Articole scrise de Bogdan Dumitrescu


1 - 3 din 3 rezultate
1.Care este randamentul Pilonului II de pensii? (Actualizat cu pozitia APAPR fata de articol si raspunsul autorului) Pilonul II de pensii, functional din mai 2008, reprezinta fara indoiala una dintre cele mai importante reforme structurale realizate in Romania in ultimii 10 ani. Randamentul sumelor investite de catre fondurile de pensii, cu atat mai mult cu cat avem deja o perioada destul de lunga de la infiintare, este o informatie importanta atat pentru actualii contributori, cat si pentru decidentii de politici publice. Un comunicat recent al APAPR indica un randament mediu anualizat ai Pilonului II in perioada mai 2008 - septembrie 2017 de 9,1%. In cele ce urmeaza, voi argumenta ca randamentul efectiv al pilonului II a fost mai redus si voi pleda pentru o prezentare mai transparenta a acestuia.Citeste in articol si pozitia APAR + raspunsul autorului
2.ANALIZA Modificarea regimului contributiilor de asigurari sociale de la 1 ianuarie 2018 - crestere sau scadere a impozitarii? Impactul asupra Pilonului II Noul regim al contributiilor de asigurari sociale este echivalent, ceteris paribus, cu o crestere a impozitarii muncii strict prin intermediul modificarii regimului CAS, in pofida noilor cote de 35% comparativ cu cota cumulata de 39,33% aplicata in prezent, ca urmare a bazei de aplicare diferite. Taxarea muncii scade marginal, in conditiile in care aceasta masura este insotita si de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Impactul asupra veniturilor bugetare este favorabil la nivelul CAS si nefavorabil la nivelul impozitului pe venit, impactul agregat fiind insa negativ.
3.SINTEZE MTO pe intelesul tuturor. Clasamentul "adevarului" in politica fiscala Obiectivul bugetar pe termen mediu (engl. Medium term objective - MTO) reprezinta indicatorul principal utilizat de institutiile Uniunii Europene pentru aprecierea pozitiei finantelor publice ale tarilor membre. Chiar daca dintr-o perspectiva tehnica acest indicator prezinta multiple avantaje, din nefericire este destul de dificil de inteles de catre publicul larg, ceea ce are potentialul sa pericliteze sprijinul public pentru acesta si implicit pentru ideea de responsabilitate fiscal-bugetara pe care o promoveaza.


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică