Articole scrise de DP


1 - 30 din 540 rezultate
1.Fuziunea bancii Carpatica cu Patria Bank a primit aprobarea prealabila a BNR Proiectul de fuziune al Bancii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit aprobarea prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei, permitand celor doua banci sa demareze formalitatile finale de inregistrare a noii banci si sa inceapa operatiunile necesare pentru a integrarea efectiva, au anuntat miercuri oficialii Patria Bank.
2.Impactul salariului minim asupra productivitatii muncii este negativ, o crestere a salariului minim de 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3% (analiza a Ministerului Muncii) Impactul salariului minim asupra productivitatii muncii este negativ, o crestere a salariului minim de 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3%, se arata intr-o analiza a Ministerului Muncii. "In anul 2015 existau 140.980 de firme considerate vulnerabile (in care salariul mediu brut anual este situat in jurul salariului minim brut anual, cu o abatere de pana in 10%), in care lucrau un numar de 468.804 salariati. In ultimul an al seriei, ponderea salariatilor din firmele vulnerabile in totalul salariatilor din firmele selectate era de 11,7%", se arata in document.
3.Somajul a scazut cu 12% in ultimele 10 luni, dar ritmul de scadere va depinde de dinamica salariilor Numarul somerilor estimat pentru luna octombrie din anul curent a fost de 522.000 de persoane, la acelasi nivel cu luna precedenta, dar in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior, a transmis marti Institutul National de Statistica. In dinamica anuala somajul a scazut cu 14.8% in octombrie si cu 12.1%  la 10  luni, evolutie determinata de accelerarea cererii interne si de reducerea economiei informale. "Rata somajului a stagnat la 5.8% in octombrie, cel mai redus nivel din decembrie 2008. Ne asteptam la continuarea tendintei de scadere a  somajului pe termen mediu, insa ritmul depinde si de dinamica salariilor", spun economistii Bancii Transilvania.
4.ANAF va face publice circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a legii Agentia Nationala de Administrare Fiscala va face publice, din 5 decembrie, pe site-ul propriu, la rubrica "Circulare ANAF", circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a prevederilor legale.
5.25 de predictii pentru 2017 privind mediul de afaceri si societatea Taxele vor creste, brain drain - migratia tinerilor educati in cautare de locuri de munca specializate - va fi in crestere, notorietatea va fi mai importanta decat competenta iar polarizarea fara precedent va provoca mecanismele sociale si ale societatii civile - iata cateva  predictii pentru 2017. In categoria vesti bune, putem nota stabilitatea fluxului de intrari financiare in Romania, provenind de la romanii aflati in strainatate, in jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR si, de asemenea, estimarea ca si in acest an volumele vor fi la acelasi nivel - cu posibile mici variatii.
6.Legea parteneriatului public-privat a fost publicata in Monitorul oficial si va intra in vigoare de Craciun. Vezi in text cele mai importante prevederi ale legii La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial o lege foarte importanta pentru investitiile pe termen lung din sectorul public - Legea parteneriatului public-privat.  Legea nr. 233/2016 aplica procedura de derulare a unui parteneriat public-privat ce are ca obiect realizarea, reabilitarea sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinat prestarii unui serviciu public sau operarii unui serviciu public.Consulta aici Legea parteneriatului public-privat.
7.Industria a pierdut din avant in octombrie. Ce s-a putut intampla? (barometrul industrial) In septembrie, industria isi revenise dupa cinci luni de scadere continua. Dar in octombrie, potrivit datelor furnizate de Barometrul Industrial, activitatea a incetinit din nou. Indicatorul pentru volumul productiei a scazut de la 60 in septembrie la 56 in octombrie. Acum indicatorul se afla cu un punct sub media ultimelor 24 de luni. Caderea brusca a indicatorului inseamna ca in luna octombrie volumul total de bunuri si produse fizice realizate in industrie s-a micsorat fata de luna anterioara. Totusi, industria continua sa se mentina intr-o zona de relativa crestere, cu 6 puncte deasupra pragului sub care se afla zona de contractie. Ce s-a putut intampla?
8.Radu Craciun: ​Propaganda antioccidentala in 15 pasi 1. Obiectivul dvs. va fi subminarea increderii in faptul ca Romania a beneficiat de pe urma integrarii in UE si a investitiilor straine directe, prin autovictimizare. Nu veti promova reorientarea geostrategica a Romaniei, ci mai degraba izolationismul pe principiul ca Romania nu are niciun partener adevarat cu care sa aiba o relatie reciproc avantajoasa, scrie Radu Craciun pe blogul sau.
9.Executia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale lui 2016 : Deficit de 1,3 miliarde de lei, adica 0,17% din PIB Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 187,6 miliarde de lei, reprezentand 24,7% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, cauzate de reducerea unor taxe, in special a TVA, au transmis vineri oficialii MFP.
10.Romania a urcat pe locul 50 in clasamentul global Paying Taxes 2017 calculat de PwC Romania a urcat 5 pozitii pana pe locul 50 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie tipica in 190 de economii din intreaga lume.  "Se observa ca multe dintre statele din Europa Centrala si de Est au facut progrese in ultimul an in ceea ce priveste usurarea platii taxelor. Astfel, Cehia a facut un salt de pe locul 122 pana pe pozitia 53 in clasament, Polonia a urcat de pe locul 58 pe pozitia 47, Slovacia a urcat de pe locul 73 pe 56, Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77, iar Bulgaria de pe 88 pe 83", considera Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
11.Reteaua de magazine Profi, vanduta pentru o jumatate de miliard de euro Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a anuntat miercuri semnarea unui acord de vanzare a 100% din actiunile Profi Rom Food, cel mai mare lant de supermarketuri din Romania, catre Mid Europa Partners, una din cele mai mari firme de private equity axata pe achizitii in Europa Centrala si de Est. Valoarea actiunilor vandute este de 533 milioane EUR; tranzactia fiind conditionata de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritati.  Aceasta este cea mai mare tranzactie realizata vreodata de un fond de private equity in Romania si cea mai mare tranzactie in domeniul retailului din istoria tarii.
12.Marii retaileri: Esentiala este respectarea legalitatii si nu tertipuri tactice fara finalitate Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) a luat nota de declaratiile Ministrului Agriculturii referitoare la atentionarea Comisiei Europene privind riscul de infringement in cazul Legii 150/ 2016, se arata intr-un comunicat transmis marti de reprezentantii retailerilor. "In legatura cu optiunile enuntate de domnul Ministru privind continuarea procesului legislativ, consideram ca esentiala este respectarea legalitatii si nu tertipuri tactice fara finalitate.  In timpul dezbaterilor proiectului de modificare a Legii 321/2009 am semnalat autoritatilor competente problemele pe care le poate genera adoptarea unor amendamente vadit nefundamentate, menite sa creeze, cu orice pret, doar false asteptari", spune George Badescu, Director Executiv AMRCR.
13.In 30 de zile dupa ce semnati contractului de inchiriere trebuie sa depuneti la ANAF Declaratia 220 Persoanele care obtin venituri din inchirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare, trebuie sa completeze si sa depuna la ANAF Declaratia 220 privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220), in maxim 30 de zile de la incheierea contractului, a anuntat marti autoritatea fiscala. Declaratia se depune odata cu inregistrarea la ANAF a contractului incheiat intre parti. Pentru inregistrare este necesar contractul de inchiriere in original (un exemplar in original va fi pastrat la ANAF) si, daca este cazul, o imputernicire.
14.Ungaria muta in competitia regionala pentru investitii: reduce impozitul pe profit la 9%, cel mai mic din UE Ungaria intentioneaza sa coboare la 9% impozitul pe profit incepand de la 1 ianuarie 2017, a anuntat vineri premierul Victor Orban, citat de BBJ.hu.  Aceasta ar fi cel mai redus nivel din Uniunea Europeana. In prezent, companiile maghiare cu cifra de afaceri de sub 500 de milioane de forinti (echivalent a 1,6 milioane de euro) sunt impozitate cu 10%, iar firmele cu afaceri peste acest nivel au de achitat o cota de impozit pe profit de 19%.
15.Ministrul Finantelor: Nivelul redeventelor in industria petrolului si gazelor va ramane neschimbat. Vor fi acordate deductibilitati  pentru investitiile in Marea Neagra "Nivelul redeventelor a ramas neschimbat, dar vor fi oferite deduceri pentru investitiile offshore (in apele teritoriale din Marea Neagra - n.red.)... Proiectul nu a fost aprobat, el urmeaza sa fie aprobat de viitorul Guvern", a spus joi ministrul Finantelor Anca Dragu, cu referire la sumele platite statului roman de companiile producatoare de petrol si gaze naturale.
16.Guvernul ar putea modifica in urmatoarele doua saptamani legea privind combaterea evaziunii fiscala. Ministru: Saptamana viitoare punem proiectul in dezbatere publica Sunt cateva modificari intr-adevar la legea privind combaterea evaziunii. Vom avea acest proiect aprobat in maxim doua saptamani. Il vom pune in consultare publica probabil saptamana viitoare, a declarat joi ministrul Finantelor Anca Dragu. Informatia fusese lansata de seful ANAF in cadrul unei conferinte organizate de Deloitte, Doros spunand ca ANAF se afla in faze avansate pentru modificarea Legii evaziunii fiscale, pentru ca legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni.
17.Dolarul atinge 4.22 de lei, nivel neatins din decembrie anul trecut. Euro trece de 4.52 lei, iar francul elvetian ajunge la 4.20 lei Indicele dolarului (urmarind evolutia USD fata de alte sase valute) se mentinea miercuri la pranz aproape de maximumul ultimelor unsprezece luni, moneda unica pierzand teren pana la USD 1.0697/EUR. Monedele Europei emergente au fost si ele in scadere fata de euro miercuri in prima jumatate a zilei. Leul a testat nivelul 4.5240/EUR, BNR afisand la ora 13 un curs mediu de 4.52 lei pentru un euro, de 4.22 de lei pentru un dolar SUA si de 4.20 pntru un franc elvetian. "Ne asteptam ca leul sa inchida mai slab azi", spun economistii.
18.INS: ​Romania a cheltuit anul trecut 3,4 miliarde de lei pentru cercetare-dezvoltare In anul 2015, Romania a cheltuit 3,47 miliarde de lei pentru activitatea de cercetare dezvoltare, acesti bani reprezentand 0,49% din PIB, reiese din datele transmise miercuri de Institutul National de Statistica. La sfarsitul anului 2015, isi desfasurau activitatea in cercetare-dezvoltare circa 43.500 de romani, in usoara crestere fata de cel inregistrat la sfarsitul anului 2014. Din cele 3,47 miliarde, 2,7 mld lei s-au dus in cheltuieli curente (80%), iar 714 milioane lei (20%) au reprezentat cheltuieli de capital, facute pentru dotarea unitatilor care au desfasurat activitate de cercetare.
19.Industria romaneasca a crescut in septembrie cu 3,3%, in ciuda continuarii declinului din sectorul minier Industria, sector care reprezinta aproape un sfert din economia romaneasca, a inregistrat in septembrie o crestere de 3,3% fata de aceeasi luna din 2015, in special ca urmare a avansului productiei in sectorul-cheie de prelucrare, care a compensat continuarea declinului din industria miniera, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), citate de News.ro. In august, industria inregistrase o crestere de 5,3% fata de a opta luna a anului trecut, cel mai mare avans din ultimul an.
20.BNR a publicat vineri minuta sedintei din 4 noiembrie a Consiliului de Administratie "In debutul discutiilor privind noua prognoza pe termen mediu, membrii Consiliului au aratat ca aceasta"In debutul discutiilor privind noua prognoza pe termen mediu, membrii Consiliului au aratat ca aceasta reconfirma, in linii generale, coordonatele precedentei proiectii a inflatiei, dupa doua runde in care ea a suferit semnificative revizuiri in sens descendent", se arata in minuta discutiilor din sedinta de politica monetara a Consiliului de administratie al BNR. Au fost prezenti Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Liviu Voinea, Marin Dinu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu si Daniel Daianu.
21.Finantele publice americane au redus deficitul in octombrie (prima luna a anului fiscal) cu 4 miliarde de dolari Finantele publice americane si-au redus deficitul in octombrie (prima luna a anului fiscal) cu 4 miliarde de dolari, de la 88 miliarde dolari in octombrie 2015, la 84 miliarde in luna trecuta, se arata intr-o analiza transmisa luni de economistii BT. De asemenea, numarul solicitarilor initiale de ajutor de somaj s-a redus cu 11.000, ajungand la 254.000 saptamana trecuta, confirmandu-se astfel perspectiva optimista de pe piata muncii. In discursul sustinut la St. Louis Guvernatorul FED James Bullard a considerat drept rezonabila o noua majorare a ratei de dobanda la ultima sedinta din 2016 . Rata de dobanda la titlurile de stat la 10 ani a crescut la 2. 138 %, iar indicele Dow Jones a consemnat un avans de 1.2% ( inregistrand un nou nivel maxim istoric). Pe piata valutara dolarul s-a apreciat cu 1.17 % raportat la moneda unica europeana (potrivit referintei BCE).
22.Preturile, masurate prin IPC, au fost cu -0.4% mai mici in octombrie (in ritm anual). Masurate insa prin IAPC, au fost mai mari cu 0.1%. Depinde doar de modul de calcul Preturile (masurate cu ajutorul indicelui preturilor de consum) au fost in octombrie mai mici cu 0,4% in medie fata de octombre 2015, se arata intr-un comunicat transmis joi de Institutul National de Statistica. Determinata insa pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), rata anuala a preturilor de consum a fost de +0,1%, mai precizeaza INS. Din punct de vedere european, indicele armonizat este cel care conteaza (si care e luat in calcul de Tratatul de la Maastricht), diferenta dintre cei doi indicatori tinand de metodologia de calcul.
23.Consiliul Fiscal: Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale Amendamentele adoptate (referitoare la cresterile salariale adoptate de Camera Deputatilor) ar majora deficitul bugetar, in lipsa unor masuri compensatorii de natura veniturilor ori cheltuielilor, cu cel putin 0,25% din PIB in anul 2017, transmit oficialii Consiliului Fiscal. Executia bugetara pentru anul curent indica faptul ca un deficit mai mic conform metodologiei nationale este probabil, mai ales ca urmare a unei subexecutii la nivelul cheltuielilor de investitii pentru proiectele finantate din fonduri europene aferente exercitiului financiar 2014-2020 care apare drept inevitabila, se mai arata in documentul semnat de Ionut Dumitru, presedintele Consiliului.
24.INS: Sporul natural a ramas negativ in septembrie In luna septembrie 2016 s-au inregistrat mai putine fenomene demografice (nasteri, decese, casatorii si divorturi) fata de luna august 2016, au transmis joi oficialii Institutului National de Statistica. Sporul natural a ramas negativ in luna septembrie 2016, fiind de 657 de persoane.
25.Horia Braun va fi de la 1 ianuarie noul economist sef  al BCR. El vine din BNR, via ING De a inceputul anului viitor, postul de economist sef lasat liber de Radu Craciun va fi ocupat de Horia Braun (39 de ani). Acesta a condus vreme de 3 ani  serviciul de modelare din cadrul Directiei Modelare si Prognoze Macroeconomice a Bancii Nationale, dupa care devenit manager de investitii instrumente cu venit fix in cadrul ING Investment Management. Ulterior, a fost directorul Departamentului de Investitii din cadrul ING Pensii, dupa care, din aprilie 2013, a fost numit Director General al NN Investment Partners. Inainte de a veni la BCR, Braun a preluat functia de Director de Investitii pentru regiune, avand in administrare active de 4 miliarde de euro.
26.Sinca, BCR: Romania va fi afectata destul de putin de rezultatul alegerilor din SUA. Exporturile noastre catre americani sunt sub 2% din totalul exporturilor "Pe termen scurt s-ar putea produce deprecierea unor monede emergente din tarile expuse la fluxurile de capital in dolari - America Latina, Asia. Daca s-ar manifesta o intensificare a politicilor protectioniste din SUA in domeniul comercial ori al circulatiei fortei de munca, aceasta ar putea afecta mai degraba tarile cu excedent comercial consistent pe relatia cu SUA sau tarile apropiate din punct de vedere geografic", a transmis miercuri analistul sef al BCR, Florin Sinca. Potrivit acestuia, chiar daca Leul va avea variatii mai mari in aceste zile, ne asteptam ulterior la o calmare a pietei locale, cu atat mai mult cu cat Romania nu a fost beneficiara unor fluxuri semnificative de capital in dolari in trecut.
27.Singurele burse pe crestere - cea elvetiana si din Rusia Principalele burse europene au deschis in scadere miercuri, reactionand negativ, insa nu panicard, la anuntul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. Exceptie fac bursa elvetiana si cea moscovita, scrie agentia de presa elvetiana Romandie.com. La rusi, explicatia poate fi aceea ca Trump s-a declarat in favoarea unei apropieri de Rusia, iar la elvetieni ar putea fi vorba despre statutul de tara de refugiu al valorilor in perioade nesigure.
28.Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea cashback. De la anul, clientii pot primi numerar pana la 200 lei Presedintele Klaus Iohannis a promulgat marti legea cashback, prin care comerciantii cu o cifra de afaceri de peste 10.000 de euro si unele institutii publice pot sa elibereze clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei, potrivit Mediafax. Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, reexaminata la cererea Presedintelui Romaniei, a fost adoptata in unanimitate de membrii Camerei Deputatilor la sfarsitul lunii octombrie.
29.Isarescu: Inflatia va ramane in teritoriu negativ in acest an, dar va intra pe un trend ascendent la inceputul anului 2017 Inflatia va ramane in teritoriu negativ in acest an, dar va intra pe un trend ascendent la inceputul anului 2017, pentru ca, la finalul intervalului de prognoza (opt trimestre) sa se plaseze in partea superioara a intervalului de variatiel, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, citat de Agerpres."Scenariul de baza reconfirma ramanerea ratei anuale prognozate a inflatiei in teritoriu negativ pana in decembrie 2016. De asemenea, se reconfirma profilul ascendent pe care traiectoria acesteia il capata la inceputul anului 2017, a explicat guvernatorul BNR.
30.BNR mentine dobanda cheie si nivelul rezervelor minime obligatorii In sedinta din 4 noiembrie 2016, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an; pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de creditsi gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00. Stirea se actualizeaza.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 18 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version