Articole scrise de Claudia Pirvoiu


1 - 30 din 3807 rezultate
1.Transgaz rămâne cu banii de investiții / Acționarii exceptează compania de la distribuirea a 90% din profit Acționarii Transgaz, în frunte cu Secretariatul General al Guvernului, au aprobat în ședința de luni distribuirea unei cote de 50% la repartizarea profitului de anul trecut, sub formă de dividende. Practic a fost menținută decizia luată în luna martie de către acționari. În luna mai, Guvernul a decis, însă, ca societățile cu capital majoritar de stat să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende. Consiliul de Administrație al Transgaz a arătat că în astfel de condiții, ar fi compromise investiții strategice.
2.Scandalul documentului cu antet de la Palatul Victoria: Patru întrebări către Guvern rămase fără răspuns În scandalul punctajului de comunicare trimis către liderii PNL, cu antetul Guvernului, au rămas multe întrebări fără răspunsuri. Premierul Florin Cîțu nu pare deloc dornic să lămurească problema, chiar dacă este vorba despre folosirea unor resurse ale statului în interes de partid, iar biroul de presă al Guvernului nu răspunde la solicitările jurnaliștilor, aștepând, probabil, ca scandalul să se stingă de la sine. HotNews.ro a transmis câteva întrebări Guvernului, după ce în prealabil a purtat o discuție cu autoarea documentului, Mioara Costin, consilier de stat, încercând să obțină chiar de la ea răspunsurile.
3.Noile ambiții ale Comisiei Europene: Taxe verzi pe produsele energetice poluante, ceea ce înseamnă scumpiri masive, inclusiv la încălzire / Cotă și mai mare de energie regenerabilă Planurile Comisiei Europene în ceea ce privește tranziția verde au fost schimbate, fiind propuse miercuri ținte și mai dure decât până acum. De exemplu, vrea ca 40% din energie să fie produsă din surse regenerabile până în 2030. Ținta de până acum era de 32%. Pentru România nu este o veste tocmai bună, având în vedere că și vechiul obiectiv era greu de atins, motiv pentru care își asuma o țintă de doar 30,7% până în 2030. Acum va fi obligată să revizuiască mult în sus această cifră. Noile ambiții ale Comisiei Europene se vor resimți puternic și la nivelul buzunarelor fiecărui cetățean, în condițiile în care sunt plănuite taxe pe produse energetice care nu sunt verzi. Altfel spus, produse precum centralele de apartament vor fi taxate.
4.Unitatea 2 de la Cernavodă a fost reconectată la sistem / A avut loc o avarie după nici o lună de la lucrările de mentenanță Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic National în seara zilei de 12 iulie. Unitatea se deconectase automat de la sistem pe 10 iulie, în urma unei avarii, în ciuda faptului că nu au trecut decât trei săptămâni de la programul de mentenanță.
5.Transelectrica: A fost demis și Directoratul, după Consiliul de Supraveghere / Oamenii numiți în guvernarea Orban, cu mandat de 4 ani, au fost înlocuiți cu interimari Prima decizie importantă a noul Consiliu de Supraveghere de la Transelectrica, la doar trei zile de la numire, a fost demiterea Directoratului companiei. Practic, un Consiliu de Supraveghere interimar a revocat, vineri, membrii Directoratului, care fuseseră numiți în noiembrie 2020 și aveau mandat până în noiembrie 2024. De altfel, potrivit unor surse din domeniu, aceasta a fost intenția principală a Secretariatului General al Guvernului, în calitate de acționar majoritar: să înlocuiască membrii Consiliului de Supraveghere, numiți anul trecut în guvernarea Orban, chiar dacă aceștia aveau mandat de 4 ani, pentru a schimba și Directoratul.
6.Gazele din Marea Neagră, noi întârzieri / Legea Offshore mai are de așteptat cel puțin până la toamnă Actualul Guvern, la fel ca cel de anul trecut, are printre priorități elaborarea și adoptarea Legii Offshore, de care depind investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Însă, de la prioritate trecută pe hârtie până la aprobarea legii este cale foarte lungă. Nu există nici măcar în stadiul de proiect, chiar dacă timpul începe să devină cel mai mare dușman pentru gazele din Marea Neagră. Acum, Legea Offshore depinde de succesul preluării de către Romgaz a participației pe care Exxon o deține în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. La sfârșitul săptămânii trecute, Romgaz și ExxonMobil au semnat un acord de exclusivitate privind negocierea tranzacției pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie.
7.SGG a demis Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, numit în guvernarea Orban / Compania va trebui să plătească despăgubiri celor revocați Secretariatul General al Guvernului a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Hotărârea a fost luată în ședința AGA de marți. Practic, șapte membri CS care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile până la data de 22 octombrie 2021. Însă, pentru persoanele revocate, Transelectrica va trebui să plătească depăgubiri, conform contractelor de mandat. Reamintim că secretarul general al Guvernului este Tiberiu Horațiu Gorun, un apropiat al premierul Florin Cîțu. Cei revocați au fost numiți în guvernarea Orban.
8.VIDEO Cum se pregătește România pentru o piață a hidrogenului verde? Secretar de stat: Inserția hidrogenului în conductele de gaze se va realiza până la un nivel de 10% / Președintele Asociației Energia Inteligentă: Înseamnă că se acceptă ca oamenii să plătească mai mult pentru gazul natural ​Ministerul Energiei își asumă că poate fi fezabilă inserția hidrogenului în rețelele de gaze până la un nivel de 10%, lucru prevăzut și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), a afirmat secretarul de stat Dan Drăgan în cadrul unei dezbateri HotNews.ro LIVE. Prezent la dezbatere, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a spus că în acest fel Ministerul Energiei acceptă faptul că facturile la gaze vor crește.
9.VIDEO Vor fi taxate centralele de apartament? Dan Drăgan: La nivelul Comisiei Europene sunt dezbateri în această privință, dar nu cred că este o direcție deja conturată La nivelul Comisiei Europene există o abordare prin care se dorește ca toți poluatorii să plătească, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei întâlniri HotNews LIVE, întrebat despre posibilitatea ca centralele de apartament să fie taxate pentru emisiile de CO2. "La nivelul Comisiei sunt dezbateri în această privință, dar nu cred că este o direcție deja conturată", a mai spus Dan Drăgan. Acesta a precizat că se va avea în vedere, probabil, ca taxa pe CO2 să se regăsească și pe partea de transporturi.
10.Interzicerea cumulului pensiei cu salariul ar putea fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare, după o tărăgănare de aproape 3 luni / Scad șansele pentru a fi adoptată în actuala sesiune parlamentară Premierul Florin Cîțu susține că legea prin care se intezice cumulul pensiei cu salariul va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare. Cîțu afirmă că din ce știe "nu s-a modificat nimic față de varianta pe care am văzut-o". Aprobarea legii a fost tărăgănată în așa fel încât au scăzut șansele pentru adoptarea ei de către Parlament în actuala sesiune parlamentară, care se încheie la finalul lunii iunie. Astfel, persoane cu funcții înalte pot primi în continuare și pensii speciale, și salarii de la stat, în același timp. Legea mai prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani.
11.Liberalizarea în energie: Consumatorii casnici care nu au trecut pe piața liberă vor plăti cu circa 5% mai mult de la 1 iulie Prețul energiei va crește de la 1 iulie pentru consumatorii casnici care nu au încheiat un contract pe piața liberă, cu același furnizor sau cu altul, preferând să rămână în regim de serviciu universal, potrivit estimărilor făcute de Asociația Energia Inteligentă. Aceasta consideră că vor urma două etape de majorare a facturilor pentru acești consumatori: una la 1 iulie, în medie cu 4,8%, și cealaltă la 1 ianuarie 2022, în medie cu 5%.
12.​DOCUMENT Bani cu dedicație din PNRR / Romgaz și GSP Power vor primi o treime din sumele alocate pentru capitolul Energie Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) suma de 1,62 miliarde de euro. Din această sumă, circa o treime ar urma să fie atribuită direct unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Alte sume ar urma să ajungă la Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro). Pentru apeluri competitive de proiecte sunt destinate doar vreo 300 milioane de euro.
13.Exclusiv Cum copiază Florin Cîțu politicile guvernelor controlate de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov / Un memorandum confidențial forțează companiile de stat să transforme aproape tot profitul în dividende Vești bune, avem cea mai mare creștere economică, estimările sunt WOW pentru România. Pe scurt, economia duduie. Așa prezintă premierul Florin Cîțu, săptămână de săptămână, cifrele legate de economia românească. Cu toate acestea, într-o secretomanie absolută, Guvernul a adoptat, recent, un memorandum prin care obligă societățile de stat valoroase să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende, adică în bani care acoperă găurile bugetare, au confirmat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.
14.VIDEO Răzvan Nicolescu: În 5 ani, UE va impune taxă pe centralele de gaz / Dumitru Chisăliță: Racordarea gratuită la gaze nu este o abordare sănătoasă, vom ajunge să devenim dependenți de import Încălzirea pe gaz nu va reprezenta un avantaj pentru consumatori în următorii ani, sunt de părere Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Aceștia au declarat luni, la interviurile HotNews.ro LIVE, că vor crește foarte mult costurile pentru cei care folosesc centrale pe gaze. Răzvan Nicolescu spune că are curajul să pună pariu că în cinci ani, autoritățile de la Bruxelles vor emite o directivă pentru taxarea centralelor de gaz folosite la încălzire. La rândul său, Dumitru Chisăliță crede că în următorii ani, gazul natural ar putea să devină un combustibil nedorit din cauza creșterii costurilor. Gazele din Marea Neagră ar trebui folosite pentru relansarea industriei chimice, consideră Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță.
15.DEZBATERE Cât este de pregătită România pentru tranziția energetică? Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță, la HotNews.ro LIVE: E important să nu transformăm gazele din Marea Neagră într-o Fata Morgana/ Nu e corect să consideri că hidrogenul este bun oriunde Proiectele în sectorul energetic sunt blocate deoarece mulți investitori așteaptă alocarea de fonduri europene. Sectorul de cărbune va dispărea natural în anii următori, nu din cauza obiectivelor europene legate de energia verde, ci din cauza modului în care sunt administrate companiile producătoare. Energia nuclează are din ce în ce o problemă mai mare de competitivitate. În 5 ani vom avea o directivă care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire. Nu este o abordare corectă să consideri că hidrogenul este bun oriunde. Avem prea puțini specialiști care să schimbe lucrurile. Acestea sunt câteva dintre ideile desprinse în cadrul unei discuții cu Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, luni, la interviurile HotNews.ro LIVE.
16.Întâlnire tensionată între Cîțu și Ciolacu / Liderul PSD: Nu am avut plăcerea de a avea acces la PNRR / Premierul: Nu aș vrea să comentez capacitatea de înțelegere a celor cu care noi dialogăm Întâlnirea dintre premierul Florin Cîțu și șeful PSD Marcel Ciolacu pe tema PNRR s-a lăsatcu critici și ironii, de ambele părți. Marcel Ciolacu a ieșit primul după discuții, acuzând faptul că discuția nu a fost aplicată, că nu a avut acces la detalii, dar și că PNRR nu are o coerenţă şi o viziune clară. Ulterior, premierul a ieșit la declarații, răspunzând cu ironie la criticile PSD.
17.Marele eșec al Guvernului Cîțu: Măsura 3 Mii de firme au alocat bani și timp pentru a depune proiecte eligibile, cu speranța de a obține finanțări pentru investiții prin Programul 3. Tot efortul lor a fost în zadar, banii au fost cheltuiți inutil pe consultanță, iar timpul, prețios și el, a fost pierdut fără niciun folos. Acum, după o gestionare proastă a procesului de înscriere a proiectelor, Guvernul Cîțu vrea să desființeze Măsura 3. Mii de IMM-uri rămân cu paguba, unica lor vină fiind aceea că au crezut într-un program inițiat de Guvern.
18.Liberalizarea pieței energiei, runda a doua: Dispar unele obligații ale furnizorilor de la 1 iulie și sunt așteptate scumpiri Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberă riscă să plătească, de la 1 iulie, facturi mult mai mari decât acum. Oricum, aceștia plătesc energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie, când a început liberalizarea, însă de la 1 iulie prețurile vor fi și mai mari. La sfârșitul lunii martie, doar 40% dintre consumatorii de energie se aflau pe piața liberă. Restul se aflau în regim de serviciu universal. Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că furnizorii de ultimă instanță pot acorda discounturi până la 30 iunie 2021. Însă, de la 1 iulie, vor apărea modificări cu mare impact aspra prețurilor la consumator: cresc tarifele la furnizorii de ultimă instanță și dispar unele obligații ale acestora.
19.Tărăgănarea construcției centralei de la Iernut este recompensată cu prelungirea termenelor pentru Programul Național de Investiții Ministerul Energiei vrea să prelungească toate termenele legate de Programul Național de Investiții (PNI), în condițiile în care proiectul Romgaz privind construirea noii centrale de producere a energiei electrice din Iernut este blocat. Astfel, termenul maxim de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI, în sensul prelungirii acestuia de la 30 iunie 2021 până la data de 30 iunie 2022, potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Energiei. Întregul proiect vine în ajutorul constructorilor care până acum nu și-au îndeplinit obligațiile.
20.Guvernul liberal Cîțu lasă Hidroelectrica fără bani de investiții Acționarii Hidroelectrica, adică Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, au hotărât în unanimitate să jumulească de bani compania. Este una dintre cele mai profitabile companii din România, astfel că banii ei sunt tentanți pentru acționari, chiar dacă o lasă fără resurse pentru investiții cu impact major în economie. Practic, în ultima ședință AGA s-a decis transformarea întregului profit în dividende. Și de parcă nu ar fi fost suficient, statul român a acceptat și propunerea Fondului Proprietatea de a lua 1 miliard de lei din rezervele companiei.
21.Exclusiv Racordarea la gaze și energie NU va mai fi gratuită pentru toată lumea / Facilitatea a creat mai multe probleme decât avantaje, la scurt timp după aplicare Racordarea la rețelele electrice și la sistemul de gaze a intrat într-un blocaj total, motiv pentru care autoritățile plănuiesc modificări legislative care să ducă la rezolvarea acestei situații. Mai exact, se gândesc să elimine, pentru o parte dintre consumatori, "gratuitatea" la racordare, chiar dacă abia a intrat în vigoare. Contactat de HotNews.ro, ministrul energiei Virgil Popescu a spus că modificările vor fi făcute în Parlament și vizează renunțarea la așa-zisa gratuitate pentru consumatorii industriali. Pentru cei casnici ar urma să rămână gratuitatea, însă doar într-o limită de consum. Tot ce este peste acea limită va fi taxată. Vezi amănunte.
22.OUG privind exportul: Firmele care participă la târguri internaționale scad jumătate din costuri din impozitul pe profit, în trimestrul în care au fost efectuate cheltuielile Ministerul Economiei a pus joi, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență privind promovarea exportului. Proiectul prevede scăderea cheltuielilor cu participarea la târgurile internaționale din impozitul pe profit pentru trimestrul în care au fost efectuate. În cazul microîntreprinderilor, scăderea se face din impozitul pe venit.
23.Claudiu Năsui o dă la întors după ce a discutat cu premierul despre Legea 5G: Susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament Claudiu Năsui, ministrul economiei, spune că a discutat cu premierul și susține "fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament". Precizarea este făcută după ce premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. Legat de acest subiect rămân în continuare o serie de întrebări, având în vedere că Năsui a cerut clar Parlamentului să amâne dezbaterea și să transmită Ministerului Economiei proiectul de lege. Aceste discuții au loc pe fondul unui lobby extrem de puternic al companiilor chineze pentru blocarea legii.
24.Hidrogenul verde și lipsa de viziune a Guvernului / România nu a fost pregătită în niciun fel pentru sursa de energie a viitorului Hidrogenul verde este considerat combustibilul viitorului, motiv pentru care multe țări din întreaga lume au intrat într-o competiție contra cronometru pentru a se impune primele pe o nouă piață. Și în Europa, state precum Spania, Franța, Germania, Olanda, Danemarca sau Portugalia au demarat mari proiecte cu hidrogen verde, multe alte țări sunt în plină creare de strategii, iar altele chiar le-au finalizat. România este la stadiul de discuții despre "necesitatea elaborării unei strategii privind hidrogenul". "Avem chiar un compartiment care se va ocupa de dezvoltarea hidrogenului", spunea, recent, în cadrul unei dezbateri, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
25.Florin Cîțu: Sunt sigur că vom avea un PNRR bun Premierul Florin Cîţu crede că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi unul bun, care va reprezenta interesele României. Premierul a mai spus că actuala legislație prevede că "ordonatorul negocierilor (n.r. cu Comisia Europeană) este premierul României".
26.Personaj controversat la conducerea Electrica / Gicu Iorga, șef de birou vamal, primește un nou mandat, pe bani mulți, deși în urmă cu doi ani era contestat de PNL -UPDATE Acționarii Electrica au ales miercuri un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri. Printre aceștia se regăsește și Gicu Iorga, un apropiat al lui Toma Petcu (fost ALDE, actual PNL), ministru al energiei în perioada guvernărilor PSD, acesta primind al doilea mandat, pe patru ani, de membru în Consiliul de Administrație. Partea cea mai interesantă este că în urmă cu doi ani, PNL îl critica foarte dur pe Gicu Iorga, iar acum îl sprijină pentru un nou mandat care presupune muncă puțină și bani mulți. Gicu Iorga este și proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu. UPDATE Printre cei numiți se mai află o persoană suspectată de conflict de interese.
27.Reguli noi pentru agențiile care plasează români la muncă în străinătate - proiect de OUG ​Agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate vor fi obligate să îi informeze pe românii care pleacă la muncă despre condițiile și regulile speciale de intrare în statul de destinație, să asigure transportul acolo, prin firme autorizate și să informeze ITM cu privire la persoanele pe care le-au trimis la muncă în străinătate, potrivit unei ordonanţe de urgenţă care ar urma să fie adoptate miercuri de către guvern. Proiectul prevede și majorarea amenzilor pentru agențiile de plasare a forței de muncă, în cazul în care încalcă regulile.
28.Luptă dură pentru șapte funcții de conducere la Electrica / În cursă se află și un șef de birou vamal, criticat de PNL în timpul guvernării Dăncilă Acționarii Electrica sunt convocați miercuri, 28 aprilie, să aleagă, la solicitarea neașteptată a Ministerului Energiei, noi membri ai Consiliului de Administrație sau noi mandate pentru cei aflați deja în funcții. S-au înscris pe listă 14 candidați, lucru de înțeles având în vedere că pentru astfel de funcții indemnizațiile sunt mari, iar munca este puțină. Lupta este dură, mai ales că au început să curgă și acuzații de incompatibilitate în cazul unora dintre candidați. Printre ei se află și Gicu Iorga, proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu, pe care PNL l-a criticat într-o moțiune depusă în aprilie 2019, împotriva fostului ministru al energiei Anton Anton, din timpul guvernului Dăncilă.
29.Înțelegere cu statul român: OMV Petrom va deveni operator în Marea Neagră, dacă Romgaz finalizează preluarea participației de la Exxon OMV Petrom a anunțat vineri dimineață că va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, în situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil. HotNews.ro dezvălua în urmă cu o lună că au apărut disensiuni între statul român și OMV Petrom legate de cine să fie operator al perimetrului. Deși înțelegerea inițială era ca OMV Petrom să fie operator, statul român voia ca Romgaz să fie cel care conduce operațiunile după preluarea participațiilor de la Exxon.
30.Guvernul a prelungit mandatul conducerii ICR Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea mandatului conducerii ICR până la numirea unei noi conduceri, a anunțat premierul Florin Cîțu.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 127 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by