Articole scrise de Claudia Pirvoiu


1 - 30 din 250 rezultate
1.Klaus Leiders, cetateanul german care a lucrat in Coreea de Nord, China si Rusia, si-a inceput activitatea de director la CE Oltenia Klaus Leiders, cetateanul german care a lucrat in domeniul minier in tari ca Rusia, Coreea de Nord si Rusia, si-a inceput de luni, 22 august 2016, activitatea de director in cadrul Complexului Energetic Oltenia, relateaza presa gorjeana, informatia fiind confirmata pentru HotNews.ro de reprezentanti ai Ministerului Energiei. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul companiei, Leiders detine o firma in Germania prin care ofera servicii in domeniul minier, avand in derulare un contract in Federatia Rusa. CV-ul arata ca a lucrat si in Romania pentru proiecte din domeniul aurului, insa nu precizeaza care sunt acestea. Leiders ar fi trebuit sa-si inceapa activitatea pe 6 august, insa a venit cu doua saptamani mai tarziu.
2.Electrica, despre cazul tranzactiilor cu certificate verzi: In acest moment este in desfasurare un audit extern/ Analizam posibilitatea de eliminare a conflictelor de interese In acest moment este in desfasurare un audit extern care analizeaza tranzactiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare in intervalul aprilie- mai 2016, se arata intr-un comunicat al Electrica. Acesta mai precizeaza ca s-au identificat potentiale conflicte de interese existente inainte de adoptarea unui cod de etica. In aceste conditii, Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile. Reamintim ca HotNews.ro a prezentat vineri, in exclusivitate, continutul unui raport realizat de Consiliul de Administratie al Electrica Furnizare, care arata ca tranzactiile cu certificate verzi ridica probleme de legalitate. De asemenea, mai arata ca la conducerea companiei se afla familii intregi: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita.
3.Exclusiv Raport al CA de la Electrica Furnizare, despre achizitiile neobisnuite de certificate verzi: Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara, ceea ce este ilegal Achizitiile ciudate de certificate verzi facute de Electrica Furnizare au starnit discutii pe piata cu privire la aspectele etice ale tranzactiilor, se arata intr-un raport din iunie al Consiliului de Administratie al companiei, document obtinut de HotNews.ro. Documentul mai ridica si problema legalitatii tranzactiilor. In raport se precizeaza ca directoratul nu a informat Cosiliul de Administratie in niciun fel asupra acestor tranzactii. De asemenea, la conducerea companiei se afla familii intregi: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a cumparat,  in lunile aprilie-mai, 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.
4.Nota a corpului de control al Ministerului Energiei: ANI a fost sesizata asupra unui posibil conflict de interese in care s-ar afla Bogdan Stanescu, seful directiei Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie Agentia Nationala de Integritate a fost sesizata asupra unui posibil conflict de interese in care s-ar afla Bogdan Stanescu, directorul general al Directiei Generale Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie- DGPAPSE Bogdan Stanescu, potrivit unei note realizate de Corpul de Control al Ministerului Energiei. Bogdan Stanescu este seful DGPAPSE, directie care gestioneaza participatiile statului in companiile energetice de stat, in timp ce ocupa si functia de administrator special al Oltchim, societate aflata in insolventa. Companii precum Oil Terminal sunt creditoare ale Oltchim. Reamintim ca Bogdan Stanescu este unul dintre consilierii viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu si este cunoscut pentru numarul foarte mare de functii in institutii de stat.
5.UPDATE Cum a primit Bogdan Stanescu, consilierul lui Bogdan Olteanu, peste 25 de functii din partea statului Unul dintre consilierii viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu este Nicolae Bogdan Stanescu (41 de ani), cunoscut pentru numarul mare de functii in institutii de stat. Recent, Jurnalul scria ca incaseaza nu mai putin de 12 salarii de la stat. Pe langa faptul ca este consilierul lui Olteanu, cu un salariu tinut secret, este seful unui departament important din Ministerul Energiei si multe alte functii la companii de stat, printre care Oltchim, Nuclearelectrica, Oil Terminal si Complexul Energetic Hunedoara. CV-ul sau este plin de actuale si foste functii in institutii de stat. Dar nu figureaza doar cu functii in institutii de stat. A lucrat si cateva zile ca avocat in biroul de avocatura SCPA "Gorghiu, Pop si Asociatii", adica cel in care asociat a fost Alina Gorghiu. Mai precis, intre 29 mai 2010 si 2 iunie 2010.
6.Drept la replica Oil Terminal: Prelungirea mandatului directorului general a fost in baza legislatiei in vigoare, pana la alegerea unui Director General conform OUG 109/2011, dar nu mai tarziu de 4 ani Compania Oil Terminal a transmis un drept la replica HotNews.ro in urma articolului "Un actionar al Oil Terminal acuza nereguli si abuzuri in cadrul companiei: A fost blocata completarea convocatorului AGA la Oil Terminal Constanta, pentru a fi acoperite fraudele". Oil Terminal respinge acuzatiile actionarului minoritar Broadhurst Investments Ltd, publicate chiar intr-un document public oficial al companiei si transmis BVB. In dreptul la replica se arata ca mandatul directorului general a fost prelungit pana la alegerea unui director, in baza legislatiei privind guvernanta corporativa, pe o perioada de maxim 4 ani, exact atat cat ar dura si un mandat plin.  Vezi in text dreptul la replica.
7.Directoratul Complexului Energetic Oltenia, somat sa-si dea demisia- Surse Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a cerut membrilor Directoratului companiei, in cadrul unei sedinte desfasurate miercuri, sa-si prezinte demisiile. In caz contrar, la urmatoarea sedinta vor fi demisi, urmand sa fie numit un nou Directorat, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul companiei. Acestia sunt acuzati de o serie de nereguli, potrivit surselor citate. Interesant este ca vizat ar fi si Klaus Leiders, abia numit director in companie de catre Consiliul de Supraveghere, si care ar fi trebuit sa-si preia mandatul incepand cu 6 august. Aceasta miscare este facuta la doar cateva zile dupa ce unul dintre membrii CS, Valeriu Ivan, si-a prezentat demisia.
8.Un actionar al Oil Terminal acuza nereguli si abuzuri in cadrul companiei: A fost blocata completarea convocatorului AGA la Oil Terminal Constanta, pentru a fi acoperite fraudele Reprezentantul unui actionar minoritar al Oil Terminal, Broadhurst Investments Ltd, acuza Consiliul de Administratie al societatii de blocarea abuziva a completarii convocatorului unei sedinte AGA, cu scopul de a acoperi unele nereguli din companie. "In calitate de avertizor de integritate am semnalat aceste fraude Ministrului Economiei si ASF insa fara sa primesc vreun raspuns", a spus pentru HotNews.ro, Dan Barbulescu, reprezentantul administrator in CA al Oil Terminal. Acesta a cerut pornirea actiunii in raspundere impotriva directorului general si a administratorilor societatii pentru mai multe actiuni considerate ilegale: manipularea pietei de capital, achizitii publice fara respectarea legislatiei in domeniu, subevaluarea terenurilor societatii etc. Acuzatiile sunt indreptate in primul rand asupra administratorului Bogdan Stanescu si directorului general Viorel Ciutureanu, ambii membri PNL.
9.Statul roman a piedut procesul de la Paris cu ENEL, cu miza de peste 1 miliard de euro. Statul roman va trebui sa plateasca si 1,5 milioane euro cheltuieli de judecata Statul roman, prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie, a pierdut procesul cu ENEL de la Curtea de Arbitraj de la Paris, potrivit unor surse din domeniu. Reamintim ca statul roman se judeca, la Curtea de Arbitraj de la Paris, cu ENEL, pentru a recupera prejudicii produse in urma privatizarii Electrica Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro (800 de milioane de euro plus dobanzi de peste 400 de milioane de euro). Si nu doar ca a pierdut si nu a obtinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul roman a fost obligat in instanta sa plateasca si cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro. UPDATE ENEL confirma printr-un comunicat de presa ca a castigat procesul de la Paris.
10.Transgaz a incheiat acorduri de interconectare cu operatorul bulgar Bulgartransgaz si cu cel ucrainean Ukrtransgaz, pe conducta utilizata pana acum doar de Gazprom Transgaz a incheiat in cursul acestei luni acordul de interconectare aferent punctului Negru Voda 1 cu operatorul sistemului bulgar (Bulgartransgaz) cat si acordul de interconectare aferent punctului Isaccea 1 cu operatorul sistemului ucrainean (Ukrtransgaz), informeaza compania. Ambele puncte reprezinta puncte de interconectare transfrontaliera aferente conductei Tranzit 1 (Isaccea- Negru Voda), care pana in prezent a fost rezervata exclusiv de catre Gazprom, fapt care contravine legislatiei comunitare. Romania este obligata, practic, sa permita si altor companii sa aiba acces la conductele de tranzit al gazelor pe teritorul Romaniei.
11.Exclusiv Tranzactie neobisnuita a Electrica Furnizare: A cumparat un volum urias de certificate verzi, de la un singur grup de firme, cu livrare pana in 2019, de pe o piata aflata in suferinta Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand grupului portughez: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi si in conditiile in care se anunta reducerea cotei obligatorii a acestora. La solicitarea HotNews.ro, Electrica Furnizare a oferit un raspuns contradictoriu, si anume ca aceste contracte asigura "o diminuare a efortului tranzactionarii multiple si gestionarii unui numar prea mare de contracte de achizitie de certificate verzi".
12.Ministerul Economiei: Curtea Europeana de Justitie a decis ca Romania a incalcat dreptul UE, prin neluarea unor masuri pentru prevenirea poluarii de la Moldova Noua Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat, in urma cu putin timp, o hotarare prin care constata ca Romania a incalcat dreptul UE, prin neluarea masurilor necesare in scopul prevenirii poluarii cu praf de pe suprafata iazului Bosneag-extindere, aflat in proprietatea privata a statului si in administrarea SC Moldomin SA Moldova Noua, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, in acest moment nu se aplica sanctiuni pecuniare. In 2014, Comisia Europeana a introdus o actiune in justitie impotriva Romaniei pentru incalcarea legislatiei UE privind deseurile miniere in cazul unui iaz de decatare al Moldomin de la Moldova Noua.
13.Cuprumin are un nou Consiliu de Administratie: printre membri se afla Remus Vulpescu, fost sef al OPSPI, si Radu Cosarca, director de comunicare al ENEL Adunarea Generala a Actionarilor Cuprumin a ales luni, 18 iulie, cinci noi membri in Consiliul de Administratie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Printre cei cinci membri se afla Remus Vulpescu, fost sef al Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si fost administrator special si membru in consiliul de supraveghere al Hidroelectrica. Un alt membru este Radu-Calin Cosarca, actual director comunicare la ENEL Romania.
14.Complexul Energetic Oltenia are un nou membru in directorat: un cetatean german, care lucreaza in Rusia si care a avut activitati in Coreea de Nord, China si Kargazstan Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a numit in data de 15 iulie un nou membru in directorat, anunta comania printr-un comunicat transmis luni. Noul membru se numeste Klaus Leiders, insa, desi a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ, CV-ul acestuia nu este disponibil nicaieri in mod oficial. Insa, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, Leiders Klaus este cetatean german, detine o firma in Germania prin care ofera servicii de inginerie, iar din 2013 lucreaza pentru o companie miniera din Rusia. In anii trecuti a lucrat in domeniul minier in mai multe tari, printre care si Coreea de Nord si China, dar si in Romania pentru o firma de materiale de constructii din Ploiesti si ca manageri in proiecte in domeniul aurului si cuprului.
15.​Interviu Video Victor Grigorescu, ministrul energiei: Nu stiu daca nu se listeaza anul acesta Hidroelectrica. Listarea nu trebuie sa stea la bunul plac al cuiva/ CE Oltenia, ELCEN, CONPET si Romgaz vor fi incluse in strategia anticoruptie "Exista toate premisele pentru a avea in toamna un document consolidat" al noii strategii energetice, urmand sa fie facute pana atunci cateva teste de stres pe cateva subsectoare, a declarat Victor Grigorescu, ministrul energiei, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, unul dintre sectoarele de interes va fi cel nuclear. De altfel, se ia in calcul ca pe teritoriul Romaniei sa fie dezvoltat un reactor de generatia IV, racit cu plumb, prin proiectul demonstrativ Alfred. Grigorescu a mai anuntat ca Romgaz va demara un proiect de modernizare a centralei energetice Iernut. Legat de Romgaz, a mai spus ca este nemultumit de faptul ca se afla in functii de conducere persoane implicate in dosarul de subminare a economiei Romgaz-InterAgro. Ministrul a mai spus ca au fost alese patru companii care sa faca parte dintr-un proiect, sub egida noii strategii nationale anticoruptie: Complexul Energetic Oltenia, ELCEN, CONPET si Romgaz.
16.VIDEO EXCLUSIV Ministrul energiei, Victor Grigorescu: Am selectat compania SAPE pentru a infiinta fondul de investitii cu Rompetrol Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), societate desprinsa din Electrica, se va ocupa de infiintarea fondului de investitii alaturi de Rompetrol, asa cum prevede celebrul memorandum semnat in 2013, a anuntat Victor Grigorescu, ministrul energiei, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Memorandumul prevede investitii de 1 miliard de dolari. Ministrul sustine ca a anuntat grupul Rompetrol (actualul KMG International) despre decizia privind SAPE, desemnarea unei companii fiind o etapa in indeplinirea obligatiilor statului roman prevazute in memorandum. Reprezentantii KMG International au acuzat, recent, ca partea romana "nu indeplineste promisiunile sale", amenintand ca pleaca din tara. Reamintim ca memorandumul din 2013 se afla in atentia procurorilor DNA. Vezi declaratiile ministrului. Precizam ca acestea sunt doar o parte dintr-un amplu interviu pe teme energetice, pe care il vom difuza in curand.
17.​Exclusiv De ce a cazut reteaua electrica in judetele Valcea si Arges pe 1 iunie. PLUS Cum a distrus o furtuna mai multi stalpi, cu tot cu fundatii, in judetul Mures O avarie puternica asupra retelei electrice a lasat, pe 1 iunie, fara energie judetele Valcea si Arges, fapt fara precedent din 1977, cand tot sistemul energetic national a cazut. Cauzele avariei au ramas sub semnul intrebarii. La solicitarea HotNews.ro, Transelectrica a spus ca exista un raport preliminar, partial, care a fost trimis la Parlament, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei si ANRE. La raportul final inca se lucreaza. Insa, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, ar exista un intreg lant de cauze, totul culminand cu defectarea unui intrerupator din celula LEA 220 Aref in statia 400/220/110 kv Bradu. Vezi in text amanunte.
18.Laurentiu Ciurel povesteste cum au pus presiune parlamentarii si sindicatele din Gorj pentru aprobarea unei legi in favoarea CE Oltenia: Au filmat deputatii care se mai codeau Camera Deputatilor, camera decizionala, a aprobat, in ultima saptamana din sesiunea parlamentara, mai multe modificari la Legea energiei 123/2012, astfel incat sa fie favorizat Complexul Energetic Oltenia, fapt care nemultumeste alti actori de pe piata. Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, spune, intr-o intervenie la Radio Infinit, ca meritul aprobarii acelor amendamente apartine unor parlamentari de Gorj si unor sindicalisti, care au pus "presiune continua". Sindicalistii s-au dus chiar in Parlament pentru a vota "deputatii care se mai codeau, ca sa poate sa arate, apoi, ca s-au opus". Printre parlamentarii de Gorj, care "s-au luptat" se afla Victor Ponta (PSD), Mihnea Costoiu (PSD) si Dian Popescu (ALDE). Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) arata ca modificarile legii pot aduce grave prejudicii pietei energiei.
19.Nuclearelectrica a incheiat un nou contract cu firma canadiana Cameco pentru import de uraniu Firma canadiana Cameco a fost desemnata din nou castigatoare a unui contract cu Nuclearectrica, pentru livrarea a 120 de tone de uraniu, sub forma de pulbere sinterizabila de UO2, a anuntat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearectrica, intr-o conferinta de presa. In cadrul procedurii a participat si Compania Nationala a Uraniului (CNU), insa Cameco a avut pretul cel mai mic. Lulache sustine ca are acceptul Cameco sa spuna si pretul: 429,47 lei/kg (echivalent in lei al pretului in dolari). Intrebata care a fost pretul din contractul anterior cu firma canadiana, Lulache a raspuns ca 495 lei/kg, ceea ce inseamna ca a fost mai mare decat cel la care a livrat CNU din aprilie 2014 pana in noiembrie 2015. Relatiile contractuale dintre Nuclearectrica si Cameco sunt mai vechi.
20.​Interviu Video cu ministrul Cristian Ghinea si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei premierului, despre debirocratizare: Exista cazuri ingrozitoare, in care institutiile sunt santajate de firme IT pentru a avea acces la propriile baze de date Institutiile publice din Romania nu au posibilitatea fizica de a interconecta bazele de date intre ele si, astfel, cetatenii au fost trasnformati in "carausi de informatii" dintr-un loc in altul. "Fiecare institutie a facut contractele de IT, fara sa se gandeasca cum sa se lege de altele. Fiecare este o insula", au devaluit, in cadrul unui interviu pentru HotNews, Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei premierului. O alta problema este ca institutiile nici nu au acces la propriile baze de date, fiind santajate de catre firmele IT. Santajeaza "pentru a obtine un nou contract de mentenanta", a spus Ghinea. Urmareste interviul pentru a vedea ce masuri va lua Guvernul pentru ca institutiile sa poata avea acces la propriile baze de date si pentru a le putea interconecta. Vezi si cat de dificila a fost debirocratizarea.
