Articole scrise de DP


1 - 30 din 4105 rezultate
1.BNR a amendat Credt Europe Bank cu 20.000 de lei si pe ProCredit cu avertisment scris. In acest an, 4 banci au fost sanctionate de reglementator Banca Centrala a mai sanctionat doua banci- Credit Europe Bank si ProCredit Bank, urcand la 4 numarul institutiilor de credit sanctionate in acest an. ProCredit s-a ales doar cu un avertisment scris (in baza Ordinului Prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României nr.47/16.08.2017) in vreme ce Credit Europe a primit o amenda de 20.000 de lei.
2.Pentru a 19-a zi consecutiv, cursul leului in fata monedei unice ramane in zona 4.59 Leul pare "inghetat" in zona 4.59 de unitati in fata euro, de 19 zile cursul monedei nationale ne-inregistrand variatii, in ciuda discutiilor aprinse de pe scena economica. Reamintim ca BNR mentine un regim de flotare controlata a monedei natinale, care ii permite interventii discrete in piata pentru a influenta un anumit nivel al cursului pe care il considera optim prin prisma misiunii Bancii Centrale.
3.Anghel, vicepresedinte ANAF: Relatia cu structurile ANAF este proasta si din vina colegilor si din vina sistemelor de care dispunem la aceasta ora. Va trebui sa facem ceva foarte rapid/Vom fi pregatiti pentru split TVA Prezent la o conferinta organizata de PwC pe tema split TVA, vicepresedintele ANAF Daniel Florin Anghel, coordonator al activităţii de colectare a veniturilor bugetare, a fost tinta intrebarilor catorva sute de intreprinzatori, pe tema dificultatilor legate de aplicarea noului sistem de plata a TVA, optional de luna viitoare si obligatoriu din 2018. Anghel a recunoscut ca are o misiune foarte dificila de a dialoga cu sutele de oameni de afaceri si nu de putine ori interventiile sale au fost intrerupte fie de zambete fie de admonestari. El a sustinut ca Fiscul va fi gata pentru aplicarea split TVA de la 1 ianuarie si ca toate posibilele probleme ridicate de CECAR au fost analizate, fiind gasite solutii.
4.Split TVA. Cinci dificultati punctuale si posibile solutii Plata defalcata a TVA devine operationala in Romania, in mod optional de la 1 octombrie si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Prioritara pentru companii va fi din acest moment adaptarea sistemelor IT si rezolvarea dificultatilor de flux de numerar determinate de noul mecanism pentru TVA. In plus, companiile ar trebui sa se pregateasca, in masura in care acest lucru este posibil, si pentru posibile blocaje la nivelul Trezoreriei si al ANAF. Acestea sunt cateva dintre concluziile conferintei PwC dedicata introducerii sistemului platii defalcate de TVA, desfasurata joi la Bucuresti.
5.UPDATE Cardurile, ATM-urile si POS-urile Bancpost nu vor functiona in noaptea de vineri spre sambata Cardurile, ATM-urile si POS-urile Bancpost nu vor functiona in noaptea de vineri spre sambata (22/23 septembrie 2017), in intervalul orar 22:00 - 8:00 a.m., pe fondul unor lucrari de imbunatatire la sistemul informatic, au transmis miercuri reprezentantii Bancpost. Banca recomanda clientilor sa efectueze operatiunile necesare inainte de perioada mentionata, pentru evitarea oricaror incoveniente.
6.CJUE: In cazul in care o banca acorda un imprumut incheiat in moneda straina, aceasta trebuie sa furnizeze clientului informatii suficiente pentru a-i permite sa adopte o decizie prudenta si in cunostinta de cauza In anii 2007 si 2008, doamna Ruxandra Paula Andriciuc si alte persoane, care, in aceasta perioada, isi primeau veniturile in lei romanesti (RON), au contractat cu banca romana Banca Romaneasca imprumuturi incheiate in franci elvetieni (CHF) in vederea achizitionarii unor imobile, a refinantarii altor credite sau a satisfacerii unor nevoi personale. Potrivit contractelor de imprumut incheiate intre parti, imprumutatii erau obligati sa ramburseze ratele lunare ale creditelor in CHF si au acceptat sa isi asume riscul legat de fluctuatiile eventuale ale cursului de schimb al RON in raport cu CHF, arata Curtea de Justitie a UE.
7.Afacerile transportatorilor romani depasesc nivelul istoric de 10 miliarde de euro (studiu KeysFin) Cresterea economica si investitiile semnificative in parcul national auto de marfa au dus piata transporturilor la un nivel istoric, depasind anul trecut granita de 10 miliarde de euro. Peste 34.000 de firme, cu 156.000 de angajati asigura, in prezent, transportul de marfa in tara si in strainatate. Romania a devenit, in ultimii ani, unul dintre jucatorii cei mai activi la nivel european.
8.Daianu: Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro Teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro sau ca are o atitudine "conservatoare" vizavi de Uniunea Bancara este incorecta, a declarat, marti, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, la o conferinta organizata de cursdeguvernare.ro, citat fiind de Agerpres. "BNR a fost si este implicata adanc in integrarea Romaniei, economic si institutional, in Uniune. Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro sau ca are atitudine 'conservatoare' vizavi de Uniunea Bancara", a spus Daianu.
9.Sistemul generalizat de plata defalcata a TVA va bulversa economia in 2018. RBL cere regandirea masurii Noul sistem de plata defalcata a TVA va bulversa major economia sanatoasa - pe a carei buna functionare se bazeaza atat cresterea economica din 2018, cat si viitorul buget de stat. Ce nu va rezolva noul sistem e problema de fond - evaziunea fiscala - pe care Guvernul o invoca pentru a motiva introducerea platii defalcate a TVA, arata reprezentantii Romanian Business Leaders, organizatie care reuneste investitorii romani si straini din tara noastra.
10.CEC Bank lanseaza contul de TVA destinat companiilor CEC Bank a anuntat luni ca lanseaza Contul de TVA, destinat clientilor persoane juridice impozabile inregistrate in scop de TVA. Acest produs va fi disponibil clientilor ulterior datei de 1 octombrie 2017, conform reglementarilor nationale. Conform prevederilor Ordonantei, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. Mai mult, conform articolelor 23 si 24, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 beneficiaza de o serie de facilitati in situatia in care indeplinesc cumulativ conditiile mentionate in reglementarea legala.
11.Turistii straini sositi in Romania in prima jumatate de an au cheltuit in medie 480 de euro/persoana Numarul total de straini cazati in tara noastra in primele 6 luni a fost de circa 1.2 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 2,6 miliarde de lei (circa 580 milioane de euro), arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii straini l-a reprezentat afacerile (pentru 6 din 10 turisti straini), cheltuielile acestora reprezentand 61,5% din total.
12.Tabloul macroeconomic arata bine, dar investitiile straine sunt in scadere. De ce? Desi lucrurile arata bine in momentul de fata in Romania, investitorii straini nu se inghesuie sa aduca bani in economie. Investiţiile directe ale nerezidenţilor sunt in scadere, potrivit datelor BNR ( in august erau de 2.3 miliarde euro fata de 2.8 miliarde in iulie). "Singura explicatie, rational vorbind, este aceea ca nu au incredere. In momentul de fata exista foarte multe incertitudini. Ai nevoie de un orizont mai lung de timp, nu te uiti doar la evolutia din 2017. Ori, noi azi avem o incertitudine foarte mare in tot ce inseamna constructia fiscal bugetara", explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la un seminar economic organizat de Finmedia.
13.Neagu, BNR: Creditarea populatiei a depasit deja pragul de semnal. Cand va ajunge la pragul de alerta, BNR ar putea inteveni prin plafonarea gradului de indatorare Creditele acordate romanilor persoane fizice a depasit deja pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alerta, a declarat joi la Sinaia directorul adjunct al Directiei de stabilitate din cadrul Bancii Centrale, in cadrul unui eveniment organizat de FinMedia. "Daca ne uitam pe creditul pe diverse sectoare din economie, vedem ca finantarea acordata populatiei a depasit deja pragul de semnal. Acelasi mesaj se observa si la nivel de volum, nu doar la viteza de crestere a creditului. Volumul de credit acordat in ultimii ani la un nivel favorabil al dobanzii a depasit volumul din 2007  -2008, cand aveam conditii favorabile de curs de schimb", a mai spus Neagu.
14.Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetara: Am identificat mai multe elemente de natura sa sugereze vulnerabilizarea finantelor publice pe termen mediu "Consiliul fiscal identifica cu prilejul constructiei bugetare initiale mai multe elemente de natura sa sugereze vulnerabilizarea finantelor publice pe termen mediu in conditiile inregistrarii unei deviatii de amploare de la obiectivul pe termen mediu", se arata in opinia transmisa miercuri de catre autoritatea independenta cu privire la proiectul rectificarii bugetare.
15.Importurile de bunuri duc deficitul extern la 3.63 miliarde de euro Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele 7 luni un deficit de 3,63 miliarde euro, comparativ cu 2,22 miliarde euro in perioada ianuarie - iulie 2016 si asta pe fondul importurilor (balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,39 miliarde de euro) in timp ce IT-istii (contailizati prin balanta serviciilor ) au  inregistrat un excedent mai mare cu 32 milioane euro. Balanta veniturilor primare s-a incheiat cu un deficit mai mic cu 211 milioane euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai redus cu 256 milioane euro, arata datele BNR publicate miercuri.
16.Reducerea sau oprirea contributiilor la Pilonul II va afecta in principal pensiile romanilor, dar va lasa si statul fara unul dintre cei mai buni aliati  daca Romania ar trece din nou printr-un soc financiar (consultant) Reducerea sau oprirea contributiilor la Pilonul II (pensiile obligatorii administrate privat) va afecta in principal pensiile romanilor, dar va lasa si statul fara unul dintre cei mai buni aliati in cazul in care Romania ar trece din nou printr-un soc financiar similar celui din 2008, arata Diana Coroaba, Partener, Servicii Financiare, PwC Romania, intr-un text transmis HotNews.ro. Ea precizeaza ca fondurile de pensii de la Pilonul II sunt printre cei mai importanti investitori in titlurile de stat si in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.
17.Credeai ca ai dat peste un bancher super de treaba care ti-a aprobat un imprumut si ti-a virat banii in cont? Vezi-ti de treaba, e doar un soft. Un algoritm mai amabil, daca vrei... Japonezii au introdus deja robotei in banci. Cu aspect umanoid si vorbind 19 limbi, ei discuta cu clientii sugerandu-le diverse produse sau servicii bancare ce le-ar usura interactiunea cu banca. Arabii, la fel. Si nu doar bancile "angajeaza" resurse non-umane, ci si alte companii (Nestle) de pilda. In Romania, exista cateva banci care - desi nu utilizeaza robotei umanoizi in relatia cu clientii, ei stau de fapt in spatele imprumutului pe care tocmai l-ai luar de la banca. Sunt de fapt niste softuri care te analizeaza si care iti vireaza banii in cont, fara ca tu sa stii ca "bancherul" cu care discuti pe email sau prin internet banking e de fapt un algoritm. Ultimul intrat pe aceasta piata e ING, dupa ce Libra Bank , TBI Bank si alte multe IFN-uri (institutii financiare ne-bancare) au deschis acest drum.
18.Din 10 angajatori romani, doi vor face angajari in ultimul trimestru, unul va face concedieri iar 7 mentin numarul de angajati/ Aceasta prudenta sporita e asociata cu un cadru de reglementare in schimbare(studiu Manpower) Doar un angajator roman din 5 planuieste sa-si sporeasca numarul de angajati in trimestrul IV, conform editiei aferente intervalului octombrie - decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Unul din 9 angajatori are in vedere reduceri de personal in vreme ce majoritatea (66%) nu au in vedere nicio schimbare, mai arata datele studiului citat. "Spre deosebire de intentiile din trimestrele II si III ale lui 2017, in trimestrul IV sunt raportate intentii negative in sectoarele: Energie electrica, apa, gaze si Transport, depozitare si comunicatii. De asemenea, in cinci din cele opt regiuni si cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii si-au temperat planurile de angajare in comparatie cu intervalul iulie - septembrie 2017", spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup Romania.
19.Leul pare complet insensibil la discutiile din arena economica. Stationeaza pentru a 11-a zi consecutiv la nivelul de 4.59 in fata euro E drept, suntem o piata mica, in care tranzactiile valutare sunt in usoara scadere in aceasta perioada. In august, volumul schimburilor de valuta a fost de 1.3 miliarde de euro, fata de 1.6 miliarde in iulie sau comparat cu cele aproape doua miliarde euro din iunie. De 11 zile, cursul monedei nationale nu trece de 4.6 lei, desi nu putini sunt economistii care spun ca un curs ne-sustinut ar fi in jurul a 4.62 de lei pentru un euro. Guvernatorul insusi a atras atentia ca spatiu pentru apreciere nu prea mai este, insa o depreciere ar amplifica atat problemele bancilor, cat si pe cele ale consumatorilor. Prin urmare, un compromis e bine primit de catre toata lumea.
20.Unde se duce cresterea economica atunci cand se duce? Calitatea vietii romanilor pare sa se fi deteriorat in 2016. Vezi 15 concluzii ale Statisticii pe care azi dimineata nu le aflasesi... Desi economia Romaniei a urcat anul trecut cu 4.8%, ea nu s-a transferat in imbunatatirea calitatii vietii, iar conditiile de trai ale romanilor par sa se fi deteriorat, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica intr-o cercetare statistica publicata zilele trecute. Astfel, daca in 2015 una din doua familii avea probleme cu plata intretinerii, anul trecut ponderea a urcat la 66.6%. Ponderea familiilor care inregistreaza diferite restante la plata unor obligatii este si ea in usoara crestere.
21.Salariul pentru care un roman ar accepta sa lucreze: 2.844 de lei. Iar ca sa se mute cu jobul, vor cel putin 500 de lei in plus la salariu (studiu eJobs) Daca anul trecut un roman ar fi acceptat sa se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum asteptarile pornesc de la minimum 2.844 de lei, arata datele unui studiu realizat de eJobs, realizat intre 15 mai si 15 august 2017 pe un esantion de 3.262 de respondenti, toti activi profesional. Mai mult, participantii la studiu considera ca ar merita salarii cu 40% mai mari decat cele pe care le obtin pentru joburile curente. In medie, diferenta dintre salariul curent si cel considerat just la nivelul pietei este mai mare de 1.000 de lei. Tinerii cred ca ar trebui sa castige cu 50% mai mult.
22.Exporturile ne-au adus in primele 7 luni circa 36 de miliarde de euro, dar a trebuit sa cumparam inca 7 miliarde de euro ca sa ne putem achita importurile Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 33,1%, in primele sapte luni din acest an comparativ cu perioada similara din 2016, la peste 6,8 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS) si citat de Agerpres. In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2017, exporturile au depasit cu putin 36 miliarde euro, iar importurile au fost de aproape 43 de miliarde euro.
23.13 probleme punctuale in aplicarea platii defalcate a TVA Camera Consultantilor Fiscali (CCF) isi exprima profunda ingrijorare cu privire la multitudinea de probleme de ordin practic pe care Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA le va genera la nivelul mediului de afaceri, spun oficialii CCF intr-un mesaj transmis vineri HotNews.ro. "Aceasta noua ordonanta, asa cum am semnalat in numeroase randuri, contine masuri disproportionate fata de scopul urmarit, cu consecinte grave asupra activitatii firmelor oneste", se mai arata in cuprinsul mesajului.
24.Misa, Finante: Am stabilit debite suplimentare pentru o singura banca in valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba si de o frauda "Am stabilit debite suplimentare pentru o singura banca in valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba si de o frauda. Avem o plangere penala", a declarat ministrul Finantelor Ionut Misa, intr-un interviu acordat ZF.ro. Misa mai abordat in cadrul discutiei subiectul "split TVA", spunand ca mii de firme vor sa aplice noul sistem de la 1 octombrie 2017, de cand devine optional, fiind atrase de reducerile oferite de Finante de 5% din impozitul pe profit.
25.Despre Pilonul II de pensii si riscuri in 7 intrebari si raspunsuri Guvernul urmeaza sa ia decizii pe seama banilor acumulati in conturile de pensii - timp de 10 ani - de catre 7 milioane de cetateni. Acest principiu de lucru - potrivit caruia Executivul poate lua, fara consultari, orice decizii privind banii cetatenilor - e inadecvat si pagubos pentru Romania lui 2017; vorbim, aici, de politici publice pe termen lung, nu de taxe punctuale, pe care orice putere are dreptul sa le creasca ori sa le diminueze conform cu propriile programe electorale.  Actualul sistem de pensii este singura reforma structurala din Romania care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternantelor la putere. Vezi in text ce inseamna aceste modificari din punct de vedere micro, pentru pensia fiecarui cetatean.
26.In prima jumatate a anului au fost date in folosinta 23.000 de locuinte, majoritatea in mediul urban. La tara insa, 3 locuinte noi din 5 nu au canalizare iar una din cinci se incalzeste cu lemne In primul semestru din acest an au fost date in folosinta 23.057 locuinte, mai putin cu 1000 fata de semestrul I 2016, au anuntat vinere oficialii Institutului National de Statistica. Cele mai multe locuinte terminate au fost in Regiunea Centru si in Bucuresti. In mediul rural insa, 66% din locuintele terminate anul trecut erau fara canalizare, iar una din cinci utiliza soba cu lemne. De asemenea, doar 3% din locuintele terminate in primele 6 luni era construita din fonduri publice.
27.In prima jumatate a anului circa 30 de miliarde de lei au fost investiti in economie. Majoritatea covarsitoare a banilor vine din sectorul privat In prima jumatate a anului, in economie s-au investit aproape 30 de miliarde de lei, au anuntat vineri reprezentantii Institutului National de Statistica. Desi in comunicat nu se arata cat din aceste investitii sunt din bani publici si cate apartin sectorului privat, datele din primul trimestru arata ca investitiile sectorului privat au reprezentat 92% din totalul investitiilor. La nivelul anului 2016, din 4 lei investiti in economie, Statul a cheltuit doar un lei, ceilalti 3 venind din sfera privata.
28.Furtuna, KPMG: Volumul tranzactiilor cu portofolii de credite neperformante a crescut semnificativ in ultimii 3 ani/ Modificarile tratamentului fiscal aplicabil acestora pot induce un anumit grad de incertitudine in piata Bancile, companiile de utilitati sau din zona telecom isi vor putea deduce incepand de anul viitor cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate in limita unui plafon de 30% din valoarea lor nominala, ceea ce ar putea duce la intensificarea in ultimele luni ale acestui an a acestor tranzactii. "In piata exista o relativa ingrijorare legata de un potential efect negativ al modifacarii introduse in Codul fiscal asupra evolutiei ratei creditelor neperformante la nivelul pietei bancare din Romania", explica Cezar Furtuna, Audit Pertner in cadrul KPMG, intr-o discutie cu reportrul HotNews.ro
29.RBL: Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica "RBL considera ca Guvernul poate trata in mod responsabil tema modificarii sistemului de pensii renuntand la declaratii prin care testeaza opinia publica - si venind in fata partenerilor sociali, pentru consultari, cu studii de impact si propuneri scrise, in locul mesajelor transmise prin presa. Credem ca este important ca guvernantii sa nu vulnerabilizeze intreaga economie si capacitatea tarii de a se proteja in fata dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice pret, urgente pe termen scurt. RBL e gata sa ofere puncte de vedere, asistenta, know how si propuneri pentru solutii sanatoase pentru Romania.", se arata intr-un cmunicat transmis joi de Romanian Business Leaders, oragnizatie ce reuneste cei mai importanti investitori romani si straini din tara noastra. 
30.Mihai Fifor: Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va fi activ de la 1 ianuarie 2018 Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi activ de la 1 ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile guvernamentale, le-a declarat, joi, mai multor investitori, ministrul Economiei, Mihai Fifor, citat de Agerpres.  "Fondul suveran va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018 și va fi un bun mecanism pentru politicile Guvernului. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care Guvernul vrea să le îndeplinească, adică Fondul Suveran. Acum așteptăm aprobarea Eurostat și, în momentul în care o vom avea, vom aproba legea în Guvern și apoi o aducem la Parlament", a spus Fifor, la evenimentul "Analyst & Investor Days", organizat de Fondul Proprietatea.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 137 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică