Articole scrise de Miron Damian


1 - 30 din 165 rezultate
1."Revolutia fiscala" e neconstitutionala E foarte posibil sa fie astfel si pe fond, dar nu la asta ma refer aici. Neconstitutionalitatea modificarilor la Codul Fiscal sta in instrumentul prin care au fost adoptate: o Ordonanta de Urgenta. De bine de rau, legea noastra fundamentala impune conditionari si interdictii in adoptarea unui OUG. Actul publicat vineri seara nu respecta conditiile si trece peste limitele impuse de Constitutie.
2.Conflictul unui procuror-sef DNA ajuns la Curtea Constitutionala Daca e un lucru bun care se poate spune despre Comisia de ancheta privind alegerile din 2009 este titlul, ca parte a scopului declarat si formalizat printr-o hotarare parlamentara. Anchetarea in parlament a circumstantelor unui anumit proces electoral este un scop legitim si important. Nu ca asta ar fi in sine o lauda, suna ca si cum am aprecia omul pentru haina, in ciuda avertismentului proverbial. In practica activitatea Comisiei a fost o farsa ridicola, de la inceput pana la sfarsit.
3.Un dosar penal la Curtea Constitutionala Pe 2 August 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei adopta unanim o hotarare in care, potrivit competentelor ei legale si constitutionale, se pronunta asupra contestatiilor privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui. Una din contestatii pretindea ca cetatenii romani din strainatate n-ar fi fost trecuti pe listele electorale si ar fi fost astfel in imposibilitate de a vota. Ultima afirmatie era contrazisa de realitate, Curtea a raspuns insa si chestiunii legate de organizare, a descifrat itele legale ale diverselor liste electorale - si atat.
4.Listele de sustinatori in alegeri, un sistem neconstitutional si nefunctional Conditia listelor de sustinatori reprezinta un sistem care afecteaza substantial un drept constitutional, care in teorie testeaza altceva decat isi propune iar in practica premiaza incalcarea legii, si care nu functioneaza si n-a functionat vreodata... Anul trecut Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o sesizare desfiintand prevederea care cerea la infiintarea unui partid o lista de 25.000 de membri fondatori, cu un minim de 700 in 18 judete. Element esential la baza unuia din cele mai inchise si neliberale sisteme electorale din lumea democratica.
5.In ce sta DNA "DNA nu e Kovesi", "O institutie nu sta intr-un om" - cat de bine a prins asta, extraordinar. Nu stiu daca e orbire, inertie, rea-credinta, prostie, complicitate. Citesc siderat comentariul unui individ foarte sobru produce urmatoarea trasnaie ridicola: este clar ca intrebarile cu care e bombardata dna Kovesi sunt parte a unei campanii de hartuire, dar trebuie totusi sa raspunda. La toate. Curat neconstitutional, coane, dar... O invazie de Ghita Pristanda, parol! ... de unde nu te astepti.
6.De-a rasu'-plansu' cu dl Tariceanu, presedintele Senatului Saptamana trecuta presedintele Senatului a emis un comunicat de presa. Mai precis, citand chiar din text, un "Apel catre presedintele Iohannis". Dl Tariceanu aduce acolo niste acuzatii grave la adresa DNA, preluand explicit si intarind acuzatii similare aduse de fostul presedinte Traian Basescu. Si ii mai cere actualului sef al statului sa ia masuri.  As rezuma comunicatul in urmatorul fel: Draga Klaus, 1. Iti trimit alaturat un document redactat de Basescu in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia sa anchetezi la DNA despre subiect, si sa demiti? (Calin Popescu-Tariceanu, semnatura olografa)
7.Cum scoatem hipermarketurile din gura lumii Saptamana trecuta dl Iohannis a promulgat legea "51% produse romanesti", care impune marilor magazine sa puna in vanzare, in proportie de cel putin jumatate din total, produse agricole de provenienta interna. Argumentul initiatorilor si sprijinitorilor ei a fost ca toata lumea are ceva de castigat de pe urma legii. Sigur, mai putin hipermarketurile - dar, aflam din aceleasi surse, ele s-ar face vinovate de obtinerea unui profit nesimtit, care intra si in buzunare straine, pe de-asupra.
8."Accidentul" Condrea si conspiratia flagranta E ca un gag, daca situatia n-ar fi atat de trista si, in acelasi timp, exasperanta. Explicatia sta poate intr-un fel de confort psihologic: sa crezi ca stricaciunea particulara care a afectat un sistem sta intr-un singur om. Gen Condrea. Ca se poate scapa, la fel de usor, de ea. Ca sistemul se poate curata la fel de usor cum se darama un castel din carti de joc: inlaturi una din carti si buf! pica toata reteaua, se duc toti incolonati care la puscarie, care la manastire. Apoi totul revine la normal si canta pasarele.
9.Nationalism economic cu dezinfectant "Hexi" In mod onest, intreaga pledoarie pentru "nationalismul economic" se poate reduce la o singura cerere: statul trebuie sa sprijine produse cu raport calitate/pret inferior pe motiv ca sunt de productie interna. Ca vorbim de protectionism al pietei interne, ca vorbim de subventii, de "51% produse romanesti", de interdictii mai mult sau mai putin mascate pentru straini, de inchiderea magazinelor mari in weekend etc. - toate sunt diferite mijloace pentru scopul sus-pomenit. Nota bene, ca tot vorbeam de onestitate, enuntul trebuie considerat integral.
10.Solutia diluata in scandalul Hexi. Testul Dragnea pentru guvernarea Iohannis-Ciolos Doua dezvaluiri majore avem in scandalul Hexi Pharma. Prima, o anumita solutie cumparata de spitalele romanesti in scop de dezinfectie e sensibil diluata si ineficienta. Faptul nu e doar scandalos si grav, ci si relativ inedit si surprinzator, si astfel a luat aproape cu totul "fata" mediatica a celeilalte dezvaluiri. Si anume ca firma care a vandut produsul respectiv reuseste constant sa obtina contracte cu statul, asta in conditiile in care produsele oferite sunt extraordinar de scumpe.
11.Nationalism economic cu pene Dupa 27 de ani de relativa libertate, inclusiv in domeniu economic, in Romania "nationalismul economic" nu duce nici pe departe lipsa de promotori, fie ca vorbim de domeniul comentariului public, al presei sau al politicii. Din contra, de fapt. Este optica dominanta in acest domeniu, o gasim usor expusa si in ziare "quality", unele chiar de profil, si in discursul public al unor oameni cu diverse titluri si diplome, si in randul partidelor principale.
12.Nationalism cuantic cu pene In lumea academica din Romania si-a facut aparitia un personaj remarcabil. E un om care considera ca intreaga fizica, de fapt intreaga stiinta trebuie sa adere strict la conceptul dualitatii unda-particula. Inclusiv biologia marina, sau econometria. Cand vorbeste despre Max Planck personajului i se umezesc ochii si-i tremura vocea. Si, desi n-ar recunoaste asta in ruptul capului, se imbraca si se comporta imitandu-l, in limita posibilitatilor, pe Niels Bohr. Opiniile sale sunt oferite insistent si emfatic, exclusiv pe aceeasi tema.
13.O dilema pentru Liviu Dragnea. Si o sansa Liviu Dragnea are perfecta dreptate sa se opuna schimbarii legii electorale, in prag de alegeri, intr-un mod care sa dezavantajeze categoric unul dintre competitori. Liviu Dragnea are perfecta dreptate sa acuze emiterea unui OUG intr-o chestiune care nu e urgenta, obiectiv vorbind, si daca textul propus este cel putin dubios din punct de vedere constitutional. Liviu Dragnea are dreptate sa acuze toate astea. O singura problema are acest discurs: presedintele PSD ar putea la fel de bine sa-l tina in fata oglinzii.
14.Pensiile speciale ale demnitarilor sunt un privilegiu neconstitu��ional Mult prea des resemnarea e reactia publica principala la mizeriile de tot felul comise de autoritatile statului, inalte sau marunte. Probabil si din cauza asta astfel de mizerii sunt atat de dese. Revolta, de la mesaje pe retele sociale la protestul public, este cu siguranta o reactie mai eficace, dar si aceasta poate fi tot un fel de resemnare. E convingerea ca sistemul in sine nu ofera o cale de a opri abuzurile institutiilor statului, sau ca o poate face doar daca e schimbat dar nu poate fi schimbat.
15.Luigi sau Ninel? Ninel si Luigi au ceva important in comun. Amandoi stiu, ma-ntelegeti, adevarul. Adevarul. Nu considera, ca altii, ca acesta ar trebui deslusit din si confruntat cu realitatea, pe cat e posibil, cu rabdare si cu modestie. Nu considera nici ca trebuie sa formeze un intreg coerent si rational. Ei nu ajung la el in felul acesta, comun. Ei il au deja in posesie, nepatat de dubiu, iar ceilalti pot cel mult sa-l asculte.
16.În aten��ia pre��edintelui Iohannis: proiectul de lege privind cre��terea salariilor bugetarilor este neconstitu��ional Articolul intra la categoria "Reactie rapida" pentru ca inteleg ca presedintele statului discuta despre proiect, in vederea promulgarii lui. Intre rolurile institutiei al carei titular e dl Iohannis se numara si asigurarea unei bune functionari a autoritatilor publice. Or, nu cred ca poate cineva argumenta ca intrarea in vigoare a unei legi care incalca constitutia este altceva decat un caz de proasta functionare a autoritatilor publice implicate. Iar in aceasta privinta presedintele are si atributii efective, poate sesiza direct Curtea Constitutionala asupra unui proiect votat de parlament.
17.O idee foarte proast��: comasarea alegerilor Of, una calda alta rece in programul de guvernare. Ideea de a comasa toate alegerile este o mare greseala, si - ironic - o neintelegere, tocmai a evolutiei care a facut posibil acest guvern. Alegerile sunt, intre altele, si un mod in care electoratul poate sa-si arate nemultumirea fata de guvernare - si ma refer aici la oricare tip de alegeri. E un rol esential. Asta s-a intamplat la alegerile prezidentiale de anul trecut, de exemplu.
18.Trufia ��i furia Poate chiar n-au inteles ce s-a intamplat. Poate nu inteleg ce i-a facut pe zeci de mii de oameni sa iasa in strada, din Bucuresti pana in Craiova sau Botosani. Un singur cuvant: reactia la trufia revarsata. In picaturi sau in valuri, fara intrerupere, trei ani de zile. O scuza (slabuta) e ca nu s-au luat in calcul unul pe celalalt, ca sursa. Alta scuza e ca n-au inteles impactul siturilor de socializare. N-au luat in calcul capacitatea lor de a fi un mediu si un amplificator de empatie.
19.De ce nu poate fi consultata societatea civila ”Daca pe Klaus Iohannis il intereseaza un dialog real cu Piata, sa ofere un instrument prin care oamenii sa isi aleaga reprezentantii.” – scrie un cititor, preluat de Hotnews.ro. Exist�� un astfel de instrument, se nume��te Constitu��ia României. Ne alegem periodic reprezentan��ii în consilii locale, jude��ene, prim��rii, parlamente ��i pre��edin��i, postul pe care îl ocup�� acum dl Iohannis. Poate c�� noi în��ine ar trebui s�� depunem ceva mai mult efort, nu doar în alegerile astea în sine, ci în participarea la întreg procesul cu pricina; ca s��-l citez pe ��erban Marinescu, ”Am asteptat ani de zile sa apara altii si concluzia e ca altii nu-s. Nu putem inlocui clasa politica actuala decat cu noi.”
20.Sa crestem demnitatea demnitarilor. Inclusiv pe baza de salariu Ce facem, oameni buni, cu copiii astia? Le dam cu rigla in palma? Amandoi doctori in drept, pe baza de copieri��� Vai, vai. E trist si ingrijorator sa vezi ce fel de oameni ajung la varful politicii noastre. Si ma indoiesc ca daca ne uitam mai jos in ierarhia demnitatilor politice o sa vedem o situatie mai buna, din contra. Chiar si termenul suna nepotrivit in astfel de cazuri, "demnitari" - pai, ce demnitate mai are un om care e prins in felul asta flagrant si repetat, nu, constant, cu minciuna?
21.Cateva erate la referendumul din 2012, pentru uzul dlui procuror-sef Nitu In atentia procurorului-sef PICCJ, dl Nitu: exista intr-adevar un caz categoric de abuz in serviciu in august 2012, iar institutia pe care o conduceti, din 2013, avea inca de atunci temeiuri cat se poate de solide pentru a da curs instrumentarii lui. Iata unul din ele: Victor Paul Dobre: Iti spun eu ce vor [Ponta si Antonescu] : vor sa dea Ordonante, sa faca o nebunie intreaga. V : Nu pot sa cred! Victor Paul Dobre: Da, da! Sa faca o Ordonanta, sa nu voteze aia de afara, sa-i scoata de pe liste, o nebunie intreaga.
22.Mic dictionar antipropaganda Dnii Ponta, Tariceanu, Sova si asociatii sunt in situatia unei bande care, fugind de politie, se inchide intr-o casa si ameninta ca-i dau foc. Iar noi suntem ostatici, inauntru. Nu ma refer doar la consecintele diplomatice si economice al acestui ultim atac violent la adresa magistratilor, atac in forma continuata. Ceva mai subtil dar mai grav este asaltul impotriva "casei" noastre care este sistemul legal si constitutional dupa care functioneaza statul democratic. E mai grav pentru ca domnii cu pricina pervertesc niste institutii foarte onorabile si necesare, folosindu-le pe post de scut retoric si antijustitie.
23.Patru note rapide despre dosarul "Sova si Asociatii" plus Victor Ponta Dosarul "��ova ��i Asocia��ii" este foarte, foarte similar cu cazul Fenechiu, sunt cazuri de "c��pu��are". Se ia la ��int�� o societate comercial�� controlat�� de stat, prin politruci prieteni (Electrica Moldova la Fenechiu, complexele Turceni ��i Rovinari, la ��ova). Între aceste societ����i comerciale ��i firmele politicienilor cu pricina se încheie contracte comerciale care acoper�� de fapt un tun masiv, un furt din banii firmei (adic�� banul contribuabilului). Asta pentru c�� prin contracte se cump��r�� bunuri ��i servicii inutile firmei ��i/sau masiv supraevaluate.
24.Justi��ia în zbor deasupra unui cuib de rinoceri Da, stiu ca rinocerii nu cuibaresc. Nu ca ar strica uneori sa repeti un adevar evident. Caci ce nu stiu in context este cum sa arat mai bine absurdul grosier al situatiei. Modul in care un cuib, o trupa restransa dar extrem de agresiva public incearca sa ne convinga ca albul e negru, ca diferite mamifere de mare greutate zboara. Pe de alta parte este pe undeva si amuzant sa vezi cum proprii eroi reusesc inca o data sa le distruga cauza.
25.Cum intra hipermarketurile in gura lumii Ma intreb sincer cat e vorba de prostie - sau, ca sa fiu mai bland, de ignoranta indusa. Si cat e vorba de rea-credinta - sau, ca sa fiu mai aspru, de necinste categorica.1. "Secretul" hipermarketurilorHaide sa intru in pielea lui Polichinelle si sa va spun un secret: ca orice intreprindere economica de succes, hipermarketurile urmaresc profitul. Doar profitul. Cat mai mult, cat mai sigur, cat mai de durata. Asta e telul lor singular. Culmea, uneori chiar asta spun - formulata ca acuzatie - si cei care aduc o cu totul alta, cu care prima se bate cap in cap: acuzatia ca hipermarketurile ar avea un alt scop impotriva producatorilor autohtoni.
26.Liberalii romani dau curs "Petitiei lumanararilor" Lista motivelor pentru care guvernul actual ar trebui sa zboare se cere actualizata saptamanal, daca nu zilnic. Macar de dragul corectitudinii, caci dl Ponta isi duce mandatul mai departe, fara grija. Si surprinzator, in aparenta. La o adica, PSD si liderul sau n-au dat dovada nici macar de cine stie ce inteligenta la jocul partizan, sunt mai degraba mediocri la capitolul asta. Si atunci, cum se explica stabilitatea guvernamentala? Care e reteta lor secreta?... Simplu, politica e competitionala; iar atunci cand adversarii sunt catastrofe mediocritatea pare geniala. In tara orbilor chiorul e imparat.
27.Statul se bate pentru voi? Nu, de fapt isi bate joc. De voi. Serios, e ca intr-un gag. Un tip il bate pe altul, intervine al treilea "Bai, nu ti-e rusine? Ce dai asa in saracul om? Stai ca-ti arat eu tie!" Si jart! ii croieste si el una. Celui batut, insa, nu agresorului. Acesta din urma da netulburat replica: "Sa vezi ce o sa platesti tu pentru asta, te bagi fara sa ai treaba!", si zbang! un pumn. Dar tot celui pocnit anterior. Rivalul sau nu se lasa mai prejos - si tot asa. In cazul de fata, insa, exista un singur agresor, care trece dintr-o parte in alta, ca sa fie gagul si mai naucitor.
28.Cat de departe sa mearga curatenia grajdurilor lui Augias? La ce moment, dupa ce criteriu ar trebui decis cand trebuie sa se opreasca cei ce curata jegul asta sufocant? Hm? De treizeci de ani, zice legenda, mii de bovine nesimtite si imune si-au facut treburile in grajdul cu pricina, fara ca nimeni sa curete, pana a primit eroul sarcina asta. E povestea unei munci in acelasi timp extrem de ingrate si atat de greu de dus la capat incat pare fara speranta. Ce nu si-au imaginat autorii a fost aparitia in poveste a cuiva care sa pretinda ca, indiferent daca se poate sau nu, curatenia nu trebuie dusa pana la capat. Ca s-ar merge prea departe. Ca trebuie gasit un echilibru just intre curatenie si rahat.
29.Cazul Vosganian ��i imunitatea politic�� Ar trebui sa staruim ceva mai mult asupra cazului Varujan Vosganian, asupra refuzului Senatului de a cere urmarirea sa penala in dosarul "Interagro". Unul din motive este ca fara aceste explicatii cazul risca sa aiba un dublu impact negativ. Primul ar fi ca dl Vosganian sa fie protejat de justitia penala in ceea ce apare ca un caz de abuz grav si foarte costisitor pentru banul public. Celalalt impact negativ ar fi impotriva imunitatii politice.
30.Un popor fara Aparare Acum 25 de ani regimul comunist si dictatura personala a lui Nicolae Ceausescu faceau implozie intr-un mod dramatic, dupa fuga televizata a cuplului prezidential cu elicopterul. Prabusirea era rapida si categorica, in ton cu extrema gaunosenie a sistemului. In aceeasi zi brasoveanul Nicusor Vlase venea acasa, fericit. Tanarul de 19 ani se alaturase cu o zi inainte manifestantilor, strigand pentru libertate, iar acum isi asigura parintii ca nu va pati nimic iesind din nou in strada. Peste cinci zile acestia ii vor gasi cadavrul la morga; apoi vor cauta vreme de 25 de ani responsabilii crimei si circumstantele ei, singuri si impotriva institutiilor statului, nu cu ajutorul lor.

1 2 3 4 5 6 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version