Articole scrise de Claudia Pirvoiu


1 - 30 din 3483 rezultate
1.De la morărit, furajare și politică la energie: Controversele numirii lui Marian Neacșu de la Pro România în funcția de vicepreședinte al ANRE Un aranjament între PSD și Pro România îi va aduce politicianului Marian Neacșu un mare beneficiu: numirea în funcția de vicepreședinte, acum vacantă, al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Teoretic, conform legii, pentru acest post ar fi trebuit să îndeplinească mai multe condiții, printre care și cea de a avea experiență în funcții de conducere de cel puțin 5 ani în domeniul energetic. În schimb, Neacșu are ceva experiență în morărit și panificație. Neacșu este specializat și în tehnici superioare de nutriţie a animalelor. În rest, multă politică.
2.Guvernul a fost obligat de Instanța Supremă să vândă până în 8% din acțiunile Petrom către salariați, la prețul de acum 15 ani/ Tăriceanu: Vom discuta în viitoarea ședință a Coaliției Guvernul este obligat să pună în aplicare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia trebuie să vândă acțiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la același preț din momentul privatizării. Decizia Înaltei Curți a fost luată pe 8 mai 2019, însă nu a fost comunicată public până acum. Șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus luni, fără să ofere prea multe amănunte, că problema vânzării acestor acțiuni va fi discutată în ședința următoare a Coaliției PSD- ALDE.
3.Proiectul ceaușist Tarnița-Lăpuștești ar putea fi aprobat joi/ Vezi controversele din jurul investiției: "Doar chinezii pot să intre la finanțare, că alții nu sunt nebuni" Studiul de fundamentare pentru Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea fi aprobat joi, fiind pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Este un proiect foarte vechi, din anii '70, rostogolit de la o guvernare la alta, pentru care s-au cheltuit milioane de euro pe multe studii de fezabilitate. Chiar dacă recunoaște că în următorii 10 ani vor apărea noi tehnologii pentru stocarea energiei, Guvernul vrea să facă o investiție care în alte țări a fost implementată în urmă cu 40-50 de ani. Costul: cel puțin 1 miliard de euro. Vezi cine spunea că "pe avionele astea doar chinezii pot să intre la finanțare, că restul nu sunt nebuni".
4.Transgaz, victorie în fața acționarilor: A fost aprobat dividendul mai mic, cu obligația de a face investiții Acționarii Transgaz au aprobat, în ședința de joi, propunerea reprezentanților companiei ca din profitul net de 495,6 milioane de lei obținut în 2018, să fie distribuită, sub formă de dividende, doar suma de 255 milioane lei. Acționarii au cedat în fața managementului companiei și nu au mai cerut ca profitul să fie distribuit în proporție de 90%, cu o valoare a dividendului de așa cum intenționau inițial. Este pentru prima oară în ultimii trei ani, de când statul obligă societățile de stat să repartizeze minim 90% din profit, când acționarii înțeleg că investițiile sunt importante.
5.Situație dezastruoasă la Complexul Energetic Oltenia: Pierdere-peste un miliard de lei, continuarea activității- incertă, Guvernul a închis ochii Niciodată Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu peste 13.000 de angajați, nu s-a aflat într-o situație mai grea decât acum. Conducerea companiei a încercat pe cât posibil să amâne publicarea cifrelor care anunță dezastrul. Un document oficial arată că există un risc ridicat privind onorarea obligațiilor pe termen scurt și că există o "incertitudine semnificativă" privind capacitatea companiei de a-și continua activitatea.
6.România a câștigat. Ce urmează? Trebuie să fie clar: societatea românească a sancționat crunt aroganța, hoția, impostura, conducerea dictatorială și lipsa de empatie. Politicianul care va ignora mesajul transmis pe 26 mai, printr-un vot înverșunat, mai devreme sau mai târziu, va avea aceeași soartă ca a celor disprețuiți astăzi. Este greu de anticipat dacă politicienii de acum, învinși și învingători, vor conștientiza care este cu adevărat voința majorității românilor. Cert este că vor urma lupte pentru supremație în partide, dar și între partide.
7.Transgaz a actualizat planul de dezvoltare: Printre priorități apare gazoductul Eastring, promovat de Slovacia, care va lega UE de Turcia Transgaz, transportatorul național de gaze, a completat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gaze naturale 2018-2027, așa cum i-a cerut acționarul majoritar Ministerul Economiei. Interesant este că printre proiectele prioritare apare Eastring, un gazoduct cu capacitate anuală de 40 miliarde metri cubi, promovat intens de Slovacia, și care ar presupune costuri uriașe, peste 1,6 miliarde de euro doar partea României.
8.Transgaz rezistă presiunilor: Lucrările la gazoductul BRUA au fost accelerate, pe șantiere sunt 5.000 de muncitori din mai multe țări, iar termenul de finalizare rămâne neschimbat Transgaz, transportatorul național de gaze, a fost supus în ultima perioadă mai multor presiuni politice, unele dintre ele vizând amânarea lucrărilor la proiectul BRUA, faza I, chiar cu riscul de a pierde o finanțare europeană de 180 de milioane de euro. Chiar șeful PSD Liviu Dragnea a atacat, luna trecută, conducerea Transgaz. Însă, în ciuda acestor atacuri, proiectul susținut de Comisia Europeană continuă. Transgaz spune că lucrările sunt chiar accelerate, iar termenul de finalizare a rămas 31 decembrie 2019.
9.Succesul Europei de la Sibiu vs. eșecul PSD de la Iași și Cluj Ce și-a imaginat Liviu Dragnea când a hotărât să organizeze mitingul PSD la Iași, chiar de ziua Europei? Că va pune într-un con de umbră Summit-ul de la Sibiu? Că va recuceri partea din Moldova care a început să se ridice? Greu de spus. Cert este că decizia lui s-a tranformat într-o grea lovitură în imaginea PSD și a pus într-un puternic contrast două Românii, ceea ce, în mod evident, a fost în defavoarea partidului pe care îl conduce.
10.Semnarea acordului cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4, o acțiune de imagine în campanie electorală Guvernul Dăncilă nu se poate lăuda cu mari proiecte de investiții, însă fiind campanie electorală, încearcă să acopere acest vid de realizări cu acțiuni de imagine. Așa s-a ajuns în situația în care miercuri să fie semnat un acord al investitorilor în formă preliminară, cu o companie chineză, pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Semnarea acordului nu înseamnă că acele reactoare vor fi sigur construite cu firma chineză. Înseamnă doar că vor urma încă cel puțin doi ani de discuții, dar și de cheltuire a unor bani.
11.Campania electorală la români: agheasmă, mici și dans Am urmărit, zilele trecute, o dezbatere electorală captivantă, găzduită de un post de televiziune belgian. Șase candidați la europarlamentare răspundeau unor întrebări puse de reprezentanții unui electorat tânăr. Ulterior, 109 tineri votau în ce măsură răspunsurile erau sau nu convingătoare. Însă nu formatul emisiunii mi-a atras atenția în mod deosebit, ci dezbaterea în sine, temele de discuție și atitudinea candidaților. Apoi am făcut o comparație cu zgomotul electoral de la noi.
12.Dacian Cioloș, declarație controversată: Decizia de a exporta sau nu gaze o luăm noi, România Legislația europeană nu permite statelor membre restricții la exporturile de gaze. De altfel, România s-a aflat într-un proces de infringement din cauza blocării acestor exporturi, dar și sub investigația Comisiei Europene tot din același motiv. În acest context, o declarație a fostului premier și comisar european Dacian Cioloș, actual candidat la alegerile europarlamentare, ridică semne de întrebare.
13.Decizia privind revocarea Ancăi Alexandrescu întârzie să apară în Monitorul Oficial Aproape toată presa din România a transmis vineri, pe surse, informația că premierul Viorica Dăncilă a renunțat la serviciile Ancăi Alexandrescu, persoana care controla absolut tot ce înseamnă comunicare la nivel guvernamental. În aceeași zi, Viorica Dăncilă a spus că Anca Alexandrescu se va ocupa de comunicarea de la partid, fiind campanie electorală. Interesant este că nici până la această oră nu a apărut decizia privind încetarea calității de consilier onorific pe care Alexandrescu o are la Guvern.
14.Cine sunt furnizorii care vor primi gaze ieftine de la Romgaz și OMV Petrom Companiile Romgaz și OMV Petrom sunt forțate, printr-un ordin al ANRE, care pune pune în aplicare controversata OUG 114/2018, să vândă cantități mari de gaze, la prețul plafonat de 68 lei/MWh, către furnizori și producătorii de energie termică. Autoritățile spun că aceste gaze vor ajunge la consumatorii casnici și la cei care produc apă caldă și căldură pentru populație. Însă, ceea ce pare a fi o măsură populistă avantajează foarte mult anumiți furnizori de gaze și deloc populația. Un anumit furnizor, Premier Energy, atrage atenția.
15.DOCUMENT Traseul conductei de gaze BRUA, pe masa europenilor. Fost ministru al energiei: Cred că BRUA se va face în forma sa inițială, fără ocolirea prin Slovacia Conducta BRUA, un proiect strategic pentru România, ar putea să revină la traseul său inițial, în ciuda opoziției vehemente a Ungariei, dacă va fi aprobat, în perioada următoare, un proiect de decizie al Agenției Cooperarea Reglementatorilor de Energie din UE (ACER). De doi ani, Ungaria tot încearcă să devieze traseul prin Slovacia și face mari presiuni în acest sens. Nu dorește ca această conductă să traverseze teritoriul său pentru a ajunge direct în Austria.
16.Ioan Niculae, supărat că nu va mai primi gaze ieftine pentru combinatele lui prin OUG 114 Controversatul om de afaceri Ioan Niculae se arată revoltat că au fost anulate prevederile din OUG 114/2018 prin care erau oferite gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh către combinatele InterAgro. "Încă o dată ne-am arătat nu numai lașitatea ca și clasă politică ,,conducătoare” și ca popor, străinii înving întotdeauna, dar și totalul dezinteres pentru economia și industria românească. Guvernul avea dreptul și obligația de a da o astfel de lege pentru salvarea unei întregi ramuri industriale, pe timp limitat", spune Niculae, potrivit unui comunicat de presă.
17.Cum refuză comisarul pentru concurență cererea europarlamentarilor PSD de a începe o investigație pe ROBOR: Documentele pe care le-ați prezentat sunt vechi și nu prezintă dovezi suficient de clare Mai mulți europarlamentari PSD au cerut Comisiei Europene să înceapă o investigație privind o eventuală manipulare a ROBOR, se arată într-un document obținut de HotNews.ro. Solicitarea europarlamentarilor nu a avut, însă, succes, fiind refuzată de Comisia Europeană din lipsă de dovezi clare, potrivit unei scrisori transmise de comisarul european Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței.
18.Ce va alege Viorica Dăncilă Pericolul adoptării ordonanțelor de urgență privind modificarea Codurilor penale nu a trecut. Dimpotrivă, urmează o săptămână în care presiunile asupra Guvernului vor fi mai puternice ca oricând. Cum va juca Viorica Dăncilă? Marea teamă la nivelul Comisiei Europene este că va ceda, în cele din urmă, și va semna ceea ce îi cere insistent șeful de partid, indiferent de consecințe. La nivelul Comisiei deja se fac planuri despre cum ar putea fi activat Articolul 7 din Tratatul UE, ceea ce înseamnă că încrederea în discernământul Guvernul este mult redusă.
19.Ministerul Energiei recunoaște: Importurile de energie ar putea fi din ce în ce mai mari/ Ar putea fi creșteri de prețuri la electricitate, care se vor vedea în toată economia Furnizorii de energie ar putea să se îndrepte spre importuri, iar prețul electricității furnizate în industrie ar putea crește, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț, în întreaga economie. Acestea sunt efecte ale controversatei OUG 114 și ale metodologiilor elaborate în baza acesteia de către reglementatorul din energiei. Interesant este că aceste concluzii aparțin Ministerului Energiei, unul dintre semnatarii OUG 114, și au fost transmise la solicitarea unui deputat PSD. Vezi ce scrie Ministerul Energiei.
20.Comisia Europeană cere eliminarea preţurilor reglementate la energie, dar cu protejarea consumatorilor vulnerabili / În România sunt protejați, la un loc, și cei bogați, și cei săraci Comisia Europeană solicită statelor membre UE să renunțe la prețurile reglementate, lăsând piața liberă, introducând în același timp măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili, adică a celor săraci. În România, însă, Guvernul a aprobat controversata OUG 114 care protejează, în aceeași măsură, și consumatorii vulnerabili, dar și pe cei cu venituri mari. Vezi ce spune comisarul european pentru Energie și Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete.
21.Furnizorii de energie: De când a apărut OUG 114, ne aflam într-un context dăunător tuturor afacerilor din energie/ Prețurile de pe piața liberă ar putea ajunge mai bune decât pe piața reglementată După apariția controversatei OUG 114, vor exista furnizori care vor renunța la clienții casnici și care, probabil, vor dispărea din această piață, consideră Asociația Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER). Pe de altă parte, unii furnizori de energie vor fi și mai interesați să ofere pachete și servicii suplimentare clienților casnici de pe piața liberă. Astfel, este posibil ca piața să evolueze, să se ofere prețuri mai bune pe piaţa liberă decât pe piața reglementată, consideră AFEER.
22.Unii furnizori de gaze s-au trezit fără contracte pe luna aprilie/ Acum trebuie să încheie unele noi Ultimele modificări la OUG 114/2018 au pus unii furnizori de gaze în situația de a rămâne fără contractele încheiate în baza vechilor prevederi, potrivit unei înștiințări transmise de producătorul Romgaz către aceștia și analizate de HotNews.ro. În cazul în care furnizorul a plătit în avans cantitățile contractate, Romgaz va restitui sumele în cel mai scurt timp. La fel și garanțiile.
23.​Document Motivare foarte dură a Comisiei Europene pentru începerea infringementului pe gaze: Există îndoieli că plafonarea prețurilor va avea vreun efect benefic pentru consumatorii români Plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh, prin OUG 114/2018, nu respectă cerințele directivei europene privind gazele naturale și, prin urmare, încalcă legislația UE, este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană după ce a examinat actul normativ și informațiile furnizate de autoritățile române. Astfel, pe 7 martie, Comisia a trimis Ministerului de Externe o scrisoare de punere în întârziere, acesta fiind primul pas în procedura de infringement. Comisia se teme că piața va fi denaturată pe termen mediu și lung, iar dezavantajele pentru consumatori vor depăși cu mult presupusele avantaje pe termen scurt pentru furnizorii și clienții din România, se arată în documentul analizat de HotNews.ro.
24.O nouă ordonanță controversată: Guvernul vrea să șteargă datoriile la Fisc ale companiilor din energie/ Una dintre companii a primit deja un ajutor de stat ilegal Datoriile la bugetul de stat ale companiilor din energie vor fi șterse, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Acesta prevede că vor fi stinse creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor prin ANAF prin trecerea acelor companii în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei. Una dintre societăți ar fi Complexul Energetic Hunedoara, care la sfârșitul anului trecut avea datorii la bugetul de stat de circa 268 milioane de lei.
25.Haos pe piața gazelor din cauza OUG 114: Plafonarea prețului la 68 lei/MWh se amână cu o lună/ Unii furnizori care au încheiat contracte, în baza vechilor prevederi, sunt bulversați și se tem că rămân fără gazele plătite deja O nouă variantă de proiect al Ministerului Finanțelor, care modifică OUG 114/2018, prevede amânarea până pe 1 mai a obligației producătorilor de a vinde gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh. Până acum, OUG 114 impunea plafonarea începând cu 1 aprilie. Noul document a fost elaborat în cursul zilei de miercuri și a luat prin surprindere furnizorii de pe piața gazelor. Aceștia sunt bulversați, mai ales că unii dintre ei au încheiat să deja contracte începând cu 1 aprilie, în baza vechilor prevederi. Se tem că aceste contracte ar putea deveni nule și, astfel, să rămână fără cantitățile de gaze pentru care au și plătit deja.
26.Războiul de fațadă dintre Guvern și unele multinaționale: Noua Ordonanță a Finanțelor crește profiturile distributorilor de energie și gaze/ Consumatorii vor plăti pentru ele Unul dintre cele mai des folosite mesaje de către Coaliția PSD- ALDE pentru justificarea controversatei OUG 114, pe partea de energie, a fost nevoia de protecție a consumatorilor față de lăcomia multinaționalelor. Mesaj fals. În realitate, OUG 114 ajută foarte mult marii furnizori, în dauna producătorilor, dar și a consumatorilor, mai ales a celor din industrie. Acum, noua ordonanță de la Finanțe, care modifică OUG 114, favorizează și mai mult acele companii, crescându-le profiturile nu doar pe partea de furnizare, ci și pe distribuție.
27.Un vicepreședinte al ANRE a demisionat. Motivele ar ține de OUG 114 Unul dintre cei doi vicepreşedinți ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Henorel Soreaţă, și-a depus demisia la Parlament în urmă cu o săptămână, potrivit informațiilor HotNews.ro. Chiar dacă a trecut o săptămână de la demisie, nici până astazi ANRE nu a transmis un comunicat oficial despre aceasta.
28.Document al Consiliului Concurenței: Eliminarea taxei de 2% pentru producătorii de energie pe cărbune ridică suspiciuni privind un ajutor de stat / Trebuie consultată Comisia Europeană Ministerul Energiei Anton Anton a anunțat marți că taxa de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată din prevederile controversatei OUG 114/2018, iar în acest sens are și aviz de la Consiliul Concurenței. Ceea ce a omis ministrul să spună e că acest aviz nu este favorabil. Mai exact, Consiliul Concurenței consideră că ar fi o măsură care "ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune", potrivit unui document obținut de HotNews.ro din surse guvernamentale.
29.Reprezentant ANRE: Taxa de 2% din energie este exagerat de mare/ Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţii Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu are nevoie de sumele obținute din taxa de 2% aplicată asupra cifrei de afaceri obținută din activitățile din energie electrică și gaze naturale, recunoaște vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege. Potrivit OUG 114/2018, sumele vor plătite către ANRE, însă în condițiile în care autoritatea nu are nevoie de acești bani, care este rostul acestei taxe? Ar ajunge să fie o taxă care ar împovăra în mod inutil companiile din domeniul energiei, mai ales producătorii.
30.Autoritățile recunosc: Facturile la gaze plătite de populație nu vor fi mai mici, chiar dacă prețul la producător a fost scăzut forțat și plafonat pe 3 ani/ Nici la electricitate nu scad Prețurile la gaze și la energie electrică pentru consumatorii casnici rămân neschimbate de la 1 aprilie, a anunțat, marți, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă pe teme energetice. "Nici nu va scădea, întrucât foarte mulţi furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate", a spus reprezentantul ANRE. Practic, reducerea forțată și plafonarea prețului la 68 lei/MWh pentru producătorii de gaze, prin controversata OUG 114/2018, nu au efect asupra facturilor la casnici. Singurii care vor avea de câștigat sunt furnizorii și omul de afaceri Ioan Niculae.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 117 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version