Articole scrise de Florentin Tuca


1 - 23 din 23 rezultate
1.În plica cotului, scuzați cacofonia, 2+2=5 Ca cetățean, sunt turmentat. Ca om sănătos, sunt bolnav. Ca individ liber, sunt prizonier. Și, peste toate, ca jurist, sunt bezmetic. Asta pentru că dreptul și-a ieșit din matcă și se întoarce bumerang asupra propriilor principii fondatoare precum pororoca Amazonului. Într-un jalnic efort de relegitimare, el se zbate în ultima vreme să normeze și să rânduiască totul, absolut totul: și spălarea mâinilor și culoarea icoanelor, și respirația plămânilor și mântuirea sufletelor, și nemurirea viilor și numărul morților.
2.Să ne spălăm pe mâini de lume? Diminețile arestate la domiciliu (cel mai adesea, ele, diminețile) mă trag tot mai greu înspre zi, înspre o reală stare de ireal și-nspre sentimentul că joc într-un film. Câte cadre mai tragem azi Don' Regizor?, da' Don' Regizor nu-mi răspunde, ci mă lasă s-aud în căști sugestia din off că platoul de filmare e pregătit și mă așteaptă.
3.La poartă de cimitir. Canon vs. Cazon Viorica și-a pierdut unicul copil, un adolescent briliant și, până-n noiembrie trecut, plin de viață. Când, la slujba de înmormântare, am îmbrățișat-o în semn de solidaritate, de imens regret și de condoleanțe, am citit în privirea ei că niciun milion de cuvinte de solidaritate, de imens regret și de condoleanțe n-o pot consola și că nici n-ar putea vreodată să o consoleze.
4.Era o senină și friguroasă zi de aprilie și ceasurile băteau ora 13 ​Motto: If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear. Orwell, chiar el: „Dacă e să definim, până la urmă, libertatea, atunci libertatea înseamnă să rostești adevărul pe care oamenii nu vor să-l audă.” Iar adevărul pe care oamenii nu vor astăzi să-l audă este că, la un moment dat, ei or să moară. Și pentru că acest adevăr este astăzi de neauzit, atunci să-i zicem acestui adevăr fake news.Starea de urgență pe care o trăiesc mi-a dat să trăiesc foarte multe stări. Una dintre ele este nedumerirea în fața modului în care oamenii consimt, de bună voie și de spaimă, să-și abandoneze drepturile.
5.Ce te faci când vei fi mare? Entitate raportoare! Orice introduceri despre rolul și menirea avocatului pe lume sunt inutile, după cum orz pe gâște este și pledoaria măreață despre secretul profesional al acestuia și sacralitatea confidențialității în raporturile lui cu clientul. Noua lege despre "prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului" ne lămurește pe deplin ce și cum.
6.Simona, sansa relegitimarii noastre in sportul mondial De o buna bucata de vreme, sportul romanesc traieste si se hraneste din amintiri. Le scoatem din congelator, le incalzim, le adaugam niscai noi marturii-condiment si pe urma le consumam, ca in direct, impreuna cu junimea: ohoho, nepoate, stai sa-ti povestesc cum a fost Ilie primul-prim, Nadia-primul decar si Gica - decarul ultim. Si-apoi, nepoate, cand s-o face 7 mai, pe ceas de seara, iti promit ca mergem la Sevilla s-aparam din nou penalty-urile lui Duckadam ca sa crape Europa de ciuda.
7.Brothers in arms Decizia Parlamentului de la Moscova de a autoriza folosirea forței militare împotriva Ucrainei, stat suveran și independent, fără ca o asemenea acțiune să reprezinte o măsură de auto-apărare ori să fi fost autorizată de Consiliul de Securitate al ONU,  reprezintă o nouă violare a dreptului internațional. Această hotărâre a Dumei nu e deloc o dumă, ci un abuz similar celui comis nu cu mult timp în urmă prin agresiunea armată a Rusiei în Georgia și o fărădelege care se înscrie în lunga listă a ilegalităților comise în ultima vreme de puterile lumii (în special de SUA și aliați de-ai săi prin invadarea Irakului și Afganistanului sau prin atacarea cu drone americane a Pakistanului și Yemenului).
8.Pomul de Craciun din tenis Aljazeera TV, 24 ianuarie, buletin de stiri, informatii despre protestele de la Kiev. Ma uit curios, dar atentia imi este atrasa de cursul de la dreapta la stanga al stirilor de pe burtiera. Cine a inventat maniera asta de a transmite vesti a omis probabil ca ea este foarte susceptibila sa genereze mari palpitatii. Asta pentru ca in josul ecranului a aparut intai  TENNIS : , suficient motiv sa astept continuarea, majuscula cu majuscula :  STANISLAV WAWRINKA WILL FACE ROGER FE... , moment in care am lasat, Doamne-iarta-ma, Kievul in plata Rusiei, inima mea a inceput s-o ia razna si-n prima clipire de secunda, mintea mea asediata de bucata asta de stire mi-a zis ca gata, Rafa s-a retras si ca palma lui de palmas a luat foc.
9.Cam… nu prea Pentru prima oara de la declansarea scandalurilor provocate de interceptarea comunicatiilor de catre Agentia de Securitate Nationala a Statelor Unite (National Security Agency-NSA), o curte federala americana, sesizata de plangerile a doua persoane fizice, da dreptate acestora si someaza guvernul american sa inceteze spionarea reclamantilor si sa distruga toate datele colectate fara drept din patrimoniul lor. Decizia in chestiune, emisa de judecatorul Richard Leon, este comentata in premiera de New York Times in editia sa de luni, 17 decembrie.
10.Nepoților mei, cu drag Ma pregatesc sa urc in avion. Langa mine, un turist filmeaza imbarcarea cu o camera video inaltata doua palme deasupra capului. In randul format dinaintea ghiseului la care se indeplinesc ultimele formalitati, el se misca sovaielnic, dar ferm in aviditatea lui de a inregistra totul. Mersul sau lent e orbecaire de orb, bajbaiala cuiva care nu mai are ochi in cap. Ochii din cap i-au sarit in camera video, ochi sony, ochi digitali. Prin ei, omul meu inregistreaza cu acuratete intrarea in avion si, apoi, debarcarea, ca sa le traiasca mai temeinic si ca sa aiba imagini magice de lasat mostenire nepotilor.
11.Sa bombardam si Dreptul: ori suntem golani, ori nu mai suntem... După declaraţiile belicoase şi ameninţările militariste de la început de septembrie, spiritele par să se mai fi calmat. Totuşi, intervenţia militară în Siria „rămâne o opţiune” (conform secretarului de stat american), iar spectrul unui război regional sau internaţional mă sperie şi mă provoacă să ies la demonstraţie. Nu la una de stradă, ci la una de drept. Nu-mi propun să mai obosesc cititorii cu vreo recapitulare a faptelor sau cu vreo (fatalmente diletantă) încercare de analiză din perspectivă istorică sau politico-strategică. Nu vreau decât să încerc marea războiului cu degetul dreptului.
12.James Bond, homosexual de culoare, fericit ateu în rai După cum putem constata cu toţii, nivelul dezbaterii publice din spaţiul autohton este jalnic. Fie că avem în vedere găunoasa retorică a unor parlamentari, schimburile de miştocăreli şi sofisme ghiduşe ale diverselor tabere politice sau sudalmele şi ocările de la uşa talk-show-urilor televizate, diagnosticul e cam acelaşi: limba română – anesteziată, rigoarea – suspectă de parkinson, iar conţinutul propriu-zis al argumentaţiei – în cronică anorexie. Trist…Cauzele acestor combinate maladii sunt, în bună măsură, cunoscute şi nu-mi propun să le reiau.
13.Tipa respectivă left the company Relativ recent, am rugat un mai tânăr amic să mă ajute, pe ultima sută de metri, cu două bilete la o semifinală de Wimbledon (misiune imposibilă, ştiu…). Apelul meu era motivat de faptul că el mă mai salvase cândva, tot pentru un meci de tenis care se juca cu casa închisă, cu o invitaţie din partea sponsorului principal al turneului. Provocat de o asemenea jalbă, junele camarad, un artist extraordinar de talentat, inimos şi simpatic, mi-a promis că se va ocupa, dar s-a arătat cam sceptic. Era, întradevăr, încercarea mării cu degetul. Ca dovadă, demersul lui a eşuat.
14.Finala de sport de la Roland Garros In finala Roland Garros-ului, cazuta anul asta intr-o vineri, s-au nimerit doi colosi. Doi colosali in Colosseum, sclavi ai zeului Tenis, chemati de zeitatea lor sa se bata pentru gloria ei. Si s-au batut - Gladiatorul Nadal a invins, dar nu despre antologica lui victorie este vorba. Vorba este despre lupta si despre sport. O lupta sportiva ale carei fresce vor fi revazute de nepotii nostri incrustate pe zidurile amfiteatrului Philippe Chatrier, colosseumul.
15.Un fabulos titlu de poveste Cei mai negri ani ai epocii de negru aur (1984-1988) i-am trăit în liceu. Liceul pedagogic din Suceava, numit pe atunci „Emil Bodnăraş” (în amintirea unui localnic, cunoscut ideolog bolşevic şi co-făurar al comunismului pe plaiurile noastre). Când aveam să fiu mare, urma să devin, carevasăzică, învăţător. N-a mai fost să fie. Am rămas însă cu amintirea unor formidabile momente de practică pedagogică din lecţiile la care asistam sau pe care le ţineam eu însumi cu preşcolarii ori cu elevii de clase primare.
16.Nedrept constituţional Deplang, de ceva vreme, gemetele competente ale "analistilor" de toate soiurile. Multilateral dezvoltati si multicultural instruiti, unici dar ubicuui, ei minuneaza natiunea cu priceperi enciclopedice si abilitati abisale: politologia si fotbalul, stiinta si religia, sociologia si show-bizz-ul, economia si starea vremii, sunt doar cateva exemple de domenii care n-au nici o taina pentru talmacii nostri.
17.Romani odihnindu-se Saptamana trecuta, am fost invitat de Colegiul Noua Europa sa particip la o dezbatere pe tema specificului national, ocazionata de controversata lucrare a profesorului Lucian Boia "De ce este Romania altfel?". Desi a fost o dezbatere foarte interesanta, n-am intentia sa prezint un inventar al parerilor laudative sau critice la adresa acestei lucrari, exprimate in cadrul conferintei. Voi mentiona in trecere doar ca, in ceea ce ma priveste, nu m-am simtit contrariat sau ofensat de eseul domnului Boia si, aplecat spre o interpretare a spiritului mesajului.
18.Un popa peste o dama si doi asi peste o lume. Despre Openul australian Dragi iubitori ai tenisului, dragi sârbi şi scoţieni, dragă Horă, dragă Gabi şi Ştefan, dragă CT Popescu, am să vă rog, cu simpatie şi smerenie, să nu mă înţelegeţi greşit. Rogu-vă, fiţi îngăduitori cu bodogăneala şi exagerările mele şi cu ochii mei azvârliţi peste cap de recenta finală a Openului australian. Ştiu, de acord cu voi, Djokovic este astăzi cel mai tare, e un jucător formidabil şi mi-e drag de el, un fabulos luptător, un tip fain şi cu umor, un sportiv grozav care a meritat şi cupa australiană de duminică şi toate celelalte ale lui trofee de Grand Slam.
19.Un copac cu flori Dacă facerea legilor ar avea la bază sondajele de opinie și gusturile, umorile ori alergiile majorității, mâine ar trebui probabil legiferată triplarea salariilor sau, bănuiesc, pedeapsa cu moartea pentru violatori. Or, din rațiuni care-s mai sus de voința populară, puterea legiuitoare recurge la corecții ale opiniilor majoritare. Întrebarea dacă asemenea corecții se încadrează sau nu în logica funcționării sistemului bazat pe reprezentativitate ar merita tratată separat pentru că este un subiect fierbinte al contemporaneității...
20.Sus, prea sus, Dumnezeu Despre “predarea religiei” în școli s-a scris mult în ultima vreme, iar controversele pe subiect au fost extrem de înflăcărate. Nu am intenția să fac un inventar al opiniilor în legătură cu această temă, ci doar să sugerez căteva accente de plasat pe lista argumentelor împotriva  orei de “educație religioasă”.
21.Toţi oamenii sunt muritori, Pussy Riot este om, Assange este muritor Ca multi dintre cititori, mi-am petrecut o buna parte din vara asta torida infierbantat in fieraria lui Iocan, spectator al patimaselor dispute si chelfaneli politice, mediatice si juridice. De pe margine, am deplans adesea imaginea acestor incaierari si, succesiv, nivelul de (in)cultura politica si civica a combatantilor, manipularile mediatice grosolane si senina batjocorire a dreptului.
22.Galceava cu juristul din mine Juristul din mine a amutit. Se tot scotoceste prin toate buzunarele de ceva socoteala pe care s-o dea acelora care ma chestioneaza daca, in Romania contemporana, dreptul mai este o stiinta. Si, daca da, cui (mai) foloseste. Pus la colt de rechizitoriul privirilor condescendent-ironice, juristul meu gaseste ca cea mai buna aparare e atacul si isi incepe pledoaria la megafon, in fata unei adunari plictisite si resemnate: Da, da, clameaza el furios, dreptul e o stiinta, e matematica stiintelor sociale, dreptul e echivalent cu rigoarea si cu spiritul cartezian, e fratele geaman al logicii, filosofia dreptului e cea mai fascinanta ramura a filosofiei, dreptul e sansa convietuirii noastre laolalta si garantia impotriva riscului de implozie sociala.
23.Doua ocupatii Bancul zice că la graniţa germano-polonă, un vameş polonez se uită îndelung la paşaportul unui cetăţean german şi, după ce-l suceşte pe toate părţile, îl întreabă nedumerit pe titular: „Occupation?…” Iar acesta, uşor stânjenit, răspunde foarte prompt şi neechivoc: „Ooo, nu, doar turism”. O anecdotă care m-a făcut să cuget la sensurile verbului „a ocupa” şi ale „ocupării”, în general. După care gândul s-a mutat, instantaneu, spre tipurile de ocupare en vogue.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by