Articole scrise de Raluca Pantazi


1 - 30 din 1769 rezultate
1.Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara: Institutiile de invatamant din Romania au sarcina de a gestiona saracia distribuita de Guvern Mesajul transmis de Guvern prin alocarea unui procent de 2,5% din PIB pentru educatie este: educatia nu reprezinta o prioritate, sustine Universitatea de Vest din Timisoara. Rectorul Marilen Pirtea avertizeaza ca "sarcina de a gestiona saracia distribuita de Guvern este si mai dificila in contextul in care lansarile competitiilor de proiecte in domeniul cercetarii intarzie sa apara". Declaratiile rectorului din Timisoara vin in contextul in care Ministerul Educatiei si Senatul incearca in continuare sa desfiinteze sau sa reorganizeze UEFISCDI, institutia care imparte catre universitati si institute banii de cercetare alocati de Executiv. Virgil Iordache, Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti: Toata batalia in jurul UEFISCDI e legata de banii pentru Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020. E deja in intarziere ca lansare de noi competitii
2.Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, propune oficial conducerii Universitatii de Medicina din Bucuresti sa preia Institutul Cantacuzino Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, anunta printr-un comunicat de presa ca propune conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti "sa analizeze posibilitatea de a prelua Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino'". Ministerul Educatiei, care are acest institut in coordonare din 2014, precizeaza ca, "urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul 'Cantacuzino' cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie". Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca propunerea de a prelua Institutul Cantacuzino va fi analizata in sedinta Senatului universitar, care se va desfasura saptamana viitoareUPDATE Victor Ponta a scris pe contul sau de Facebook: "Am fost informat si sustin aceasta propunere"
3.Admitere scoala profesionala 2015 Ministerul Educatiei a modificat calendarul admiterii in invatamantul profesional de 3 ani - inscrierile incep pe 8 iunie Inscrierile in scolile profesionale cu durata de 3 ani incep in data de 8 iunie. Ministerul Educatiei a modificat calendarul admiterii in invatamantul profesional de 3 ani, devansand inscrierile. Absolventii de clasa a VIII-a care vor sa mearga la aceste scoli profesionale trebuie sa completeze intai fisa de inscriere, la secretariatul scolii gimnaziale, dupa care sa o depuna la scoala pe care vor sa o urmeze. Elevii care sunt respinsi la prima etapa de admitere in invatamantul profesional pot sa se inscrie la admitere in liceu.
4.Mai multe organizatii de studenti au lansat o petitie impotriva desfiintarii sau reorganizarii UEFISCDI Mai multe organizatii de studenti si de tineret cer din nou Ministerului Educatiei si Senatului sa respinga proiectul de lege care desfiinteaza UEFISCDI - institutia care distribuie banii cercetarii. Liga Studentilor Romani din Strainatate, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Consiliul Tineretului din Romania se numara printre organizatiile care au lansat o petitie de sustinere a acestei institutii. Studentii se opun astfel desfiintarii sau reorganizarii UEFISCDI si anunta ca luni, 20 aprilie, vor trimite petitia semnata pana acum de peste 2.000 de persoane la Ministerul Educatiei si la Senatul Romaniei.
5.Nu poate renunta scoala romaneasca la invatarea bazata pe memorarea mecanica? Mircea Miclea critica modul in care vor fi evaluati copiii de la clasa pregatitoare: Fisele de evaluare pun accent pe memorare, in loc de abilitati Fisele de evaluare a copiilor la finalul clasei pregatitoare ar trebui sa verifice competentele emotionale, sociale, de autoreglare, de psihomotricitate, pentru ca restul cunostintelor elevul le poate dobandi usor ulterior. Cercetarile stiintifice arata ca cel mai bun predictor pentru reusita in clasele I-IV sunt exact aceste competente: copilul sa invete sa isi gestioneze furia, sa respecte regulile, sa fie autonom in a rezolva sarcini, a declarat pentru HotNews.ro psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei. Miclea a precizat ca Finlanda merge exact pe acest tip de evaluare si ca fisele nu ar trebui sa verifice cate cunostinte are copilul de 6-7 ani la religie, la romana, cunostinte care se pot dobandi foarte rapid, intr-o luna de scoala.
6.Ce trebuie sa stie elevii la finalul clasei pregatitoare, la fiecare materie Ministerul Educatiei a publicat Metodologia de completare a raportului de evaluare a elevilor la finalul clasei pregatitoare, precum si modelul tip de raport de evaluare pentru fiecare materie. Fiecare invatatoare trebuie sa completeze raportul electronic, in luna mai, pentru fiecare elev din clasa, in colaborare cu psihologul scolar, profesorul logoped sau medicul scolar, daca e cazul. Invatatoarea trebuie sa le dea o copie a raportului parintilor, iar rezultatele individuale obtinute de copii nu pot fi facute publice.
7.Guvernul infiinteaza un Program National "Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate": liceele si universitatile de stat vor participa la concursuri de proiecte Guvernul infiinteaza un program numit "Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate", care sa reduca abandonul scolar si universitar, sa creasca promovabilitatea la BAC si rata de inscriere la facultate. Executivul anunta ca a adoptat in sedinta de astazi Hotararea de aprobare a acestui program national. El se va desfasura timp de 7 ani, incepand cu septembrie 2015, cu finantare acordata de Ministerul Educatiei catre liceele si universitatile care se califica la competitii de acordare de granturi.
8.Sorin Cimpeanu: Caietul de sarcini pentru licitatia de manuale digitale clasa a III-a se afla in validare la ANRMAP, am prevazut maximum 3 variante de manual si 2 etape de licitatie Licitatia pentru manualele scolare de clasa a III-a (format tiparit si digital) va fi deschisa in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) "intr-o saptamana cel tarziu", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Acesta a anuntat ca, acum, caietul de sarcini pentru licitatie este finalizat si se afla spre validare la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Noutatile, fata de anul trecut: vor fi maximum 3 variante de manual declarate castigatoare, pe fiecare disciplina (fata de 6 variante, anul trecut), iar licitatia se va desfasura in doua etape.
9.Consiliul National de Etica a publicat verdictul in cazul Mang, la 3 ani dupa ce a luat hotararea: plagiat partial si sanctiuni. O poveste cu acte pierdute si decizii blocate in Minister Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a gasit "elemente de plagiat" in unul dintre articolele care poarta semnatura fostului ministru Ioan Mang. CNE a decis sa-l sanctioneze pe Mang cu avertisment scris, retragerea articolelor si suspendarea pe 3 ani a dreptului de inscriere la un concurs in invatamantul superior. Aceste decizii au fost luate 2012. HotNews.ro a scris atunci, citand surse apropiate situatiei, despre acest verdict. Insa verdictul a fost publicat oficial pe site-ul CNE abia ieri, la 3 ani de la decizie, iar Ioan Mang a declarat pentru HotNews.ro la inceputul saptamanii ca nu a primit niciun verdict si ca nu i-a fost aplicata nicio sanctiune.Vezi in articol care au fost demersurile HotNews.ro pentru ca verdictul in cazul Mang sa fie facut public, la 3 ani de la decizie, si cum se incurca in declaratii fosti si actuali ministri si oficiali din Ministerul Educatiei
10.Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat in legatura cu afirmatiile Mihaelei Radulescu la adresa persoanelor gay: Sunteti oameni anormali, oricat va deranjeaza ca va numim asa Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a fost sesizat astazi cu privire la afirmatiile Mihaelei Radulescu referitoare la comunitatea gay. Sub titlul "Adam si Eva ?! (Toleranta pe la spatele normalitatii)", realizatoarea TV a scris pe blogul sau: "Stati linistiti, dragi homosexuali, mica mea dizertatie nu va schimba nimic, voi veti avea aceleasi drepturi si eu voi fi la fel de toleranta. Dar, lasati-mi si mie libertatea de opinie ...ca mama, care nu vrea sa-si vada copilul nici gay, nici terorist, nici cersetor, nici drogat, nici depresiv. (...) Sunteti oameni anormali, oricat va deranjeaza ca va numim asa".
11.Ministerul Educatiei sfideaza Comisia Europeana si vrea sa reorganizeze finantarea cercetarii cu orice pret Dupa ce Comisia Europeana a avertizat ca desfiintarea UEFISCDI "ar contribui la o dispersie mai mare, in sistemul de cercetare si inovare, a resurselor publice limitate", potrivit surselor HotNews.ro, senatorii au aruncat decizia la Ministerul Educatiei. Iar ministerul le propune acum cercetatorilor "infiintarea a doua agentii de management si administrare a programelor CDI in urmatoarea configuratie: o agentie profilata pe domeniul cercetarii fundamentale si al dezvoltarii resurselor umane pentru cercetare (actualul UEFISCDI), respectiv o agentie profilata pe domeniul cercetarii aplicative". Vezi in articol cum a impachetat Ministerul Educatiei dorinta senatorilor de a scapa de institutia care supervizeaza competitiile de proiecte in cercetare.Secretarul de stat in cercetare Tudor Prisecaru: Nu aveti proprietatea termenilor limbii romane, daca spuneti ca reorganizarea in doua institutii inseamna desfiintareDe ce graba de a scapa de aplicarea unor criterii unitare in directionarea banilor de cercetare? Banii pentru planul de cercetare-dezvoltare 2014-2020 sunt miza, spune Virgil Iordache de la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti, care explica faptul ca "e deja in intarziere ca lansare de noi competitii".
12.Daniel David, autorul studiului despre romani: Multe companii ne-au scris ca sunt interesate de lucrare pentru politica de promovare a produselor, dar institutiile de stat nu. Plus: Faptul ca elevii romani invata mai mult ca in strainatate - un Stereotip Scoala trebuie sa puna accent pe toleranta, pe increderea in oameni, daca vrem sa schimbam profilul psihologic al romanilor. Suntem cinici, sceptici, cu o neincredere cronica in oricine depaseste spatiul familiei, ceea ce genereaza gasti si clanuri de siguranta. Dar "orice societate moderna este bazata pe comunitati formate din oameni care au incredere in alti oameni", spune psihologul Daniel David. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, David sustine ca ideea ca elevii romani invata in scoala mai mult decat occidentalii "este un alt stereotip". Psihologul precizeaza ca a fost contactat de multe companii interesate de lucrare "pentru a-si face politica de promovare a produselor", in timp ce niciuna dintre institutiile statului nu s-a aratat interesata pana acum. Plus: "Astazi, universitatea inseamna masterat si doctorat. La licenta ai ocazia sa ridici nivelul de cultura al cetatenilor tarii"Vezi in articol elemente de metodologie folosite in lucrarea "Psihologia Poporului Roman", care va fi publicata in iunie
13.EXCLUSIV Ministerul Educatiei preia dorinta Senatului de a sparge institutia care distribuie banii cercetarii si o prezinta ca propunere oficiala. Secretar de stat: Nu aveti proprietatea termenilor limbii romane, daca spuneti ca reorganizarea in doua institutii inseamna desfiintare Ministerul Educatiei sare in sprijinul comisiei pentru invatamant din Senat condusa de Ecaterina Andronescu si aduna sustinatori pentru spargerea UEFISCDI. Dupa ce a subliniat ca desfiintarea UEFISCDI este initiativa Parlamentului, Ministerul Educatiei le propune oficial cercetatorilor “organizarea a doua agentii distincte” care sa distribuie banii cercetarii, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Propunerea a fost trimisa joi de Minister, prin secretarul de stat Tudor Prisecaru, ca sa obtina vineri la 10:00 raspuns de Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare, din subordinea sa. Contactat de HotNews.ro, Tudor Prisecaru a declarat ca reorganizarea unei institutii nu inseamna desfiintarea ei: “nu aveti proprietatea termenilor limbii romane, daca spuneti ca reorganizarea in doua institutii inseamna desfiintare”.UPDATE Rezolutia sedintei in care Ministerul Educatiei a propus desfiintarea UEFISCDI este: se considera utila existenta UEFISCDI si a unei noi agentii de inovare. Incercarile de a pune mana pe banii cercetarii continua Miza financiara: UEFISCDI gestioneaza 100 milioane de Euro
14.Parlamentul a validat noua componenta a Colegiului Director CNCD. Cine va lupta impotriva discriminarii in Romania Parlamentul a validat astazi sase membri in Colegiul Director al CNCD, forul care constata si sanctioneaza faptele de discriminare. Colegiul este format in total din 9 membri cu rang de secretar de stat, dar noile numiri vin pentru ca in aprilie expira mandatele a sase dintre ei. Noua componenta a Colegiului care conduce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este: Asztalos Csaba, Claudia Popa, Luminita Gheorghiu, Florin Manole, Cristian Jura si Ilie Dinca, la care se adauga Theodora Bertzi, Maria Lazar si Istvan Haller carora nu le-au expirat mandatele.
15.Daniel David, psihologul care face radiografia poporului roman, a discutat online cu cititorii: Cel mai mare inamic al romanilor este neincrederea in oameni Cauza pentru care romanii spun: "lasa ca merge si asa"? - "Munca nu este motivata intrinsec, ci extrinsec", "este un mijloc de emancipare sociala", spune Daniel David, coordonatorul lucrarii de proportii "Psihologia Poporului Roman". Reputatul psiholog le-a raspuns astazi tuturor cititorilor HotNews.ro care au adresat intrebari in timpul intalnirii online. Acesta a avertizat ca "generatia peste 55 de ani are un profil dominant colectivist", "generatia intre 35-55 de ani este mixta" si "generatia tanara, sub 35 de ani, este dominant autonoma/independenta". "Batalia majora intre mentalitatea/civilizatia colectivista vs. autonoma se da la nivelul generatiei de mijloc. Daca autonomii castiga, putem intra in normalitatea/modernitatea economica in cativa ani (3-5 ani)", le-a spus Daniel David cititorilor HotNews.ro. Psihologul a declarat ca cel mai mare inamic este neincrederea in oameni, "care, pe fondul colectivismului, este devastator pentru modernizarea" Romaniei.Citeste raspunsurile date de Daniel David la intrebarile cititorilor HotNews.ro
16.Cum isi creeaza Patriarhul retea in toate scolile: Asociatia Parinti pentru Ora de Religie vrea sa modifice Constitutia si sa coopteze cel putin un parinte in fiecare scoala Asociatia Parinti pentru Ora de Religie si-a stabilit ca obiectiv sa modifice Constitutia, pentru ca Religia sa fie obligatorie pentru copii si pentru ca elevii care nu vor disciplina sa faca cerere sa se retraga. Adica exact practica declarata neconstitutionala de judecatorii Curtii Constitutionale. Membrii asociatiei s-au pronuntat si pe tema casatoriilor gay, care a generat mari dispute in procesul de revizuire a Constitutiei din 2013. Deciziile au fost luate la adunarea nationala a membrilor asociatiei, la care a participat si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
17.Psihologia Poporului Roman Concluziile unei cercetari facute o data la 100 de ani: Cum suntem, cum credem ca suntem si cum vrem sa fim Trasatura esentiala a romanilor este neincrederea in oameni. Preocuparea pentru binele altora nu depaseste zona familiei. Si tot romanii cauta puterea sociala, "dar in mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste in care nu da bine sa arati ca vrei sa iesi din rand, isi ascund aceasta dorinta sub masca modestiei si sacrificiului pentru altii (ex. 'eu nu as vrea puterea, dar oamenii imi solicita asta...')". Concluziile apartin unuia dintre cele mai importante studii din ultima suta de ani, "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor" - lucrare coordonata de reputatul psiholog Daniel David. Vezi in articol "concluziile de baza cu referire la psihologia romanilor" dintr-un studiu de proportii
18.Asociatia de cercetatori Ad Astra cere Ministerului Educatiei sa revoce ordinul care face mai simplu accesul profesorilor la pozitia de conducator de doctorat Asociatia cercetatorilor Ad Astra ii cere Ministerului Educatiei sa revoce Ordinul prin care a relaxat conditiile pe care un profesor trebuie sa le indeplineasca pentru a putea coordona studenti la doctorat. HotNews.ro a scris pe larg la inceputul lunii februarie ca Ministerul Educatiei a scos din noua metodologie conflictul de interese, precum si obligatia ca teza de abilitare sa fie sustinuta in engleza, ca teza nu mai este document public, iar examenul se poate sustine in orice universitate. Astazi, 30 martie, Ad Astra anunta ca a depus o plangere prealabila la Minister, in care a explicat punct cu punct ce prevederi legale incalca ordinul Ministerului privind organizarea si desfasurarea procesului de obtinere a atestatului de abilitare.
19.Ce face Romania cu banii dati de Bruxelles pentru sprijinirea tinerilor: de la vorbe frumoase la dusul rece al rezultatelor Cu un somaj care atinge cote alarmante in randul tinerilor, Uniunea Europeana cauta solutii sa atenueze aceasta criza care poate duce la tensiuni sociale majore. Una dintre solutii este Schema de Garantie pentru Tineri, un program de asistenta prin care Statele Membre pot finanta programe specifice in functie de nevoile locale. Ce facem cu acesti bani? Daca autoritatile guvernamentale prezinta statistici si cifre linistitoare, Renate Weber a pus degetul pe rana si, intr-o dezbatere organizata vineri de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania si de Consiliul Tineretului din Romania, a spus ca Romania trebuie sa inceteze sa produca juristi si umanisti "pe stoc", cand cererea reala este de specialisti in IT, inginerie ori matematica.
20.Raluca Turcan: Cer Ministerului Educatiei sa anuleze concursurile pentru functia de inspector scolar general. Candidatii respinsi figureaza ca retrasi Deputatul liberal Raluca Turcan ii cere Ministerului Educatiei sa anuleze concursurile pentru functia de inspector scolar general. 21 de candidati au luat concursul, din 42 de inspectorate, parte dintre inspectorii in functii nu s-a prezentat la concurs, iar altii s-au retras din examen si sunt pe functii. "PNL solicita autosesizarea institutiilor statului pentru abuz in functie si fals in declaratii publice de catre Ministerul Educatiei Nationale", anunta Turcan, care precizeaza ca "cel mai grav" fapt este urmatorul: "candidatii respinsi la proba dosarului sau la testul scris figureaza ca retrasi si nu respinsi". Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat ca va lua legatura cu comisia de concurs pentru a vedea care sunt problemele.
21.Curtea de Apel Bucuresti a anulat raportul prin care manualele Litera-Siveco au fost declarate castigatoare la licitatia pentru Abecedare digitale, anunta Ministerul Educatiei / Litera-Siveco: Hotararea instantei specifica necesitatea unei reevaluari a manualului Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea raportului care declara castigatoare oferta Asocierii Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera SRL - SC Siveco Romania SA la licitatia de manuale scolare digitale, in ceea ce priveste disciplina Comunicare in limba romana - clasa I (fostele Abecedare), anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit Ministerului, sunt vizate aproximativ 6% din Abecedarele cumparate pentru acest an scolar. Ministerul precizeaza ca "va dispune toate masurile legale care se impun dupa ce va primi comunicarea hotararii motivate a instantei de judecata". De cealalta parte, asocierea Litera-Siveco a sustinut ca Hotararea Curtii de Apel "specifica necesitatea unei reevaluari din partea CNEE a ofertei Litera si SIVECO pentru manualul de comunicare in limba romana".Citeste in articol pozitia integrala a Ministerului Educatiei si pozitia integrala a Asocierii Grup Media Litera SRL - Grup Editorial Litera SRL - SC Siveco Romania SA
22.Comisia Europeana este ingrijorata de incercarea parlamentarilor romani de a desfiinta UEFISCDI. Institutia a jucat un "rol-cheie" - Surse Comisia Europeana este ingrijorata de intentia parlamentarilor romani de a desfiinta institutia care imparte banii cercetarii si de a o sparge in alte organisme care sa gestioneze fondurile alocate de guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse din executivul comunitar. Potrivit acestora, desfiintarea institutiei este vazuta de Comisia Europeana ca fiind impotriva “elementelor esentiale pentru un sistem de cercetare si inovare solid si eficient, care, la randul sau, este indispensabil pentru crestere economica si pentru crearea de locuri de munca”.
23.Efectul Sova: Val de proteste anuntat pentru vineri in Bucuresti si in alte 9 orase - Parlamentarii isi bat joc de popor si de justitie. Le reamintim de ce am iesit in noiembrie! Proteste fata folosirea imunitatii parlamentare "ca paravan pentru infractori" au fost anuntate pe Facebook pentru vineri in 10 orase din tara. "Dan Sova a ramas cu imunitate! Parlamentarii continua sa isi bata joc de popor si de justitie, ignorand mesajul transmis in noiembrie de strada. E timpul sa le reamintim de ce am iesit in noiembrie", este mesajul care anunta mitingul din Bucuresti. Miscarile de protest anuntate pentru vineri in Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara si Targu-Mures vin dupa ce in jur de 150 de persoane au protestat ieri seara in Piata Universitatii din Bucuresti.
24.Universitatea din Bucuresti reactioneaza la incercarea senatorilor de a desfiinta UEFISCDI: Sustinem pastrarea structurii actuale a institutiei care distribuie banii cercetarii Universitatea din Bucuresti reactioneaza la incercarea senatorilor de a desfiinta institutia care din 2010 distribuie banii alocati de guvern cercetarii. Universitatea anunta ca "se alatura demersurilor Universitatii de Vest din Timisoara, precum si ale societatii civile, exprimandu-si dezaprobarea fata de proiectul de lege care prevede desfiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)".
25.Liga Studentilor din Strainatate cere Parlamentului sa respinga proiectul de lege de desfiintare a UEFISCDI: Si in Marea Britanie, Franta, Germania si Elvetia distribuirea fondurilor pentru cercetare este asigurata centralizat Liga Studentilor Romani din Strainatate ii cere public Parlamentului sa respinga proiectul de lege prin care UEFISCDI, institutia care distribuie banii in cercetare, ar urma sa fie desfiintata. LSRS "isi exprima profunda dezamagire si ingrijorare fata de modul in care este tratata Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) de catre reprezentantii alesi ai electoratului roman", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.
26.Scandalul tentativei de a desfiinta UEFISCDI Sorin Cimpeanu: O sa lansez maine o consultare a universitatilor, institutelor de cercetare si a Academiei Romane care sa sprijine Ministerul Educatiei in consolidarea unui punct de vedere Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca a aflat ieri ca pe ordinea de zi la Senat este proiectul de lege care desfiinteaza UEFISCDI - institutia care distribuie catre universitati si institute banii de cercetare - si ca "odata ce am aflat, evident ca Ministerul Educatiei trebuie sa aiba un punct de vedere, la care lucram acum". Ministrul a spus ca i-a cerut secretarului de stat pe cercetare sa ii spuna ce se intampla daca senatorii voteaza desfiintarea institutiei.
27.Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara critica incercarea Senatului de a desfiinta UEFISCDI: Modelul separarii in doua institutii se regaseste doar in Republica Moldova Unitatea care imparte banii pe care Guvernul ii aloca cercetarii functioneaza pe principiile institutiilor europene. "Modelul separarii in doua institutii a activitatilor de evaluare si monitorizare se regaseste doar in Republica Moldova", avertizeaza Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, care ii raspunde senatorului PSD Ecaterina Andronescu. Aceasta a sustinut ca UEFISCDI va fi inlocuita cu alte doua institutii, dupa ce va fi desfiintata. Rectorul Universitatii din Timisoara declara insa ca "desfiintarea acestei institutii si revenirea la situatia de acum 5 ani ar anula munca facuta cu profesionalism de echipa UEFISCDI si ar trimite sistemul de cercetare romanesc intr-o zona de instabilitate care, in nici un caz, nu poate genera performanta".
28.Senatorii au amanat cu o saptamana votul asupra institutiei care imparte banii de cercetare. Mizele desfiintarii UEFISCDI Senatorii au pus din nou pe ordinea de zi a plenului proiectul de lege care desfiinteaza Unitatea de Finantare a Cercetarii si sparge institutia in 3 organisme, revenind la modalitatea de finantare dinainte de 2010. UEFISCDI imparte banii pe care Guvernul ii aloca cercetarii. De aici si miza politizarii institutiei; cu cat este sparta in mai multe organisme, cu atat e mai greu de urmarit traseul banului - spun cercetatorii de prestigiu. Daca UEFISCDI este distrusa, Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata - avertizeaza Mircea Miclea. Astazi, cineva doreste distrugerea acestei unitati pentru ca cercetarea sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia - spune Anton Anton. Traseul banilor va duce catre "clienti din provincie" - avertizeaza Cristian Pirvulescu.
29.Mircea Miclea, despre tentativa de desfiintare a institutiei care distribuie banii in cercetare: Unitatea de Finantare a Cercetarii este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei "UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international. Daca si aceasta componenta este distrusa, atunci Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata", avertizeaza fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea. Contactat de HotNews.ro in legatura cu intentia Senatului de a desfiinta Unitatea de Finantare a Cercetarii si de a reveni la modelul din 2010 cu 3 organisme care sa distribuie banii din cercetare, Miclea a declarat ca daca si oameni ca Adrian Curaj, directorul UEFISCDI, "sunt inlaturati, atunci institutia o sa aiba de suferit".
30.Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie: Este o greseala sa desfiintezi Unitatea de Finantare a Cercetarii. Tare mi-e teama sa nu existe tentatia directionarii banilor catre anumite institutii Parlamentarii incearca astazi sa desfiinteze Unitatea de Finantare a Cercetarii si sa revina la modelul din 2010, in care 3 organisme distribuiau banii pe care guvernul ii aloca cercetarii. ���Alexandru Babes, cercetator, profesor de Neurobiologie la Universitatea din Bucuresti si fost presedinte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, a declarat pentru HotNews.ro ca este o greseala sa incerci sa desfiintezi UEFISCDI. Institutia "clar si-a dovedit competenta, a mers in directia europenizarii cercetarii, a folosirii evaluatorilor straini si nu vad ce i s-ar putea imputa", a declarat pentru HotNews.ro ���Alexandru Babes. Intrebat cum se realiza finantarea cercetarii pana in 2010, cercetatorul a explicat ca atunci exista "un centru la Politehnica ce practica o birocratie absolut excesiva si parca imi aduc aminte si de o lipsa de transparenta in procesul de evaluare a proiectelor de cercetare".

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 59 

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri