Articole scrise de Sorin Paveliu


1 - 17 din 17 rezultate
1.Actuala "reforma" a sanatatii nu difera cu nimic de precedentele doua propuse Am consumat multe minute din viata pentru a analiza proiectul de reforma propus de Ministerul Sanatatii, asa cum am facut-o si cu proiectul propus in 2006 (Nicolaescu) si cel propus anul trecut (Basescu/Vladescu/Paunescu). M-am opus de fiecare data, din diferite motive, devenind un fel de “Gica contra”. Nu are nici o importanța ca timpul mi-a dat sau imi va mai da dreptate. Nu mai am timp.
2.Pacientul Stefan Panaitescu a lasat mostenire semenilor dreptul la viata! Presa a prezentat pe larg Decizia CEDO in cazul Panaitescu versus Romania. Nici spatiul tipografic al ziarelor, nici spatiul de emisie al televiziunilor, nu permit analiza amanuntita a hotararii CEDO. Studierea rand cu rand a motivarii acestei hotarari conduce la noi perspective privind legislatia sanatatii si mai ales a responsabilitatii autoritatilor pentru protejarea vietii pacientilor
3.Pledoarie pentru un gest de curaj: scoaterea personalului medical din spitale din rindul personalului bugetar Ministrul sanatatii a anuntat ca a discutat la Guvern despre deblocarea posturilor din sistemul sanitar si scoaterea lor la concurs. Pare un gest de normalitate. Oare asa sa fie? Iata cateva premise pentru cei mai putin familiarizati cu administrarea sistemului sanitar: 1. Majoritatea spitalelor isi obtin veniturile in calitate de furnizori de servicii medicale pe care le factureaza catre casele judetene de asigurari de sanatate.
4.Albastra ca zapada Socant. Asa a fost anuntul pe care domnul MR Ungureanu l-a facut in urma cu o zi. Dupa alegerile locale domnia sa urmeaza a deveni presedintele unei noi constructii politice, edificate sub obladuirea parintelui sau adoptiv, Traian Basescu. Spectaculozitatea rezida in faptul ca avem un premier pus in functie de o majoritate parlamentara care se dovedeste a fi sinucigasa politic.
5.De ce si-a dat demisia Emil Boc? Demisia guvernului era previzibila si inevitabila. Nu voi enumera argumentele, au fost expuse pe larg de fiecare actor politic sau comentator. Este insa interesant de analizat de ce si-a dat Emil Boc demisia acum! Nu are rost sa luam in considerare protestele din strada si stabilitatea economica – invocate de premier, argumente importante dar insuficiente pentru aceasta mutare. Negocierile care vor urma ar fi conferit PDL-ului o moneda de schimb – “vom accepta demisia premierului doar dupa acceptarea unui calendar, o varianta, agreata de noi altfel mutam discutia la Parlament cu o motiune de cenzura pe masa”, etc.
6.In apararea democratiei Romania se afla intr-un deficit indubitabil de democratie. Este suficient sa observi ca aunci cind s-a incercat o modificare a sistemului de pensii, in Franta au protestat in strada intre 1 si 2 milioane de oameni iar la Paris intre 80.000 si 300.000! A fost un gest de normalitate. Daca asisti la dezbaterile televizate din Parlamentul britanic atunci cind premierul vine sa argumenteze pe larg o pozitie a guvernului simti ca deputatii opozitiei au transmis limpede opinia alegatorilor sai. Este, de asemenea un gest de normalitate.
7.Alchimistii sanatatii.“Noua reforma a Sănătăţii”, un experiment social-politic Alchimia a dispărut de îndată ce ştiinţa, în accepţiunea ei modernă a impus experimentul şi dovada ştiinţifică pentru validare. Alchimişti însă mai exista printre noi iar o astfel de promisiune minune se afla în dezbatere publica în România sub sintagma “Noua reforma a Sănătăţii”. [...]Contopirea sistemului public cu cel privat, asa cum ne este servita astazi de catre alchimistii sanatatii, nu va genera aur pentru pacienti ci poate doar pentru citiva potentati ai regimului.
8.Introducerea coplăţii: între abureală şi aiureală. O nouă cacialma trasă FMI de către Guvernul României Am spus-o în repetate rânduri, sunt un susţinător fervent al introducerii coplăţii în sănătate. Contribuţiile suplimentare trebuie să aibe un rol strict psihologic, un tribut birocratic plătit pentru îmbunătăţirea funcţionării sistemului şi a creşterii responsabilităţii individuale şi nu o stavilă financiară în calea pacienţilor, de regulă persoane vârstnice şi paupere. În opinia mea pseudogratuitatea actului medical stă la baza tuturor relelor şi insuficientelor din sistem.
9.Scrisoarea de intentie a Guvernului adresata directorului FMI - pentru sanatate doar sperante false de mai bine Guvernul Romaniei si-a asumat in fata FMI unele masuri in sanatate care merita atentia noastra. Premierul Emil Boc, fortat de evaluarea FMI, se obliga ca la elaborarea viitorului buget sa faca "alocari suplimentare" pentru sistemul sanitar care.. "sa includa in necesitatile de cheltuieli si factorul de imbatranire a populatiei." Cu alte cuvinte, in analiza, trebuie sa consideram cel mai pesimist scenariu alocarea bugetului de anul trecut si inca ceva in plus.
10.Taxa claw-back – un thriller sau comedie? Atunci când ai sperat ca toate eforturile, toate tratamentele şi operaţiile făcute vor conduce la salvarea vieţii copilului şi apoi decesul survine implacabil, ca o ghilotină, se instalează o stare de stupoare, de perplexitate, de readaptare la noile condiţii create prin dispariţia respectivă. Persoana afectată de schimbare trece prin stări deja cunoscute de psihologi: refuz – furie – accept.
11.O dezbatere imaginara pe tema taxei clawback aprobata ieri in Guvern Ne aflăm în faţa celui mai dur act normativ din domeniul sănătăţii din ultimii 20 de ani. Este un gest de forţă, o materializare a ceea ce se numeşte voinţa politică – definită cel mai adesea prin absenţa ei. Este o declaraţie de război de o amploare care depăşeşte graniţele României, pentru că industria farma este un câmp de luptă întins pe mapamond. Un semn de slăbiciune într-o zonă puţin importantă economic raportat la piaţa mondială, aşa cum este România, poate reprezenta un exemplu toxic care poate fi urmat de alte ţări.
12.Despre solutii pentru imbunatatirea performantelor spitalelor de stat Majoritatea soluţiilor care ar conduce la o metamorfozare subită a sistemului spitalicesc presupun cheltuieli materiale suplimentare minime. Ele sunt cunoscute de mai toţi administratorii din sănătate, indiferent de nivelul la care lucrează. Punerea lor în practică ţine de decizia politică şi refuzul de a face ce trebuie se încadrează în modalitatea generală de funcţionare a societăţii noastre, în care procesele importante se câştigă alegând avocatul care poate influenţa judecătorul, poliţistul care-ţi cere actele când încalci legea te întreabă unde lucrezi, marfa se aduce în ţară prin vama, examenele din învăţământ se trec cu stimulentele materiale aflate în carnetul de note, slujbele la stat se obţin şi se menţin prin contribuţii financiare periodice la „mentorul” politic local, etc.
13.OUG 73/2011 (referitoare la subordonarea CNAS de catre MS) – o monstruozitatea juridica A fost dată publicităţii Ordonanţa de urgenţă nr 73/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Mă voi rezuma la a comenta strict tehnic conţinutul acesteia, comentariile subiective referitoare la conferinţa de presă a Ministrului Sănătăţii Publice pe această temă fiind deja făcute.
14.Stand-up comedy cu Ritli Ladislau Ieri, 7 septembrie, Ministerul Sănătăţii a ţinut o conferinţă de presă la Guvern prin care anunţa noul său rol de coordonator al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Am descoperit calităţi certe de comedian, domnul ministru împrumutând ceva din stilul inconfundabil al lui Buster Keaton.
15.Despre medicamente, responsabilitate ministeriala, proasta guvernare si mirosul banilor Astazi, conform anuntului Primului Ministru Boc dat acum o saptamana, ar trebui sa fie data publicitatii noua lista de medicamente compensate, o noua regula de compensare si un sistem nou de taxare a comertului cu medicamente, care de altfel este si subiectul acestui material. Taxare/impozitarea/contributia de tip clawback a fost introdusa in Romania in urma cu exact 2 ani prin OUG 104/2009. La data publicarii Hotararii de guvern care va fi aprobata astazi se vor fi stins definitiv obligatiile de plata a contributiei cu pricina introduse acum 2 ani iar statul va renunta irevocabil la venituri estimate de MF (si prevazute in bugetul de stat)  de peste 500 milioane lei pe an si cumulat pe doi ani, de peste 200 milioane de euro!!
16.FMI si functionarea defectuoasa a sistemului sanitar din Romania În repetate rânduri, misiunile Fondului Monetar Internaţional (FMI) din România au atins şi subiecte legate de sistemul sanitar. Această ultimă vizită a avut printre subiectele centrale modul în care se finanţează sănătatea din România datorită arieratelor din domeniul farmaceutic. Este lesne de înţeles că cei cărora le sunt afectate afacerile prin nerespectarea obligaţiilor contractuale de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei (MSF) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-au plâns pe unde au putut iar glasul lor a fost auzit.
17.Noua modificare adusa compensarii medicamentelor-introducerea unei coplati sau suspendarea unei masuri de protectie sociala? Conform ordinului din 30 iunie 2010 maine, 1 septembrie, ar trebui sa intre in vigoare noul mecanism de compensare al medicamentelor pentru bolile cronice, scrie dr. Sorin Paveliu pe blogul lui. Schimbarea nivelului de compensare pentru medicamentele destinate tratamentului unor afectiuni cronice inseamna de fapt anularea compensarii pentru unele produse moderne si obligarea pacientilor sa revina la tratamente inferioare din punct de vedere al eficacitatii.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by