Articole scrise de Dan Popa


1 - 30 din 5017 rezultate
1.Marile necunoscute ale taxei de solidaritate de 2% pe salariile romanilor. Plus un scurt reminder al masurilor fiscale anuntate si apoi abandonate in scurt timp Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara ca incepand de anul viitor se va introduce o taxa de solidaritate de 2% aplicabila fondului sa salarii. Rugat sa dea mai multe informatii in legatura cu asa-numita taxa de solidaritate: "Este o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa (...) O plateste angajatorul la fondul de salarii, sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat", a spus Misa. In Programul de Guvernare publicat in iunie in Monitorul Oficial este anuntata o asemenea taxa, denumita "contribuție  de  solidaritate", insa ea se referea la impozitarea romanilor care castiga peste 10 salarii medii pe economie. Deocamdata , HotNews.ro a solicitat oficialilor Ministerului Finantelor sa ne precizeze care este Directiva care reglementeaza aceasta taxa. Vezi in text un scurt remember al masurilor propuse de actuala guvernare si care au ramas la stadiul de simple idei.
2.Incepand de anul viitor, un client bancar ar putea autoriza Amazon, Facebook, Google sau Carrefour sa-i faca plati direct din cont. Vezi cum va modifica Directiva PSD2 peisajul platilor online din 2018 Scenariul este urmatorul: La anul veti merge in concediu, la un hotel la mare, sa zicem. Va prezentati la receptie, va cazati, ramaneti toata perioada planificata si la sfarsit plecati fara sa scoateti un ban din buzunar. Sau, intrati intr-un magazin al unui operator telecom, va alegeti din vitrina un telefon de ultima generatie, multumiti vanzatoarei si plecati cu telefonul acasa. Toate acestea vor fi posibile incepand de anul viitor, odata cu aplicarea Directivei PSD2. Singura conditie este ca dumneavoastra sa fi autorizat hotelierul (in primul caz) sau operatorul telecom(in al doilea caz) sa isi retraga singur contravaloarea serviciilor prestate.
3.Top 3 al celor mai rapide dosare solutionate de institutuia care mediaza litigiile dintre banci si clienti Cel mai rapida rezolvare a unui litigiu intre consumatori si banca s-a terminat  in 8 zile de la depunerea completa a dosarului de catre client la Centrul pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor Bancare (CSALB), a spus joi Alexandru Paunescu, presedintele Colegiului de Coordonare al institutiei dar si director juridic al BNR. Clientul a obtinut eliminarea comisionului de risc (transformat ulterior în comision de administrare) – 56 euro; banca a returnat 1.800 de euro iar consumatorul a plătit creditul în avans, a spus Paunescu in cadrul unei conferinte desfasurate  joi la Facultatea de Drept din Capitala. Al doile litigiu, similar primului (difera doar sumele) a fost rezolvat in 9, iar al treilea loc e ocupat de un litigiu stins exclusiv online intre un client din Botosani si banca la care acesta avea un credit. In acest ultim caz, rata creditului i-a fost scazuta clientului cu circa 100 de euro, i s-a redus dobanda iar banca i-a restituit 800 de euro.
4.Relatia Isarescu-Tiriac. De la amicitie si colaborare, la transmiterea de mesaje prin intermediul presei. Ion Tiriac, la Comisia de buget din Senat: Ii fac public o oferta Guvernatorului: Ii platesc de zece ori cat a dat pe Arenele BNR! Iesirile publice din ultima vreme la adresa Bancii Nationale au capatat miercuri inca o dimensiune, dupa ce, in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat (condusa de senatorul Daniel Zamfir), a fost invitat omul de afaceri Ion Tiriac, impreuna cu Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului si sportului si cu George Cosac, presedintele Federatiei Romane de Tenis. Tema discutiilor a fost situatia arenelor BNR, cumparate de BNR cu echivalentul a 120.000 de dolari in 1990, dupa cum sustineau participantii la discutii. Ulterior, BNR nu a mai avut dreptul legal de a face investitii acolo, iar terenurile sunt in paragina. Ministrul Dunca a sustinut ca, intr-o discutie cu Guvernatorul Isarescu, acesta i-ar fi spus ca Arenele ar putea fi rascumparate cu 35 de milioane de euro. In timpul audierii lui Tiriac, acesta i-a facut  lui Mugur Isarescu o oferta de a rascumpara Arenele cu pana la de zece ori pretul dat de BNR in 1990, urmand sa faca un turneu international de tenis acolo.
5.BNR: In cazul imprumutatilor cu venituri mici, o crestere cu 1 punct procentual a dobanzii aduce o indatorare  mai mare cu 10 puncte procentuale. Bancherii fac teste de stress pe evolutia ROBOR "Ceea ce e preocupant  cu adevarat este gradul de indatorare al debitorilor si in special al celor cu venituri scazute, care pentru creditul ipotecar au  o rata a indatorarii- indicatorul numit de noi Debt Service To Income (DSTI) - care a ajuns la o medie de 65%.  La o crestere cu 1 punct procentual al dobanzii acest indicator va creste cu 10 puncte procentuale. Cum o sa fie atunci cand acei oameni vor ajunge la 75% indatorare din venit, nu vreau sa-mi imaginez. Deocamdata nu e cazul unei asemenea cresteri, dar nu se stie ce va urma", a explicat sambata Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate din BNR la un seminar organizat de Consiliul Concurentei si de Consiliul Patronatelor Bancare dn Romania.
6.Document Georgescu, BNR: Dobanda Institutiilor financiare nebancare (IFN) este exagerata si nejustificata "De multe ori, din examinarea pe care am facut-o, intr-adevar dobanda (practicata de Institutiile Financiare Nebancare- n.n.) este exagerata. Este foarte mare si este nejustificata. Nu vreau sa intru acum in discutie legata de motivele petru care oamenii se duc la asemenea institutii sa ia credite de alta maniera. Apelul la asemenea institutii depinde de gradul de dezvoltare al tarii, de gradul de echitate sociala, de gradul de polarizare sociala si cel de ocupare al fortei de munca. La IFN-uri se duc cei care nu au acces la banci. Pai si de ce nu au fise de munca? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de munca?", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR in timpul audierilor de la Comisia Economica din Senat, condusa de Daniel Zamfir.
7.Se iau cinci salariati romani. Doi sunt multumiti de job, doi sunt indiferenti iar unul (de regula tanar de sub 25 de ani) e nemultumit Din cinci angajati romani, doi sunt multumiti de situatia lor profesionala, alti doi sunt indiferenti iar unul e nemultumit, acesta fiind de regula tanar cu varsta sub 25 de ani, potrivit unui studiu realizat de platforma eJobs. Cu toate acestea, aproape jumatate (49%) dintre participantii la studiu considera ca au facut alegerea potrivita privind cariera lor si, la polul opus, un angajat din cinci crede ca a facut o alegere mai putin sau deloc potrivita, mai arata sondajul. In plus, 3 din 5 salariati romani intentioneaza sa-si schimbe jobul in urmatorii 3 ani. Statistica nu are informatii despre perioada medie pe care un salariat roman o petrece la un loc de munca inainte de a-si schimba serviciul, dar in UK se sta in medie 5 ani la un job, in SUA  doar 4 ani, iar europenii petrec in medie  putin mai mult decat britanicii.
8.Renovarea apartamentelor vechi din Romania ar costa 15 miliarde de euro. Patru lucruri pe care e bine sa le stii atunci cand se discuta despre confortul locativ din tara noastra In Romania sunt circa 7.5 milioane de familii din care circa 7 milioane (94%) sunt construite inainte de anul 2000, iar 3 milioane construite inainte de 1989. In asemenea conditii nu e de mirare ca 8 din 10 romani au declarat ca au probleme cu locuinta. "Numai daca luam in calcul o suma de 5.000 de euro pentru renovarea unui apartamente vechi, am ajunge la un necesar de finantare de 15 miliarde de euro", a explicat sambata Lucian Anghel, presedintele BCR BpL in cadrul unei intalniri cu presa.
9.Manea, CEO BCR: Intelegerea corecta e baza increderii, iar neincrederea are costuri mari/ Nu cred sa existe vreo institutie bancara care sa nu fi platit taxele si impozitele legal datorate statului Este extrem de important sa dovedim deschidere, iar discutiile sa fie clare, concrete si educate intre toti participantii la piata: institutii financiare, legiuitor, autoritati de reglementare si control, sustine Sergiu Manea, CEO-ul BCR intr-o discutie cu reporterul HotNews. BCR a fost in ultima perioada subiectul unor dispute publice legate de un posibil comportament fiscal neadecvat. banca aparand si pe lista celor 31 de institutii financiare care nu ar fi platit impozit pe profit, desi institutia de credit neaga vehement si sustine ca a virat bugetului in ultimii 10 ani circa un miliard  de lei impozit pe profit si pe dividende, pe langa 300 de milioane de lei anual, reprezentand alte taxe si impozite. Despre reprosurile privind comportamentul fiscal, cum e cu vanzarea de portofolii de credite neperformante si despre bancile cu perderi, in dialogul de mai jos.
10.El “cuerpo” de elite de la administración pública de Rumania Su número no supera las 400 personas. Todos han estudiado en alguna universidad de prestigio o alguna escuela de Europa. La misión de este “cuerpo” de expertos, cuya formación fue financiada parcialmente por el Estado rumano, pasa por mejorar el sistema administrativo del país. Pero, no todo es un camino de rosas.
11.Finantele nu au notificat BNR inlocuirea sefului CEC Bank, asa cum cere procedura. Pana la obtinerea avizului BNR, Ghetea ramane in functie La nivelul Directiei Supraveghere nu s-a primit nici o solicitare privind aprobarea de noi membri in conducerea CEC Bank SA, au transmis luni HotNews, reprezentantii Bancii Nationale. "Totodata, va facem cunoscut ca potrivit prevederilor art. 53 alin. (1) si (2) din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.6/2008 cu modificarile si completarile ulterioare,  "Cu exceptia notificarilor de achizitii propuse pentru care procedura si termenul de evaluare sunt prevazute de O.U.G. nr. 99/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, Banca Nationala a Romaniei hotaraste cu privire la aprobarea cererilor formulate de institutiile de credit potrivit prezentului regulament, in termen de 30 de zile de la data primirii informatiilor si documentatiei complete in sustinerea cererii de aprobare", se mai arata in raspunsul primit de la BNR.
12.Dupa multe tentative esuate, schimbarea sefului CEC Bank a reusit. Scurta istorie a tensiunilor si scandalurilor lipite de banca, dar si a tentativelor de inlocuire a presedintelui ei Dupa mai multe tentative, unele pe usa din fata iar altele pe cea din dos, schimbarea presedintelui CEC Bank pare sa fi reusit. De-a lungul vremii, conducerea CEC Bank, singura banca de talie importanta ramasa in administrarea statului, era mai mereu obiectul negocierilor politice, presedintii instalati de partidele aflate la putere petrecandu-si cate un an-doi la conducerea CEC, dupa care erau inlocuiti. De fapt, aproape fiecare ministru de Finante (actionar principal al CEC) numea cate un presedinte agreat. Doar Ghetea a rezistat 10 ani, desi nu putine au fost situatiile in care s-a incercat "mazilirea" lui.
13.Creditele date romanilor au o viteza care ar putea atrage masuri din partea BNR. Ce inseamna pragul de semnal si cel de alerta, care sunt gradele de indatorare in prezent si unde si le-ar dori Banca Centrala? In urma cu doua zile, la o intalnire cu presa organizata de Finmedia, directorul adjunct al Directiei de Stabilitate Financiare din cadrul BNR, Florian Neagu, a atras atentia asupra vitezei cu care cresc  imprumuturile date persoanelor fizice (raportat la PIB), sugerand ca Banca Centrala ar putea trece la masuri de limitare a vitezei de crestere, in cazul va fi depasit pragul de alerta, in prezent fiind depasit pragul de semnal. Printre masurile avute in vedere si care au mai fost luate in trecut se numara si limitarea gradului de indatorare. "Noi am introdus in 2004 doua instrumente-Loan To Value- LTV (avansul pe care trebuie sa-l aduci daca vrei un credit) si Debt Service To Income (cat sa fie rata fata de salariu). Si am pus niste plafoane. Atunci s-a considerat ca cele doua instrumente afecteaza libera circulatie a capitalurilor si am fost incurajati sa scapam de ele. Si am scapat. Acum, exact aceleasi instrumente sunt re-denumite masuri macroprudentiale si suntem incurajati sa le luam", spune Neagu.
14.Konieczny, Fondul Proprietatea: La Hidroelectrica pur si simplu nu au respectat legea! Cum puteam sa stam fara sa spunem nimic? Urmeaza sau nu o noua criza? Care e de fapt problema la Hidroelectrica si cand va fi listata conpania la bursa? Cum se vede dinpre Fondul Proprietatea infiintarea noului Fond Suveran- care sunt avantajele si care ar fi riscurile unui asemenea demers? Care sunt problemele companiilor de stat aflate in portofoliul FP? Despre toate acestea HotNews.ro a discutat cu Greg Konieczny si Johan Meyer, CEO si respectiv co-CEO al Fondului.
15.Se nasc tot mai putini copii. ​In primele 7 luni s-au nascut 104.000, cu 7500 mai putini decat anul trecut. Cateva consecinte socio-economice In primele 7 luni s-au nascut putin peste 104.000 de copii, cu 7500 mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica (INS). Sporul natural a ramas negativ, ba chiar s-a accentuat. Daca in primele 7 luni din 2016, numarul decedatilor il depasea cu 38.000 pe cel al nou-nascutilor, in acest an diferenta dintre cei veniti pe lume si cei care au plecat dintre noi a urcat la 50.000. Asta inseamna ca in cativa ani vom avea mai putini elevi la scoala, apoi mai putina forta de munca activa dar si un necesar de corp profesoral mai mic. Efectele negative sunt insa mult mai multe.
16.Limitarea deductibilitatii tranzactiilor cu neperformante va provoca dificultati mai degraba companiilor de utilitati si telecom decat bancilor (consultant) Ministerul Finantelor a schimbat saptamana trecuta Codul fiscal, limitand la 30% (de la 100%) deducerea din impozitul pe profit a pierderilor rezultate in urma vanzarii de creante neperformante. Schimbarea a venit la doar cateva zile dupa ce ministrul Finantelor, Ionut Misa acuza 70% dintre banci ca nu au  achitat impozit pe profit in ultimii cinci ani din cauza optimizarilor fiscale, printre care si vanzarile de credite neperformante. Partea proasta e ca masura "va afecta in principal tranzactiile derulate de companiile de utilitati, telecom si institutiile financiare nebancare (IFN). Bancile vor continua in linii mari tranzactiile cu portofolii de credite neperformante, in linie cu solicitarile in acest sens venite fie de la BNR, fie de la grup, de a scoate din bilant aceste active neperformante", a explicat pentru HotNews.ro Diana Coroaba, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania, liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar.
17.BNR a sanctionat doua banci in primele 8 luni: Patria Bank- cu avertisment scris si Bancpost, cu amenda Banca Nationala a sanctionat doua banci in primele 8 luni: Patria Bank (cu avertisment scris) si Bancpost (cu amenda de 25.000 de lei), dupa ce anul trecut aplicase 55 de sanctiuni iar in 2015 alte 14 sanctiuni. Patria Bank este banca rezultata in urma fuziunii fostei banci Carpatica cu Patria Bank, iar Bancpost este pe ultima suta de metri in privinta procesului de vanzare ca urmare a deciziei Eurobank - banca mama a Bancpost - de a-si restructura activitatile din afara Greciei.
18.Factura consumului privat a depasit suta de miliarde de lei. Vezi cati bani au cheltuit romanii pe medicamente, combustibili si haine in primele 7 luni Romanii au bagat in consum peste 100 de miliarde de lei in primele 7 luni, arata datele transmise de Statistica la solicitarea HotNews.ro. Pe carburanti au cheltuit in iulie peste 4 miliarde de lei, cam cat se cheltuia de regula in luna decembrie, cand alergatura dupa cadouri era turata la maxim. Drept este, la consumul de carburant a contribuit cresterea rapida a numarului de masini nou inmatriculate. Cat despre consumul privat in general, cresterea este mai degraba rezultatul cresterilor salariale de doua cifre, a dobanzilor negative (pana de curand) si a dobanzilor bancare inca scazute care au facut creditele mai ieftine si nu au stimulat economisirea in mod deosebit.
19.​Efectul Tudose pe Bursa: Actiunile bancilor cotate la BVB scad cu rapiditate dupa ce premierul a declansat gherila anti-bancara Cand primul ministru al unei tari iese public in mod repetat cu declaratii impotriva bancilor, comparandu-le cu criminali care au intrat in legenda, iar in scurt timp apar informatii legate de taxarea activelor bancare, e normal ca cei care detin actiuni cotate la BVB ale institutiilor de credit sa isi puna intrebari despre cat de oportun e sa isi mentina investitia. Si multi decid sa vanda, estimand ca spusele Premierului nu vor ramane fara efect, iar profiturile bancare vor scadea, imputinandu-le dividendele pe care sperau sa le incaseze. Joi, actiunile BRD au pierdut aproape 5%, iar cele ale Bancii Transilvania peste 5%.
20.Taxa pe activele financiare. Ce inseamna, cati bani poate aduce, care sunt riscurile si unde se mai practica in Europa? Activele la valoare neta ale intregului sistem bancar local erau, la mijlocul acestui an, de 398.62 miliarde de lei, potrivit unui raspuns transmis de BNR la solicitarea HotNews.ro. Aplicand o cota de impunere de 0.5%, obtinem putin sub doua miliarde de lei (430 milioane de euro), bani care ar putea intra la bugetul de stat. Asta daca cele 0.5 puncte procentuale se vor aplica tuturor bancilor (existand si varianta de a se aplica doar celor care raporteaza pierderi). O asemenea taxa exista si in alte state- Austria, Suedia, Ungaria, Polonia sau Franta, chiar daca in unele cazuri ea alimenteaza un fond destinat salvarii bancilor in dificultate iar in alte cazuri alimenteaza direct bugetul Statului.
21.Paradoxul insolventelor din Romania Desi numarul insolventelor din prim6 luni ale acestui an este similar cu cel al anului trecut(anume 4.442 de proceduri noi), companiile cu cifra de afaceri de peste un milion de euro care au intrat in insolventa au crescut cu aproape 20%. Numarul insolventelor este la minimul ultimilor zece ani, dar pierderile generate creditorilor se afla la cel mai ridicat nivel din perioada analizata. Paradoxul, si anume un minim al insolventelor corelat cu un maxim al pierderilor cauzate mediului de afaceri, este explicat prin profilul firmelor. Mai exact, din totalul companiilor insolvente in primul semestru al anului curent, un numar de 20 de firme au avut venituri mai mari de 10 M EUR in anul anterior, dintre care 11 desfasurau o activitate de distributie, comert sau furnizare de energie.
22.CFA Romania: Reducerea contributiei la Pilonul II este o decizie cu consecinte negative pentru toti romanii si un risc sistemic major CFA Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia factorilor decizionali de a diminua contributia romanilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cat este in prezent, la 2,5%, se arata intr-un mesaj transmis HotNews.ro marti. "Romania s-a angajat prin Programul de Convergenta trimis de Ministerul de Finante Comisiei Europene, pentru perioada 2015 - 2018, sa asigure faptul ca o contributie de 6% din venitul brut va fi virata catre fondurile de pensii administrate privat. Aceasta valoare a contributiei poate asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii, sistem care in prezent se confrunta cu un deficit major", se mai arata in mesajul transmis. CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst.
23.Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu, Iohannis- pe vremea cui au emigrat definitiv cei mai multi romani? Vezi si lista judetelor din care s-a plecat cel mai consistent Perioada luata in calcul este 1975-2016, iar indicatorul urmarit este numarul romanilorcare au parasit definitiv tara. Desigur, intervalul de timp 1975-1989 este ne-relevant intrucat in acea perioada se emigra cu mare greutate. Dupa Decembrie 1989, cine a vrut sa plece, a plecat. Unii nu au reusit sa se adapteze si s-au intors. Altii s-au descurcat mai bine, s-au integrat in comunitatile din strainatate si si-au construit cariere pe care poate aici nu reuseau sa si le ridice. Dar sa luam datele la rand.
24.Depopularea Romaniei se accentueaza: emigratia masiva si imbatranirea populatiei duc la dezechilibre majore La 1 ianuarie 2017, populatia rezidenta a fost de 19,63 milioane de persoane, in scadere cu 122.000 de persoane fata de 1 ianuarie 2016, potrivit Institutului National de Statistica. Cauza principala a acestei scaderi o reprezinta sporul natural negativ (numarul persoanelor decedate depasind numarul nascutilor-vii cu 68.061 persoane). Fenomenul de imbatranire demografica continua sa se accentueze, diferenta dintre populatia de de 65 ani (si peste) si populatia de 0-14 ani ajungand la  440.000 persoane. De asemenea, indicele de dependenta demografica a crescut de la 49 la 50 de persoane tinere si varstnice la 100 persoane adulte.
25.Privire rapida asupra sistemului bancar, dupa primele 6 luni din acest an: aproape 500 de angajati in minus, circa 180 de agentii mai putin, dar numarul bancilor pe profit creste, iar profiturile se apropie de 2,7 miliarde de lei Disputa artificiala legata de plata impozitelor pe profit ale bancilor locale, carora se pare ca li se pregateste in mod discret o taxa pe active, ne-a determinat sa obtinem cateva date sintetice legate de activitatea acestora in ultimele trimestre. Potrivit reglementatorului bancar, fata de trimestrul al doilea din 2016, in perioada similara a acestui an sistemul bancar a disponibilizat aproape 500 de angajati, si-a redus numarul de agentii cu aproape 180 de unitati, partea buna fiind ca numarul bancilor care au trecut pe profit este in crestere. Vezi mai jos tabelul.
26.Cateva detalii despre mecanismul split TVA, furnizate miercuri de Ministerul Finantelor Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la trezorerie incepand de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercuri reprezentantii Ministerului Finantelor. Potrivit surselor citate, acest cont va fi gratuit el ne-generand comisioane sau alte costuri. In perioada octombrie-decembrie 2017,split TVA va fi optional iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu. Platitorii de TVA pot deschide aceste conturi si la banci, dar ele vor fi deschise in mod automat la unitatile Trezoreriei. Aceste conturi vor fi administrate gratuit, fara erceperea de comisioane pentru plati sau alte costuri. La banci vor fi deschie conturi de TVA pentru operatiunile in valuta. In cazul bancilor, acestea pot deschide si ele conturi automat, dar daca nu vor fi folosite timp de 90 de zile acestea vor fi automat inchise.
27.BNR reactioneaza la afirmatiile premierului Tudose: Nici o banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim. Indicatorul de lichiditate este de 250,5%, fata de nivelul minim de 100%. Peste 99% din firme si cetateni se incadreaza in plafonul garantat Dupa ce luni premierul Mihai Tudose a iesit cu declaratii hazardate, Banca Centrala  a transmis marti o reactie in 3 puncte, care il contrazice pe premier. Tudose spunea luni ca se simte dator sa spuna romanilor care sunt bancile cu pierderi, acolo existand pericolul ca romanii sa-si piarda banii din depozite. Reactia BNR  nu a intarziat sa apara, oficialii Bancii Centrale aratand ca toti indicatorii sistemului bancar indica banci care nu pun in pericol depozitele populatiei. Reamintim ca de circa o luna, a aparut o disputa intre sistemul bancar pe de-o parte si  ministrul Finantelor si premier de cealalta parte, tabara din urma ridicandu-se impotriva bancilor care nu au facut profit. De amintit in context faptul ca primul ministru este consiliat onorific pe probleme de fiscalitate, banci si piete de capital de catre avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru pozitia sa dura impotriva sistemului bancar.
28.Transalpina e o copie a unui vechi drum roman/Dupa 2000 de ani, avem tot doua drumuri peste Dunare plus Portile de Fier.Scurta istorie a drumurilor romanesti E drept, avem munti si dealuri, care urca semnificativ costurile cu autostrazile. "Dar si Croatia are munti, iar drumurile lor nu se compara...", aud vocea unui coleg. Ma opresc din tastat si ii dau dreptate. Ar trebui sa incep altfl articolul. Riguros discutand, in Europa, drumuri mai proaste ca la noi sunt doar la vecinii ucraineni. "Hai mai, ca ucrainenii au trecut recent prin ditamai razboiul...", zice Vocea si iar nu am cum sa nu-i dau dreptate. "Imparatul Traian avea in plan construirea unui coridor european de la Marea Neagra pana la Atlantic. Din pacate, Traian a murit in 117. Dupa el, in 328,  Constantin cel Mare, Sfantul C-tin cel Mare (care il vedea pe Traian ca cel mai mare lider si manager si voia sa-l depaseasca) a construit un al doilea pod de 2.3 km care se continua pe Valea Oltului.  "Azi, dupa 1900 de ani avem tot doua drumuri peste Dunare plus Portile de Fier", explica Vasile Iuga, partener PwC Romania.
29.Se va "pensiona" LIBOR-ul la implinirea a 50 de ani de viata?  Cum a aparut si care sunt cauzele pentru care ar putea disparea celebrul indice La noi, celebrul indice inca provoaca dureri de cap celor imprumutati in CHF. Pe plan mondial a provocat dureri mult mai mari unor banci care au fost amendate pentru manipularea lui. Libor a fost introdus de catre un bancher grec, Minos Zombanakis (90 de ani in prezent) in 1969, cand a intermediat un credit sindicalizat de 80 de milioane de dolari pentru sahul Iranului. Acum, reglementatorul britanic sustine inlocuirea Libor cu un alt indice, calculat mai transparent.
30.INFOGRAFIC Cresterea costului de trai si evolutia economiei, principalele ingrijorari ale romanilor in 2017 (studiu) Circa un roman din trei spune ca e preocupati de posibilitatea cresterii costului de trai in urmatorul an, in vreme ce un roman din 7 e ingrijorat ca si-ar putea pierde locul de munca, se arata intr-un sondaj desfasurat de compania britanica de cercetare GfK UK. De asemenea, doar 21% dintre ei sunt preocupati de evolutia economiei in urmatoarea perioada. Studiul a fost realizat la initiativa grupului britanic International Personal Finance, prezent pe piata locala prin subsidiara Provident Financial Romania, pe un esantion reprezentativ de aproximativ 4.000 de clienti ai grupului din patru tari europene, precum si din Mexic.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 168 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi