Articole scrise de DP


1 - 30 din 377 rezultate
1.Actiunile de la BVB au replicat caderea burselor europene, cele mai afectate fiind bancile “Pietele globale sufera un soc sever in aceasta dimineata - cu lira sterlina la minimele ultimilor 30 de ani, bursele de actiuni pierzand pana la 10%, iar aurul la $1350/uncie - intrucat ipoteza de lucru a fost in permanenta cea potrivit careia Marea Britanie va decide sa ramana in Uniunea Europeana", spune Mihai Nichisoiu, Directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management
2.BNR a calculat vineri o medie de 4.53 lei pentru un euro, 4.17 lei pentru un franc elvetian si 4.07 lei pentru un dolar american Efectul Brexit s-a simtit vineri pe pietele financiare, unde s-a simtit o degringolada care a cuprins in primul rand lira sterlina si avantajand monedele considerate sigure. Reamintim ca perechea EUR/RON s-a tranzactionat pentru putin timp la 4,5600 (cel mai ridicat nivel din martie 2014, atins si la inceputul anului 2016) ca urmare a votului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Valoarea este cu vreo 4,5 bani mai mare decat inchiderea de ieri din timpul orarului obisnuit, de 4,5150, cand participantii la piata asteptau un alt rezultat de la referendum
3.Spania propune impartirea suveranitatii Gibraltarului impreuna cu Marea Britanie  Ministrul spaniol al afacerilor externe a propus vineri impartirea suveranitatii intre Spania si Regatul Unit pentru enclava britanica Gibraltar, permitandu-i astfel sa aiba acces la piata interna a Uniunii Europene dupa Brexit. "Formula pe care o propunem este aceea de co-suveranitate britanico-spaniola pentru o perioada limitata", a spus la un post de radio Jose Manuel Garcia Margallo, citat de agentia elvetiana de stiri.
4.Birchall, despre amendamentele lui Daniel Zamfir: "Nu sunt de acord cu solu��ii populiste" Ana Birchall, deputat PSD si initiator al legii privind conversia creditelor, a reactionat dur pe pagina personala de Facebook, acuzandu-l pe deputatul Daniel Zamfir ca face jocuri populiste si recurge la denigrari, scrie bankingnews.ro. Deputatul PSD a anuntat ca a cerut sa verifice constitutionalitatea amendamentelor si prevederilor depuse la proiectul de lege PLX345/2014, amendamente gandite de alesul PNL. Deputatul Zamfir scrie pe pagina sa de Facebook ca Ana Birchall nu doreste ca legea conversiei sa se faca la un curs istoric.
5.BNR: Creditele in lei cresc, cele in valuta se contracta Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna mai 2016 cu 0,7% fata de luna aprilie 2016, pana la nivelul de 217,88 miliarde lei, a transmis joi BNR. Creditul in lei s-a majorat cu 1,6%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 0,4%. La 31 mai 2016, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 2,4%  fata de 31 mai 2015, pe seama majorarii cu 19,3% a componentei in lei si a diminuarii cu 12,2% a componentei in valuta exprimata in lei.
6.Craciun (BCR Pensii): In caz de Brexit, trebuie sa ne asteptam ca investitorii sa vanda activele romanesti, inclusiv leii Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar determina investitorii sa vanda activele cu profil de risc ridicat, respectiv cele din tarile emergente, printre care si Romania, fapt care ar putea determina deprecierea acestor active, inclusiv a leului romanesc, sustine directorul general al BCR Pensii, Radu Craciun, citat de Agerpres. "Investitorii ne-au dat semnale inca de saptamana trecuta in legatura impactul negativ pe care un Brexit l-ar avea cel putin pe termen scurt asupra activelor cu un profil de risc mai ridicat. In aceasta categorie intra si activele tarilor emergente, precum si Romania, motiv pentru care trebuie sa ne asteptam la tendinta investitorilor de a vinde activele romanesti fie ele actiuni, titluri de stat sau lei', a declarat Craciun.
7.Pana se clarifica apele "Brexitului", leul ar putea fluctua in fata euro in intervalul 4.4-4.6 Leul a inchis vineri langa 4,5400/EUR, in pofida unei deprecieri in tranzactiile de seara, din afara orarului regulat. Perechea s-a aflat luni sub unele presiuni descendente, dar volumele au fost relativ reduse avand in vedere ca a fost o zi libera la nivel national. EUR/RON a fost cotat in aceasta dimineata putin peste 4,5300 si am putea vedea perechea miscandu-se usor mai jos, in contextul in care ar putea incerca sa prinda din urma evolutia pozitiva a monedelor regionale, pe fondul reducerii temerilor privind Brexit, se arata intr-un raport destinat investitorilor, raport al unei banci comerciale. E drept, estimarile economistilor din banci estimeaza un interval de variatie al euro cuprins intre 4.4-4.6 lei, pana cand "Brexitul" se clarifica intr-o forma sau alta.
8.Ungaria si BERD cumpara cate 15% din Erste Bank Ungaria Dupa un an si jumatate de discutii, Statul maghiar si BERD au semnat duminica un cadru contractual cu Erste Group Bank AG (Erste Group) pentru a cumpara fiecare cate o participatie minoritara de 15% la Erst���Dupa un an si jumatate de discutii, Statul maghiar si BERD au semnat duminica un cadru contractual cu Erste Group Bank AG (Erste Group) pentru a cumpara fiecare cate o participatie minoritara de 15% la Erste Bank Ungaria Zrt. (EBU). Finalizarea tranzactiei  este conditionata de obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supraveghere si concurenta din Ungaria si Uniunea Europeana, precum si de incheierea de catre Erste Group a majorarii capitalului bancii, potrivit unui anunt de presa al Erste Bank.e Bank Ungaria Zrt. (EBU).
9.Reorganizarea ANAF: un post nou de vicepresedinte, executarile silite speciale trec in subordinea directa a sefului ANAF, iar inspectorii antifrauda vor avea competenta de control pe intreg teritoriul tarii, ANAF  va infiinta postul de vicepresedinte al Agentiei, cu rang se subsecretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, acesta urmand sa coordoneze activitatea vamala la nivelul intregii Agentii, inclusiv a Cabinetului Vicepresedinte, se arata intr-un proiect publicat pe site-ul Finantelor. De asemenea, documentul propune reorganizarea Directiei executari silite cazuri speciale prin preluarea structurilor teritoriale de executari silite cazuri speciale, respectiv a posturilor si personalului aferent acestora, sub denumirea Directia generala executari silite cazuri speciale, in subordinea directa a presedintelui Agentiei. In plus, se mai prevede acordarea pentru inspectorii antifrauda a competentei de control pe intregul teritoriu al tarii, indiferent de directia regionala antifrauda fiscala din care acestia fac parte. Vezi proiectul in atasament
10.Cresterea economica din Romania este nesustenabila, pentru ca nu se vede in buzunarele populatiei, crede consilierul lui Isarescu Cresterea economica din Romania este una nesustenabila, pentru ca nu se vede in buzunarele populatiei, a declarat, joi, in nume personal, la o conferinta economica Adrian Vasilescu, consilier Strategie Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de Agerpres. "'O sa va dau un exemplu despre ce inseamna discursul public dupa ureche. Se doreste trecerea Legii Bancii Nationale prin Parlament care sa abroge un articol, pentru ca Banca Nationala, zic initiatorii, sa nu mai manipuleze LIBOR-ul. Pai, daca Banca Nationala este atat de tare incat sa manipuleze LIBOR-ul, atunci sa lasam acea prevedere, sa nu luam acest drept institutiei. Riscul major este ca aceasta Lege nu exista, de fapt. Trebuie sa incepem sa vorbim pe intelesul oamenilor. Legea Marii Prudente trebuie sa se adreseze intregii tari. Dezbaterea publica a esuat pentru a fost intoarsa pe toate partile si s-a spus ca Banca Nationala ar fi deasupra Guvernului, Parlamentului, deasupra cerului", considera Vasilescu.
11.Lazea, BNR: In loc sa incurajam investitiile, noi incurajam consumul Investitiile in Europa sunt pe un trend de reducere, iar in acest context Romania este sef de fila la stimularea consumului, in loc sa incurajeze investitiile, a declarat, joi, in cadrul conferintei "Banking 365 - Banca Viitorului", Valentin Lazea, economist sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de Agerpres."Investitiile in Europa, inclusiv in Romania, sunt pe un trend de reducere. Romania este sef de fila pe stimularea consumului, in loc sa incurajeze investitiile. Ar putea, teoretic, in Romania si in Europa, sa vina bursa care sa ofere surse de finantare pentru investitii. Solutia pentru Romania este schimbarea Bursei de Valori ca mijloc de finantare. Numai ca pentru asta este nevoie de un shift cultural, de o schimbare. Firmele trebuie sa devina transparente pentru toata lumea, lucru care in Romania necesita multa schimbare culturala, la fel si in Europa. Noi suntem sincroni cu Europa, dar mai mult la lucrurile rele", a explicat Lazea.
12.Euro a trecut miercuri de 4,53 lei BNR a calculat pentru miercuri o cotatie medie de 4.5325 lei pentru un euro, intr-o miscare inversa fata de monedele regionale, care au mai astazi redus din pierderi. Moneda nationala a pierdut teren si in fata francului elvetian (4.18 lei/chf, de la 4,17 lei/chf), ramanand la aproximativ acelasi nivel in fata dolarului american. "Cum EUR/RON se tranzactioneaza acum langa una din limitele acceptate de BNR (asa cum le vedem noi), am putea vedea si interventii ale bancii centrale pentru a tempera tendinta de depreciere a leului. Astfel, desi presiunile asupra EUR/RON vor ramane de crestere in sesiunile urmatoare, ne asteptam ca miscarea sa fie mai putin pronuntata decat a monedelor regionale", spun economistii unei banci comerciale
13.Pauna (Banca Mondiala): Riscul de depasire a deficitului bugetar in 2017, semnificativ; fara masuri, trebuie gandite taxe suplimentare in viitor Romania se confrunta cu un risc semnificativ de depasire in 2017 a deficitului bugetar in conditiile politicilor actuale, fiind necesare o serie de masuri pentru realizarea de economii la buget, in caz contrar introducerea de noi taxe in viitor va fi inevitabila, sustine Catalin Pauna, economist la Banca Mondiala (BM), citat de Agerpres.  "In conditiile politicilor actuale, acest risc de depasire a deficitului bugetar anul viitor este semnificativ. Anticiparile Comisiei Europene sunt ca exista un risc serios ca, in 2017, sa avem deficit de peste 3% si sa intram in procedura de deficit excesiv", a spus Pauna.
14.In aprilie, constructiile au crescut cu 15,3% In luna aprilie 2016, volumul lucrarilor de constructii a crescut, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta, cat si  ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 15,3%,  respectiv cu 5,9%, a transmis marti, Institutul National de Statistica.Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,6%, respectiv cu 8,6%.
15.Cresterea importurilor pentru a satisface consumul intern a dus balanta de plati la un deficit de 1,8 miliarde de euro in primele 4 luni Consumul din importuri a dus contul curent al balantei de plati pe deficit (1,84 miliarde de euro) dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut inregstra un excedent de 282 milioane euro, a transmis luni Banca Centrala. De asemenea, investitiile directe ale nerezidentilore in Romania au insumat 887 milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1,432 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 545 milioane euro.
16.INS: Numarul mediu de pensionari din primele 3 luni: 5,27 milioane. Pensia medie, 942 lei Numarul mediu de pensionari din primul trimestru al acestui an a fost de 5,27 milioane, in scadere cu 16.000 persoane fata de  trimestrul precedent, au transmis luni oficialii Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, potrivit aceleiasi surse, pensia medie lunara a fost de 942 lei, mai mare cu 5,4% fata de trimestrul precedent.
17.Sporul natural ramane negativ in aprilie. Decesele au depasit nasterile cu peste 7500 de persoane Numarul nasterilor si cel al casatoriilor au scazut in aprilie, mentinandu-se de asemenea si sporul natural negativ cu care din pacate incepem sa ne obisnuim. In luna aprilie 2016 s-au nascut 13276 copii, cu 1543 mai putini copii decat in luna martie. Numarul deceselor a fost in aprilie de 20855 persoane, ducand sporul natural la 7579 persoane (decedatii avand un excedent fata de nascutii-vii), au transmis vineri oficialii Institutului National de Statistica.
18.Finantele vor plati la sfarsitul lunii primele dobanzi pentru titlurile de stat din cadrul programului Fidelis Ministerul Finantelor publice va plati primele dobanzi la titlurile de stat din cadrul programului Fidelis in 27 iunie, dobanda fiind de 21,50 RON/obligatiune, au transmis joi reprezentantii MFP. Depozitarul Central S.A. va asigura distribuirea sumelor reprezentand dobanzi catre detinatori, platile urmand sa fie achitate prin intermediul Raiffeisen Bank.
19.INS confirma cresterea de 4,3% a PIBului in primul trimestru Institutul Nationalde Statistica si-a mentinut marti estimarile initiale privind cresterea economiei in primul trimestru din anul 2016, PIB-ul crescand cu 4.3% in ritm anual si cu 1.6% in ritm trimestrial.  Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2016 a fost de 150,02 miliarde lei preturi curente, in crestere ( in termeni reali) cu 4,3% fata de trimestrul I 2015.
20.Oprescu(ARB): Raportul credite-depozite a ajuns la 87 de puncte în martie; avem capacitatea s�� finan����m creditarea din economisirea intern�� Bancile din Romania au capacitatea sa finanteze creditarea pe baza surselor interne de economisire, avand in vedere ca raportul credite-depozite a scazut sub 100 de puncte si ajuns la 87 de puncte in martie 2016, insa este necesara cresterea gradului de incluziune financiara, care ramane foarte scazut comparativ cu media Uniunii Europene, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, citat de Agerpres. "Din pacate nivelul de incluziune financiara este scazut in Romania, chiar daca am avut cea mai mare crestere, de la 44% la 61% in perioada 2011 - 2014. Totusi, un indicator de 61 de puncte procentuale arata ca suntem mult in urma. Media UE este de 90%", a explicat luni Oprescu, in cadrul evenimentului "Summer Banking Academy", organizat de Institutul Bancar Roman.
21.Cresterea cheltuielilor de consum din 2015 a depasit cresterea veniturilor. Romanii au consumat peste surplusul banesc obtinut Romanii par sa contrazica legile economice, cheltuind pe mancare si bautura mai mult decat diferenta in plus obtinuta din salarii, arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica. Una din legile lui Engel spune ca la o cre��tere a veniturilor cu un punct procentual, cre��terea consumului este inferioar�� lui 1%. Datele statistice arata ca in 2015, o crestere a veniturilor banesti de 259 de lei/familie a dus la o crestere a cheltuielilor cu peste 500 de lei.
22.BCR a obtinut o suplimentare a plafonului de garantare aferent programului Prima Casa de 88,6 milioane lei Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut o suplimentare a plafonului de garantare aferent programului Prima Casa de 88,6 milioane lei, permitand bancii sa acorde un volum de credite de aproximativ 177 milioane lei, au transmis vineri reprezentantii bancii.  Plafonul alocat Bancii Comerciale Romane va solutiona prioritar solicitarile existente aprobate atat din punct de vedere financiar cat si al garantiei. Solicitarile de garantie si dosarele in analiza care nu au aprobare finala, isi vor continua fluxul de procesare pana la epuizarea totala a plafonului existent.
23.Firmele pot testa noul formular 394 Firmele pot testa noul formular 394. In cazul a 25 de firme - contribuabili mari si mici- acestea vor transmite apoi catre ANAF eventualele probleme tehnice. Modificarea formularul 394, a fost printre cele mai  reclamate probleme administratice pe site-ul guvernului maisimplu.gov.ro. Fiecare contribuabil poate descarca versiunile de test publicate de ANAF  la adresa de aici (link).
24.Comertul cu amanuntul isi continua raliul: cresteri de 19% in aprilie. Consumul de alimente si bauturi, cresteri de peste 28% "In luna aprilie 2016, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) fata luna corespunzatoare a anului precedent a crescut  atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 19,1%, respectiv cu 19,0%", au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica. Pe primele 4 luni, consumul a crescut fata de perioada 1.I-30.IV.2015  cu 19,1%, se mai arata in comunicatul INS.
25.MedLife si Regina Maria, ingrijorate de tratamentul fiscal aplicabil asigurarilor voluntare de sanatate Sistemul Medical MedLife si Reteaua de sanatate Regina Maria, primii doi cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Romania, isi exprima ingrijorarea in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil asigurarilor voluntare de sanatate, lucru care poate restrange accesul populatiei la servicii medicale de calitate. Potrivit companiilor de consultanta fiscala (doua dintre cele patru cele mai mari companii de audit la nivel mondial - parte din "Big Four"), la ora actuala, in Romania, asigurarile voluntare de sanatate nu pot fi deductibile din punct de vedere fiscal intrucat acestea includ si servicii care se suprapun cu cele acoperite de pachetul de baza (Legea 95/2006), fapt ce contravine legislatiei in vigoare din domeniul sanatatii .
26.Rezervele valutare ale Romaniei au urcat la 32,67 miliarde de euro La 31 mai 2016, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 32.672 milioane euro, fata de 31.471 milioane euro la 30 aprilie 2016, arata oficiall BNR intr-un comunicat transmis miercuri. In cursul lunii mai, au existat intrari de 1,45 miliarde de euro la rezerve, dar si de 250 milioane euro, ducand soldul la 32,6 miliarde de euro. Rezerva internationala a Romaniei s-a majorat de la inceputul crizei cu peste 6 miliarde euro, in ciuda rambursarii imprumutului de la creditorii internationali de catre BNR si a reducerii ratei rezervelor minime obligatorii, principalul factor fiind rezerva financiara in valuta a Ministerului Finantelor Publice
27.Modificare foarte importanta a Codului fiscal: romanii fara venituri si care nu sunt scutiti de plata contributiei de sanatate pot achita aceasta contributie doar la spitalizare In Monitorul Oficial de luni a fost publicata o modificare foarte importanta a Codului fiscal in domeniul asigurarilor sociale de sanatate. Practic, romanii fara venituri care nu sunt coasigurati si nici scutiti de plata contributiei pot opta pentru plata acestei contributii fie lunar fie doar la spitalizare. Desigur, daca nu folosesti serviciile de sanatate publica, aceasta optiune este echivalenta cu scutirea la plata contributiei. Legea mai aduce si alte cateva elemente de noutate atat in domeniul asigurarilor de sanatate cat si in domeniul taxelor locale.Vezi aici ce spune textul legii publicate ieri.
28.ANAF a publicat procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare In Monitorul Oficial de vineri, 27 mai 2016, a fost publicat un ordin ANAF ce adopta procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare. Acelasi document adopta si formatul notificarii privind aplicarea TVA la incasare, formular 097.Vezi actul normativ aici.
29.Doros, ANAF: Noi suntem in totalitate pregatiti cu anumite instrumente de plata online  pentru persoanele fizice. In realitate insa ii gasim pe oameni tot la ghiseu "Spatiile ANAF nu sunt chiar ceea ce ne dorim sa fie si atunci plata online este unul din elementele care ar putea degreva ghiseele. Si degreveaza atat functionarul ANAF care nu ar mai fi nevoit sa stea sa manipuleze hartii, cat si contribuabilul care nu ar trebui sa se deplaseze la ghiseu cu hartii si cu bani cash la el. Aici trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca exista  si o inertie a contribuabilului care, desi ii este destul de greu sa vina in sediul ANAF si sa piarda cateva ore sau minute pentru plata si depunerea unor declaratii", a spus luni seful ANAF, Dragos Doros.
30.BCR: Pentru cazurile realmente sociale ne vom abtine de la a initia proceduri judiciare de contestare a notificarilor care intrunesc conditiile legii darii in plata Pentru cazurile realmente sociale, unde solutiile de restructurare clasice ori alte instrumente nu mai pot functiona, ne vom abtine de la a initia proceduri judiciare de contestare a notificarilor care intrunesc conditiile legii darii in plata, au transmis luni reprezentantii BCR. "Reiteram faptul ca respectam legile statului roman, insa convingerea noastra ferma este ca Legea Darea in Plata incalca Constitutia, iar din acest motiv vom solicita verificarea constitutionalitatii legii", mai spun acestia.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 13 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică