Articole scrise de DP


1 - 30 din 4733 rezultate
1.FMI: Nori de furtună se adună deasupra economiei mondiale Nori de furtună se adună deasupra economiei mondiale iar guvernele şi băncile centrale ar putea să nu fie pregătite corespunzător pentru a face faţă turbulenţelor, a avertizat marţi prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, transmite Reuters, citată de Agerpres. "Ca mulţi dintre voi, văd adunându-se nori de furtună, şi mă tem că munca de prevenire a crizei este incompletă. Băncile centrale ar trebui probabil să încheie perioada de explorare a măsurilor neconvenţionale de politică monetară. Cu toate că eficienţa lor este incertă, trebuie să fim îngrijoraţi de influenţa politicii monetare", a afirmat David Lipton la o conferinţă bancară organizată la Londra de Bloomberg.
2.Două firme din 3 spun că își vor menține numărul de angajați în primul trimestru din 2019 (studiu) Planurile de angajare pentru intervalul ianuarie – martie 2019 sunt pozitive în toate regiunile și în majoritatea sectoarelor de activitate, dar se așteaptă o ușoară încetinire a ritmului angajărilor, se arată în studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.Vezi aici studiul integral
3.Guvernul a publicat hotărârea privind majorarea salariului minim. Cinci lucruri esențiale de reținut În Monitorul oficial de luni a fost publicată HG nr. 937/2018, prin care a fost adoptat salariul minim garantat în plată valabil începând cu 01 ianuarie 2019. Am analizat cu această ocazie mai multe situații ce ar putea să se regăsească în practică, cum ar fi funcțiile ce presupun studii medii, salariații cu studii superioare, contractele de muncă cu timp parțial, respectiv plafonul veniturilor extrasalariale de la care persoanele fizice datorează asigurări sociale în anul următor. Vezi aici documentul publicat luni, privind salariul minim.
4.INS a raportat pe noiembrie o rată negativă a inflației, astfel că BNR ar putea să-și atingă ținta în acest an Ieftinirea citricelor, a fructelor și a transportului aerian din octombrie a dus inflația în teritoriu negativ, ajutând BNR să atingă ținta de inflație stabilită pe acest an (2.5% +/- un punct procentual), după cum arată datele Institutului Național de Statistică publicate marți. La polul opus, ouăle, cartofii și pâinea au fost produsele care s-au scumpit cel mai mult.
5.Doi din cinci deponenți au în depozitul bancar sub 100 de lei, iar românii de peste 61 de ani dețin 40% din valoarea totală a depozitelor (raport) Circa 4.5 milioane de români (43% dintre deponenți) au în depozitele bancare mai puțin de 100 de lei, iar aproape 80% dintre deponenți au sub 5.000 de lei în cont, se arată în Raportul de Stabilitate publicat luni de Banca Centrală. ”La nivelul depozitelor bancare persistă o serie de inegalități, acestea sugerând și o apetență mai scăzută a populației de a folosi serviciile bancare în favoarea utilizării numerarului”, menționează Raportul. În plus, primii 5% din deponenții români dețin 71% din valoarea totală a depozitelor.
6.Voinea, BNR: Unul din patru români apți de muncă a plecat să muncească în străinătate Demografia, disciplina scăzută de plată în economie și nivelul scăzut al intermedierii financiare sunt principalele vulnerabilități ale României, arată „Harta vulnerabilităților structurale ale României”, prezentată luni și realizată de Banca Națională a României (BNR), potrivit Mediafax. Aceste trei vulnerabilități cu care ne vom mai întâlni, cu siguranță, și în următoarele rapoarte sunt: problema demografică, disciplina scăzută de plată în economie și nivelul scăzut al intermedierii financiare”, a afirmat Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR, luni, la prezentarea „Raportului asupra stabilității financiare”.
7.Daniel Dăianu: România în Ordinea Europeană: 1918-2018 Secolul XX este marcat de confruntarea între democrație și regimuri totalitare; este marcat de două războaie cumplite, ce s-au purtat nu numai în Europa, scrie Daniel Dăianu pe blogul Băncii Naționale. În ambele confruntări, SUA au fost factor decisiv în înclinarea balanței de partea păcii și democrației. Principiile declarației wilsoniene (a Președintelui SUA, Woodrow Wilson) au călăuzit un mers al faptelor către “neatârnare” pentru numeroase popoare, între care și românii care trăiau în imperiul austro-ungar, în Transilvania. Unirea Transilvaniei cu România face parte din procesul de realizare a unității naționale.
8.Creșterea consumului se vede în importuri. Acestea depășesc exporturile cu aproape 12 miliarde de euro Exporturile românești pe primele 10 luni din 2018 au fost de 57,18 miliarde de euro, în vreme ce importurile au urcat la peste 69 de miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. De asemenea, datele INS mai confirmă și că viteza cu care cresc importurile (10.3%) o depășește pe cea a exporturilor (9.2%). Ca urmare a acestor date, balanța comercială a înregistrat un deficit de 11,84 miliarde euro, mai mare cu 1,6 miliarde euro decât cel înregistrat în primele 10 luni din anuyl trecut.
9.Sindicatele din Poliție: Vom stabili calendarul acţiunilor sindicale după data de 1 ianuarie 2019, alături de partenerii noştri din ţară şi din Uniunea Europeană ”​Suntem îngrijoraţi de aserţiunile apărute, ieri, în spaţiul public”, spun reprezentanții Federației Sindicale Naționale a Polițiștilor și Personalului Contractual, referitor la proiectul de înghețare a salariilor. ”În cursul zilei de miercuri, în spaţiul public a fost lansată o aserţiune fulminantă, privind ,,îngheţarea salariilor bugetarilor în anul 2019”, care s-a propagat cu repeziciune în mass-media şi pe toate celelalte canale de comunicare, stârnind nedumerire şi, mai ales, nemulţumire în rândul bugetarilor”, arată comunicatul sindicaliștilor.
10.Alpha Bank Romania pregătește lansarea primului program de obligațiuni ipotecare. Vezi ce sunt aceste obligațiuni mai exact După ce, în anul 2001, Alpha Bank România lansa primul credit imobiliar, instituția financiară pregătește acum lansarea primului program de obligațiuni ipotecare din România. Adunarea Generală a Acționarilor Alpha Bank Romania a aprobat punerea în practică a unui program-cadru de obligațiuni ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul în alte valute).
11.Guvernul ar putea renunța la mărirea salariului minim pentru cei cu peste 15 ani vechime. Rămâne valabilă majorarea pentru cei cu studii superioare ​Guvernul ar putea renunța la majorarea salariului minim brut lunar pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, urmând să crească doar salariul minim pentru persoanele încadrate pe funcții cu studii superioare, cu o vechime de cel puțin 1 an, acestea urmând să urce la 2.350 de lei pe lună. Documentul ar putea fi adoptate în ședința de vineri a Guvernului.Vezi aici Nota de Fundamentare si aici Proiectul propriu zis.
12.Cărțile electronice ar putea avea TVA de 5% Federația Editorilor Europeni (FEP) salută adoptarea directivei UE pentru TVA-ul redus la publicațiile digitale și încurajează statele membre să reducă la minimum impozitarea cărților în orice format. În România, TVA pentru cărțile tipărite este 5%, dar cărților electronice li se aplică o cotă de 19%.
13.Subvenţii lunare de 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă șomeri Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, potrivit unui anunț făcut miercuri de Biroul de presa AJOFM Ilfov.
14.România a avut a cincea creştere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, în octombrie Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut cu 0,1% în luna octombrie 2018, comparativ cu luna anterioară, România consemnând a cincea creştere înregistrată de o ţară membră a UE, de 1,3%, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Comerţul cu amănuntul în zona euro a consemnat un avans de 0,3% de la o lună la alta în timp ce în UE a crescut cu 0,1%, în condiţiile în care vânzările de combustibil au sporit cu 0,8% şi cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,5%.
15.Vânzările din comerțul cu amănuntul au urcat după primele 10 luni cu 5.4% În primele 10 luni ale anului, afacerile din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de primele 10 luni din 2017 cu 5.4%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. ”Motorul” acestei creșteri pare să vină din zona vânzărilor de produse nealimentare (+6,4%) și al celor alimentare (+6%), în timp ce comerţul cu carburanţi a crescut cu doar 2.9%. Acest indicator, vânzările din comerțul cu amănuntul, poate fi asimilat consumului privat, care a fost principala forță a creșterii economiei românești. Majoritatea economiștilor anticipează o frânare a lui de la 10% în 2017 la circa 6% în acest an.
16.INS: Sărăcia în România este foarte profundă. Avem 4,6 milioane de români săraci. Moldova și Oltenia sunt regiunile cele mai afectate ”Sărăcia în România este foarte profundă”, arată una dintre concluziile unui studiu publicat joi de Institutul Național de Statistică, care a ”numărat” în 2017 circa 4.6 milioane de români care pot fi considerați săraci. Datele Statisticii mai arată că rata sărăciei a coborât de la 25.3% în urmă cu doi ani la 23.5% anul trecut. Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat în rândul copiilor şi tinerilor în vârstă de până la 18 ani, circa o treime dintre aceştia s-au aflat sub pragul de sărăcie.
17.Idee de afaceri pentru părinții care au copii de 17 ani: Statul le oferă un randament de peste 50%, dacă depun 100 de lei lunar, timp de un an Prin proiectul de Ordonanță de Urgență care urmează să fie aprobat joi în cadrul ședinței de Guvern, Trezoreria va deschide conturi copiilor, iar părinții vor putea face depuneri pe numele acestora. Dacă la final de an ai în cont 1200 de lei (adică depui lunar 100 de lei), Statul îți dă o primă de 600 lei, plus o dobândă de 3%. E drept, banii pot fi retrași doar după ce copilul a împlinit 18 ani. Potrivit INS, în România sunt în prezent circa 220.000 de copii care au în prezent 17 ani. Pragmatic vorbind, dacă un părinte depune din ianuarie până în decembrie câte 100 de lei lunar, peste un an va putea retrage 1836 de lei, adică un randament de peste 50%, aproape imposibil de obținut în peisajul investițional actual. De cealaltă parte, Statul ar avea de rambursat anul viitor celor 220.000 de părinți circa 140 milioane de lei (prime plus dobânda de 3%).
18.ANAF a publicat Ordinul privind obligațiile fiscale care se plătesc în contul unic. Acesta va fi utilizat doar pentru veniturile de după 01 ianuarie 2018 În Monitorul oficial de miercuri a fost publicat Ordinul ANAF pentru aprobarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de contribuabilii persoane fizice. Foarte important: se utilizează contul unic doar pentru veniturile estimate/realizate după 01 ianuarie 2018. Documentul vizează românii care au de plată impozite pentru veniturile extrasalariale atât pentru veniturile și contribuțiile la asigurările sociale declarate în baza declarației unice cât și pentru impozitele și contribuțiile perioadei anterioare. Vezi aici Ordinul ANAF
19.Bonificația la plata anticipată a impozitului pe veniț și a contribuțiilor. Explicații În Monitorul oficial de marți a fost publicat Ordinul ANAF privind acordarea bonificației pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit, contribuțiile la pensii și la sănătate. Documentul se adresează persoanelor fizice care datorează impozit pe venit, contribuții de asigurări sociale pensii și de asigurări de sănătate și pentru care au fost comunicate Deciziile de impunere anuale aferente perioadei 2014 – 2017.Vezi aici documentul, așa cum a apărut în Monitorul oficial.
20.Săracii români sunt cei mai săraci dintre săracii Europei (raport Monitorul Social) Cei 10% cei mai săraci români câștigă sub 974 de euro pe an. Sau, altfel formulat, peste 1,5 milioane de români trăiesc cu mai puțin de 3 euro pe zi, se arată într-un raport publicat de Monitorul Social. ”Săraci există peste tot, dar săracii noștri sunt sensibil mai săraci decât cei din celelalte țări: veniturile celor 10% cei mai săraci români sunt de 10 ori mai mici decât ale celor 10% cei mai săraci europeni”, arată documentul.
21.Financial review Prima pagină a presei străine: "Progrese semnificative" în privința Brexit. O altă Europă e posibilă. De ce democraţia este în criză în întreaga lume? Bruxelles-ul înăsprește tonul în discuțiile cu Italia Financial Times: May salută "progrese semnificative" în privința Brexit ● În ciuda multiplelor crize, o altă Europă e posibilă ● The Guardian: Cercetător britanic condamnat în Emirate la închisoare pe viață pentru spionaj ● Les Echos: Bruxelles-ul înăsprește tonul în discuțiile cu Italia ● The Washington Post: Democraţia este în criză în întreaga lume. De ce? ● Kathimerini: Atena propune o "Şcoală de informaţii" a UE . Lectură plăcută!
22.Mugur Isarescu: Mai rău decât a bate pasul pe loc, este de a rătăci drumul. Suntem în pericolul acesta "Mai rău decât a avansa încet pe drumul convergenţei sau de a bate pasul pe loc este de a rătăci drumul. Suntem în pericolul acesta. A fi şi a rămâne pe calea ce bună în demersul de recuperare a decalajelor este ceea ce ar trebui să ne preocupe permanent dacă ne dorim să păstrăm coerenţa procesului de integrare economică", a spus miercuri Mugur Isărescu, la conferinţa "România 2030: Cum recuperăm decalajele faţă de Europa occidentală?"
23.Dăianu (BNR): Este posibilă o nouă criză economică mondială, dar nu de amploarea celei din 2007-2009 Economia mondială ar putea intra în perioada următoare într-o nouă recesiune, însă nu de amploarea celei din 2007-2009, crede profesorul Daniel Dăianu. Punctul nevralgic al României este deficitul bugetar mare, a mai declarat, miercuri, Dăianu, la Conferința anuală a Trezorierilor, potrivit Agerpres. El a ţinut să sublinieze diferenţa dintre o recesiune tehnică, adică două trimestre consecutive de scădere, şi una propriu-zisă, când economia se duce pe teritoriu negativ.
24.Dan Bucșa, UniCredit: Am putea avea două trimestre consecutive de contracție economică spre finalul anului 2019 sau în 2020. Trebuie făcute investiții și atrase fonduri europene România ar putea înregistra două trimestre consecutive de contracție economică, adică ceea ce se cheamă recesiune, spre finalul anului 2019 sau în 2020, dar nu vom vedea scăderi de minus 7%, cum am văzut în criza precedentă, a explicat marți Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit pentru Europa de Est, la o întâlnire cu ziariștii.
25.Daniel Dăianu: Un buget al zonei euro nu poate fi alimentat din resursele bugetului UE Ministrii de finanțe ai Franței și Germaniei, Bruno le Maire și Olaf Scholz, au propus formarea unui buget al zonei euro menit să reducă din discrepanțe economice. Propunerea este de bun simț având în vedere incompletitudinea uniunii monetare ca arhitectură instituțională și aranjamente de politici, scrie Daniel Dăianu pe blogul BNR. De mult timp experți și responsabili politici îmbrățișează teza că lipsa aranjamentelor de ordin fiscal (ce nu trebuie să fie fi reduse simplist la “reguli”) este o carență majoră a funcționării zonei euro.
26.BCE este "în negocieri avansate" cu 25 de bănci pentru licenţe post-Brexit 25 de bănci sunt "în discuţii avansate" cu Banca Centrală Europeană pentru a-şi menţine prezenţa în UE după Brexit, a declarat luni Daniele Nouy, preşedintele Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM), aflat sub tutela BCE, transmite Reuters, citat de Agerpres. Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în UE, după Brexit. "Avem 25 de bănci ... care sunt în discuţii avansate", a afirmat şeful SSM.
27.Duminică după amiază, 66 de clienți ai ING s-au trezit cu cardurile blocate în automatul cu care pot fi făcute plăți. Niciunul dintre clienți nu a suferit daune materiale, spun reprezentanții băncii ”Pe parcursul zilei de duminică, ING a întâmpinat dificultăți de funcționare pentru unitățile sale AST- birourile din interiorul Self'Bank , de unde clienții pot efectua diferite operaţiuni- tranzacţii de plată fără numerar, verificarea şi tipărirea extrasului de cont lunar, a situaţiilor intermediare de plată ș.a.m.d. 66 de clienti au avut cardurile reținute de aparat, banca găsind soluții pentru fiecare - fie deblocarea pe loc a cardului, fie eliberarea unui card nou în rețeaua de ING Points din tara. Niciunul dintre clienți nu a suferit daune materiale”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanții băncii.
28.Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a trecut la ofensivă în scandalul bancar Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, l-a acuzat pe magnatul aflat în mijlocul unui scandal de corupţie, care a dus la demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), că încearcă să saboteze industria bancară din Polonia, transmite Bloomberg, citat de Sgerpres. "Leszek Czarnecki, proprietarul băncilor Getin Noble Bank SA şi Idea Bank SA, precum şi avocatul său încearcă să destabilizeze sistemul bancar polonez şi vreau să le spun că nu vor reuşi", a declarat duminică guvernatorul Adam Glapinski, într-un interviu acordat postului public de televiziune TVP Info.
29.​Trump: SUA vor stabili în zilele următoare cine l-a ucis pe Khashoggi Preşedintele american, Donald Trump, a declarat sâmbătă că Statele Unite vor stabili în următoarele zile cine l-a ucis pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, asasinat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, relatează AFP, citat de Agerpres. Adresându-se jurnaliştilor la Malibu (California), unde a vizitat sâmbătă zonele devastate de incendii, Donald Trump a anunţat că un "raport complet" despre "cine a făcut asta" va fi definitivat "în următoarele două zile", duminică sau luni, apoi a menţionat un termen diferit, "luni sau marţi".
30.Finanțele: Loteria bonurilor fiscale continuă cu o nouă extragere în data de 18 noiembrie Extragerea bonurilor fiscale câștigătoare emise între 1 și 31 octombrie 2018 este programată duminică, 18 noiembrie 2018. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, potrivit unui anunț publicat sâmbătă seara de MFP.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 158 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version