21.Cristian Ghinea: Comisia Europeana a constatat nereguli la achizitiile catorva firme de IT, printre care Asesoft, Siveco si UTI/ Ar trebui un sistem de "black listing" pentru firmele care au atras corectii si pierderi la stat Comisia Europeana a constatat, in urma unui audit inceput in decembrie 2014, nereguli la achizitiile unor firme de IT, printre care Asesoft, Siveco si UTI, a declarat ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea, in cadrul unei intalniri online cu cititorii Hotnews.ro, desfasurate joi. "A rezultat, de pilda, ca Asesoft a beneficat de tratament preferential ca ofertant. S-a aplicat o corectie de 25%. Adica Romania a acceptat o taiere de un sfert, bani platiti deja de la buget", a spus Ghinea, raspunzand la intrebarea unui cititor. Ministrul a precizat ca investigheaza de ce Ministerul Fondurilor Europene nu "a cerut banii inapoi de la Ghita si altii", cautand in acelasi timp solutii pentru realizarea unui "sistem de black listing pentru firmele care au atras corectii si pierderi pentru stat".  De asemenea, firmele care au adus Romania in situatia de a plati corectii, sa nu mai participe la licitatii un numar de ani, a mai spus Ghinea.
22.Ministrul Cristian Ghinea si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei prim-ministrului, au discutat online cu cititorii despre masurile de debirocratizare Guvernul a reusit, marti, sa aprobe mult asteptatul pachet de masuri privind debirocratizarea, un pachet legislativ fara precedent in Romania. Teoretic, de acum, ar trebui eliminate numeroasele drumuri intre ghisee, pe care le fac cetatenii pentru depunerea si inregistrarea a tot felul de documente. Cat de dificila va fi implementarea acestor masuri? Cum vor reusi institutiile publice, obisnuite zeci de ani cu birocratia, sa se adapteze noilor cerinte? Ce masuri de debirocratizare ar putea fi luate si pentru mediul de afaceri? La aceste intrebari si la multe altele au raspuns Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene si initiator al "Comisiei de taiat hartii", si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei prim-ministrului.
23.Anca Alexandrescu, fosta sefa pe probleme de comunicare in Guvernul Ponta, a fost numita director PR in cadrul KMG Rompetrol Anca Alexandrescu, fost consilier de stat pentru Guvernul Ponta, este noul director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol, se arata intr-un anunt al companiei transmis miercuri catre angajati, obtinut de HotNews.ro. Anca Alexandrescu a mai lucrat pe postul de consilier de comunicare al fostului premier Adrian Nastase, dar si al fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu. Reamintim ca ambele guverne pe care le-a reprezentat, atat Nastase, cat si Ponta, au ajutat Rompetrol Group sa scape de datoria de 600 de milioane de dolari catre statul roman. UPDATE KMG International anunta printr-un comunicat ca Anca Alexandrescu a fost numita in functia de Director Comunicare si Relatii Publice pentru toate activitatile si operatiunile desfasurate de Grup in cele 11 tari.
24.Ministerul Energiei a decis mentinerea preturilor la gaze. Calendarul de liberalizare va fi suspendat timp de noua luni Calendarul de liberalizare a preturilor la gaze se suspenda timp de noua luni, pe perioada 1 iulie 2016-31 martie 2017, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului energiei. Astfel, pretul gazelor din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica va ramane la nivelul de 60 lei/MWh, cat este in prezent. Daca s-ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar fi crescut la 66 lei/MWh, la 1 iulie 2016.
25.Exclusiv Cum vrea Transelectrica sa internalizeze activitatea de mentenanta de la SMART SA Transelectrica intentioneaza sa internalizeze activitatile de mentenanta minora (n.red. principala activitate) a societatii SMART SA, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro. Potrivit acestuia, saptamana trecuta, directoratul Transelectrica, reprezentantii Dispeceratului Energetic National, ai dispecerilor teritoriali si ai sucursalelor de transport au decis constituirea unui grup de lucru care sa analizeze modul in care ar urma sa fie efectuata internalizarea. SMART este o filiala a Transelectrica, cu o miza extrem de importanta, avand in vedere ca gestioneaza mentenanta retelei de transport a energiei electrice. Insa, in ultimii ani, Transelectrica nu a reusit sa indeplineasca planurile de mentenanta.
26.Exclusiv Cum a ajuns Transgaz sa atribuie un contract controversat unei firme poloneze, in cadrul proiectului european BRUA Compania de transport gaz Transgaz a atribuit, recent, un contract in valoare de 1,47 milioane de euro, firmei poloneze Gornicze Biuro Projektow Pangaz, pentru proiectarea a trei statii de comprimare pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria). Insa, modul in care a fost atribuit contractul ridica mari semne de intrebare. In primul rand, pretul de atribuire a fost mult sub valoarea estimata, existand suspiciuni ca nu poate acoperi o serie de cheltuieli. Apoi, este pusa la indoiala capacitatea tehnica si profesionala a firmei poloneze. Surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca, recent, la scurt timp dupa atribuirea contractului, o echipa Transgaz a efectuat o inspectie la sediul firmei din Polonia, unde a descoperit o serie de probleme. In aceste conditii si avand in vedere importanta proiectului BRUA, sunt de neinteles motivele atribuirii contractului firmei Pangaz. Vezi in text intreaga poveste.
27.Transelectrica: Furtunile au doborat mai multi stalpi din reteaua de transport a energiei electrice in judetul Mures. Cum s-a ajuns in aceasta situatie Transelectrica a anuntat marti ca in data de 19 iunie 2016, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune au cazut la pamant. Inainte de acest anunt, pe pagina de Facebook a Energy For Romania au fost postate mai multe poze cu stalpii cazuti. (Vezi FOTO atasat). Surse din domeniul energetic au declarat pentru HotNews.ro ca, in mod normal, acesti stalpi nu ar fi trebuit sa se prabuseasca, insa s-a ajuns intr-o asemenea situatie din cauza lipsei investitiilor adecvate, reteaua fiind veche de peste 40 de ani. Vezi ce arata si un document obtinut de HotNews.ro.
28.EXCLUSIV Cum a ajuns infrastructura de dispecerizare a sistemului energetic national intr-o stare critica si de ce a taraganat Transelectrica inlocuirea acesteia Infrastructura de dispecerizare a Transelectrica (EMS/ SCADA) a ajuns intr-o stare critica, de uzura morala si tehnica avansata. Practic, sistemul se afla la limita de functionalitate, riscul aparitiei unei defectiuni majore fiind foarte ridicat in orice moment. Aceasta in conditiile in care este inclus in categoria infrastructurilor critice de importanta nationala, de buna sa functionare depinzand starea sistemului energetic national. Toate aceste aspecte sunt mentionate in documente ale Transelectrica, obtinute de HotNews.ro. Desi situatia este cunoscuta de mai multi ani, Transelectrica nu a facut niciun demers pentru inlocuirea sistemului cu altul modern si performant. Vezi ce explicatii ofera Transelectrica la solicitarea HotNews.ro.
29.Romgaz a incheiat noi acorduri petroliere in locul celor expirate in ultimii 12 ani. Acordurile trebuie aprobate si de Guvern Romgaz a anuntat ca a incheiat, pe 9 iunie, cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), noi acorduri petroliere in locul celor expirate in ultimii 12 ani. "Acordurile semnate vor fi supuse ratificarii Guvernului Romaniei. Avem toata increderea ca membrii guvernului si Guvernul Romaniei in ansamblul sau vor sprijini acest demers, care contribuie, de altfel, la realizarea securitatii energetice a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Romgaz. HotNews.ro a atras atentia, recent, ca Romgaz functioneaza, de mai multi ani, cu jumatate din acordurile petroliere expirate.
30.ANRE reduce tarifele Transelectrica: scaderile vor fi cu 10,8% la transport si cu 6,3% la serviciile de sistem Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa reduca tariful mediu pentru transportul energiei electrice cu 10,8% la 18,7 lei/MWh, pentru perioada iulie 2016-30 iunie 2017. De asemenea, tariful pentru serviciul de sistem va fi redus de 12,88 lei/MWh, ceea ce inseamna o scadere de 6,3%, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Transelectrica a cerut tarife mai mari de atat, insa ANRE nu le-a acceptat in urma analizarii costurilor justificate cu prestarea serviciilor de transport si sistem.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri