Articole scrise de Iulia Rosca


1 - 30 din 1658 rezultate
1.PSD și UDMR vor abrogarea Legii 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție. PNL: "40% din activitatea DNA este reglementată prin această lege" Legea 78/2000 privind pentru prevenirea, descoperirea și sanctionarea faptelor de corupție ar putea fi abrogată, dacă intenția exprimată marți de deputații Marton Arpad (UDMR) și Eugen Nicolicea (PSD) în cadrul comisiei juridice va fi pusă în aplicare. "Haideți să o abrogăm și am rezolvat problema", a spus în ședință Marton Arpad, iar președintele comisiei juridice i-a răspuns că este de acord cu acest lucru, urmând ca o parte dintre infracțiuni să fie preluate în Codul penal. Liderul deputaților PNL Raluca Turcan a semnalat faptul că "40% din activitatea DNA este reglementată prin această lege".
2.Undă verde în comisia juridică pentru un proiect al lui Cătălin Rădulescu: Se consideră infracțiuni de corupție doar dacă scopul a fost obținerea pentru sine de foloase exclusiv materiale. Modificarea vizează exact infracțiunea pentru care Rădulescu a fost condamnat în 2016 Majoritatea PSD-ALDE plus UDMR din comisia juridică a Camerei Deputaților a votat un raport de admitere pentru proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, ce prevede că anumite fapte de corupție se pedepsesc doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii "pentru sine", nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt exclusiv "materiale". De notat că Rădulescu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, adică exact articolul care este modificat.
3.ACTUALIZAT Codul de procedură penală, adoptat la ora 22.00 în Camera Deputaților. USR: "De astăzi, România este un rai al infractorilor" Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară târziu, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, după ore întregi de dezbateri și după o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache, care a avut loc în aceeași zi. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă și cei de la PNL și cei de la USR au anunțat că îl vor ataca la Curtea Constituțională.Intră în articol pentru principalele prevederi ale acestui proiect.
4.UPDATE Codul de procedură penală trece în mare viteză de Comisia Iordache. Amendament pentru Dragnea: se poate ataca o hotărâre judecătorească pronunțată înainte de intrarea în vigoare a acestei legi Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a dat luni raport pe proiectul de modificare a Codului de procedură penală, într-o dezbatere fulger, după ce proiectul a fost adoptat fără probleme de Senat săptămâna trecută. Imediat după ședința comisiei, proiectul intră la dezbatere și vot final la Camera Deputaților. Una dintre ultimele modificări votate luni la comisie este o revenire la intenția PSD din proiectul inițial, potrivit căreia "termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare".
5.Ludovic Orban, despre propunerea lui Gabriel Vlase la șefia SIE: Sub nicio formă nu a fost vorba de o negociere între președinte și cei de la coaliție Președintele PNL Ludovic Orban a declarat joi, pentru Hotnews.ro, că propunerea lui Gabriel Vlase în fruntea Servicilui de Informații Externe "sub nicio formă" nu a fost făcută în urma unei negocieri între Klaus Iohannis și cei de la PSD-ALDE. Orban a admis că nu cunoaște integral motivele care au stat la baza acestei propuneri.
6.​DOCUMENT Parlamentul a adoptat miercuri raportul final al Comisiei privind Arhiva SIPA - se recomandă verificări de către SRI și Parchetul General Parlamentul a adoptat miercuri, în plen reunit, raportul final al comisiei parlamentare de anchetă pentru clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticoruptie - arhiva SIPA -  urmând ca acesta să fie trimis la mai multe instituții - SRI, CSAT, Parchetul General și Ministerul Justiției. Președintele comisiei, senatorul PSD Viorel Salan, declara săptămâna trecută ca ministrul Justiției de la acea vreme, Monica Macovei, ar fi încălcat legea.
7.Comisia Iordache, dezbateri pe Codul de procedură penală. Florin Iordache: "Au existat abuzuri, oameni nevinovați s-au dus la pușcărie. Ne-am propus ca până plecăm în vacanță să scoatem aceste legi" Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a început miercuri dezbaterile la proiectul de modificare a Codului de procedură penală (CPP), singurul rămas nedezbătut pe articole și amendamente. Nu s-a dat niciun vot pe articole sau amendamente, urmând să se întâmple acest lucru abia săptămâna viitoare. Ședința vine în contextul în care, săptămâna trecută, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pe Directiva privind prezumția de nevinovăție, pe care țara nostră trebuia să o transpună în legislație până în luna aprilie. Directiva este unul dintre pretextele modificării CPP, alături de punerea în acord a unor articole declarate neconstituționale cu deciziile CCR.
8.Aleșii locali nu își vor mai pierde mandatele dacă partidul pentru care au candidat fuzionează - proiect adoptat de Camera Deputaților Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege al PSD și ALDE, amendat marți în comisia juridică, care le permite primarilor și consilierilor să-și păstreze mandatele chiar dacă partidele pe lista cărora au fost aleși fuzionează și să devină independenți. În această situație se află, de exemplu, cei de la UNPR.
9.UPDATE Legea care prevede detenție la domiciliu automat pentru pedepsele cu închisoarea de până la un an și câte 20 de zile scăzute din pedeapsă pentru fiecare lucrare sau invenție, amânată Camera Deputaților a amânat o săptămână să dea un vot final asupra unui proiect aparținând UDMR, amendat pe alocuri de PSD, care modifică regimul închis, semideschis, deschis de detenție și introduce un regim de detenție la domiciliu pentru condamnările de până la un an de închisoare, inclusiv pentru cei condamnați pentru corupție, excepție făcând faptele cu violență. O altă prevedere controversată a proiectului este scăderea a câte 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție, față de 20 de zile indiferent de numărul acestora cum prevede legea în prezent.
10.Avocatul Poporului va avea pensie specială în aceleași condiții precum un judecător CCR, care se poate cumula cu indemnizația - amendament votat de Comisia Juridică Comisia juridică a adoptat marți un amendament prin care Avocatul Poporului, precum și cei care au ocupat în trecut această funcție, vor beneficia de pensie specială calculată în aceleași condiții precum cea a judecătorilor Curții Constituționale, care se poate cumula cu salariul pentru mandatul în curs.
11.Cei acuzați de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, plus 50% din suma datorată - proiectul lui Cătălin Rădulescu, adoptat de Senat Plenul Senatului a adoptat marți un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și modificat de senatorii juriști care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 50% din suma datorată, prevedere de care poate beneficia o singură dată.
12.Gorghiu: Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie trebuie implementată de urgenţă, nu cum vor domnul Iordache și colegii din PSD Senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă că Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale nu a fost implementată în legislaţia din România ca urmare a scandalului pe tema justiţiei generat încă de la Ordonanța 13, precizând că va cere discutarea cu prioritate a acestei directive în Comisia specială pentru legile justiţiei, relatează Agerpres.
13.Comisia Iordache a modificat "o cincime" din Codul de procedura civilă / Raportul, votat în prezența unui singur parlamentar de la opoziție. USR acuză modificări care ar putea afecta debitorii în procese de executare silită Comisia specială pe legislația din justiție a dat miercuri seară un raport pe proiectul PSD de modificare a Codului de procedură civilă, prin care, potrivit  președintelui comisiei Florin Iordache, se modifică aproximativ 110 articole, "deci foarte mult", sau "cam o cincime" din lege. Raportul a fost votat după aproape 4 ore, când în sală mai era un singur reprezentant al opoziției, deputatul USR Stelian Ion, așa cum se întâmpla și la ședința de acum o săptămână.
14.Liviu Dragnea pleacă într-o deplasare în Elveția în ziua în care se așteaptă sentința din dosarul angajărilor fictive Liviu Dragnea urmează să aibă o deplasare oficială, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, la Berna, în Elveția, în perioada 29-31 mai, în contextul în care pe 29 mai Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată să pronunțe sentința în dosarul angajările fictive la DGASPC Teleorman, unde procurorii DNA au cerut pedepse de 7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals.
15.Revine superimunitatea pentru judecătorii CCR: pot fi urmăriți penal, dar nu și arestați sau trimiși în judecată fără acordul a două treimi dintre ei. Bonus: pensii speciale mai mari Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor Curții Constituționale, modificat tocmai în urma unei decizii Curtii Constituționale care declarase proiectul parțial neconstituțional. Potrivit noii variante, judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți, arestați sau trimiși în judecată fără încuviințarea a două treimi dintre ei - adică 6 din 9, dar vor putea fi urmăriți penal. Cererea trebuie formulată de Procurorul General, și nu de Ministrul Justiției, așa cum prevedea inițial proiectul de lege.
16.VIDEO UPDATE Statutul Magistraților a fost adoptat a treia oară de Senat / Sub 10 minute pentru un raport final la Statutul Magistraților, cu o nouă definiție a erorii judiciare. Florin Iordache: "E ca în rugby. Cine are mingea o protejează" Într-o ședință care a durat mai puțin de 10 minute, Comisia specială pe legile justiției a votat un ultim raport pe legea care modifică Statutul magistraților, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale acolo unde definiția erorii judiciare de la articolul privind răspunderea magistraților a fost modificată din nou, adăugându-se cuvintele "evident" și "grav". Președintele comisiei Florin Iordache a explicat la final jurnaliștilor, legat de durata foarte scurtă a ședinței, că a fost "ca în rugby" unde cel care are mingea o protejează.UPDATE 17.05 Legea a fost adoptată de plenul Senatului, cu 79 voturi "pentru și 26 voturi "împotrivă".
17.UPDATE Încă un proiect al lui Cătălin Rădulescu, adoptat tacit: Se consideră infracțiuni de corupție doar dacă scopul a fost obținerea pentru sine de foloase exclusiv materiale / Iordache: Vom da raport de respingere Senatul a adoptat tacit proiectul inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu ce prevede că anumite fapte de corupție se pedepsesc doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii "pentru sine", nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt exclusiv "materiale".
18.Prefectul și subprefectul devin demnitari publici; nu vor mai fi înalți funcționari publici Comisia parlamentară de cod administrativ, condusă de deputatul PSD Marcel Ciolacu, a adoptat luni articolul din proiectul PSD prin care prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici și devin demnitari publici, intenție anunțată deja de ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu. Propunerea a fost criticată de cei de la PNL și USR din comisie.
19.​DOCUMENT PSD încearcă din nou să le dea pensii speciale aleșilor locali. Amendamentul la Codul Administrativ, asumat de un deputat social-democrat Deputatul PSD Simona Bucura Oprescu a depus un amendament la proiectul de Cod Administrativ, dezbătut în comisia specială parlamentară, care prevede introducerea de indemnizații speciale pentru limita de vârstă - pensii speciale - pentru primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți de Consilii Județene, potrivit documentului de lucru de la comisia specială care centralizează toate amendamentele depuse până la 20 mai. La rândul lor, Asociația Comunelor și Asociația Orașelor din România au câte o variantă de amendament în acest sens. "Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați", spune deputatul PSD, în motivarea amendamentului. Ea adăugă că modificarea a ținut cont de criticile Curții Constituționale, care a declarat în două rânduri ca fiind neconstituțional un proiect privind pensiile speciale pentru aleșii locali, adoptat în 2016.
20.Adrian Wiener, senatorul USR care propune accizarea sucurilor cu zahăr și inscripționarea homeopatelor: „Românii sunt în general vulnerabili la fake news, la mistificare”. Ce spune medicul despre șansele proiectelor și ce a stat la baza lor Senatorul USR Adrian Wiener a depus recent două proiecte legislative care au stârnit interesul opiniei publice - unul prevede accizarea sucurilor cu conținut ridicat de zahăr, iar celălalt, mai controversat, inscripționarea ambalajelor medicamentelor homeopate cu mesajul "Acest produs nu are efecte asupra sănătății". Într-un interviu pentru HotNews.ro, senatorul din Arad, medic primar, a vorbit despre ce a stat la baza acestor proiecte și ce șanse are fiecare dintre ele să treacă, având în vedere presiunile din zonele vizate. 
21.​DOCUMENT Comisia Iordache a dezbătut Codul de procedură civilă. După câteva ore, la ședință a rămas un singur reprezentant al opoziției, de la USR Comisia specială pentru legislația din justiție, condusă de Florin Iordache, a dezbătut miercuri, timp de peste patru ore, amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului de procedura civilă al PSD. După aproape patru ore de dezbateri, la ședință se mai afla un singur reprezentant al partidelor de opoziție, deputatul USR Stelian Ion. PNL are 5 reprezentanți în comisie și USR doi.
22.VIDEO Cum se va aplica legea care taxează sucurile cu zahăr? Ce șanse are inițiativa care cere ca pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie că nu au efecte asupra sănătății? Senatorul USR Adrian Wiener, inițiatorul celor două proiecte, a discutat cu cititorii HotNews.ro Senatorul USR de Arad Adrian Wiener, de profesie medic, a depus recent la Parlament două inițiative legislative care vizează pe de o parte medicamentele homeopate și pe de cealaltă parte băuturile cu conținut de zahăr. Wiener vrea taxarea suplimentară a sucurilor cu mult zahăr modificând mai multe taxe din legislație și propune, de asemenea, ca pe ambalajele medicamentelor homeopate să fie scris, cu majuscule, <<Acest produs nu are efecte asupra sănătății>>. Ce șanse au aceste proiecte să fie susținute și votate? Cum se vor aplica? Ce rezultate au avut în alte state europene? Ce fel de presiuni au făcut industriile vizate? Adrian Wiener a discutat joi cu cititorii HotNews.ro. Intră în articol pentru a adresa întrebări invitatului
23.Statutul magistraților, adoptat a treia oară de Camera Deputaților, după decizia CCR. Ce prevede noua definiție pentru eroarea judiciară Camera Deputaților a adoptat pentru a treia oară, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, cu câteva modificări ca urmare a celei de-a doua decizii de neconstituționalitate dată de Curtea Constituțională. Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adus o nouă definiție erorii judiciare în cazul răspunderii magistraților pentru a răspunde deciziei CCR în acest sens.
24.Aleșii locali au liber la funcţii și activități în sectorul privat / Conflictul de interese și incompatibilitățile se prescriu în 3 ani - proiectul lui Cătălin Rădulescu, adoptat de deputați; merge la promulgare Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și semnat de peste o sută de parlamentari PSD care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor. De asemenea, inițiativa permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuțiile de aleși locali.
25.DOCUMENT CSM propune ca abuzul în serviciu, delapidarea și alte infracțiuni de serviciu, pentru cei care nu sunt funcționari publici, să nu se pedepsească dacă valoarea prejudiciului este sub 50.000 euro / Iordache: Este un amendament care poate fi susținut Comisia specială parlamentară pentru legislația din domeniul justiției a încheiat marți dezbaterile pe amendamentele depuse la proiectul PSD de modificare a Codului penal, urmând ca într-o ședință ulterioară acestea să fie tranșate prin vot. Surpriza ședinței a fost o propunere venită marți de la CSM care prevede un prag de 50.000 euro pănâ la care abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane și nu de funcționarii publici să fie considerate infracțiuni, care va fi votată marți. Amendamentele depuse de Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu, deputați PSD, au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE.UPDATE 17:45 Șeful Biroului de informare publică şi relaţii cu mass-media al CSM, judecătorul Florin Encescu, a declarat, pentru HotNews.ro, că este vorba de o „cauză de nepedepsire” care nu vizează infracțiuni de corupție și, de asemenea, nu vizează funcționarii publici. „Sunt excluse infracțiunile de corupție”, a subliniat acesta.Intră în articol pentru a vedea documentul transmis de CSM către Iordache cu respectiva propunere de modificare a Art. 308 din Cod Penal
26.​VIDEO Dragoș Pătraru, audiat la Comisia de cultură din Camera Deputaților: Controlul editorial exercitat de noua conducere a TVR este total și insuportabil pentru jurnaliști Realizatorul TVR Dragoș Pătraru a fost audiat marți, timp de o oră, în comisia de cultură de la Camera Deputaților, în contextul scandalului înregistrărilor în care preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Doina Gradea, jigneşte un jurnalist al SRTv. Vezi principalele declarații în articol și o înregistrare video
27.Trei proiecte ale lui Cătălin Rădulescu, adoptate tacit: Senatul numește procurorii șefi în locul Președintelui /  Apelurile la Înalta Curte să fie declarate doar în favoarea inculpaților Trei proiecte legislative inițiate de Cătălin Rădulescu, deputat PSD condamnat definitiv în decembrie 2016 la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, au fost adoptate tacit de Camera Deputaților. Potrivit uneia dintre prevederi, președintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor de rang înalt, fiind înlocuit de Senatul României. Un alt proiect, semnat de 38 de parlamentari PSD, prevede că apelul la Înalta Curte de Casație și Justiție soluționat de completul de 5 judecători, nu va putea fi declarat decât în favoarea inculpaților.
28.Pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani pentru cei care nu se prezintă la munca în folosul comunității - proiect semnat de Carmen Dan Mai mulți parlamentari PSD au depus o inițiativă legislativă care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunității. Expunerea de motive este semnată, în numele inițiatorilor, de ministrul de Interne Carmen Dan, senator PSD, și deputatul PSD Eugen Neață.
29.Ludovic Orban se întâlnește luni la Berlin cu Angela Merkel - surse Președintele PNL Ludodvic Orban va face o vizită de două zile în Germania în perioada 13-15 mai, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu Angela Merkel, luni dupa-amiază, au precizat surse liberale pentru HotNews.ro.
30.VIDEO Comisia Iordache a modificat a treia oară Statutul magistraților. Cum va fi definită eroarea judiciară comisă de judecători și procurori / PNL și USR amenință cu a patra sesizare la CCR Comisia specială parlamentară pe legile justiției condusă de deputatul PSD Florin Iordache a votat joi, pentru a treia oară, amendamente la legea de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după ce Curtea Constituțională a declarat din nou câteva articole neconstituționale. Principala modificare se referă la articolul privind acțiunea în regres, unde CCR a declarat neconstituțională definiția erorii judiciare.  Vezi în text propunerile PSD de modificare a Legii 303/ 2004 adoptate joi

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 56 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version