Articole scrise de DP


1 - 30 din 344 rezultate
1.Recuperatorii de la Kruk suspenda colectarea pentru cazurile care intrunesc conditiile de aplicare a legii darii in plata Legea darii in plata a intrat in vigoare in Romania generand numeroase discutii in mediul financiar. Datorita acestor aspecte neclare, compania de management al creantelor KRUK Romania S.R.L., membra a Grupului international KRUK cu sediul in Polonia, a decis sa suspende actiunile de colectare amiabila pentru cazurile care intrunesc conditiile de aplicare a legii darii in plata.
2.Contabil retinut de DNA pentru ca a incercat sa mituiasca un inspector antifrauda Procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a u ui contabil care ar fi incercat sa mituiasca un inspector antifrauda. "In luna aprilie a.c., in timpul unui control, in calitate de contabil al unei firme verificate, Adrian Cornel Coca i-a propus unui inspector antifrauda 20.000 de euro mita incercand astfel sa il determine sa consemneze in actul de control obligatii fiscale suplimentare mai mici decat cele datorate in realitate. Echipa de control constatase ca in perioada 2013-2015 firma s-a sustras de la plata de obligatii fiscale totale de cca 4 milioane lei, prin inregistrarea in evidenta contabila a unor documente justificative care nu aveau la baza operatiuni reale", se arata in comunicatul echipei de la Antifrauda.
3."Dragonul Rosu", amendat din nou pentru venituri la negru si vanzarea de marfa fara documente Joi, 26 mai, 2016, peste 100 de inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au verificat 96 de firme din complexul comercial Dragonul Rosu, aplicand 130 de amenzi in cuantum de 1,26 milioane de lei, se arata intr-un comunicat transmis vineri. Inspectorii antifrauda au identificat venituri neinregistrate si comercializarea de marfuri fara documente justificative, confiscand  marfuri in valoare de 20.600 de lei si sumele de 71.553 de lei si 238 USD.
4.Pogonaru (AOAR): Modelul de dezvoltare bazat pe capitalul strain si-a atins limitele; sa ne concentram pe puterile noastre Modelul de dezvoltare bazat in primul rand pe capitalul strain si-a atins limitele, iar economia romaneasca traieste un mare moment de schimbare a modelului de afaceri, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, la a doua editie a "Banii Tai Expo", noteaza Agerpres.  "Din punct de vedere al mediului de afaceri (...) economia Romaniei traieste un mare moment de schimbare. Cred ca modelul de dezvoltare bazat in primul rand pe capitalul strain si-a atins limitele. Este foarte bun, a fost foarte bun dar haideti sa recunoastem ca am ajuns la anumite limite. Acum trebuie sa ne concentram pe ce putem face noi, pe puterile noastre inclusiv pe mobilizarea capitalului local", a spus Pogonaru.
5.Crestere firava a creditelor acordate de banci in luna aprilie Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut firav in aprilie 2016 -cu 0,1%- fata de luna martie 2016, pana la nivelul de 216,43 miliarde lei, au transmis joi reprezentantii Banii Centrale. Creditul in lei s-a majorat cu 1,7%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a contractat cu 1,7%. Fata de aprilie 2015, cresterea creditului neguvernamental a fost de 3 %, pe seama majorarii cu 21,1% a componentei in lei si a diminuarii cu 12,0% a componentei in valuta exprimata in lei.
6.Finantele lanseaza o emisiune speciala de titluri de stat cu valoare de 100 de lei, scadenta in 2018 Ministerul Finantelor Publice marcheaza Centenarul Unirii printr-o emisiune speciala de titluri de stat care va avea scadenta in anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoana fizica, de peste 18 ani, poate participa la aceasta emisiune jubiliara prin cumpararea de titluri de stat cu o valoare nominala de 100 de lei. La scadenta, Ministerul Finantelor Publice va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor castiga premii de cate 1000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.
7.Barometrul industrial: Firmele au inceput sa reduca numarul de angajati. Indicatorul angajarilor a scazut in aprilie. In paralel, costurile de productie au continuat sa creasca Vestile bune nu tin mult. Situatia in industrie s-a schimbat relativ brusc. In martie, a fost un moment de avant, dar in aprilie, avantul s-a topit, iar activitatea s-a redus. Volumul productiei a cazut de la 69 de puncte in luna martie, la 61 in aprilie, cu numai 4 puncte peste media ultimelor 18 luni, se arata in barometrul realizat de Irsop si SNSPA. De circa un an si jumatate, cele doua institutii realizeaza un Barometru lunar al „sanatatii” industriei romanesti, bazat pe intervievarea unui esantion reprezentativ de manageri (panel constant). Datele sunt foarte precise si rapide, fiind furnizate cu 2-3 saptamani mai devreme decat INS-ul si de obicei Statistica nu face decat sa confirme trendul detectat de Barometru.
8.Noua Lege a achizitiilor publice in trei intrebari si raspunsuri In Monitorul Oficial de luni, 23 mai 2016, a fost publicata noua Lege a achizitiilor publice. Astfel, Legea nr. 98/2016 devine cadrul normativ de referinta pentru achizitiile publice efectuate in Romania, cadru pe care il vor urma autoritatile publice contractante atunci cand cumpara bunuri, servicii sau lucrari. Desigur este cadrul normativ la care se vor raporta ofertantii cand intentioneaza sa le livreze. Vezi aici actul normativ.
9.Leul se apropie de 4.52 unitati in fata euro Cotatia leului fata de euro s-a apropiat luni de pragul de 4.52, ���BNR cotand un euro la 4,5194 lei, dupa ce moneda europeana se mentinuse fata de dolar deasupra pragului psihologic de USD 1.1200/EUR dar ramanand sub presiune dupa citirea nefavorabila a indicilor PMI in regiune. Monedele Europei emergente au pierdut si ele teren fata de euro . Contrar asteptarilor pietei, activitatea de business a crescut in mai in zona euro intr-un ritm lent. Anuntul preliminar facut de Markit privind indicele compozit PMI arata ca acesta a scazut la 52.9 puncte, un minim al ultimelor 16 luni, de la nivelul 53.0 raportat in aprilie desi companiile au continuat sa reduca preturile.
10.Antifrauda: 11 firme din comertul cu cereale au "ocolit" plata a peste un milion de euro Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a identificat o retea de 11 firme care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei, prin ne-plata la bugetul de stat a TVA si impozitului pe profit. In noiembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii DIICOT care, in data de 19.05.2016, au efectuat 40 de perchezitii domiciliare si la sediile unor societati comerciale de pe raza municipiului Bucuresti, judetelor Constanta, Braila, Ilfov, Calarasi si Giurgiu, precum si la sediul unei institutii din Constanta.
11.Vasilescu: Capitalul bancilor a inceput sa scada de la publicarea Legii privind darea in plata; nu stim pana unde va scadea Capitalul bancilor care activeaza pe piata romaneasca a inceput sa scada din momentul in care Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si mai ales dupa ce aceasta a intrat in vigoare, in data de 13 mai, ceea ce ar putea obliga actionarii acestora sa aduca fonduri suplimentare, sustine consilierul pe strategie din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.  "La aceasta ora, capitalul bancilor este in pericol. Din clipa in care Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial, clipa 1, si clipa 2, cand aceasta lege a intrat in vigoare in 13 mai, capitalul bancilor a inceput sa scada treptat si nu stim pana unde va scadea", mai spune Vasilescu.
12.Borc: Reputatia capitalului romanesc a avut de suferit din cauza asocierii cu actele de coruptie din companii de stat Profesionalizarea companiilor de stat este critica pentru mediul de afaceri privat, avand in vedere faptul ca reputatia firmelor cu capital romanesc este afectata din cauza asocierii cu acte de coruptie produse in principal in intreprinderile de stat, situatie care determina oamenii bine pregatiti sa lucreze in multinationale, sustine vicepremierul si ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, citat de Agerpres.
13.BT mareste avansul la creditele cu garantie imobiliara pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei "Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea Darii in Plata, Banca Transilvania  creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate", se arata intr-un comunicat transmis vineri de oficialii BT. Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei.
14.Raiffeisen: Anticipam ca darea in plata va da nastere la dispute juridice cu privire la neconstitutionalitate “Clientii trebuie sa se documenteze atent si sa cantareasca toate optiunile pe care le au. Anticipam ca legea, in forma in care a intrat in vigoare azi, va da nastere la dispute juridice, atat in privinta aspectelor de neconstitutionalitate, cat si a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze. De asemenea, operational procesul de a <<da in plata>> nu este nici simplu si nici fara costuri pentru client. Tocmai de aceea am considerat necesar sa elaboram un document de intrebari si raspunsuri, document pe care il vom actualiza permanent, in functie de interactiunile cu clientii”, a explicat Mihai Rauta, director executiv Retail Risc.
15.Economia a crescut cu 4,3% in primul trimestru Fata de acelasi trimestru din anul 2015, Produsul intern brut a inregistrat in primul trimestru din 2016 o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier, au transmis vineri oficialii INS. In trimestrul I 2016, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,6% pe seria ajustata sezonier.
16.INS: Preturile au scazut in medie cu 3,3% in aprilie Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,3% in luna aprilie 2016 comparativ cu luna aprilie 2015, au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) scaderea a fost de -2,7%.
17.Fiscul propune o noua Declaratie 088 simplificata Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune o noua Declaratie 088 simplificata prin numarul mai mic de intrebari, scutirea detinatorilor codului de TVA de obligatia redepunerii declaratiei si eliminarea unor formalitati inutile, transmite Agentia intr-un comunicat.  La debirocratizarea procesului contribuie eliminarea obligatiei depunerii cazierul fiscal si apostilarii diplomelor de studii, incadrarea veniturilor administratorilor in categorii generice fara precizarea sumelor si simplificarea declararii situatiilor de insolventa.
18.Investitorii romani si straini, la unison: Cadastrul, irigatiile, asigurarile agricole, educatia si cercetarea - prioritatile anului in agricultura romaneasca Agricultura romaneasca este expusa unui risc ridicat de seceta din cauza infrastructurii de irigatii. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) formata din investitorii locali si straini,  considera necesare accelerarea procesului legislativ pentru infrastructura principala de irigatii si deblocarea fondurilor alocate pentru infrastructura. In privinta asigurarilor agricole, CDR sustine crearea de fonduri mutuale care sa inlocuiasca platile din alte surse in caz de catastrofe neacoperite de asiguratori. Romania risca sa piarda incasari directe din Pilonul I din Politica Agricola Comuna, al carei sistem de plati urmeaza sa fie implementabil numai pe baza identificarii cadastrale a terenurilor.
19.Programul Prima Casa a fost suplimentat cu 500 mil. lei, pe fondul legii darii in plata Ministerul Finantelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantii aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei ca raspuns la solicitarile potentialilor beneficiari ai programului Prima casa.  "Initiativa legislativa parlamentara privind darea in plata a creat o incertitudine mare atat in privinta aplicabilitatii legii asupra creditelor contractate prin programul Prima casa, cat si din perspectiva impactului acestei legi asupra pietei imobiliare si pietei creditului ipotecar. Acesti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garantii in cadrul programului in primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situatia fara precedent in care plafoanele alocate bancilor pentru intreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid", mentioneaza MFP, citat de Mediafax.
20.Biris (MFP): Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata; din pacate, folosim legislatia pentru a pedepsi contribuabilul Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata pentru antreprenori si IMM-uri si, din pacate, folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul in loc sa-l consiliem, a atras atentia, luni, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), citat fiind de Agerpres, la Forumul de Investitii Romania - Elvetia.
21.Euro trece peste pragul de 4.5 lei si se indreapta spre 4,53 BNR a afisat joi un curs mediu la care s-au facut tranzactii pe perechea euro/leu de 4.5021, economistii din bancile locale anticipand o depreciere in continuare a leului pana langa nivelul de 4,53 lei pentru un euro. Moneda romaneasca a pierdut teren si in fata francului elvetian insa doar marginal (pana la 4.0908 /chf) si fata de dolarul SUA (de la 3,91 pana la 3,93 lei pentru un usd)
22.BNR mentine dobanda cheie si nivelul rezervelor minime Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina dobanda-cheie la 1,75% si sa lase neschimbate nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta. Decizia era asteptata de piata, neconstituind o surpriza. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernator la ora 15:00 la sediul BNR.
23.BCR a facut un profit de peste 70 milioane de euro in primul trimestru BCR, cea mai mare banca locala, a obtinut in primele 3 luni un profit net de 315.1 milioane LEI (70,2 milioane EUR), dupa ce in 2015 raportase un profit net de 207 milioane de euro, iar in 2014 o pierdere de 2,7 miliarde de lei. La nivelul intregului sistem bancar, 2015 a insemnat revenirea pe propfit, dupa un 2014 dezastruos, in care pierderile au fost de circa un miliard de euro. E drept, in raportarile din acest an, primul trimestru a adus profit majoritatii bancilor care opereaza in Romania, insa e de vazut ce se va intampla dupa ce legea darii in plata va deveni operationala. In cazul BCR, rata creditelor neperformante a scazut la 19,5% comparativ cu 25,6% in martie 2015, datorita in principal vanzarii de portofolii de credite cu probleme. Reamintim ca in agust 2015, fostul CEO Tomas Spurny a parasit conducerea BCR, in locul sau venind romanul Sergiu Manea.
24.Reactii in lant dupa promulgarea darii in plata: BRD si Alpha Bank au majorat avansul la creditele ipotecare Nici bine nu s-a incheiat perioada Sarbatorilor Pascale ca bancile locale au inceput sa ia masuri ca raspuns la promulgarea legii privind darea in plata, scrie publicatia electronica bankingnews.ro. In urma cu putin timp, aceeasi publicatie anunta, in exclusivitate, faptul ca BRD a decis sa majoreze avansul la creditele ipotecare in lei si sa renunte la finantarile imobiliare in euro. Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania a inasprit si ea conditiile de acordare a imprumuturilor ipotecare, majorand avansul de la 15% la 30% pentru creditele in lei si de la 25% la 40% pentru cele in euro. Este tot mai previzibil ca bancile locale sa apeleze la majorarea avansului necesar pentru accesarea unui credit ipotecar ca raspuns la promulgarea legii privind darea in plata.
25.Numarul grupurilor de companii din Romania, scadere la un sfert fata de perioada ante-criza Numarul grupurilor de firme a scazut de la 269.000 cate existau inaintea crizei (mai exact la inceputul lui 2008) la putin peste 51.000, reiese dintr-un comunicat difuzat vineri de Institutul National de statistica. Din cele 51.000 de grupuri de firme, 90% sunt multinationale si doar 10% sunt grupuri locale. Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in domeniul comertului, constructiilor sau industriei prelucratoare.
26.INS: ���Somajul a coborat in martie la 6.4%, adica la 592.000 de someri Rata somajului in luna martie 2016 a scazut usor (cu 0,1 puncte procentuale) fata de cea inregistrata in luna februarie 2016, nivelul acestui indicator fiind de 6.4%, au transmis vineri oficialii Institutului National de Statistic. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna martie din anul curent este de 592.000 de romani, in scadere atat fata de luna precedenta (cand se inregistrau 597.000 de someri), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (atunci aveam 613.000 someri).
27.Banii trimisi de Sarbatorile pascale de romanii care lucreaza in strainatate si ordinele comerciale mari ar putea duce euro la 4,455 lei EUR/RON a inchis miercuri sedinta de tranzactionare cu o scadere de inca 0,2%, langa 4,4600 (aproape de minimele sesiunii), in conditiile in care interesul de vanzare a monedei straine a continuat. De fapt, in pofida faptului ca ne apropiem de sarbatorile de Pasti, lichiditatea din piata a fost de peste doua ori mai mare decat media zilnica din aprilie, noteaza economistii unei banci comerciale intr-un raport.
28.Numarul autorizatiilor de constructii, crestere trimestriala usoara, de 1,4% In luna martie 2016 s-au eliberat 3339 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 65,0% sunt pentru zona rurala, a anuntat joi Institutul National de Statistica. Distributia pe regiuni arata o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru locuinte in toata tara, cu accente pe zona Nord-Vest (+183 autorizatii), Sud-Muntenia (+159), Nord-Est (+158) si Sud-Est (+96).
29.Banca Transilvania anunta un profit de aproape 230 de milioane de lei in primele 3 luni Profitul net al Bancii Transilvania a urcat in primele 3 luni ale acestui an cu peste 50% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 228,5 milioane lei, potrivit unui anunt facut joi de institutia de credit.  Veniturile operationale BT au ajuns la 599,1 milioane lei, cu 10,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2015, cand erau 541,3 milioane lei.
30.De la 1 mai intra in vigoare noul cod vamal. Acesta introduce "dreptul de a fi ascultat" si notiunea de agent economic autorizat "Am elaborat peste 25 de ordine care vin sa completeze noile reglementari comunitare", a declarat miercuri directorul general al DGV, Claudiu Ardeleanu, in cadrul unei conferinte organizate de Pwc pe tema noului cod vamal care intra in vigoare de la 1 mai anul acesta. Codul introduce "dreptul de a fi ascultat", care prevede ca inaintea luarii unei decizii nefavorabile pentru o firma, autoritatile vamale sa comunice reprezentantilor firmei motivele din care s-a luat decizia respectiva si sa ii acorde termene rezonabile pentru remedierea deficientelor.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 12 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi