Articole scrise de Eugen Istodor


1 - 30 din 310 rezultate
1.Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.
2.Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.
3.Manolescu pentru Președinte al Scriitorilor: "Cel mai alarmant fenomen din toate constă în rarefierea spiritului critic, care este sita, ciurul, fără de care grâul nu se poate alege de neghină" Nicolae Manolescu vs Dan Lungu sună competiția deschisă pentru poziția supremă în fruntea Uniunii Scriitorilor. Nicolae Manolescu vorbește în prezentul interviu despre un bilanț pozitiv al mandatelor sale. Reflectarea negativă este doar vina mediei virtuale. Manolescu vede adevărata problemă în altă parte. În post-adevăr: "forma letală a absenței spiritului critic, din societate, ca și din artă; un exemplu tragi-comic din societățile actuale, din România cu asupra de măsură. Incapacitatea cronică a cetățenilor de a face alegerile corecte." CLICK pentru programul candidaților și detalii privind alegerile 2018. Citiți și interviul cu Dan Lungu, publicat săptămâna trecută, de Perspektiva.
4.Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.
5.Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie” “Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.
6.Miercuri, 20 martie /19,30 muzicianul Mircea Florian și Arta Zbârnâielii vin la Cabinetul de Perspektive . La Fotocabinet-București  Rezervă un loc pe eugen.istodor@hotnews.ro. Mircea Florian va fi miercuri la FotoCabinet, la întâlnirile Cabinetului de Perspektive. Copil fiind, l-am considerat un ciudat care mă bântuie. Apoi, omul-experiment fără de care viața n-are sens. Acum un monstru-sacru al parcursului meu muzical. Cunoscut prin avatarurile sale: M.A.N., Florian din Transilvania, FloriMan, Tralalart, Ceata Melopoică. Acum este Profesor, știind rostul zbârnâielii în art. Și nevoia salvării Tulnicului de la uitare. Pentru Fotocabinet. Vezi LIVE pe Facebook Perspektiva 2.0 confruntarea cu omul experimentelor muzicale.
7.16-18 martie. Fericiri de weekend/ Carte făcută cu creier și dronă. Protestul Cesereanu. One World 11. Licitația elefantului lui Dali Uite fericirile mele de weekend. Stau uimit. Am cartea făcută cu drona, de Cătălin D. Constantin. Poze cu drona de prin Europa. Și texte cu substanță și creier inspirate din toate vremurile. De asemenea, am licitații de urmărit. Palpitant: un desen de Dali, ăla cu elefantul abisal. One World e-n oraș așa că devin om-documentar. Și citesc Cesereanu cu poemul ei protest despre o lume tâmpă și comercială. Muzică? Concerte: Grasu XXL, Luna Amară. A, da mănânc leurdă și beau vin de Măcin. Tu? Ce faci?
8.Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 
9.Vino cu anxietatea la Festivalul One World 11. Festivalul de film pentru drepturile omului are loc în București între 16-25 martie De maine Bucurestiul stie drumul: One World Festival. Pana luni 25 martie valul de toleranta, intelegere a Celuilalt pica pe meridianul romanesc. 16-25 martie, peste 100 de filme documentare. Sunt filme care te lovesc in ce ai tu mai drag: prejudecata.
10.Iubirea. De aici incepe totul - VIDEOinterviu Cristina Balan, castigatoare "Vocea Romaniei". Despre creatie si inspiratie
Copilaria ei este rupta in doua parti: muzica ungureasca si Queen fara oprire. Si fiinta ei se lupta cu pasiunea si ratiunea, temperamentul vulcanic si nevoia de echilibru. Aceasta bataie "pe viata si pe iubire" ii inspira versuri si muzica. Si asa talentul i-a adus succesul: castigarea Vocii Romaniei. Cristina Balan vorbeste despre tot ce-nseamna creatia. Din copilaria ceardasului la corul ingerilor lui Beethoven. De la fanatizarea lui Freddie la cant-autor in Impact. VIDEOinterviu, partea intai.
11.Luni 19/19, la Fotocabinet, Filip-Lucian Iorga prezinta conferinta "Bucureştii sub ocupaţie. Mărturii inedite din Primul Război Mondial" Luni, 19 martie, de la ora 19, are loc conferința istoricului Filip-Lucian Iorga , ”Bucureștii sub ocupație, Mărturii inedite din primul război mondial”. Conferința va avea loc la FotoCabinet, strada Lipscani, nr. 41, în aceeași locație în care funcționează și Muzeul Micului Paris. Conferinta marcheaza inceputul parteneriatului dintre Povesti din Bucuresti (Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor Nationale) si Cabinetul de Perspektiva. Intrarea este libera.Pe Facebook vom fi live pe pagina de Facebook Perspektiva.
12.Psiholog Aurora Liiceanu: "Educatia financiara la romani e zero, educatia sexuala la romani e zero. Educatia juridica la noi e zero" - VIDEOinterviu, partea intai Romanul si banul lui. Psihologul Aurora Liiceanu pune diagnostic. In vremea lui Ceausescu sufeream de "sindromul faiantei albe". Banii, într-un egalitarism, nu erau un subiect de discuție. Dupa Revolutie, diversitatea ne-a imbolnavit de anxietate. Sindromul lui Buridan: incremenesti in optiune. Esti indecis, mori de foame.
13.Cum ii merge mintea Textierului. Florin Dumitrescu si "Tara te vrea prost", "Telefonul nu mai suna", "Dac-ai sti" Pentru Sarmalele reci si Directia aV-a Tu ce cauti? Cuvinte potrivite pentru situatii, stari, trairi. Florin Dumitrescu a nimerit-o! Timp de peste 25 de ani. Socialul zbuciumat si dragostea cu regret. Dovada: hit-urile "Sarmalele reci", "Directia a V-a", "Pasarea Rock". Cine nu tine minte Domnul Popa, Spritz de vara, Gasca de la bloc, Aurolac, Tara te vrea prost. Cine nu si-a deschis inima auzind Telefonul nu mai suna si Dac-ai sti. Uite, cum face Florin Dumitrescu, eminenta cenusie a textelor de muzica. Poate te molipsesti.
14.Dan Lungu pentru Presedinte al Scriitorilor: Administrarea Uniunii - frumoasa socoteala, demna de Povestea prostiei a lui Creanga Procesele intre scriitorii din Uniune au ajuns mai la moda decat scriitorii in sine. Seria de contestari la adresa actualei conduceri Manolescu-Vosganian are ceva vechime,dar ultimii doi ani au dus la excluderi si procese in instanta. In aprilie vor avea loc noi alegeri, iar acum stim care sunt candidaturile la presedintia Uniunii Scriitorilor: Dan Lungu, Nicolae Manolescu, Stefan Mitroi, Simona Vasilache, Narcis Zarnescu. Urmariti astazi interviul cu Dan Lungu. Organizatorul celui mai important Festival al scriitorilor FILIIT. Autorul romanului de succes "Sunt o baba comunista". In interviul de fata, Dan Lungu vede Uniunea ca fiind o cutie neagra, plina de secrete si prost administrata. Dar crede in revenirea Institutiei si in capacitatea de impacare a scriitorilor. Saptamana viitoare vom publica interviul cu actualul presedinte al USR, Nicolae Manolescu.
15.Reteta hit-ului in muzica vine de la Florin Dumitrescu, Textierul. De ce romanul suspina cand aude "Violeta duce galeata la gunoi" si "Tara te vrea prost". VIDEOinterviu partea intai Este Textierul. De la Sarmalele Reci, Directia a V-a, Pasarea Rock. Cine n-a fredonat? “Violeta”, Tara te vrea prost”, “Telefonul nu mai suna”, “super Star”, “Dac-ai sti”. Adolescent in Cartierul Titan a trecut prin toate cautarile post-revolutie, care i-au inspirat textele. Si ironia postmoderna a lui Cartarescu, Iaru, i-a fost colega de generatie. In interviul de fata ne devaluie cum face versurile hiturilor cunoscute. Si cum acestea raspund nevoii romanului de a-si cauta fericirea. Un refren iti poate da fericirea aceea. Il cauti mereu si cand il cauti, se potriveste starii tale interioare, spui: aha! asta e! Si refrenul iti da de gandit.
16.9-11 martie / Fericiri de weekend: Manifestul Cesereanu, Fotbal infinit de Porumboiu, licitatie de moneda si timbre de la 1700 incoace Citesc: Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara - un manifest (PARTEA INTAI) de Ruxandra Cesereanu. Vad: Fotbal Infinit de Corneliu Porumboiu. Licitez: Denga din 1736 si Timbre China din 1898. Ascult: muzicutistul Marcian Petrescu. Mananc: Bors cu urzici. Beau: Flamboyant din 2013. Tu ce faci in weekendul asta?
17.Filmul Qveta. Si ideile regizorului Achim Scarlat, la 19 ani. Despre Justitie. Prejudecati. Sensul vietii Pe 5 aprilie are loc o noua proiectie a filmului Qveta. E un film facut de tineri de 19-20 ani, in frunte cu Achim Scarlat. Inspiratia i-a venit din “Artistul”, filmul de Oscar. Prejudecatile de infruntat au fost destule. Timpul de a se gandi la sensul vietii, iarasi prelung. Dar dincolo de orice, pretextul dialogului meu despre Qveta este acela de a vedea cum se vede lumea la 19 ani. Cum s-au dizolvat in mintea lui chestii care pentru mine sunt sacre: educația, autoritatea. Cu atat mai mult cu cat in vara asta are de gand sa ignore orice “legamant” si sa o ia tot inainte in lumea mare. Pur si simplu. Se scoala din pat, se imbraca, isi ia sculele de filmat si o ia inainte. Sa vada unde ajunge, cu resursele pe care le are, fara vreun fel de “testament".
18.2-4 Martie. Fericiri de Weekend: K1 Superfight, Martisor, Licitatie de vinuri, Nea Vasile&Bizon, Filme cu Dumnezeu si fixisti de Pintilie si Anderson,  Vad cum se dezBate centura europeana K1. Trag cu ochiul la licitatia de vinuri si inele. Poate imi iau un 1945 Gevrey-Chambertin s-un ring 18 kt white gold with a bright red ruby. Ascult pe Nea Vasile si pe Bizon de la Marsa. Vad filme cu Dumnezeu, dragoste si fixisti, semnate Adina Pintilie, cea cu Ursul de Aur, si Paul Thomas Anderson. Astea-s fericirile mele de weekend? Da, si-mi fac si PAZ TURA DIE MOARE CU DUMNICACIORI. Tu ce fericiri ai? Ai ceva de spus?
19.Romania inapoiata, care dezvolta bazaconii: "Granarul Europei", asuprirea straina ne-a oprit dezvoltarea, Ceausescu reformatorul - VIDEO INTERVIU Bogdan Murgescu - partea a II-a  Istoria economica a Romaniei vine astazi de la Bogdan Murgescu. Ai povestile documentate ale aventurilor financiare, dar si motivele pentru care Romania a ramas in urma, ca dezvoltare economica. Totul a inceput cu revolutia industriala din Europa si felul in care am ales noi calitatea semintei in agricultura. Decalajele s-au marit. Analfabetismul financiar ne-a dat avantajul de a visa gogorite. Istoricul Bogdan Murgescu demonteaza mitologiile. A fost o generatie, cea de la 1848, care a determinat progresele. Dar apoi "ne-am miscat in reluare" din nou. Interbelicul nu a fost de aur. N-am fost "Granarul Europei". Ceausescu n-a fost reformator.
20.Sindromul ”Nu ma atinge-ma”. Adina Pintilie a câstigat Ursul de Aur de la Berlin sau Scarba de Plumb de la Bucuresti? Ura, scarba, repulsie. Injuratura, ocara. Imprecatie, invectiva, sudalma, suduiala, imbalatura, sictireala. Un registru infinit a fost activat impotriva Adinei Pintilie. Mai stie cineva ca Adina Pintilie a castigat Ursul de Aur la Berlin?
21.23-26 februarie Fericiri de weekend: Conferinte Humanitas. Scurtcircuit Saizescu. Mamaliga descompusa Ghenadie. Licitatie diamant Iti spun ce fac eu in weekend. Si iti spun ca sa te inspire. Sunt la Ateneu la conferintele Humanitas. Vad film: Scurtcircuit. Savurez “Dilema veche”, care a-mplinit 25 de ani de cand e-n viata mea. Pe langa, bag o carte cruda: “Eu voi fi ultima”. Privesc spre Ghenadie de la Cluj. Poate-mi iau o de la licitatia de weekend. Gatesc: zama die selata cu ratuta. Si beau un pelin de Urlati. Deh, Fericiri! Voi ce faceti in weekend?
22.In 13-15 iunie 1990 am invatat ca-i bine sa dai in cap la om. O poveste pentru copii Sorei prietenului meu i-au crapat capul! Am fugit! Si mama mi-a spus: bine v-au facut! Golan, tu si nenorocitii aia ai tai. Sufletul mi-ati mancat. Am fugit! sa caut dreptate, compasiune la Procuratura, la spitale, la morga, la Ministerul de Interne, in Piata Universitatii, la Tribunale. Am fugit. Dupa “sange”! Era 13-15 iunie 1990. De atunci au trecut 27 de ani, 8 luni si 7 zile. Iar judecata “lasitatii mele” a inceput abia ieri. La Curtea de Apel se judeca dosarul 13-15 iunie 1990. Copile, citeste despre experienta unui om las. Vezi ce-nseamna pentru el cand nu stie de dreptate, de pedeapsa. Cand Justitia nu se face la momentul potrivit. Cand Justitia este supusa Puterii. Cand incepi sa mirosi a batran. N-ai chef, n-ai idealuri, privirea nici ea nu te mai ajuta sa vezi Dreptatea.
23.Utopii: democratia, comunismul. Limba romana: "tare complexa". Gogorita: Unirea mica. ​Lucian Boia a fost la Cabinetul de Perspektive pe 25 ianuarie Uite asa se intampla la Cabinetul de Perspektiva de la Fotocabinet. Alegem cate un contemporan necrutator care ne da peste nas. Ca suntem plini de prejudecati. Maine, ora 19,30, vino s-o vezi pe Constanta Vintila Ghitulescu intr-o asemenea evolutie. Despre Amor, Divort, delectare si jurisprudenta. Ai mirari dragute? Constanta Vintila Ghitulescu nu te iarta. A cercetat secoli trecuti si citeste in reflexele societatii de astazi. Ca doar amorul tot ala este. Iti spun: nu va fi mai prejos de Boia. Pe Lucian Boia l-am avut invitat pe 25 ianuarie, ati fost LIVE pe Facebook si audienta ne-a aratat ca de asa dialog mai rar ai avut parte. Vezi astazi o recapitulare Boia si-o invitatie pentru maine. La Cabinetul de Perspektive de la Fotocabinet. 
24.16-18 februarie / Fericiri de Weekend: slana, fotbal, licitatie old cars, frica de adevar Asa-ti vine chef de licitatii si fotbal. Este un gol in cultura saptamana asta… Ceva Slanina Fest la Cluj, o Cafenea a lui Purcarete la Iasi. Si o Conferinta a lui Mircea Dumitru "Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze". In Bucuresti. Baga banul. liciteaza pentru un Corvette, daca ai chef. Si vezi ciolaneala. Se joaca derbyurile Dinamo-FCSB, CFR Cluj-Astra. Apropo, tu unde mergi in weekend?
25.Miercuri, 21 februarie, la Cabinetul de Perspektive vine Constanta Vintila Ghitulescu. Vino la un dialog despre Sfantul Valentin si Preacuviosul Divort Cabinetul de Perspektive se intruneste la Foto-Cabinet, ​pe Lipscani 41. Miercuri, 21 februarie, ora 19 jumatate. Invitata: Constanta Vintila Ghitulescu. Tema: De la Sfantul Valentin la Preacuviosul Divort. Istoria dragostei si casniciei romanesti. Din zilele noastre pana-n secolul al 16-lea. Stii procedura: te inscrii cu un email s-un cuvant inteligent la eugen.istodor@hotnews.ro. Primesti parola de intrare in Fotocabinet, pe 21 februarie, ora 19 jumatate. 
