Articole scrise de Cristian Presura


1 - 8 din 8 rezultate
1.Statul paralel cu ştiinţa sau povestea pilelor Karpen Recent, Ministerul Cercetării a făcut o gafă. Încercând să provomeze rezultatele inventatorilor români la Salonul de Inventică de la Geneva, a emis un comunicat de presă ce face referire la „pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior”. Desigur, o astfel de frază nu trebuia să scape niciunui funcţionar de la minister, fie el ofiţer de presă, secretar sau portar. Este evident pentru oricine (trecut prin şcoală) că nimic nu poate genera energie la nesfârşit „fără a primi vreo intervenție din exterior”.
2.Gravitatia cuantica, testabila in laborator? Iubesc fizica atunci cand ma duce in lumi exotice. Alergand intre serviciu si casa, osciland intre un ecran de sticla si altul de plastic, am prea usor senzatia ca povestile lor formeaza intreaga lume. Galagia ascunde ganditorii care construiesc lumea de maine, tot asa cum zgomotul bataliilor mari ale istoriei a ascuns ganditorii ce au construit lumea noastra. Iar azi, cei mai avansati sunt cei care studiaza gravitatia cuantica.
3.Stiinta - subterfugiu si scapare pentru penali? Am facut un doctorat "pe bune"; acolo am invatat sa iubesc stiinta, si tot acolo am invatat ca, pentru a publica ceva respectabil, trebuie sa muncesti pe branci. Motivul este simplu: orice cercetator are ambitia de a descoperi ceva nou in lume, de a afla primul ceea ce nu stie nimeni. Acesta dorinta, numita trivial "curiozitate", este motorul principal al dezvoltarii cunoasterii, care la randul ei este factorul principal de progres material si spiritual al omenirii... Ceea ce vad insa in Romania, mai ales in ultimele zile, ma lasa perplex.
4.Fizica, copilul pierdut al filozofiei Husserl ne aduce aminte ca fizica (si stiinta, in general) s-a nascut in Renastere, ca o ramura a filozofiei. Pe atunci, filozofii duceau cu ei idealul antic al modului de existenta ¬filozofic¬. Husserl: ¬In temeiul unui platonism renascut, in Renastere, nu insemna ca trebuie sa te reconfigurezi doar pe tine insuti, ci intreaga lume universala¬. Rolul filozofului care studia stiinta (ca fizicianul), era acelasi: in agora! El era un indrumator al oamenilor, ca un fel de preot al ratiunii.
5.Unde gravitationale au fost confirmate. Si ce daca? Probabil ati auzit deja: interferometrele LIGO au masurat experimental unde gravitationale, sosite de la doua gauri negre care au fuzionat. Undele gravitationale sunt unduiri ale spatiului, asemanatoare valurilor care se formeaza pe suprafata unei ape. Ceea ce a detectat insa LIGO a fost, mai degraba, un tsunami!
6.Stiinta.info: Un nou element de circuit electric poate revolutiona arhitectura computerelor In afara de rezistenta, condensator si bobina, iata ca acum este readus la viata un alt element pasiv al circuitelor electrice: memristorul. Acesta poate revolutiona arhitectura noilor computere.
7.Stiinta.info: Detectia bolilor din simpla respiratie Boli ca astmul sau problemele renale pot fi detectate din aerul expirat de o persoana, masurand in acelasi timp multiplele componente moleculare ce sunt indicative pentru boala, ne arata un studiu stiintific publicat recent in revista Optics Express, care foloseste o tehnica inventata de un roman.
8.Stiinta este tot atat de personala ca si religia (de Cristian Presura) Religia este riscul asumat al adevarului ultim, iar stiinta este certitudinea pasilor marunti catre el. Vom discuta in continuareunele dintre aspectele care fac stiinta tot atat de personala ca si religia.


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă