Articole scrise de Ionel Funeriu


1 - 6 din 6 rezultate
1.Duelul și cafteala Duelul este o lupta care se desfasoara dupa reguli stricte intre adversari cu arme egale. Castiga cel mai priceput. Cafteala e o bataie fara reguli in care fiecare da cu ce apuca. Castiga cel mai necinstit. Cand un "duelgiu" se confrunta cu un caftangiu, escrocul iese invingator, caci, daca e atacat cu sabia, el trage cu pusca; nu-i greu de prevazut ca, pana la urma, onoarea pierde in lupta cu dezonoarea.
2.Scrisoare pentru un prieten din Canada. "A (se) focusa" este un barbarism? Intr-o interventie pe forum, la articolul meu despre instalatorul lingvist, domnul David Wilson din Canada ma roaga sa-i raspund la cateva intrebari. Ma bucur ca un om traitor la mii de kilometri de Romania se intereseaza de limba romana si incearca sa se tina la curent cu evolutia ei naturala. Dar iata textul sau (fara diacritice) pe care il redau prin procedeul copy paste deprins de la tinerii nostri masteranzi si doctoranzi...
3.Cat de liber e accentul in romaneste În limba română, accentul este mobil, putând atinge oricare din silabele cuvântului, de la ultima până la prima: că-lă-tór, lu-mâ-ná-re, câm-pí-i-le, vá-lu-ri-le. În alte limbi, accentul este întotdeauna fix: în franceză, cade pe ultima silabă (maisón, sentimént), în maghiară numai pe prima (kényér = pâine, város = oraș), iar în poloneză pe penultima (jezióro = lac, szkóła = școală).
4.Cacafonie sau cacofonie? Omul face ordine in lucruri pentru a-si usura viata. In camara, gospodina pune pe un raft legumele, pe altul fructele, pe al treilea muraturile, pe al patrulea compotul... La fel procedeaza cu sculele un mecanic : ciocanele intr-un sertar, clestele in al doilea, surubelnitele in al treilea... Ratiunea e de ordin practic: gospodina gaseste fara prea multa bataie de cap borcanul cu muraturi, asijderea mecanicul daca are nevoie de surubelnita.
5.Un tanc american violeaza două minore din Siria(*) Cand mi s-a propus, acum aproape doi ani, sa public pe Contributors chestiuni ce tin de cultivarea limbii romane, n-am fost prea entuziasmat, fiind convins ca asemenea articole nu vor trezi interes si vor fi citite de cel mult cateva zeci de persoane. Am cedat greu publicand, in cele din urma, un articol despre pesti si unul despre ortografie in preajma "zilei limbii romane". Spre surprinderea mea, am constatat ca ambele postari au fost accesate de peste patru mii de cititori fiecare si ca s-au bucurat de nesperat de multe comentarii pe forum. M-am gandit imediat ca tirajul de cateva sute de exemplare al cartii mele Biografii lexicale a zacut in librarii aproape doi ani pana la epuizare.
6.Hai la lupta cea mare! Cu ortografia Cu ani in urma am obtinut (cu greu) carnetul de sofer. De atunci si pana azi ma tot intreb: oare de ce codul rutier ne obliga sa acordam prioritate de dreapta, in intersectiile nedirijate, cand de la volan observam mult mai usor vehiculul care vine din stanga noastra? Cu toate acestea, de atatia ani de cand conduc, am acordat de mii de ori prioritate de dreapta. Dovada ca sunt in viata si mai pot scrie despre ortografie... Sunt indivizi (Caragiale le zicea nifilisti) care cred ca isi pot afirma personalitatea printr-o permanenta gherila cu tot ce misca-n tara asta.


ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă