Articole scrise de DP


1 - 30 din 4548 rezultate
1.Lucian Croitoru: Despre valorile Occidentului ar trebui să vorbim explicit, nu implicit Pe data de 19 iunie 2018 s-a semnat, la București, Declarația comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii. Această declarație comună a atras atenția presei românești pentru faptul că nu s-a menționat explicit nimic despre lupta anticorupție, despre statul de drept sau despre domnia legii (rule of law). Se menționează doar că „Acest parteneriat se fundamentează pe un angajament comun pentru valorile și interesele care stau la baza Occidentului”, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal.
2.OECD:​ ”Ascensorul social” este în pană. E nevoie de cinci generații pentru ca un descendent al unei familii sărace să ajungă la venitul mediu În multe țări industrializate, ”ascensorul social” este în pană. Ar fi nevoie de cinci generații, în medie, pentru cetățenii din țările OECD, pentru ca un descendent al unei familii sărace să ajungă la venitul mediu din țara în care locuiește, potrivit unui studiu publicat de organizația internațională.
3.Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a publicat primul caz de insolvență a unei persoane fizice Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a publicat primul caz de insolvență a unei persoane fizice, înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța și care poate fi accesat aici. Este vorba de cazul unui constănțean, Adrian Roșu, despre care presa locală a scris pe larg. Instanța a admis cererea formulată de Adrian Roșu și, îÎn baza art. 48 din Legea nr. 151/2015 deschide procedura insolvenţei prin lichidare de active la cererea debitorului Roșu Adrian.
4.Doar 3% din românii care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate (studiu) Doar 3% din cetățenii români care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate, arată un studiu al Debt Collection Agency (DCA). Dintre aceștia, 56% sunt barbați, iar mai bine de jumătate (51%) au vârsta între 31 și 50 de ani. Un procent important de datornici aflați în străinătate, de 23%, au vârsta între 51 și 65 de ani, fiind urmați de cei între 18 și 30 de ani (16%). Restul de 10% au peste 65 de ani, mai arat[ datele studiului.
5.Sectorul construcţiilor a scăzut şi în aprilie, cu 4,1%. Construcţia de locuinţe, din nou în scădere Lucrările de construcţii au înregistrat şi în aprilie o scădere, de 4,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după o contracţie în martie, în principal din cauza rezultatelor mai slabe înregistrate pe zona clădirilor rezidenţiale, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de news.ro. În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au înregistrat o scădere de 11,9%.
6.România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,053 miliarde euro în primele patru luni ale acestui an, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate miercuri și citate de News.ro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul contului curent a fost de 1,786 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR. Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.
7.Euro a trecut miercuri de 4.66 lei, iar dolarul de 3.97 lei / Piețele așteaptă decizia de politică monetară a Rezervei Federale, așteptările fiind de creștere a retelor cu 25 de puncte de bază Monedele Europei emergente au pierdut miercuri teren față de euro, perechea EUR-RON fiind cotată la peste 4.6625. BNR a calculat o medie a tranzacíilor de 4.6647 lei pentru un euro și de 3.9701 lei pentru un dolar. Miercuri dimineață, euro a rămas aproape neschimbat față de dolar înainte de ședințele de politică monetară ale Fed și BCE. Piețele așteaptă decizia de politică monetară a Rezervei Federale în urma ședinței de două zile ce se va încheia azi. Se estimează că ratele vor crește cu 25 de puncte de bază, dar atenția va fi concentrată asupra formulărilor din comunicatul băncii și asupra conferinței de presă a șefului Fed din care investitorii speră să desprindă sugestii privind lungimea ciclului de înăsprire a politicii monetare și a pasului în care vor avea loc următoarele creșteri.
8.FMI: Avansul creditelor neperformante şi practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul financiar românesc Avansul creditelor neperformante şi practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul financiar românesc, se arată într-un raport elaborat de experţii Fondului Monetar Internaţional în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar. Oficialii Fondului recomandă măsuri rapide pentru a răspunde acestor riscuri şi a consolida stabilitatea financiară, confirmând faptul că BNR are în vedere  să limiteze gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare, așa cum HotNews a scris luni.Vezi aici Raportul integral al Fondului Monetar.
9.Daniel Dăianu: “Riscul redenominării” vs. risc valutar Riscul valutar este comun pe piețele financiare internaționale. Fluctuațiile cursurilor de schimb înseamnă incertitudini privind mersul tranzacțiilor, scrie Daniel Dăianu pe blogul BNR. De aceea se pune preț pe aranjamente care să evite fluctuații foarte dezordonate și de amplitudine mare. Aranjamentele de le Bretton Woods (după al doilea război mondial) pot fi văzute din această perspectivă ele bizuindu-se și pe controale ale fluxurilor de capital. Dar trebuie spus că atunci funcționa un sistem internațional ce avea că pivot instituționalizat dolarul SUA și legătura sa cu aurul la o anumită paritate.
10.Cartea românească prinde rădăcini. Piața de carte atinge maximul ultimilor 7 ani Numărul foarte mare de vizitatori de la Bookfest, în creștere față de 2017, a confirmat faptul că literatura - beletristică, de dezvoltare personală sau de business - iși păstrează terenul chiar și în contextul în care internetul și noile tehnologii ne impactează viața din ce în ce mai mult. Este un fapt demonstrat și de rezultatele financiare ale companiilor implicate pe aceasta piață. Analiștii financiari KeysFin estimează că piața de carte va atinge în 2018 cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani.
11.În primele 4 luni din acest an, România a încasat din exporturi puțin peste 22 miliarde de euro, dar are de achitat importurile de aproape 26 de miliarde de euro În primele 4 luni exporturile românești au crescut cu 9,7%, iar importurile cu 10,0%, față de aceeași perioadă din anul trecut, au transmis luni reprezentanții INS. Deficitul balanţei comerciale ianuarie-aprilie 2018 a fost de 3,72 miliarde euro, mai mare cu circa 380 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IV 2017.
12.​România a atras de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari și a realizat, în premieră, o tranzacție de răscumpărare anticipată a unor obligațiuni în dolari Ministerul Finanțelor Publice a realizat, joi, 7 iunie 2018, prima operațiune de răscumpărare anticipată și de preschimbare parțială a unei serii de euroobligațiuni existente în dolari. Tranzacția s-a desfășurat sub forma răscumpărării anticipate și preschimbării parțiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane USD, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani și cupon de 6.75%. Aceasta a fost însoțită de o nouă emisiune de euroobligațiuni de 1,2 miliarde USD, cu maturitatea de 30 de ani, și cupon 5.125%.
13.Isărescu: Românii din străinătate au trimis iniţial bani pentru a-și ajuta familiile din țară. Cu timpul s-a constatat că oamenii au vrut să facă și mici investiţii. Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie ”​Fluxul acesta de bani (trimiși de românii care au plecat în străinătate - n.r.), informaţiile cuprinse în fluxul de bani conţin cel puţin sâmburii altor informaţii esenţiale. Vă dau un exemplu, fără să intru în detalii: îţi dai seama din repartiţia geografică a trimiterilor de bani din străinătate către România care este şi mişcarea în sens invers. Cam de unde au plecat cei mai mulţi români. Îţi mai dai seama, dacă te uiţi cu atenţie la cifre şi care este componenţa remiterilor. Adică au fost iniţial pentru a ajuta familiile din România. Cu timpul s-a constatat uitându-ne cu atenţie la aceste remiteri că oamenii au vrut să facă mici investiţii. Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie, din aspiraţie”, a spus vineri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la o conferință de specialitate.
14.Cristian Păun, ASE: România este scuturată din toate balamalele de niște politicieni care au o educație economică precară și care se bazează excesiv pe economiști de partid care propun tot felul de trăznăi România este scuturată din toate balamalele de niște politicieni care au o educație economică precară și care se bazează excesiv pe economiști de partid cu idei tot mai crețe și care propun tot felul de trăznăi insuficient fundamentate, dezbătute sau fără un studiu de impact serios în spate, scrie profesorul Cristian Păun (ASE) pe blogul lui. Una din aceste idei este cea legată de crearea Fondului Suveran de Investiții după modele similare din Norvegia (creat în 1990, cel mai mare din lume cu active în valoare de 922 miliarde USD) sau Emiratele Arabe Unite (creat în 1976 în valoare de 828 miliarde USD). Iată argumentele mele care susțin că această idee este una problematică și că nu va aduce un beneficiu clar economiei românești, ci dimpotrivă.
15.Clienții Bancpost pot folosi cardurile de debit Bancpost inclusiv la bancomatele Băncii Transilvania, cu aceleași comisioane pe care le au în prezent Clienții Bancpost pot folosi cardurile de debit Bancpost inclusiv la bancomatele Băncii Transilvania, cu aceleași comisioane de ridicare de numerar pe care le au în prezent la ATM-urile Bancpost, se arată într-un comunicat transmis vineri de BT. Aceștia au la dispoziție, pe lângă cele 500 de ATM-uri Bancpost, și cele aproape 1.300 de bancomate BT.
16.Cîțu, PNL: O să solicit oficial ASF si BNR să clarifice dacă Fondul Suveran are nevoie de autorizaţie pentru funcţionare "Având în vedere domeniul de activitate astăzi o să le cer oficial ASF si BNR să clarifice dacă FSDI are nevoie de autorizaţie pentru funcţionare. Este un jaf? Nu încă. Are potenţial. Acum este o găinărie. Încă o insignă pe care Dragnea să şi-o pună în piept şi să se laude cu ea. Atât. Eurostat- de ce este nevoie de acordul acestei instituţii? Pentru că intenţia acestui fond este să subvenţioneze direct statul companiile cu pierderi şi să nu fie România acuzată de ajutor de stat. În plus, dacă le finanţează în cadrul FSDI nu mai apar în buget şi astfel scade deficitul bugetar. De aceea FSDI avea la început 98 de companii ", a scris senatorul liberal Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.
17.Investițiile nete din primul trimestru, creștere cu 14.3%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,8% În trimestrul I 2018 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 157,9 miliarde lei fiind în creștere cu 14,3%, comparativ cu trimestrul I 2017. Creșterea cea mai puternică a fost înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli (138,3%) și la utilaje (7,7%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,8%.În categoria ”alte cheltuieli” intră cheltuieli pentru lucrări geologice şi de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producţie şi reproducţie, plantaţii de viţă de vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziţionarea mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare şi proiectare legate de obiectivele de investiţii şi pentru serviciile aferente transferului de proprietate.
18.Primele date concrete ale Statisticii despre creșterea economiei din primele 3 luni: consumul a fost motorul, iar exporturile nete, frâna. Ce s-a întâmplat cu investițiile Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% ( contribuind cu 3,4% la creşterea PIB) și investițiilor (al căror volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB), în timp ce o contribuţie negativă a avut-o exportul net (-0,6%), ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.Acestea sunt primele date mai detaliate furnizate de Statistică despre creșterea economiei în primele 3 luni. Vă reamintim că produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel  cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017, creșterea trimestrială fiind zero.
19.George Butunoiu: ​Cum citesc eu CV-ul doamnei Dăncilă I-am cunoscut bine pe majoritatea oamenilor politici și de stat, la absolut toate nivelurile, pe unii chiar foarte îndeaproape, așa că am avut ocazia să vorbesc în detaliu și despre joburile lor, și despre ce și cum se întâmplă în politică și în stat la vârful vârfurilor, scrie George Butunoiu pe blogul personal. Mi-am făcut o părere destul de avizată despre cum sunt cei în cauza, pe de o parte, și despre cum ar trebui să fie ca să ne simțin noi în siguranță (și mândri – ce bine ar fi…) cu ei la înălțimile acelor demnități. Și, desigur, am cunoscut bine și toate marile corporații, fie ele multinaționale, străine sau românești, i-am cunoscut bine pe oamenii de acolo, că să nu mai spun de toate marile companii și instituții de stat.
20.Managerul de țară al Băncii Mondiale: ​​​Pilonul II de pensii din România merge bine şi nu există niciun motiv pentru reformarea acestuia Pilonul II de pensii din România merge bine şi nu există niciun motiv pentru reformarea acestuia, a declarat miercuri Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, într-o întâlnire cu presa la Bucureşti, potrivit Agerpres. ”Credem că Pilonul II de pensii merge bine, iar opinia noastră este: dacă nu este stricat, nu-l reparaţi! De ce să reformezi un sistem care merge bine? Sunt alte lucruri care trebuie reparate, dar nu este cazul să reformaţi ceva ce pare că merge bine”, a afirmat Proskuryakova.
21.Venitul mediu lunar pe familie a fost anul trecut de 3.392 lei, iar cheltuielile totale au fost de 2.874 lei Cheltuielile medii lunare ale unei familii de români au fost de 85% din venituri, potrivit datelor prezentate miercuri de Institutul Național de Statistică. Potrivit comunicatului INS, veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2017, în termeni nominali, 3.392 lei pe gospodărie şi 1.291 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în anul 2017, în medie, 2.874 lei lunar pe gospodărie (1.094 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale.
22.Noua procedură de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare, a taxei pentru emisiile poluante și a timbrului de mediu Luni a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun OMFP nr. 2010  si OMM nr. 448 din 2018 care modifică Ordinul nr. 1.488/3.198/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. Documentul  aprobă procedura de restituire, pe cale administrativă, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a dobânzilor aferente acestora.Vezi aici documentul oficial.
23.Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut cu 416 milioane euro în mai, la 33,12 miliarde euro Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 mai, de 33,123 miliarde euro, cu 416 milioane euro mai mici faţă de 30 aprilie, scrie News.ro. În cursul lunii mai au fost intrări de 2,184 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută ale băncilor, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, al Comisiei Europene şi altele, potrivit BNR. Totodată, au ieșit din rezervă 2,6 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone.
24.Financial Times: UniCredit discută o eventuală fuziune cu Societe Generale Italienii de la UniCredit ar intenționa să fuzioneze cu rivalii săi francezi - Société Générale, într-o mișcare îndrăzneață care ar putea duce și la alte fuziuni bancare pe continent, scrie Financial Times. Jean-Pierre Mustier, director executiv Unicredit Franța ar fi fost cel care a avut încă de acum câteva luni ifeea acestei fuziuni, spun surse apropiate situației, citate de FT. Deocamdată nu s-a făcut nicio abordare formală în această direcție, mai notează publicația de business.
25.Guvernul amână cu 3 luni aplicarea sancțiunilor date firmelor care nu s-au dotat cu case de marcat cu jurnal electronic Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG nr. 44/2018, care amână aplicarea sancțiunilor pentru nedotarea la termen cu case de marcat dotate cu jurnal electronic. Reamintim că, prin OG nr. 20/2017 au fost stabilite termenele maximale până la care operatorii economici au această obligație: 01 iunie 2018, pentru contribuabili mari și mijlocii și data de 01 august 2018, pentru contribuabilii mici.Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial.
26.​Inflația industrială a urcat în aprilie la 4.2% În luna aprilie 2018 preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,4% faţă de luna martie 2018. Dacă ne uităm la aprilie 2018, comparativ cu luna aprilie 2017, același indicator a urcat cu 4,2% de la 3.8% în luna anterioară. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru măsurarea inflației și pentru determinarea deflatorului PIB (creșterea economica reală se calculează prin împărțirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.
27.Credit Suisse propune o regândire a calculului produsului intern brut care să țină cont și de aspectele sociale și de mediu Într-un raport publicat joi, elvețienii de la Credit Suisse propun o regândire a produsului intern brut (PIB), care să țină cont nu numai de costurile de producție și de consum, ci și de aspectele sociale și de mediu. Potrivit raportului, denumit ”Viitorul PIB-ului”, ar fi vorba de o responsabilitate colectivă pentru generațiile viitoare. Datele Fondului Monetar Internațional arată că Statele Unite sunt cele mai bogate țări din lume, cu un PIB de 20.200 de miliarde de dolari în 2017. Dar această cifră ascunde inegalități între regiuni și comunități. China ar fi a doua economie a lumii, dar 45 de milioane de persoane trăiesc acolo cu mai puțin de 2 dolari pe zi.
28.10 ani de Pilon II: 7,13 milioane de participanți, active de 42,7 miliarde lei și un randament mediu de 8,15% Pilonul II din România a împlinit 10 ani de funcționare, timp în care a funcționat eficient, transparent, fără sincope, cu rezultate investiționale excelente și cu recunoaștere internațională a tuturor acestor performanțe. Contribuind în mod obligatoriu la Pilonul II, românii sunt proprietarii pensiei lor private, ai propriului viitor, la fel ca alți europeni din țări unde participarea la pensiile private este obligatorie (prin lege) sau cvasi-obligatorie (prin diverse aranjamente instituționale patronate-sindicate sau de breaslă): Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Elveția, Danemarca, Finlanda, Suedia, Islanda și altele.
29.Epure, Biroul de Credit: Ne dorim să întegrăm în sistem şi recuperatorii de creanţe / Ştergerea din Biroul de Credit (GDPR) nu se face automat, ci numai din motive întemeiate, analizate de creditor Includerea în Sistemul Biroului de Credit a recuperatorilor de creanţe ar fi un lucru benefic, iar intenţia noastră este de a face acest lucru, a declarat joi directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure, într-o conferinţă la sediul Institutului Bancar Român, potrivit Agerpres. ”Băncile, IFN-urile şi companiile de leasing sunt printre participanţii la Sistemul Biroului de Credit. Suntem în discuţii pentru a mări acest portofoliu de participanţi. Am avut discuţii pentru a integra în sistem operatorii de telefonie mobilă, dar acestea s-au soldat cu un eşec. Intenţia noastră este de a integra în sistem şi recuperatorii de creanţe, pentru că, dacă o creanţă este vândută de către o bancă la un recuperator, iar recuperatorul nu este înregistrat în Biroul de Credit, informaţia se opreşte undeva pe drum”, a spus Epure.
30.Leul s-a depreciat joi ușor în fața euro într-o piață valutară complicată de crizele de pe continent, dar și ca urmare a zgomotului politic din țara noastră Leul s-a depreciat joi ușor în fața euro într-o piață valutară complicată de crizele de pe continent, dar și ca urmare a zgomotului politic din țara noastră, spun arbitrajiștii. Joi dimineață euro s-a întărit față de celelalte monede după ce grijile privind criza din Italia au scăzut în intensitate, politicienii părând a fi aproape de a cădea de acord asupra unui guvern stabil. ”Monedele Europei emergente s-au tranzacționat diferit față de euro în timp ce EURRON este cotat în jur de 4.6500 nivel la care a ajuns miercuri, în urma incertitudinilor politice.”, se arată în raportul de joi al unei bănci comerciale.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 152 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version