Articole scrise de DP


1 - 30 din 4650 rezultate
1.Reguli noi de anul viitor pentru personalul bugetar aflate în delegație sau în detașare În Monitorul Oficial de miercuri, 19 septembrie 2018, a fost publicata HG nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe  perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului. Începând cu data de 01 ianuarie 2019 pentru personalul din instituțiile publice ce se află în delegație sau în detașare se vor aplica noi reguli. Vezi aici HG nr. 714/2019 actul normativ
2.Pe ce au cheltuit românii primii bani economisiți Potrivit unui studiu al BCR, copiii de azi încep să economisească mai devreme, începând chiar de la 4 ani, pe când părinții și bunicii făceau acest lucru după 18 ani. Cei mai mulți copii strâng în medie între 350 și 800 de lei pe an, cu care își cumpără biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cei mai mult în educație sunt adolescenții cu vârste între 16 și 20 de ani.
3.Rocadă la CEC Bank: Mihaela Popa devine CEO, iar Radu Ghețea  trece pe funcția de președintele C.A. Finanțele au decis modificarea statutului Băncii în sensul adoptării sistemului splitat de conducere (separarea funcției de Președinte al Consiliului de Administrație de cea de Director General – Președinte al Comitetului de Direcție). Astfel, Adunarea Generală a Acționarilor CEC BANK S.A. a stabilit numirea doamnei Mihaela Popa în funcția de Director general – Președinte al Comitetului de Direcție, interimar și numirea domnului Radu Gratian Ghețea în funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Băncii.
4.Istudor, ASE: Nu aş finanţa nicio temă de doctorat dacă ea nu reprezintă o comandă socială din partea unor organizaţii economice  Academia de Studii Economice aşteaptă de la organizaţiile economice şi instituţiile publice propuneri de teme de cercetare, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru tezele de doctorat, a declarat, miercuri, rectorul ASE, Nicolae Istudor, ptrivit Agerpres. ”Am spus-o şi o mai spun de fiecare dată la Consiliul Naţional al Rectorilor: eu nu aş finanţa, dacă aş fi ministrul Educaţiei, dar nu sunt şi nu este nicio problemă, nu aş finanţa nicio temă de doctorat dacă ea nu reprezintă o comandă socială din partea unor organizaţii economice. Altfel, nu-şi găseşte rolul", a spus Nicolae Istudor, la o conferinţă pe tema competitivităţii economiei.
5.Patru greșeli pe care le fac băncile în procesul de digitalizare și patru recomandări pentru evitarea acestora ”O bancă a decis să realizeze o segmentare a clienților și o analiză a valorii pentru a identifica clienții cei mai profitabili și să îi vizeze prin campanii de vânzare încrucișată și de vânzare a unor produse suplimentare. Deși ideea era inovatoare, procesul de achiziție a urmat calea tradițională, întârziind aplicarea lui și dând timp competitorilor să vină cu soluții similare”, spune Cristian Cârstoiu, partener în cadrul Departamentului de Asistență în Afaceri al EY România. Pe piața românească proiectele ambițioase de transformare sunt puține, iar valoarea realizată este sub cea promisă, deoarece inițiativele digitale nu sunt coordonate, mai spune specialistul EY.
6.​Capcanele din economie. În ce domenii se plătesc cel mai greu facturile Economia românească și-a temperat avansul în acest an, spre 4% din PIB, iar primele efecte încep să se resimtă în mediul de business. Numărul companiilor dizolvate a crescut cu 35% în primele șapte luni, iar cel al firmelor noi a scăzut cu 13%, semn că apetitul pentru afaceri este în scădere. Potrivit unei analize KeysFin, blocajul financiar, instabilitatea politică și accesul tot mai scump la finanțare sunt principalele argumente care fac ca economia românească să funcționeze precum o mașină cu frâna de mână trasă.
7.Lista principalilor câştigători ai premiilor Primetime Emmy 2018 Prezentăm mai jos lista principalilor câştigători ai celei de-a 70-a ediţii a premiilor Primetime Emmy, potrivit Mediafax. Premiile Emmy sunt considerate Oscarurile televiziunii americane, cele din ediția 2018 fiind decernate în noaptea de luni spre marţi, la Los Angeles. Ele sunt acordate de Academy of Television Arts & Sciences. Premiile Primetime Emmy se acordă de obicei în duminica ce precede debutul sezonului de toamnă la televiziunile americane. Gala este difuzată, prin rotație, de cele patru posturi americane de televiziune majore CBS, ABC, NBC și FOX.
8.Teodorovici face un pas înapoi  în scandalul pachetelor de servicii de sănătate: ”Afirmația mea a avut în vedere pachetele medicale extinse. Astfel, putem asigura o mai bună finanțare a sistemului” ”Consider că toți românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmația mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuția la medicamente, îngrijirea la bătrânețe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanțare a sistemului și crește eficiența sa” a ținut să precizeze sâmbătă Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, într-un mesaj transmis HotNews.ro
9.Piraeus Bank România va deveni First Bank Piraeus Bank devine First Bank, ca urmare a unei decizii a Consiliului de Administrație. Procesul de rebranding va începe la sfârșitul anului 2018 și va continua în lunile care vor urma. Trecerea la noul brand va fi vizibilă gradual pe parcursul întregului proces. Activitatea băncii se va desfășura normal și toate angajamentele contractuale încheiate între bancă și clienții săi rămân active și nu vor fi afectate de adoptarea noii identități de brand, spun reprezentanții băncii.
10.Deficitul balanței bunurilor s-a adâncit cu 1 miliard de euro în primele 7 luni ​În primele 7 luni din acest an, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,811 miliarde euro, comparativ cu 4,162 miliarde euro din perioada similară a anului trecut. Diferența dintre importurile și exporturile de bunuri din primele 7 luni au fost mai mari cu circa 1 miliard de euro față de deficitul pe balanța bunurilor din anul trecut . De asemenea, excedentul balanței serviciilor s-a redus cu  255 milioane euro.
11.​Antifrauda: Prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF atrage atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înșelăciune se recomandă evitarea plății în numerar, arată un comunicat transmis joi de Antifraudă.
12.Inflația a urcat la 5.1%, alimentată de scumpirea gazelor, serviciilor poștale și transportului aerian Preţurile de consum din luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%, au anunțat marți reprezentanții Institutului Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Gazele, serviciile poștale și transportul aerian sunt cele  au ținut sus indicele prețurilor de consum, în timp ce ouășe, zahărul și fructele proaspete sunt singurele produse care s-au ieftinit în august. Reamintim că în iulie, prețurile își reduseseră avansul la 4,56% după ce în iunie urcaseră cu o dinamică de 5,41%.
13.Deficitul balanței comerciale a crescut cu 11%, la peste 7,5 miliarde euro, la șapte luni Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 11,2% (766,5 milioane euro), în primele șapte luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 7,577 miliarde de euro, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), potrivit Mediafax. În aceeași perioadă, exporturile FOB (preţul la frontiera ţării exportatoare)  au însumat 39,878 miliarde de euro, o creștere de 10,4%, iar importurile CIF (preţul la frontiera ţării importatoare, CIF - Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) au însumat 47,455 miliarde de euro, o creștere de 10,5%, se detaliază într-un comunicat de presă al INS.
14.Cele mai mari bănci din România spun că se confruntă cu 6 riscuri ridicate. La rândul lor, bancherii din strada Doamnei se uită cu îngrijorare spre ROBOR și spre gradul de îndatorare Cele mai mari bănci din România au identificat șase riscuri ridicate și trei moderate cu care se confruntă în activitatea lor, potrivit unui raport publicat de Banca Centrală.  Riscul de scumpire a finanțării (ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii leului) devine primul risc sistemic, fiind urmat de riscul privind cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar. Bancherii mai spun că le va fi relativ dificil să gestioneze posibilele efecte negative care decurg din aceste riscuri. Bancherii din strada Doamnei sunt și ei îngrijorați că o creștere a dobânzii ROBOR poate genera presiuni asupra capacității clienților vulnerabili de a-și achita ratele. Nu ar fi deloc exclus să asistăm în prioada următoare la măsuri privind limitarea gradului de îndatorare, despre care oficiali din BNR au tot vorbit în ultima perioadă.
15.BCR revizuiește estimările de creștere a economiei în acest an. Noile calcule indică un avans al PIB de 3.8% ”Ne-am revizuit prognoza de creștere economică pentru 2018 la 3,8% ( de la 4,1%), după publicarea datelor privind evoluția  PIB în trimestrul II 2018”, arată un raport al BCR, publicat în aceste zile. Documentul analizează structura creșterii economice, pe care o consideră slabă, cu o contribuție neobișnuit de ridicată a stocurilor (de 3 puncte procentuale la rata de creștere de 4,1%) și o scădere a investițiilor, contribuția acestora scăzând cu 0,7 puncte procentuale în PIB-ul total din trimestrul al doilea. ”Datele privind investițiile au fost dezamăgitoare, dele confirmând o încetare a unei reveniri lente care părea să demareze în primul trimestru. Nu mai vorbim despre necesitatea stringentă a economiei românești de a înregistra noi investiții”, mai arată Raportul.
16.Lucian Croitoru: Occidentul- de la morala competitivității la morala cheltuielilor sociale Țările occidentale au ajuns ca în mai puțin de un secol să crească cheltuielile sociale de la virtual zero (Lindert, 2004) până la aproape 10-20 la sută din PIB, cu multe țări democratice având valori mai apropiate de 20 la sută din PIB decât de 10 la sută din PIB. Aceasta arată cât din banii contribuabililor, în echivalent PIB, sunt cheltuiți pentru asistență socială, dar, mult mai important, arată că s-a produs o schimbare majoră în modul de administrare a economiei. În ce a constat această schimbare și cât este de benefică pentru creșterea bunăstării?
17.​Salariul mediu net din luna iulie a fost de 2708 lei, în scădere faţă de iunie cu 13 lei Salariul mediu net din luna iulie a fost de 2708 lei, în scădere faţă de iunie 2018 cu 13 lei, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari salarii nete au fost în iulie cele din IT&C (6566 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1575 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale salariilor nete faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-0,1%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţie publică (+0,5%) comparativ cu luna precedentă.
18.România ocupă a patra poziție. Polonia găzduiește cei mai mulți giganți din Top 500. Coface a prezentat studiul anual cu cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est Compania de asigurări de credite Coface a prezentat joi cel de-al zecelea studiu anual cu date despre cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est - Top 500 ECE. Acesta clasifică companiile după cifra de afaceri și analizează în plus mai multe date, cum ar fi numărul de angajați, cadrul general al companiilor, sectoarele și piețele, precum și noile evaluări Coface. Top 500 ECE reflectă dezvoltarea în regiune. Iată principalele concluzii.
19.Fraudă cu articole pentru copii, deconspirată de inspectorii Antifraudă Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au identificat o firmă cu sediul în sectorul 3 din București, specializată în comercializarea de cărucioare, mobilier și diverse accesorii pentru copii, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 952.703 lei, din care 410.846 lei impozit pe profit și 541.856 lei taxă pe valoarea adăugată, arată un comunicat al inspectorilor Antifraudă.
20.AHK România: Ne arătăm speranța că aceste derapaje nu reprezintă poziția oficială a Guvernului român Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România) va lua poziție față de derapajele unora dintre oficialități, din ultimele săptămâni, în ceea ce privește abordarea față de comunitatea germană, a anunțat Dragoș Anastasiu, președintele AHK România, marți seara, citat fiind de Mediafax. „Nu vom refuza niciodată dialogul cu Guvernul României, cu toate că vrem să credem că lucrurile care s-au întâmplat alaltăieri, de exemplu, în ceea ce privește mesajele unui consilier de stat nu reprezintă poziția oficială a Guvernului României în legătură cu Forumul German”, a spus Anastasiu, în cadrul întâlnirii lunare a membrilor Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK România).
21.​Volumul de creanțe negarantate disponibile spre vânzare a scăzut la jumătate în 2018, dar valoarea medie per creanță s-a dublat/ 2018 a devenit neprofitabil pentru vânzările acestor portofolii Volumul de creanțe negarantate disponibile în piață spre vânzare a scăzut cu circa 55% în lunile ianuarie – august 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce valoarea lor a scăzut cu doar 35%, arată un studiu al Debt Collection Agency (DCA). În perioada analizată se constată, de asemenea, o scădere a numărului total de licitații cu circa 20%, precum și o dublare a valorii medii a creanțelor negarantate de la 850 Euro în 2017 la 1.700 Euro în 2018. Variațiunile foarte mari de la un an la altul demonstrează că în 2018 a devenit neprofitabil pentru creditori să-și vândă portofoliile de creanțe. Aceasta este o consecință a modificării la început de an a Codului Fiscal, potrivit căreia un creditor nu poate înregistra ca pierdere mai mult de 30% din portofoliul său de credite neperformante, restul fiind înregistrat ca venit.
22.Vânzările cu amănuntul și-au încetinit creșterea după 7 luni, la 6.4%, în ciuda vremii bune și a meciurilor de la campionatul  mondial de fotbal Vreemea bună și meciurile campionatului mondial de fotbal care au ținut microbiștii la terase au ajutat vânzările din comerțul cu amănuntul în iulie, dar după primele 7 luni, indicatorul dă semne de încetinire. De la o creștere de 6.5% după primul semestru, volumele vânzărilor pe primele 7 luni sau ajustat cu 0.1 p.p., până la un ritm anual de 6.4%. Economiștii Băncii Transilvania estimează că dinamica anuală a principalei componente a PIB va decelera (de la 10.1% în 2017 la 6.0% în 2018, 5.8% în 2019, respectiv 5.2% în 2020), pe fondul normalizării venitului real disponibil al populației, rebalansării politicii economice interne și semnalelor de inflexiune din piața imobiliară și din piața creditului.
23.INS: În trimestrul II 2018, costul forței de muncă a crescut cu peste 15% față de același interval din 2017 În trimestrul II 2018 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o rată de creştere de 9,3% faţă de trimestrul I şi de 15,6% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Mediafax. „Faţă de trimestrul I 2018, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (20,47%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,63%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (19,09%)”, mai arată datele INS.
24.Radu Crăciun: Inflația pe care nu o măsoară nimeni ​Măsurarea inflației prin monitorizarea unui coș de produse și servicii nu este infailibilă, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Și asta nu doar din cauza întârzierii de un an cu care structura coșului de consum este actualizată sau din cauză că diferite segmente ale populației au structuri diferite ale coșului de consum. Există diferite alte surse de distorsionare a valorii reale a inflației
25.Șomajul a stagnat în iulie la 4.2% ​În luna iulie 2018, rata şomajului în formă ajustată sezonier rămâne la valoarea de 4,2%, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică. Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 3,5% în cazul celor de sex feminin), iar numărul şomerilor din luna iulie 2018 a fost de 386.000, mai mulți cu 1000 de români decât în iunie.  Citește și : Cum ni se schimba economia pe tăcute, iar noi suntem ocupați cu false probleme
26.Reportaj FT. Mărirea și decăderea lui Jamie Oliver: Pur și simplu am rămas fără cash! A fost furtuna perfectă: chirii și rate în creștere, Brexitul…Am avut două ore să pun banii și să salvez afacerea sau totul se ducea dracului
S-a dovedit a fi un apel telefonic incomod și, pentru prima dată, celebrul bucătar s-a dovedit lipsit de acea bonomie băiețească pe care o afișa încă de la lansarea carierei sale de vedetă tv, la The Chef Naked, în 1999, scrie Financial Times (necesită abonament). Oliver a interzis echipei Tv să filmeze. Mesajul lui a fost chiar brutal. Lanțul de restaurante a lui Oliver, Jamie’s Italian, care se extinsese agresiv la 43 de restaurante la  sfârșitul anului 2016, se afla în dificultate serioasă. Ajunsese în pragul falimentului. "Pur și simplu am rămas fără numerar", își amintește el, în timp ce povesteam amândoi pe o canapea de epocă la sediul firmei lui Oliver, în nordul Londrei, nouă luni mai târziu.
27.Excepție de neconstituționalitate admisă de Curtea Constituțională: deciziile CA privind majorarea capitalului social pot fi atacate cu acțiune în anulare în instanță ​Majorarea capitalului social, procedura prin care se poate modifica structura acționariatului sau diluarea participațiilor acționarilor, va putea fi atacată, în instanță, cu acțiune în anulare, la fel ca orice hotărâre a adunării generale a acționarilor. Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate invocată de echipa de avocați ai Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP) privind anumite dispoziții ale Legii societăților comerciale.
28.​Restituirea taxei de primă înmatriculare - au mai rămas două zile pentru depunerea cererii Până în data de 31 august 2018 inclusiv, orice român interesat (fie că e persoană fizică, fie că acționează în numele unei companii) poate să depună cererea de restituire a taxei de primă înmatriculare, termen sub sancțiunea decăderii având în vedere OUG nr. 52/2017, pentru restituirea taxei de înmatriculare, cu modificări ulterioare. Cererea nu mai trebuie să fie însoțită de alte documente, însă este în interesul contribuabilului să o completeze corect. Contribuabilul are dreptul la dobândă de întârziere calculată pentru perioada de la data plății taxei și până la restituire cu procentul prevăzut în legislația de astăzi – 0,02% pentru fiecare zi de întârziere – art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală.Vezi aici modelul cererii
29.Generația permanentă de sacrificiu. Când ceva se câștigă, altceva se pierde. La noi, e vorba de demografie. Tinerii de azi stau mai mult cu părinții, se încadrează mai greu în muncă și fac mai târziu copii Când am intrat eu la facultate, nu era chip să studiezi în străinătate, dacă nu erai cumva fiu de securist sau de diplomat (scuzați pleonasmul). Acum e liber la studii în Europa, dar tineretul de azi resimte viteza schimbărilor tehnologice cu o oarecare teamă. Viitorul pare să aparțină Inteligenței artificiale, deși suntem conștienți că România e cu câțiva ani în urmă. Oricum, aproape fiecare generatie de tineri spune că eae de fapt generația "de sacrificiu". Cei născuți în anii 70 se pregăteau pentru ceva ce nu se mai potrivea deloc cu ce-a ieșit.
30.Așteptări inflaționiste. Cei aproape 8500 de manageri din economie chestionați de Statistică se așteaptă la creșteri moderate de prețuri în industrie, construcții, comerț și servicii Circa 8500 de manageri din industrie, construcții, comerț și servicii se așteaptă la creșteri viitoare de prețuri, potrivit rezultatelor anchetei derulate de Institutul Național de Statistică, publicate marți. Așteptările inflaționiste vin pe fondul unui an agricol secetos, care a dus la scumpirea ofertei pe piețele europene. Dealtfel, la lansarea Raportului privind inflația, Guvernatorul BNR  a admis că presiuni inflaționiste vor continua să apară pe parcursul anului curent atât din partea deviației PIB cât și a așteptărilor privind inflația ale agenților economici.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 155 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version