Articole scrise de Iulia Rosca


1 - 30 din 1555 rezultate
1.Urmeaza miercurea de foc in Parlament: vot pentru modificarea regulamentului, asteptarea publicarii in Monitorul Oficial, apoi vot la doua legi ale Justitiei Miercuri, plenul Camerei Deputatilor va da votul pentru propunerea de modificare a regulamentului initiata de Florin Iordache, care va permite coalitiei PSD-ALDE sa evite dezbaterile pe legile controversate. Tot miercuri, plenul va dezbate ultimele doua proiecte din pachetul de trei legi care modifica radical sistemul de Justitie: proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si proiectul pentru modificarea Legii 317/2004 privind CSM.UPDATE 19.48: Membrii Comisiei pentru regulament au fost convocati in aceasta seara pentru o sedinta a comisiei miercuri dimineata, la ora 9, cu o ora inaintea sedintei de plen.
2.La coalición gubernamental de Rumania se plantea convocar el miércoles a los diputados para votar los otros dos paquetes de la reforma judicial La coalición gubernamental formada por el Partido Social Demócrata (PSD) y la Alianza Liberal y Demócrata Europea (ALDE), apoyada por el grupo de la minoría húngara UDMR, se plantea convocar el miércoles una sesión del Congreso de los Diputados, Cámara Baja, para votar rápidamente el proyecto de ley que modifica la organización judicial”, declararon este martes a HotNews.ro fuentes parlamentarias. Incluso, también podría entrar en la votación el tercer paquete, que se refiere a la organización del Consejo Superior de Magistratura (CSM).
3.PSD si ALDE convoaca miercuri plenul Camerei Deputatilor pentru ultimele doua proiecte din "pachetul Iordache" Coalitia PSD-ALDE, sprijinita de UDMR, ia in calcul convocarea pentru miercuri a unei sedinte de plen a Camerei Deputatilor in care sa voteze rapid proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, au declarat pentru HotNews.ro surse parlamentare. Proiectul a primit deja raport ieri la comisia speciala condusa de Florin Iordache. Mai mult: e posibil ca si ultima lege din pachetul de trei, cea care priveste organizarea CSM, sa primeasca rapid astazi raport in comisia Iordache si sa intre maine la vot in plen, potrivit surselor citate.UDPATE 14.01: Plenul Camerei a fost convocat pentru miercuri. Pe ordinea de zi: proiectele de modificare a legilor 304/2004 si 317/2004, precum si modificari la regulament.
4.ACTUALIZAT Legile justitiei, ziua a 11a. Final in comisia speciale si pentru a treia lege din pachet - Legea 317 privind CSM/ PSD s-a razgandit -  Inspectia Judiciara ramane la CSM Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei a finalizat marti si cel de-al treilea proiect din pachetul pe care PSD si ALDE doresc sa il adopte pana la Craciun - modificarea Legii 317/2004 privind Constiliul Superior al Magistraturii. Sedinta a fost marcata de momentul in care a fost adoptat, fara dezbateri, un amendament al UNJR, AMR si CSM prin care se acorda imunitate sporita magistratilor - se prevedea ca nu pot fi urmariti penal fara avizul CSM. Dupa cateva ore insa, s-a revenit asupra acestuia si, cum nimeni nu l-a mai sustinut, s-a decis renuntarea la acesta cu totul. Marti s-a decis ca Inspectia Judiciara sa ramana totusi in cadrul CSM, dupa ce cei de la PSD s-au razgandit si au renuntat la ideea ca Inspectia Judiciara sa fie institutie autonoma condusa de un Consiliu de Integritate, pe care o promovasera intens. Astfel, in comisie au trecut amendamentele PSD si ALDE la propria initiativa legislativa. Fata de forma in vigoare, inspectorul-sef, care conduce Inspectia Judiciara, a primit atributii sporite, inclusiv faptul ca isi desemneaza personal adjunctul.
5.Legile justitiei - care este stadiul celor trei proiecte din controversatul pachet pe care PSD vrea sa il adopte pana la Craciun Cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei se afla in stadii diferite in circuit parlamentar in acest moment, doar una fiind adoptata de plenul Camerei Deputatilor, prima camera sesizata. Senatul este for decizional pe toate cele trei legi. PSD a anuntat ca isi doreste adoptarea legilor justitiei in aceasta sesiune parlamentara, asta insemnand practic pana la Craciun.
6.UPDATE Modificarea lui Iordache la regulament, votata pe repede inainte - comisia de regulament s-a convocat cu 45 de minute inainte sa inceapa/ Sedinta comisiei s-a amanat Comisia de regulament se reuneste de la ora 13.00 pentru a da un raport pe propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor a deputatului Florin Iordache, sedinta fiind convocata de catre presedintele comisiei, deputatul PSD Eugen Nicolicea, cu 45 de minute inainte de a incepe, si nu cu 24 de ore inainte cum prevede regulamentul, potrivit unor surse parlamentare.UPDATE Sedinta s-a amanat pana la ora 17, dupa sedinta solemna. Este asteptat un raport rapid care sa intre totusi la plenul stabilit pentru aceasta seara. Potrivit unor surse parlamentare, decizia amanarii s-a luat dupa ce deputatul UDMR Marton Arpad nu a dorit sa voteze modificarile si a cerut dezbateri.
7.Legile justitiei prind viteza - Statutul magistratilor a fost adoptat luni dupa-amiaza si ajunge deja la Senat in aceasta seara/ S-a votat si proiectul lui Iordache de modificare a Legii ANI - interdictiile aplicate parlamentarilor pentru conflict de interese pana in 2013 inceteaza de drept Proiectul de lege PSD-ALDE care modifica Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, ale carui amendamente au fost votate miercuri pana aproape de ora 23.00 in plenul Camerei Deputatilor, a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor luni dupa-amiaza, dupa sedinta solemna pentru Regele Mihai. Au fost 179 voturi "pentru" si 90 "impotriva", vot dat in timp ce deputatii USR fluierau in semn de protest. De asemenea, s-a votat si controversatul proiect de modificare a Legii ANI, apartinand lui Florin Iordache, prin care interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept. Citeste aici forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor
8.ACTUALIZAT Legile justitiei, ziua a 10a. Comisia speciala a adoptat in viteza modificarile la Legea 304 privind organizarea judiciara; toate legile ar putea iesi din comisie pana miercuri/ Predoiu l-a comparat pe Iordache cu Niki Lauda Comisia speciala parlamentara privind legile justiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a finalizat luni dimineata modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, proiect in cadrul caruia s-a votat infintarea unei Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie in cadrul Parchetului General. Aceasta ar urma sa isi inceapa activitatea la 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Comisia a lucrat in viteza, deputatul PNL Catalin Predoiu comparandu-l pe Iordache cu pilotul de Formula 1 Niki Lauda. Iordache a demarat rapid si lucrarile pe Legea 317 privind Consiliul Superio al Magistraturii, a treia din pachet, care prevede reglementarea inspectiei judciare - PSD intentioneaza sa transforme Inspectia Judiciara in institutie autonoma, condusa de un Colegiu de integritate. De altfel, potrivit unor surse Hotnews.ro, ar urma ca pana miercuri comisia sa finalizeze si Legea 317, a treia din pachet, mai ales ca de joi pana sambata este doliu national, iar cei din comisie au stabilit sa nu lucreze in aceasta perioada.  Vezi in text tabelul de lucru pentru aceste legi
9.Cadourile PSD pentru UDMR: Scolile in limba maghiara vor putea fi infiintate si de Parlament, si de autoritatile locale. Amendamentul crucial pentru UDMR, strecurat intr-o lege despre licee agricole Senatul a adoptat luni, ca for decizional, un proiect de lege de modificare a Legii educatiei nationale privind liceele agricole in care a fost strecurat un amendament apartinand UDMR si votat de PSD ce prevede, fara legatura cu liceele agricole, ca unitatile de invatamant cu predare in limbile minoriatilor nationale pot fi infiintate, pe langa ministerul Educatiei, si de Parlament si autoritatile locale si judetene, dar si de cultele recunoscute prin lege. Prin acest amendament, care asteapta acum promulgarea, se asigura si cadrul legal pentru un alt proiect legislativ al UDMR, de infiintare a Liceului Catolic de la Targu-Mures, care asteapta sa intre la vot la Camera Deputatilor, apoi la Senat. Reamintim ca UDMR a sustinut puternic proiectele legilor justitiei initiate de PSD.
10.PNL se dezice de Daniel Zamfir: Este o initiativa populista si contrara economiei de piata libera, nu reprezinta PNL Secretarul general al PNL, Robert Sighiartau, a precizat ca initiativa legislativa a senatorului liberal Daniel Zamfir prin care se limiteaza dobanzile cu care bancile dau credite nu reprezinta partidul, fiind o initiativa "contrara economiei pe piata liberala". Sighiartau a adaugat, pentru Hotnews.ro, ca la sedinta conducerii PNL va avea loc o discutie despre initativele lui Zamfir.
11.ACTUALIZAT Legile justitiei, ziua a 9a. Comisia speciala a votat infiintarea unei Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie, in cadrul Parchetului General/ Seful sectiei este numit si revocat de plenul CSM, nu de Presedintele Romaniei Comisia speciala parlamentara privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a lucrat joi pe proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, unde a adoptat infiintarea unei Sectii speciale pentru investigarea "infractiunilor din justitie" in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorul-sef al acestei sectii este numit si revocat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fara ca Presedintele Romaniei sa fie inclus in procedura asa cum prevede acum legea in privinta procurorilor-sefi de sectii. Modificarea a venit dupa ce Iordache a anuntat marti la comisie ca PSD nu mai sustine infiintarea unei Directii speciale separate pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, asa cum prevede proiectul initial, ci o sectie in cadrul Parchetului General. Cei care au propus la randul lor amendamente in acest sens au fost cei de la Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. CSM s-a opus ferm infiintarii acestei sectii. Vezi detalii in articol
12.UPDATE Legea privind statutul magistratilor si proiectul lui Iordache de modificare a Legii ANI au aparut pe site-ul Senatului ca fiind deja adoptate de Camera Deputatilor/ Niciuna dintre legi nu a fost adoptata, deputatii inca voteaza amendamente/ Gotiu: Secretarul general al Senatului sustine ca a fost o "eroare materiala" Proiectul PSD-ALDE de modificare a legii privind statutul magistratilor, care se dezbate la aceasta ora in plenul Camerei Deputatilor - nu s-a ajuns nici la jumatatea amendamentelor - si proiectul de modificare a Legii ANI a lui Florin Iordache au fost deja adoptate pe data de 6 decembrie. Asa apar cele doua proiecte pe site-ul Senatului. Practic, cele doua proiecte au primit numere de inregistrare la a doua camera parlamentara sesizata desi ele nici macar nu au ajuns la votul final, inca, in prima camera sesizata, iar site-ul Senatului s-a antepronuntat pe adoptarea acestora in data de 6.12.2017.UPDATE 19:25 Cele doua proiecte au disparut de pe site-ul Senatului. Senatorul USR Mihai Gotiu, vicepresedinte al Senatului, a relatat pentru HotNews.ro ca a discutat cu secretarul general al Senatului, cel care trebuie sa semneze pe un proiect venit de la Camera inainte ca acesta sa ajunga la Biroul Permanent al Senatului si sa fie inregistrat pe site, si acesta a declarat ca este "o eroare materiala" si ca nu a semnat de fapt. Practic, s-ar fi pregatit cele doua proiecte pentru sedinta Biroului Permanent al Senatului care ar fi trebuit sa aiba loc chiar in cursul zilei de azi, la ora 17.00 si care pana la urma s-a amanat pentru joi la ora 10.30.
13.VIDEO Parlamentarii USR, tactici de gherila impotriva PSD la Legile Justitiei: Citesc la portavoce toate amendamentele USR si au oprit sedinta cu pancarte pe care scrie "Hotii" Parlamentarii USR incearca folosesc tactici inedite pentru a stopa sau macar intarzia votarea modificarilor aduse de coalitia PSD-ALDE-UDMR la legile Justitiei. Astfel, miercuri, in plen, deputatii USR au oprit sedinta protestand cu pancarte pe care au scris "Hotii!". Ceva mai devreme, deputatul Stelian Ion a folosit o portavoce pentru a se face auzit atunci cand presedintele de sedinta i-a taiat microfonul.
14.Cum a incercat opozitia sa blocheze dezbaterea Statutului magistratilor in plen: au venit pe rand sa ceara modificarea ordinii de zi, folosindu-se de procedura parlamentara. Parlamentari USR: Bacalbasa (PSD) ne-a injurat de mama, ne-a facut maimute Deputatii PNL si USR s-au folosit miercuri de o procedura prevazuta in regulamentul Camerei pentru a incerca sa blocheze sau sa amane dezbaterea a doua proiecte controversate de pe ordinea de zi - Statutul magistratilor si proiectul lui Florin Iordache de modificare a Legii ANI, dupa ce majoritatea parlamentara a respins ca aceastea sa fie scoase de pe ordinea zi. Liderii si viceliderii de grup au venit pe rand la tribuna parlamentului pentru a propune modificarea ordinii proiectelor pe ordinea de zi. Cel care conduce sedinta - deputatul PSD Gabriel Vlase - este obligat sa supuna la vot fiecare propunere. Deputatul USR Dan Barna, presedintele partidului, i s-a adresat lui Liviu Dragnea, care se afla in sala in banca, desi este presedintele Camerei Deputatilor, spunandu-i ca "tot acest spectacol este pentru dumneavoastra".Ora 11.10 Sedinta este in desfasurare. Aceasta actiune a opozitie dureaza de peste 20 de minute.
15.UPDATE Plenul Camerei Deputatilor: Minut de reculegere pentru Regele Mihai/ PNL si USR au propus sistarea lucrarilor Camerei Deputatilor si sa fie scoase de la dezbatere Statutul magistratilor si modificarea lui Iordache la Legea ANI Plenul Camerei Deputatilor a tinut, in deschiderea sedintei de miercuri dimineata, un minut de reculegere pentru Regele Mihai I, care a murit marti, fiind apoi proiectate imagini din timpul discursului sustinut de Majestatea Sa in 2011 in Parlament. Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan a propus sistarea lucrarilor plenului, propunere care a fost respinsa insa de majoritatea parlamentara. Si liderul deputatilor USR, Cristian Seidler, a propus ulterior sa nu se mai dezbata cele doua proiecte care creeaza "tensiuni" de pe ordinea de zi - modificarile la Legea ANI si modificarile la Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor. Si aceasta propunere a fost respinsa.
16.FINAL Statutul magistratilor mai asteapta votul final in plenul Camerei Deputatilor. Ultramaraton de votat amendamente nedezbatute/ Modificarea anuntata la raspunderea magistratilor a trecut: statul se indreapta cu actiune in despagubiri impotriva magistratului care a comis eroarea judiciara Dupa 12 ore de la inceputul sedintei de plen si 10 ore de dezbateri, care in realitate au fost doar voturi pe amendamente nedezbatute - peste 700, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata doar "pe articole", fara sa se dea un vot in ansamblu, intrucat la ora 22.45 mai erau doar circa 140 de deputati in sala, iar pentru vot final este necesar un cvorum de 165. Sedinta de plen a fost marcata de un protest spontan inedit al celor de la USR, care au luat cu asalt practic tribuna salii de plen cu pancarte improvizate pe care scria "Hotii!", in timp ce deputatul Stelian Ion isi citea amendamentele si le discuta la o portavoce, microfonul fiindu-i taiat. Vreme de minute bune, votul pe amendamente s-a dat in paralel cu aceasta actiune a lor. Singura modificare fata de ceea ce s-a votat in comisia speciala pentru legile justitiei a fost una premeditata si anuntata acum doua zile de Florin Iordache, deputatul PSD care conduce comisia - PSD si ALDE au revenit la propunerea din initiativa lor legislativa in cazul prevederii privind raspunderea magistratilor - actiunea in regres a statului. Vezi detalii in articol si desfasurarea LIVE TEXT a unei zile foarte lungi in plenul ParlamentuluiJoi de la ora 10.30 comisia lui Iordache isi reia activitate pentru a finaliza si cel de-al doilea proiect din pachet, Legea 304
17.USR a propus suspendarea activitatii in Comisia speciala pentru legile justitiei pe perioada de doliu national prilejuita de moartea Regelui Mihai Deputatul USR Stelian Ion a propus marti, in cadrul sedintei comisiei speciale parlamentare privind legile justitiei, ca lucrarile acestei comisii sa fie suspendate timp de trei zile, in perioada de doliu national ca urmare a mortii Regelui Mihai.
18.Regele Mihai a murit / Purtator de cuvant PSD, despre posibilitatea amanarii mitingurilor: Vom lua o decizie Purtatorul de cuvant al PSD a declarat pentru HotNews.ro ca partidul va lua o decizie privind posibilitatea amanarii mitingurilor anuntate pentru sfarsitul saptamanii, ca urmare a decesului Regelui Mihai.
19.VIDEO Legile justitiei, ziua a 8a. Discutii aprinse in comisia speciala: In loc de Directie speciala pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, PSD sustine infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General; Comisia a decis deocamdata ca legea sa ramana in forma in vigoare Comisia speciala pentru legile justitiei condusa de deputatul PSD Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei, a lucrat marti timp de circa sapte ore pe modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, al doilea proiect din pachet, care prevede infiintarea unei Directii speciale pentru investigarea magistratilor. Iordache a anuntat in timpul discutiile ca PSD nu sustine infiintarea unei Directii, in schimb, sustine propunerea UNJR de a se infiinta o sectie speciala in acest sens in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce a generat discutii tensionate timp de peste o ora. Problema nu s-a transat in final - dupa o pauza,  Iordache a propus sa ramana legea in forma in vigoare, existand insa posiblitatea ca acest amendament sa fie votat la plen. La propunerea lui Iordache, discutiile au fost suspendate, avand in vedere si faptul ca este ziua in care a murit Regele Mihai, si vor fi reluate maine dupa-amiaza.
20."Si pe Ceausescu l-au sfatuit unii sa faca miting" - reactia deputatului PSD Adrian Solomon despre marele miting PSD Deputatul PSD Adrian Solomon (Vaslui) s-a aratat neincrezator fata de solutia unui mare miting PSD impotriva "statului paralel". "Si pe Ceausescu l-au sfatuit unii sa faca miting", a declarat luni Solomon cand a fost intrebat de ziaristi care va fi contributia sa la mitingul organizat de partidul de guvernamant.
21.Legile justitiei - raspunderea magistratilor: Iordache anunta ca, in plenul Camerei Deputatilor, PSD va sustine ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului/ In comisia speciala, PSD a votat altceva Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale parlamentare pentru elaborarea noilor legi ale justitiei, a declarat luni ca, in plenul Camerei Deputatilor, PSD isi va sustine amendamentul si va vota, in privinta raspunderii magistratilor, ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului prin actiune in regres, desi, in comisia speciala, si-a respins propriul amendament si a votat in favoarea variantei propuse de asociatiile magistratilor - UNJR si AMR.
22.Legile justitiei, ziua a saptea. Comisia condusa de Iordache a inceput modificarile la Legea privind organizarea judiciara​, care prevede infiinarea Directiei speciale de investigare a magistratilor/ Propunerea CSM de desfiintare a instantelor militare, respinsa Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a inceput luni discutiile privind modificarile la Legea 304 privind Organizarea judiciara, al doilea proiect din pachet, care prevede infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori in cadrul Parchetului General. Discutiile de luni au durat mai putin de doua ore, urmand sa se reia marti de la ora 09.00. In cadrul dezbaterilor, comisia a votat impotriva propunerii CSM si sustinuta de UNJR de a se desfiinta instantele militare.
23.Pe scurt: Cele mai controversate modificari la Statutul judecatorilor si procurorilor adoptate in Comisia speciala Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea celor trei legi ale justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a finalizat miercuri seara proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dupa sase zile de dezbateri. Proiectul mai poate fi modificat in cateva randuri pana va trece de votul final din plenul Senatului, primul pas fiind votul in plenul Camerei Deputatilor de saptamana viitoare, cand este posibil ca unele amendamente respinse in comisie sa ajunga la vot. Vezi in text o scurta sinteza a celor mai controversate prevederi adoptate in comisie.
24.VIDEO Legile justitiei: Final in comisia speciala a lui Iordache pe modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor, vot in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare/ Discutii maraton privind actiunea in regres - Statului "ii revine dreptul" sa se intoarca cu actiune in regres impotriva magistratului care a comis eroarea judiciara Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei a finalizat miercuri seara, dupa alte cinci ore de discutii si in a sasea zi, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, urmand ca martea viitoare sa fie cel mai probabil votata in plenul Camerei Deputatilor. Ulterior, proiectul va merge la Senat, care este camera decizionala pe toate cele trei legi ale justitiei. Timp de circa patru ore, discutiile de miercuri s-au concentrat pe modificari la raspunderea magistratilor, mai exact articolele privind actiunea in regres a statului impotriva magistratului care a comis o eroare judiciara cu rea-credinta sau grava neglijenta. Dupa ce reprezentantii CSM si UNJR prezenti la sedinta s-au opus ferm propunerii PSD-ALDE, s-a decis adoptarea unor modificari elaborate de Asociatia Magistratilor si UNJR. Pe finalul dezbaterilor, parlamentarii PSD si-au respins in bloc mai multe amendamente controversate, fara a fi fost dezbatute in vreun fel. Vezi in text o trecere in revista a celor mai controversate modificari adoptateVezi in articol desfasurarea LIVE TEXT a sedintei de miercuri, cu cele mai importante modificari
25.Opozitia, front comun in plenul Camerei Deputatilor impotriva declaratiei transmise de Dragnea si Tariceanu. Turcan si Turcescu i-au cerut demisia lui Dragnea/ Solomon (PSD): "Am schimbat Inalta Poarta? Reveniti-va odata!" Reprezentantii PNL, PMP si USR au luat cuvantul miercuri dimineata in plenul Camerei Deputatilor pentru a contesta declaratia transmisa marti de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, in numele Parlamentului, ca reactie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Dragnea a fost acuzat de abateri disciplinare pentru ca aceasta declaratie nu a respectat procedurile parlamentare. Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan a cerut demisia lui Dragnea din fruntea Camerei, acelasi lucru facandu-l si deputatul PMP Robert Turcescu. Liviu Dragnea nu este prezent la sedinta de plen, sedinta fiind condusa de Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
26.UPDATE Legile justitiei: Modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor, finalizate miercuri. Nu vor intra la plenul Camerei Deputatilor Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei ar putea da marti seara un raport pe prima lege luata in discutie, Legea 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor, iar miercuri sa fie dzbatuta si eventual votata in plenul Camerei Deputatilor, prima camera sesizata pe cele trei proiecte din pachet. Deputatul UDMR Marton Arpad a facut un apel in comisie ca marti sa se faca un raport pe aceasta lege, explicand ca miercuri va putea intra la plen.UPDATE 2 In cele din urma s-au sistat discutiile la art. 96, acestea vor continua miercuri, dupa sedinta de plen a Camerei Deputatilor. UPDATE In sedinta comisiei s-a decis ca marti sa fie parcurse toate amendamentele la articolele din Legea 303, urmand ca miercuri dupa-amiaza sa se finalizeze raportul discutandu-se articole unde exista nelamuriri.
27.VIDEO Legile justitiei, ziua a cincea. Scandal pe tema raspunderii magistratilor - Nicolicea, catre judecatoarea CSM: "Nimic nu va da dreptul sa fiti atat de agresiva si aroganta!"/ Magistratii nu vor raspunde patrimonial Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, nu a finalizat nici in sedinta de marti, dupa aproape 8 ore de discutii, modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. S-a transat partial problema raspunderii magistratilor, in sensul in care mare parte dintre aceste prevederi raman in forma legii in vigoare. Astfel, s-a respins propunerea senatorului PSD Serban Nicolae ca magistratii sa raspunda patrimonial, "in conditiile legii". A fost si un moment tensionat intre judecatoarea CSM si deputatul PSD Eugen Nicolicea, acesta din urma numind-o pe reprezentanta CSM "agresiva si aroganta". Tot marti s-au votat si o serie de "privilegii" pentru magistrati, precum faptul ca atat acestia cat si sotii si copiii lor vor beneficia de asistenta medicala, medicamente si proteze gratuite, inclusiv la pensie. Vezi in text principalele decizii, momente si declaratii din sedinta de marti
28.UPDATE Proiectul de lege al UDMR care va permite demnitarilor si alesilor locali sa fie si comercianti persoane fizice, respins de Senat Proiectul de lege al UDMR prin care se elimina o incompatibilitate din legislatie, asa incat parlamentarii, ministrii, prefectii si alesii locali sa poata avea calitatea de "comerciant persoana fizica" a fost supus votului plenului Senatului luni, insa nu a intrunit suficient de multe voturi pentru a fi adoptat, fiind lege organica.
29.VIDEO Legile justitiei, ziua a patra. Presedintele nu mai poate refuza nici numirile procurorilor in functiile de judecator si invers/ Un magistrat nu mai este suspendat din functie automat cand este trimis in judecata Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea legilor justitiei, prezidata de deputatul PSD Florin Iordache, a continuat luni pentru a patra zi discutiile pentru prima lege din cele trei din pachet - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. La propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, comisia a votat ca magistratii nu vor mai fi suspendati de drept din functie atunci cand sunt trimisi in judecata, decizia in acest sens fiind luata de catre CSM. De asemenea, s-a votat, in aceeasi linie cu zilele precedente, ca presedintele Romaniei nu mai poate refuza sa numeasca judecatori in functii de procurori si procurori in functii de judecatori. Sunt asteptate in continuare modificarile la art. 96 din lege privind raspunderea patrimoniala a magistratilor. Vezi aici ce s-a discutat si decis vineriVezi in text transmisiunea video
30.PSD si-a respins in Comisia lui Iordache propria propunere de modificare a legilor justitiei: Procurorii sefi vor fi propusi si revocati la fel ca in prezent, presedintele ramane parte a mecanismului Majoritatea PSD-ALDE din Comisia speciala a Parlamentului pentru legile justitiei a respins in sedinta de vineri propriile modificari aduse la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Astfel, parlamentarii PSD si ALDE au votat sa isi abroge toate modificarile privind procedura de numire si revocare din initiativa legislativa, iar Presedintele Romaniei va ramane parte a ambelor proceduri, exact asa cum prevede legea in prezent.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 52 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri