Articole scrise de Dani Rockhoff


1 - 30 din 923 rezultate
1.Numărătoarea inversă pentru alegerea primului procuror-șef al UE. Cum se prezintă candidatul german și cel francez Pe cât de mediatizată este Laura Codruța Kövesi, candidata de origine română la funcția de procuror șef a nou înființatului Parchet European, pe atât de discretă este prezența în spațiul public a celorlalți doi magistrați “de pe lista scurtă“. Este vorba de germanul Andrés Ritter (54 de ani) și francezul Jean-François Bohnert (58 de ani), care are reale simpatii pentru vecinii germani. Va înclina citarea lui Kövesi la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție, pentru trei presupuse infracțiuni, balanța în favoarea unuia dintre cei doi?
2.Cu un necesar anual de 260.000 de imigranți, Germania își deschide și mai tare porțile angajaților străini calificați Germanii fac analize și previziuni de specialitate pe termen lung, pentru a putea gestiona marea problemă a lipsei de forță de muncă. Un astfel de studiu, al fundației Bertelsmann, a fost făcut public ieri și anunță că Germania are nevoie anual de 260.000 de migranți non-germani, pentru a-și putea acoperi necesarul de forță de muncă, până în 2035. Pentru anul 2060, previziunea ajunge la aproape o jumătate de milion.
3.UPDATE Berlinul și Parisul au ajuns la un foarte interesant compromis în disputa privind gazoductul Nord Stream / Guvernul României: Președinția României la Consiliul UE a obținut mandat pentru inițierea negocierilor pe revizuirea Directivei privind gazele naturale În disputa asupra conductei de gaz din Marea Baltică, Nord Stream 2, Germania și Franța au ajuns la un compromis, relatează prima televiziune germană, ARD, pe pagina sa online. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a înregistrat astăzi "un progres remarcabil" obținând mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe unul dintre cele mai sensibile și mai importante dosare legislative ale agendei europene - revizuirea Directivei privind Gazele Naturale. Demersul inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre, a transmis Guvernul.
4.Jocuri de culise înainte de votul european privind directiva care ar complica proiectului gazoductului ruso-german. Germania ar pune presiune pe Franța și pe România, care are președinția Consiliului UE În disputa privind proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2, Guvernul federal ar fi exercitat presiuni asupra Franței și României, relatează Finanznachrichten, din surse guvernamentale citate de Bild.de. Aceste presiuni s-ar referi la un vot favorabil proiectului în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului European de vineri după-amiază. În acest scop, cancelarul german Angela Merkel (CDU) a vorbit la telefon miercuri seară cu premierul român Viorică Dăncilă. De asemenea, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, ar urma să aibă o convorbire telefonică vineri, cu câteva ore înainte de vot, cu președintele român Klaus Iohannis.
5.Cine se ascunde în spatele discounter-ului rusesc Mere, proaspăt inaugurat în Germania, prezent și în România? Au venit rușii în Germania. La Leipzig, discounterul rus Torgservis și-a inaugurat prima filială, cu câteva zile în urmă, sub numele Mere. În următorii doi ani, peste 100 de magazine ale acestui „vânzător pe paleți”, promițând produse cu pana la 20% mai ieftine, sunt așteptate să se deschidă în Germania. „Așa arată marele atac la Aldi si Lidl?” titrează Bild, intr-un reportaj la deschidere, urcat pe Youtube. Dar oare cine se află în spatele retailerului cu prețuri de dumping, care a facut primul pas și în România?
6.Revoluție anunțată în sistemul de pensii german. Creșteri cu până la 447 de euro pe lună ce vizează 3-4 milioane de persoane, majoritatea femei Ministrul Federal al Muncii și Asistenței Sociale din Germania, Hubertus Heil, a prezentat un concept pentru pensia de bază, unul din punctele convenite în acordul marii coaliții de guvernare germane. Este un program de miliarde de euro, care va majora, cu până la 447 de euro pe lună, pensia a trei până la patru milioane de foști salariați cu venituri mici.
7.75 de ani de la asediul Leningradului. Guvernul federal german acordă ajutoare în valoare de 12 milioane de euro victimelor de razboi În timpul asediului Leningradului (azi St. Petersburg) de către armata hitleristă, au murit un milion de oameni. La aniversarea din 27 ianuarie a 75 de ani de la tragicul eveniment din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Rusia comemorează victimele asediului printr-o mare paradă militară, iar Germania își pune, încă o dată, cenușă în cap. Guvernul federal intenționează sa acorde o compensație supraviețuitorilor și „să sprijine proiectele de înțelegere germano-rusă“, cu 12 milioane de euro.
8.Un fost manager de la Volkswagen va încasa 2.100 euro/zi pensie de serviciu Când te uiți la unele pensii grozave, te intrebi ce ai facut toata viața... greșit. Bild am Sonntag (BamS) face public un caz de pensionare cu tarif special. Deși se referă la mediul privat, nu poate să nu intereseze o pensie care se înscrie și ea la costuri, pe care le plătește oricine cumpără un produs. În cazul de față, un VW, căci este vorba de proaspătul pensionar Jochem Heizmann (66 de ani), care va primi de la producătorul auto Volkswagen o pensie de firmă în valoare de 2.100 euro pe zi. Da, pe zi! Iar cu această sumă, el nici măcar nu este cap de pluton.
9.Viitorul „campion feroviar european” Siemens Alstom ar putea lua o palmă de la UE, făcându-i pe chinezi să-și râdă în barbă Diviziile de transport feroviar ale concernelor german și francez, Siemens și Alstom, vor să fuzioneze, însă se pare că se lovesc de un refuz european. Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), „arbitrii concurenței de la Bruxelles ar fi anunțat o dată, pentru decizia lor negativă”. Curat murdar, am zice! Doar Uniunea Europeană a fost creată și pentru a fi competitivă economic cu alte continente. În acest caz, dacă UE decide în spiritul legii, dă apă la moară chinezilor și nu numai. În războiul pentru resurse și piețe, corectitudinea europeană riscă să aibă un nedorit efect de bumerang.
10.Cea mai mare razie din vestul Germaniei împotriva „criminalității de clan”. Ministrul NRW anunță toleranță zero Noaptea spre 13 ianuarie le-a adus traficanților ghinion. Aproximativ 1300 ofițeri de poliție au efectuat, sâmbătă spre duminică, cea mai mare operațiune împotriva clanurilor criminale din landul german Renania de Nord-Westfalia (NRW). Cu această razie de amploare în mai multe orașe, forțele de securitate vor să dea un exemplu de luptă împotriva criminalității organizate, anunțând „toleranță zero”. Importante cantități de tutun ilegal și narcotice au fost confiscate.
11.Marele vot în Parlamentul britanic pentru acordul cu UE, anterior Brexit. Variante de lucru, de la hard la soft Marți seara e un moment crucial atât pentru UK, cât și pentru UE. În noiembrie anul trecut, premierul britanic Theresa May a adus de la Bruxelles acordul Brexit. Acesta urmează să fie supus la vot marți, 15 ianuarie, în Parlamentul britanic. Guvernul nu are propria majoritate în parlament și, în cadrul partidelor, opiniile sunt împărțite. Dacă acordul cade la vot, May trebuie să vină, în termen de trei zile, cu un plan B. Scenariile posibile sunt și hard, și soft.
12.Noul Cod Rutier din Italia și presupusul abuz asupra doi români - cum tratează asigurătorii germani spontaneitățile la volan Cazul a doi români, șoferul fiind din Italia, iar posesorul mașinii din Germania, provoacă controverse. Opinia acestora este că amenda aplicată de poliția italiană, la finele anului 2018, a fost un abuz, după cum relatează corespondentul Hotnews.ro. În Germania, un astfel de caz se raportează, ca multe altele, la bani. Fiecare companie de asigurări auto vrea să știe cine va conduce mașina, înainte de încheierea contractului de asigurare. Asigurătorul dorește să evalueze riscul și, prin urmare, întreabă despre alți potențiali șoferi. A lasă „spontan“ pe cineva să iți conducă mașină comportă un risc.
13.Sudul Germaniei, sufocat în zăpadă. Trenuri și curse aeriene anulate, ninsorile continuă până marți Sudul Germaniei și Austria sunt puternic afectate de ninsorile din weekend. Iar acestea continuă până în noaptea de luni spre marți, după cum a comunicat Serviciul de Meteorologie german, duminică dimineață. În zonele limitrofe Alpilor se prevede un strat nou de zăpadă, de până la 40 de cm, care va duce la mari probleme pe șosele și căi ferate. În munți, există pericol de avalanșe. Peste o sută de accidente, unele mortale, anulări de trenuri și curse aeriene fac bilanțul acestui weekend „alb“.
14.Un discounter rusesc, prezent și în România, atacă în forță piața de retail germană Încă de la începutul anilor '90, lanțurile de discounturi germane, cum sunt Aldi și Lidl, au început să facă pași înspre noile piețe de consum, ieșite din comunism. A fost o mișcare din Vest înspre Est. Iată însă că nici Estul capitalist nu doarme. Un retailer rusesc din Siberia vrea să intre în forță pe piața germană, deschizând magazine în peste 100 de locații. Este vorba de hard discounterul Svetofor, aparținând firmei Torgservis. Acesta promite prețuri cu 20% mai mici decât concurența și e prezent de anul trecut și în România, sub brandul Mere.
15.Welt: Juncker are dubii și îndoieli înainte de preluarea președinției UE de catre România, atacă partidul Fidesz și pe populiști Cu trei zile înainte de începerea președinției române a UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat îndoiala cu privire la forța de conducere a guvernului de la București, relatează azi Welt.de.
16.Talentatul jurnalist Claas Relotius – nu doar invenții de presă, ci și încasări de donații pentru falși orfani sirieni Încarcerați, umiliți și uciși. În multe țări ale lumii, jurnaliștii își riscă libertatea și viața, pentru a da publicului „adevăr”. 80 de jurnaliști și alți angajați din mass-media au fost uciși în 2018, iar 348 stau după gratii. Sauditul Khashoggi, dispărut și probabil hăcuit în bucăți, devine miezul unui scandal diplomatic. Iată însă că, într-o branșă în care pentru onestitate unii își dau libertatea și viața, apar și secături. Un jurnalist de la Spiegel își folosește talentul „de romancier” nu doar pentru a excela cu minciuni în presă, pentru a fi premiat și adulat de fani, ci și pentru a-i extorca pe aceștia din urmă, de bani pentru orfani inventați chiar de el.
17.Un panou publicitar la Berlin stârnește dihonia între Coca-Cola și AfD, care jură să nu mai bea decât Pepsi Chiar în fața sediului partidului Alternativa pentru Germania (AfD) din Berlin, săptămâna trecută lua ochii un panou. Ai zice că e o reclamă pentru Coca-Cola, însă nu e. Urării de Crăciun „contemplativ“ i se adaugă „Spuneți nu AfD“. Coca-Cola nu își asumă campania publicitară, însă ia lucrurile lejer și nici nu se dezice de mesaj. Nervoși, AfD-iștii iau contramăsuri, spunând „Pentru fiecare băutură, o Alternativă“ și jură să nu mai bea decât Pepsi.
18.Scandalul RO-numerelor auto, din Italia – cum este la nemți și ce prevede directiva UE Aplicarea, din 4 decembrie, a noului cod rutier din Italia a stârnit scandal. Italienii limitează circulația mașinilor înmatriculate în străinătate de către șoferii care au, de cel puțin 60 de zile, reședința în Italia. Pe scurt, dacă nu ești turist, ci rezident în țara lor, înmatriculează-ți mașina acolo, plătește impozitul și asigurările la noul domiciliu din UE. Mi se pare corect, și la nemți se procedează tot așa, cu un termen de grație mai lung. Chiar și directiva UE se pronunță în acest sens. Să fi scăpat italienilor, situația cu numerele românești, de sub control?
19.Ultimul discurs al Angelei Merkel ca președinte al CDU, neobișnuit de emoționant. Testamentul său politic pentru cine îi va urma Cu un minut înainte de ora programată, 11.30, Merkel își începe ultimul discurs ca șefă a CDU. Ea mulțumește nenumăraților săi susținători și însoțitori, în această “călătorie de partid”, care a durat 18 ani. Spre deosebire de stilul sau obișnuit, pragmatic și rațional, Merkel oferă un discurs emoțional, referindu-se la acest parcurs ca la o “chestiune a inimii”. Minute de aplauze însoțesc introducerea plină de patetism.
20.UPDATE Cine va conduce Partidul Creștin-Democrat după era Merkel: Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, câștigă „la mustață“ Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK și favorita lui Merkel, a fost aleasă noul lider al Partidului Creștin-Democrat, în cadrul convenției federale a CDU, de la Hamburg. Angela Merkel a fost prima care a felicitat-o pe succesoarea sa la conducerea partidului CDU.Ultimul discurs al Angelei Merkel ca președinte al CDU, neobișnuit de emoționant. Testamentul său politic pentru cine îi va urma
21.ZDF și dpa rectifică „anexarea” în „aderarea” Transilvaniei, în știrea referitoare la Centenarul României Secțiunea de știri a postului de televiziune german ZDF a modificat știrea preluată de la Agenția de presă germană dpa (Deutsche Presse Agentur), schimbând titlul acesteia, ca și precizarea din text referitoare la “anexarea Transilvaniei”. Practic, cuvântul “anexare” a fost înlocuit cu “aderare”. Rectificarea apare marți, 4 decembrie, în condițiile în care știrea inițială a fost publicată înainte de prânz, la 1 decembrie 2018.
22.Germania: Candidatul Merz propune pensii din acțiuni de bursă scutite de impozit și cade în sondaje Cu patru zile înainte de alegerile noului președinte al Partidului Creștin-Democrat din Germania, cu șanse de a fi viitor cancelar, Friedrich Merz își dă cu stângul în dreptul, creînd o dispută care o favorizează și mai mult pe Annegret Kramp-Karrenbauer, concurenta sa. Deși Merz s-a prezentat, încă de la lansarea candidaturii sale, ca un politician al intereselor economice, proaspăta lui propunere a stârnit reacții rezervate chiar și de la experți. Este vorba de neimpozitarea acțiunilor de bursă cumpărate în scopul asigurării unei pensii suplimentare.
23.Serialul german „Hackerville“, un cyber-thriller despre tineri români care au speriat netul Pe lângă capitala de facto a României, un alt oraș românesc și-a dobândit renumele de capitală. Un renume dubios. „Râmnicu Vâlcea este considerat în SUA capitala criminalității pe internet“, relata Tagesspiegel.de, într-un reportaj din 2014. Patru ani mai târziu, un serial german despre cyber-criminalitatea românească, la mâna unor copii, face furori. Coproducția germano-română „Hackerville” a debutat la începutul lunii noiembrie și a stârnit ecouri în toată presa germană.
24.Un tribunal din Germania decide despăgubire integrală, în cazul unui Volkswagen manipulat Unui client al VW din Germania i s-a decis în instanță rambursarea completă a prețului de achiziție al mașinii sale Volkswagen Golf, afectate de manipularea emisiilor de gaze. Este prima data când un tribunal german ia o astfel de decizie. În urma acesteia, acțiunile VW de pe bursă au scăzut vineri cu 1,5%, la 149,60 euro. Potrivit Bild.de, investitorii se tem de o avalanșă de costuri ce ar putea afecta compania, care are în Germania mii de procese pe rol.
25.Trei mușchetari în primul duel public pentru președinția CDU. Merz, Spahn și AKK, plusuri și minusuri Pe podiumul din Lübeck, între doi bărbați înalți, pe numele lor Friedrich Merz și Jens Spahn, o femeie micuță de statură stârnește lungi aplauze. Annegret Kramp-Karrenbauer, deja „prescurtată“ în presă cu inițialele AKK, apare ca un „pumn de fier înmănușat în catifea“. Trei candidați la funcția de președinte al Partidului Creștin-Democrat german s-au prezentat săptămâna trecută „bazei“ CDU, cu plusurile și cu minusurile lor. Oare cine câștigă președinția și prezumtiv, în 2021, funcția de cancelar al Germaniei?
26.Adio Hartz IV, se vrea reforma sistemului de ajutoare sociale din Germania Teoretic, Germania este un paradis social și chiar o țintă a „turismului social”, fapt care îi enervează pe politicienii de dreapta. Deși lucrurile nu sunt așa roz cum par la prima vedere în ce privește ușurința cu care se acordă ajutoarele sociale, iată că Partidul Social-Democrat, membru al coaliției de guvernare, pune noi paie pe focul acestei dispute. Președinta SPD, Andrea Nahles, a anunțat că vrea venit minim garantat în loc de Hartz IV și eliminarea de sancțiuni pentru cei care nu muncesc, deși ar putea. Iar acest proiect are rezonanță și la Verzi.
27.Candidatul Merz și prezumtivele „afaceri imorale“ ale BlackRock Douăzeci de anchetatori ai procuraturii din Köln au percheziționat marți sediul fondului de investiții BlackRock din München, potrivit publicațiilor Bild și Süddeutsche Zeitung. Motivul percheziției îl reprezintă suspiciunea de implicare a concernului în dubioase afaceri cu dividende, care au păgubit fiscul german cu cinci miliarde euro. Actualul președinte al Consiliului de administrație al BlackRock Germania este Friedrich Merz, candidat la președinția CDU la alegerile de partid din decembrie, după ce Angela Merkel a anunțat că nu va mai candida.
28.Annegret Kramp-Karrenbauer își anunță candidatura la funcția de șef de partid și se delimitează de politica Angelei Merkel Un nume greu de pronunțat chiar și pentru nemți, însă o voință puternică și, surprinzător, chiar o delimitare de politica Angelei Merkel, mentorul său. Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al CDU, și-a anunțat oficial candidatura la președinția partidului creștin-democrat din Germania. Ea nu se îndreaptă „împotriva altora“, a spus ea la conferința de presă de la Berlin, ci se înscrie într-o „tradiție veche și democratică“ a diversității de candidaturi la  înalta funcție din stat.
29.UPDATE Alegeri în Hessen / Referendum pentru schimbarea Constituției din Hessen, un punct fiind abolirea pedepsei cu moartea În Hessen au început mult așteptatele alegeri pentru parlamentul regional. Pentru Partidul Crestin Democrat aflat la guvernare și social-democrați sunt prognozate pierderi semnificative, iar ascensiunea Verzilor pare să continue. La ora 8:00 au fost deschise duminică secțiile de votare, 4,4 milioane de cetateni sunt chemati să decidă componența parlamentului cu 110 membri. În plus ei pot, in cadrul unui referendum care are loc concomitent, să voteze cu privire la reforma constituției landului Hessen. Până la ora 18.00, participarea la vot era de 67.5%, iar Partidul Creștin-Democrat a strâns 28,0% din voturi, cu 10,3% mai puțin față de 2013.
30.A fi sau a nu fi cancelar după alegerile din Hessen Tot mai mulți politicieni creștin-democrați leagă viitorul politic al Angelei Merkel de rezultatele alegerilor din Hessen, care vor avea loc duminică. Presa germană se preocupă intens de temă, însă un pronostic viabil stă încă în stele. Există speculații că, dacă CDU în Hessen va avea rezultate slabe, șansele lui Merkel la o nouă candidatură la șefia partidului, care se decide în decembrie, sunt mult diminuate. Iar fiindcă ea a legat ombilical funcția de cancelar de președinția partidului, acest lucru poate avea efect de bumerang.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 31 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version