Articole scrise de DP


1 - 30 din 393 rezultate
1.Atributiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu, preluate de ceilalți membri ai conducerii executive Atributiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalti membri ai conducerii executive, a anuntat vineri Banca Nationala a Romaniei intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro. "In legatura cu retinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca ancheta DNA vizeaza activitatea acestuia desfasurata inainte de incredintarea de catre Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR. BNR mentioneaza ca activitatea institutiei se desfasoara normal, atributiile domnului viceguvernator urmand a fi preluate conform procedurilor interne in vigoare de catre ceilalti membri ai conducerii executive", se arata in comunicatul citat.
2.INS: ​Somajul a coborat in iunie la 6.4% Rata somajului in luna iunie 2016 a scazut cu 0,2 puncte procentuale , coborand la 6.4% fata de luna precedenta (6,6%), au transmis vineri oficialii Institutului National de Statistica. Numarul somerilor estimat pentru luna iunie din anul curent a fost de 568.000 persoane, in scadere cu 13.000 de romani fata de luna precedenta si cu 49.000 de rmani fata de de aceeasi luna a anului anterior.
3.Adevarul despre recenta decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene referitoare la "bail in" In ultimele zile, in presa romaneasca au fost publicate informatii eronate, in legatura cu o recenta decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) legata de aplicarea "bail-in". Pentru a restabili adevarul privind decizia respectiva, voi incerca in randurile urmatoare sa decriptez intelesul acesteia, scrie consilierul BNR Cristian Bichi, pe blogul Bancii Centrale. Informatiile gresite difuzate intr-o serie de publicatii de presa autohtone isi au sorgintea, in mare masura, intr-o postare de pe o retea de socializare despre decizia mai sus amintita a CJUE.
4.Estimarile a 8000 de manageri romani, chestionati de INS: In urmatoarele 3 luni va creste activitatea in constructii si comert. In industrii si servicii cresterea va fi mai lenta Managerii romani chestionati periodic de Institutul National de Statistica estimeaza pentru perioada urmatoare o crestere a activitatii in constructii si comert si crestere moderata in servicii si industrie. De asemenea, in constructii asistam la o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati.
5.De la sfarsitul lunii august ANAF va participa la elaborarea proiectelor de legi cu caracter fiscal De la sfarsitul lunii august, ANAF va participa la elaborarea proiectelor de legi care privesc Codurile Fiscal si de procedura dar a celor din domeniul taxelor si impozitelor, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate marti in Monitorul Oficial. Documentul mai permite infiintarea Directiei generale de executari silite cazuri speciale, structura fara personalitate juridica, avand ca obiect in principal masuri de executare silita dispuse de instanta in materie penala. Aceeasi structura se va ocupa si de valorificarea bunurilor sechestrate/confiscate in materie penala.
6.Inspectorii antifrauda au constatat un prejudiciu de 1,8 miliarde de lei (peste 421 mil.euro) adus bugetului de stat in prima jumatate de an Inspectorii antifrauda au inaintat organelor de urmarire penala in prima jumatate de an 441 de acte de sesizare, prejudiciul estimat adus bugetului de stat insumand 1.870.765.728 de lei (echivalentul a 421,3 de milioane de euro), din care 60% reprezinta TVA, au transmis joi reprezentantii Directiei Generale Antifrauda.
7.Finantele au batut in cuie primele 50 de taxe ce se pot plati cu cardul de catre persoanele fizice ​In Monitorul oficial de marti (05 iulie 2016) a fost publicat un act normativ foarte binevenit pentru contribuabili persoane fizice, ce sunt in evidenta autoritatilor fiscale pe baza codului numeric personal. Un numar de peste 50 de taxe, impozite si contributii pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare. Printre platile ce pot fi facute cu cardul identificam impozitul pe venitul din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor si mai ales una dintre cele mai asteptate masuri, plata amenzilor date de diversele autoritati.Consultati aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
8.Radu Craciun: Supravietuirea Europei - Solutia unica despre care nu vorbeste nimeni Brexit-ul a fost atat de mult analizat in ultimele zile incat interesul public pentru acest subiect este pe punctul sa se epuizeze. Cu toate acestea, opiniile pe care le-am vazut pana acum esueaza in a furniza o solutie reala, care sa duca la o renastere a Europei: economica, sociala, culturala, mentala, scrie Radu Craciun pe blogul sau. Cu toate ca focalizarea in aceste zile este pe Brexit, ar fi naiv sa nu realizam ca Brexit-ul este doar un simptom al unei boli profunde care a cuprins intreaga Europa. Britanicii, intr-adevar, nu au fost niciodata mari fani ai Uniunii Europene. Asta i-a facut intotdeauna sa fie veriga slaba a UE si, de aceea, cupa rabdarii lor a fost suficient de mica pentru a se goli prima.
9.Isarescu: Avem cateva mii de cazuri de dare in plata,din care jumatate fara restante de plata; am stimulat o razgandeala Datele pe care Banca Nationala a Romaniei le are la dispozitie arata ca, pana in prezent, exista cateva mii de cazuri de notificari privind darea in plata, din care aproape jumatate au fost depuse de debitori care nu aveau restante la plata, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Agrpres. "Avem in prezent cateva mii de cazuri (...) din care aproape jumatate nu aveau restante de plata. Aceasta este o problema extrem de serioasa. Oameni care nu aveau probleme... Am stimulat o razgandeala si aceasta este o problema", a explicat Isarescu.
10.Isarescu: Riscurile au ca sursa conduita politicii fiscale si de venituri, precum si efectele adverse generate de modificarile legislatiei financiar-bancare Consiliul de Administratie al BNR a mentinut in sedinta sa de joi nivelul dobanzii cheie la 1,75% pe an ca si rezervele minime obligatorii, intr-o decizie asteptata dealtfel de jucatorii din piata. Isarescu a explicat intr-un briefing de presa care a avut loc tot joi la sediul BNR motivele care i-au determinat pe corifeii politicii monetare romanesti sa ia aceste decizii. Vezi in articol discursul Guvernatorului BNR.
11.Aproape 37 miliarde de lei, colectati de la 1.491 mari contribuabili Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) a verificat activitatea a 307 contribuabili si a colectat 36,80 miliarde de lei in primele cinci luni din 2016, cu 3,8% mai mult decat programul prevazut, au transmis joi oficialii institutiei. Astfel, in contul impozitului pe profit inspectorii DGAMC au colectat 3,10 miliarde de lei, cu 309,9 mil de lei (10,8%) mai mult decat programul. De asemenea, inspectorii au colectat 10,17 mld lei in accize (inclusiv taxa pe viciu), gradul de realizare a programului fiind 98,9%. TVA colectata de catre DGAMC in primele cinci luni ale lui 2016 a fost de 10,06 miliarde de lei, cu 17,2% mai mult decat programul.
12.Autorizatiile de construire pentru cladiri rezidentiale, crestere de 3.8% in primele 5 luni In luna mai 2016, s-au eliberat 3707 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 0,9% fata de luna aprilie 2016 si in crestere cu 1,5% fata de luna mai 2015, au transmis  miercuri oficialii Institutului National de Statistica. In primele cinci luni din acest an s-au eliberat 14724 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.
13.Bugetul a trecut pe deficit dupa primele 5 luni Bugetul general consolidat a trecut pe deficit dupa primele cinci luni ale acestui an, executia bugetara pentru perioada ianuarie - mai incheindu-se cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, fata de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, dupa patru luni din 2016.  Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, transmise luni si citate de Agerpres, in aceeasi perioada a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.
14.Mihai Ionescu: Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor romani in Marea Britanie O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzeaza exportatorilor romani in Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, in baza contractelor aflate in derulare, a declarat, luni, copresedintele Consiliului de Export al Romaniei Mihai Ionescu, intr-o conferinta de specialitate, citat fiind de Agerpres. "La o cadere a lirei sterline de 15%, avansata de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, inseamna ca noi vom pierde 1,5 milioane de euro in fiecare zi din export. Comertul Romaniei cu Marea Britanie se ridica la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export si 1,6 miliarde import. Deci, balanta este activa. Mai mult, pe primul trimestru, avem o crestere a exportului de 15% si de 5% la importuri, deci se mentine trendul de balanta activa", a explicat Mihai Ionescu.
15.Leul, mai stabil in fata Brexitului decat valutele vecine. Luni am putea vedea un castig modest pentru leu (raport) Leul a inchis sedinta de vineri cu o depreciere de doar 0.2%, langa 4,5250/EUR. In pofida incertitudinilor generate de votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, perechea EUR/RON a scazut dupa saltul initial, miscare sprijinita posibil de faptul ca banca centrala s-a aflat in piata pentru a oferi lichiditate (cresterea ratelor din piata monetara ar putea indica acest lucru), se arata intr-un raport al unei banci comerciale locale. Aceasta evolutie a venit si in contextul unor interventii verbale din partea unui membru al board-ului si a altor oficiali ai BNR. Intre timp, valutele din regiune au fost mult mai volatile, cu forintul si zlotul inchizand cu o depreciere de peste 1% si 2%, respectiv. Astazi am putea vedea un castig modest pentru leu avand in vedere  atmosfera pozitiva din pietele globale din aceasta dimineata.
16.In Romania, Brexitul a condus la iesiri de capitaluri, atat din titluri de stat, dar si din actiuni (raport). Pietele financiare au reactionat emotional dar cu intensitate la Brexit. Desi reactiile sunt inca totalmente emotionale, nimeni ne-stiind in acest momend daca si cand ar putea parasi Regatul Unit constructia numita Uniunea Europeana, sfarsitul saptamanii a fost influentat de climatul din pietele internationale. "In acest context, se noteaza intensificarea perceptiei de risc pe piata financiara romaneasca, lucru care a condus la iesiri de capitaluri, atat din titluri de stat, dar si din actiuni", se arata intr-un raport transmis luni de Banca Transilvania.
17.Actiunile de la BVB au replicat caderea burselor europene, cele mai afectate fiind bancile “Pietele globale sufera un soc sever in aceasta dimineata - cu lira sterlina la minimele ultimilor 30 de ani, bursele de actiuni pierzand pana la 10%, iar aurul la $1350/uncie - intrucat ipoteza de lucru a fost in permanenta cea potrivit careia Marea Britanie va decide sa ramana in Uniunea Europeana", spune Mihai Nichisoiu, Directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management
18.BNR a calculat vineri o medie de 4.53 lei pentru un euro, 4.17 lei pentru un franc elvetian si 4.07 lei pentru un dolar american Efectul Brexit s-a simtit vineri pe pietele financiare, unde s-a simtit o degringolada care a cuprins in primul rand lira sterlina si avantajand monedele considerate sigure. Reamintim ca perechea EUR/RON s-a tranzactionat pentru putin timp la 4,5600 (cel mai ridicat nivel din martie 2014, atins si la inceputul anului 2016) ca urmare a votului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Valoarea este cu vreo 4,5 bani mai mare decat inchiderea de ieri din timpul orarului obisnuit, de 4,5150, cand participantii la piata asteptau un alt rezultat de la referendum
19.Spania propune impartirea suveranitatii Gibraltarului impreuna cu Marea Britanie  Ministrul spaniol al afacerilor externe a propus vineri impartirea suveranitatii intre Spania si Regatul Unit pentru enclava britanica Gibraltar, permitandu-i astfel sa aiba acces la piata interna a Uniunii Europene dupa Brexit. "Formula pe care o propunem este aceea de co-suveranitate britanico-spaniola pentru o perioada limitata", a spus la un post de radio Jose Manuel Garcia Margallo, citat de agentia elvetiana de stiri.
20.Birchall, despre amendamentele lui Daniel Zamfir: "Nu sunt de acord cu soluții populiste" Ana Birchall, deputat PSD si initiator al legii privind conversia creditelor, a reactionat dur pe pagina personala de Facebook, acuzandu-l pe deputatul Daniel Zamfir ca face jocuri populiste si recurge la denigrari, scrie bankingnews.ro. Deputatul PSD a anuntat ca a cerut sa verifice constitutionalitatea amendamentelor si prevederilor depuse la proiectul de lege PLX345/2014, amendamente gandite de alesul PNL. Deputatul Zamfir scrie pe pagina sa de Facebook ca Ana Birchall nu doreste ca legea conversiei sa se faca la un curs istoric.
21.BNR: Creditele in lei cresc, cele in valuta se contracta Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna mai 2016 cu 0,7% fata de luna aprilie 2016, pana la nivelul de 217,88 miliarde lei, a transmis joi BNR. Creditul in lei s-a majorat cu 1,6%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 0,4%. La 31 mai 2016, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 2,4%  fata de 31 mai 2015, pe seama majorarii cu 19,3% a componentei in lei si a diminuarii cu 12,2% a componentei in valuta exprimata in lei.
22.Craciun (BCR Pensii): In caz de Brexit, trebuie sa ne asteptam ca investitorii sa vanda activele romanesti, inclusiv leii Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar determina investitorii sa vanda activele cu profil de risc ridicat, respectiv cele din tarile emergente, printre care si Romania, fapt care ar putea determina deprecierea acestor active, inclusiv a leului romanesc, sustine directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, citat de Agerpres. "Investitorii ne-au dat semnale inca de saptamana trecuta in legatura impactul negativ pe care un Brexit l-ar avea cel putin pe termen scurt asupra activelor cu un profil de risc mai ridicat. In aceasta categorie intra si activele tarilor emergente, precum si Romania, motiv pentru care trebuie sa ne asteptam la tendinta investitorilor de a vinde activele romanesti fie ele actiuni, titluri de stat sau lei', a declarat Craciun.
23.Pana se clarifica apele "Brexitului", leul ar putea fluctua in fata euro in intervalul 4.4-4.6 Leul a inchis vineri langa 4,5400/EUR, in pofida unei deprecieri in tranzactiile de seara, din afara orarului regulat. Perechea s-a aflat luni sub unele presiuni descendente, dar volumele au fost relativ reduse avand in vedere ca a fost o zi libera la nivel national. EUR/RON a fost cotat in aceasta dimineata putin peste 4,5300 si am putea vedea perechea miscandu-se usor mai jos, in contextul in care ar putea incerca sa prinda din urma evolutia pozitiva a monedelor regionale, pe fondul reducerii temerilor privind Brexit, se arata intr-un raport destinat investitorilor, raport al unei banci comerciale. E drept, estimarile economistilor din banci estimeaza un interval de variatie al euro cuprins intre 4.4-4.6 lei, pana cand "Brexitul" se clarifica intr-o forma sau alta.
24.Ungaria si BERD cumpara cate 15% din Erste Bank Ungaria Dupa un an si jumatate de discutii, Statul maghiar si BERD au semnat duminica un cadru contractual cu Erste Group Bank AG (Erste Group) pentru a cumpara fiecare cate o participatie minoritara de 15% la Erst​Dupa un an si jumatate de discutii, Statul maghiar si BERD au semnat duminica un cadru contractual cu Erste Group Bank AG (Erste Group) pentru a cumpara fiecare cate o participatie minoritara de 15% la Erste Bank Ungaria Zrt. (EBU). Finalizarea tranzactiei  este conditionata de obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supraveghere si concurenta din Ungaria si Uniunea Europeana, precum si de incheierea de catre Erste Group a majorarii capitalului bancii, potrivit unui anunt de presa al Erste Bank.e Bank Ungaria Zrt. (EBU).
25.Reorganizarea ANAF: un post nou de vicepresedinte, executarile silite speciale trec in subordinea directa a sefului ANAF, iar inspectorii antifrauda vor avea competenta de control pe intreg teritoriul tarii, ANAF  va infiinta postul de vicepresedinte al Agentiei, cu rang se subsecretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, acesta urmand sa coordoneze activitatea vamala la nivelul intregii Agentii, inclusiv a Cabinetului Vicepresedinte, se arata intr-un proiect publicat pe site-ul Finantelor. De asemenea, documentul propune reorganizarea Directiei executari silite cazuri speciale prin preluarea structurilor teritoriale de executari silite cazuri speciale, respectiv a posturilor si personalului aferent acestora, sub denumirea Directia generala executari silite cazuri speciale, in subordinea directa a presedintelui Agentiei. In plus, se mai prevede acordarea pentru inspectorii antifrauda a competentei de control pe intregul teritoriu al tarii, indiferent de directia regionala antifrauda fiscala din care acestia fac parte. Vezi proiectul in atasament
26.Cresterea economica din Romania este nesustenabila, pentru ca nu se vede in buzunarele populatiei, crede consilierul lui Isarescu Cresterea economica din Romania este una nesustenabila, pentru ca nu se vede in buzunarele populatiei, a declarat, joi, in nume personal, la o conferinta economica Adrian Vasilescu, consilier Strategie Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de Agerpres. "'O sa va dau un exemplu despre ce inseamna discursul public dupa ureche. Se doreste trecerea Legii Bancii Nationale prin Parlament care sa abroge un articol, pentru ca Banca Nationala, zic initiatorii, sa nu mai manipuleze LIBOR-ul. Pai, daca Banca Nationala este atat de tare incat sa manipuleze LIBOR-ul, atunci sa lasam acea prevedere, sa nu luam acest drept institutiei. Riscul major este ca aceasta Lege nu exista, de fapt. Trebuie sa incepem sa vorbim pe intelesul oamenilor. Legea Marii Prudente trebuie sa se adreseze intregii tari. Dezbaterea publica a esuat pentru a fost intoarsa pe toate partile si s-a spus ca Banca Nationala ar fi deasupra Guvernului, Parlamentului, deasupra cerului", considera Vasilescu.
27.Lazea, BNR: In loc sa incurajam investitiile, noi incurajam consumul Investitiile in Europa sunt pe un trend de reducere, iar in acest context Romania este sef de fila la stimularea consumului, in loc sa incurajeze investitiile, a declarat, joi, in cadrul conferintei "Banking 365 - Banca Viitorului", Valentin Lazea, economist sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de Agerpres."Investitiile in Europa, inclusiv in Romania, sunt pe un trend de reducere. Romania este sef de fila pe stimularea consumului, in loc sa incurajeze investitiile. Ar putea, teoretic, in Romania si in Europa, sa vina bursa care sa ofere surse de finantare pentru investitii. Solutia pentru Romania este schimbarea Bursei de Valori ca mijloc de finantare. Numai ca pentru asta este nevoie de un shift cultural, de o schimbare. Firmele trebuie sa devina transparente pentru toata lumea, lucru care in Romania necesita multa schimbare culturala, la fel si in Europa. Noi suntem sincroni cu Europa, dar mai mult la lucrurile rele", a explicat Lazea.
28.Euro a trecut miercuri de 4,53 lei BNR a calculat pentru miercuri o cotatie medie de 4.5325 lei pentru un euro, intr-o miscare inversa fata de monedele regionale, care au mai astazi redus din pierderi. Moneda nationala a pierdut teren si in fata francului elvetian (4.18 lei/chf, de la 4,17 lei/chf), ramanand la aproximativ acelasi nivel in fata dolarului american. "Cum EUR/RON se tranzactioneaza acum langa una din limitele acceptate de BNR (asa cum le vedem noi), am putea vedea si interventii ale bancii centrale pentru a tempera tendinta de depreciere a leului. Astfel, desi presiunile asupra EUR/RON vor ramane de crestere in sesiunile urmatoare, ne asteptam ca miscarea sa fie mai putin pronuntata decat a monedelor regionale", spun economistii unei banci comerciale
29.Pauna (Banca Mondiala): Riscul de depasire a deficitului bugetar in 2017, semnificativ; fara masuri, trebuie gandite taxe suplimentare in viitor Romania se confrunta cu un risc semnificativ de depasire in 2017 a deficitului bugetar in conditiile politicilor actuale, fiind necesare o serie de masuri pentru realizarea de economii la buget, in caz contrar introducerea de noi taxe in viitor va fi inevitabila, sustine Catalin Pauna, economist la Banca Mondiala (BM), citat de Agerpres.  "In conditiile politicilor actuale, acest risc de depasire a deficitului bugetar anul viitor este semnificativ. Anticiparile Comisiei Europene sunt ca exista un risc serios ca, in 2017, sa avem deficit de peste 3% si sa intram in procedura de deficit excesiv", a spus Pauna.
30.In aprilie, constructiile au crescut cu 15,3% In luna aprilie 2016, volumul lucrarilor de constructii a crescut, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta, cat si  ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 15,3%,  respectiv cu 5,9%, a transmis marti, Institutul National de Statistica.Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,6%, respectiv cu 8,6%.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 14 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version