Articole scrise de Cristian Felea


1 - 18 din 18 rezultate
1.Fetele intunecate ale cinismului politic – incercarea de deturnare a protestului din 10 august ”Mi-a stat mintea-n loc!”; vi s-a întâmplat să simțiți uneori că sunteți efectiv copleșiți de tupeul și de încrâncenarea cu care vi se servesc furios argumente false și manipulatoare într-o discuție, încât pur și simplu, siderat de neverosimilul situației să simțiți că…vă stă mintea în loc, realmente? Argumentele raționale, adevărul, evidența, nimic nu mai are valoare. Pentru cel din fața ta doar argumentul său contează și doar concluziile sale pot avea valoare de adevăr, pe măsură ce persistă în efortul disuasiv, menit să-ți anuleze rațiunea și demnitatea, să te încovoaie, să-ți anuleze voința, valorile, credința.
2.Legea pensiilor nu trebuie să devină terenul de joacă al populismului ieftin Printr-o minune care, o spun din capul locului, nu are absolut nimic de-a face cu politicul, specialiștii ministerului au reușit să construiască o lege a pensiilor promițătoare, cu multe dispoziții coerente și țintind repararea unor inegalități; în fine, o lege a cărei aplicare ar aduce bugetul de pensii la o dimensiune (circa 12,99% din PIB, după estimarea mea) situată la media europeană. Pe de altă parte, am să remarc faptul că ministrul Lia Olguța Vasilescu, a cărei conduită ministerială și de om politic au fost până acum (ca să mă exprim elegant) o dezamăgire, și-ar putea repara o mare parte din erori susținând cu tărie noul proiect de lege, chiar și împotriva unora din liderii propriului partid (lucru de care mă îndoiesc).
3.Epica vânătoare a unui Audi înmatriculat în Suedia România, în timpul guvernării Adrian Năstase, într-un orășel oarecare din provincie: un Hummer galben înmatriculat în Statele Unite oprește în fața unei terase și din bolid coboară un individ mărunțel, bronzat și dat cu gel prin păr, tatuat și cu ochelari de soare, însoțit de o blondă foarte tânără, platinată și cu cel puțin un cap mai înaltă decât el. Trecătorii se opresc pentru o clipă să admire scena: Uite-l pe Lăcustă! S-a întors.
4.ANALIZA Soarta omului de lângă noi, indicator al sănătății societății românești Omul de lângă noi, pe care alegem de multe ori să-l excludem, să-l considerăm nefrecventabil, inutil sau de neglijat, este omul lipsit de șansă sau căruia i-a fost rezervată o soartă potrivnică. Acești oameni au pierdut controlul asupra vieții lor sociale, presupunând că l-au avut vreodată, iar pricinile pot fi multiple. În analiza de față am să tratez sumar câteva trăsături ale precarități sociale, și anume: (i) moduri (generice) în care devine persoana marginalizată în societatea românească; (ii) condițiile economice (iii) inadecvarea politicilor publice (iv) responsabilități individuale, dezvoltări comunitare și empatie socială.
5.Negocieri, concesii, trădări și o victimă: România. Codul Administrativ și ”tranzacționismul” clasei politice românești Pentru cei care încă nu știu, în actuala sesiune parlamentară extraordinară, mai precis luni, 9 iulie ac., este programat votul în Camera Deputaților pentru Codul Administrativ. În articolul ”Guvernul care dă cu var pe lampă” am mai abordat chestiunea modificărilor pe care le aduce Codul administrativ în beneficiul clientelei politice, aspecte pe care probabil le-a avut în vedere și Ludovic Orban atunci când a cerut parlamentarilor săi să nu voteze această lege: (Codul administrativ) ”repolitizează funcția publică, pentru că dă frâu liber politizării agresive a administrației și duce la îndepărtarea oricărui principiu corect care poate să stea la baza funcționării administrației publice în România”[4].
6.Tătucul deștept și poporul prostit; sfârșitul poveștii Am scris câteva articole pe tema planurilor pe care Liviu Dragnea și echipa sa de șoc, ce au luat în stăpânire PSD, le rezervă românilor. Dar de astăzi am decis – și mărturisesc acest lucru – să nu mai pomenesc numele lui Liviu Dragnea în niciunul din articolele pe care le voi mai scrie. Pentru că pur și simplu am constatat, asemeni multora din înțelepții lumii, că invocarea răului, fie și în scopul trezirii conștiințelor, nu face decât să-i confere putere. Iar Liviu Dragnea, în particular, s-a hrănit din contestarea sa permanentă, căpătând dimensiuni pe care nu cred că le-a visat vreodată.
7.”Accidentul” Liviu Dragnea se poate repeta oricând Partidele noastre politice, inclusiv PSD, înțeleg foarte bine că acest guvern condus de premierul V. V. Dăncilă, care nu a reușit să fie mai performant decât cea care-l conduce, este o mare primejdie pentru România, pentru stabilitatea sa economică și socială, dar preferă să continue să-l cauționeze pentru că este singura formulă care poate livra ceea ce majoritatea politicienilor așteaptă: accesul la resursele publice și protecția în fața legii penale.
8.Ori (voi) toți să muriți, ori (noi) toți să scăpăm! Sentințele instanței de trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul de corupție în care actualul președinte al Camerei Deputaților și, totodată, lider al Partidului Social Democrat a fost inculpat pentru că a instigat la abuz în serviciu și deturnarea fondurilor publice de la direcția locală Teleorman a ”Protecției Copilului”, au aruncat o parte din România în euforie și o altă parte a țării în neagră disperare.
9.Analiza: Politică și delicatețuri dâmbovițene Atunci când puțini se mai așteptau, alegerile parlamentare din toamna anului 2016 au acționat pentru mediul politic din România, să-i spunem post-băsist, asemeni hârtiei de turnesol: a dovedit cât de caustice erau toate scurgerile de ambiție și orgoliu ale unei clase politice care, în cea mai mare parte, căuta de ceva ani să redobândească calea (mai sigură a) restaurației, întoarcerea la matca (atât de caldă, de calmă a) democrației de fațadă înfățișată fără rest de CPUN-ul moșit de (zâmbetul lui) Ion Iliescu și inspirat de laboratorul de tehnologii politice de la Kremlin.
10.Guvernul care da cu var pe lampa Aveam oricum și înainte ca PSD – ALDE să ajungă la guvernare destule probleme, dar măcar ajusesem în posesia unor repere accesibile de la nivelul omului simplu: apartenența la Europa tradusă în liberă circulație și accesul la piața muncii pe întreg teritoriul Uniunii, taxe relativ mici și un salariu minim ori mediu care creșteau ușor, dar previzibil, ajutoare sociale, câteva zeci de kilometri de autostradă inaugurați în fiecare an, dobânzi bancare în scădere și o inflație de care aproape uitasem, programul ”Prima Casă”, știri care se deschideau cu politicieni corupți în vizită la DNA, sau care erau vizitați în zori de procurori, manevre militare NATO și baze militare americane – pe scurt, o rutină ce ne lăsa să ne vedem liniștiți de ale noastre.
11.Coaliția de guvernare în marș impetuos pentru aservirea instituțiilor statului; ținta vizată: Curtea de Conturi În noiembrie 2017 o inițiativă legislativă privind ”modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi”, semnată de douăzeci și cinci de parlamentari ai PNL și cinci ai PSD, a fost depusă la Parlament și înregistrată sub numărul Pl-x 442/13.11.2017. Proiectul a trecut de Camera Deputaților în ultima decadă a lunii aprilie, moment în care opinia publică a putut să constate că proiectul legii inițiate de liberali a fost pentru parlamentarii coaliției PSD – ALDE o nesperată oportunitate, pe care au decis să o exploateze la maxim, în interesul propriei clientele politice.
12.Prin deșertul politicilor sociale din România ”Cine-mi va plăti pensia?” – vă sună cunoscută întrebarea? Ați mai auzit repetată fraza ”Nu mă ajung mamă cu banii, dau toată pensia pe medicamente și am datorii la întreținere pe care nu știu cum să le plătesc”? Sau, poate, ”… mai bine plec în Anglia sau în Germania să-mi caut de lucru. Aici ce să fac, să muncesc la negru? Sau pe minim? Ce să fac cu minimu′, că nu-mi ajunge?”. Dar ce ziceți de următoarea situație (reală): X, casnică, 50 de ani, rezidentă într-o zonă rurală din Bărăgan, rămâne văduvă...
13.Ce-i de ajuns e de ajuns: joaca de-a decizia politică trebuie să înceteze! Structurile de putere informală din principalul partid de guvernămând sunt asemeni cu ”Banda lui Möbius”, niciodată altfel, fără sfârșit și imposibil de orientat spre un alt scop decât propria propășire. Chiar dacă toți membri PSD s-ar umple de rușine pentru acțiunea liderilor lor, cerând ferm o schimbare, în BEx intră în acțiune ”Banda lui Möbius”, în virtutea unui reflex antrenat pe vremuri de școala de partid ”Ștefan Gheorghiu”, iar liderul ce are curaj să arunce cuvintele potrivite în mijlocul ”minionilor” înfierbântați își asigură loialitatea lor și dansul pe aceeași bandă fără sfârșit.
14.O guvernare curata? Macar eficienta si civic decenta Coalitia condusa de Liviu Dragnea (apud Florin Georgescu si Darius Valcov) si Calin Popescu Tariceanu (apud Dan Voiculescu si Daniel Chitoiu) au in program si o reformare a corpului administratiei publice, a legislatiei privind achizitiile publice, guvernanta corporativa sau lobby-ul. Toate cu scopul de a recentraliza statul si a-l politiza, iar cea care trebuia sa gestioneze intregul proces, din pozitia de vicepremier (daca nu s-a putut de premier) urma sa fie Sevil Shhaideh. Ei bine, in opinia mea, societatea civila ar trebui sa fie acum cel putin la fel de atenta...
15.Domnule Tudose avem nevoie de un manager profesionist, nu de un mercenar politic Dupa ce au beneficiat de o conjunctura favorabila care i-a adus la putere dupa alegerile din noiembrie 2016, o mana de politicieni PSD-ALDE si acolitii lor au decis ca pot sa bage adanc mana in bugetul tarii si sa cheltuiasca tot ce gasesc in visterie pentru propria propasire. Pentru ca scurgerea banilor catre clientela politica, via ministerul dezvoltarii regionale si administratiile locale controlate de baronetul aservit, sa nu fie de interes pentru popor, politicienii penali deveniti stapanii statului s-au gandit ca mai intai sa arunce maruntis poporului.
16.De ce ne judecam domnule? Pentru aur, monser! Proiectul minier propus de Gabriel Resources este, la acest moment, un exemplu tipic de afacere proasta in care este implicat statul roman. Asa cum evolueaza el de aproape doua decenii, proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana pune in fata autoritatilor o oglinda necrutatoare pentru toate slabiciunile, erorile, complicitatile si stupiditatile unor administratii care nu si-au servit tara ci propriile interese.
17.ANALIZA Orbirea temporară și orbirea permanentă sau manual de distrugere necontrolată Este o tragedie intr-un singur act. Un act abuziv. Sunt doar cativa actori: ANRE, ANRM, nou infiintata ACROPOMN (sunt sigur ca nu va suna cunoscut; nu-i nimic, lamurim totul imediat), SGG, ME si din nou ME, in fine Comisia pentru Industrii si Servicii de la Camera Deputatilor. Mize: controlul parghiilor de legiferare secundara si tertiara, contractarea de licente si acorduri in numele statului, controlul pietelor energetice si a operatiunilor economice pe uscat si pe mare. Intriga poate fi usor dedusa, iar eu as spune ca si deznodamantul poate fi anticipat. Dar sa lasam povestea sa se deruleze.
18.Mineri sacrificati pe altarul lacomiei si nepasarii La mina Lupeni accidentul colectiv produs in subteran, in lucrarile de pregatire pentru exploatarea unei felii in Panoul 7C, soldat cu decesul a doi mineri si ranirea unui al treilea, are cauze multiple. Ceea ce este comun insa in cazul tuturor accidentelor colective grave din subteranul minelor din Valea Jiului, inainte si dupa anul 1989, tine de raportarea la procedurile de asigurare a securitatii in munca, care au devenit victime ale cinismului, nepasarii si lacomiei.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version