Articole scrise de Ionut Baias


1 - 30 din 6077 rezultate
1.„Cristalul timpului” realizat cu ajutorul computerul cuantic Google ar putea schimba fizica pentru totdeauna Cercetătorii care lucrează în parteneriat cu Google s-ar fi putut folosi de computerul cuantic al gigantului tehnologic pentru a crea o fază complet nouă a materiei - un cristal al timpului, potrivit Live Science.
2.Gigantul artelor Michelangelo ar fi fost de fapt destul de scund Ca artist, legendarul Michelangelo Buonarroti a lăsat în urmă o operă colosală. Dar în viața reală, pantofii marelui pictor nu erau deloc mari - și nici Michelangelo nu era. Analiza cercetătorilor este prima care a estimat caracteristicile fizice ale artistului pe baza măsurătorilor obiectelor personale, scrie Live Science.
3.Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană "mai repede decât se crede" Fostul prim-ministru polonez Donald Tusk avertizează cu privire la un "Polexit", deoarece majoritatea guvernului polonez consideră că UE este "o necesitate regretabilă", potrivit La Razon.
4.De ce nu mor animalele otrăvitoare de propriile toxine atunci când le ingerează? Unele dintre cele mai otrăvitoare animale din lume sunt niște broaște mici, colorate, din familia Dendrobatidae, care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. O singură broască poartă suficientă otravă pentru a ucide 10 oameni adulți. Dar dacă această otravă este atât de mortală, de ce broaștele în sine nu mor când o ingerează?, se întreabă Live Science.
5.VIDEO TELOSA: Au fost dezvăluite planurile pentru un nou oraș de 400 de miliarde de dolari din deșertul american Curățenia din Tokyo, diversitatea din New York și serviciile sociale din Stockholm: miliardarul Marc Lore și-a prezentat viziunea pentru un „nou oraș din America” de 5 milioane de persoane și a numit un arhitect de renume mondial care să-l proiecteze. Acum, el are nevoie doar de un loc unde să-l construiască - și o finanțare de 400 de miliarde de dolari, scrie CNN.
6.Pentru Balcani, Novak Djokovic este deja cel mai bun / Filantrop și unificator Nu contează dacă reușește sau nu încă un Grand Slam istoric duminică la US Open, ridicând recordul la titluri majore la 21: pentru compatrioții săi și pentru toată fosta Iugoslavie, Novak Djokovic este deja GOAT, cel mai mare jucător din toate timpurile, scrie AFP.
7.​Incendii în Europa: UE trimite în ajutor avioane, elicoptere și pompieri Comisia Europeană a anunțat miercuri expedierea de avioane, elicoptere și pompieri în Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord pentru a ajuta aceste țări să lupte împotriva incendiilor, potrivit AFP.
8.Imagini ireale la Atena: Acropole pustie, fără turiști din cauza valului de căldură excepțional Colina Acropole pustie, turiști absenți de la casele de bilete și liniște deplină, imaginea pare ireală pentru un august la Atena. Grecia, care se confruntă cu „cel mai grav val de căldură” de mai bine de treizeci de ani, potrivit prim-ministrului său, își închide siturile arheologice în cele mai fierbinți ore, potrivit AFP.
9.Barna și greaua moștenire. Despre problema şobolanilor din Capitală: Vedem că ies toate acele schelete din dulapuri, despre care ştiam Viceprim-ministrul Dan Barna a declarat joi seară, la Digi 24, că responsabilă pentru situaţia creată în Bucureşti, unde şobolanii umblă pe străzi, este una dintre companiile municipale înfiinţate de fostul primar Gabriela Firea, companie despre care vicepremierul susţine că este "cvasi-inexistentă", potrivit News.
10.Noi discuții între Moscova și Washington pentru stabilizarea relației dintre ele Statele Unite și Rusia vor purta discuții la nivel înalt săptămâna viitoare, pentru a doua oară în două luni, pentru a-și stabiliza relația tensionată, potrivit AFP.
11.Dan Barna, despre cei care refuză vaccinarea: Ideea că toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă Viceprim-ministrul Dan Barna îşi nuanţează declaraţiile privind adoptarea unor măsuri mai drastice pentru cei care nu se vaccinează anti-COVID-19, el susţinând ideea conform căreia dreptul unei persoane încetează acolo unde începe dreptul altei persoane. Barna a afirmat la Digi 24 că statul poate lua măsuri faţă de cei care "consideră că viaţa lor e mai valoroasă decât a semenilor lor şi nu vor să contribuie la protecţia aceasta comună care vine prin vaccinare", potrivit News.
12.Mexicul pune în joc la Loterie o casă din care a evadat El Chapo Guvernul mexican va pune în joc la Loteria Naționlă o casă din care a fugit lordul drogurilor Joaquin Guzman în 2014, cunoscut sub numele de „El Chapo”. Casa, situată în Culiacan, capitala statului Sinaloa (nord-est), este estimată la 3,6 milioane de pesos (184.000 de dolari), potrivit AFP.
13.Brazilia: Procuratura deschide ancheta împotriva lui Bolsonaro / ”Rețea gigantică de corupție în ministerul Sănătății” Procuratura braziliană a anunțat vineri „deschiderea unei anchete” cu privire la acuzațiile împotriva președintelui Jair Bolsonaro, suspectat că nu a raportat ocazional o tentativă de corupție în guvernul său în achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19, potrivit AFP.
14.Efectele pandemiei de COVID-19 asupra industriei turismului sunt devastatoare și pe termen lung, relevă un raport al ONU Un raport al ONU avertizează că efectele pandemiei de COVID-19 asupra industriei turismului se reflectă în mii de miliarde de dolari pierderi la economia globală, iar pentru țările aflate în dezvoltare și care se bazează pe turism pierderile economice ar putea fi uriașe și pe termen lung, potrivit BBC.
15.INTERVIU Stere Gulea face și Moromeții 3. Care este povestea și distribuția/ Ce buget are un film și cu cât sunt plătiți actorii de top Regizorul Stere Gulea spune că după audiența neașteptat de mare cu Moromeții 2 s-a gândit să consacre un film ca să explice cum s-a ajuns la Moromeții. Dacă ne referim la conținutul scenariului, poate ar trebui să se numească mai degrabă ”Înainte de Moromeții”. ”Este vorba despre povestea unui scriitor, Marin Preda, aflat la început de carieră, autorul având la momentul în care a scris Moromeții 33-34 de ani”, spune Sterea Gulea în interviul acordat HotNews.ro.Cum se construiește bugetul unui film? De unde vin banii? Cu ce sumă este plătit un actor de top pe ziua de filmare?”În România nu se pot scoate bani din producerea unui film, chiar dacă este de succes. Poate ulterior, dacă este preluat de televiziuni, video on demand, etc., dar singura posibilitate este distribuirea în afară.”
16.Vom avea medicamente anti-Covid pe rafturile farmaciilor până la sfârșitul anului? Două proiecte, in faza a 3-a a studiilor clinice Farmaciile vor avea în curând cutii cu medicamente anti-Covid pe rafturile lor? După vaccinuri, companiile farmaceutice sunt la mare concurență ca să dezvolte un tratament care să fie înghițit pur și simplu acasă, cu un pahar plin cu apă, dacă apar simptome. Două proiecte sunt în prezent relativ avansate, testate pe mai mult de o mie de persoane (studii clinice „faza 3”), scrie AFP.
17.INTERVIU Cine sunt aromânii, meglenoromânii și istroromânii / Cine și de ce vrea să se declare minoritate / Radu Baltasiu: Constituirea unei minorități ar fi cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a românilor Pe 9/10 mai 1905 sultanul Abdul Hamid a fost nevoit să semneze Iradeaua care recunoștea drepturile naționale pentru întreaga românitate sud-dunăreană. Ce a însemnat acest act politic pentru viața aromânilor, istroromânilor și meglenoromânilor? De ce vor anumiți aromâni să se declare minoritate în România? Care sunt interesele străine în această problemă? Despre toate acestea am discutat cu profesorul Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE).Patru semnificații majore pentru 10 Mai: De la Ziua Regatului și a Independenței, la Ziua întregii românități balcaniceBustul martirului Haralambie Balamaci, dezvelit la Korcea, Albania, de 10 Mai / Preot, întemeietor de școli, asasinat în ”masacrul de la Korcea”
18.SUA: Fed salută redresarea economică, dar rămâne în gardă / Ratele dobânzii, neschimbate Economia SUA își revine datorită progresului vaccinărilor, iar prețurile sunt în creștere, ceea ce este doar temporar, a declarat miercuri Banca Centrală (Fed) americană, care își menține tot sprijinul pentru economie cu rate ale dobânzii apropiate de zero, potrivit AFP.
19.Bursa de la Bucureşti a pierdut 85 milioane de lei din capitalizare în această săptămână Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut, în această săptămână, 85,69 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,04%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu 28% în comparaţie cu săptămâna anterioară, potrivit Agerpres.
20.INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor Pentru Mihai Melnic și Răzvan Ciopraga, doi elevi din Iași, robotica este o mare pasiune, dar și un mod de a integra și a îmbina ceea ce învață la școală. Au învățat cum să primească un refuz atunci când au căutat sposorizari, cum să întoarcă o ofertă și cum să câștige încrederea. Viitorul îi încântă și speră ca odiseea lui Elon Musk să reducă mult costurile transportului în spațiu pentru ca roboții să devină și mai importanți ca mijloace prin care putem exploata spațiul nu doar să-l explorăm.
21.Subiectele zilei: DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS; Aproape toți miniștrii unei sănătăți moarte clinic; Bonusul de performanță la bugetari: riscuri și beneficii „Specialiștii” de la Electrica. Dragoș Andrei, un pensionar MApN fără carieră militară la vedere. Cine sunt „specialiștii” din Consiliul de Administrație care primesc indemnizații de peste 5.000 de euro pe lună?La ce cascadorii sunt supuși pacienții COVID, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. În curtea Spitalului Marius Nasta un pacient aflat pe targă „levitează” la peste doi metri și jumătate deasupra solului...
22.Andrei Baciu (MS): Primul lot de 60.000 doze de vaccin Johnson&Johnson va ajunge în ţară în 15 aprilie Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat, vineri, că primul lot de vaccin anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, însumând 60.000 de doze, va ajunge în România săptămâna viitoare, în data de 15 aprilie, cu câteva zile mai devreme faţă de cum fusese programarea, potrivit Agerpres.
23.INTERVIU Românii care contribuie la devierea unui asteroid / Rolul lor în prima misiune de apărare planetară a ESA Deviere de asteroizi, echipamente românești în spațiu, alimentare de sateliți pe orbită? Sună ca în filmul Armageddon, dar totul e cât se poate de real și palpitant. România va juca un rol esențial în misiunea HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA) care urmărește devierea traseului unui asteroid dintr-un sistem binar de asteroizi din apropierea Pământului. Din România vor participa la misiune patru companii și un institut de cercetare. HotNews.ro a stat de vorbă cu doi dintre românii care au rol cheie în dezvoltarea echipamentelor sofisticate ce vor ajunge în spațiu.
24.The Hill: Casa Albă acţionează în sensul reconfigurării rolului capitalismului în SUA Planul de modernizare a infrastructurii prezentat de preşedintele Joseph Biden ar putea reconfigura discuţia privind rolul capitalismului, în contextul în care Administraţia federală pare să devină factorul primar care stabileşte creşterea şi funcţionarea economiei, comentează publicaţia The Hill.
25.Rezistența la antibiotice, uriașa problemă cu care se va confrunta umanitatea: „Până în 2050 am putea ajunge la 10 milioane de morți anual” / Interviu cu cercetătorul român care a fost de trei ori în Antarctica Rezistența la antibiotice tinde să devină principala cauză de mortalitate, iar până în anul 2050 am putea să ajungem la peste 10 milioane de decese anual. Impactul economic este extraordinar, estimat la 100.000 de miliarde de dolari, la nivel global. În ultimii 30 de ani nu s-au mai descoperit noi clase de antibiotic. Rapoartele, care vin din partea OMS, ale cercetătorilor, de la diferite grupuri, spun foarte clar că această problema este una extraordinară la nivel global, însă totuși lumea încearcă să o evite, până o să ajungem în punctul în care să fie prea târziu. Companiile, din păcate, nu mai doresc să investească în descoperire de noi antibiotice, pentru că aceste costuri sunt foarte mari, și riscurile pentru ele sunt și mai mari, spune cercetătorul român Cristian Coman.
26.Wall Street, în roșu: Dow Jones scade după ce atinsese luni un nou record Bursa din New York a închis marți în roșu fiind afectată de creșterea ratei obligațiunilor americane pe 10 ani și de forța dolarului față de alte valute majore, potrivit AFP.
27.De ce a ales o tânără cercetătoare britanică România, pentru 3 ani / Dr. Charlotte Briddon, despre cum se vede cercetarea românească din Marea Britanie / Cu ce s-a obișnuit cel mai greu la noi Dr. Charlotte Briddon, în vârstă de 28 de ani, are doctoratul la Universitatea Nottingham UK și este specializată în paleolimnologie (stiința care se ocupă cu studiul vieții din lacuri, bazat pe dovezi fosile, de exemplu pe sedimentele de pe fundul lacurilor) și în computer modeling (modelare computațională), adica folosirea diverselor tipuri de date știintifice pentru a descrie sau a prezice diferite procese naturale. Tânăra cercetătoare britanică a ales să aplice pentru un post în cercetarea românească și explică, într-un interviu pentru HotNews.ro cum a ajuns să lucreze la Cluj, cum se face cercetare în Marea Britanie, cum sunt atrași acolo copiii spre știință și de ce sunt importante astfel de proiecte.
28.Presa turcă: Falimentara Grecie s-a acoperit cu arme pentru o demonstraţie de forţă în faţa Turciei Bineînţeles că nu trebuie să considerăm nicio ţară ca fiind mică. Dar este de râs faptul că unele ţări se comportă ca fiind o forţă în ciuda puterii lor reale. De exemplu, Grecia, datoare până în gât şi cu o economie falimentară, a lansat un program de înarmare pentru a face o demonstraţie de forţă în faţa Turciei, ceea ce reprezintă o atitudine tragicomică, scrie cotidianul turc Sabah, citat de Rador.
29.VIDEO INTERVIU Apocalipsa insectelor. Adrian Ruicănescu, cercetător entomolog: ”În anumite țări, elevii sunt puși să polenizeze pomii pentru că nu mai sunt factori naturali” Dacă ar fi să comparăm cum funcționează lumea vie a Terrei cu un ceasornic elvețian extrem de precis și extrem de complicat, fiecare a doua și a treia rotiță dințată din mecanismul lui este o insectă. Dispărând aceste insecte ar dispărea legătura dintre toate celelalte ființe vii și s-ar întrerupe circuitul materiei în natură, spune Adrian Ruicanescu, cercetător cu peste 30 de ani în studiul insectelor.
30.​VIDEO INTERVIU Da. România caută astronauți! Care sunt cerințele de studii și vârstă / Flaviu Răducanu despre proiectele ROSA: Am lansat un nanosatelit, iar steagul românesc este pe Ariane 6 ”România (ROSA) este țară membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) și, prin urmare, putem spera că vom avea astronauți care vor avea pașaport românesc”, spune Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration. Sunt doar patru poziții de astronaut, dar asta nu înseamnă că daca ai trecut niște probe și nu ai ajuns între cei patru ești trimis acasă. Candidații pot fi reținuți pentru alte poziții de inginer, cercetător, medic, pilot de încercare sau astronaut de rezervă. Vezi în articol care sunt cerințele și când ar ajunge aceștia să zboare într-o misiune.V​IDEO INTERVIU Flaviu Răducanu, Agenția Spațială Română (ROSA): S-ar putea să avem surpriza să ajungem pe Marte mai repede decât ne așteptăm / De ce s-a amânat misiunea ESA pe Marte

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 203 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by