26.VIDEO INTERVIU istoricul Bogdan Murgescu: Tatal l-a invatat chiverniseala, iar Romania l-a facut sa inteleaga coruptia Cheltuitor, chivernisit, zgarcit? Cum esti? Si cine te-a-nvatat ce-i cu banii? Intrebarea asta descrie comportamentul tau de fiecare zi. Ai aici un interviu cu istoricul Bogdan Murgescu, autorul cartii"Romania si Europa. acumularea decalajelor economice", Polirom, 2010. Este cartea despre inapoierea, coruptia, discernamantul guvernantilor. Interviul de acum iti pune intrebari legate de constiinta ta. Chiar am facut atat de multe greseli? Si era atat de simplu sa le evit. Ai Videointerviu despre educatia financiara a istoricului, da, a ta si a mea. Copil si adult este chivernisit. Nu intra in aventuri. La criza - taie din placeri. Tu cum ti-ai trait banul?
27.De sfantul Valentin&Dragobete: poezia si muzica de amor. Romaneasca si dintotdeauna Asta-i omul. Cadou si dragoste. Perspektiva iti daruieste o istorie a poeziei si muzicii romanesti. De la inceputuri si pana astazi. De la Ienachita Vacarescu la Eminescu, de la Arghezi la Cartarescu si Carstean. De la Saraiman la Parazitii, de la "Da mama cu biciu-n mine" la "Du-te la ma-ta!" Citeste, asculta. Cu cinism si prosteala. Ca-i primavara. Intre Sfantul Valentin si Preauitatul Dragobete. Si uite inc-un cadou: miercuri, 21 februarie, rezerva cu iubita locuri la Cabinetul de Perspektive de la FotoCabinet. Invitat: Constanta Vintila Ghitulescu. Are cuvinte potrivite despre Patima si desfatarea dintotdeauna.
28.Infantilism lingvistic si cognitiv. Impostura. In Romania publica. Interviu cu Sanda Golopentia, profesor la Brown University SUA Demnitarul a spus: “De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?”. Si am numarat inca o folosire eronata a limbii romane. De aceea, am intrebat-o pe Sanda Golopentia, profesor la Brown University SUA, despre stalcirea zilnica a limbii romane, la nivelul politic. De la demnitar la vagabond, limba romana vorbita prost reflecta erori si lacune de educatie, de gandire si de afectivitate. Un lider politic isi joaca impostura si incompetenta in “stil mare”. De la “care” Tariceanu, presedintele Deputatilor, la “genunche” ex-ministrul Pop si pana la “pamblica” actualul ministru Popa, al Educatiei.
29.Venin. Cum sa lecuiesti fanaticii dela filmele gay. Cat de slab e filmul Fifty Shades Freed. Weekend-ul omului de capul lui In weekend esti de capul tau. Uite retete: cum sa lecuiesti un fanatic de-l vezi la filmele gay. Cum se face topala. Merge c-un vin rosu pamantos. Expozitia de animale veninoase. Dece-i de ocolit Fifty Shades Freed si de ce merg Commuter sau Downsizing. Rest, ce fac 48 de degete, 12 urechi și 5 voci. In fapt, film, vin, carte, halaleala, muzica.
30.Reforma Fiscala, “Statul Paralel” - asa ceva nu exista / Ministrul Educatiei imi aminteste de Marian Vanghelie, citind meniul de Revelion - interviu cu Decanul Facultatii de Litere Bucuresti, Emil Ionescu Limba romana folosita toxic da Statul Paralel si “Reforme” precum cea Fiscala sau a Justitiei. De ce? Sunt cuvinte fara acoperire in realitate. Asta-i limba folosita ideologic si, nesanctionata la timp, poate conduce la totalitarism. Precum in comunism sau in Ungaria de astazi. O alta lectie venita din partea lui Emil Ionescu, Decanul de la Litere Bucuresti se refera la limba romana, prost vorbita. Ministrii se ascund in spatele emotiei. In fapt, e o crunta incompetenta lingvistica. Crezand in statul lor paralel, in propria minciuna, si fiind incapabili sa foloseasca adecvat limba romana, ministrii nu pot conduce adecvat o Romanie. Este Perspektiva unui profesor de limba romana, decanul Emil Ionescu.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 11 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică