Articole scrise de DP


1 - 30 din 3911 rezultate
1.ANAF, bilant la 3 luni: Peste 42.000 de verificari fiscale/Au fost atrase la bugetul consolidat sume suplimentare de 2.06 miliarde lei si a fost diminuata pierderea fiscala cu 648,95 mil lei "Agentia Nationala de Administrare Fiscala a desfasurat in perioada ianuarie - martie 2017 peste 42.000 de verificari la contribuabili persoane fizice si juridice, cu 13,26% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2016", arata datele ransmise vineri de Fisc. "In urma acestor controale au fost atrase la bugetul generat consolidat sume suplimentare de 2.065,07 mil lei si a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 648,95 mil lei. Au fost aplicate peste 10.300 de amenzi contraventionale in suma totala de 49,31 mil lei, cu 18,17% mai mult decat in perioada ianuarie - martie 2016 si au fost incasate un numar de 12.469 amenzi in suma totala de 50,57 mil lei (cu 36,98% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut)", se mai arata in comunicat.
2.Pentru a elimina orice neclaritati, conducerea INS anunta reluarea intalnirilor periodice informale cu personalitati ale mediului academic si de cercetare INS a transmis Comisiei de buget a Senatului date detaliate pentru trimestrele anului 2016 privind Produsul Intern Brut calculat prin cele doua metode specifice, metoda de productie si metoda cheltuielilor, transmit oficialii Statisticii intr-un comunicat difuzat joi. "Sfera datelor a cuprins informatii la nivel de ramuri ale economiei, exportul, importul si soldul operatiilor de comert exterior, precum si datele pentru indicatorii pe termen scurt ce au stat la baza calcului PIB 2016. De asemenea, au fost prezentate date statistice cu privire la evolutia trimestriala implicit elementele necesare identificarii ecartului intre date pentru fiecare dintre etapele de elaborare, astfel: informatii semnal la 45 de zile; provizoriu I la 60 de zile; provizoriu II la 90 de zile; date semidefinitive la 15 luni; date definitive la 26 de luni", se mai arata in comunicat.
3.FMI: Legea salarizarii unitare genereaza riscuri fiscale semnificative; costurile totale estimate la 6,6% din PIB Legea salarizarii unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut, ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6% din PIB, potrivit estimarilor staff-ului Fondului Monetar International care a realizat, in martie, la Bucuresti, o evaluare a economiei romanesti, potrivit Agerpres.  "Proiectul de lege isi propune sa organizeze remunerarea sectorului public dar genereaza riscuri fiscale semnificative iar anumite aspecte sunt neclare", precizeaza FMI intr-un document publicat joi.
4.Fondul Proprietatea: Parlamentul accelereaza procesul de adoptare a unui proiect de lege declarat neconstitutional care va genera pierderi de zeci de milioane de euro statului român Fondul Proprietatea este deosebit de ingrijorat de reluarea procedurii de aprobare in Parlament a proiectului de lege pentru modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 22/1999 privind administrarea porturilor, care a fost re-examinat si aprobat prin procedura de urgenta de Senat pe 15 mai, in ciuda faptului ca proiectul a fost declarat neconstitutional in integralitatea sa de catre Curtea Constitutionala pe data de 28 Februarie 2017, se arata intr-un comunicat al Fondului.
5.Vasilescu (BNR): Romania are nevoie de o strategie de locuire inteligenta, inteleapta si cu fata la realitate; nu este pregatita pentru zona euro Romania nu este pregatita pentru zona euro, insa are nevoie de mai multe strategii, iar la un deficit de circa 1 milion de case trebuie neaparat o strategie de locuire inteligenta, inteleapta si cu fata la realitate, sustine Adrian Vasilescu, consilier de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie Agerpres.  "In ceea ce ne priveste pe noi, cred ca a vorbi despre o strategie a Romaniei, chiar intre zona euro si zodia leului sau invers, este un lucru foarte important, dar cred ca noi nu suntem inca pregatiti pentru asa ceva. La urma urmei cred ca avem nevoie de mai multe strategii. S-a vorbit deja despre o strategie de locuire, dar noi avem acest dar: aprindem un fitil, il lasam sa arda un timp, o saptamana, o luna, uneori un an si apoi lucrurile se sting", a spus miercuri Adrian Vasilescu, la o conferinta privind strategia de dezvoltare a Romaniei.
6.Perioada maxima pentru care poti angaja zilieri este de 90 de zile intr-un an. Fac exceptie zilierii din activitatile de crestere a animalelor si cei din sectorul gradinilor botanice unde perioada maxima anuala urca la 180 zile Prin Legea nr. 105/2017 se aduc modificari punctuale la reglementarile aplicabile pentru angajarea de zilieri - Legea nr. 52/2011 cu modificari ulterioare. "In acest sens perioada maxima pentru care poate fi angajat un zilier este de 90 de zile intr-un an. Fac exceptie angajarile de zilieri in activitatile de crestere a ovinelor, cabalinelor, bovinelor si cele din sectorul gradinilor botanice unde perioada maxima anuala pentru care poate fi angajat un zilier este de 180 zile", arata Adrian Benta, consultant fiscal. Descarca de aici textul legii asa cum apare in Monitorul Oficial.
7.ANAF verifica piata legumelor si fructelor in cadrul operatiunii CERES ANAF, prin Directia generala antifrauda fiscala, a demarat operatiunea CERES, pentru verificarea si monitorizarea pe perioada verii, a centrelor comerciale si a altor spatii (piete, targuri,etc) in cadrul carora sunt comercializate, in sistem en-gros, marfuri de tipul fructelor si/sau legumelor proaspete, au anuntat reprezentantii  Fiscului intr-un comunicat.
8.Intermediarii in asigurari vor notifica Comisia Europeana daca legea RCA va fi promulgata, considerand anticoncurentiale prevederile acesteia Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR) va notifica Comisia Europeana, in cazul in care legea RCA va fi promulgata, intrucat considera ca prevederile acesteia sunt anticoncurentiale. UNSICAR a facut demersuri constante, in ultimii 15 ani, pentru legiferarea pietei RCA, dar intr-o forma care sa protejeze interesele pagubitilor RCA, cei carora le este dedicata aceasta forma de asigurare. UNSICAR mai solicita institutiilor statului ca dezbaterea publica a unui proiect de lege sa ia in calcul si argumentele legitime propuse de toate partile interesate, asa cum nu s-a intamplat in cazul proiectului de lege RCA.
9.Leul, prins intre menghina scaderii dolarului si aprecierii euro. BNR a calculat joi o medie de 4.57 lei/euro, nivel care a mai fost atins in octombrie 2012 BNR a calculat joi o medie a cursului leu/euro la 4.57 unitati, nivel la care nu a mai ajuns din octombrie 2012. De asemenea, cursul mediu al tranzactiilor pe dolar a urcat joi la 4.11 lei, desi dolarul azi a avut o zi mai dificila dupa ce piata din SUA a sanctionat problemele lui Trump. Dolarul a ramas la valori scazute fata de un cos de monede majore pe seama temerilor privind actiunile administratiei SUA, iar euro a atins un nou maximum multi-lunar la USD 1.1171/EUR si fluctueaza in jurul nivelului USD 1.1125/EUR. Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro din cauza scaderii apetitului global fata de risc.
10.Dumitrescu, INS: Cresterea pe primul trimestru va ramane 5.7%, va garantez! Datele au fost contestate din necunoastere "Nu Banca Nationala face estimari. Estimarile le face intotdeauna Institutul National de Statistica. In momentul in care INS-ul spune ca e atat, poti sa spui tu ce vrei, ca atat ramane. La PIB exista 4-5 cicluri de prezentare a datelor -datele semnal, provizoriu I si II, apoi date semidefinitive si abia dupa circa doi ani vin datele definitive. Acesta estimare semnal, de 5.7% reprezinta datele la 45 de zile. Noi mai calculam si o pre-estimare la 30 de zile pe care o trimitem Eurostat, dar care nu e facuta public. Aceasta valva care s-a creat este falsa, pentru ca noi nu avem cum influenta raportarile a zecilor de mii de entitati esantionate. Prognoza pe primul trimestrul unu este insa relativ hazardata. Dar ramane 5.7%, va garantez! Poate sa se schimbe in 5.4 sau in 5.8, dar nu stim inca", a spus joi seful de cabinet al Presedintelui INS, care e plecat la o conferinta pe teme de statistica in Luxemburg.
11.Cariera si dezvoltarea profesionala, preocupari majore  pentru angajatorii romani (studiu Deloitte) Schimbarea frecventa a setului de competente profesionale necesare pentru a obtine performanta la locul de munca, lipsa candidatilor cu experienta si dorinta angajatilor de a se dezvolta continuu in plan profesional plaseaza invatarea si cariera in topul preocuparilor liderilor de business si HR romani, acestea fiind urmate de experienta angajatilor, arata a cea de a cincea editie a studiului Deloitte Human Capital Trends 2017.
12.INS: Intarzierea de luni in difuzarea comunicatelor de presa s-a datorat unei verificari in vederea protejarii datelor si echipamentelor IT, nu unui atac cibernetic asupra institutiei In ultimele zile au fost vehiculate in spatiul public prin intermediul mass-media informatii referitoare la atacul cibernetic cu ransomware-ul Wannacry care a afectat mai multe institutii la nivel mondial, au transmis marti reprezentantii INS. "Pentru prevenirea oricaror posibile efecte in ceea ce priveste activitatea online a INS s-a procedat luni, 15 mai a.c. la o verificare riguroasa a echipamentelor IT fapt care a generat intarzieri in difuzarea comunicatelor de presa. Avand in vedere cele de mai sus,  Institutul National de Statistica subliniaza ca a fost vorba doar de o verificare pentru protejarea datelor si echipamentelor IT, nu de un atac cibernetic asupra institutiei", s emai arata in comunicat
13.Dragnea: Introducerea noului sistem de impozitare ar putea fi amanata cu un an daca nu vor fi suficienti consultanti fiscali "Nu avem de gand sa renuntam la sistemul nou de impozitare pentru ca este un alt sistem prin care clasa mijlocie se dezvolta. In perioada urmatoare o sa analizam cu foarte mare atentie daca anul 2018 este un interval suficient pentru a putea gestiona infiintarea acelui corp de 35.000 de consultanti fiscali. Daca vom ajunge la concluzia ca actualul sistem nu ne da garantia ca, pana la finalul anului 2018, acesti consultanti fiscali pot fi identificati, atunci putem amana cu un an", a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro.
14.Dupa o prestatie modesta la audieri, Eugen Nicolaescu a primit girul comisiilor de Buget-Finante pentru postul de viceguvernator al BNR Comisiile de Buget-Finante reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat luni, cu 31 de voturi pentru si 3 impotriva, numirea deputatului PNL Eugen Nicolaescu pentru functia de viceguvernator al BNR.  PSD a renuntat la postul de viceguvernator BNR, ramas vacant in urma demisiei lui Bogdan Olteanu, si l-a cedat PNL, au declarat recent, pentru News.ro, surse din conducerea PSD. Desi postul era vacant din august 2016, Parlamentul nu a facut o noua numire, subiectul fiind luat in discutie abia dupa alegerile din decembrie anul trecut.
15.Isarescu, despre situatia bancilor pentru locuinte: Mesajul nostru este ca aceste banci ar fi necesare pentru Romania/ avem nevoie de o dezvoltare puternica a spatiului locativ "Mesajul nostru este ca aceste banci (bancile pentru locuinte- n.red) ar fi necesare pentru Romania. Unii spun ca acest gen de banci ar fi depasite, ca au fost bune in perioada reconstructiei Germaniei samd. Eu nu cred insa in aceste argumente. Consider ca bancile pentru locuinte sunt foarte bune pentru Romania si cred ca avem nevoie de o dezvoltare puternica a spatiului locativ si nu cred ca doar prin Prima Casa", a spus luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
16.Isarescu: Personal nu vad o criza in ceea ce numim domenii clasice. Dar vad rabufniri din acestea cum este problema atacurilor cibernetice "Personal nu vad o criza in ceea ce numim domenii clasice. Dar vad rabufniri din acestea cum este problema atacurilor cibernetice. Pot sa va fac si o marturisire: Acum trei ani, un foarte bun prieten si coleg din generatia mea, care ne-a si ajutat la Uniunea Europeana m-a intrebat daca suntem pregatiti pentru un razboi cibernetic. Foarte multe banci centrale au dezvoltat adevarate sisteme de protectiein domeniu. Si noi facem eforturi impreuna cu autoritatile Statului pentru a controla fenomenul. Dar o criza la care sa nu te astepti nu este exclusa", a declarat luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia.
17.BNR a revizuit in scadere, la 1,6%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018, a anuntat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit News.ro. Pentru primul trimestru al anului 2019, inflatia este estimata la 3,4%.  In luna februarie, BNR a revizuit in scadere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflatia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%.  Rata anuala a inflatiei a urcat in aprilie la nivelul de 0,6%, cel mai inalt nivel din luna mai 2015, potrivit statisticilor oficiale.
18.UPDATE Peste 20.000 de salariati ai Finantelor au demarat luni dimineata un protest spontan. Seful ANAF le cere protestatarilor sa reia lucrul Aproximativ 22.000 de salariati ai sistemului institutional al Ministerului Finantelor Publice participa astazi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reactie la proiectul legii salarizarii, care duce la taieri de salarii , potrivit unei informari transmise HotNews.ro de catre biroul de presa al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante. La protest participa salariati din toate judetele tarii, inclusiv municipiul Bucuresti, acestia solicitand Ministerului Finantelor Publice si Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel incat sa fie reflectata complexitatea si importanta activitatii Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate (ANAF, directii generale regionale ale finantelor publice, etc). UPDATE Se vor alatura protestului si salariatii sistemului vamal, renuntand la controale selective la frontiera. Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la ingreunarea traficului.
19.UPDATE Din cauza atacului cibernetic, Institutul National de Statistica a intarziat cu o ora publicarea unor date economice Din cauza uriasului atac cibernetic cu ransomware-ul WannaCry care s-a produs vineri si care a afectat numeroase organizatii din intreaga lume, Institutul National de Statistica a intarziat luni- din motive de protectie informatica- cu circa 30 de minute publicarea unor date economice asteptate de analistii economici.
20.Site-ul ANAF va fi indisponibil in week-end din cauza unor lucrari de mentenanta In perioada 13 - 14 mai 2017,  pe site-ul ANAF se vor face lucrari de mentenanta, fapt pentru care serviciile online pentru contribuabili vor fi nefunctionale. Portalul ANAF, www.anaf.ro, va fi perfect functional incepand de luni, 15 mai 2017, au anuntat vineri reprezentantii Fiscului.
21.Comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in primul trimestru cu 16,0% In luna martie 2017, cifra de afaceri din comertul cu  autovehicule a crescut fata de luna martie 2016 cu 21,1%, iar fata de februarie 2017, cresterea a fost de 25.5%. Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut cu 11,1%, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica.  In primul trimestru din acest an, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de perioada similara din 2016 a cu 16,0%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a crescut cu 7,3%, mai arata INS.
22.Constructiile au scazut in primul trimestru din acest an cu 1,5 la suta, desi cladirile rezidentiale au crescut cu 77,2%. Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primul trimestru din acest an cu 1,5% (pe serie bruta), a transmis joi Institutul National de Statistica. Pe elemente de structura au avut loc scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 15,3% si la lucrarile de reparatii capitale cu 10,2%. Lucrarile de constructii noi au crescut cu 5,0%. Pe obiecte de constructii, au avut loc scaderi la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu 22,5%, respectiv cu 10,6%. Cladirile rezidentiale au crescut cu 77,2%.
23.Banca Mondiala a numit-o pe Tatiana Proskuryakova in functia de Director de Tara pentru Romania si Ungaria Banca Mondiala a numit-o pe Tatiana Proskuryakova in functia de Director de Tara pentru Romania si Ungaria, ea inlocuind-o pe  Elisabetta Capannelli, care a fost director de tara in cadrul Bancii Mondiale incepand din anul 2013, si care va prelua un alt mandat la Zagreb, a anuntat miercuri Banca Mondiala. Proskuryakova, cu cetatenie dubla rusa si americana, isi va prelua mandatul la Bucuresti in data de 24 iulie 2017 si a fost director de tara in Bosnia-Hertegovina si Montenegro din anul 2015.
24.Cum se pregateste un blocaj logistic: Sistemul impozitarii gospodariilor mai leaga o piatra de moara de gatul ANAF Modificarile la Codul fiscal pregatite de guvernul Grindeanu - referitoarea la implementarea sistemului de taxare pe gospodarii - complica semnificativ procedura de declarare si colectare a veniturilor la bugetul de stat, scrie Cursdeguvernare.ro intr-o analiza. Greul va cadea pe ANAF: va fi capabil Fiscul sa gestioneze aceste schimbari, cata vreme nu se descurca nici macar in sistemul simplu de astazi? O intrebare justificata in conditiile in care, astazi, ANAF inregistreaza una dintre cele mai slabe performante din Uniunea Europeana ca nivel de incasare a taxelor si impozitelor, iar relatia cu contribuabilul roman este marcata de un lung sir de gafe, de erori.
25.Deficitul din comertul exterior urca la peste 2,3 miliarde de euro dupa numai 3 luni Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in trimestrul I 2017 a fost de 2,31 miliarde euro, mai mare cu 361,5 milioane euro decat cel inregistrat in perioada trimestrul I 2016, au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. In trimestrul I 2017 exporturile au fost de 15,46 miliarde euro, iar importurile de 17,77 miliarde euro. Dupa primele doua luni deficitul balantei comerciale era de 1,25 miliarde euro. Deficitul comercial a inceput sa creasca odata cu alimentarea consumului prin intermediul relaxarilor fiscale din 2015. In 2014, deficitul comertului exterior fusese de 6,1 mld. euro, in 2015 acesta crescand la 8,3 mld. euro in 2015 si 9,9 mld. euro in 2016. Iar dupa ritmurile de crestere, e posibil ca in 2017 deficitul comercial sa bata un nou record.
26.Isarescu: Reducerea rezervelor minime obligatorii nu inseamna ca BNR da bani bancilor sau ca le finanteaza, ci ca le restituie bancilor propriii bani BNR elibereaza circa 500-600 miliane de euro in piata prin reducerea cu doua puncte procentuale  ezervelor minime obligatorii la valuta, ca urmare a reducerii ponderii creditului in valuta in total credit. "Nu vrem sa omoram creditul in valuta pentru ca sunt companii sau persoane fizice care au veniturile in valuta si ei sunt indreptatiti sa se imprumute in valuta", a spus vineri Mugur Isarescu, cu ocazia briefingului de presa care a urmat sedintei Consiliului de Administratie a BNR. Noi trebuie sa ajungem la nivel european cu aceste rezerve si o facem treptat, cand situatia o permite, a mai spus Guvernatorul.
27.BNR mentine dobanda cheie dar reduce rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la 8% pe an In sedinta din 5 mai 2017 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 8% de la 10% incepand cu perioada de aplicare 24 mai -23 iunie 2017. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%. BNR a mai hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an precum si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
28.Eliminarea timbrului de mediu a urcat numarul de inmatriculari de autoturisme cu 74,4% Eliminarea timbrului de mediu incepand de la 1 februarie a generat o crestere considerabila a numarului de inmatriculari de autoturisme in primul trimestru din acest an (comparativ cu trimestrul similar din anul 2016): 74,4%. Mai exact in primele 3 luni ale anului au fost inmatriculate in Rmania peste 152.000 de vehicule rutiere destinate transportului de persoane, dintre care peste 150.000 de autoturisme, 643 autobuzeci circa 1200 de mopede si motociclete. In trimestrul I 2017 comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au crescut cu 3,6%, mai arata datele INS.
29.Agerpres: Biroul Politic National al PNL l-a propus, miercuri, pe Eugen Nicolaescu pentru postul de viceguvernator al BNR Biroul Politic National al PNL l-a propus, miercuri, pe Eugen Nicolaescu pentru postul de viceguvernator al BNR. De asemenea, in sedinta conducerii PNL, Sulfina Barbu a fost propusa membru in CNSAS, Anca Boagiu - la Curtea de Conturi si Teodor Atanasiu - la ANRE, scrie miercuri Agerpres.
30.Lazea, BNR: Intr-o epoca in care democratia se confrunta tot mai mult cu populismul, nu are cine sa mai explice poporului ca solutiile cele mai usoare nu sunt neaparat cele castigatoare Randurile de mai jos constituie reflectii prilejuite de prelegerea "Stiinta, adevar, democratie. O alianta problematica?" sustinuta de dl. profesor universitar dr. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti. Una din temele fundamentale de dezbatere a constituit-o explicarea cauzelor pentru care parerea expertilor pare sa-si fi pierdut din credibilitate in lumea contemporana. Printre explicatii figureaza "suspectii obisnuiti", precum: democratizarea informatiei facuta posibila de tehnologia moderna; tendinta indivizilor de a relationa  doar cu grupurile care le impartasesc opiniile, indiferent de adevarul continut de acestea; erorile de judecata (sau de cinste) ale expertilor in anumite episoade-cheie, care au dus la diminuarea credibilitatii acestora, scrie economistul sef al BNR, Valentin Lazea pe blogul Bancii Centrale.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 131 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version