��tatea din România datorit�� arieratelor din domeniul farmaceutic. Este lesne de în��eles c�� cei c��rora le sunt afectate afacerile prin nerespectarea obliga��iilor contractuale de c��tre Ministerul S��n��t����ii ��i Familiei (MSF) ��i Casa Na��ional�� de Asigur��ri de S��n��tate (CNAS) s-au plâns pe unde au putut iar glasul lor a fost auzit.
17.Noua modificare adusa compensarii medicamentelor-introducerea unei coplati sau suspendarea unei masuri de protectie sociala? Conform ordinului din 30 iunie 2010 maine, 1 septembrie, ar trebui sa intre in vigoare noul mecanism de compensare al medicamentelor pentru bolile cronice, scrie dr. Sorin Paveliu pe blogul lui. Schimbarea nivelului de compensare pentru medicamentele destinate tratamentului unor afectiuni cronice inseamna de fapt anularea compensarii pentru unele produse moderne si obligarea pacientilor sa revina la tratamente inferioare din punct de vedere al eficacitatii.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version