Articole scrise de Cristian Felea


1 - 9 din 9 rezultate
1.Guvernul care da cu var pe lampa Aveam oricum și înainte ca PSD – ALDE să ajungă la guvernare destule probleme, dar măcar ajusesem în posesia unor repere accesibile de la nivelul omului simplu: apartenența la Europa tradusă în liberă circulație și accesul la piața muncii pe întreg teritoriul Uniunii, taxe relativ mici și un salariu minim ori mediu care creșteau ușor, dar previzibil, ajutoare sociale, câteva zeci de kilometri de autostradă inaugurați în fiecare an, dobânzi bancare în scădere și o inflație de care aproape uitasem, programul ”Prima Casă”, știri care se deschideau cu politicieni corupți în vizită la DNA, sau care erau vizitați în zori de procurori, manevre militare NATO și baze militare americane – pe scurt, o rutină ce ne lăsa să ne vedem liniștiți de ale noastre.
2.Coaliția de guvernare în marș impetuos pentru aservirea instituțiilor statului; ținta vizată: Curtea de Conturi În noiembrie 2017 o inițiativă legislativă privind ”modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi”, semnată de douăzeci și cinci de parlamentari ai PNL și cinci ai PSD, a fost depusă la Parlament și înregistrată sub numărul Pl-x 442/13.11.2017. Proiectul a trecut de Camera Deputaților în ultima decadă a lunii aprilie, moment în care opinia publică a putut să constate că proiectul legii inițiate de liberali a fost pentru parlamentarii coaliției PSD – ALDE o nesperată oportunitate, pe care au decis să o exploateze la maxim, în interesul propriei clientele politice.
3.Prin deșertul politicilor sociale din România ”Cine-mi va plăti pensia?” – vă sună cunoscută întrebarea? Ați mai auzit repetată fraza ”Nu mă ajung mamă cu banii, dau toată pensia pe medicamente și am datorii la întreținere pe care nu știu cum să le plătesc”? Sau, poate, ”… mai bine plec în Anglia sau în Germania să-mi caut de lucru. Aici ce să fac, să muncesc la negru? Sau pe minim? Ce să fac cu minimu′, că nu-mi ajunge?”. Dar ce ziceți de următoarea situație (reală): X, casnică, 50 de ani, rezidentă într-o zonă rurală din Bărăgan, rămâne văduvă...
4.Ce-i de ajuns e de ajuns: joaca de-a decizia politică trebuie să înceteze! Structurile de putere informală din principalul partid de guvernămând sunt asemeni cu ”Banda lui Möbius”, niciodată altfel, fără sfârșit și imposibil de orientat spre un alt scop decât propria propășire. Chiar dacă toți membri PSD s-ar umple de rușine pentru acțiunea liderilor lor, cerând ferm o schimbare, în BEx intră în acțiune ”Banda lui Möbius”, în virtutea unui reflex antrenat pe vremuri de școala de partid ”Ștefan Gheorghiu”, iar liderul ce are curaj să arunce cuvintele potrivite în mijlocul ”minionilor” înfierbântați își asigură loialitatea lor și dansul pe aceeași bandă fără sfârșit.
5.O guvernare curata? Macar eficienta si civic decenta Coalitia condusa de Liviu Dragnea (apud Florin Georgescu si Darius Valcov) si Calin Popescu Tariceanu (apud Dan Voiculescu si Daniel Chitoiu) au in program si o reformare a corpului administratiei publice, a legislatiei privind achizitiile publice, guvernanta corporativa sau lobby-ul. Toate cu scopul de a recentraliza statul si a-l politiza, iar cea care trebuia sa gestioneze intregul proces, din pozitia de vicepremier (daca nu s-a putut de premier) urma sa fie Sevil Shhaideh. Ei bine, in opinia mea, societatea civila ar trebui sa fie acum cel putin la fel de atenta...
6.Domnule Tudose avem nevoie de un manager profesionist, nu de un mercenar politic Dupa ce au beneficiat de o conjunctura favorabila care i-a adus la putere dupa alegerile din noiembrie 2016, o mana de politicieni PSD-ALDE si acolitii lor au decis ca pot sa bage adanc mana in bugetul tarii si sa cheltuiasca tot ce gasesc in visterie pentru propria propasire. Pentru ca scurgerea banilor catre clientela politica, via ministerul dezvoltarii regionale si administratiile locale controlate de baronetul aservit, sa nu fie de interes pentru popor, politicienii penali deveniti stapanii statului s-au gandit ca mai intai sa arunce maruntis poporului.
7.De ce ne judecam domnule? Pentru aur, monser! Proiectul minier propus de Gabriel Resources este, la acest moment, un exemplu tipic de afacere proasta in care este implicat statul roman. Asa cum evolueaza el de aproape doua decenii, proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana pune in fata autoritatilor o oglinda necrutatoare pentru toate slabiciunile, erorile, complicitatile si stupiditatile unor administratii care nu si-au servit tara ci propriile interese.
8.ANALIZA Orbirea temporară și orbirea permanentă sau manual de distrugere necontrolată Este o tragedie intr-un singur act. Un act abuziv. Sunt doar cativa actori: ANRE, ANRM, nou infiintata ACROPOMN (sunt sigur ca nu va suna cunoscut; nu-i nimic, lamurim totul imediat), SGG, ME si din nou ME, in fine Comisia pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor. Mize: controlul parghiilor de legiferare secundara si tertiara, contractarea de licente si acorduri in numele statului, controlul pietelor energetice si a operatiunilor economice pe uscat si pe mare. Intriga poate fi usor dedusa, iar eu as spune ca si deznodamantul poate fi anticipat. Dar sa lasam povestea sa se deruleze.
9.Mineri sacrificati pe altarul lacomiei si nepasarii La mina Lupeni accidentul colectiv produs in subteran, in lucrarile de pregatire pentru exploatarea unei felii in Panoul 7C, soldat cu decesul a doi mineri si ranirea unui al treilea, are cauze multiple. Ceea ce este comun insa in cazul tuturor accidentelor colective grave din subteranul minelor din Valea Jiului, inainte si dupa anul 1989, tine de raportarea la procedurile de asigurare a securitatii in munca, care au devenit victime ale cinismului, nepasarii si lacomiei.


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version