Articole scrise de DP


1 - 30 din 4005 rezultate
1.Antifrauda a controlat week-endul trecut 142 de firme care administreaza piscine sau stranduri, aplicand sanctiuni de peste 750.000 de lei si suspendand activitatea a doua firme La sfarsitul saptamanii trecute ANAF, prin DGAF, a desfasurat actiuni de control firme care au in proprietate, administrare sau gestiune bazine de inot, piscine, stranduri sau spatii similare destinate activitatilor de divertisment, petrecere a timpului liber, agrement etc., cu precadere a celor care inregistreaza o intensificare a activitatii in sezonul estival  (in aer liber), au transmis reprezentantii Fiscului intr-un comunicat. In urma actiunilor de control desfasurate au fost verificati 142 contribuabili, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 757.983 lei (amenzi si confiscari).
2.Deloitte: Romania are al 7-lea cel mai mare cost al contributiilor de asigurari sociale din Europa Romania a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al  contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE), dupa ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminata de la 1 februarie 2017, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania. Din 2018, Romania ar putea sa revina aproape de mijlocul clasamentului, pe pozitia 11, luand in considerare reducerea ratei cumulate a contributiilor de la 39,25% la 35%, prevazuta in programul de guvernare. Totusi, aceasta masura de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu  22,75% pentru a mentine valoarea neta a salariului.
3.Fitch confirma ratingul BBB- al Romaniei, dar noteaza riscuri in intensificare (raport) "Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2 miliarde EUR in primele cinci luni ale anului (conform datelor BNR), in intensificare cu 14.9% an/an, pe fondul accelerarii cererii interne", se arata intr-un raport al Bancii Transilvania, destinat investitorilor. Agentia Fitch a confirmat rating-ul suveran la "BBB-" cu perspectiva stabila, pe fondul nivelului redus al datoriei publice, stabilitatii sectorului bancar si dinamicii PIB/locuitor. "Fitch atrage insa atentia cu privire la acumularea de riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, determinate de politicile fiscal-bugetare si de venituri prociclice: nivelul ridicat al deficitului bugetar, cu perspectiva depasirii tintelor Administratiei; intensificarea deficitului de cont curent (la peste 3% din PIB in 2017- 2018), pe fondul supraincalzirii economiei", mai noteaza autorii raportului.
4.Romania a urcat pe a 57-a pozitie a "celor mai fericite" state Romania a urcat pe locul 57 (de pe locul 71, anul trecut) in clasamentul tarilor cu cetateni fericiti, potrivit editiei din acest an a World Happiness Report, publicat sub egida ONU. Pe primul loc se afla Norvegia, care a "sarit" de pe locul 4 pe care-l ocupa in 2016, pe prima pozitie, fiind urmata de Danemarca, Islanda si Elvetia. Toate aceste 4 tari stau foarte bine la toti indicatorii in baza carora se calculeaza indicele fericirii: ingrijirea personala, libertatea, generozitatea, onestitatea, sanatatea, venitul si buna guvernare
5.Peste 275 milioane de lei, stabilite suplimentar pentru 44 de mari contribuabili. In aceasta luna ANAF estimeaza 29 de inspectii fiscale la mari contribuabili Directia Generala de Administrare a Marilor  Contribuabili a controlat, in luna iunie a.c, 44 de mari contribuabili, pentru care a stabilit sume supliemntare de plata in valoare totala de 275.160.670 de lei, au transmis vineri reprezentantii ANAF. In timpul controlului s-au incasat deja peste 19 milioane de lei, iar in perioada imediat urmatoare, la termenele de plata stabilite in deciziile de impunere si prin accesarea unor facilitati fiscale prevazute de OUG 44/2015, se estimeaza a se incasa inca 60 milioane de lei. Pentru diferentele de sume stabilite suplimentar, contribuabilii verificati si-au manifestat intentia de a solicita facilitatile oferite de Codul de procedura fiscala - esalonarea la plata a obligatiilor fiscale.
6.Businessul angrosistilor a crescut in primele 5 luni cu 6.8%. Firmele din comertul cu ridicata "invart" anual 260 miliarde de lei (adica 22.6% din cifra de afaceri totala din economie) Afacerile angrosistilor, care inseamna 64.268 de companii ce "invart" anual 260 miliarde de lei (adica 22.6% din cifra de afaceri totala din economie) si unde lucreaza peste 280.000 de salariati, au crescut in primele cinci luni ale anului cu 6.8%, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica. De adaugat ca, potrivit ANAF, rata marjei nete a fost in medie de 3.38%, iar profitul net al engrosistilor a fost anul trecut de peste 9.5 miliarde de lei.
7.INFOGRAFIC Efervescenta pe piata locala de fuziuni si achizitii in trimestrul II al anului. Care au primele doua tranzactii, in opinia consultantului Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a ridicat la 889 milioane euro in al doilea trimestru al anului, conform surselor publice, mai mult decat dublu fata de trimestrul precedent, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania. Numarul de tranzactii relevante a fost de 19. Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, anul acesta a avut loc o tranzactie in plus, dar valoarea a crescut de trei ori.
8.Piata de servicii profesionale in domeniul auditului si consultantei are, incepand de miercuri, noi reglementari "Un auditor statutar va avea un mandat de pana la 10 ani si mult mai multe restrictii privind serviciile non-audit pe care le va putea furniza clientilor de audit care se incadreaza in categoria de entitati de interes public” a afirmat Cezar Furtuna, Partener de Audit al KPMG in Romania. "Mandatul auditorului statutar poate fi prelungit cu inca 10 ani doar in urma unei proceduri publice de atribuire, iar rolul si responsabilitatile comitetului de audit sunt pentru prima oara descrise intr-o maniera clara si concreta in legislatia din Romania” a adaugat Cezar Furtuna, referindu-se la Legea nr.162/2017 care a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, lege care transpune in Romania Reforma UE in audit, mai exact prevederile Directivei UE 56/2014 si optiunile Regulamentului UE 537/2014.
9.Evolutii mixte pe piata constructiilor. Dupa primele 5 luni avem scaderi de 29% la constructiile ingineresti dar si cresteri de 67.2% la cladirile rezidentiale In perioada 1.I - 31.V.2017, volumul lucrarilor de constructii, a scazut fata de perioada 1.I-31.V.2016 atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 8,6%, respectiv cu 8,9%, a transmis joi INS. Pe elemente de structura au avut loc scaderi la lucrarile de reparatii capitale cu 29,5% si la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 25,8%. Lucrarile de constructii noi au crescut cu 2,1%. Pe obiecte de constructii, au avut loc scaderi la constructiile ingineresti cu 29,0% si la cladirile nerezidentiale cu 12,1%. Cladirile rezidentiale au crescut cu 67,2%.
10.INS: In primele 5 luni, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut cu 14.4% In primele 5 luni ale acestui an, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut cu 14.4% fata de perioada similara din 2016, au transmis joi reprezentantii INS. De asemenea, cifra de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a crescut si ea cu 10,1%.
11.Guvernul a pregatit contributia CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time. Vor fi exceptati angajatii care au si contract cu norma intreaga, studentii, pensionarii Guvernul a pregatit introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati contributii CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, documentul in acest sens fiind deja redactat, scrie News.ro. Vor fi exceptati angajatii care au in paralel un contract de munca cu norma intreaga, studentii si pensionarii. La acest moment, din calculul guvernantilor rezulta ca sunt, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
12.Firmele care produc deseuri sunt obligate sa aiba un responsabil cu gestionarea lor, altfel pot fi amendate Firmele care pun pe piata ambalaje, echipamente electrice sau baterii, printre altele, precum si cele care produc deseuri din hartie, metal, sticla sau plastic sunt obligate sa desemneze un responsabil cu gestionarea deseurilor, dintre angajatii proprii, scrie Avocatnet.ro. Prevederea exista in legislatia romaneasca de cativa ani, fiind stabilita si obligatia ca persoanele desemnate sa urmeze cursuri de specialitate in managementul deseurilor. Tot obligatie va reprezenta, in curand, si colectarea selectiva a deseurilor, pe cel putin patru categorii, asa cum stabileste un document tocmai promulgat de presedintele tarii. 
13.Moody's a acordat Alpha Bank Romania un rating mai bun pe depozite decat cel al bancii mama. ABR este prima banca cu actionariat elen care primeste rating de la o agentie de rating internationala. Agentia de rating Moody's a acordat Alpha Bank Romania (ABR) un rating mai bun pe depozite decat ratingul acordat bancii mama- Alpha Bank Grecia. Ratingul pe depozitele pe termen lung in lei si valuta al Alpha Bank Romania este Ba3 (perspectiva stabila), in vreme ce Alpha Bank Grecia are Caa3. ABR este prima banca cu actionariat elen care primeste rating de la o agentie de rating internationala.
14.INS: Resursele de energie primara au crescut in primele 5 luni cu 1,8% In primele 5 luni ale acestui an, resursele de energie primara au crescut cu 1,8%, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 0,5%, arata datele transmise miercuri de reprezentantii Institutului National de Statistica. Principalele resurse de energie primara in perioada amintita au totalizat 13779,3 mii tone echivalent petrol  (tep), in crestere cu 242,4 mii tep fata de perioada similara din anul trecut.  În principiu o tona echivalent petrol este egală cu energia eliberată prin arderea unei tone de petrol sau cu 41,8GJ.
15.Leul s-a apreciat marginal in fata principalelor valute, fix invers fata de celelalte monede din aceasta zona a Europei Monedele tarilor din jur au pierdut teren marti in fata euro, exceptie fiind leul, care s-a apreciat usor atat in fata euro, cat si fata de dolarul american si de francul elvetian. BNR a calculat o medie de 4.568 lei/euro, de 4 lei/dolarul SUA si de 4.13 lei fata de francul elvetian, in vreme ce monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro.
16.Leul revine la 4.56 in fata euro, pe un trend regional. "Sansele inclina in favoarea deprecierii leului in timp spre 4.62, chiar 4.63" (raport) Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro ajutate de cresterea apetitului global pentru risc. Leul a revenit la un nvel de 4.56 unitati pentru un euro, desi pe termen mediu sansele de apreciere par mai reduse decat cele de depreciere.Luni dimineata euro se tranzactioneaza intre limite inguste fata de dolar situandu-se in jurul nivelului USD 1.1396/EUR.
17.Olguta Vasilescu:100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu a facut dezvaluiri despre pensiile speciale la Romania Tv. Ministrul a confirmat datele furnizate de INS conform carora 100.000 de pensii speciale sunt echivalente cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand, scrie jurnalul.ro. Olguta Vasilescu spune ca a cerut intreaga baza de data de la institutii pentru a putea vedea ce modificari pot fi facute. "Este adevarat ca 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale romanilor de rand. Date foarte clare vom putea avea in perioada urmatoare, dupa ce le strangem de la institutii. Deocamdata aceste informatii au fost date de Institutul National de Statistica," a spus Olguta Vasilescu.
18.In primele cinci luni, exporturile au crescut cu 11,1%, in vreme ce importurile au urcat cu 12,0% In perioada 1.I-31.V 2017 exporturile au insumat 25,81 miliarde euro, iar importurile au fost de 30,27 miliarde euro, arata datele transmise luni de oficialii I NS. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in primele 5 luni a fost de 4,46 miliarde euro, mai mare cu 680,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada 1.I-31.V 2016. In luna mai 2017 exporturile au fost de 5,57 mld. euro, iar importurile de 6,68 mld euro, rezultand un deficit de 1,1 mld euro.
19.Romania, tara cu mortalitatea infantila cea mai ridicata din UE. ​In luna mai, numarul deceselor copiilor cu varsta sub 1 an a fost in crestere fata de aprilie 2017 In luna mai 2017 s-au nascut 16.053 copii, cu 3.600 mai multi copii decat in luna aprilie 2017, au transmis luni reprezentantii Institutului National de Statistica. In acelasi interval, numarul deceselor a fost de 20.724, cu 105 mai putine, mentinand sporul natural negativ. Numarul deceselor copiilor cu varsta sub 1 an, inregistrate in luna mai 2017, a fost de 123, in crestere cu 15 fata de luna aprilie 2017, mai arata datele INS.
20.Fondul Proprietatea : Ne exprimam dezamagirea in legatura cu numirea noului Directorat interimar la Hidroelectrica.Inlocuirea Directoratului precedent survine in pofida rezultatelor financiare extraordinare obtinute "Fondul Proprietatea isi exprima dezamagirea in legatura cu numirea noului Directorat interimar la Hidroelectrica. Inlocuirea Directoratului precedent survine in pofida rezultatelor financiare extraordinare obtinute de acesta. Profitul inainte de impozitare in primul trimestru al anului 2017 a fost cu 38% mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2016, un an cu un profit record in istoria companiei - de 1,27 miliarde de lei", se arata intr-un comunicat transmis vineri de reprezentantii Fondului.
21.Leul a pierdut 3 bani in aceasta saptamana, cotatia medie calculata vineri de BNR fiind de 4.587 lei/euro Cotatia medie a leului calculata vineri de Banca Centrala in baza tranzactiilor din piata a fost de 4.587 lei/euro, cu 3 bani mai mult decat cotatia din prima zi a saptamanii. Leul s-a depreciat cu un ban atat in fata francului elvetian cat si a dolarului SUA, cotatiile de vineri fiind de 4.17 lei/chf respectiv de 4.01 lei/usd.
22.UPDATE VIDEO Presedintele Fiscului, Bogdan Stan: Nu mi-a cerut nimeni demisia / Despre controalele la RISE: ANAF nu e o institutie politica,  nu ne facem calendarul de controale in functie de declaratiile si actiunile anumitor politicieni Seful Fiscului, Bogdan Stan, a sustinut vineri seara, intr-o conferinta de presa, ca ANAF nu isi face calendarul de controale dupa agenda unor politicieni si a invocat secretul fiscal atunci cand a fost intrebat ce plangeri au fost depuse la Antifrauda pentru a justifica controalele la site-ul de investigatii RISE Project.
23.Salariul mediu net a scazut in luna mai cu 3 lei, la 2.363 de lei. Salariile din invatamant revin peste media pe tara Salariul mediu brut calculat de statisticieni pentru luna mai 2017 a fost de 3.288 lei, cu 0,1% mai mic decat in luna aprilie 2017, in vreme ce salariul mediu net a fost de 2.363 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei  (-0,1%). Valorile cele mai mari ale salariului net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (5842 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1376 lei). In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net din mai fata de luna precedenta in invatamant (+2,8%) si administratia publica (+1,0%). Castigul salarial mediu net a scazut usor in sanatate si asistenta sociala  (-1,1%) comparativ cu luna precedenta.
24.INS mentine estimarile privind cresterea economiei in primul trimestru din acest an: 5,7% fata de acelasi trimestru din anul 2016 si 1,7% fata de trimestrul IV 2016 Institutul National de Statistica a mentinut vineri estimarile privind cresterea economiei in primul trimestru din acest an: 5,7% fata de acelasi trimestru din anul 2016 si cu 1,7% fata de trimestrul IV 2016. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 164,21 miliarde lei preturi curente.
25.În primele zile ale lunii iulie,  ANAF a  rambursat  TVA în valoare de 846,60 milioane de lei În zilele de 3 şi 4 iulie 2017, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)  a rambursat  TVA  în valoare de 846,60  milioane de lei. Suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare, au anuntat joi reprezentantii Fiscului. "In luna iunie 2017, ANAF a rambursat TVA in valoare de 1.287,5 milioane lei, cu 513,3 mai mult decat în luna iunie 2016 (774,2 mil lei). Rambursarea TVA se realizează lunar, prin selecţie la nivel naţional a tuturor deconturilor negative cu opţiune de rambursare soluţionate până la data extragerii informaţiilor, potrivit principiului “ cel mai vechi decont se stinge primul “.  În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, mai spun oficialii ANAF.
26.Studiul de impact al majorarii salariului minim. Patru efecte care il fac indezirabil “Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori in ultimii 8 ani, noul plan de guvernare indicand alte 3 majorari pana in anul 2020, cand acesta ar urma sa ajunga la 2.400 RON, fata de nivelul actual de 1.450 RON. Astfel, ponderea salariului minim in nivelul mediu a crescut de la 27%, in anul 2008, si poate depasi nivelul de 60% pana in 2020. Aceasta dinamica confirma faptul ca majorarile consecutive ale salariului minim pe economie s-au realizat intr-un ritm foarte accelerat, care nu a fost sustinut de evolutia corespunzatoare a productivitatii inregistrate la nivelul mediului de afaceri", se arata intr-un studiu de impact al cresterii salariului minim, studiu realizat de Iancu Guda, CFA, EMBA, Presedinte AAFBR si lector IBR. Concluziea documentului e simpla: efectele negative pe termen scurt persista un dauna efectelor favorabile pe termen mediu-lung.
27.Finantele au aprobat nomenclatorul activitatilor ce pot fi impozitate in baza normelor anuale de venit In Monitorul Oficial nr. 519 din 04.07.2017 s-a publicat OMFP NR. 925/2017 pentru aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente ce pot fi impozitate prin transe de venit.Potrivit art. 69 alin. (2) din Codul fiscal, prin Ordin al Ministrului Finantelor, se aproba nomenclatorul activitatilor ce pot fi impozitate in baza normelor anuale de venit. Impozitarea veniturilor utilizandu-se metoda transelor de venit este permisa pentru un numar de 130 de activitati, la care legiuitorul a prezentat si codurile CAEN corespunzatoare activitatilor din economia nationala. Vezi aici documentul aparut in Monitorul oficial.
28.ANAF a initiat actiunea "BALLROOM". Noile tinte: firmele care detin spatii cu destinatie principala de organizare evenimente ANAF a initiat actiunea "BALLROOM", efectuand controale operative la societati care detin spatii cu destinatie principala de organizare evenimente (nunti, simpozioane, evenimente corporate etc.). "Principalul obiectiv de control a vizat verificarea modului de fiscalizare a sumelor incasate din inchirierea spatiului unde se desfasoara evenimentul si/sau prestarile de servicii conexe (catering, servire bauturi, program artistic, DJ etc.)", arata Fiscul intr-un comunicat transmis joi.
29.Cod rosu pentru mediul de afaceri Dorinta autoritatilor fiscale este de a colecta cat mai mult la bugetul de stat, insa introducerea impozitului pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit nu este o solutie. Aceasta practica este considerata abuziva de catre mediul de afaceri, care pana la urma finanteaza in mod consistent sistemul public.
30.Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro miercuri, inclusiv leul (raport) "Euro continua sa se mentina intre limite inguste fata de dolar situandu-se in jurul nivelului USD 1.1335/EUR inaintea publicarii minutei de la cea mai recenta intalnire a Fed. Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro miercuri dimineata", arata un raport al unei banci locale, destinat investitorilor. Leul a fluctuat miercuri in jurul nivelului 4.5850/EUR, calculul BNR de la pranz pe media tranzactiilor fiind de 4.5868 lei pentru un euro. Exista analisti care nu exclud miscari ale leului de pana la 4.63 in fata euro , dar pe termen scurt.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 134 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă