Articole scrise de DP


1 - 30 din 444 rezultate
1.Georgescu (BNR): Necesarul de recapitalizare al companiilor din Romania este de 11 miliarde de euro Necesarul de recapitalizare al firmelor care activeaza in Romania se ridica la aproximativ 11 miliarde de euro, din care sase miliarde de euro la companiile private cu capital strain, 4,5 miliarde de euro la societatile private cu capital romanesc si 0,5 miliarde de euro la companiile de stat, sustine prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, citat de Agerpres. Georgescu s-a mai referit recent la subiectul subcapitalizarii firmelor rin Romania, aratandu-si ingrijorarea ca in legislatia romananunicaieri nu este prevazuta institutia statului care trebuie sa actioneze ca "persoana interesata" pentru capitalizarea sau dizolvarea firmelor cu pierderi care si-au consumat capitalul peste limitele legale.
2.AmCham: Un proiect de tara construit in jurul unor deziderate economice nu poate fi realizat fara participarea mediului de afaceri Asumarea pe scara larga de care are nevoie un  proiect de tara trebuie asigurata prin implicarea in procesul consultativ a tuturor entitatilor relevante. Un proiect de tara construit in jurul unor deziderate economice nu poate fi realizat fara participarea mediului de afaceri care alaturi de vectorii din zona politica, administrativa, academica, societatea civila, diaspora, sindicate si chiar exponenti din sfera cultural-artistica, ar asigura un mix relevant de expertiza si diversitate in abordarea potentialelor cai de dezvoltare sustenabila a tarii noastre, au transmis joi reprezentantii Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham).
3.Barometrul industrial: ​Activitatea continua sa scada. Industria nu are forta proprie suficienta pentru a profita de cresterea economiei nationale Activitatea in industrie continua sa scada, in luna august, indicatorul pentru volumul productiei a cazut la 51 de puncte fata de 57 in iulie si se afla acum mult sub media ultimelor 22 de luni (56 de puncte), potrivit Barometrului industrial realizat de Irsop si SNSPA. Trendul descendent a inceput in martie cand indicatorul avea 69 de puncte si nu a mai dat semne de revigorare. Deocamdata, valoarea indicatorului se afla cu numai 1 punct peste pragul de 50 care desparte cresterea de contractie. Odata cu volumul productiei se observa si scaderea unor indicatori vitali care arata ca industria nu are forta proprie suficienta pentru a profita de cresterea economiei nationale si pentru a rezista la socurile economice globale.
4.Tu stii de unde iti cumperi vacantele? 30 de companii de turism au dificultati financiare majore (analiza) Daca vreti sa va planificati o vacanta in tara sau in strainatate si sa apelati la o agentie de turism sau un tur-operator, ar trebui sa va interesati de situatia financiara a firmei, ca sa nu va treziti cu planurile de concediu spulberate si, mai ales, fara bani! Avertismentul este lansat de expertii de la KeysFin care afirma ca, in prezent, exista cel putin 30 de companii intr-o situatie similara firmei Genius Travel SRL, care a intrat in insolventa si care si-a anuntat clientii ca nu le mai poate onora biletele de vacanta.
5.​Barometrul bancar: Bancile se asteapta ca politicile de creditare ale firmelor sa devina mai restrictive in urmatorul an in Constructii, dar sa se relaxeze in IT si Sanatate Doi din cinci bancheri se asteapta la o scadere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare fata de 5% in 2015 si doar o treime din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite imobiliare fata de 90% in 2015, se arata in cea de-a treia editie a Barometrului Bancar realizat de EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB). In ceea ce priveste creditarea retail, scade masiv apetitul bancilor pentru creditele imobiliare ipotecare. Barometrul s-a realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La editia din acest an a sondajului au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%. Vezi Barometrul in atasament
6.BNR vrea un regim "exceptional" al rezervelor minime obligatorii pentru bancile cu dificultati temporare de capital. BCE solicita clarificari si recomanda precautie, se arata in avisul semnat de Draghi BNR a solicitat Bancii Centrale Europene inasprirea sanctiunilor date bancilor care nu respecta regulile privind rezervele minime obligatorii (RMO) mergandu-se pana la retragerea autorizarii, insa BCE nu sustine ideea, aratand ca sanctiunile ar fi mai severe decat cele date in zona Euro. De asemenea, BCE a solicitat Bancii Centrale clarificari suplimentare cu privire la ce inseamna "circumstantele exceptionale" in care Banca Nationala ar institui un regim exceptional al RMO pentru bancile care s-ar confrunta temporar cu dificultati in indeplinirea cerintelor de capital. "BCE recomanda precautie. Orice exceptii de la obligatia constituirii rezervelor minime obligatorii ar trebui stabilite pe baza unor criterii clare si a principiului nediscriminarii", se arata in avizul transmis de BCE.
7.Mariana Vizoli, numita secretar de stat pe locul lasat liber de Gabriel Biris La propunerea ministrului Finantelor, premierul Ciolos a semnat luni decretul de numire a Marianei Vizoli ca secretar de stat pe locul lasat vacant prin demisia lui Gabriel Biris. ​Vizoli, fost director al Directiei generale de legislație cod fiscal și reglementări vamale, este unul din expertii pe zona de TVA din Finante, ea conducand anterior si Direcția de legislație în domeniul TVA.
8.ANAF ramburseaza TVA in luna septembrie in valoare de peste 850 milioane de lei Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) ramburseaza, in luna septembrie, TVA  in valoare de 850,90 milioane lei, au transmis lunu oficialii Agentiei. In selectia lunii septembrie 2016 au fost cuprinse, in ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, solutionate prin decizii de rambursare inregistrate in baza de date pana la 07.08.2016, exceptie facand deconturile de TVA aferente operatiunilor de import solutionate pana la 25.08.2016.
9.Cine este Misu Negritoiu, omul din fruntea ASF caruia i se cere acum demisia de catre transportatori si unii parlamentari Misu Negritoiu, 66 de ani, a fost deputat, ministru, sef al ING Romania si presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, pozitie din care mai multi senatori si deputati ii solicita demisia ca urmare a scandalului RCA. Inainte de 1989, Negritoiu a avut o cariera bazata pe comertul exterior. A absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE si apoi cursurile la "fara frecventa" ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Este doctor in stiinte economice la ASE Bucuresti in anul 1995, cu teza "Investitiile straine si tranzitia la economia de piata". Dupa ce a terminat ASE-ul, Negritoiu s-a angajat in 1973 ca economist in comertul exterior, la ILEXIM. Dupa cinci ani e transferat in cadrul Departamentului de analiza economica de la Ministerul Comertului Exterior. In 1982 e trimis ca inlocuitor temporar al sefului Agentiei economice romanesti din New York, apoi al sefului Biroului comercial din Los Angeles.
10.Studiu EY: In Romania relevanta bancilor este de 73,4%, unul dintre cele mai mici scoruri europene Indicele de relevanta bancara calculat de EY pentru Romania este de 73,4%, cu aproape doua puncte sub media globala, se arata intr-un studiu al EY Romnaia. Bancile par si mai putin relevante de atat pentru clientii mai tineri, inregistrand doar 71,8% pentru clientii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani. Mai mult, bancile sunt mai putin relevante pentru romanii cu venituri mai mici, dar devin relevante in procent de 100% pentru clientii cu venituri anuale de peste 100.000 USD.
11.Problemele cu platile online ale ING s-au reluat luni dimineata. Reprezentantii bancii spun ca acum totul e ok In cursul diminetii de luni clientii ING care au incercat sa faca plati online au avut parte de aceeasi surpriza neplacuta cu care se intalnisera sambata: servere nefunctionale. "Au fost cateva momente in care, probabil ca din cauza aglomerarii clientilor, serverul a picat. Serviciul ING Home’Bank este din nou functional in varianta desktop. Dupa unele mici probleme pe care le-am identificat si rezolvat rapid, acum totul e functional si la capacitate maxima. Puteti folosi fara griji serviciul nostru de internet banking", au spus oficialii bancii.
12.Gabriel Biris, ex-secretar de stat explica de unde provin neintelegerile legate de proiectul de Ordonanta care schimba Codul Fiscal ​"Foarte mult s-a discutat zilele acestea despre proiectul de OUG scurs catre presa marti seara. Eu am lucrat la el cateva sute de ore, colegii mei din MFP alte cateva sute. Unii au crezut ca l-au inteles dupa 3 ore si s-au apucat sa il "toace", creand o isterie care a dus la retragerea sustinerii acestuia de catre guvern si, in consecinta, la demisia mea", scrie fostul secretar de stat Gabriel Biris pe pagina sa de Facebook. "O sa va explic despre ce este vorba. Mai intai, o sa va prezint un inventar al masurilor cuprinse in cele 100 de pagini, dupa care, in zilele urmatoare, o sa le descriu pe fiecare", mai adauga Biris.
13.Investitorii romani si straini: Propunerile de modificare a Codului Fiscal anuntate constituie o buna baza de pornire a unui dialog real cu privire la simplificarea regimul contributiilor sociale Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a luat la cunostinta despre propunerile de modificare a Codului Fiscal anuntate in ultimele zile, au transmis joi intr-un comunicat oficialii CDR. Coalitia continua sa sustina in toate demersurile intreprinse pe langa Ministerul Finantelor Publice modernizarea, simplificarea si debirocratizarea sistemului fiscal romanesc, context in care saluta initierea unui dialog constructiv cu privire la introducerea anumitor masuri avute in vedere prin proiectul mentionat. CDR isi manifesta intentia de a analiza in detaliu prevederile proiectului care va fi supus dezbaterii publice si de a participa la dialogul asupra implicatiilor tehnice fiscale  generate de schimbarile vizate.
14.Isarescu si-a publicat veniturile din 2009 pana in 2015. In 2009, castiga in medie 12.163 de euro lunar. In 2015, venitul mediu lunar a fost de 21.472 de euro BNR a publicat miercuri veniturile Guvernatorul Mugur Isarescu din perioada 2009-2015. Ca urmare a unui calcul, veniturile medii lunare au fost de de 12.163 euro in 2009, 11.814 euro in 2010, 15.216 euro in 2011, 15.125 euro in 2012, 15.664 euro in 2013, 18.209 euro in 2014 si 21.472 euro in 2015.
15.Operatiunea "Cronos": Inspectorii Antifrauda au gasit 24 de angajati la negru in doua cluburi de noapte din Capitala In cadrul operatiunii "Cronos" inspectorii antifrauda din cadrul DRAF Bucuresti au identificat in cazul a doar doua cluburi de noapte din Capitala 24 de angajati care nu erau incadrati cu forme legale de munca, societatea neinregistrand in evidenta financiar-contabila salariile achitate si obligatiile fiscale aferente. In ambele situatii, pe langa transmiterea constatarilor Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti, inspectorii antifrauda vor inainta sesizari penale.
16.Consumul privat continua sa fie motorul cresterii, in vreme ce exporturile nete raman cu o contributie negativa la cresterea economiei Statistica a mentinut estimarea semnal privind cresterea economica de 6% din primele 6 luni, aducand marti o serie de completari fata de comunicatul anterior. La cresterea PIB, in semestrul I 2016 fata de semestrul I 2015, au contribuit toate ramurile economiei, contributia cea mai consistenta avand-o comertul cu ridicata si cu amanuntul (+2,1%), cu o pondere de 18,8% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 12,5%.
17.Intarzierea subventiilor, dependenta de clima si greselile de management, principalele motive ale insolventelor din agricultura Intarzierea subventiilor pentru companiile a caror activitate depinde de acestea a facut ca, in prima jumatate a anului 2016, agricultura sa fie unul dintre principalele sectoare economice afectate de insolventa, potrivit unei analize realizate de CITR. Societatea de practicieni in insolventa cu un portofoliu de peste 800 de proceduri a realizat o analiza a cauzelor ce au dus la insolventele companiilor cu impact major in economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro).
18.De anul viitor, firmele de stat cu peste 500 de salariati vor depune o "declaratie nefinanciara" care sa descrie activitatea firmei din perspectiva drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita In Monitorul oficial de vineri a fost publicat un ordin care se adreseaza entitatilor de interes public cu un numar mai mare de 500 de salariati. Acestea au obligatia ca pe langa situatiile financiare anuale intocmite conform formatului deja reglementat, sa intocmeasca si sa depuna o "declaratie nefinanciara". Aceasta declaratie nefinanciara se include in raportul administratorului, avand drept scop descrierea activitatii societatii din perspectiva situatiilor sociale si de personal, respectarea drepturilor omului,  combaterea coruptiei si a darii de mita.Consultati actul normativ aici!
19.Consumul si-a mai incetinit viteza de crestere. In primele 7 luni, cresterea a fost de 16.9%, dupa ce la jumatatea anului ritmul urcase la 19% In luna iulie 2016, vanzarile din comertul cu amanuntul (fara comertul cu autovehicule si motociclete)au crescut cu 4,1 in ritm lunar si cu 11,7% in ritm anualizat (iulie 2016 fata de iulie 2015), au transmis luni oficialii Institutului National de Statistica. Cumulat pe primele 7 luni, comertul a crescut cu 16,9%, cele mai mari cresteri ale vanzarilor inregistrandu-se la produse alimentare, bauturi si tutun (+21,7%), produse nealimentare (+15,9%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+11,3%). Vezi in text un infografic referitor la comertul cu amanuntul din Romania
20.Diferenta dintre venitul Guvernatorului anuntat de BNR, de 16.000 de euro/luna si cel de 21.000 de euro/luna anuntat de ANI provine din bonusul de 12 salarii primit la implinirea varstei de pensionare Potrivit unui anunt postat chiar pe siteul Bancii Centrale, "salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum 6 ani in cadrul bancii." Intrucat Isarescu indeplinea in 2014 aceasta conditie (de a-si fi petrecut cei 6 ani anteriori in banca), s-a calificat pentru cele 12 salarii, bani care i-ar fi intrat in cont in 2015 si 2016, potrivit purtatorului de cuvant Dan Suciu.
21.Raport FMI: Repartizarea contribuabililor la Directia Mari Contribuabili se realizeaza incorect/Timpul utilizat la fiecare inspectie este prea mare in comparatie cu standardele internationale "Nu exista o abordare moderna de management al riscurilor de conformare in activitatea Dirtectiei Mari Contribuabili. Prin urmare, imaginea conformarii contribuabililor nu a fost suficient analizata pana acum, neexistand nici o strategie care sa directioneze  activitatile operative catre problemele majore de conformare", se arata intr-un Raport al FMI. (vezi Raportul in atasament). Reprezentantii Fondului au fost in tara in toamna anului trecut, la solicitarea fostului ministru al Finantelor (Eugen Orlando Teodorovici), avand intalniri cu sefi din ANAF, alti directori si functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice, oficiali ai Curtii de Conturi, dar si cu reprezentanti ai principalelor firme de contabilitate din Bucuresti.
22.Somajul UE in iulie: 8.6%. Cel mai mic somaj e in Malta (3.9%), iar cel mai mare in Grecia (23.5%) Rata somajului in UE a fost 8.6% in luna iulie 2016, nivel neschimbat fata de iunie 2016, dar in scadere de la 9,4% in luna iulie 2015, potrivit datelor furnizate miercuri de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Este cel mai redus nivel al somajului din martie 2009 incoace, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Cea mai mica rata a somajului este in Malta (3.9%), Cehia (4.2%) si Germania (4.2%), iar cel mai ridicat somaj este in Grecia (23.5%) si Spania (19.6%). Romania sta confortabil in clasament, cu rata somajului de 6.1%.
23.Peste 2.000 de firme de pe litoral, verificate de inspectorii antifrauda. Amenzi si confiscari de peste 2.3 milioane de euro De la inceputul lunii iulie pana la finalul lui august 2016, inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au verificat 2.080 de contribuabili care isi desfasoara activitatea in statiunile turistice de pe litoralul Marii Negre. In urma controalelor, inspectorii antifrauda au dispus amenzi si confiscari in valoare totala de 10.362.586 de lei (2,3 milioane euro), au transmis miercuri oficialii Directiei Antifrauda.
24.Locuitorii din Bucuresti si Ilfov vor putea plati taxele si impozitele la ghisee cu ajutorul cardului bancar Incepand de luni, 29.08.2016, persoanele fizice din Municipiul Bucuresti si din Judetul Ilfov vor putea plati taxele si impozitele cu ajutorul cardului bancar la ghiseu, au transmis luni oficialii ANAF. Practic, au fost instalate 37 de POS-uri, in 21 de sedii care apartin Administratiilor Sectoarelor 1-6 ale Finantelor Publice, Activitatii de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti si unitatilor de trezorerie suboordonate (Trezoreriile Statului - Sectoarele 1-6 si Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Judetului Ilfov). Vezi in text lista sediilor care au terminale POS.
25.FATCA prinde contur. Romania si SUA vor schimba automat informatii despre rezidentii stabiliti fiscal intr-un stat care au deschise conturi in celalalt stat Finantele au plublicat in Monitorul oficial transpunerea procedurilor de raportare automata a informatiilor privind conturile financiare aferente acordului FATCA semnat intre Romania si SUA. Documentul aduce o procedura deosebit de ampla privind declararea contribuabililor si a conturilor financiare detinute de acestia la institutii financiare din Romania. Acest demers a pornit din initiativa autoritatilor fiscale din SUA, ce isi doresc sa identifice contribuabilii americani, ce au deschise conturi in strainatate. In sfera raportarii sunt acele conturi detinute de rezidentii fiscali ai unui stat in celalalt stat, daca aceste conturi genereaza dobanzi mai mari de 10 USD. Consulta aici actul normativ.
26.Departamentul de Stat american critica Parlamentul pentru actul legislativ arbitrar si impredictibil Romania acorda un tratament nediscriminatoriu investitorilor straini din punct de vedere al tarii de origine a capitalului. Locatia strategica a tarii, apartenenta la Uniunea Europeana, forta de munca relativ bine educata, salariile competitive si resursele naturale abundente fac din Romania un spatiu de dorit  pentru firmele care doresc acces pe piata europeana si pe cele asiatice. Investitorii din SUA au descoperit ocazii de business in domeniile tehnologiei informatiei, telecomunicatii, energie, servicii, productie si consum, se arata intr-un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA. Raportul critica Parlamentul pentru actul legislativ arbitrar si impredictibil.
27.Piata RCA: ​Cele mai mari procente de dosare intarziate la plata sunt la City Insurance (80,63%), Carpatica Asig (80,11%) si Asirom VIG Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a realizat, in premiera, o analiza aprofundata a modului de solutionare a dosarelor de dauna aferente politelor auto obligatorii RCA deschise de societatile de asigurare in semestrul II al anului 2015.
28.Zamfir, initiatorul legii darii in plata: Salut decizia CSM si solicit de urgenta Guvernului si BNR sa ia public atitudine fata de declaratiile domnului Steven van Groningen Salut decizia plenului CSM  de marti, 23 august, iar pe aceasta cale solicit de urgenta Guvernului si Bancii Nationale a Romaniei sa ia atitudine, in mod public, fata de declaratiile domnului Steven van Groningen si sa se delimiteze de astfel de practici care creeaza un precedent periculos si afecteaza in mod direct intreg sistemul judiciar, consecinta unor astfel de declaratii fiind influentarea deciziilor magistratilor, a transmis joi deputatul Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata.
29.Operatiunea Apollo - suspiciuni de evaziune fiscala in 9 din 10 cazuri analizate din primul esantion Demarata la sfarsitul lunii iunie 2016, operatiunea Apollo (care vizeaza  firmele care emit sau utilizeaza facturi false) confirma analizele de risc facut de inspectorii Antifrauda. Astfel: nu toate firmele au pus la dispozitie toate documentele solicitate (exemplu: nu au transmis toti furnizorii, unele au transmis doar note de receptie, unele au transmis facturi numai pentru o anumita perioada etc.)  sau majoritatea facturilor sunt emise pentru produse de valoare sub 5000 de lei (inclusiv TVA) si sunt achitate in numerar .
30.Peste 100.000 de firme au intrat in insolventa in ultimii 5 ani. Care este impactul? Romania a avut 105.545 companii care au intrat in insolventa intre 2011-2015, insemnand o medie anuala de aproximativ 20.000 de companii insolvente, arata calculele facute de Coface. Volumul este foarte mare, in conditiile in care reprezinta aproximativ un sfert din totalul firmelor active. Nu doar numarul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci si dimensiunea acestora. Circa 3000 dintre companiile insolvente rulau peste un milion de euro anual, in conditiile in care media companiilor active la nivel national pe acest segment de venituri a fost de 23.455 euro.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 15 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă