Articole scrise de Iulia Rosca


1 - 30 din 1698 rezultate
1.Iordache: Protocoalele au produs probe nelegale. Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea revizuirii / USR: Ați găsit o chichiță să redeschideți dosarele politicienilor / PNL: Camera Deputaților nu poate pronunța nulitatea probelor Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marți că protocoalele între SRI și alte instituții, ca urmare a OUG 6/2016  de punere în executare a mandatelor de supraveghere în procese penale, au produs "probe nelegale" și cetățenii afectați "trebuie să aibă posibilitatea revizuirii".
2.Senatul a adoptat proiectul lui Niculae Bădălău prin care se instituie "Ziua Dăruirii", pe 25 septembrie Plenul Senatului a adoptat luni propunerea legislativă inițiată de senatorul PSD Niculae Bădălău prin care se instituie "Ziua Dăruirii" pe 25 septembrie, zi în care ar urma să se organizeze "programe și manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat". Bădălău a explicat în expunerea de motive, pe care o deschide cu un citat din Blaise Pascal, că "a dărui înseamnă a adopta în comportamentul tău prezumția de solidaritate cu ceilalți oameni". El s-a inspirat de ziua lansată în SUA în 2012, "GivingTuesday".
3.Parlamentul European va adopta o rezoluție privind situația din România, după dezbaterea despre protestul din 10 august Parlamentul European va adopta o rezoluție privind situația din România în a doua sesiune plenară din octombrie, după ce la prima sesiune, de la începutul lunii, va avea loc dezbaterea pe tema violențelor de la protestul din 10 august, a anunțat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Premierul Viorica Dăncilă va fi invitată să vorbească la dezbatere.
4.Proiect de lege: 30 octombrie să devină "Ziua pacientului ars", pentru a marca "cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte" Șase deputați PSD și unul PNL au depus o inițiativă legislativă prin care propun ca ziua de 30 octombrie, când se comemorează tragedia din clubul Colectiv, să devină "Ziua pacientului ars", ceea ce va presupune că autoritățile pot organiza "evenimente dedicate prevenirii, apariției și îngrijilor necesare pacientului ars". Inițiatorii amintesc de incendiul din Clubul Colectiv și chiar de faptul că sistemul avea "mari slăbiciuni".
5.Inițiativa cetățenească de redefinire a familiei în Constituție a fost adoptată de Senat - doar senatorii USR au votat împotrivă / Urmează referendumul din 7 octombrie Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată de Senat luni, cu 107 voturi "pentru", 13 împotrivă și 7 abțineri. Votul a fost exprimat nominal de fiecare senator în parte, după ce sistemul de vot electronic a fost scos pentru a fi înlocuit cu unul nou. Toate voturile împotrivă au venit de la senatorii USR, iar câțiva senatori PNL s-au abținut.
6.Deputații care "tulbură" dezbaterile vor fi scoși din sală; pot avea activitatea suspendată până la 30 de zile - noul regulament votat de Camera Deputaților / USR: "Vreți să ne luați pe sus ca în Piața Victoriei" Deputații din majoritatea parlamentară PSD-ALDE, împreună cu UDMR, au adoptat miercuri modificări la regulamentul forului legislativ care prevăd, printre altele, faptul că deputații care "tulbură" activitatea unei ședințe vor fi scoși din sală cu ajutorul personalului Direcției Afaceri Interne. De asemenea, noul regulament interzice deputaților să folosească bannere și pancarte.
7.Senatorii vor vota prin ridicare de mâini timp de cel puțin 6 săptămâni, inclusiv la votul pe inițiativa cetățenească de redefinire a familiei Sistemul de vot electronic de la Senat urmează să fie înlocuit însă, din cauza unor întârzieri, acesta nu va fi gata mai devreme de șase săptămâni, timp în care senatorii vor vota prin ridicare de mâini, a declarat pentru HotNews.ro senatorul USR Vlad Alexandrescu. Precizarea a fost făcută de secretarul general al Senatului, Izabela Chencian, în ședința de Birou permanent de marți.
8.Inițiativa cetățenească de redefinire a familiei în Constituție, raport favorabil la comisii. Urmează votul în plen Inițiativa cetățeanscă de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei a primit raport favorabil de la comisia juridică și cea de constituționalitate din Senat, în doar a doua zi de sesiune parlamentară, și va intra săptămâna viitoare la vot în plen. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.
9.Blaga, după ședința informală a foștilor PDL-iști: "Cred că lucrurile ar avea de câștigat dacă s-ar îmbunătăți comunicarea între membri. Nu îmi mai doresc niciodată să fiu președinte" / Întâlnire între Crin Antonescu, Orban și Blaga, săptămâna trecută Mai mulți parlamentari și primari liberali care provin din fostul PDL au participat miercuri la sediul partidului din Aleea Modrogan la ședința informală convocată săptămâna trecută de Vasile Blaga, fost co-președinte al PNL. Printre aceștia s-au numărat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, dar și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, aceștia stând în spatele lui Blaga la declarațiile de presă de după. Blaga a admis la final că ar trebui îmbunătățita comunicarea între vechiul PDL și vechiul PN. Întâlnirea a durat circa trei ore. Din informațiile HotNews.ro, la ședință a fost invitat și Adriean Videanu, însă acesta nu a venit. Ludovic Orban, despre ședința informală a foștilor PDL-iști: Nu am participat la discuție. Blaga a vrut să aibă o discuție cu colegii săi mai apropiațiAceastă ședință are loc după ce, la finalul săptămânii trecute, Orban a avut o întâlnire cu Blaga și cu Crin Antonescu, potrivit unor surse politice
10.Vasile Blaga spune că ședința de miercuri cu foștii democrat-liberali de la sediul PNL este "o întâlnire între prieteni și colegi" - "Nu este o ședință pentru cineva, nici împotriva cuiva" Fostul co-președinte PNL Vasile Blaga a declarat marți, pentru HotNews.ro, că ședința pe care a convocat-o cu foști democrat-liberali nu are legătură cu susținerea pentru Ludovic Orban, nici nu este "împotriva cuiva", ci este doar o întâlnire informală "între prieteni și colegi" înaintea anului electoral.
11.Comisia de la Veneția: România să păstreze rolul președintelui în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi și să renunțe la secția specială pentru anchetarea magistraților - raport preliminar pe legile justiției Comisia de la Veneția a publicat vineri raportul preliminar privind legile justiției din România, cu o serie de recomandări pentru autorități, principala fiind aceea de a menține rolul președintelui și al CSM în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi DNA și DIICOT și a Procurorului General. Vezi în articol cele 9 recomandări ale Comisiei de la Veneția
12.Reexaminarea cerută de președinte la Statutul magistraților, respinsă de Senat. PNL anunță încă o sesizare la Curtea Constituțională Plenul Senatului a respins marți cererea de reexaminare transmisă de președintele Klaus Iohannis la legea care modifică Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, iar legea se întoarce la șeful statului la promulgare în forma adoptată după câteva modificări aduse ca urmare a unor decizii de neconstituționalitate. PNL a anunțat că va mai contesta o dată legea la Curtea Constituțională.
13.Hărțuirea stradală, inclusiv cea psihologică, va fi sancționată cu amendă de până la 10.000 lei - proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan-Gayral, fost USR, și susținut de toate partidele parlamentare, care prevede sancționarea cu amendă pentru hărțuire, hărțuire sexuală și hărțuire psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.
14.Conflictul de interese și incompatibilitățile se vor prescrie după trei ani - proiectul lui Rădulescu, adoptat de Senat / Plus: Aleşii locali în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, prin care conflictul de interese sau starea de incompatibilitate constatate în urma unor fapte comise de demnitari sau funcționari publici se prescriu după trei ani de la data săvârșirii lor. UPDATE Un alt proiect al lui Cătălin Rădulescu de modificare a Statutului aleșilor locali a fost adoptat marți de Senat. Ce prevede: fapta aleșilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancționează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. Atenție însă! Legea pe care o modifică acest proiect va fi ABROGATĂ oricum, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod administrativ.
15.Consiliul Național al PNL va avea loc pe 4 august: se decid criteriile pentru europarlamentare. Plus: posibilă schimbare de statut privind demiterea șefilor de filiale Consiliul Național (CN) al PNL, în care urmează să se decidă criteriile și procedura pentru întocmirea listei de candidați la alegerile europarlamentare din 2019, va avea loc pe 4 august, potrivit unei decizii luate luni de Biroul Politic Național. Potrivit unor surse politice, la CN ar putea să se voteze și o schimbare a Statutului care să facă mai simplă schimbarea șefilor de filiale.
16.PNL a adoptat o rezoluție pentru "întărirea frontului anti-PSD", după un apel similiar realizat de USR și partidul lui Cioloș Biroul Politic Național al PNL a adoptat luni o rezoluție în care se face apel la "întărirea frontului anti-PSD", demers care vine după ce, vineri, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Uniunii Salvați România și Mișcării România Împreună, au transmis un apel comun la ”unitatea forțelor democratice din societate” cu scopul de a fi găsite soluții pentru împiedicarea intrării în vigoare a legii de modificare a Codului Penal.
17.UPDATE Decizii la PNL: Viorel Cataramă a fost exclus din partid. Liderul PNL Maramureș care cerea evaluarea lui Orban, sancționat / Orban: Am aplicat Statutul Biroul Executiv al PNL a votat luni excluderea lui Viorel Cataramă, prim-vicepreședinte al filialei Sector 2 din partid, cu 18 voturi la 6, pentru "încalcarea repetată a statutului", în timp ce liderul PNL Maramureș Ionel Bogdan, cel care pe 29 iunie a cerut o evaluarea a activității lui Ludovic Orban, a primit un avertisment, care a întrunit același număr de voturi, au precizat surse politice liberale pentru HotNews.ro. Următorul pas după avertisment este excluderea.
18.Ședință PNL, pe fondul tensiunilor interne: Liderii de filiale PNL vin la București luni. Orban, despre zvonurile că se dorește schimbarea sa din fruntea partidului: ”Fake news” / Se va decide și data Consiliului Național, pentru europarlamentare Biroul Politic Național al PNL, din care fac parte cei din conducerea centrală dar și liderii de filiale județene, se reunește luni în ședință, pe fondul informațiilor potrivit cărora există voci  în partid care vor schimbarea lui Ludovic Orban de la șefia partidului, catalogate de acesta drept ”fake news”. La ședință va avea loc evaluarea rapoartelor de activitate ale filialelor și se va decide și data convocării Consiliului Național - în a doua jumătate a lunii iulie - la care se vor stabili criteriile pe baza cărora se va întocmi lista de candidați la alegerile europarlamentare.
19.DOCUMENT Opoziția a contestat Codul Penal la Curtea Constituțională. Sesizarea conține 32 de motive de neconstituționalitate invocate Parlamentarii PNL, USR și PMP au depus joi la Curtea Constituțională sesizarea privind legea de modificare a Codului Penal, în care sunt invocate trei motive extrinseci (printre care principiul bicameralismului și încălcarea regulamentului) și aproape treizeci de motive care se referă punctual la articole din lege.
20.Proiect al lui Rădulescu, adoptat de deputați: Infracțiune de corupție, doar dacă scopul a fost obținerea pentru sine de foloase exclusiv materiale. Modificarea vizează exact infracțiunea pentru care Rădulescu a fost condamnat  Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, ce prevede că anumite fapte de corupție se pedepsesc doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii "pentru sine", nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt exclusiv "materiale". De notat că Rădulescu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, adică exact articolul care este modificat.
21.Codul penal a fost ADOPTAT - vot la limită / PSD și ALDE au primit voturile cruciale de la minorități / USR: "De astăzi România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea" / PNL: "Acesta a fost adevăratul program de guvernare al PSD" Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament. Votul a fost unul la limită și cu emoții pentru cei de la PSD, având în vedere că absentau 9 deputați de la PSD și ALDE, iar cei de la UDMR s-au abținut, nefiind de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu și cu forma articolului privind abuzul în serviciu. Au fost 167 voturi "pentru", iar necesare erau 165. Proiectul merge la promulgare la președinte, însă opoziția a anunțat deja că il va contesta la Curtea Constituțională.
22.Codul penal, în mare viteză. Comisia Iordache a dat al doilea raport pe Codul penal, imediat după adoptarea de către Senat / Propunerea UDMR la abuz în serviciu, diferită de a PSD-ALDE, respinsă în comisie / Miercuri intră la plenul Camerei Deputaților Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a dat marți dupa-amiază un nou raport pe proiectul de modificare a Codului Penal, la mai puțin de două ore după ce proiectul de lege al PSD-ALDE a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Miercuri, adică mâine, proiectul va fi dezbătut în plen, iar joi se va da votul final la Camera Deputaților. Vezi în text cum propune UDMR să se modifice art. 297 privind abuzul în serviciuCum îi va afecta pe antreprenori redefinirea abuzului în serviciu : De la controale fiscale la licitații publiceMinisterul Public: Restrângerea domeniului de aplicabilitate a infracțiunii de abuz în serviciu va duce la clasarea mai multor dosare / Prejudiciul ar fi de peste 4 miliarde de lei
23.Modificările la Codul penal au fost adoptate de Senat, în sesiune extraordinară. UDMR s-a abținut de la vot din cauza formei articolului privind abuzul în serviciu Plenul Senatului, convocat în sesiune extraordinară, a adoptat marți modificările aduse de comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache la Codul Penal. Senatorii UDMR s-au abținut de la vot, după ce Cseke Attila, liderul de grup, a anunțat în plen că nu este de acord cu forma amendamentului dorită de PSD și ALDE la articolul privind abuzul în serviciu.
24.UPDATE Ludovic Orban, audiat la DIICOT în dosarul de înaltă trădare care o vizează pe Viorica Dăncilă. „Eu mi-am făcut datoria, restul e de competența procurorului de caz” Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a prezentat azi dimineață la DIICOT pentru a da declarații în dosarul care o vizează pe Viorica Dăncilă și în care procurorii au demarat ancheta in rem ca urmare a plângerii penale depuse de liderul liberal.
25.SINTEZĂ Care sunt principalele modificări aduse la Codul penal în Comisia Iordache. Proiectul votat astăzi în Senat Comisia specială parlamentară pentru legislația din justiție, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat luni raportul cu toate modificările aduse la Codul penal, care va intra la vot marți la Senat.  Vezi în text sinteza principalelor amendamentePe cine salvează Comisia Iordache? Lista posibililor beneficiari ai redefinirii abuzului în serviciu DNA evaluează impactul redefinirii abuzului în serviciu, în varianta Ministerului Justiției: achitări și clasări pe bandă rulantă în instanțe, dacă modificările intră în vigoare
26.Codul penal în Comisia Iordache. S-a adoptat propunerea PSD la abuzul în serviciu: Dezincriminare parțială și prag de 1900 lei / NU se aplică în cazul emiterii actelor adoptate de Parlament și Guvern / S-a abrogat neglijența în serviciu Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a terminat luni modificările la Codul penal, inclusiv la cel mai așteptat articol, cel privind abuzul în serviciu. PSD a adoptat o versiune în care a preluat în mare parte propunerea Ministerului Justiției și a introdus un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei, și o scădere a pedepselor până la 5 ani maximum, sau amendă. Infracțiunea a fost redefinită așa încât se consideră abuz în serviciu doar dacă se obține folos pentru sine, membru de familie sau afini de până la gradul II, iar folosul trebuie să fie "material". O altă prevedere adoptată a fost eliminarea din Codul penal a infracțiunii de neglijență în serviciu. Vezi în text principalele momente și articole votate luni plus o SINTEZĂ a celor mai importante modificări
27.Orban: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sesizează Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse Codului penal și de procedură penală Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat joi că, la solicitarea liberalilor, comisia de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va sesiza Comisia de la Veneția cu privire la modificările pe care cei de la PSD și ALDE le propun la Codul penal și Codul de procedură penală.
28.​Codul penal, modificat în Comisia Iordache: Scad fracțiile de pedeapsă pentru liberarea condiționată; s-a eliminat o parte din definiția funcționarului public / Nu se mai face confiscare extinsă pentru spălare de bani și grup infracțional organizat Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adoptat joi o parte dintre modificările propuse la Codul Penal, iar luni va continua, planul fiind ca Senatul să dea un vot în plen marți. Modificările vizează scăderea fracțiilor necesare pentru a beneficia de liberarea condiționată, confiscarea extinsă, definiția funcționarului public sau reucerea teremnului de prescripție. Cel mai așteptat articol, cel privind abuzul în serviciu, va fi tranșat luni. Iordache a refuzat să facă publică varianta concretă pe care o susține PSD, în timp ce Ministerul Justiției a transmis o propunere cu prag echivalent cu valoarea salariului minim pe economie, adică 1900 lei brut. Vezi in articol o sinteza a principalelor modificări
29.DOCUMENT Abuzul în serviciu - Ce propuneri au fost depuse la Comisia Iordache: pedeapsa maximă să scadă de la 7 la 3 ani, prag de 200.000 lei sau redefinirea infracțiunii Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache începe joi să dezbată modificările la Codul penal, cel mai așteptat articol fiind cel privind art. 297 - abuzul în serviciu. Mai multe amendamente au fost depuse la comisie privind acest articol. Nu se regăsesc însă printre aceste propuneri centralizate și unele asumate clar de grupul PSD sau de grupul ALDE, ci doar formulate de deputați PSD în mod singular. Unii dintre aceștia propun un prag de 200.000 lei pentru prejudiciu - Cătălin Rădulescu propune chiar 200 mii euro, alții o redefinire a infracțiunii astfel încât să se refere la o pagubă materială, precum și scăderea pedepsei maxime de la 7 ani la 3 ani.
30.UPDATE Codul administrativ a fost întors de la dezbaterea din plen la comisia specială parlamentară, cu câteva ore înainte de moțiunea de cenzură; au fost făcute corelări legislative / UDMR, despre zvonul unor înțelegeri cu PSD: "Nu s-a negociat nimic, nu s-a căzut la niciun compromis" Proiectul de lege pentru elaborarea codului administrativ se afla la dezbatere și vot final miercuri, raportul având peste 1000 de pagini, însă acesta a fost retrimis pentru modificări suplimentare la comisia specială parlamentară, condusă de deputatul PSD Marcel Ciolacu. UPDATE Comisia a operat o serie de corelări legislative privind incompatibilitățile și conflictul de interese, pentru a nu exista dublă reglementare. La finalul ședinței, senatorul UDMR Cseke Attila a condamnat faptul că a fost zvonită informația falsă că în comisia de azi ar urma să se modifice un prag pentru minorități pentru folosirea limbii materne, fapt care ar fi fost negociat de UDMR în schimbul abținerii de la vot la moțiunea de cenzură. El a afirmat că acest lucru nu s-a întâmplat și a făcut apel să nu se facă incitări la ură între români și maghiari.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 57 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version